Alexandru Culiuc

21 ianuarie 2006

Un grafic incomod

Ridicati oricare raport economic privind Republica Moldova — toate sunt pline de grafice, tabele, scheme. Exista insa un grafic pe care-l veti gasi foarte rar si pe care multi ar dori sa-l ignoreze.

Graficul de mai jos prezinta evolutia PIB-ului real (ajustat la inflatie) a 14 republici[1] fata de nivelul anului 1990, care a fost normalizat la 1. Performanta Moldovei e evidentiata in albastru, restul tarilor sunt grupate pe regiuni.

Din grafic vedem ca marimea economiei Republicii Moldova reprezinta doar 48% din nivelul anului 1990, adica scaderea cumulativa a PIB-ului Moldovei pe parcursul a 15 ani a constituit 52%. Observam ca Moldova a inregistrat cea mai deplorabila performanta economica printre toate republicile ex-sovietice. Letonia a inregistrat cea mai mare crestere cumulativa — 55% fata de nivelul anului 1990. Catre anul 2005, 9 din 14 republici sunt, in termeni reali, mai afluente decit in anul 1990.

Evolutia PIB real a republicilor ex-Sovietice. 1990=1

Dinamica PIB
Sursa: Economist Inteligence Unit Data Service

Cred ca este de prisos sa expilc de ce acest grafic se intilneste atit de rar in rapoartele economice (si lipseste cu desavirsire din publicatiile oficiale). Exista multe explicatii de ce Moldova s-a dumerit la coada listei — pierderea Transnistriei, exodul populatiei, guvernare extrem de proastra in primii ani de tranzitie, etc. Exista explicatii a performantelor relativ inalte a tarilor Baltice — industrie relativ moderna, coruptie scazuta, etc. Turkmenistanul a descoperit petrol, ceea ce explica cresterea vertiginoasa incepind cu anul 1997. Caucazul a avut si el parte de conflicte inter- si intra-statale la inceputul anilor nouazeci. Cu alte cuvinte, toate republicile sunt caracterizata de anumiti factori individuali care au determinat evolutia economiilor respective. Insa, din cite stiu, nimeni n-a incercat sa abordeze dinamica economica a fostelor republici in ansamblu.

Exista oare factori sistemici care explica diferentele de performanta intre republicile fostei URSS?

Planific sa public in curind doua-trei articole in care voi propune si testa citeva ipoteze care incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Aceste ipoteze sunt unite de o tema comuna: marimea conteaza.

[1] Kirgizstanul e exclus din cauza lipsei de date pentru anul 1990.

Publicat: 21 ianuarie 2006 4:50

Categorii: Economie si Afaceri

Taguri: ,

Comentarii (6)

1

Igor
26 ianuarie 2006 9:33

da, bun grafic, si bune intrebari puse ...
astept si analiza graficului.

2

A.G.
26 ianuarie 2006 11:58

....
era si de asteptat...
....
cel mai rau e ca sub conducerea actuala
perioada de "tranzitie" stagneaza tot mai mult...
....
cu putin efort intrecem georgia :)
....
sau poate mai vin bani "de la italia"
....
REVOLUTIA ROS-ORANJA ;)

3

Alexandru Culiuc
28 ianuarie 2006 0:33

Articolul a fost tradus in engleza de Peter Meyers, voluntar al Corpului Pacii, care preda engleza in satul Mereseni. Va recomand mult sa cititi blogul lui — ofera o viziune complet diferita asupra Moldovei.

4

Alexandru Culiuc
28 ianuarie 2006 0:38

A.G., ati scris ca "cel mai rau e ca sub conducerea actuala perioada de "tranzitie" stagneaza tot mai mult..."

Realmente, graficul rezulta intr-o concluzie opusa — comunistii au stat la cirmuire in 5 din cei 6 ani de crestere economica (incepind cu 2000). Insa este absolut neclar daca guvernul poate sa atribuie acest succes propriilor actiuni. Dupa mine, remitentele au jucat un rol mult mai important — voi reveni la acest subiect intr-un articol separat.

5

ss
13 februarie 2006 12:51

Se lamureste lesne:

Moldova, Georgia, Tajikistan - tari macinate de conflicte interne, fara o politica de guvern clara (pana in ultimii 3-5 ani), lipsa infrastructurii de transport - ori din cauza muntilor, ori din cauza standardelor sovietice la transportul feroviar/rutier, vecini prapaditi/ostili.

Ukraina - racul lebada si stiuca in elita tarii, dimensiuni mari, vecini prapaditi/ostili.

Letonia si Estonia - tari cu iesire la mare, infrastructura de transport dezvoltata, populatie mica, vecini bogati si prietenosi.

Bielarus - dictatura unui presedinte de sovhoz, conjunctura politica favorabila (ma refer la pretul hidrocarburilor in special).

Turkmenistan - dictatura intr-o tara petroliera.

Solutia pentru Moldova - iesirea vecinilor din rahat, economie deschisa, investitii in infrastructura de transport impreuna cu vecinii.

6

Mishulik
7 mai 2006 11:39

da misto....da` afisatu si grafice despre inflatie...:D