Alexandru Culiuc

13 noiembrie 2005

Doua fotografii de toamna

Am iesit simbata la o escapada fotografica — doar a doua la numar de la inceputul anului de studii. Conform unei reguli empirice (logica careia ramine s-o inteleg), "poza zilei" s-a dovedit a fi (i) la un subiect diferit decit cel planificat, (ii) prinsa spontan si neaparat (iii) la sfirsitul escapadei fotografice.

Doi pe pod

Doi pe pod

Cambridge, 12 noiembrie 2005

Eram la finele unei plimbari de aproape doua ore si deja ma gindeam sa ascund aparatul in geanta. Traversam podul pietonal peste riul Charles, cind am observat cum barbatul, cu cuvintele "Do you want to see the sunset?", si-a luat in brate prietenul (evident ud dupa scaldat!). Ciinele (ciobanesc australian?) cu interes s-a uitat peste balustrada vreo douazeci de secunde, pe parcursul carora am prins citeva cadre, inclusiv si cel din dreapta (apasati pe ea pentru a viziona varianta marita).

In sfirsit ciinele a pierdut interest fata de apus si a intors capul spre sursa de sunete stranii (clack-clack-clack). Anume in aceasta clipa am si prins cadrul de mai sus — ultimul si, probabil, cel mai reusit cadru al zilei.

Harvard boathouse

Harvard Boathouse

Cambridge, 12 noiembrie 2005

O cladire extrem de importanta pentru o universitate in care canotajul este sportul nr.1 — "casa pentru barci" (stie cineva cum e "boathouse" in romana?). "Circulatia" pe riu este extrem de intensa in septembrie-octombrie, insa continua pina la sfirsit de noiembrie-inceput de decembrie (cind incepe sa inghete riul).

Publicat: 13 noiembrie 2005 10:20

Categorii: Fotografie

Taguri: , ,

Comentarii (6)

1

Doina
13 noiembrie 2005 9:54

Salut, Sandu:)
Pozele sunt intr-adevar foarte reusite, de o expresivitate uluitoare:)
Dar in calitate doar de amatoare a artei fotografice as vrea sa te intreb, ce aparat de fotografiat folosesti de regula si.. daca "prelucrezi" ulterior pozele cu diferite programe specializate, like Photoshop, CorelDraw, etc? Si daca da, cat de des o faci?:)
Merci anticipat pentru raspunsuri:)

2

Eugen
13 noiembrie 2005 12:02

Amazing
Saturatia pozelor cu culori e foarte inalta as spune.
Ce aparat folosesti?

Apropo, Alexandru, unde pot sa gasesc e-mail-ul tau?
Vreau sa-ti scriu un mesaj.

3

Alexandru Culiuc
13 noiembrie 2005 16:27

Merci pentru comentarii. Vad ca intrebarile sunt cam la aceleasi subiecte, asa ca voi incerca sa le raspund impreuna.

Echipament utilizat. Aparatul este Canon EOS 20D. Poza cu ciinele a fost facuta cu obiectivul Canon EF 70-200/4L, poza de pe riu — cu Canon EF 50/1.4.

Prelucrarea fotografiilor. Toate fotografiile trec prin PhotoShop. Exceptii nu exista. Acelasi lucru, apropo, se refera la toate fotografiile capturate pe digital (da si cele scanate de pe film) pe care le vedeti in National Geographics, Geo, Cosmo sau oricare alta revista de calitate (in cazul Cosmo ma refer doar la calitatea tiparului). Exceptie fac doar fotojurnalistii, care nu au timp sa-si prelucreze pozele — in cazul lor este primordiala viteza de publicare a fotografiei, nu calitatea.

Capturarea imaginei pe film sau matrice este doar prima etapa a procesului fotografic. Si asa a fost de cind exista fotografia moderna. Spre exemplu, inca in anii cincizeci Ansel Adams (expozitia caruia la Museum of Fine Arts planific s-o vad intr-un weekend apropiat) prelucra fotografiile atit de puternic si totodata "natural", cum nu ti-ai inchipui (astazi) ca ar fi posibil fara PhotoShop. Mai mult ca atit, functionalitatea PhotoShop-ului in mare parte recreaza tehnicile traditionale originate in camera obscura.

Saturatia culorilor nu a fost marita artificial. A fost marit contrastul (in cazul primei poze, pina la punctul in care blana acestuia a devenit aproape alb-negru, si nu "gradatii de gri"), care mareste saturatia perceputa. Ambele poze au fost facute chiar inainte de apus (se poate observa si dupa umbrele lungi de pe boathouse), cind soarele are o lumina extrem de calda, care transforma practic orice suprafata in aur. In poza cu ciinele, acest efect este amplificat de natura obiectelor iluminate: un copac cu frunze ruginite si peretele de caramida a unui camin studentesc (similara cu cel vazut in a doua poza, in partea dreapta a cadrului).

4

Левша-Лена
13 noiembrie 2005 19:48

Harvard boathouse- чудесная картинка, осень видать там у вас просто красота!!!А у нас дождь...

5

Adrian Hancu
22 noiembrie 2005 11:57

in comoparatie cu foto.md care lucreaza foarte incet si care imi da o groaza de "Warning: mysql_connect(): Too many connections" aici pot sa scriu ca imi place mult poza cu ciinile.
a doua e si ea foarte.
+++:)
Pacat e ca nu pot sa votez aici:)

6

Otilia Sirbu
15 septembrie 2006 8:16

Imresionant. mi-a placut nu doar dizainul, dar si abordarea si continutul subiectelor. si, desigur, galeria foto. cred ca acum am o motivatie in plus sa fac si eu ceva de genul acesta si poate facem un schimb de fotografii de la Cambridge sau Istambul, etc.
Succese!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre