Alexandru Culiuc

28 octombrie 2005

Giorgi Kandelaki — lider studentesc si activist politic din Georgia

In data de 17 octombrie a.c. m-am intilnit in cadrul unui seminar cu Giorgi Kandelaki (pronuntat Ghiorghi), co-fondatorul miscarii studentesti Kmara! (Ajunge!) din Georgia. La 21 de ani acest tinar era cel mai important student din tara, iar la 23 este mai tinar consilier a lui Saakashvili. Iata istoria lui Giorgi Kandelaki, care ar putea servi drept exemplu pentru potentialii activisti studentesti din Moldova.

Dupa trei ani de studii la Universitatea de Stat din Tbilisi (UST), Giorgi Kandelaki a cistigat bursa Soros Undergraduate Exchange[1], in cadrul careia a invatat pe parcursul anului 2000-2001 la Duke University.

Revenit in patrie, Giorgi a fost din nou expus realitatilor UST: coruptie si lipsa profesionalismului in rindurile profesorilor, goana rectoratului dupa studentii pe contract, caderea calitatii studentilor (nu va trezeste anumite asociatii?). Ca raspuns, el a organizat primul guvern studentesc, care s-a lansat intr-o campanie publica impotriva coruptiei la universitate si in sustinerea reformei invatamintului superior. Campania a luat foc si interesele echipei s-au extins in afara domeniului universitar. Astfel, in aprilie 2003, Giorgi a devenit co-fondator al miscarii tineresti semi-clandestine Kmara!, care a jucat un rol important in pregatire si desfasurarea Revolutiei Roze din noiembrie 2003. Povestind despre crearea „Kmara!”, Giorgi n-a mentionat sustinerea financiara a Fundatiei Soros. Si doar intrebat direct despre sustinerea din afara, a confirmat ca Kmara intr-adevar a primit sustinere minimala din partea Fundatiei deja dupa ce miscarea a luat avint. Era insa evident ca tema data ii era neplacuta, ceea ce ma face sa ma intreb pe cit de complet a fost raspunsul — Wikipedia mentioneaza o intreaga lista de finantatori a Kmara.

Dupa revolutie, Giorgi Kandelaki s-a implicat in pregatirea activitstilor politici tineri din Kazahstan, Ucraina, Moldova si, cel mai recent, Belorusia, unde el si colegul sau au fost detinuti timp de 10 zile in puscarie. In prezent este consilier superior in Grupul Analitic al Oficiului Presidentelui Georgiei.

In cadrul seminarului s-a pomenit si Moldova. Povestind despre activitatea sa in alte republici post-sovietice, Giorgi a zis, referindu-se la pozitiile extrem de flexibile a tuturor fortelor politice din Moldova, „nici o data nu voi intelege aceasta tara". Totodata el a apreciat inalt dibacia cu care Voronin a neutralizat fortele "portocalii" (sau pseudo-portocalii?) in ajunul alegerilor parlamentare din 2005.

Am ramas impresionat de acest tinar destept, bine pregatit, cu o engleza perfecta[2], putin stingaci si totodata increzut in sine. Giorgi a dat dovada de curaj si spirit de lider, care i-au permis lui si colegilor sa contribuie enorm la realizarea obiectivelor initiale ale guvernului studentesc. La sfirsitul seminarului Giorgi a povestit cu mindrie despre introducrea in Georgia unui examen unic de admitere (neafectat de coruptie si nanasism, spre deosebire de bacaloreatul din Moldova) si eliberarea din functie a peste 200 profesori "murdari" de la UST.

Studentii din Moldova se pling ca in proiectul Legii Invatamantului Superior nu este mentionata participarea studentilor la guvernarea universitara. Ma intreb daca i-a trecut cuiva prin cap ca nu toate activitatile studentesti urmeaza sa fie instituite sau autorizate prin lege. Kandelaki a inceput guvernul studentesc de la UST ca un organ paralel structurilor oficiale, ceea ce i-a permis sa ridice probleme critice si incomode administratiei universitatii. Se vor gasi la USM, ASEM, si UTM studenti care vor realiza macar jumatate din ceea ce i-a reusit acestui tinar din Georgia? Sau poate situatia invatamintului superior din Moldova este net superioara celei din Georgia anului 2001, si, in consecinta, nici nu avem nevoie de un Kandelaki moldovenesc?

[1] Programul este deja defunct; este echivalent cu Eurasia Undergraduate Exchange Program oferit in Moldova prin IREX.

[2] Dupa seminar am mai discutat cu el in privat. La intrebarea mea daca ar prefera sa trecem la rusa a raspuns „definitely not”, lucru care m-a surprins, dar si bucurat. Rusa incepe sa piarda statutul de limba internationala pentru cetatenii tarilor post-sovietice.

Publicat: 28 octombrie 2005 4:02

Categorii: Guvernare si politica | Invatamint

Taguri: , , , , , ,

Comentarii (6)

1

Natalia Selaru
31 octombrie 2005 18:06

Salut Sandu,

In aceasta discutie cu Giorgi Kandelaki nu ai incercat cumva sa vezi care ar fi trasaturile generale ale tineretului din Georgia, ale celor, care prin spiritul sau au sustinut Kmara. 'Trasaturile generale' este un termin banal, altfel insa nu-i stiu cum sa zic. Poate va fi mai clar daca explic de ce intreb.
In ultimii ani regretabil incep sa observ cum tineretul de la noi, acel motor al societatii, incepe sa rugineasca. Nu stiu, o fi influenta proasta a mediului din jur: un neprofesionalism izbitor si atotprezent, in scoli si universitati, in organele publice, presupun ca si acasa la parinti. Tot ce vad ei imprejur sunt in mare parte "falfaieli": vorbe desarte si fapte desarte. Am o senzatie ca aceasta desartaciune a inceput sa molipseasca. Probabil ai observat si tu, urmarind replicile tale de pe forum, ca tinerii, putin care-si pun problema de a intra in esenta. Ceea ce de fapt nu este neobisnuit, probabil ca in orice societate si in orice timpuri, cei care nu se oboseau sa intre in esenta nu erau putini. Ce ma mira e ca acum, aparent, fiecare vrea neaparat sa se impuna, anume sa se impuna, nu doar sa se expuna. Mai cu seama ca acum au posibilitati tehnice :) Si presupun ca acest fenomen vine din mutiplele exemple vazute de ei. Mi se pare ceva foarte bolnav. De aceea salut fiecare 'articol' si mai fiecare replici de pe forum scrise de tine, fiindca prezinta un alt fel de exemplu.
Si ca sa revin la subiect, cum crezi tineretul actual de la noi, vorbesc de cei in jur de 16-20 ani, ar putea sa initieze, sa sustina sincer si efectiv, nu doar cu falfaili, o miscare de schimbare (ca sa evit terminul revolutionara)? Vor fi ei capabili sa se schimbe, sa apara dorinta de a umple golurile de gandire? (ceea ce de fapt ar insemna eforturi considerabile)
Remarc ca si acest comentariu al meu este cam "desart", vorbesc fara a exemplifica sau de a-mi motiva opinia. Insa este o senzatie generala si vreau sa vad daca cineva mai simte acelasi lucru, sa vad daca nu cumva este o senzatie gresita.

2

Alexandru Culiuc
1 noiembrie 2005 5:48

Natalia, merci pentru comentariu si aprecieri. Sa incer sa raspund la intrebarile tale.

Prima intrebare:

In aceasta discutie cu Giorgi Kandelaki nu ai incercat cumva sa vezi care ar fi trasaturile generale ale tineretului din Georgia, ale celor, care prin spiritul sau au sustinut Kmara.

Primul lucru pe care Giorgi l-a spus era faptul ca studentii erau extrem de pasivi, toti erau absolut conformisti, neinteresati in politica si in genere extrem de apatici. Principalul scop al guvernul studenesc era sa trezeasca tineretul, sa-i demonstreze ca un grup de tineri poate schimba lucrurile radical. Ce-i drept, initial campania anti-corupte in cadrul universitatii s-a soldat mai mult cu publicitate, si nu cu actiuni reale. Insa publcititatea si credibilitatea obtinuta in cadrul guvernului studentesc le-a permis in continuare sa abordeze probleme si mai importante odata ce au devenit Kmara.

Mai este inca un moment interesant. Dupa ce Giorgi a pomenit ca e absolvent al programului de schimb unversitar Soros, l-am intrebat ce parte a grupul de initiativa al guvernului studentesc erau de asemenea "alumni" (asta-i termenul generic pentru absolventii programelor de schimb finantate de guvernul SUA). Presupuneam ca raspunsul va fi "o jumatate". Giorgi a raspuns ca doar 4 din circa 20 persoane erau alumni. Mai mult ca atit — deja dupa transformarea guvernului studentesc in Kmara, el a vorbit in fata unui grup mare de alumni, povestindu-le despre activitatea miscarii. A descris cu indignare aprecierile si comentariile cinice si pesimiste pe care le-a primit in cadrul intrunirii. Sunt sigur ca un Kandelaki moldovenesc ar fi primit un feed-back similar de la alumni moldoveni — lumea-si vede de treaba (care le aduce bani) si nu-si baga nasul in activism gratuit. Si nu voi afirma ca as fi proceda diferit, cel putin nu inainte de Kennedy School.

Cu alte cuvinte, Giorgi s-a lovit de acelasi perete de apatie a tinerilor pe care il observam printre tinerii moldoveni (indiferent de etnie, educatie si experienta internationala). Si aici e timpul revin la a doua intrebare:

[...] Crezi tineretul actual de la noi, vorbesc de cei in jur de 16-20 ani, ar putea sa initieze, sa sustina sincer si efectiv, nu doar cu falfaili, o miscare de schimbare [...]? Vor fi ei capabili sa se schimbe, sa apara dorinta de a umple golurile de gandire?

Anume faptul ca Giorgi Kandelaki si colegii au reusit sa sparga apatia unei mase critice de tineri ma face sa raspund afirmativ la intrebarea data — da, cred ca la universitatile noastre sunt tineri capabili sa schimbe ceva. Doar o precizare. Nu consider oportuna implicarea tinerilor de 16-19 in miscari sociale — sunt mai mult copii decit tineri. Eu ma gindeam de la 20 in sus.

Care e acel "ceva" pe care-l pot schimba studentii Moldovei ramina a fi vazut. Presupun doar ca nu va tine direct de sfera politica — Moldova 2005 difera radical de Georgia 2003. Indiferent de sfera, acesti tineri au nevoie de un impuls spre actiune. Pentru Giorgi (si pentru mine) acest impuls a fost oferit de experienta de studii in SUA, iar el, la rindul sau, a transmis acest impuls colegilor (nici vorba, simplific analiza la maximum). Posibil exemplul lui Giorgi va servi drept impuls pentru careva studenti moldoveni cu cap pe umeri si cu initiativa? It's all about changing perceptions...

3

Tony
9 noiembrie 2005 16:58

De fapt, exista si la noi un Guvern Studentesc pornit in 2002 la USM de catre patru idealisti (unul din ei Alumnus al aceluiasi program cu Giorgi). Guvernul a fost pornit ca un organ neformalizat, paralel administratiei si sindicatului studentesc, pentru ca cel din urma devenise ciubarul "nepoteilor" sefilor universitari.

Ultimii au reactionat efervescent, deaceea ca am reusit sa ounem un Student Radio, sa organizam party-uri pentru TOATE datele care o cereau, am scris o cinstitutie, am pus un telefon public in facultate, am adus inca 3 Xerox-uri cu pret de 50%... adika tot ce organul formal nu a reusit sa faca...

Reprezentantii alesi au fost huiduiti de catre camarila lui Gh. Rusnac, ca "ce?! Astia cred ca ne vor intrece pe noi?" Din pacate, la USM, totul este perceput prin prisma "jocului de suma "0"" : daca TU faci ceva BINE, asta arata ca EU nu pot face Acest bine, prin urmare sunt rau...


GUvernul a mers 2 generatii, cat timp autorii sai au mai fost studenti, dupa care organul a devenit o tinta a tineretului de la partide. De fapt inca in primul "cabinet" studentesc au fost 2 membri PPCD, sau a Tinerei Generatii, ceea ce i-a impus pe cei apolitici sa-i izoleze in fel si chip...
Acum Guvernul Studentesc al FRISPA (Faculttea stiinte politice) este o alta arena de lupta a partidelor.Problema e ca nu au mai ramas la USM lideri apolitici care sa la faca concurenta celor din aripile tineretului partizan.
PACAT. L-am gandit altfel. Dar, ca si voi, nu mai sunt in Universitate.

4

Alexandru Culiuc
10 noiembrie 2005 2:57

Tony, e interesanta dinamica pe care ai descris-o. Reactia guvernului oficial nu ma mira (apropo, Giorgi a mentionat cam acelasi lucru), insa politizarea guvernului studentesc este, in cazul Moldovei (lipsa de alternative viabile si credibile regimului actual), o cale ce duce la auto-distrugerea organului.

5

Natalia Selaru
23 ianuarie 2006 19:43

Salut :)

Pot sa las aici un link la un articol din presa electronica rusa, cu subiectul ce tine de discutia noastra.
Asa, just for archiving :)
Mi se pare ca subiectul aboradt va lua amploare foarte curand si in Moldova.

http://www.expert.ru/politics/2006/01/young_organization/
Олег Кашин
Всем спасибо - все свободны
Молодежь заслуживает большего, чем роль пешек в политических играх

6

Marin
10 decembrie 2007 11:26

FRISPA este mediu cu studenti curajosi,pesonalitati de oameni ce au motivatia de a se schimba pe sine si pe cel dealaturi. Ei se patrund de ideile politicii conventionale si politicii cetatenesti.Politica cetateneasca foloseste vointa publicului ca pe un capital politic primar. Se evidentiaza creind noi forme de putere la toate nivelele societatii. Ea creaza spatiul public pentru initiativa si schimbare fundamentala. Tinerii de astazi sunt predispusi de a gindi creativ si a se uni in echipa moderna si bine scolita: Vlad Filat,Al-dru Tanase, Mihai Godea, Veaceslav Negruta. Giorgi Kandalaki este intre noi si in mine si sa nu uitam faptele Dlui N.Testemiteanu, S.Radauteanu, I.Bratianu. Sa incepem cu constituirea Fundatiei culturale-stiintifice in numele Personalitatilor. De instituit dupa teste moderne guvernul R.Moldova si parlamentul pe prncipii noi,iar Presedintele Tarii sa fie ales de toti cetatenii. La munca de la mic la mare, numai asa vom realiza scopul!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre