Alexandru Culiuc

13 decembrie 2005

La bazar

Am observat ca circa o treime din vizitatorii sitului intra in primul rind in compartimentul Fotografie. Ca sa nu ramina dezamagiti de colectia scunda de poze expuse acolo, am decis sa scotocesc putin prin arhiva. Va prezint trei fotografii facute exact jumatate de an in urma la Grand Bazaar in Istanbul. Nu sunt cine stie ce, insa trei ore petrecute in labarintul celui mai mare "complex comercial neformal" nu le voi uita inca mult timp.

Nici o data nu m-am simtit intr-atit de stresat cu aparatul in miini. Nu din cauza riscului furtului — imi vine greu sa cred ca cineva s-ar incumeta sa zmulga de aparatul pe git sau sa-nsface geanta fotografica de pe umar. Insa animozitatea pe care o emana majoritatea vinzatorilor ma apasa puternic. Se uitau extrem de suspicios la mine, dadeau negativ din cap daca incercam sa indrept aparatul spre ei (dorinta pe care oricare fotografi este obligat sa o respectce) sau pur si simplu intorceau spatele la obiectiv. Unil pur si simplu mi-a spus "good bye" cind m-a vazut intrind in magazin cu aparatul peste umar (fara intentia de a fotografia).

Vinzatorii care nu-si exprimau nemultumire, incercau foarte insistent sa-mi vinda ceva — de la ciorapi pina la aventuri nocturne. Cel mai des vinzatorii incepeau discutia cu "Mister, where I you from?". Ma debarasam de ei propunindu-le sa ghiceasca din trei incercari din ce tara sunt, lucru care nu i-a reusit nimanui.

Am iesit din bazar cu o durere de cap si cu mai putin de treizeci de poze (nici macar echivalentul unui film), dintre care doar aceste trei mai mult sau mai putin ma satisfac.

Concluzie: exista locuri unde mai bine sa nu apari cu un aparat fotografic "serios".

Ibricuri

Ibricuri

Istanbul, 13 iunie 2005

Evil eyes

Evil eyes

Istanbul, 13 iunie 2005

Apropo, cineva stie cum se spune la "evil eye" in romana?

Covoare

Covoare

Istanbul, 13 iunie 2005

Publicat: 13 decembrie 2005 23:25

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (6)

1

Nicole
14 decembrie 2005 10:13

Pozele sunt foarte frumoase, mai ales aceea cu ibricuri si lampi ca cele ale lui Alladin.

In italiana "evil eye" se traduce ca "mal' occhio", iar in rusa ii zice "дурной глаз", asa ca in romana ar fi, pur si simplu "ochi rau".

2

Igor
15 decembrie 2005 7:09

da, misto istorie, si foarte bune poze. nu prea inteleg de ce te plangi pe ele, ca "nu-s prea". Tinand seama de conditiile in care au fost facute, sunt super misto ;)

Evil eyes imi place cel mai mult.

ps: da, este timpul sa-ti faci rubrica Foto mai profi, mai ales ca ai ce pune acolo, si mi-ar place ca pozele chiar sa fie insotite si de istoria/subiectul lor, tinand seama de stilul in care iti place sa faci poze, fiecare avand un subiect mai profund decat ce apare la suprafata. Doar nu-s poze facute in studiou unde nu prea ai ce spune in afara de insusi poza si lumina in ea (de regula), vorba ta ;) Poate imi ajunge si mie rabdare peste vacanta care vine sa-mi organizezi putinele mele poze cam in acelasi format (treaba care am pornit demult).

3

Alexandru Culiuc
19 decembrie 2005 3:45

Merci Nicole. Cred ca deja voi lasa denumirea asa cum este.

Igor, voi incerca sa scot pe site mai multe fotografii. Asa si nu am hotarit daca voi continua sa le expun doar in cadrul unor micro-eseuri fotografice, sau daca voi crea totusi un album "ca lumea".

4

Igor
21 decembrie 2005 10:00

Sandu, referitor la ideia punerii fotografiilor in modul in care il faci acum. Cum sa spun ..... nu prea este ok.

Extrema 1: In primul rand te vad mai bun analatician, economist decat fotograf, si de aia si mai trec peste site-ul tau (rupand din timpul meu de aur ;)) ca sa mai citesc ceva analize si comentarii. Daca numarul de articole cu poze va fi mai mare sau chiar egal cu restul articolelor, atunci se pierde din farmecul site-ului, IMHO.

Extrema 2: Pozele si istoriile lor sunt prea bune, si prezinte interes de sinestatator, si cu siguranta merita sa fie puse in rubrica separata, completa, asa cum scrie cartea, si nu cu tot impreuna.

in final, cred ca de la o asa organizare, site-ul numai va castiga in structura.

see ya.

5

Sergiu
20 ianuarie 2006 14:52

Imi place "viziunea" cu ibricurile.

Cred ca traducerea potrivita pentru "evil eye" ar fi "de deochi" sau "ochi de deochi", denumirea originala in turca e "nazar duğumesi".

6

riabinuska
23 iulie 2006 11:53

evil eye e deochi, chestiile din poza se presupune ca te apara de deochi. asa ca e anti-evil eye ;)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre