Alexandru Culiuc

23 mai 2005

Examenele-au luat sfirsit!

Primul an de studii a zburat ca gindul. Parca doar ieri faceam cunostinta cu colegii de program, iar astazi deja ne luam ramas bun pina-n septembrie. Insa in ultima zi de examene si mai multa bucurie imi provoaca eliberea de povara sesiunii, o povara care atirna in aerul Harvard-ului timp de doua saptamini.

Sesiunea la Harvard este o perioada extrem de stresanta. Bibliotecile sunt pline de studenti pina la inchidere (biblioteca scolii de drept e deschisa 24/24 inainte si in perioada examenelor). Toti arata adormiti, imunitatea evident scazuta — la biblioteca fiecare al doilea tuseste bolnavicios sau isi sufla nasul — ai crede ca-i februarie afara, nu sfirsit de mai. Psihicul sufera si mai mult — o investigatie realizata de Harvard Crimson (ziarul universitatii) a aratat ca 80% din studentii undegraduate de la Harvard sufera de crize psihice. Anual, 1,800 de studenti se adreseaza dupa ajutor la Mental Health Services.

Cei care nu apeleaza la serviciile profesionistilor, se elibereaza de stres prin alte metode, unele fiind foarte netraditionale. In ultima zi de "reading period" (saptamina de pregatire de examene) studentii undergraduate participa la primal scream — la miez de noapte alearga absolut nuzi prin Harvard Yard (partea veche a universitatii). Studentii post-universitari sunt mult mai conservativi, preferind sa ocupe fiecare metru patrat in fiecare bar din Harvard Square (ar fi vrut si undegraduate sa li se alature, insa neavind 21 ani impliniti n-au ce cauta in baruri). Salile sportive si bazinele sunt si ele suprasolicitate — aici studentii post-universitari concureaza cu "tineretul".

Necatind la asta, axioma "studentul invata in ultimile 24 ore inainte de examen" este aplicabila si la Harvard (si nu doar celor veniti din Moldova). E drept ca calitatea predarii si felul in care sunt structurate cursurile garanteaza ca o mare parte a materialului va fi insusita pe parcursul semestrului. Oricum, la Harvard ori ASEM, studentul tot student ramine: daca poate amina scrierea unui raport de 10 pagini pe ultima zi, asa si va proceda.

Publicat: 23 mai 2005 17:07

Categorii: Invatamint | Personal

Taguri: , ,

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre