Alexandru Culiuc

20 noiembrie 2005

Blogging electoral si alegerile primarului Chisinaului

Pentru Moldova, si Chisinau in special, 2005 va deveni "anul alegerilor". In ajunul incercarii Nr.3 de alegere a primarului capitalei, am decis sa parcurg lista candidatilor si sa citesc programele electorale pe situl Alegeri 2005. Am vizitat si site-urile candidatilor (mai des a partidelor respective). Cum si era de asteptat, aceste site-uri nu ofera nimic mai mult decit informatii generale despre candidati si programele electorale. Pe scurt, zero valoare adaugata fata de Alegeri 2005, care ofera de asemenea stiri electorale si comentarii de Igor Botan & Co. Ca rezultat, alegatorul "conectat" (la retea) nu are nici un motiv sa viziteze siturile individuale ale candidatilor.

Sa fie oare siturile partidelor si candidatilor accesorii necesare din considerente de prestigiu si, concomitent, absolut inutile in campania electorala? Nu neaparat. Blogul electoral poate rezolva una din problemele cu care se confrunta oricare politician — stereotipul negativ al omului politic.

Politicianul stereotipic si activismul electoral

Politicianul este de regula vazut drept o persoana corupta, fara scrupule (toarna zoaie peste oponenti), cu o pasiune nesanatoasa pentru putere, si care nu ofera nici o utilitate societatii. Pe scurt — "politicianul nu poate fi un om cum se cade". Si, daca toti politiceinii sunt asa, pentru ce sa mai votezi? Sa alegi raul cel mai mic? Dar asta nu e un motiv foarte puternic, nu-i asa?

Suspiciunea populatiei fata de politicieni este o cauza importanta a nivelului activismului electoral scazut (Robert Putnam & Co. ar conclude ca e o manifestare a deteriorarii capitalului social). Nici vorba, practica arata ca multi politicieni (majoritatea dominanta?) corespund acestui stereotip (pretutindeni, nu doar in Moldova), ceea ce insa nu inseamna ca nu exista exceptii. Si aceste exceptii patimesc de pe urma imaginei create de "colegii" de breasla. Pentru a se distanta de imaginea negativa a profesiei si pentru a cistiga voturi, candidatul "bun" urmeaza sa sparga stereotipul.

Blogging electoral — distrugerea stereotipului prin informatie si interactiune

Stereotipul politicanului "rau" poate fi spart doar prin informatii veridice desfasurate si interactiune personalizata, si blogul este mecanismul perfect de atingere a acestui scop. Blogul permite politicianului sa:

 • Prezinte pozitia detaliata la problemele care definesc alegerile
 • Comenteze stiri relevante (spre exemplu, interzicerea circularii rutierelor pe Stefan cel Mare)
 • Informeze despre derularea campaniei (intilniri, interviuri publicate, dezbateri planificate, etc.)
 • Interactioneze direct cu alegatorii 24/24, raspunzind la comentariile acestora.
 • Povesteasca despre activitatea zi de zi a candidatului, pomenind interesele si ocupatiile ne-politice si, posibil, momente din viata personala.

Ca rezultat, blogul permite alegatorilor sa-si formeze o inchipuire adecvata despre platforma electorala a candidatului, care in varianta oficiala rareori reprezinta ceva mai mult decit o compilatie de slogane populiste. Dar si mai important este faptul ca candidatul are ocazia sa-si demonstreze nivelul intelectual, modul de gindire si personalitatea, iar in cadrul discutiilor publice cu alegatorii (raspunzind la comentarii) — eruditia si diplomatia. Istorioarele din viata permit apropierea politicianului de alegatorilor, ii permit sa devina "om normal" in ochii publicului.

Evident, blogging-ul electoral este un fenomen complex; analiza de mai sus trateaza subiectul intr-o maniera relativ simplista. In ultima sectiune a eseului am inclus citeva referinte la articole, care dezvaluie mult mai amplu tema blogging-ului electoral si politic.

Potentialul blogging-ului electoral in alegerile Chisinau-2005

Alegerile primarului municipiului Chisinau puteau deveni cea mai potrivita instanta pentru introducerea blogging-ului electoral in viata politica a Moldovei.

 • O parte importanta a alegatorilor are acces la Internet.
 • Primarul este ales prin vot direct, ceea ce mareste importanta interactiunii dintre candidat si alegatori.
 • Majoritatea auditoriului Internet este constituita din tineri, partea cea mai pasiva a electoralui si, prin urmare, cea mai promitatoare sursa de voturi noi (sa "cistigi" voturile unui alt candidat este practic imposibil).
 • Auditoriul Internet este expus intr-o masura mai limitata mass mediei autohtone.
 • Alegerile 2005 sunt marcate de prezenta a trei politicieni din generatia noua — Oleg Cernei, Dorin Chirtoaca, Eduard Musuc (in ordine alfabetica, conform clasificarii propuse de Igor Botan). Toti trei apeleaza la votul tinerilor (deci, implicit, la majoritatea auditoriului Internet) si, as crede, sunt suficient de familizarizati cu aspectele tehnologice ce stau la baza bloggingului.
 • In situatia in care intilnirile cu alegatorii sunt problematice, blogul poate deveni un mecanism alternativ important de accesare si interactiune cu alegatorii.

Nici vorba, acum e mult prea tirziu pentru careva dintre candidati sa inceapa un blog pentru alegerile din 27 noiembrie. Si totusi, ce era sa fie daca...

Cuantificarea impactului

Sa incercam sa cuantificam impactul unui blog politic de succes lansat cu citeva luni inainte de alegerile primarului? S-o luam pas cu pas.

 1. In Moldova sunt intre doua si trei sute mii utilizatori Internet, majoritatea lor concentrati in Chisinau. Sa zicem 200 mii — peste o treime din cei 573 mii alegatori inclusi in listele de votare ale municipiului!
 2. Din aceste 200 mii, probabil jumatate viziteaza situri locale, anume ei si constituie auditoriul MoldNet-ului (auditoriul lunar al Mail.md e de 65 mii, Moldova Azi — 45 mii).
 3. O campanie publicitara online pe parcursul campaniei (sa zicem, doua luni) ar atrage pe site circa 5% din auditoriul MoldNet-ului, adica 5,000. Pentru comparatie: fara nici o promotie, auditoriul Culiuc.com a atins 200 vizitatori in luna de lansare, si a depasit 500 vizitatori pentru ultimile 30 de zile[1]; E-democracy + Alegeri2005, cu ajutorul publicitatii de pe Azi.md, au in suma peste 3,000 vizitatori (conform statisticii IPLog).

 4. O parte din acesti 5,000 vor recomanda situl prietenilor si colegilor (care, la rindul lor, vor recomanda situl altora, etc.), la care vom adauga vizitatorii veniti prin motoarele de cautare (25% din vizitatori culiuc.com vin de pe Google) si alte situri. In total vom avea un auditoriu total de circa 10,000 utilizatori.
 5. Dintre acesti 10,000, doar jumatate vor vizita mai mult decit doar pagina de start (statistica absolut normala pentru oricare site), deci raminem cu circa 5,000 mii care au avut ocazia sa-si faca o inchipuire coerenta despre politician.

5,000 de persoane echivaleaza 20 de intilniri cu alegatorii a cite 250 persoane — o cifra cit se poate de impresionanta. In principiu, este suficient sa ne oprim aici — nu cred ca cineva a cuantificat numarul de voturi cistigate de pe urma unei intilniri cu alegatorii. Imi permit totusi sa fac ultimul pas logic in sirul de speculatii. Daca candidatul este intr-adevar "bun", utilizeaza la maximum potentialul blogului de spargere a stereotipului si adreseaza problemele auditoriului Internet (studenti, profesionisti, intelectualitate, etc.), efectul net al blogului ar putea constitui 2,000 voturi, adica circa 1% din electoratul real al municipiului (o treime din 573 mii). Impactul electoral unui blog mentinut in permanenta (nu doar in ajunul alegerilor) ar fi si mai impresionant.

Evident, exista probleme obiective care stau un fata unui politician-blogger, pe care le-am trecut cu vederea. Spre exemplu, auditoriul MoldNet consta cel putin la 50% din vorbitori de rusa, deci blogul, in caz ideal, ar fi bilingv. Insa scopul acestui eseu nu este sa analizez toate aspectele blogging-ului electoral, scopul e prezentarea conceptului si perspectivelor sale in viata politica a Moldovei.

Blogging politic si electoral — scurt istoric

Pentru prima data blogging-ul a fost utilizat la scara larga in compania electorala a lui Howard Dean, care a candidat sa reprezinte Partidul Democrat in alegerile prezidentiale 2004 (asa numitele "primary elections", in cadrul carora partidul din opozitie alege candidatul pentru lupta finala din octombrie). Joe Trippi, managerul campaniei, a inteles ca Internet-ul poate fi utilizat pentru a accesa si uni suporterii, si pentru a finanta campania direct din donatiile acestora, fara a recurge la birocratia partidului si sponsorii corporativi (care tind sa sustina doar candidatii din establishment, din care Dean nu facea parte). In finala, Dean a pierdut alegerile primare, insa Kerry si Bush au invatat din experienta acestuia, si au transformat siturile electorale, punind blogurile (scrise de angajati, evident) in centrul atentiei.

Incepind cu Dean, blogul candidatului a devenit un component esential al campaniilor electorale americane. Mai mult ca atit — o mare parte din politicienii alesi mentin bloguri. Fenomenul a devenit omniprezent si Comisia Electorala Federala actualmente evalueaza posibilitatea reglementarii blogging-ului politic, ceea ce a trezit un val de protest din partea autorilor. Blogging-ul politic (atit blogurile electorale, dar in special blogurile pe teme politice) este subiectul de studiu preferat al politologilor nord-americani, iar Trippi, guru al blogging-ului electoral (si recent "fellow" la Institute of Politics din cadrul Kennedy School), a scris o carte la acest subiect.

Epidemia bloggingului printre politicieni s-a extins in Marea Britanie (primul politician pe Webul britanic este Tom Watson, MP) si, ceva mai recent, a pasit peste La Manche (probabil cel mai cunoscut blogger-politician francez este Dominique Strauss-Kahn).

P.S. Fotografiile incluse au fost facute la Kennedy School in noaptea alegerilor prezidentiale 2004. Dupa cum vedeti, nu tot tineretul este apatic fata de lupta electorala si rezultatul acesteia.

[1] Includ citeva cifre statistice pentru culiuc.com dat fiind ca este unicul pseudo-blog moldovenesc la statistica caruia am acces. Posibil, statistica Curaj.net, blogul supra-politizat al echipei Hyde Park, ar constitui un punct de referinta mai relevant.

Publicat: 20 noiembrie 2005 18:18

Categorii: Guvernare si politica | Web, Internet si IT

Taguri: , ,

Comentarii (5)

1

Natalia Selaru
22 noiembrie 2005 19:25

Salut Sandu,
Un scurt apropos fata de subiectul abordat. Recent, am primit un e-mail nesolicitat de la candidatul Mircea Rusu :) Deci vezi, dat fiind ca a si aparut spam electoral, probabil, curand, staffurile electorale vor invata sa utilizeze tehnologiile informationale si in forma lor constructiva :)
Cat despre cat de curand va fi acest lucru, poate mai faci careva comentarii la articolul ce l-ai scris, luand in consideratie experienta ta de lucru in cadrul proiectului e-readiness Moldova :)
Inca o data iti multumesc pentru acest blog foarte interesant si neaprat am sa revin la mai multe subiecte, inclusiv si cel cu "potentialul tinerilor de a aborda probleme ~mature" :)
Succes!

Natalia Selaru

2

Oleg Ilies
28 noiembrie 2005 11:20

Ты переоцениваешь эффективность azi.md
О 120x60 молчу совсем...

Google рулит...
alegeri
elections 2005
elections in moldova

Не привожу внутреннюю статистику - доказать сложно. hotlog.ru: Посетители - Уникальных за 30 дней: 13224. курица - не птица, iplog - ...

3

Alexandru Culiuc
3 decembrie 2005 5:58

Олег, я и сам пользуюсь IPLog-ом, правда не IPlog.md (который, вполне возможно, просто перегружен), а копией системы установленной на сервере DNT. Вполне доволен. Но даже если IPLog ошибается в меньшую сторону, это всего лишь подтверждает то, что я написал выше — Интернет вполне действенная площадка для общения с избирателями, особенно в случае Кишинева. Q.E.D.

Google рулит, с этом согласен:
Alegerile primarului
Coruptie Moldova
Dezvoltarea economica
Cardurile bancare

И все же, не поделишься информацией об эффективности рекламы на azi.md? Думаю, многим будет интересно услышать это от клиента.

4

Vitalie Condratchi
9 decembrie 2005 17:49

Sandu, uite o relatare in scrierea careea m-am inspirat din acest articol al tau. Multumesc. Te-am citat cum am putut mai bine si uite, plasez textul aici, pentru a arata cat de utile sunt materialele tale...

daca vrei tu si cititorii site-ului tau cumva sa si ascultati relatarea mea, o puteti gasi, incepand de maine dupa amiaza, pe www.europalibera.org
la rubrica Dictionar European.

Friday, December 09, 2005
In cazul Moldovei, absenteismul a devenit un fenomen care si-ar putea face loc in cartea recodurilor Guinness. Dupa trei scrutine ratate pentru primaria Chisinaului, autoritatile nu au decis altceva decat sa amane luarea unei decizii.
Sociologul Andrei Volintir, lector la Institutul de studii politice si relatii internationale (ISPRI), considera ca unul din principalele motive ale absenteismului este dezamagirea electoratului de dreapta dupa ce partidele pe care le-a trimis in Parlament au votat pentru realegerea presedintelui Voronin. Iar solutia ar fi – intinerirea partidelor si schimbarea mesajului lor.
INSERT. "Lipsa interesului pentru alegerile locale este determinata de proasta mediatizare a campaniei si de interventia autoritatilor centrale in treburile locale. Principala cauza este insa ca nu mai exista o lupta de principii. Dupa 4 aprilie, electoratul asteapta alt mesaj de la partide, nu unul ideologic, ci unul foarte practic. Solutia ar fi ca partidele sa vina cu oameni tineri si mai ales sa vina cu oferte reale si nu ideologice."

Solicitat de Europa Libera, seful misiunii OSCE la Chisinau, ambasadorul William Hill, si-a reconfirmat preferinta pentru anularea pragului electoral, insa, spune el, decizia apartine autoritatilor moldovene.

INSERT. "Functia de primar al Chisinaului este una destul de importanta pentru Moldova si ar trebui sa existe interesul cuvenit pentru alegerea acestuia. Consiliul Europei si OSCE au propus anularea pragului electoral, care nu exista intr-o serie de tari europene. Ar fi bine daca aceasta solutie ar satisface autoritatile moldovene, carora le apartine decizia. Insa cheltuirea banilor pentru alegeri nejustificate nu este o solutie."

Solutiile propuse de analisti si politicieni in ultimul timp au variat de la anularea pragului electoral la obligativitatea votului, cu introducerea optiunii “impotriva tuturor”. Insa nici o decizie nu a fost luata deocamdata, probabil in asteptarea unei sugestii a puterii centrale.
O ocazie ratata de a atrage tinerii in actuala campanie electorala este, potrivit lui Alexandru Culiuc, doctorand la universitatea americana Harvard, Bloggingul electoral. Adica ceea c ear fi un jurnal personal si politic al candidatilor electorali care ar urma sa fie publicat pe site-urile internet ale acestora.
In jur de o treime din potentialii alegatori ai primarului de Chisinau si in speciali tinerii, care de altfel sunt dezinteresati de procesul politic, ar putea fi convinsi de bloguri electorale, arata un studiu realizat de Alexandru Culiuc.
Bloggingul ar permite candidatilor sa-si prezinte pozitia in diverse domenii, cum ar fi interzicerea circulatiei rutierelor pe bulaverdul Stefan cel Mare, sa interactioneze direct cu alegatorii si sa prezinte chiar momente din viata personala, care i-ar face o imagine mai umana. Bloggingul electoral zilnic, estimeaza in finalul studiului sau Alexandru Culiuc, ar echivala cu efectul a 20 de intalniri cu alegatorii.
Sa mentionam in final ca blogging-ul a fost utilizat la scara larga pentru prima oara de Howard Dean, candidatul nereusit al democratilor la presedintia Statelor Unite in 2004. Ulterior, procedeul a fost preluat de deputatul Tom Watson in Marea Britanie si de Dominique Strauss-Kahn peste La Manche, in Franta.
Din Chisinau, Vitalie Condratchi, Radio Europa Libera

5

Alexandru Culiuc
12 decembrie 2005 22:23

Vitalie, imi pare bine ca ideile exprimate de mine in aceste eseuri ajung la un public mai larg. Am citit relatarea ta (la www.europalibera.org inca n-am ajuns), mi se pare ca este adecvata. Totusi, se cer un sir de precizari si comentarii:

 • Eu nu sunt doctorand — fac studii de masterat.
 • "Universitatea americana Harvard" suna nostim.
 • "arata un studiu realizat de Alexandru Culiuc". Asta nu este studiu, este un eseu, un OpEd, daca vrei, dar nici decum nu un studiu riguros. Cifrele prezentate aici sunt niste aproximari foarte crude; "back of the envelope calculations".
 • Ai cam incurcat lucrurile la sfirsit. Howard Dean intr-adevar a fost primul politican de calibru mare care a utilizat blogging-ul electoral. Insa Watson si Strauss-Kahn au fost inclusi in calitate de exemple secundare, pe cind din relatarea ta reiese ca cei trei sunt unicii politicieni din lume care mentin bloguri. In plus, Watson si Strauss-Kahn nu fac blogging electoral "a la Dean"; blogurile lor au fost lansate dupa ce ei au devenit deputati (nici vorba, pentru un politicial campania pentru realegere incepe in prima zi a termenului actual, dar totusi...).