Alexandru Culiuc

23 iulie 2005

Interviu in ziarul "Timpul"

In editia de vineri (22 iulie) a ziarului Timpul a fost publicat un interviu cu mine, care l-am dat in urma seminarului consacrat scolilor Ivy League. Textul integral al interviului este accesibil atit pe situl ziarului, cit si in aceasta pagina (imbogatit cu citeva linkuri la pagini web relevante).

Daca dorit sa va exprimati opinia privind interviul si temele discutate in el, puteti lasa un comentariu ceva mai jos. Iar acum, interviul propriu-zis.

"H" de la Harvard denota ca esti o persoana productiva

Sandu, ce prezinta un om care a fost acceptat la Harvard?

Am absolvit in 2001 Facultatea relatii economice internationale la ASEM, dupa care am lucrat ca economist intr-un proiect TACIS. Dar cea mai mare parte a experientei mele profesionale tine de domeniul tehnologiilor informationale, in cadrul Asociatiei DNT. Din simbioza economiei si a tehnologiei informationale a provenit interesul fata de e-development (dezvoltarea societatii facilitata de tehnologii informationale). Acest interes s-a extins la dezvoltare economica in genere, ceea ce m-a determinat sa-mi continuu studiile la nivel postuniversitar, iar Harvard-ul ofera, probabil, cel mai bun program de masterat in „International Development”. Acum, am revenit in patrie dupa primul an de studii. Stagiul de vara il voi efectua in Turcia, la un centru de cercetari economice.

Cum ai ajuns la Harvard?

Programul Muskie al Departamentului de Stat al SUA ofera cetatenilor R. Moldova si ai altor tari din spatiul postsovietic burse de studii postuniversitare in SUA. Eu am depus cerere, in paralel la programul mentionat mai sus de la Harvard, si la cateva burse, inclusiv Muskie. Asta s-a intamplat la finele anului 2003, iar in 2004 am aflat, mai intai, ca am fost admis la Harvard, iar peste o luna am fost anuntat ca am obtinut bursa Muskie.

Ce stiau cei de la Harvard despre Moldova?

O institutie ca Harvard-ul este caracterizata prin prezenta unor persoane cu orizonturi foarte largi. Respectiv, oamenii cunosc mult mai multe despre lumea exterioara (unul din sloganurile universitatii este „Intreaga lume e campusul nostru”), inclusiv despre Moldova. Unii auzisera despre conflictul din Transnistria, studentii din Europa pomeneau de traficul de persoane. Evident, din cand in cand, mai trebuia sa explic ca Moldova este situata intre Romania si Ucraina, langa Marea Neagra.

Care era programul tau zilnic?

Intr-un semestru aveam doar cinci discipline - deci, cel mult doua lectii pe zi. Pentru fiecare dintre acestea, insa, ai de citit circa o suta de pagini de articole, iar la unele obiecte trebuiau rezolvate seturi de probleme, la care lucram intr-un grup mic. Profesorii incurajeaza asemenea colaborare, caci foarte putine probleme din viata profesionala pot fi abordate de un singur individ, oricat de competent ar fi. La Harvard au loc o multime de activitati si evenimente, din care reuseam sa vizitez doua-trei pe saptamana: intalniri cu laureati ai Premiului Nobel, politicieni de cel mai inalt rang etc. Evident, daca nu-ti lasi timp pentru distractii - o bere, o petrecere, o discoteca si, neaparat, sport - risti sa te „diluezi” in studii.

Care sunt relatiile intre profesori si studenti?

Profesorii sunt foarte deschisi, sunt gata sa te ajute cu un sfat sau o scrisoare de recomandare. Scoala sprijina interactiunea intre profesori si studenti chiar si in afara studiilor. Astfel, un grup de cativa studenti pot invita oricare profesor la pranz la restaurantele din apropiere, costurile fiind acoperite de universitate.

Mai sunt moldoveni care invata la Harvard?

In 2004-2005 am fost sapte, dar pentru urmatorul an de invatamant au ramas putini, deoarece majoritatea lor au absolvit anul acesta.

Harvardistii la MIT

Harvardistii moldoveni din anul academic 2004-2005 la expozitia de arta contemporana "Barons' Hill" a lui Pavel Braila la MIT. Februarie 2005. De la stinga la dreapta: Alexandru Culiuc (KSG), Alexandru Voloc (HSPH), Vladimir Munteanu (KSG), Pavel Braila, Mihail Buruiana (HLS), Natalia Catrinescu (KSG).

Din punctul tau de vedere, este o cifra mare sau mica?

Oricare actiune este bazata pe o analiza a costurilor si potentialelor beneficii. Costurile de aplicare sunt relative: completarea documentelor, obtinerea scrisorilor de recomandare, sustinerea testelor standardizate (TOEFL, GRE sau GMAT). Beneficiile par efemere si multi pot spune: „De ce sa depun atata efort, daca sansele sunt infime?”. In realitate, sanse sunt si cunosc mai multi tineri care ar face fata concurentei. In plus, avem avantajul ca provenim dintr-o tara tanara si „exotica”, universitati ca Harvard dorind sa-si diversifice comunitatile cu studenti din toata lumea.

Dupa un an de carte in SUA, cum apreciezi calitatea studiilor de acasa?

Universitatile de la noi se axeaza pe transferul unor cunostinte, deseori invechite. In majoritatea cazurilor studentului i se cere redarea materialului predat de profesor si nimic mai mult. In SUA, procesul de studii e organizat in asa fel incat, paralel cu invatarea obiectului, studentul invata sa analizeze, sa investigheze, sa scrie, sa vorbeasca in public, sa negocieze, sa-si administreze eficient timpul. Cunostintele se invechesc si doar deprinderile de lucru, de autoperfectionare si de comunicare insusite la universitate continua sa fie utile pe parcursul intregii carieri. Universitatile din Moldova, insa, nu acorda nici o importanta acestor aspecte. Tocmai de aceea, deseori, absolventii nostri sunt competitivi la disciplinele in care cunostintele sunt mereu actuale (matematica, spre exemplu), dar au deficiente in domeniile care necesita o abordare creativa si critica (economie) sau aptitudini de comunicare (management).

Ce-i sfatuiesti pe cei care vor sa obtina o bursa in SUA?

Subliniez: ma refer doar la studiile postuniversitare. Asadar, este important ca experienta de lucru si studiile efectuate sa fie relevante pentru programul ales. O engleza buna e importanta la sustinerea testelor, scrierea eseurilor si scrisorii de motivare. Relatiile bune cu sefii si cu profesorii de facultate sunt binevenite oricand, dar in special la momentul cand ai nevoie de scrisori de recomandare. Odata ce aptitudinile si deprinderile profesionale sunt neglijate la universitate, e important sa gasesti alte modalitati pentru a le dezvolta. Adica, merita sa te angajezi (fie si la nivelul de asistent sau de traducator) inca din anul doi-trei de facultate. Si, evident, e important sa ai ambitia de a reusi, sa incerci toate posibilitatile, sa bati in toate usile si sa insisti, daca nu razbati din prima.

Cum crezi, in ce masura faptul ca ai invatat la Harvard te va ajuta in obtinerea unei slujbe?

Un profesor zicea astfel: Harvard te marcheaza pe toata viata cu un "H" pe frunte. Devii asociat cu un brand cunoscut pe plan mondial, dar asta nu inseamna ca poti deschide usa cu piciorul sau sa-ti permiti sa tragi chiulul. Dimpotriva, „H”-ul denota ca esti o persoana productiva - daca ai reusit sa faci fata cerintelor si volumului mare de munca impus studentilor de la Harvard, vei putea face fata si in cariera.

Voi, cei care invatati in SUA, aveti de gand sa va intoarceti in tara?

Nu sunt in masura sa raspund pentru toti, dar multi dintre absolventii anilor precedenti au ramas acolo. Totusi, majoritatea au de gand (sau cel putin spera) sa se intoarca in Moldova, caci, oricat de cosmopolit ai fi, nicaieri nu te simti atat de bine ca in tara in care te-ai nascut si ai crescut. In ceea ce ma priveste, bursa Muskie presupune revenirea pentru doi ani in tara. Am inceput si sa-mi planific intoarcerea acasa - in cele doua saptamani de vacanta am incercat sa clarific ce as putea face in domeniul meu profesional.

(Silvia Ursu)

Publicat: 23 iulie 2005 16:34

Categorii: Invatamint | Personal

Taguri: , , , , ,

Comentarii (9)

1

nimeni
8 august 2005 16:15

nu te supara alexandru, pari sa nu fii prost, dar pe site-ul tau numai informatii cat de *** este harvardul si cat de *** esti tu... continutul e 0! sorry! nu si ai sa termini harvardul si ce bun o sa aduci tu moldovei???

2

toti
17 august 2005 3:09

x2 nu te supara Alexandru, esti baiat destept si ai reusit deja multe. dar cum stai la capitolul vietei personale? unde te gandesti sa te aterizezi in planificarea familiei? in tara sau state?
daca nu e secret, este casatorit?

3

Tanza
1 septembrie 2005 13:11

am ramas insprata de interviu. faci treaba buna!

4

AndersoN
11 septembrie 2005 13:49

Bravo! Mereu cind aud ca concetateni de-ai mei, moldoveni, se descurca bine si reprezinta tara destoinic ma umple un simt de mindrie.

Apropo, este loc si pentru Moldova in planurile tale pe viitor?

5

Alexandru Culiuc
11 septembrie 2005 21:38

Multstimatul (multstimata) "toti", viata mea personala nu se numara printre temele abordate sau discutate pe acest site. Va multumesc pentru intelegere.

AndersonN, evident exista loc (si inca unul foarte important) pentru Moldova in planurile mele pentru viitor.

6

Inga
6 iunie 2007 20:02

buna la toti!
as vrea sa gasesc aicea mai multa informatie de stirile care se petrec in tara mea, Moldova.Cum ca va scriu de in Spania nu pot sa aflu tot ce se petrece acolo. Ei bien va las, un salut la toti lectorii. Daca cineva vrea sa aiba inca o pritena aici va las e-mailul meu: soyinga@hotmail.com
Pa

7

Cris
5 ianuarie 2008 23:13

Sandu, salut!
Am vrut sa te intreb. Nu stii vre-un moldovean care a facut MBA-ul la vre-o top universitate din SUA?
Mersi mult de raspuns!

8

Turist
9 ianuarie 2008 0:11

Deacord referitor la modul cum se invata in Moldova si aici stiu bine ce zic.
Am facut Telecomunicatii: si am invatat toate "prostiile" numai nu ultimile tehnologii din Telecomunicatii si IT. Cel mai mult deranjeaza faptul ca lectiile sunt foarte departe de realitatile acestui sector, iar profesorii in marea majoritate nu au nici o idee cum se intimpla chestiile pe care le predau in realitate :(
Insa, nu zic, - materiile de baza ca: matematica, fizica, electronica digitala... s-au facut la un nivel inalt.

9

Mihail
19 martie 2009 17:34

Alexandru salut! Am citit interview-ul tau... pot spune ca am ramas impresionat. Nu sunt absolut de acord cu criticile de mai sus... e succesul tau ca ai ajuns la o asa Universitate de elita ca Harvard si merita doar sa luam exemplu. Eu ca si "Turist" absovesc anul asta Telecomunicatiile, la UTM si imi pare rau ca nu cunosc inca foarte multe in acest domeniu. Am studiat in mare parte doar informatie "uzata" deja si practic nimic nou. Cred ca studiile cu adevarat calitative depind in primul rind cum putem invata noi desinestatator, dar universitatile din strainatate pe asta si se bazeaza! Imi doresc mult sa ajung la MIT si de asta vreau sa te intreb: nu esti la curent, in State e posibil de obtinut burse sau macar "financial aid" la Universitatile prestigioase? Nu am inteles un lucru referitor la bursa ta: Harvard-ul participa la Bursa Muskie, sau nu au nimic comun una cu alta? Multumesc!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre