Alexandru Culiuc

6 septembrie 2005

Cardurile bancare in Moldova — oricind si oriunde?

In doua saptamini petrecute in Moldova la sfirsitul lunii august deseori apelam la plata cu card bancar. Iata citeva istorioare (cu scurte comentarii), din care reiese ca prezenta logotipurilor Visa si MasterCard pe panourile bancomatelor si usile restaurantelor inca nu garanteaza acceptarea cardului.

Istorioara 1: Bancomatele moldovenesti

Am incercat sa scot bani-gheata de pe cardul de debit emis de Bank of America la bancomatele a trei banci: Victoriabank (trei bancomate diferite), Moldova Agroindbank, Banca de Economii. Nici o incercare nu s-a soldat cu succes. In cazul bancomatelor Victoriabank cardul era expulzat fara nici un fel de explicatii, aparatele Agroindbank si Bancii de Economii s-au limitat la un scurt „Cardul dvs. nu poate fi procesat”.

Istorioara 2: Robin’s Pub

Nu mizati sa platiti cu card la Robin’s Pub. Am fost la acest local de doua ori pe parcursul verii — in primele zile ale lui iunie si in ultimile zile alei lui august. In primul caz, sa plateasca cu card (de asemenea emis de o banca americana) a incercat o cunostinta. Chelnerul a luat cardul, dar s-a intors peste citeva minute cu cuvintele „nu lucreaza aparatul” (adica POS terminalul). La intrebarea (mai mult retorica) din partea noastra „si daca noi nu avem cash?” a urmat raspunul „bancomatul se afla la mai putin de un cartier de aici, in incinta Ministerului de Finante” (chelnerul nu avea de unde sa stie ca bancomatul probabil ar refuza cardul american).

In al doilea caz am incercat sa platesc cu card chiar eu. De data aceasta chelnerul nici nu a luat cardul, cauza fiind neschimbata: „POS terminalul este defectat”. Din spusele lui, aparatul se defecteaza in permaenta si este in permanenta reparat de tehnicienii invitati (n-ar fi mai simplu de luat unul care nu se defecteaza in permanenta?). Din interes i-am pus aceeasi intrebare — „si cum facem daca n-avem cash?”, la care a urmat un raspuns ceva mai inteligent: „veti veni mai spre seara si veti plati atunci” (cel mai potrivit raspuns ar fi fost „mai veniti pe la noi, atunci si veti plati”).

Istorioara 3: Voiaj International si Victoriabank

Utilizarea cardului poate fi uneori legata de cheltuieli suplimentare considerabile. In iunie am incercat sa platesc cu card biletul de avion la Istanbul. La agentia de turism Voiaj mi s-a spus ca in caz daca utilizez un card emis in strainatate, va trebui sa platesc 3% suplimentar (circa $8 in cazul meu). Acest fapt m-a indignat nespus de mult, deoarece in mod normal vinzatorul este responsabil pentru acoperirea oricaror comisione legate de utilizarea cardurilor. Insa imediat mi s-a explicat ca indignarea ar trebui sa fie indreptata in directia bancii. Din vinzarea fiecarui bilet, Voiaj incaseaza un comision de 5% (o marja relativ standarta pentru intreaga industrie), iar Victoriabank percepe un comision de 2.9% (!) pentru tranzactiile cu carduri emise de banci straine. Evident, cind comsionul bancar depaseste jumatate din marja agentiei, nici nu este de mirare ca Voiaj a decis sa transfere acest cost suplimentar asupra clientului.

Istorioara 4: Restabilirea PIN-ului

Probleme si incomoditati exista nu doar in cazul utilizarii cardurilor straine. Bucuria provocata de noutatea ca am ceva bani acumulati pe Visa Electron emis de Victoriabank s-a schimbat cu dezamagire, cind am inteles ca uitasem PIN-codul cardului (a trecut mai mult de-un an de cind am utilizat cardul ultima data). Nici nu e de mirare odata ce PIN-ul a fost generat automat de banca la momentul emiterii cardului — e mult mai greu sa uiti PIN-ul atunci cind el e creat chiar de tine si este bazat pe niste asociatii personale (date istorice, numere de telefon sau zile de nastere a celor apropiati). La serviciul clientela mi s-a zis ca PIN-ul nu poate fi restabilit la telefon (in SUA este posibil de regenerat PIN-ul, identitatea clientului fiind verificata in baza informatiei introduse la momentul deschiderii contului, spre exemplu adresa, Social Security Number, numele de fata a mamei, etc.). Unica metoda — sa mergi personal la banca, sa completezi un formular si sa obtii un PIN nou peste trei (!) zile la aceeasi filiala. Trei zile pentru a schimba o singura inscriere in baza de date! Sa nu uitam ca intr-un timp Victoriabank se autoproclama drept cea mai avansata (din punct de vedere tehnologic) banca din Moldova!

In loc de concluzie

Nu vreau sa se creeze impresia ca utilizarea cardului in Moldova se va solda numaidecit cu esec. La Beer House, Pani Pit (care, apropo, apartine acelorasi proprietari ca si Robin’s), Dublin si Deja Vu[1] nu am avut absolut nici o problema sa achit nota de plata cu cardul. Alimentara Nr.1 a „inghitit” si ea cardul. La Chisinau ar fi insa imprudent sa contezi din start pe faptul ca localul, usa caruia este infrumusetata cu logotipurile Visa si MasterCard, accepta garantat cardurile respective. Dupa istoria de la Robin, prima intrebare pe care o puneam chelnerilor restaurantelor din Chisinau era "Acceptati oricare card Visa?" Sper ca necesitatea acestei intrebari sa dispara odata cu dezvoltarea sistemului bancar.

[1] E remarcabil ca si Pani Pit, si Dublin, si Deja Vu aveau web situri (respectiv panipit.com, irishpub-md.com si lataifas.com/bar/), toate lansate, conform directoriului OurNet in 2000-2001. Acum ele sunt moarte. Pare a fi ca mentinerea siturilor nu reprezinta o activitate prioritara (si nici macar a domenelor — lataifas.com si irishpub-md.com au fost evident procurate de alte firme dupa expirarea termenului original de inregistrare).

Publicat: 6 septembrie 2005 18:14

Categorii: Economie si Afaceri | Personal

Taguri: ,

Comentarii (6)

1

Igor
9 septembrie 2005 9:58

sa adaug si eu o istorie, legata de ATMcard emis in SUA, si utilizat la o banca din Moldova (din motive etice nu spun numele bancii).

Dupa ce am incercat sa scot cash la bancomatele mentionate de Sandu, am hotarat sa merg nemijlocit la banca. Am intrebat clar, daca pot sa scot cash, pe un card ce apartine unei banci americane (cred ca era vorba tot de Bank of America). Mi-a spus ca da, nu-s probleme. Numai ca sa adeverit ca numai Master Card accepta, si nu Visa, cu toate ca pe usa erau toate logotipurile, inclusiv AmericanExpress (despre care, apropo, doamna nici nu stia si confunda cu AmericanExpress Tra. Checks). In fine, am dat cardul, si repezit, am luat POS in mana in asteptare sa bag PIN-ul. Imediat am fost avertizat sa nu pun maina pe aparat ca nu-i jucarie. Din spaima (avand fire fina si timida) am ascultat. Normal, astepdand sa-mi ciara un ID (pasaport etc), pentru verificare identidatii mele (in caz daca nu se baga PIN-ul la ATMCard, in mod obligatoriu se verifica identitatea). Spre mirarea mea, nu a urmat nimic, doar am semnat contul, si am luat banii.

Am iesit, si nu-mi venea sa cred ce se putea intampla, daca cumva pierdiam cardul

PS: pierderia unui Credit card nu-i atat de strasnica, orice tranzactie poate fi anulata, deoarece Banca raspunde de banii sai. In cazul ATM, pe nimeni nu-l intereseaza unde sau dus banii. Deacea se recomanda ca la tranzactiile on-line, sa fie utilizate CreditCarduri.

2

Alexandru Culiuc
11 septembrie 2005 21:54

Igor, merci pentru istorioara. In SUA identitatea nu se verifica in mod obligatoriu, cel putin nu la magazine. E suficient casierul sa compare semnaturile pe card si pe cont, dar nici asta deseori nu se intimpla. Posibil totusi sa ai dreptate, si verificarea identitatii sa reprezinte o procedura obligatorie in cazul tranzactiilor la banca.

As crede insa ca ar fi util sa indici la care banca anume s-a intimplat respectiva istorie. Nu vad nici un fel de motive etica care ar prescrie protejarea reputatiei unei banci care, din spuselor tale, nu respecta niste reguli elementare de securitate.

Multumiri deosebite pentru post scriptum — sincer sa fiu, nici o data nu m-am gindit la acest avantaj al cardurilor de credit vis-a-vis cele de debit.

3

Adrian Vrabie
1 decembrie 2005 13:46

Nu stiu cum la voi,
La ATM-ul de la Victoria bank, Visa mea de la Wachovia bank a mers...
By the way Sandu, acum si multe din bancile comerciale americane un introdus comision de 0.5% + 0.5$ pentru fiecare tranzactie facuta in strainatate :) Exemplu: BB&T, Wachovia, Merrill Lynch Bank, First Carolina

4

Victor
25 septembrie 2006 16:53

Alex: aduc mai jos o serie de intamplari personale care demonstreaza:

1) o incapacitate crasa a business-ului din MD de a utiliza instrumente moderne de plata.

2) promisiunea VISA si Mastercard, privind caracterul international al cardurilor, este dubioasa daca nu chiar compomisa.


Petrom str. Sarmisegetusa: a trebuit sa le explic angajatilorca POS terminalul functioneaza doar atunci cand linia telefonica conectata in paralel, este libera.

Petrom Calea Orheiului, intrare in Chisinau - a trebuit sa le arat pas cu pas cum functioneaza un POS terminal, inclusiv sa pornesc terminalul.

Managerul care a venit si a vazut ca tranzactia a fost efectuata cu succes s-a aratat foarte nemultumit si a indicat ca: "dle trebuie sa ne avertizati din start ca veti plati cu card bancar".

bar Anaconda, actualmente Coffee-Beans, acelasi lucru, POS terminalul era deconectat si prafuit rau de tot, Pizza-House str Puskin, acelasi lucru nici un angajat nu avea idee cum functioneaza un POS terminal.

mag Colibri Botanica, am dat telefon de pe propriul mobil la Victoria Bank serviciu clientela rugand reprezentantul sa explice pas cu pas cum se utilizeaza POS terminalul

restaurant Madamme Bovary - pentru chelnerite a fost o noua experienta sa utilizeze POS terminalul dar s-au aratat interesate sa invete si mi-au multumit pentru faptul ca le-am aratat cum sa-i dea de hac.

Voiaj international, in caz ca ai un card tip Visa-Classic sau Mastercard, ofera posibilitatea procesarii prin (!) Slip Terminal, nu aplica comisioane suplimentare, debiteaza contul in valuta, ba chiar si ogera o reducere de 2.5% Debitarea are loc in 1 sapatamana direct in favoarea Austrian Airlines. Situatia pare a favoriza tranzactiile intermediate prin banci straine. Comisionul de 3% in cazul debitarii prin POS terminal pare a fi o aberatie care odata depistata de catre VISA sau Mastercard va rezulta in careva sanctiuni aplicate catre Voiaj.

Acum, ceva frustrari in utilizarea cardurilor emise in MD peste hotare, mai bine zis pe internet.

clearanceclub.com firma bazata in LA, coasta de vest: tranzactie confirmata cu CVV, a blocat banii in cont, apoi a solicitat info suplimentara privind identitatea detinatorului de card. Primind informatia actualizata de la Banca emitenta nu a onorat tranzactia promitand ca face toate demersurile pentru deblocarea banilor.

cityairporttrain.at a refuzat sa proceseze din start tranzactia, vazand un card emis in MD.

5

ana
7 ianuarie 2007 11:54

Caatare sistemul bancar cit de cit lucrreaza in Moldova.Dumneavoastra n-ati fost in bistrouri sau restorante mari, unde si este acceptata plata cecurilor de casa prin POS terminal. Aduc exemplu de restoranul "JERAFFE" sau "LION GRAND"...
Dar la mine unde n-ar fi fost totdeauna este acceptata plata nemijlocit cu cardurile bancare.

6

Alex
10 iunie 2009 9:48

Am avut un caz cu Andy's Pizza unde mi s-a spus ca nu functioneaza aparatul. A fost scandal mare atunci. Acum in cafenelele lor chelnerul personal intreaba modul de achitare, ceea ce inainte n-a mai fost.
Inca un caz cu cardul emis de o banka din Rusia. Dupa mai multe operatii precum verificarea contului si scoaterea repetata a sumei de bani, bankomatul bancii de economii pur si simplu a inghitit cardul si atit. Chipurile ca l-ar fi luat pentru oarecare suspectare de-a lor. Dupa un sunet la banca de economii, mi s-a lamurit ca eu ar trebui cu acte de indentitate sa merg la oficiul lor central si sa adeveresc ca cardul este al meu. Deci rezulta, ca daca esti cetatean strain si vii in MD sau transit, poti ramine pur si simplu fara card fara nici un motiv intemeiat.
Concluzia: cetatenii sraini nu ar trebui sa bage cardurile la bankomatele moldovenesti fiindca risca sa ramie fara acestea.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre