Alexandru Culiuc

19 octombrie 2005

R.I.P. Alexandr Yakovlev

Ieri, in data de 18 octombrie 2005, s-a stins din viata Alexandr Yakovlev. Imi este greu sa redau cit respect nutresc fata de acest Om. Veteran al razboiului, stagiar la Columbia University, conducator de centru de cercetari economice internationale, ambasador in Canada, secretar pe ideologie al CC al PCUS, ideolog al Glasnost'. O cariera politica nepatata de cincizeci de ani — un caz de exceptie in politica mondiala si absolut unic in spatiul ex-sovietic.

Citind Kazus Kukotskogo de Ulitskaya, m-am intrebat nu o data pe cit de real era in conditiile sistemului sovietic[1] sa combini integritate personala imaculata cu o cariera stralucita bazata pe merit, precum i-a reusit eroului cartii. Intrebarea a disparut odata ce mi-am adus aminte de Saharov si Yakovlev.[2]

Aleksandr Yakovlev – minte agera, viziune strategica, personalitate integra si intruchipare a intelectualitatii. Un politician-model. Ne va lipsi.

In loc de post scriptum. Moldova e stat independent de peste 14 ani. Putem afirma, fara urma de indoiala, ca absolut nici unul dintre politicienii ce au trecut prin esaloanele de virf ale puterii de stat al RM[3] nu va putea pretinde la a suta parte din reputatia pe care o are Yakovlev in rindurile intelectualitatii ruse. Cit mai avem de asteptat? Sau poate nu merita sa asteptam in genere?

[1] Sau oricarui alt regim represiv care, de regula, promova mediocritatea si lasitatea. Subliniez – de regula, dar nici pe departe exclusiv.

[2] Mi-am adus aminte inca de un exemplu real, care imi este mult mai apropiat. Insa ar fi mult prea pretentios din partea mea sa mentionez respectiva persoana intr-o lista cu Saharov si Yakovlev.

[3] Spre regret, anume acest acronim nesuferit este potrivi in contextul dat. De ce RM este nesuferit? Deoarece face tara mai mica decit este si subliniaza criza de statalitate (de parca daca nu mentionam ca suntem Republica Moldova, nimeni nu-si va da seama ca suntem stat independent).

Publicat: 19 octombrie 2005 6:39

Categorii: Guvernare si politica

Taguri:

Comentarii (3)

1

Oleg
20 octombrie 2005 15:29

Salutare. O abatere de la tema:
Mesajul tau contine o singura greseala ortografica, insa una usturatoare, deacea si scriu acest comentariu.
'Moldova e stat indepnendent de peste 14 ani.' Probabil cuvintul independent l-ai scris gresit nu intentionat ?! De parca ai vrut sa accentuiezi ca independenta in RM se poticneste de ceva.
...
'Cit mai avem de asteptat? Sau poate nu merita sa asteptam in genere?'
Stiu ca esti o persoana care nu se limiteaza la intrebari dar incearca si sa raspunda la ele... "Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country".
Uneori insa balansez intre optimism si pesimism...

P.S. Succese!

2

Alexandru Culiuc
20 octombrie 2005 16:41

Oleg, iti multumesc mult pentru comentariu si pentru gasirea greselii ortografice — evident ca nu a fost una intentionata. Am si corectat-o. De asemenea merci pentru citatul de JFK (a carui nume o poarta scoala la care invat), este intr-adevar relevant discutiei. Cine stie... Sa fim optimisti!

P.S. Bafta in toate.

3

Doina
28 octombrie 2005 17:02

In schimb Oleg a comis o greseala si mai "rafinata":)) - forma verbului "a accentua" la modul subj.prezent, pers.II sing. e "accentuezi", si nicidecum - "accentuiezi" :)
Iar in cazul lui Sandu, era evident ca e vorba de-o greseala de spelling cauzata de viteza sporita de dactilografiere:)
Spor la munca, Sandu!, conceptul site-ului e destul de bun!:)

Cu respect,
Doina

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre