Alexandru Culiuc

3 decembrie 2005

Studentus Incorruptus lanseaza Codul de Conduita Universitara

S-a gasit un grup de Giorgi Kandelaki si in Moldova — Infotag comunica ca Studentus Incorruptus (nostima denumire, foarte potrivita pentru un ONG studentesc) a lansat Codul de Conduita Universitara. Unul din scopurile Codului este oferirea cadrului reglementar pentru combaterea si prevenirea coruptiei in institutiile universitare.

Elaborarea Codului a fost motivata de rezultatele sondajului efectuat de aceeasi organizatie. Mircea Esanu, directorul projectului, scrie pe Almamater.md ca "30 mii studenti au recunoscut ca au platit pentru a lua intre 2 si 10 examene sau pentru a lua o nota pozitiva". Sunt mentionate si alte cifre ingrijoratoare. Putin m-a deranjat felul in care sunt prezentate numelere — uneori sunt oferite cifre absolute, alteori — procentaje. 30 mii din citi? Se creeaza impresia (posibil gresita) ca autorul manipuleaza numerele in favoarea pozitiei luate. Ar fi interesant de vazut rezultatele depline ale sondajului.

Mircea mentioneaza ca "problema copierii la teste, lucrari de control, examene [...] reprezinta o forma grava de coruptie". Din cite inteleg, insa, in cadrul sondajului studentii n-au fost intrebati de cite ori au copiat. Pacat... Cred ca cifrele ar fi si mai impresionante. Practica mea de predare la ASEM a demostrat ca studentii considera ca copierea la examen este un drept natural. Am fost nevoit sa recurg la metode relativ dure ca sa le demonstrez opusul.

Conform articolului din Almamater, campania a fost lansata inca in vara. Cineva a participat sau asistat la actiunile promise de Studentus Incorruptus: "flashmob-uri, public hearings, vor fi raspandite suporturi informationale sub forma de stichere, flayere[1] si postere"?

Oricum, campania lansata de Studentus Incorruptus e o initiativa laudabila. Le doresc sa-si atinga scopurile — Codul de Conduita Universitara este o componenta importanta o unei strategii de eradicare a coruptiei universitare. Cred insa ca, pe termen lung, problema poate fi rezolvata doar prin atragerea la facultati a unei generatii de profesori educate in straintatate (exista si acum, dar constituie o minoritate neinsemnata). Nu-mi inchipui alta metode de rupere a cercului vicios "profesor neprofesionist — student demotivat — student care copie si mituieste — absolvent semidoct — profesor neprofesionist".

Apropo, recent am modelat impactului coruptiei universitare asupra veniturilor absolventilor (teoria jocurilor, la nivel elementar). Va trebui insa sa publicarea modelului cu vreo doua saptamini — acum sunt ocupat cu pregatirea "bombelor" si "garmostelor" pentru examenele de sfirsit de semestru. ;-)

[1] Care, imprumutate corect din engleza, ar fi stickere si flyere, iar in romana — aptibilduri si foi volante. Public hearings chiar m-a dat jos.

Publicat: 3 decembrie 2005 4:38

Categorii: Invatamint

Taguri: , ,

Comentarii (1)

1

Elena
5 decembrie 2005 18:32

Impactul negativ al corupţiei în sistemului de învaţamint nu se discută, totuşi de multe ori ea reprezintă unicul remediu de a evita prgrama universitară, ce e departe de a fi ideală... Cercul vicios "profesor neprofesionist — student demotivat — student care copie si mituieste — absolvent semidoct — profesor neprofesionist" e insoţit de alt cerc, nu mai puţin vicios:"tre sa înveţi prostiile din programă ca să ai note mari ca să ajungi la master în străinătate ca după întoarcere sa restructurezi sistemul de învaţamânt (ceea ce din punctul meu de vedere ar fi echivalent cu "brosatsa na ambrazuru")".

Ce-i drept, pe lingă note înnalte un masterat puternic mai cere si un şir de activităţi extracuriculare, cunoştinţe in domenii foarte puţin tangente cu programa universitară (ma refer la ASEM), grad corespunzător la GRE, TOEFL şi de sigur un job cât de cât tangent cu viitoartea profesie. Pentru a atribui o valoare dorită acestor variabile e nevoie de timp... iar timpul se duce pe zubreală prostească. E drept că în cazul unui student "srednestatisti4eskii" costul oportun al unui 10 binemeritat la exam este echivalent cu câteva seri petrecute la cinema sau discotecă, pe când pentru un student ambiţios si dornic de a-şi continua studiile in străinătate costul oportun este muuuult mai mare.

În final şporele si mita nu mi se par aşa de monstruase: ele ne permit să salvăm KB de memorie pentru info mai preţioase decât conspectele rău structurate de profi cu formare pur sovetică. Pentru a evita crearea unei imagini greşite aş vre să afirm cu toată responsabilitatea că nu am plătit mita nici o dată, şi consider că independent gradul de stupiditate al programei un student care se stimează nu se va coborî la nivelul mituirii. Şpore scriu regulat, mai mult decât atât, consider SCRIEREA de şpore o ocupaţe foarte şi foarte folositoare. Ele permit structurarea si memorizarea meterialului, astfel încât până la urmă nici nu mai e nevoie să le fofosesc.

Baftă la sesie!

Elena

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre