Alexandru Culiuc

18 iulie 2005

In cel mai rau caz…

Am mentionat anterior ca moldovenii sunt extreme de pesimisti — pare-mi-se a fost si un studiu sociologic in care Moldova se afla la finele listei la capitolul "nivel general de satisfacere". Deci, pentru a confirma aceasta trasatura negativa(?) a moldovenilor, citeva idei idei pesimiste de la mine.

Rezultatul unui pronostic economic poate fi redus la un set de scenarii: de la pesimist si unul optimist. Care este acel „worst case scenario” pentru Moldova?

Dezvoltarea actuala a Moldovei este bazata pe boom-ul de consum care, la rindul sau, este datorat fluxului de remitente. Dat fiind ca industria autohtona nu ne bucura cu o gama larga de produse calitative, principalii beneficiari al acestui boom sunt importatorii si, in ultima instanta, producatorii straini. Pe plan national sunt afectate pozitiv:

  • Sectorul bancar, care a inregistrat o crestere brusca a depozitelor. Spre regret, bancile prefera sa investeasca banii atrasi in oferirea creditelor de consum, si nu pentru credite de investitii.
  • Sectorul de constructii, caci imobilul este practic unica forma de investitii praticata de familiile primitoare de remitente.

Si acum sa ne inchipuim urmatoarele: Moldovenii emigrati isi legalizeaza sederea in tarile respective, stabilindu-se acolo cu intreaga familie. Consecintele ar fi urmatoarele:

  1. Volumul remitentelor va scadea la zero (repet — asta-i „worst case scenario”, in realitate totul ar fi mai putin dramatic).
  2. Familiile care pleaca definitiv din Moldova vor inchide conturile bancare si vor vinde imobilul.
  3. Inundata de oferta excesiva, piata imobilului se va prabusi.
  4. Bancile comerciale, confruntate cu pierderea depunerilor familiilor remitentilor, vor fi nevoite sa scumpeasca (efectiv reduca) creditele de consum si de ipoteca.
  5. Abundenta imobilului pe piata secundara si scumpirea crdeitelor de ipoteca va distruge industria de constructii.
  6. Micsorarea remitentelor ca atare si scumpirea creditelor vor afecta negativ consumul tuturor produselor de import.
  7. Contractarea cererii va afecta toate sectoarele si aspectele economice: sectorul de servicii (care-i deservea pe importatori si, indirect, pe recipientii remitentelor), veniturile fiscale.
  8. Emigrarea definitiva va micsora oferta de valuta straina si va crea un exces de lei (emigrantii se vor debarasa de lei), ceea ce va prabusi rata de schimb a leului.

Vor beneficia doar exportatorii — micsorarea importurilor si devaluarea leului le va fi pe plac. Insa daca aceasta criza se va intimpla nu astazi, ci peste 2-3 ani, exista riscul ca pina atunci Moldova sa fie lipsita de un sector exportator. E suficient sa remarcam faptul ca sucurile autohtona sunt inlocuite pe rafturile alimentarelor Chisinaului de productia ucraineana ca sa intelegem ca distrugerea industriilor exportatoare este un pericol real.

Care-s sansele ca cosmarul descris sa aiba loc? Scazute. Experienta Alabaniei si a altor tari care au trecut printr-un exod de forta de munca arata de remitentele continua sa intre in tara decenii la rind. Totusi, unii experti din comunitatea de development cu care am avut ocazia sa discut la inceput de iunie au mentionat ca volumul remitentelor anul acesta s-a diminuat. Scaderea ratei cresterei productie industriale in primul trimestru a anului 2005 fata de 2004 e un fapt deja implinit...

Publicat: 18 iulie 2005 11:59

Categorii: Economie si Afaceri

Taguri: , , , ,

Comentarii (2)

1

Vadim Cebotari
4 octombrie 2005 16:35

Bravo, Victor.
Nu sunt de acord numai cu o singura concluzie - faptul ca 'worst case' e putin probabil. E zic ca este inevitabil. Pur si sumplu nu te uiti dupa exemple in directia corecta. Exemplu ideal e America Latina. Acolo cosmarul s-a intimplat cu mult in urma. Barbatii care lucreaza in SUA se legalizau cu timpul si au luat familiile cu ei. Remitentele au incetat destul de brusc in citeva state cauzind urmari grave in economie.
Eu de exemplu nu vad de ce moldovenii de dupa granita ar trai separati de familie un timp indelungat. Unii se vor intoarce, majoritatea vor atrage familiile in strainatate. Va fi un dezastru. Garantez.
Salutari, Victor. Bravo ca ridici intrebarile astea. Toate au sens si cer rezolvate. Succese.

2

Alexandru Culiuc
5 octombrie 2005 6:43

Vadim, iti multumesc mult pentru comentariu. Ii voi transmite numaidecit salutari unchiului meu, Victor Culiuc, din partea dumitale.

La subiect -- ma voi interesa care a fost dinamica remitentelor in America Latina in ultimele decenii. Presupun ca te referi in primul rind la tarile Americii Centrala, economiile minuscule ale carorara depind si in prezent de remitentele emigrantilor in SUA (apropo, economia Moldova dupa multi parametri seamana cu cea din Honduras si Jamaica, asa ca utilizarea termenului "republica bananiera" obtine o complet alta nuanta). Daca situatia acolo intr-adevar s-a desfasurat conform unui scenariu similar cu cel descris mai sus, apoi e cazul sa ne punem si noi pe ginduri...

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre