Alexandru Culiuc

Despre mine

Autoportret [iulie 2005] Dupa cum probabil ati si inteles, ma numesc Alexandru Culiuc. Exista variatii: pentru moldoveni sunt Alexandru/Sandu, pentru americani — Alexander/Alex, pentru rusi — Alexandr/Sasha (Shurik nu ma deranjeaza, insa probabil nu-mi voi da seama ca la mine se adreseaza), pentru turci si arabi — Iskander, pentru colegii de la DNT si comunitatea Internet din Moldova sunt Sander.

In prezent sunt doctorand in politici publice la Harvard.

Interese profesionale

O gama larga de subiecte din domeniul dezvoltarii economice:

  • Economia tranzitiei
  • Remitente
  • Economia neformala (subterana)
  • Coruptia si reforma administratiei publice
  • Politici industriale si infrastructura (in special telecomunicatii)
  • E-totul: e-business, e-government, e-learning
  • Reforma invatamintului superior

Asociatia DNT si Design.md

In 1998, fiind student la economie, am lansat primul serviciu online national — directoriul de situri Moldova Internet Resources. Succesul sitului a atras atentia Asociatiei DNT, unui provider Internet creat doar cu citeva luni inainte. Odata angajat, am format in cadrul Asociatiei DNT primului studiou profesionist de web design din Moldova — Design.md si am transformat Moldova Internet Resources in OurNet — primul web portal national. Au urmat Moldova Azi (initial Moldova News in cadrul OurNet), Mail.md si zeci de alte situri (corporative, non-profit si guvernamentale) si servicii online. Succesul studioului in mare parte datora abordarii artistice unicale pe piata locala din acea perioada: suprematia continutului si functionalitatii asupra designului grafic.

Pe parcursul anilor la DNT, am condus un sir de seminare de web design si e-business, am participat activ la crearea si dezvoltarea primului concurs web din Moldova — WebTop. Incepind cu ianuarie 2004 si pina la plecarea la Harvard, am fost director interimar al Asociatiei DNT.

Alta experienta profesionala

In vara 2005 am facut practica de vara la Economic Policy Research Institute (EPRI) — un think tank de politici publice din Ankara, Turcia. EPRI a fost subcontractat de Banca Mondiala sa elaboreze Turkey Investment Climate Assessment — un produs standard de-al Bancii. Eu am lucrat asupra capitolului "Economia neformala".

In 2001 am decis sa fac o pauza de la DNT, revenind la prima pasiune profesionala — economia. Pe parcursul acestui an am activat in proiectul Moldova Economic Trends (finantat de UE prin TACIS), care publica trimestrial sinteze macroeconomice a tarii. In cadrul publicatiei, eram responsabil de analiza sectorului privat si a fortei de munca.

In perioada 1999-2004 m-am implicat ca expert (part-time, evident) intr-un sir de proiecte de dezvoltare:

In anii 2002-2004 m-am aventurat in predare, ducind seminarele la disciplina "Comert International si Politici Comerciale" la Academia de Studii Economice din Moldova (dar foarte si foarte part-time — un seminar pe saptamina).

Studii

Sunt absolvent al Academiei de Studii Economic din Moldova (Chisinau, 2001), facultatea Relatii Economice Internationale profil francez. Detin gradul de MBA de la Grenoble Graduate School of Business (Chisinau campus, 2003). In iunie 2006 am obtinul gradul de Master in Public Administration in International Development (MPA/ID) la Kennedy School of Government din cadrul Harvard University. In aprilie 2006 am devenit primul moldovean admis in doctorantura la Harvard, unde si-mi continui in prezent studiile.

Sunt absolvent practic al tuturor programelor de schimb oferite de Departamentul de Stat al SUA in Moldova:

Zece ani de scoala ii datorez Liceului Gheorghe Asachi (Chisinau, 1994 — a cincizecea promotie), sapte ani de-acasa (minus timpul petrecut la gradinita pentru copii Nr. 46 din strada Bernardazzi) — parintilor si buneilor.

Fotografie

Vedeti compartimentul Fotografie.

Informatie de contact

Vedeti compartimentul Contacte.

Daca doriti sa lasati un mesaj public, puteti lasa un comentariu, chiar aici.

Publicat: 30 octombrie 2005 0:12

Comentarii (36)

1

Diana Ciobanu
24 noiembrie 2005 8:10

Imi place ce realizezi in calitate de fotograf amantor....modest, momente rupte din viata.
Cu mare placere am sa urmaresc in continuare foto.md.
Succese!
Diana Ciobanu
REI-962

2

Oxana Comanescu
19 decembrie 2005 9:25

Sander salut! De o mie de ani nu te-am vazut, nu te-am auzit. Chiar mi-i dor si-mi aduc aminte des de tine. Daca ai sa ai timp, scrie. Esti bravo and the best as usual!

3

Oxana
13 ianuarie 2006 15:48

Salut Sander! Imi amintesc cu deosebita placere seminarele pe care le aveam cu tine la "Comert International si politici..."! Salutari de la fosta REI-208!!! Si succese!

4

chole
29 ianuarie 2006 2:18

salut! interesting site. wow! you have some great fotos and a great eye for detail - the humorous and the often unseen. the turkish solider and the girl in the blue mosque (?) were great catches.

enjoyed reading your comments about pc volunteers. you know, while living in another country, if you don't quite "get" the language, it's tough to always "get" the people. we do our best. :)

la multi ani!

5

Jessica
29 ianuarie 2006 16:58

So were those pictures taken by you? If so, I am very impressed. I glanced through what you had to say about the various blogs regarding experiences in Moldova. I am curious as to how, being a Moldovan, you really felt when you first read them. I am actually experiencing something completely new viewing my home country from the other side of the world; it's, to say the least, humbling. But it is eye opening and I appreciate the fact that I am no longer living in a bubble of false American pride. Another good Peace Corps blog to go to, one that is certainly more positive and less sarcastic is: www.wheresgreg.com

Ciao si fiti sanatos!

6

serendipity
2 februarie 2006 22:09

Salut Sandu, m-a bucurat sa aflu ca esti la Harvard. Cred ca au facut o alegere buna americanii.
Fotografiile tale sunt superbe. Daca o sa ai timp, poti sa privesti pe http://www.wineviews.com O sa gasesti ceva la fel de frumos.

Good luck,
C.

7

Eugen
6 februarie 2006 20:46

Salut Sandu. Imi pare bine ca ai ajuns in SUA din nou. Bravo tie pentru un blog interesant. Sper sa gasesti timp pentru a investi in el si in continuare. Succes la studii!

8

klaus
13 februarie 2006 10:35

Cite ceva studii ce tin de economia Moldovei gasesti free la www.bizpro.md/library/archive
sau www.bizpro.md/ro/library/archive
Pagina interesanta, tine-o tot asa.

9

Florent
14 martie 2006 21:06

Bravo pour ce blog riche et très intéressant ! Bonne continuation !
Florent

10

Наталья
6 mai 2006 11:34

мне очень понравилась твоя страничка. Но к сожалению
я не понимаю язык, на котором она написана, было бы здорово если она было бы еще и на русском, либо на английском.

11

.md
8 mai 2006 17:54

Salve Alexanderu,

cind te vedem pe meleagurile moldave?

12

Alexandru Culiuc
8 mai 2006 17:58

.md, pe la mijloc de iunie.

13

Irina Braguta
12 mai 2006 8:04

Salut, Alexandru!Ieri mi-ai dat de lucru! si iti spun de ce: unul din sefii mei (sunt office-manager la o firma de marketing din Chisinau) a gasit eseul tau publicat pe pagina ta de web si nefiind familiar cu limba de stat mi-a propus sa il traduc in limba rusa. Asta am si facut. Deja de o saptamina se discuta tema brandului propus de MEPO: sunt critici si iar critici. Pe buna dreptate, cred eu. Eu am asociat frunza de vita de vie cu frunza taiata a celui mai vestit copac din Canada. Plus la aceasta, sloganul Discover us, poate fi scris altfel: Discover US (adica United States of Moldova - cu tot cu Gagauzia, si , daca avem noroc cu tot cu Transnistria). In fine, mi-a facut o mare placere sa te cunosc, chiar daca si prin aceasta modalitate. Mult Succes!
P.S. Nu ti-e dor de casa, de tara? Eu am un frate (adica unicul frate) care traieste in Canada de mai bine de 5 ani, e si cetatean al acestui stat. Ma cheama la el de 2 ani. In sfirsit m-am hotarit. Dar nu imi imaginez cum voi supravietui despartirii de casa, de parinti, de prieteni, care nici nu stii ca eu intentionez sa plec - va fi un soc pentru toti.

14

Oleg Ilies
15 mai 2006 14:36

История - это наука о том, каким должно быть прошлое

15

Natalia
26 iunie 2006 14:26

Salut Sandu,
cautam fotografii si am dat de tine:-) Sunt sigura ca iti merge foarte bine, si sper sa ne vedem vreo data.

Nu pot scrie mai mult, stau si ma plictisesc la un seminar:-[
Succese mai departe, pe curind
REI 954

16

nicole
28 iulie 2006 10:43

La multi ani!

17

Vladimir
26 septembrie 2006 2:26

Alexandru mi-a placut blogul tau, cautam in diverse pagini de fotografie in MD si am dat peste pagina asta.
As fi vrut sa te invit pe data de 2,3 si 4 octombrie 2006 la o serie de seminare si prezentari oferite de artisti, fotografi si alta lume de aici de pe loc. Toata actiunea face parte din proiectul INTERVENTII (http://interventii.info.md) initiat de Asociatia Oberliht.
deci, poate pe curind.
Vladimir Us.

18

Olga
9 octombrie 2006 20:50

Te-am cunoscut cred ca doar vreo doua ore, vreun seminar IREX acum 6-7 ani. Nu cred sa fi discutat, dar stiu ca m-a impresionat stilul tau lejer de-a fi. Vreun an dupa te-am observat coborind scarile Eugen Ionescu-ului cu prietena/sotia. M-am gindit ca e norocasa fata. Astazi intimplator am dat peste pozele tale. Am zimbit. Uimitor ti-am recunoscut numele si 2 momente din viata flashed back cu o oarecare caldura.

Olga

19

Luminita
11 octombrie 2006 12:01

Ti-am gasit pagina de web la intamplare in "blogosferie"... si am si reusit sa ma pierd pe taramul tau de "atatea".
N-o sa-mi fac nici un rezumat, cine sunt si ce fac... vreau doar sa te felicit pentru ceea ce esti. Cu oameni ca tine, sunt mandra ca sunt moldovanca. Spor in ceea ce faci.

20

acu;ina
16 octombrie 2006 16:58

Sincer, citeam asa printre randuri si chiar am simtit o mandrie in sufletul meu de moldoveanca!!! Bravo!!!
Sunt si eu ultimul an la liceu si desigur ma gandesc de ceva timp la o cariera, studii. Nush de ce , dar chiar mi-ar face mare placere sa ma contactezi ca sa-mi dai niste sfaturi!!! Iti multumesc anticipat si ...SUCCESE!!!

21

Mihai Moscovici
20 octombrie 2006 7:46

Salut Alexandru,
Fac o cercetare despre blogurile moldovenesti pentru unul din cursurile mele. Am ales blogul tau, blogul lui Nicu Popescu si news.yam.ro pentru analiza.
Vreau sa te intreb daca nu esti importriva ca sa includ blogul tau in cercetarea mea. Daca nu te deranjeaza, te rog mult sa ma ajuti cu niste date statistice: nr. de vizitatori pe saptamana, nr. vizitatorilor unici in total pentru toata perioda de existenta a blogului.
Pentru mai multe detalii despre cercetare si discutii ulterioare doar scrie-mi un e-mail.
Multumesc mult!
Toate cele bune!!!

22

August
26 octombrie 2006 22:25

Keep up the good work...

esti bravo, un exemplu, cred, pentru multi...
Bonne chance!

23

Ciobanu Elena
2 noiembrie 2006 15:49

Salut!!!!Sunt utilizatoarea forumului ASEM(Nikole) si am observat ca ai si un site!!!!Sincer m-a impresionat mult pozele tale,biografia ta in mod special!!!Ma bucur foarte mult sa aud ca ai participat si participi intens la proiecte internationale!!!Iti urez succes in viitor si bafta in tot ce faci!!!
Studenta la EMREI 255!!!

24

Katya
23 noiembrie 2006 9:39

as zice si eu ca sunt mandra sa fiu moldoveanca citind biografia Dvs., desi personal nu am contribuit cu nimic. Straniu, insa ca avem exact aceleasi interese si activitati :) succese in toate si v-as sugera sa investiti in Moldova sub orice forma ( intelectuala, morala, etc) ... Fotorafiile Dvs de pe foto.md sunt originale si avansate :)))

Succese iarasi!

25

Artist`Adrian
27 noiembrie 2006 6:07

Interesante fotografiile tale (!)
Sint profesioniste si realizate cu gust.
Bravo !
Noi realizari si pe mai departe !

26

Constantin Samoila
17 ianuarie 2007 2:40

Salut Alexandru,
am citi abia azi biografia ta, cu toate ca stiu de site de mai demult. Nu citesc subiectele economice pentru ca sunt departe de asta, fratele meu e pe aceasta linie )) eu am apucat insa alte meleaguri. Dar a fost o surpriza pentru mine cind am citit despre programul PNUD si e-moldova. Eu tot am avut un aport mic la acest proiect. In Acea perioada am fost angajat la Parc Communications pentru a fi prezentatorul si emisiunii televizate e-moldova (Cu toate ca profesia mea e System Administator). A fost o experienta placuta pentru mine in acel timp. Doar ca eu student fiind nu am reusit tempoului de viatza cu acest serviciu, si am fost nevoit sa plec de la ei dupa 5 luni de munca (eram epuizat din cauza ca nu dormisem citeva luni nopti intregi). Peste o luna emisiunea s-a inchis, pentru ca nu au gasit pe altcineva in locul meu ca sa faca munca ce o faceam eu. SI acum ma mir cum de nu au gasit un jurnalist cu cunostinte in IT. Eu eram cu cunostinte in IT si jurnalist nu prea din mine da inca si prezentator ... acum cind ma uit inapoi as schimba faptul cum au decurs lucrarile la aceasta emisiune si as face-o mult mai efectiva decit a fost. Lucrau la ea doar 4 persoane - prea putin, prea putin. Nici nu stiu cit de eficienta a fost ((.

Pare bine ca te-am cunoscut ca fotograf. Pe acest site asta si urmaresc de fapt, fotografiile tale. Pe foto.md la fel ai un portofoliu minunat. Eu sunt in lumea fotografica abia de un an. Te asteptam mai des pe foto.md cu critica constructiva cum obisnuiai tu sa faci (eu abia la aparitia mea pe foto.md am putut sa savurez citeva sfaturi referitor la fotografiile mele din partea ta, unul din ele si acum il folosesc cu Free transform in PS :)) ).

Hai ca am scris prea multe pentru un coment la biografie )). Lumea-i mica, Sanatate si numai bine.

PS: sunt inca student, anul 5.

27

Ion Ciorici
11 februarie 2007 9:41

Salut din nou!

totul e foarte interesant, in privinta Ciobanu Vasile din grupa mgf237 no comment..

p.s. site-ul care l-ai vizitat anterior este un site test, pur personal shi nu public.

Succese

28

Deleu Corina
15 martie 2007 22:06

Salut Alexandru,

am dat de tine cautind o informatie referitor la recensamintul populatiei din RM. Imi face placere sa citesc atitea chestii interesante despre tine. Sa stii ca esti bravo pentru Doctoratul de la Harvard!!!!!! SUper - primul moldovean. Cit mai ai si ce planuri ai pe viitor???
Tu mi-ai fost profesor la EFEB, daca iti amintesti in anii 2004-2005:))) Si cu DNT am cooperat. Succese mari iti doresc si ma bucur , sincer, pentru tine!!!!

29

valentin frunza
1 aprilie 2007 13:22

buna sasha. fotografiile sunt facute de tine? bune! imi place aia din centru chisinaului cu usa si scara - ce culori... sunt un mare admirator de fotografii, citesc "photo" magazin (editia france). ce aparat folosesti? succes

30

Dianna
13 aprilie 2007 17:03

Succes!...
Fotografii profesioniste si pe viitor si..tzine-o tot asa!

31

tatiana
18 aprilie 2007 6:26

Salut, Sander. Am data intimplator de blog-ul tau...dar...cred ca am deja o saptamina de cind tot citesc pe apucate cite ceva aici. Nu te cunosc decit din cele scrise pe blog, dar ...sa stii ca ma bucur din suflet de succesele tale.
Pozele expuse sunt EXTRAORDINARE!

Mi-a placut modul in care ai scris despre tine. Dragut, tesat cu fir de modestie, dar in acelasi timp cu alura de intangibil.

Tot ce-i mai bun

32

elena
25 aprilie 2007 12:52

Cit e de placut sa regasesti aici nume cunoscute pentru mine vorbind numai despre succesele tale, Sandu-le!!! Din intimplare am "deschis usita" webtopului azi si........ nu-mi pare rau pentru timpul utilizat spre descoperirea personalitatii tale.
Inca o data Chapeau bas!

33

Tatiana
5 mai 2007 16:20

As vrea foarte tare sami gasesc cit mai curind intrebarile la BAC-ul din 2007 la profilul uman cu obiectele; limba romina,geografie,l-franceza,istorie. Sper foarte mult, deoarece nu sunt sigura ca ma voi discurca, sint gata sa platesc chiar.

34

Slava (Van)
13 mai 2008 12:37

Salutare Alex!!!
Ai ajuns departe, ma bucur pentru tine. Am avut ocazia sa te cunosc personal in anii de studentie la ASEM. Sunt sigur ca vei fi primul moldovean nu numai de la Harvard dar in general.

35

Yin4Yang
3 octombrie 2008 18:51

mmm.. ce pot sa spun.. WOOW :)
foarte impresionant site, blog.. cu interes am citit, am admirat, apreciat :)
mult succes, Alexandru :)

36

Anna
4 noiembrie 2008 17:41

Mama, dar chiar nimeni nu scrie putina critica aici?