Alexandru Culiuc

19 decembrie 2005

Chisinaul vechi

Maratonul de sfirsit de semestru s-a terminat, insa dupa o saptamina nedormita ma simt incapabil sa scriu ceva inteligent. Totodata, as vrea sa inoiesc situl saptaminal, asa ca voi recurge la trucul din saptmaina trecuta – mai multe fotografii, mai putine cuvinte.

Anatol Poiata la MoldExpo: 2 iunie 2005

Fotografiile de mai jos au fost facute la Chisinau, dintre care doua — in cadrul plimbarilor fotografice cu Anatol Poiata. Anatol este probabil cel mai cunoscut fotograf-amator din Moldova: stagiu fotografic de peste 15 ani, participant si laureat la citeva expozitii, erudit in istoria si teoria fotografiei, organizatorul majoritatii activitatilor fotografice din Chisinau (in ultimul timp — in cadrul clubului Foto.md). In plus, Anatol este un critic fotografic exceptional: comentariile lui, intotdeuana obiective si corecte (atit la sens direct, cit si la figurat), m-au ajutat sa invat din propriile greseli. In finala, am impresia ca Anatol cunoaste toate locurile fotogenice din oras si din tara. Anume el a si propus sa exploram Colina Puskin — probabil ultimul cartier din oras unde s-a pastrat umbra Chisinaului antebelic.

Fereastra

Fereastra

Chisinau, Colina Puskin, 3 august 2003

Deja am parasit Colina Puskin (traversaseram str. Petru Rares si ne indreptat spre Prospectul Tineretului) si eu am incetat sa mai caut oportunitati fotografice. Anatol insa la un moment dat s-a oprit si mi-a atras atentia la peretele facturat si florile din prim-plan. Cu toate ca ambii fotografiam practic din aceeasi pozitie cu obiective similare, in rezultat Anatol a obtinut o fotografie totalmente diferita: a preferat sa se focuseze pe flori, iar eu — pe fereastra si perete. Ambii aveam aparate cu pelicula (Antol doar acum planifica sa treaca la digital), asa ca am descoperit aceste diferente mult mai tirziu. Digitalul in asemenea escapade are avantaje — poti instantaneu face "schimb de experienta".

Usa

Usa

Chisinau, Colina Puskin, 25 august 2005

Am revenit cu Anatol la Colina Puskin peste doi ani dupa prima escapada. Dar acum a fost rindul meu sa atrag atentia la caruciorul si pisica din fata usii (factura am remarcat-o si accentuat-o cind prelucram imagniea in PhotoShop). A fost o plimbare foarte reusita. Din mare prostie si neatentie, am formatat CompactFlash-ul inainte ca sa transfer majoritatea pozelor pe calculator. Aceasta este unica poza buna ramasa... Mare pacat... Asa ca digitalul are si dezavantaje — nici o data nu mi-ar fi trecut prin cap sa aruc in foc negativele.

Biserica

Biserica

Chisinau, Cimitirul polonez, 27 octombrie 2002

Fotografia e facuta la cimitirul polonez, nu departe de Valea Trandafirilor. Mult timp am cautat pozitia din care s-ar primi ca coroana copacului repeta silueta bisericii — pare-mi-se ca in finala m-am urcat pe-un garducean din jurul unui mormint. Nu pot spune ca sunt totalmente satisfacut de poza (din cauza prim planului aglomerat), o pun deoarece multi Chisinaueni nu-si dau seama de existenta cimitirului, ne mai vorbind de acest schelet de biserica.

Publicat: 19 decembrie 2005 3:03

Categorii: Fotografie | Imaginea Moldovei

Taguri: ,

Comentarii (11)

1

Nicole
19 decembrie 2005 10:11

Pozele de data asta mai sunt si pline de amintiri...

"Fereastra" intotdeauna ziceam ca e foarte "pictoreasca". De altfel, "Usa" face parte din aceeasi categorie.
Cred ca faptul ca ai scris sub "Usa" 23 august 2003 este din cauza saptamanii nedormite.

Sper sa te refaci repede dupa examene.

2

Anatol Poiata
21 decembrie 2005 6:33

Mai sunt locuri pitoresti in Chisinaul nostru :-)
Cu o mare placere imi aduc aminte de acele primblari cand ba unul, ba altul atragem atentia asupra unei ferestre sau unei usi, sau unei batranele cu darurile toamnei expuse la vanzare, sau unei perechi de betivi, sau unui paznic speriat de faptul ca ai urcat pe o constructie neterminata...

E bine cand redescoperim orasul, in care am trait atata timp si e pacat ca unele chestii dispar. Mi-e frica ca in curand vor disparare si fereastra si usa, fiind inlocuite de termopane. Asa s-a intamplat din pacate si cu faimoasa usa de pe strada Puskin, langa libraria "Stiinta". Gata, nu mai este :(

Asa ca, cat nu e tarziu, sa facem poze !

3

Jessica, Boston, USA
8 februarie 2006 15:30

Your photographs are beautiful.

4

ioan-mircea popovici
18 februarie 2006 6:48

sper sa ai ocazia sa treci pe Stardela Vantului din Constanta unde vei intalni multe ferestre, usi si-un atelier de pictura... iti voi gasi eu gazduire la casa de creatie, numai sa-mi psui perioada cand ai de gand sa vii... mai scriem despre fotografii. la inceputul lui martie ma intereseaza tema: tarm, mare, dig si lume (portret, gesturi, obiecte, rafturi cu obiecte, dulapuri...)

5

Maria Gheorghe
18 februarie 2006 16:35

as spera si eu sa treci pe strada mea din Montreal si sa clichezi pe monotonie, si vor aparea multe ferestre si usi, colorate toate fara culoare...ce melancolie mai calda, decat o fereastra luminata dinauntru in afara,... pe un *zid* de chirpici, jupuit de var si lasat sa curga din rani, vis!...

6

Andreea
19 februarie 2007 18:06

Buna...va scriu tuturor din sec.XXI si vreau sa va spun ca acum totul s-a schimbat, nu mai e nimic cum era pe vremea lui St. cel Mare!

7

olga
27 februarie 2007 1:00

pozele sunt foarte reusite chiar in seara asta citeam despre chisinaul de care mie foarte dor acum .Multumesc pentru posibilitatea de a ma intoarce acasa prin pozele voastre !

8

Ion
22 august 2007 13:28

Superbe poze. De mult ma gindeam sa ma apuc de fotografiat. Fotografiile tale mi-au dat un imbold asa ca...ma apuc. Merci

9

Mitica
30 noiembrie 2007 14:07

Fereastra: am intalnit ceva similar (fereastra veche, diferita de altele din apropiere) pe str. Ismail, putzin mai jos de str. Bucuresti; mai sus de str. 31 August. nu aveam aparatul foto cu mine, dar o prind eu cumva :) (florile insa lipseau)

Usa: poate era mai bine fara conducta de gaz?

Biserica: daca asta e biserica de la intrare, am impresia ca au renovat-o; am trecut asta toamna pe acolo si arata altfel. cimitirul (deja?) se numeste "catolic"...

PS: probabil e subiectiv, dar observ aberatzii cromatice in fiecare din aceste 3 poze...

10

ilie373
9 mai 2009 11:26

Foarte Frumos
Imi place arhitectura

11

De acasa...
13 februarie 2010 0:27

Nimic mai frumos in Chisinaul nostru mic ca stradutele lui vechi. Foarte frumos si nostalgic....

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre