Alexandru Culiuc

16 mai 2005

De ce sunt putini moldoveni la Harvard?

Multi potentiali candidati la programe occidentale de masterat si doctorat (in special americane) sunt intimidati de marimea dosarelor cerute si de efortul si timpul necesar pentru parcurgerea tuturor etapelor de aplicare. In consecinta, multi nici nu incearca sa aplice. Rezultatul final — mult prea putini moldoveni la Harvard, Yale, Princeton, U-Penn si alte universitati bune.

Costurile de aplicare: un exemplu

Comisiile de admitere a programelor americane de studii post-universitare cer candidatilor completarea unor dosare impunatoare. Iata, spre exemplu, ce urmeaza sa prezinte un potential student la Kennedy School of Government, in programul MPA/ID. Pentru fiecare element al dosarului am indicat timpul estimativ necesar pentru indeplinirea acestuia:

 • Aplicatia propriu-zisa – informatii generale, experienta profesionala, studii, activitati extracuriculare, publicatii, surse existente/potentiale de finantare a studiilor, etc.
  3-8 ore
 • Scor oficial TOEFL
  0-80 ore pregatire (in functie de nivelul englezei) + doua zile pentru examen (tur-retur la Bucuresti)

 • Scor oficial GRE
  20-80 ore pregatire (in functie de nivelul englezei si a matematicei) + doua zile pentru examen (tur-retur la Bucuresti, poate fi combinat cu TOEFL)

 • Extrasul de note (transcript), acompaniat de traducere certicicata de universitate, trimis direct de Sectia Studii (Registrar’s Office), intr-un plic sigilat
  1-8 ore: decanat, sectia studii, traducator, alergare, asteptare sub usi

 • 3 scrisori de recomandare, completate conform unui format specific
  15-25 ore: intelegerea cu recomandatorii (1 ora x 3), scriere (3 ore x 3), ajustarea variantei finale (1 ora x 3), semnarea, sigilarea (stampila si semnatura
  angajatorului/univeristatii), alergare, asteptare sub usi (1 ora x 3)

 • 3 eseuri (500-750 cuvinte fiecare; circa 1.5 pagini)
  9-18 ore

 • Resume/CV (cu indicarea salariilor la inceputul si sfirsitul termenului de angajare)
  1-3 ore

 • Lista obiectelor de profil (micro-, macroeconomie, matematica superioara) studiate la nivel universitar, cu descrierea acestora (din catalogul universitatii).
  2 ore

 • Prima verificare, a doua verificare (poate fi urmata de a treia si a patra, in functie de nivelul de paranoia), expedierea materialelor prin serviciu de posta rapida
  4 ore


In total obtinem 60-200 ore, plus calatoria (calatoriile) la Bucuresti — comasurabil cu numarul de ore de lucru intr-o luna (160-200 ore)!

In plus, cel putin unele surse potentiale de finantare — Muskie si Kokkalis — cer si ele prezentarea unor dosare separate considerabile ca volum (dosarul Muskie acopera cam 70% din ceea ce cere Harvard-ul).

Investiti banesti:

 • Taxa de aplicare: $80
 • TOEFL: $100
 • GRE: $140
 • Calatorie si cazare la Bucuresti*: $30-$100
 • Traducerea documentelor: $20
 • Posta rapida: $50
 • Total: $420-$490

*Bucuresti este cel mai apropiat centru de testari pentru varianta computer-based a TOEFL, GRE, GMAT, etc. Alternativa — Kiev.

Aplicarea la fiecare program suplimentar cu profil similar va necesita inca circa 20 ore (dar fiind ca multe materiale pot fi reutilizate) si vreo $150 (taxa de aplicare + trimiterea documentelor).

Potential investitia poate sa se ridice la circa 300 ore — 2 luni de lucru, plus echivalentul banesc al unei calatorii in Turcia pe 7 zile! Merita oare?

Si chiar daca esti admis, de unde sa faci rost de $45,000-50,000 pentru fiecare an de studii?

Analiza

Eu nu voi afirma ca Harvard-ul sau oricare alta universitate complica dinadins procedura de aplicare. Insa faptul ca candidatul urmeaza sa depuna un efort considerabil este agreat de comisiile de admitere.

Pozitia scolilor e simpla: Daca nu esti gata sa consacri ceva timp si bani, probabil ca nu crezi ca ai mari sanse de izbinda sau nu esti motivat. Care n-ar fi cauza: lipsa de incredere sau motivare — noi asa studenti nu vrem.

Costurile (in special de timp) inalte de aplicare devin prima etapa de selectie — insesi depunerea dosarului este considerata drept un pas important: demonstreaza motivare si incredere in propriile forte. Ca rezultat procentajul aplicatiilor aberante rareori depaseste 10%, iar competitia este este relativ acceptabila (Harvard: de la 3 la 10 oameni la un loc, in functie de facultate/scoala/program).

Problema

Dupa cum am vazut mai sus, faptul ca unii nici nu incearca sa aplice este absolut normal si acceptabil. Asta, insa, doar in caz daca decizia de a nu incerca este bazata pe informatii completa. Opinia mea este ca in Moldova, tara relativ izolata de restul lumii in plan academic, multi tineri capabili si motivati nu dispun de informatie completa. Iata care sunt aceste probleme informationale:

 • Supraestimarea costurilor de aplicare
 • Subestimarea sanselor reale de a fi admis
 • Necunoasterea tuturor optinilor de finantare, in particular a burselor
 • Subestimarea potentialuliu cistig: beneficii, avantaje si oportunitatile deschise in fata studentilor si absolventilor respectivelor programe

Solutia

Daca problema este lipsa informatiei, diseminarea acesteia este solutia evidenta. In articolul dat am descris costurile de aplicare (in baza unui singur program) si am pomenit in treacat care sunt sansele reale de admitere. In cadrul Ivy League information session voi discuta in detalii fiecare element al dosarului (costuri), voi explica care este procedura de selectare (sansele de admitere), voi prezenta o lista de burse (finantare), si voi vorbi pe scurt despre experienta de studii la Harvard (potentialul cistigul).

Nota: Evident exista un sir de alti factori care cauzeaza numarul scazut de moldoveni in programele post-universitare americane, printre care (i) lipsa resurselor de finantare in interiourul tarii (economii personale, imprumuturi educationale, burse) si (ii) pregatirea inadecuata oferita de universitatile din Moldova. Aceste probleme necesita politici de stat, pe care le putem astepta mult si bine. Intre timp facem ce putem — lichidam problema informatiei incomplete.

Publicat: 16 mai 2005 0:01

Categorii: Invatamint

Taguri: , , ,

Comentarii (3)

1

Soloviova Victoria
9 noiembrie 2005 13:21

Уважаемый Александр!
Вас приветствует Соловьева Виктория, вице-президент Центра Социальной Помощи «ТАТЬЯНА». Мы благотворительная организация, действующая на территории республики Молдова. Мы работаем с социально незащищенными слоями населения. Простите, что обращаюсь к вам на русском языке, к сожалению, румынским языком я плохо владею. Ваш девиз «Добейся всего сам» очень импонирует, так как это является основной идеей, которую мы пытаемся донести в наших проектах. Хотелось бы познакомиться с вами для общения и развития идей, касающихся незащищенных слоев население (молодежи, женщин и пенсионеров) в республике Молдова. В данной момент мы реализуем проект «Интернет для молодежи» и в дальнейшем хотим развивать идею информационного доступа для молодежи регионов и целенаправленное содействие интеграции молодежи Молдовы из регионов в европейское образование, для повышения квалификации и самореализации.

Соловьева Виктория

2

dina
12 decembrie 2005 13:17

am auzit atitea despre tine alexandru, da eshti de negasit. sint reporter la o publicatsie. O sa scrim un articol despre tinerii nostri de la harvard. Ne-ai fi de mare ajutor. Ma gaseshti pe adresa de email. Multumesc Dina

3

Silvia
4 martie 2007 11:23

Salut, Alexandru! Chiar daca tema data e din 2005, la Chisinau, mai e "in top" subiectul Ai Nostri La Harvard. In numarul de vineri, 2 martie a Jurnalului de Chisinau a fost publicat urmatorul articol http://www.jurnal.md/article/2743/.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre