Alexandru Culiuc

28 ianuarie 2006

Moldova vazuta de comedieni si voluntari

Ce auzim de la strainii care viziteaza Moldova? De regula banalitati pe placul gazdelor: oameni cu suflet mare, bine educati, vinuri exceptionale, etc. Sa fie oare acestea unicile impresii pe care le creaza Moldova unui om din afara? Ce le povestesc prietenilor si rudelor dupa ce ne viziteaza tara?

Pina nu demult, era practic imposibil sa raspundem la intrebarile acestea, din simplul motiv ca strainii rareori impartasesc impresiile negative cu localnicii. Din amabilitate si stima fata de gazde, evident. Recent insa au aparut surse care ne permit sa citim ceea ce nu ni se spune direct.

In primul rind ma refer la cartea Playing the Moldovans at Tennis de Tony Hawks. Este o carte documentara, bazata, in mare parte, pe evenimente reale ce s-au intimplat cu Tony pe parcursul unei calatorii de trei saptamini in Moldova. Tony Hawks este un comedian (vestit, aparent) Irlandez, care a pariat cu un prieten ca-i va bate la tenis pe toti jucatorii din selectionata nationala a Moldovei la fotbal. Nu va povestesc de unde a aparut un asemenea pariu aberant si cu ce s-a soldat — cititi cartea, este pe cit se poate de antrenanta si extrem de hazlie. Va sfatuiesc insa sa atrageti atentia la descrierile moldovenilor, pe care le gasiti in abundenta. Moldovanul in viziunea lui Tony Hawks: nu manifesta emotii pozitive, inchis, pesimist, dinti stricati. Un portret cam frustrant, care insa este documentat extrem de bine. Si, daca veti avea ocazia sa cititi cartea, va veti convinge ca nu este o reprezentare totalmente eronata.

O alta sursa de informatie, care este disponibila tuturor [cunoscatorilor de engleza] sunt blogurile pe care le intretin strainii veniti in Moldova pe termen lung, in primul rind voluntari ai Corpului Pacii, plus tot felul de misionari. Blogurile sunt adresate prietenilor si rudelor — este o metoda simpla de a-i tine la curent pe toti cu ultimile evenimente, fara a face cut&paste dintr-un e-mail in altul. Evident, relatarea evenimentelor este insotita de o analiza a acestora, si anume aceste ginduri si sunt cele mai interesante. Deci, iata o selectie de bloguri a voluntarilor Corpului Pacii stationati in Moldova:

Las cititorul sa decida pe cit de credibile si relevante sunt impresiile unor tineri americani care traiesc predominant in zonele rurale. Evident, veti gasi in blogurilor lor (dar si in cartea lui Hawks) multe idei eronate. Merita de le citit si pe acestea pentru a intelege stereotipurile asociate cu Moldoveni.

Evident, critica negativa reprezinta si ea doar o parte a adevarului, tot asa ca si laudele pe care ni le spun in ochi. Relatarea oricarei calatorii se axeaza pe momentele complicate si diferentele culturale, de altfel povestirea n-ar fi interesanta. In plus, fiecare vrea sa creeze impresia ca a infruntat cu succes greutati nemaipomenite intr-o tara din lumea a treia, de aceea unele detalii tind sa fie exagerate. Adevarul, ca intotdeauna, este la mijloc — intre lauda publica si o analiza critica privata. Insa pentru a cunoaste unde se afla acest mijloc, este necesar sa cunoastem ambele extreme.

Publicat: 28 ianuarie 2006 16:42

Categorii: Imaginea Moldovei | Vezi de-asemenea

Taguri: , ,

Comentarii (53)

1

Anatol Poiata
30 ianuarie 2006 7:28

Ok, de multe ori mi-am pus si eu intrebarea "Oare ce cred despre noi strainii care vin in Moldova?". Evident, ca de cele mai multe ori am auzit aceleasi vorbe banale. Cred ca se datora mai mult faptului ca ma preocup de ei ca profesionist, adica ca cel care le organizeaza sosire, cazare, excursii, etc.

Eu insa as formula intrebarea putin altfel, "Da care straini vin la noi in Moldova?", stii, cum au rusii expresia "А судъи кто?". Si aici obtinem cateva categorii:

  1. Voluntarii. Oamenii care cica vin sa ne ajute. Sigur, am stiu voluntari care faceau si fac lucruri bune. O tin minte foarte bine pe Ann Sherman, o extraordinara personalitate care doi ani a stat la Susleni (Orhei) si care a organizat si tabara de vara pentru elevii din sat, si a predat limba engleza. Si tot asta la varsta de 75 de ani, impliniti in Moldova. Am comunicat cu ea destul de mult, dar n-am auzit de la ia o vorba rea despre moldoveni. Poate ca ne compara cu indienii din SUA, unde le-a predat si lor engleza in rezervatii timp de vre-o 20 de ani? Am mai zis-o si vreau sa repet, majoritatea voluntarii percep activitatea lor in Moldova ca o aventura, si scopul principal REAL este nu de a ne ajuta, ci de a se distra (intr-un sens mai larg al cuvantului). Ei vin cu ideia ca oricand ei se pot intoarce acasa, in "binecuvantata" America.
  2. Oameni sositi in diferite misiuni (UNDP, OSCE, ambasade, etc.). M-am intalnit si cu ei destul de multe ori. Ideia principala - aici e mai bine ca acasa. De ce? Sunt platite practic toate costurile - chiria, transport, servicii comunale, etc. Si inca mai dau si bani in forma de salariu. Fostul ambasador al Germaniei, dupa Moldova a nimerit in Iran. Asa ca totul este relativ. Ii stiu pe multi din ei care viseaza dupa incheirea carierei sa se stabileasca cu traiul in Moldova.
  3. Delegatii oficiale pe scurt termen. Astea nu vad nimic in afara de ceia ce le aratam noi. "Bun e vinul ghiurghiuliu". Ne mai arata ei din deget, "vedeti voi aici cu democratia si reformele economice". Informatia de baza o culeg din datele statistice si oficiale si nu au nici o impresie de viata reala a moldovenilor.
  4. Turisti-aventuriei sexuali. Aici i-am pus si turcii care vin in grupuri pe cateva zile si potentialii miri in cautare de mirese. Cu turcii e clar, fete frumoase si ieftine. Cu mirii - daca e asa de rau la noi, de ce isi cauta mirese la noi si nu la ei? Viata personala acola e mai grea? Plus ca destul de multi dintre ei raman in Moldova.
  5. Turisti reali. Cei care intr-adevar vor sa vada tara noastra, sa inteleaga prin ce ne deosebim de altii si ce avem noi in realiatate. Uite, in astea am mai multa incredere. Din pacate sunt foarte putini.

Resumat, e bine sa stii ce cred altii despre tine. Dar nu asta e principalul. Principalul e ce credem noi despre noi. Si cred ca aici, Sandu, te asteapta mari surprize. Atata timp, cat noi insine (nu vorbesc concret de tine sau mine) ne vom considera o natiune de prosti, care nu reusesc nimic in viata, care sunt buni numai de tras sapa, atata timp de noi vor crede si altii asa.

P.S. In grupa de engleza la care imbla fiica mea, din 10 copii doar 2 erau moldoveni. Oare de ce ?

2

Jessica
31 ianuarie 2006 9:27

I just wanted to comment on the above commentaries by Anatol Poiata. I don't know the volunteers that Ann was referring to, but I simply cannot agree with her. The majority, if not all, of volunteers goal IS to help and of course to have an adventure while doing so. If it was just for an adventure, a large number of volunteers would go home early because life as a volunteer in Moldova for 27 months can be very frustrating and is rarely "fun"; therefore one's reason to be a volunteer cannot soley be for an adventure. But since our reasons to be here are to help, we stay and stick through the tuff times because the rewards of seeing finished projects as well as the relationships we make in the villages are well worth being 7000+ miles from our family, friends, and the lives we left behind in the States.

3

Anatol Poiata
1 februarie 2006 15:10

Well, Jessica, now I want to know YOUR frankly opinion about Moldova and moldovans

4

Igor
4 februarie 2006 1:48

Foarte netriviala intrebare si practic fara raspunsuri, vorba lui Anatol "А судьи кто?".

tin sa mentionez, ca clasificarea facute de Anatol este interesanta, si in buna parte realista.

Pot fi oare considerate blog-urile voluntarilor drept opinii realistice despre Moldova? Cred ca nu. Mult se poate de discutat care a fost scopul volutarilor de a ajunge in MD, dar in viziunea mea, in mare partea "just for fun". Atunci, intretinand un asa blog, scopul principal, dupa cum ai mentionat si Sandu, este de a tine la curent prietenii, rudele si alta lume despre ce faci si cum faci, si despre impresiile care le ai. In mod firesc trebuie sa scrii ceva "interesant" si deosebit de ce ai avut/nu ai avut in tara mama (in cazul lor US).

Ca sa nu merg departe, am revizuit mesajele mele scrise catre prieteni despre impresiile mele din States. Nu fac cut&paste, dar cateva idei listezi:
1. Americanii sunt inebuniti de Aer Conditiona (AC). Il baga peste tot. Nu mai pot rezista la tampenia asta. Sunt nevoit sa es o data pe ora afara ca sa ma incalzesc.
2. Nici o fereastra nu poate fi deschisa (in oficiu), ca cica se tem ca sa nu sara de la etaje. Pe fiecare etaj exsita doar una, pentru cazuri de incediu. Astfel nu ai nici o sansa sa aerisesti oficiul. Iaras, AC este unica solutie pentru tot.
3. Transportul public oribil (Los Angeles). Numai eu si homeless in el. Nu exista orar de ciurculatie a autobuselor, totul este absolut haotic. In schimb AC-ul lucreaza si in autobus.
4. Americanii cred ca toate bolile vin, fie de la o infecite, si totul se vindica prin antibiotice, sau ai vre-o problema cu capul, si atunci mergi la psiholog. De cate ori am fost la medic, si pe cati nu iam auzit, oricand au esit de acolo cu prescriptie de antibiotice.
5. Merg la viceu, si apoi nu-s spala manele. Acum inteleg de ce nu dau mana unul cu altul.
6. Toate scaunele si bancile in parcuri si locuri publice sunt facute din metal sau beton. Pentru ei este foarte ok sa stea cu fundul pe rece, ca dupa ei, de la rece nu te inbolnavesti, caci scaunul nu are virusi.
7. Serviciul de la Posta este de 100 ori mai rau decat al Postei Moldovei (ma refer insusi procedura de a sta in rand la USPS).
8. Este foarte ok sa te ajesi jos oriunde (pe iarba, in autobus, pe hol etc) si sa manaci, lucrezi la laptop acolo. este norma sa pui paharul cu cafea pe podia in autobus, cuprins cu bocancii ca sa nu fuga in toate partile, si in paralel sa mai citesti un ziar.
9. caut cafea normala de o luna, si tot numai la "galeata" pot cumpara, in pahar de hartie. Cum imi lipseste cafeluta turciasca servita in mod civilizat in ceascuta. De o saptamana caut ibric pentru cafea, si fara succes.

si tot asa mai departe. Este oare asta ce cred si cum vad eu US. Sigur nu. Ca sa poti judeca despre o tara, popor si cultura lui, iti trebuie sa stai in ea ceva timp. Se poate de spus ca America este asa cum o vede M.Zadornov (umorist rus)? Desigur nu. Toate observatiile lui sunt nu mai mult decat niste observatii triviale, si redate in mod comic si exagerat. Unele chiar fiind gresite.

Aveam in gand sa fac niste comentarii peste blogurile indicate mai sus, si sa evidentiezi pe cat sunt scrise la misto si nu la real, dar nu cred ca merita. Buna partea a observatiilor sunt scrise cu sarcazm, evidentiind pe cat noi "americanii" suntem mai smecheri, in mod foarte exagerat si nereal.

Si totusi, un mic comentariu, mai exact o intrebare, im permit sa fac:
Din blog-ul lui Peter Myers.
"The problem with my journal assignment for the fifth grade is that after three years of "learning" English, they should know the basic verbs such as to be, to have, to eat, to walk, to read, to write, to work, etc., but they don't.". Apoi umeaza o mutime de fraze copiate din lucrarile copiilor.

Intrebrea ar fi: Ar scrie oare asa ceva, Mr. Myers daca ar fi profesor in US, si ar pune pe blogul sau ce au scris compii in clasa?

Ca sa nu mai vrobesc de pozele de pe aceste bloguri, multe din ele fiind foarte personale si de familie. Ma indoiesc ca autorii au cel putin permisiunea verbala de a o face.

5

Peter Myers
5 februarie 2006 10:08

In primul rand, toti va multumim, Alex, ca i-ati gasit pe blog-urile noastre si ati dat drum de conversatie. Spun ce a zis si Jessica, ca noi voluntarii nu suntem aici sa ne jucam; eu aveam o viata foarte mai distractiva in SUA, unde puteam sa-i vad pe si parintii mei si prietenii mei zilnic. As putea si sa castig 100 de ori mai multi bani la noi, dar eu sunt aici in Moldova. Nu stiu daca Igor si Anatol inteleg de ce venim la voi, dar este 95 de procent pentru lucru.

Oamenii Mereseniilor (unde locuiesc eu) sunt multumiti ca sunt aici sa predau si ca le voi ajuta cu gazificatiea si aducerea apei. Ei aprecieaza ca eu incerc cu limba moldovaneasca cand altii traiesc aici toata viata lor si nu vorbesc moldoveneste de loc. Am mandrie ca sunt aici si sa traiesc si sa lucrez.

Despre blog-ul meu: Am absolvit universitate ca journalist, si eu incerc intotdeuna sa scriu clar si corect; daca ceva este scris, este pentru ca i-am vazut cu ochii mei si este fapt. Cand scriu parerea mea, spun clar ca este parerea mea. Deci nici un cuvint care am scris nu este regretabil.

Pe Igor va zic:
3. Da, transportul public la Los Angeles este oribil, dar LA este un "shithole". Ati vazut sistemele la Boston, Chicago, New York si Washington, D.C.? Mai bune decat la Chisinau, cel putin.
5. Credeti dvs. serios ca fiecare moldovan la sat se spala mainele, si credeti ca nici un american nu se spala?
7. USPS nu deschide pachetele mele. "Enough said."
9. Nu pot sa gasesc aici multa mancare pe care imi place, special mancarea mexicana. Va rog, nu va plangeti.

In general, Igor, cand ati fost in SUA? Si de cat timp ati stat? Ce ati scris este parerea dvs, si nu spun daca este corect sau nu. Spun numai ca cand stati undeva de mai mult timp, intelegeti o cultura straina mai bine.

6

Igor
5 februarie 2006 20:18

Peter, probabil ca nu ati citi prea atent ce am scris si ce am dorit sa spun. Tot ce am spus au fost impresii, care le-am avut cand am venit in States, si nu reprezinta nici pe aproape ce cred eu de SUA astazi !!!! Nu de mult timp stau aici, doar 4 ani. Imi pare rau, dar la raspunsul care l-ati dat va-ti pronuntat ca un "american patriot" si nu ca un "jurnalist profesionist".

Dar odata ce ati pornit cu intrebari, sa incerc si sa raspund:
#3. Da am vazut
#5. Sunt nascut la tara. Si NU am spus de TOTI americanii, precum NU spun de TOTI moldovenii.
#7. Vorbeam de randuri, si de serviciul USPS, si asta am subliniat. Da, randurile si acum sunt oribile, si serviciul la ghiseu este ZERO. Ca sistemul postal in States este mai bun decat in MD nici nu se discuta.
#9. Nici eu nu pot manca in Fast-fooduri, ca imediat ma simt prost si tre sa-mi revin cateva zile.

7

Igor
5 februarie 2006 20:26

Peter, one more thing.

Still you did not answer my question.

Do you really think that posting children's papers and making fun of them is fine. Would you do this in states?

8

Alexandru Culiuc
6 februarie 2006 1:23

Jessica a raspuns la indemnul lui Anatol Poiata (I want to know your frank opinion about Moldova and moldovans) pe propriul site. Recomand tuturor celor interesati de dezbaterile care s-au desfasurat pe acest si alte bloguri sa citeasca eseul What do I think of Moldova? de Jessica G. O opinie pe cit se poate de interesanta si echilibrata, din punctul meu de vedere.

9

Igor
6 februarie 2006 8:44

Da, asta-i alta poveste. Daca cinstit, un pic prea bine pentru Moldova, dar in general este OK. Eu cumva cam tot asa vad lucrurile.

Thanks Jessica.

10

Peter Myers
6 februarie 2006 13:33

I'll write in English so that I can write quickly and not use too much internet time. Igor, I am doing nothing that embarasses the students, for several reasons:
1. It is anonymous. No students' names are posted.
2. I place no value judgment on the sentences. I'm simply presenting them. A student whose work was there wouldn't know if there were mistakes or not.
3. There is a 2 percent chance of anyone in my village ever reading these sentences, since I own one of the two computers in the village that regularly connects to the internet.
4. I used the sentences to show, in the case of the first set of entries, the range of students I have in each class.
5. These writing samples are a quick and easy way for me to show Americans how well my students known English.

In America, it is a common thing to Xerox students' work (with the names erased) and pass them out to the class as good and bad examples. I don't think that anything I have put on this website is more embarassing than the Catalog for each class, which is a public listing, maintained in record for 50 years, of every grade the student has ever received. Let's be realistic; I'm not doing anything that would be wrong in either American or Moldovan society.

Plus, as some of you may have realized, some of them are really funny mistakes.

11

Val
6 februarie 2006 16:53

Guys, what's the fuss? I read both Jessica and Peter's blogs and I had a good time reading them. Good stuff! I'm a Moldovan to start with, who lived and studied in the US for more than 2 years (in high-school exchange and then graduate studies as a Muskie fellow). Let's put it this way - I don't think that I would've gotten where I got without the support and encouragement (in my early student years in Moldova) of a PC volunteer - Kathleen Brick! So, thanks to all former and current PC volunteers in Moldova for bringing hope to our kids and people, hope that our own government and citizens forgot or ignored to offer for too long!

Cheers to you and keep the good work!

Val

12

Namashco
9 februarie 2006 12:56

De ce sa mergem atit de departe.. sa ne facem griji de ceea ce gindesc cei de peste mari si tari? Uite ca, am doua referinţe in care este reflectata parerea unui roman aflat in vizita in Moldova, despre Chisinau, nu am sa comentez rindurile date... fiecare lasa sa decida singur ce corespunde si nu corespunde realitatii. Eu, insa sunt puţin socat indeosebi de partea II:))

http://ro.altermedia.info/index.php?p=1462
http://ro.altermedia.info/cealalta-romanie/reportaj-din-romania-de-dincolo-ii_1479.html

Asa ca trebuie sa ne facem in primul rind noi sa ne simtim bine si daca ne simtim bine, atunci si cei ce vor veni in vizita se vor simti la fel...

13

Val
10 februarie 2006 13:27

FYI: Here's another website of an American tourist 'charmed' by Moldova.

http://www.escapeartist.com/efam/69/Travel_To_Moldova.html

14

Shie B.
15 februarie 2006 18:18

Noroc. I won't write in Romanian because I don't feel like being a comedian, but this is a very interesting site. I am also a PCV, serving in Cimislia. Here's my blog http://shierone.org.

15

Igor
20 martie 2007 11:28

Dupa un an de la acesta tema. Intamplator am nimerit din nou pe blogul tinut de P.Myers. Mai exact, deoarece era drept link (deci sugestiv) de pe pagina centrala culiuc.com

Groaznic, pur si simplu groaznic. Nu mi-am schimbat parerea. Scrie ca un American Patriot, si nici decum nu ca un jurnalist. Nu-i vorba, lingvstic foarte interesant, dar nu mai mult. IMHO, desigur. Cum oare se poate de comparat dotarea scolelor din satele moldovenesti cu cele din San Francisco? Wow, wow, wow. Cat de multe terene sportive sunt in San Francisco, si cum nu exista plasa in poarta de pe terenul sportiv din Mereseni. Wow, nu au calculataore moderne. Nu stiu ce-i DVD, si prima data au auzit de CD cu dicitonare si enciclopedie. Give me a break. Poate vorbim de scolile de la tara din SUA? sau poate despre cele din South LA, Bronx, South Chicago, New Orleans? Sau ca sa fie mai hazliu poate comparam Stanford, Berkley, CalTech, MIT, Harvard, NYU cu Universitate din Comrat? Da, stiu, nu pot fi comparate nici cu USM, nici UTM, nici multe alte univeristati din lume, inclusiv cu cele cateva mii de universitati din State. Sau poate inca mai interesant, despre %-ajul de gay din San Francisco si din Mereseni? Chiar ar fi interesant.

Intrebarea mea este: de ce un reprezentant al corpului pacii, care teoretic a venit in MD de dragul ajutorului, 90% de informatie care o pune pe blog este de critica si de a evidentia numai lucruri negative despre MD? Oare nu este nimic bun in MD? oare ca sa fie interesant ce scrii trebuie neaparat sa fie negativ, si sa evidentiezi numai lucruri stupide?

Concluzie: tre sa-mi fac si eu blog, si sa nu pun pe pagina principala asa link-uri :) Sandu sorry again.

16

Anatol Poiata
20 martie 2007 12:04

E interesant ca P. Myers nu pomeneste de cazurile cand se impusca elevii in SUA, ca nu le ajung profesori pentru scolile din zonele dominate de afro-americani, sau indijeni.

Am mai spus-o despre voluntari, sunt ce-i care nu si-au gasit un loc in viata in SUA, "неудачники", sau cei deja iesiti la pensie. Nu cred eu ca un om prosper, cu perspectiva de crestere profesionista va pleca din SUA de dragul unei idei iluzorii, neplatite. Pentru un profesionist, 2 ani sunt un termen enorm

17

Alexandru Culiuc
21 martie 2007 0:37

Of, baieti, ma frustrati de-a binelea...

Anatol, categoric nu sunt de-acord cu tine. Tu si alti moldoveni vedeti voluntarii in procesul de 2 ani -- n-aveti idee ce fac ei dupa ce termina programul. Peace Corps este una dintre cele mai bune cai de intrare in Foreign Service. Facultatile de "Foriegn Affairs" adora "absolventii" programului. Mai mult ca atit, guvernul ofera asistenta absolventilor Peace Corps in finantarea studiilor de masterat (care costa circa 100 mii pentru 2 ani). Printre facultatile participante de "International Affairs/Development" se numara Yale, U-Penn si Duke (primele doua sunt Ivy, Duke este top 20). Ajutorul se ridica la zeci de mii de dolari.

Concluzia e clara: voluntariatul in Peace Corps, pe linga faptul ca reprezinta o experienta unicala, este o investitie, si una foarte buna.

Da, este adevarat ca o parte fac peace corps deoarece nu si-au gasit serviciu imediat dupa terminarea colegiului. Insa asta nu-i face pe respectivii tipi prosti. Nici vorba, mai rar gasesti printre PCV absolventii a Harvard-ului, Yale, Princeton (cu toate ca ei sunt). Insa majoritatea covirsitoare (98%) nu-si fac studiile la universitati Ivy League. Peter, spre exemplu, este absolvent al Boston University (BU), care se considera o universitate foarte buna. Anatol, iti garantez la 80% din moldoveni nu ar fi acceptati la BU (chiar daca toti ar fi cunoscut engleza la nivel de TOEFL 260).

Igor si Anatol, Peter scrie in primul rind pentru americani, carora nu trebuie sa le povestesti despre problemele din SUA -- ei le cunosc. Si ce poti povesti despre aceste probleme daca esti departe de casa? Sa repeti stirile -- n-are sens. Peter (de rind cu alti voluntari) e in Moldova, si valoarea lui adaugata este in elucidarea situatiei din Moldova. Iar Moldova are mult mai multe deficiente decit realizari (si voi ride in hohote daca veti afirma ca in cazul SUA balanta este de asemenea negativa).

Igor a scris: Intrebarea mea este: de ce un reprezentant al corpului pacii, care teoretic a venit in MD de dragul ajutorului, 90% de informatie care o pune pe blog este de critica si de a evidentia numai lucruri negative despre MD?

Ok, hai de azi inainte eu voi scrie pe foto.md doar comentarii de genul "super!", "best!", "+++" si "!!!". Vrei? Valoarea adaugata a laudei este zero! Ea te face sa te simti mai bine, insa nu imbunatateste situatia nici cu o iota. Iar critica cel putin te pune pe ginduri. Asta este ajutor. Iar faptul ca baiatul asta preda engleza la niste copii care in oricare alte circumtante cu greu ar fi spus "My name is Vasya" nu este ajutor?!?!

18

Igor
22 martie 2007 8:03

Sandu, peste tot, inclusiv pe foto.md vreau sa vad comentarii relevante, corecte, si interesante. Daca-i bine, atunci spui BINE, daca-i rau, spui RAU si in ambele cazuri de ce. La fel cum nu vreau sa vad pe foto.md comparatii cu Adams, HCB, sau LaChapelle, ma rupe cand vad Moldova comparta cu SUA. Tu asta stii. Despre asta spuneam. Intr-un cuvand, nu-mi plac viziuni BIAS !!!

ps: o sa razi, dar tare mari dubii am despre scolile medii din SUA. nu vorbesc de alea private din Beverly Hills, unde stii cat este costul :)

19

Anatol Poiata
22 martie 2007 10:09

Anatol, iti garantez la 80% din moldoveni nu ar fi acceptati la BU (chiar daca toti ar fi cunoscut engleza la nivel de TOEFL 260).

Sandu, da eu iti garantez ca 80% din americani, absolveni a scolilor medii, nu ar fi acceptati la BU (chiar daca toti vorbesc engleza din nascare) :)

Si iti garantez ca 90% din americani no vor fi acceptati la ASEM :D

Chiar as vrea niste statistici, care este procentul absolventilor scolilor americane care sunt acceptati la unversitati (nu stiu cate universitati exista in SUA), care este procentul strainilor in universitati americane, etc.

20

Lyndon
22 martie 2007 20:41

Anatol a scris: "Am mai spus-o despre voluntari, sunt ce-i care nu si-au gasit un loc in viata in SUA, "неудачники", sau cei deja iesiti la pensie."

Tare frumos. Oameni vin in tara dvs. cu bunvointa, sa face ajutor, dar dvs. faceti niste blanket personal attacks (earlier you suggested most of them are thrill-seekers, now you suggest that many of them are just losers). Alex has already cleared up the benefits and reasons why people join the Peace Corps. I've never been a PCV, but of all the ones I've known, the worst I could say about any of them was that they can be a bit naive due to it sometimes being their first time abroad. And of course cluelessness about foreign countries can be an unfortunate characteristic of Americans in general. I think PCV's are also people who tend to have an activist mentality and think/hope that they can change the world, so the younger ones especially might find the fatalistic & resigned attitude of some Moldovans ("sistema invatamintului e pacatoasa, dar asta nu este o noutate si asta nu sa schimbe") especially frustrating and feel the need to write about it.

Igor a scris: "Intrebarea mea este: de ce un reprezentant al corpului pacii, care teoretic a venit in MD de dragul ajutorului, 90% de informatie care o pune pe blog este de critica si de a evidentia numai lucruri negative despre MD?"

Igor, I just checked out Peter's blog and don't understand where you get the 90% figure from. He seems to have positive things to say as well, and since when do people who actually care about their country seek to avoid constructive criticism? What exactly is Peter's bias, in your opinion, and why can't criticism = help?

I have often been in conversations with people from other countries (most frequently Russians) who don't like to hear any criticism of their country from outsiders. The fact is that any real patriot (i.e., someone concerned with their country's success) should want there to be constructive criticism of their country. By the same token, if I have a friend who I care about, and they are engaging in self-destructive behavior, shouldn't I criticize that person or attempt to point them in the right direction?

Also, I don't see Peter being reflexively critical and making endless comparisons to the US as some Americans do. When he makes comparisons, it's so that his American readers will have a frame of reference, and also because it's his frame of reference. And most of all he seems frustrated at not being able to help his students more.

Maybe Moldova should not host PCV's at all. This was the choice that Russia made a few years ago, with a bunch of unsubstantiated allegations about PCV's being spies. The "losers," of course, in that case, were ultimately the provincial Russian kids who now don't get English-language instruction from native speakers.

Igor, you say you have doubts about US high school education. I agree that it's often not rigorous enough and that many students fall through the cracks. At the same time, I graduated from a majority-minority public high school in DC - one of the worst public school systems in the nation - and while I did see a lot of problems there, it was possible to get an advanced education (one that enabled me to graduate from Duke Univ. in three years), we had computers, very developed athletic programs, etc. It's true that 25% of my classmates did not finish high school, and the system is obviously failing them. The difference is that here people (including some in government) actively discuss and complain about the situation and attempt to somehow improve it.

I actually think - given local motivation - that there is more of a chance to improve things in Moldova by using the context of "transition" (though it's getting a bit old now). In the US, changing the public educational system seems like a greater challenge, given the entrenched interests of teacher's unions and given the fact that public education is administered locally but in part with federal funds. But there are lots of very dedicated people working on it every day.

Ultimately, most comparisons between Moldova and the US are irrelevant, as you say. Again, my point is that I don't think Peter does what you suggest he does - and what too many Americans do - i.e., score easy humor and "pride" points by pointlessly criticizing other countries in comparison with the US or engaging in Borat-style stereotyping. And in defense of basing constructive criticism on comparisons, I would suggest that - if we can all admit that Moldova needs to improve its educational system - some sort of outside example for comparison is useful in that regard. Let it be a comparison with some European system and not the US system; but simply rejecting all comparison-based criticism as "bias" is not a constructive approach.

As was mentioned early on in this thread, the most important thing is what Moldovans think about and want for their country. What PCVs think is irrelevant if Moldovans think everything is OK and don't want anything to change. But I do think that outside critiques can be useful for determining the direction of change, assuming all agree that change is necessary.

On a slightly different topic, comparing the US & Moldovan higher education systems may be even less relevant, but just to take up Anatol's point about foreign students in US universities (more of a phenomenon on the graduate level than the undergraduate level), isn't that an indication of the strength of those universities? Of course, there are foreign students attending e.g. medical school in Chisinau as well. I'm not sure what that indicates and would be interested to hear what you all think about that phenomenon.

Statistics - not to get too far off topic, but something like 70% of American high school graduates go to college. However, there are two big problems with this seemingly positive figure. One is that not everyone graduates from high school, and these are the marginalized people who should be of greatest concern to society; and the second is that many people do not finish college and/or do not really take it seriously (often those go together, although I managed to finish college without taking it too seriously). And of course with the increase in demand for college education, there has been an increase in supply, and there are many, many colleges and universities in the US, not all of which are worth attending. Another problem is that the huge number of college graduates on the job market means that the B.A. is worth less than it used to be, so more people have to go to graduate school to get the jobs they want. So clearly we have our own problems (and Igor, I agree with you that customer service at the USPS is one of them!).

Sorry for the long comment and if I've taken this too seriously, and I apologize for once again writing in English, but if I tried to write the whole comment in Romanian I would be here all day - and would no doubt create some confusing mistakes.

21

Anatol Poiata
23 martie 2007 10:36

[q] Anatol a scris: "Am mai spus-o despre voluntari, sunt ce-i care nu si-au gasit un loc in viata in SUA, "неудачники", sau cei deja iesiti la pensie."

Tare frumos. Oameni vin in tara dvs. cu bunvointa, sa face ajutor, dar dvs. faceti niste blanket personal attacks (earlier you suggested most of them are thrill-seekers, now you suggest that many of them are just losers). Alex has already cleared up the benefits and reasons why people join the Peace Corps. I've never been a PCV, but of all the ones I've known, the worst I could say about any of them was that they can be a bit naive due to it sometimes being their first time abroad. And of course cluelessness about foreign countries can be an unfortunate characteristic of Americans in general. I think PCV's are also people who tend to have an activist mentality and think/hope that they can change the world, so the younger ones especially might find the fatalistic & resigned attitude of some Moldovans ("sistema invatamintului e pacatoasa, dar asta nu este o noutate si asta nu sa schimbe") especially frustrating and feel the need to write about it.
[/q]


Well, lets see the who volunteer (http://www.peacecorps.gov/index.cfm?shell=learn.whovol)


"What do they all have in common? A sense of adventure and a desire to help others."

1) College graduates -
"Have a liberal arts degree and aren't sure what to do with it?" - LOOSERS !

"still in college and are exploring options for after graduation"

Do they have enough experience to learn other people to live ? Are they really interested to help us or their goal is to have in CV mentioned that they do PCV? Why they do not go to american schools, especial in afro-americans or latin areas ? Are enough scool teatchers in USA ? To my mind this category participate in PCV not because they want to help people in other countries (they can help people in USA), but as Sandu mentioned, to use PCV as a tramplin to Univercities

2) Older applicants - "Your adventures are only just beginning." - NO COMMENTS. Don't look at us like in the Zoo

3) Married Couples - 9% "Just think of the stories you'll be able to tell your grandchildren someday."

THRILL-SEEKERS

4) Transition points - They are not looking for Univercity, they lost their job. They are Loosers !

Nothing personal, just thoughts

So, that's my point of view. I will be glad to know your arguments. And remember abount Dante's idea about good intentions

22

Vladislav Namashco
23 martie 2007 17:12

Nu stiu, cine are mai multe probleme, dar dupa filmul acesta http://www.youtube.com/watch?v=pfRUMmTs0ZA nu as zice ca americanii au mai putine probleme decit noi.

23

Lyndon
23 martie 2007 22:32

Anatol, powerful points right from the PC website! Well done. I guess I'm not as quick to call people "losers" - kind of a harsh word, after all - just because they have graduated from college and don't know what to do next. Perhaps this is because I was in exactly the same situation myself 10 years ago.

As you may know, the US higher education system often doesn't prepare humanities or social sciences majors for specific jobs. And, as mentioned above, lots of people go to college/university here. So it is not uncommon for people to be college graduates and not have a solid plan for their next steps. That doesn't mean that all of these people are losers.

The marketing slogans from the PC's website simply show that they are trying to attract people who do have other life/career options. And they do have competitive requirements for volunteers, at least as far as I know. Perhaps some of them do go into PC thinking about the various benefits - I don't understand why it's not possible for people to have more than one motivation. If someone gets a tax deduction because they donated to a charity, does that mean they did not have a charitable impulse and they did it only for the deduction?

Anatol: Older applicants - "Your adventures are only just beginning." - NO COMMENTS. Don't look at us like in the Zoo

Please, leave your national inferiority complex out of this. Americans might well regard a trip to Western Europe as an "adventure," too. Obviously some people are attracted by the "exotic" factor, but I think that is more simple curiosity about other cultures (something America could use more of, not less of) and not a desire to look down on people. I keep wondering, would you rather these people just not come to Moldova at all? Because most of the older ones could probably spend their time in Florida or on cruise ships and feel just as "adventurous," it's just that they have decided - yes, perhaps naively; yes, perhaps with an element of self-congratulation - that they want to help out others. What is so wrong with that?

Regarding the suggestion that well-intentioned young people should stay in the US and help others at home, there are many programs (e.g., Teach for America and City Year) for young people who want to volunteer in the US, and many of these people are placed in disadvantaged urban areas.

On a slightly different topic, I'm glad that Vladislav shared the "Stupid in America" video. If you watch it, you'll hear the announcer say that some of it is footage from Woodrow Wilson High School in DC - my alma mater - including the crazy dancing kid, and I am quite familiar with it and remember when the show came out. It's worth noting that they got the footage by giving the students videocameras and that all of the footage was from the very last days of the school year, when the students had already taken their final exams. And one of my points above was that the public is aware of and concerned about the situation - TV shows like this are produced, aired, and discussed in the US. Do they run exposes like this on Moldovan TV (other than ones on human trafficking funded by Western aid agencies)? I don't know for sure, but I doubt it.

Anatol, you are completely right about how wrong good intentions can go, especially when they are condescending, as American good intentions sometimes unfortunately are. Of course, young people who think they can save the world can be very annoying, especially when they don't have a full understanding of what has created the problems they are trying to fix. So I sort of understand your response. But such young people can also be a powerful source of inspiration and a force for change, if they get their tone right, and I guess it is my hope that the PCVs representing America abroad are doing a decent job.

Anyway, I don't think it's worth insulting people who do have good intentions unless you've seen that they have actually produced negative results. They are not coming to Moldova or other countries to teach "other people to live." They come to teach English and other practical skills, and I don't think they are being "preachy" or prescriptive in the way of international financial organizations, NGO's, etc. And yes, they may also come to have an interesting life experience for themselves, an "adventure," if you will - and I'm still not sure I understand the problem with that. Have there been many bad outcomes resulting from PCVs being stationed in Moldova? If not, then I'm not sure the "road to hell" argument works in this case.

To conclude another excessively long comment, maybe I am naive and wearing rose-colored glasses, but I think one of the strongest benefits is just the mutual interaction - having people in the US who know where Moldova is, and having more people in Moldova who have met Americans.

And maybe I shouldn't be the one defending PC here, because I don't have any experience with the organization, other than knowing a few volunteers. There's a possibility that people who have been PCVs might actually have more negative stories to tell about some of their fellow volunteers, but I'll leave it to them to do that.

24

Igor
25 martie 2007 12:03

Lyndon, great comments. See, the problem with 90% is that both of us are looking and seeing Peter’s blog from a bias point of view. With no doubts all PC volunteers are doing an incredible job, and all of them have my whole respect. In no way I would say that they have to go home, and that Moldova is ok, and there is no need of teaching Vasya from a small village. On top of this, my personal thanks to the volunteers for all those projects they are running besides teaching. Sander, I am sorry that you made that conclusion about Vasya, trying to explain me that Peter is doing a great job. I was talking about different things, and I really hope you will change your opinion. Why are they here (in MD), and why not to help USA, since as you mentioned, the high school system in US is not in the best shape at all (I would say just a disaster, and I have very strong arguments). Well, this is not my problem and everybody is free to do what he/she thinks is good for him/her to do. Are they losers? Maybe, but again, this is not my business at all. Everybody is a loser since every time there is someone with better performances, and does not matter you are an MIT or USM graduate. Also, everyone is a winner, by the same arguments; there is one who is doing very bad comparative to you. BUT, and there is BUT. Let us be honest. Returning to 90% and our bias point of view. I have asked couple of friends (from us) to read Peter’s blog. Overall conclusion was  he is making fun of your people and country, trying to show how good we are ;). Of course I can prove my point of view, by going through many parts of the blog, cut&paste it, comment, analysis etc. For example the story with blood and ER … Give me a break. The medical system in US is … you know I guess. I will stop here. This is not the right place to do this, and I do not think this is the best investment of my time. Already too much attention.


Sander wrote:
Igor si Anatol, Peter scrie in primul rind pentru americani, carora nu trebuie sa le povestesti despre problemele din SUA -- ei le cunosc. Si ce poti povesti despre aceste probleme daca esti departe de casa? Sa repeti stirile -- n-are sens. Peter (de rind cu alti voluntari) e in Moldova, si valoarea lui adaugata este in elucidarea situatiei din Moldova. Iar Moldova are mult mai multe deficiente decit realizari (si voi ride in hohote daca veti afirma ca in cazul SUA balanta este de asemenea negativa).
… Ok, hai de azi inainte eu voi scrie pe foto.md doar comentarii de genul "super!", "best!", "+++" si "!!!". Vrei? Valoarea adaugata a laudei este zero! Ea te face sa te simti mai bine, insa nu imbunatateste situatia nici cu o iota. Iar critica cel putin te pune pe ginduri. Asta este ajutor. Iar faptul ca baiatul asta preda engleza la niste copii care in oricare alte circumtante cu greu ar fi spus "My name is Vasya" nu este ajutor?!?!

aici eu nu pra am inteles, daca cinstit. Daca scrie pentru americani, atunci de ce sa compare Moldova cu SUA? In al doilea rand, daca tot spui ca critica ajuta, si este foarte importanta, daca tot numai americanii citesc, si pentru ei este scris acest blog, atunci cum ajuta critica? Eu inteleg ca o critica ajuta daca ea este auzita de catre ce-i carora le este adresata aceasta crtitica. Chiar si daca este scris pentru americani, cu atat mai mult este OBLIGATORIU sa fie scris relevant, corect, si fara sarcasm. Este prea suficient ce impresii si-au fact strainii despre MD tot prin intermediul asa fel de bloguri, povestiri exagerate. Chiar de data asta nu prind logica ideilor, de ce trebuie sa fie descrie numai lucruri negative ….

25

Victor Parlicov
27 martie 2007 18:02

Salutare tuturor! In primul rind - salutari Sandu!! Tu in general esti in Moldova? Oricum imi pare bine ca ne vedem macar aici. Daca mai tii minte - am fost in grupe paralele la ASEM. Si in general, am fost placut mirat sa vad aici mai multe cunostinte, inclusiv Jessica (daca nu gresesc - am mers impreuna intr-un mars turistic la Tsypova) vara sau toamna trecuta.
Anyway, am primit link-ul de la un prieten. Subject-ul mesajului era ceva de felul: Moldova vazuta cu ochi straini.. Mi-a parut interesant, cu toate ca ma asteptam la ceva mai multa analiza, dar e bine si asa - cu referinte la surse de unde poti lua info primara.
Insa discutia care a urmat imi pare de o calitate mai joasa.. Pur si simplu ma intreb: da' care-i scopul discutiei? Eu de pilda scopul mi l-am realizat prin faptul ca am aflat o parere.. Deja imi fac io singur concluziile - e corecta sau nu si am io ce invata din asta sau nu... Dar:
1. este apriori imposibil sa ai o parere "non-bias" = objective. Din simplul motiv ca sintem cu totii subjective prin definitie. Asa ca nu inteleg incercarea de a convinge pe cineva ca ar avea o perceptie eronata :) Pai, asa cum e - e a lui/ei! :) Si daca a ta e diferita - so what?! :) La urma urmei, vorba batrineasca: "n-aveti de crescut copii impreuna".. Ca de altfel se primeste ca in fraza unei profesoare de limba rusa de la Liceul la care am studiat: "VY VSE NEPRAVILNO PONIMAETE GOGOLYA!!" :):):)
2. dintotdeauna nu mi-au placut generalizarile si cuvintele de tip "toti", "intotdeauna", "niciodata", "numai", etc. sau utilizarea tacita a acestora, cum ar fi: [toti] PCV SINT LOOSERS, [toti] americanii - grasi, [toti] moldovenii - murdari, ucrainenii - hapsyni, iar rusii - betivani :) Pentru ca, sincer, mie mi-i in kryla de cum is toti rusii, americanii sau moldovenii (mai ales ca greu gasesti vreo caracteristica comuna). Pe mine ma intereseaza oamenii concreti cu care am io de afacere.
3. Cred ca sint si asa in lume suficiente emotii negative ca sa mai fie revarsate si generate si aici! :) Asa ca am o rugaminte personala, in special pentru Anatol, si intr-o masura mica - Igor: Va rog sa scriti comentariile in pace sufleteasca, dealtfel provocati bucluc - si la ce bun?
Si inca ceva comentarii la ultimele spuse ale lui Igor:
"Daca scrie pentru americani, atunci de ce sa compare Moldova cu SUA?" - Pai da' cu ce sa mai compare??! :)
"In al doilea rand, daca tot spui ca critica ajuta, si este foarte importanta, daca tot numai americanii citesc, si pentru ei este scris acest blog, atunci cum ajuta critica?" - Pai eu in general nu cred ca PCV scriu asta drept critica!! :) Cred ca transmit si ei niste impresii despre o alta tara! :) Critica este doar pentru cei care o percep ca fiind critica!.. Si in primul rind pentru moldovenii carora nu le place ce scrie acolo!! Dar mai mult ca atit: e problema fiecaruia din noi cum percepe critica asta, pentru ca poti s-o iai drept motivatie de a schimba lucrurile in propria tara si atunci ai luat-o constructiv, dar poti sa devii defensiv si sa spui ca NU-I ASA sau LA VOI E SI MAI RAU, si atunci cum s-a exprimat Sandu: "care-i valoarea adaugata?".
"Chiar si daca este scris pentru americani, cu atat mai mult este OBLIGATORIU sa fie scris relevant, corect, si fara sarcasm" - pardon, dar asta-i parerea Ta cu privire la ce-i obligatoriu pentru altii.. Si nu cred ca are vreo relevanta. Eu in general consider ca nu-i nimic "obligatoriu"... Total freedom, doar ca tre' sa fii gata sa infrunti consecintele propriilor choice-uri.
"Chiar de data asta nu prind logica ideilor, de ce trebuie sa fie descrie numai lucruri negative" - dupa cum am mai zis: nu cred ca scriu pozitive sau negative.. Cred ca scriu DIFERITE de ceea ce au Ei in States (both pozitive si negative). Ca asta-i interesant pentru cei de acolo... Da' ce sa le scrie? "In Moldova totul e ca si la noi: aici tot locuiesc oameni, exista plante si animale, apa, aer si sol". Tu personal ai citi asa ceva?
In concluzie: eu consider ca strainii care vin aici, inclusiv PCV, aduc mult mai mult folos tarii prin activitatea sa decit detriment prin impresiile de pe blog-uri. Asa ca nu vad point-ul sa ne napustim in capul lor. Mai bine sa invatam ce putem de la ei si sa facem si noi pentru tara noastra macar atit cit fac ei, ca impresiile urmatoarelor generatii de straini veniti in Moldova sa nu ne para critica, dar "Oda Moldovei" :) Sanatate si Dragoste la toata lumea!

26

Victor Parlicov
27 martie 2007 18:20

Salutare tuturor! In primul rind - salutari Sandu!! Tu in general esti in Moldova? Oricum imi pare bine ca ne vedem macar aici. Daca mai tii minte - am fost in grupe paralele la ASEM. Si in general, am fost placut mirat sa vad aici mai multe cunostinte, inclusiv Jessica (daca nu gresesc - am mers impreuna intr-un mars turistic la Tsypova) vara sau toamna trecuta.
Anyway, am primit link-ul de la un prieten. Subject-ul mesajului era ceva de felul: Moldova vazuta cu ochi straini.. Mi-a parut interesant, cu toate ca ma asteptam la ceva mai multa analiza, dar e bine si asa - cu referinte la surse de unde poti lua info primara.
Insa discutia care a urmat imi pare de o calitate mai joasa.. Pur si simplu ma intreb: da' care-i scopul discutiei? Eu de pilda scopul mi l-am realizat prin faptul ca am aflat o parere.. Deja imi fac io singur concluziile - e corecta sau nu si am io ce invata din asta sau nu... Dar:
1. este apriori imposibil sa ai o parere "non-bias" = objective. Din simplul motiv ca sintem cu totii subjective prin definitie. Asa ca nu inteleg incercarea de a convinge pe cineva ca ar avea o perceptie eronata :) Pai, asa cum e - e a lui/ei! :) Si daca a ta e diferita - so what?! :) La urma urmei, vorba batrineasca: "n-aveti de crescut copii impreuna".. Ca de altfel se primeste ca in fraza unei profesoare de limba rusa de la Liceul la care am studiat: "VY VSE NEPRAVILNO PONIMAETE GOGOLYA!!" :):):)
2. dintotdeauna nu mi-au placut generalizarile si cuvintele de tip "toti", "intotdeauna", "niciodata", "numai", etc. sau utilizarea tacita a acestora, cum ar fi: [toti] PCV SINT LOOSERS, [toti] americanii - grasi, [toti] moldovenii - murdari, ucrainenii - hapsyni, iar rusii - betivani :) Pentru ca, sincer, mie mi-i in kryla de cum is toti rusii, americanii sau moldovenii (mai ales ca greu gasesti vreo caracteristica comuna). Pe mine ma intereseaza oamenii concreti cu care am io de afacere.
3. Cred ca sint si asa in lume suficiente emotii negative ca sa mai fie revarsate si generate si aici! :) Asa ca am o rugaminte personala, in special pentru Anatol, si intr-o masura mica - Igor: Va rog sa scriti comentariile in pace sufleteasca, dealtfel provocati bucluc - si la ce bun?
Si inca ceva comentarii la ultimele spuse ale lui Igor:
"Daca scrie pentru americani, atunci de ce sa compare Moldova cu SUA?" - Pai da' cu ce sa mai compare??! :)
"In al doilea rand, daca tot spui ca critica ajuta, si este foarte importanta, daca tot numai americanii citesc, si pentru ei este scris acest blog, atunci cum ajuta critica?" - Pai eu in general nu cred ca PCV scriu asta drept critica!! :) Cred ca transmit si ei niste impresii despre o alta tara! :) Critica este doar pentru cei care o percep ca fiind critica!.. Si in primul rind pentru moldovenii carora nu le place ce scrie acolo!! Dar mai mult ca atit: e problema fiecaruia din noi cum percepe critica asta, pentru ca poti s-o iai drept motivatie de a schimba lucrurile in propria tara si atunci ai luat-o constructiv, dar poti sa devii defensiv si sa spui ca NU-I ASA sau LA VOI E SI MAI RAU, si atunci cum s-a exprimat Sandu: "care-i valoarea adaugata?".
"Chiar si daca este scris pentru americani, cu atat mai mult este OBLIGATORIU sa fie scris relevant, corect, si fara sarcasm" - pardon, dar asta-i parerea Ta cu privire la ce-i obligatoriu pentru altii.. Si nu cred ca are vreo relevanta. Eu in general consider ca nu-i nimic "obligatoriu"... Total freedom, doar ca tre' sa fii gata sa infrunti consecintele propriilor choice-uri.
"Chiar de data asta nu prind logica ideilor, de ce trebuie sa fie descrie numai lucruri negative" - dupa cum am mai zis: nu cred ca scriu pozitive sau negative.. Cred ca scriu DIFERITE de ceea ce au Ei in States (both pozitive si negative). Ca asta-i interesant pentru cei de acolo... Da' ce sa le scrie? "In Moldova totul e ca si la noi: aici tot locuiesc oameni, exista plante si animale, apa, aer si sol". Tu personal ai citi asa ceva?
In concluzie: eu consider ca strainii care vin aici, inclusiv PCV, aduc mult mai mult folos tarii prin activitatea sa decit detriment prin impresiile de pe blog-uri. Asa ca nu vad point-ul sa ne napustim in capul lor. Mai bine sa invatam ce putem de la ei si sa facem si noi pentru tara noastra macar atit cit fac ei, ca impresiile urmatoarelor generatii de straini veniti in Moldova sa nu ne para critica, dar "Oda Moldovei" :) Sanatate si Dragoste la toata lumea!

27

Igor
28 martie 2007 10:10

Victor, multumesc mult de atentia deosebita asupra comentariului meu. Spre bucuria mea, totul ce am scris ramane in vigoare. Nu m-ai convis, sorry. Pe de alta parte, nu am posibilitate sa scriu mai multe detalii si argumente de ce nu-i OK. Doar un singur moment: tu personal, vrei ca MD sa fie vazuta de catre straini asa cum este, adica relevant, sau numai din punct de vedere negativ? La fel imi pare foarte rau cand americanii stiu numai de rau de MD, si nimic bun, pe cand in realitate nu-i chiar asa. Da, pentru a ridica contrastele, desigur merita sa compari un satuc moldovenesc cu San Francisco. Why not? In fine, eu mi-am exprimat indignarea, daca vrei, in rest ...

28

snejana
28 martie 2007 17:08

salut toti din Moldova,eu ma aflu acum in Italia verona tara frumoasa,tara bogata dar nu va inchipuiti voi ce de tare tii dor de pasunile celea verzi de acasa.Aici cum se stie sunt tare multi straini care lucreaza la lucruri tare grele,sunt tre multi albaneji,marochini,negrii clar moldoveni ucraineni si rusi.Cind ma sui in autobus sau intru in sepermercato,ma simt ca acasa fiindca daca vreai ceva poti intreba in limba ta.Suntem o tara mica si nu inteleg cine a ramas acasa daca aici sunt asa de multi.De la italieni ascult multe complimente despre noi,noi invatam o limba straina tare usor fata de dinsii,suntem frumosi isteti si tare puternic mental.Ei cind au o problema mica trebuie sa se duca la psiholog ca au mare melancolie si cum spun ei,,Non voglio fare niente,,Ma dai noi cite probleme avem atunci trebuie sa murim,dar nu noi ne zbatem sa trecem totul.Prietenii ma intreaba cum este Moldova -nu stiu ce sa le spun este o tara frumoasa dar clar ca nai nimic la ce te uita findca in comparatie cu alte locuri e nimic,le spun poti vedea doar baruri distractii si betii.Toti de aici vor sa se duca acasa dar pe urma se intorc si spun ca este inca mai rau mai bine nu ma duciam ca am perdut doar bani si este trist acalo,dar eu ori cum sper ca cindva o sa vorbim si noi cu mindrie de tara noastra si o sa vie multi straini sa le aratam ca suntem tare bravii.Acum ma intreb ce fac aici in tara straina cu limba straina in casa straina daca acasa am o casa mare,am un apartament,toate niamurile sunt acolo,nu am raspuns dar planurile nu stiu de ce mi le fac ca sa traiesc aici,dar oricum in inima tot timpul este Moldova

29

Viorica Antonov
28 martie 2007 23:53

Snejana, nu demult o personalitate publica imi zicea ca patria este acea care te face sa te simti cetatean si om, care nu te lasa din capul tau in voia sortii.
Eu nu am avut ce sa/i raspund. Stiam ca in mare masura are dreptate. Cred ca fiecare isi alege destinul sau singur. Si casa lui devine acea care ii deschide usa, ii da o sansa si nu o mai inchide. Cred ca acolo unde omul se simte bine, acolo e fericirea lui.

30

Lyndon
29 martie 2007 0:47

Igor - you are right, there's probably no more to be gained from the discussion, but thanks for "chatting" about this. I think I understand your impressions of Peter's blog, but I guess I just trust he has good intentions. Though of course Anatol made a relevant point about those...


Victor Parlicov - multumesc, mi-au placut comment-ul foarte mult. Osobenno:

"n-aveti de crescut copii impreuna".. Ca de altfel se primeste ca in fraza unei profesoare de limba rusa de la Liceul la care am studiat: "VY VSE NEPRAVILNO PONIMAETE GOGOLYA!!"

I will have to start using that first one.


Snejana, nu pot sa explic de ce, dar am citit comment-ul tau cu lacrime in ochi. Fiindca prin cuvintele tale tare sa simte emotii... chiar iti multumesc pentru asa un comment - scurt (relativ), clar (desi idei si emotii sunt complicate), si (cel mai principal) din suflet.

Cred ca trebuie de povestit in Italia (daca prietenii intreaba) si despre "pasunile celea verzi de acasa," si nu numai despre tusovci sau ceva asa. Desigur, fiecare poate povesti ce vrei despre tara lui, dar eu cred ca puteti sa aveti si acum midrie (macar un pic!). Eu de multi ori am fost in Moldova si in afara frumosetii de natura sunt si multi oameni buni (sunt si altii, dar oriunde liudi raznye byvaiut), acolo am si prietenii, si rude (din parte sotiei) si sper ca sa avem si noi un bucat de pamint acolo cindva. Permanent cind spun la americani (a mele) ca am de ghind sa traiesc cindva in Moldova, sa rade lumea de asta, dar de ce nu? Si daca oameni din Moldova vor trai in alte tarii, de ce nu?

Snejana, aveti grija de dvs. acolo in Italia, si tre de ghindit (cred eu) ca e foarte bine ca in secolul acest avem posibilitate de calatorit mult mai usor decit oameni care de exemplu au venit 100 ani in urma in SUA din Italia.

(PS Iar cer scuze daca am gresit cumva cu limba romana.)

31

snejana
29 martie 2007 17:10

Lyndona salut,da ai dreptate ca eu cind scriu despre Moldova am mare emozii ca nu inteleg de ce viata aceasta este asa de grea.In toate petile Italiei este plin de Moldoveni care asteapt un lucru care spera sa faca ceva bani,sa-si poata plati datoriile,sa tremata acasa la copii.Chiar azi stateam pe o banca si o doamna necunoscuta sa apropiat si ma salutat ma intrebat doar una ,,nu stii de vriun lucra care nar fi,cit nu ar plati ca m-am saturat sa imblu de dimineaza pina in seara pe afara sa cat,,si iau dat lacrimele,s-a rusinat si a plecat.Ma simpt tare greu cind nu pot sa ajut cu nimic,ma simpt greu cind aud cuvinte obijduitoare de noi,dar sa stiti cei care acum sunteti acasa ca suntem tare multi aici care lucreaza din greu si nu se rusineaza sa spuie ca este din Moldova sa povesteasca de locurile sfinte a noastre,le facem mincaruri de anoastre nationale,si tot timpul ne rugam pentru tara mama.Am multi cunoscuti care deacum zic ca sau saturat sa fie la cineva rob si au lasat tot si sau intors in saturile lor,pentru ca tare este greu psihic sa fii strain tot timpul.Prietenul meu este italian si tot timpul vrea sa afle ceva de tara mea,ma bucur ca macar cu fetele noastre se intereseaza si Europa de noi.Ca inainte 10 ANI in urma nimeni nici nu stia in ce parte a lumei suntem dar acum cum se spune,,SE VORBESTE DE RAU SAU DE BINE,PRINCIPALUL SE VORBESTE.Noi cu ei suntem tare tare diversi,eu stau singuri cu mamica in casa pina lapatruzeci si ceva.Ei toti spun ,,Io ancora sono giovane,io sto bene con i miei genitori,,Ei se tem sa faca un copil,ca peurma trebuie sa-si piarda tare mult timp cu ei,ca el plinge ,ca striga cind ii esa dintii,ca vrea de mincare ,si cum sa faca ei copii daca trebuie numai de cit 2 ori pe an sa se duca sa se odihneasca.Cite mame isi ucid copii aici,nu aveti inchipuire,si indeopste te temi sa iesi din casa ca peste tot se taie si se impusca.Cum spunem noi O TARA DE MINUNI O TARA DE NEBUNI.Eu sunt inca tare tinara si am timp sa imi aleg o cale in viata dar acum vreau sa le spun celor care vor sa vie aici ca pamintul unde ti-ai nascut tot timpul o sa fie in suflet.Eu va salut pe toti Ciao vi voglio sempre bene

32

snejana
29 martie 2007 18:20

Iata citeva cuvinte din partia italienelor care au vizitat Moldova.Nu stiu daca o sa intelegeti italiana dar sa va traduc cel mai principal este ca;;ACEI CARE AU FOST DEACUM MAI MULTE ORI SPUN CA SITUATIA SE IMBUNATATESTE;;vreau sa cred si eu aceasta.
Moldova, il mio secondo viaggio in questo piccolo Paese dell’ex impero sovietico. Atterro all’aereoporto di Chisinau doMi accorgero’, giorno dopo giorno, che anche in questo piccolo Paese dai grandi problemi le cose stanno lentamente cambiando, migliorando seppur tra infinite difficolta'.
Due palazzoni di stile Sovietico , che non avevo notato nel viaggio precedente, rappresentano una sorta di cancello di entrata alla citta’ alla periferia di Chisinau.
Prendo alloggio in un appartamento in Stefan Cel Mare Bv. Vedendolo da fuori il classico palazzone di cui sopra dove la porta d’ingresso sembra quella di entrata al carcere, le scale in rovina, l’ascensore un autentica scommessa; ce la fara’ a portarmi al 7° piano?
Mi aspetta una grassa “babuska” che mi saluta consegnandomi le chiavi . Entro in casa…un appartamento veramente bello, spazioso e pulito che contrasta con l’austerita’ l’imponenza e il degrado della facciata esterna. Dentro non manca assolutamente nulla.
Lilia mi porta a vedere, anzi, a rivedere il centro citta’ dove noto, ad ogni angolo, internets points, cafes’ e ristoranti che non avevo notato nel viaggio precedente. Cosi come non ero mai stato al centro commerciale “Sun city” che non ha nulla da invidiare ai migliori centri commerciali europei del medesimo standard. La Moldova sta lentamente cambiando in meglio.
Chisinau, sulle rive del fiume Byk, è una città verdeggiante, fiancheggiata da parchi e laghi. Durante la seconda guerra mondiale i bombardamenti distrussero quasi due terzi dei vecchi edifici di Chisinau, che è adesso una città in via di ricostruzione. Essa conserva però ancora un gran numero di imponenti palazzi antichi e di cattedrali dalla cupola a bulbo, cui si mescolano gli squallidi edifici quadrati grigio-gulag dell'era stalinista compensati dai numerosi originali bar e caffè che stanno spuntando in tutta la citta’ .Nelle aree rurali che circondano la città, tuttavia, il grado di povertà della popolazione diventa evidente. Con l'eccezione delle statue dei famosi scrittori Alexander Pushkin (che trascorse i suoi anni di esilio a Chisinau) e Mihai Eminescu, quasi tutti gli altri esempi di scultura della città sono monumenti di guerra di ogni tipo. All'interno del parco di Stefan cel Mare, che domina il lato occidentale del viale omonimo, si erge la statua di Stefan cel Mare, l’eroe nazionale, il “Garibaldi” dei Moldavi. Ci sono numerosi musei di arte e storia sparsi per il paese, ma il Museo Nazionale di Storia offre un allestimento davvero stupefacente. Si tratta di una rappresentazione a grandezza naturale dell'invasione di Chisinau da parte dei sovietici nel 1945. Chisinau è fatta su misura per chi ha problemi di orientamento: strade diritte disposte secondo una pianta a griglia. L'arteria principale, il Blvd Stefan cel Mare, attraversa la città da sud-est a nord-ovest. All'estremità settentrionale si apre la piazza centrale, dominata dagli edifici più imponenti, le cattedrali principali e l'Arco di Trionfo della Moldavia. Alcune vie hanno nomi moldavi, alcune conservano ancora i nomi russi e altre hanno sia il nome vecchio sia quello nuovo.
Chisinau, la Capitale, è una città abbastanza viva, giovanile e allegra con negozi, un grande parco proprio nel centro della città, un museo nazionale ristoranti bars e mercatini artigianali che vendono souvenirs di fabbricazione locale, in particolare le bamboline "matrioska" decorate in tutte le salse

33

Viorica Antonov
29 martie 2007 19:56

Snejana, grazie acestor frumoase impresii despre Chisinau si Moldova, inteleg ca nu este totul pierdut inca pentru noi ca tara si cum s/a zis din comentariul 32, La Moldova sta lentamente cambiando in meglio. Moldova se schimba lent spre bine. Speram ca spre binele tuturor.

34

Anatolpoita
30 martie 2007 8:46

Fiind copil, mi-a nimerit in miini carte fratilor Strugatchi "E greu sa fii zeu" ("Трудно быть Богом"). Poate fi gasita si in engleza la http://www.amazon.com/Hard-be-God-Continuum-book/dp/0816491216

Recitind-o de multe-multe ori, imi permit sa aduc o secventa, care sper sa va fie interesanta, si cred ca este relevanta la PCV, ca institut de progresori, adica cei care vor sa stimuleze progresul in alte tari, regiuni, planete, etc.

- Ну, а если бы вы имели возможность посоветовать богу? Что, по-вашему, следовало бы сделать всемогущему, чтобы вы
сказали: вот теперь мир добр и хорош?..

- Я сказал бы всемогущему:
"Создатель, я не знаю твоих планов, может быть, ты и не собираешься делать
людей добрыми и счастливыми. Захоти этого! Так просто этого достигнуть!
Дай людям вволю хлеба, мяса и вина, дай им кров и одежду. Пусть исчезнут
голод и нужда, а вместе с тем и все, что разделяет людей".

- Бог ответил бы вам: "Не пойдет это на пользу людям. Ибо сильные
вашего мира отберут у слабых то, что я дал им, и слабые по-прежнему
останутся нищими".
- Я бы попросил бога оградить слабых, "Вразуми жестоких правителей",
сказал бы я.
- Жестокость есть сила. Утратив жестокость, правители потеряют силу,
и другие жестокие заменят их.

- Накажи жестоких - чтобы неповадно было сильным
проявлять жестокость к слабым.
- Человек рождается слабым. Сильным он становится, когда нет вокруг
никого сильнее его. Когда будут наказаны жестокие из сильных, их место
займут сильные из слабых. Тоже жестокие. Так придется карать всех, а я не
хочу этого.
- Тебе виднее, всемогущий. Сделай тогда просто так, чтобы люди
получили все и не отбирали друг у друга то, что ты дал им.
- И это не пойдет людям на пользу, ибо когда
получат они все даром, без трудов, из рук моих, то забудут труд, потеряют
вкус к жизни и обратятся в моих домашних животных, которых я вынужден буду
впредь кормить и одевать вечно.
Не давай им всего сразу! Давай понемногу,
постепенно!
- Постепенно люди и сами возьмут все, что им понадобится.

- Да, я вижу, это не так просто, Я как-то не думал
раньше о таких вещах... Кажется, мы с вами перебрали все. Впрочем, есть еще одна возможность. Сделай так, чтобы больше
всего люди любили труд и знание, чтобы труд и знание стали единственным
смыслом их жизни!

Да, это мы тоже намеревались попробовать, подумал Румата. Массовая
гипноиндукция, позитивная реморализация. Гипноизлучатели на трех
экваториальных спутниках...

- Я мог бы сделать и это, - сказал он. - Но стоит ли лишать
человечество его истории? Стоит ли подменять одно человечество другим? Не
будет ли это то же самое, что стереть это человечество с лица земли и
создать на его месте новое?

Будах, сморщив лоб, молчал обдумывая. Румата ждал. За окном снова
тоскливо заскрипели подводы. Будах тихо проговорил:
- Тогда, господи, сотри нас с лица земли и создай заново более
совершенными... или еще лучше, оставь нас и дай нам идти своей дорогой.
.....

35

Anatol Poiata
30 martie 2007 9:11

Tema, formulat la inceput de Sandu, "Moldova vazuta de comedieni si voluntari", cred ca ar trebuii completata/dezvoltata cu "Moldova vazuta de moldoveni". Cum vedem noi insini aceata tara, cei din interior, si cei plecati ? Cum putem modifica imaginea tarii, si chiar tara. Uite aici eu vad un larg camp de lucru pentru voluntari.

Cei care traiesc in Moldova, stiu cat de schimonosita etse imaginea reala a Moldovei. Statisticile spun una, realitatea etse alta. Delegatiile de la Banca Mondiala, alte institutii-donore, vad una, voluntarii care traiesc aici vad alta. Legislatia Republicii Moldova este una destul de buna, iar realizarea si viata spun ca pe legi se scuipa...

Cu ce ne pot ajuta voluntarii ? Doar cu studierea limbii engleze ? Cu povestirile cum e viata in America ? Insuficient
Demult sa copt necesitatea unei televiziuni independente in Moldova, cu acoperire nationala. Uitati-va cum este zapacita lumea, care poate privi doar M-1. Ca un gat de aer prospat asteapta oamenii noutatile "ProTV Chisinau"
Moldovenii nu vor putea crea singuri un canal TV de acoperire nationala, sunt prea multe obstacole si piedici. Da ce bine ar fi sa fie o televiziune independenta, unde ar lucra si voluntarii si jurnalistii bastinasi, unde liderii opozitiei ar putea vorbi nestingheriti, unde s-ar vorbi desptre granturile date de straini si cum au fost cheltuiti, unde ar fi lectii de limba engleza, cu concursuri si burse de studii peste hotare. Un canal care sa vorbeasca onest despre situatia din Moldov, unde aceias voluntari ar putea povesti istoriile lor.

De ce este necesar un asa canal TV ?
1) Este necesara o sursa alternativa de informare, deosibita de punctul de vedere a oficilitatilor
2) este nevoie de o scoala de tineri jurnalisti autohtoni, care nu s-ar teme sa piarda locul de munca, din motiv aca cuiva nu i-a placut reportajul sau comentariul
3) M-1 nu va mai transmite in direct sedintele parlamentului, dar o poate face orice canal. transmisiunea in direct este absolout necesara pentru dezvoltarea democratiei in Moldova.


Sunt multe, multe argumente.

Sandu cred ca se merita un topic aparte, ceva de genul "Cum sa ajutam Moldova"

36

Adrian Hâncu
30 martie 2007 14:46

Anatol a scris: Sandu cred ca se merita un topic aparte, ceva de genul "Cum sa ajutam Moldova".

De luat o arma in miini. Sau cel putin as da niste vargute la fund in fata poporului la niste conducatori de tara/partide/etc.

37

Ambasada.it
30 martie 2007 19:31

38

Tantza
2 mai 2007 8:34

profund deacord cu comentariul 25.
Cred ca e in firea omului (fie individul american sau eschimos)sa vorbeasca mai mult despre ce nu i-a placut daca se simte frustrat. Eu nu fac mai putin sarcazm cind vb cu prietenii de acasa din RM despre ciudateniile americanilor.

Spusele americanilor, citite pe blogurile link-urile carora au fost listate aici, despre Moldova sunt viziuni a unor persoane pentru care conditiile din moldova sunt de neconceput, sau altfel spus rezultatul la "Cultural shock".

Cu multe lucruri (numite pe blog critici, marog, eu nu le-am vazut in maniera de critica deloc) sunt deacord.

Ne place sau nu, dar adevarul "ustura". Chiar daca incercam sa sarim mai sus de buric cu cuvinte de genul "looseri" si altele de-o baie cu mentionatul, realitatea in RM in 2007...e inca una destul de trista.

39

Lyndon Allin
5 iunie 2007 1:21

Iar am tradus ceva din thread-ul acest (cu mare intirzire, de fapt). Incaodata vreau sa zic "multumesc" lu Alex ca el au facut asa un forum bun.

40

Michael
15 iulie 2007 0:36

Traducerea e lucru bun, desigur, vreau sa adaug si eu ceva, in cunostinta de cauza, avend o experienta de ani traiti in Occident.

- Asa o mizerie ca in USA in Moldova nu o sa gasiti niciodata. Homeless, narcomani, mii de prostituate, murdarie, ilegali cu salariu de supravietuire etc.

- Milioane de analfabeti(in USA) - in Moldova nu cred ca exista macar 1.

- 50 de milioane(unele surse indica 40) de americani(US citizens) NU AU ACCES LA MEDICINA.
Adica, esti bolnav, apoi crapi. Nu au bani sa plateasca asigurare medicala, dar lucrand, cu salariu de supravietuire, statul nu le-o da gratuit.

- In SUA e posibil ''falimentul personal''. In fiecare an mii de oameni dau faliment. Cum credeti care e cauza nr.1? Cheltuieili nechibzuite de pa credit card? NU. Sau poate vreo catastrofa, dezastru, moartea unui apropiat? NU.
Cauza nr. 1 sunt datoriile medicale. Adica, te-ai imbolnavit, apoi sa stii ca dai faliment(adica nu ai bani sa platesti datoriile nici dupa ce ai vandut masina, casa, masa, ai trimis femeia in Turcia etc.)

- Cultura generala(limbi straine, geografie, civilizatie, procent populatie cu studii superioare...) - deplorabil.


- Criminalitate...De asta nu spun ca e jale, Zeci de milioane de arme de foc necontrolate se primbla prin tara. Tot felul de droguri disponibile si accesibile. Abandon scolar, cartiere sarace, grupari criminale ale adolescentilor...

- Individualismul, adus la maxim, in formele cele mai perverse, da nastere unor forme de relatii intre oameni si vecini greu de suportat, daca in genere exista.

- Ecologia - america de nord este cel mai poluat continent. Aici, in ultimii o suta de ani, industria a lucrat la maxim, secand resursele si contaminand total pamantul.
In fiecare an milioane se imblonavesc de cancer, alte boli datorate acestei situatii. Cam asa va fi si China peste vreo 30-40 de ani daca nu schimba nimic.
Mancarea - artificiala, cu hormoni, modificata genetic, cu pesticide etc.(deceea si se ingrasa rapid orice om normal in aceasta tara).

- Sansele...E o prostie sa afirmi ca capitalismul ori economia de piata, cel putin modelul american, confera sanse egale, sau posibilitati, sau libertate, sau democratie...Milioane de oameni nu pot iesi din saracie muncind ca nebunii cu salariu minim care a ramas acelasi de 10 ani(dar ganditiva la inflatia in acesti 10 ani!).
Nu au acces la medicina, o casa e sute de mii de dolari etc. Exceptiile numia confirma regula.
Concediu de 6 zile pe an. Nici un fel de ''cod al muncii'' care ar garanta ceva drepturi pentru angajati. Da, exista ceva, dar sindicatele sunt in declin si nici nu se compara cu Moldova sau europa.

- Iar in privinta Moldovei - pai americanii descriu mai mult contactele lor din sate, cu persoane care sunt departe de a fi model, notand momentele cele mai ''strigatoare''.

Iar moldovenii care lucreaza in Italia... - este o afacere foarte buna(de obicei). Ai lucrat cativa ani si iti faci casa ori cumperi un apartament bun. Iar americanul, sarmanul, UNDE sa plece, sa faca in 2-3 ani bani de apartament, ori de casa?? Pe luna?
El, daca o sa aiba un job bun(clasa medie), o sa obtina o ipoteca, pe care o sa o plateasca pana la pensie cu frica sa nu piarda jobul si tot nu-i a lui casa(sau apartamentul).

concluzie - le multumim voluntarilor CP, indiferent de scopul venirii lor in Moldova(si motivatiilor - e o chestie personala - pentru a obtine o bursa, a fi admis la Yale, a incepe o cariera, a pierde cumva timpul, a face un lucru bun, a ajuta moldovenii sa invete engleza fara accent etc.). Moldovenii tre sa le fie recunoscatori pentru treaba facuta, nu pentru motivatiile lor. Sa comparam Moldova si SUA nu are rost, parerea mea personala este ca, chiar daca profesional te poti realiza mai bine in USA, tot are rost sa revii in Moldova, deoarece cu banii castigati nu faci mare lucru in USA, iar in Moldova esti boier.

41

Ali
15 iulie 2007 23:26

Myers scrie pe blogul lui, in privinta unor taxe impuse gazdei lui de catre Guvern :

''Only a stupid and corrupt government would make these kinds of regulations to hurt entrepreneurs, I told her. Stela agreed that it was completely non-sensical, but also told me how she copes.''


Dl Myers nu s-a documentat in privinta cauzelor reale ale problemelor, despre ce fel de taxe este vorba, ce s-a intamplat intradevar, in schimb, Dlui a luat niste generalitati pe care le-a auzit(si nu stiu daca le-a inteles corect) si le-a postat pe blogul sau, citit la sigur si de vreun potential investitor in Moldova.

Si a mai pus si concluzia lui de expert in ale guvernarii - Guvernul este stupid si corupt.

Aceasta este o insulta la adresa puterii de stat, la adresa acestei tari, dar ce ma deranjeaza pe mine sunt declaratiile asa ''din pod'' fara nici un fel de argument si nefiind informat.

Eu personal cand eram in SUA, nu imi permiteam sa spun ca Guvernul acestei tari este stupid si corupt(mai ales neavand argumente). La fel si orice alta persoana educata.

Dar stati ca incep sa inteleg - Unele persoane se simt mai destepte, mai grozave, le este satisfactu simtul propriei importante cand spun ca altcineva(in cazul dat e Guvernul) este stupid.
Facandul pe cineva stupid, te inalti deasupra lui si deasupra tuturor,mai ales criticand Guvernul.

Cu exemple din acestea sunt pline blogurile respective.

=================================================

Ma intrebam care este aportul acestor voluntari?

Din cate inteleg, sunt o parte care participa la unele proiecte reale.

Dar cei mai multi nu fac decat sa predea limba engleza americana in scoli. Avantajul sa faci engleza cu un american e probabil accentul si unele expresii pe care nu le gasesti in manual.

In rest, mi se pare, ca e cu mult mai bine sa faci engleza in scoala cu un profesor care a terminat Ion Creanga si are si idee de pedagogie.

Iar accentul american(considerat de unii drept ''engleza taraneasca'') nu e atat de important.

Deci, pana la urma ce avem de la majoritatea voluntarilor:

+ copiii invata engleza fara accent(cam dubios plusul)

+ o oarecare deschidere a Moldovei si moldovenilor, vad moldovenii straini si strainii vad moldoveni(cam dubios plusul acesta)

+ Moldova devine cunoscuta lumii(prin intermediul lor), cam dubios plusul ca sunt putini si nu este eficient

- - - imaginea negativa a tarii in posturile pe bloguri

- - copiii nu beneficiaza de metodele pedagogice care au importanta lor(voluntarii CP nu prea sunt cu studii de pedagog)

- se dau fonduri, se cheltuie bani, iar rezultatul? Deci un fel de risipa

- - pentru a se simti bine, unii posteaza mesaje, sau vorbesc, chestii foarte negative despre Moldova in Moldova.(Aceasta creaza o stare de frustrare, complex de inferioritate, senzatia ca in Moldova e numai rau si in alta parte e bine.
Consecinte - scade productivitatea muncii, apar mai putine initiative si se realizeaza si mai putin, demotivare, abandonarea unor proiecte, plecarea peste hotare, blamarea tarii si nu a propriilor greseli de catre moldovenii care aud acesti voluntari).

===============================================

Deci, pana la urma, din cauza ca 80 procente nu fac altceva decat sa predea engleza si din cauza ca majoritatea dintre ei nu sunt pedagogi si din cauza ca majoritatea dintre ei trimit mesaje negative in Moldova si in afara ei, rezultatul e cam negativ.

Sper ca gresesc, deoarece nu am suficiente data si mai sunt si cei care participa la proiecte reale(rezolva probleme vitale, gasesc fonduri, participa la initiative private si reforme in agricultura) si mai sunt si oameni care datorita lor mai practica engleza :)

In rest insa, cam asa - PC amelioreaza(ori crede) imaginea SUA in lume si ajuta tarile sarace, facand loc pentru comertul cu SUA si micsorand posibilitatea dezvoltarii terorismului.

Voluntarii isi obtin o tramplina pentru cariera, bursa de studii, rand in cv, cultura generala, ''international experience'', petrec amuzant timpul, calatoresc gratuit la mii de km etc.

Moldovenii se scufunda in marasmul creat de critica(cineva spunea ''constructiva'' hahahaha!)celei ma destepte si bogate si prospere natii din lume.

42

Viva Cuba Libre!
16 iulie 2007 0:43

Voluntari ai CP sunt diferiti, la fel ca si motivele venirii lor in Moldova.

Am cunoscut o persoana care a facut foarte mult pentru Moldova si unicul lucru negativ care i-a scapat pe blog a fost ca ii lipseste hartia igienica din SUA care este diferita aici.

In privinta blogurilor negative, deacum ma doare capul sa vad pe net lucruri negative si deseori neadevarate sau exagerate despre Moldova.

In privinta voluntarilor care fac asa chestii - din experienta mea personala pot sa va spun ca in SUA, o companie normala nu va angaja o persoana negativa.

Daca un angajat este negativ, cel putin va fi rugat sa isi schimbe atitudinea.

Daca un angajat raspandeste info si pareri negative despre companie printre alti angajati, probabil ca va fi rugat sa plece.

Daca un angajat raspandeste info si pareri negative despre companie in afara ei, sigur ca va fi dat afara ca un caine.

Desigur ca Moldova nu este o companie, iar voluntarii lucreaza gratuit, totusi e bine uneori sa faci o paralela intre o corporatie si o tara.

Pentru ambele imaginea ''vinde'' produsele si serviciile, atrage finantare(actionari si investitori), etc.

Concluzie -

Stimati voluntari CP!

Daca stergeti chestiile negative de pe bloguri si incercati sa priviti mai pozitiv ceea ce se intampla in Moldova, eforturile Dvoastra vor avea un impact sigur pozitiv si va fi foarte si foarte apreciat.

Problemele si neajunsurile tarii le cunoastem noi si preferam sa le gasim in studii si statistici, ori pe teren nemijlocit. A fost interesant sa vedem parerea unui american, Moldova vazuta cu ochii lui prin prizma filosofiei lui de viata etc., dar aici ne oprim. Iata in Chisinau oamenii au votat un tanar, practic anti-comunist, cu studii la Paris. Reformele merg, legislatia se schimba si oamenii sunt demult constienti de ceea este si cum tre sa fie.


Deci, va multumim inca odata pentru creatiile Dumneavoastra si va rugam sa le scoateti de pe net, astfel contribuind la imunatatirea imaginii tarii.

43

Be happy
16 iulie 2007 14:43

The happy planet index.

Se pare ca oamenii in Moldova sunt mai fericiti decat in USA(locul 147 si 150 respectiv).

Daca ne uitam cum e calculat si luam in considerare unele probleme cu statistica si metoda, apoi ar fi straniu, nu?


http://www.happyplanetindex.org/list.htm

44

Alexandru Culiuc
17 iulie 2007 11:02

Be happy, chiar daca vom lua acest happy planet index in serios (lucru pe care sunt gata sa-l fac doar pentru 5 minute), concluziile tale sunt gresite. Oamenii in Moldova nu sunt mai fericiti in Moldova decit in SUA. Ba invers -- Moldovenii e una dintre cele mai nefericite natiuni din lume. Observa ca acest HPI e calculat ca o medie (ponderata cam straniu) a trei indicatori: Life satisfaction, Life expectancy si Envoronmental footprint. Doar primul (life satisfaction) din acesti trei indicatori este o masura a "fericirii". "Life satistaction" pentru SUA e 7.3, iar pentru Moldova -- 3.5 respectiv. Evident, aceste punctaje sunt lipsite de sens, insa sa presupunem pentru o clipa ca clasamentul rezultant e relevant. Aceste 3.5 plaseaza Moldova pe pozitia 175 din 177 tari (mai jos e doar Zimbabwe, Congo si Burundi). Iar SUA cu 7.3 se afla ajunga in prima decila a clasamentului. Este clar ca acest HPI suprapondereaza impactul antropogen asupra mediului. Fii mai atent cind te lansezi in comparatii de acest gen -- the devil is in the details.

45

Gorila
29 iulie 2007 9:42

Iata ce s-a intamplat in cadrul vizitei unui alt american in Moldova:

http://www.courierpostonline.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070728/NEWS01/707280364/1006/NEWS01

46

Nicole
6 decembrie 2007 12:35

Moldova vazuta de comedieni, voluntari si... de turci: http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=660&idRubric=6814&idArticle=15942

47

Jacqueline
30 ianuarie 2008 2:11

Salutari din Arizona! Te invit sa vizionezi programele din biserica romana din Surprise la adresa: www.philaromsurprise.org Acceseaza butonul Broadcasting si vei vedea cele mai recente filmari!

48

Jessica
12 aprilie 2008 5:26

Oh my Lord! I don't know how I came across this again, but I'm surprised at how long this thread has continued. I don't have time to read through it all, but I did catch the bit about PCVs being so negatively portrayed by Anatol. My response - Anatol doesn't have a clue as to what he is talking about and it's more amusing than anything else! But I do appreciate those of you who defended PCVs (Peace Corps Volunteers).

People join the Peace Corps for a multitude of reasons and yes, it is a competitive process (although some slip through the cracks). I personally left a great paying job in 2005 because I wanted my life to be that much richer and I felt as if I had a lot to give. For most PCVs, money does not equal happiness or fulfillment. If Antol wants to stay in one country his whole life doing the same job - great for him, but that's not my personal definition of a life lived (but it is my dad's - who does not judge those who choose otherwise, but is happy with his own choices). Anyway, we do need help here in America (lots of it), but I personally had already volunteered with the Americorps during college and knew I would continue to volunteer in America throughout the rest of my life - so what's wrong with going abroad for 2 years? Nothing. I guess my point is that we are all different and have different ideas of how a life should be lived or time should be spent. It's useless to be so negative about others choices.

And to defend Peter long after this was all written - well, Peter is Peter and only those who know him would understand that statement. He is actually the first to defend Moldova when necessary. He came across as making fun of your country because that is Peter's personality. He does it 10X worse regarding America or other "western" societies, trust me. A fun side note - Peter is on the Californian Congressional ballot for this year's elections! Hey, the boy has ambition! Go Peter Go - way to stand up for what you believe in, even if we don't all agree with you! ;)

And that's all I have to say ... for now :) Except that I am so happy that my JOB (in emergency relief and international aide) is taking me to Romania next week, which means I get to visit Moldova the following week. I'm very excited to see the Moldovans who have become very important in my life and I in their's.

Oh - and a quick side note - it is NOT a goal of PC to push American ideas or cultures onto those countries we serve. Well, maybe that's the administration's secret objective, but most volunteers I know appreciate the value of different cultures. It IS a goal for volunteers to help other cultures understand American "culture" (I hate saying that, American "culture") and for us to take home a better understanding of cultures from around the world. With that said, just because somebody has a complaint about a cultural norm, does not mean that he/she wants to change or shape it to be like their own. It simply means, most of the time, that person has an opinion and is expressing it - nothing more.

Whew - this was much longer than I meant for it to be! N-am scris in limba romana fiindca n-am vorbit in limba romana pentru 9 luni acuma! Bine - sunt gata. Va doresc mult sanatate si mult succes pentru toti -- chiar Antol!!!

49

Jessica
12 aprilie 2008 5:26

Oh my Lord! I don't know how I came across this again, but I'm surprised at how long this thread has continued. I don't have time to read through it all, but I did catch the bit about PCVs being so negatively portrayed by Anatol. My response - Anatol doesn't have a clue as to what he is talking about and it's more amusing than anything else! But I do appreciate those of you who defended PCVs (Peace Corps Volunteers).

People join the Peace Corps for a multitude of reasons and yes, it is a competitive process (although some slip through the cracks). I personally left a great paying job in 2005 because I wanted my life to be that much richer and I felt as if I had a lot to give. For most PCVs, money does not equal happiness or fulfillment. If Antol wants to stay in one country his whole life doing the same job - great for him, but that's not my personal definition of a life lived (but it is my dad's - who does not judge those who choose otherwise, but is happy with his own choices). Anyway, we do need help here in America (lots of it), but I personally had already volunteered with the Americorps during college and knew I would continue to volunteer in America throughout the rest of my life - so what's wrong with going abroad for 2 years? Nothing. I guess my point is that we are all different and have different ideas of how a life should be lived or time should be spent. It's useless to be so negative about others choices.

And to defend Peter long after this was all written - well, Peter is Peter and only those who know him would understand that statement. He is actually the first to defend Moldova when necessary. He came across as making fun of your country because that is Peter's personality. He does it 10X worse regarding America or other "western" societies, trust me. A fun side note - Peter is on the Californian Congressional ballot for this year's elections! Hey, the boy has ambition! Go Peter Go - way to stand up for what you believe in, even if we don't all agree with you! ;)

And that's all I have to say ... for now :) Except that I am so happy that my JOB (in emergency relief and international aide) is taking me to Romania next week, which means I get to visit Moldova the following week. I'm very excited to see the Moldovans who have become very important in my life and I in their's.

Oh - and a quick side note - it is NOT a goal of PC to push American ideas or cultures onto those countries we serve. Well, maybe that's the administration's secret objective, but most volunteers I know appreciate the value of different cultures. It IS a goal for volunteers to help other cultures understand American "culture" (I hate saying that, American "culture") and for us to take home a better understanding of cultures from around the world. With that said, just because somebody has a complaint about a cultural norm, does not mean that he/she wants to change or shape it to be like their own. It simply means, most of the time, that person has an opinion and is expressing it - nothing more.

Whew - this was much longer than I meant for it to be! N-am scris in limba romana fiindca n-am vorbit in limba romana pentru 9 luni acuma! Bine - sunt gata. Va doresc mult sanatate si mult succes pentru toti -- chiar Antol!!!

50

mircea
12 aprilie 2008 23:02

A mai aparut o carte care ne face o imagnie nu chiar roz - "The Geography of Bliss"

Autorul cartii cutreiera lumea in cautarea celui mai fericit loc pe pamint. Moldova, in opinia autorului fiind exact la polul opus - cel mai nefericit loc de pe Terra. Sunt bizare afirmatiile, precum ca vinul moldovenesc e de doi bani si mai suntem foarte si foarte invidiosi de succesele altora, adica de aia nu ne putem bucura de viata. Discutabil, foarte discutabil. Mai ales ca autorul ajunge la concluzia finala cel mai fericit loc pe pamint - e Qatar. No comment aici )) poate o fi asa.
Pe Facebook a fost creat chiar si un grup unde se discuta intens respectiva carte.

51

mircea
12 aprilie 2008 23:05

52

Adrian
3 martie 2009 23:39

Imi asum riscul sa fiu trimis undeva departe, dar totusi, stie cineva de unde ash putea copia "Playing the Moldovans at Tennis "?

53

Tao
10 mai 2009 2:43

www.calamoldova.com

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre