Alexandru Culiuc

18 ianuarie 2006

Crearea unui sistem fotografic. Partea 1: Unde si cum cumparam

In permanenta primesc intrebari despre alegerea si procurarea echipamentului fotografic. Multe intrebari la acest capitol apar si pe Foto.md. Sugestiile pe care le ofer difera in functie de cerintele si capacitatile fotografice ale respectivelor persoane. Insa pe parcursul ultimilor doi ani s-au cristalizat un sir de sugestii si concluzii generale. Voi incerca sa le prezint intr-un ciclu de articole, primul dintre care va incerca sa raspunda la intrebarea "Unde cumparam echipament?" Insa la inceput merita sa explic pentru cine sunt scrise aceste articole si ce teme vor fi discutate.

Introducere

Ciclul de articole este adresat fotografilor-amatori cu cu careva experienta:

  • Persoane care au prins gustul fotografiei utilizing aparate digitale compacte si simt necesitatea de a trece la echipament serios
  • Fotografi care planifica sa treaca de la film la digital

Imi voi concentra atentia asupra sistemelor fotografice bazate pe DSLR (Digital Single Lens Relfex), unicul tip de aparat care satisface cerintele unui fotograf-amator. Voi discuta in exlcusivitate sistemele fotografice propuse de Canon si Nikon, care sunt cele mai complete si populare (voi reveni la acest subiect in al doilea articol din serie).

Auditoriul tinta al articolelor sunt amatorii fotografici. Respectiv voi elimina din analiza modele de virf a companiilor (seria Canon D1 si Nikon D2x), deoarece acestea sunt rareori accesibile amatorilor, in special celor din Moldova. In plus, daca planificati procurarea unui aparat de 5-7 mii dolari, la sigur ca nu aveti nevoie de sugestiile mele. Din aceleasi considerente voi exclude din analiza oricare obiectiv mai scump de $1,700 — cele mai scumpe obiective mentionate vor fi 70-200/2.8 cu stabilizarea imaginii (IS la Canon, VR, la Nikon).

Voi presupune ca cititorul este la curent cu:

  • Termeni fotografici traiditionali, cum ar fi distanta focala, supraangular, telefoto.
  • Terminologie fotografica moderna: motor ultrasonic (USM la Canon, Silent Wave la Nikon), stablizarea imaginei.
  • Termeni digitali: noise, dynamic range, crop factor, etc.

Pentru primul articol cunoasterea acestori termeni nu este importanta — in continuare vom discuta magazinele fotografice; produsele le lasam pentru articolele viitoare. O parte din informatia prezentata mai jos este relevanta si in cazul procurarii tehnicii video si altor tipuri de echipament electronic.

In ce tara?

Cele mai scazute preturi la echipament fotografic (si la electronica in genere) sunt oferite de magazinele online din SUA. Preturile din Moscova sunt mai inalte cu vreo 15%. Kievul, care este mult mai aproape de Chisinau si unde preturi sunt doar putin mai inalte decit la Mosova, a devenit destinatia preferata pentru shopping-tururile fotografilor din Moldova.

Odata ce acest ghid se adreseaza fotoamatorilor versati, gata sa investeasca mii de dolari in echipament, diferenta de 15% devine una extrem de sensibila. Conclude ca in cazul crearii unui sistem fotografic serios, varianta ideala este procurarea echipamentului prin cunostinte care traiesc sau viziteaza SUA si care planifica sa revena in curind in patrie (sau fosta patria).

In nici un caz nu trimiteti cumparaturile direct in Moldova: la colectarea coletului la posta veti plati TVA 20% pentru valoarea ce depaseste $100 plus taxa vamala de 15%[1]. In rezultat oricare diferenta de pret fata de magazinele din Kiev si Moscova va fi mai mult decit nivelata — veti ramine in pierdere.

La ce magazin?

Raspunsul scurt:

B&H Photo Video (New York) este cel mai mare magazin specializat in vinzarea tehnicii fotografice din SUA. Magazinul B&H este un veritabil rai fotografic — spatiul de vinzare este comparabil ca dimensiune cu un magazin alimentar de talie medie, gen Nr.1 din complexul comercial Sun City. B&H Photo Video

Copyright © 2005 Anne Young [2]

Tot in New York se afla si Adorama, un alt magazin bun, care traditional oferea preturi putin mai mici decit B&H (cu doar citiva dolari, nu mai mult), care insa sunt compensate partial de preturi ceva mai inalte la livrare. In plus, Adorama ofera o gama de produse ceva mai redusa.

Preturi competitive la echipament mai putin exotic deseori pot fi gasite pe Amazon.com. Eu am procurat aparatul meu digital la Amazon, o mare parte din optica si ceva accesorii — la Adorama, multe accesorii am cumparat si la B&H. Chiar daca nu planificati sa cumparati la aceste magazine, preturile oferite de B&H si Adorama reprezinta un punct de reper ideal.

Exista un sir de produse speciale pe care le puteti cumpara doar direct de la producator, spre exemplu capurile pentru trepied Kirk, Really Right Stuff si picioarele de trepied Feisol (companie Chineza care produce trepiede din fibra de carbon la preturi accesibile). Aici probleme tot nu ar trebui sa apara, in special in cazul companiilor americane (Kirk, RRS).

Atentie! Nu va aruncati sa cumparati la magazinele online care ofera preturi incredibil de joase. Daca vedeti ca un aparat e vindut la doua-treimi din pretul oferit la B&H sau Adorama, sa stiti ca e o amageala la mijloc. Spre exemplu, vinzatorul va afirma ca toate accesoriile incluse, in mod normal, in set cu aparatul (cabluri, soft, etc.) sunt accesorii, care urmeaza sa fie procurate separat la niste preturi exorbitante. Daca planificati sa procurati tehnica la un alt magazin decit cele recomandate mai sus, intotdeauna verificati reputatia si plingerile cumparatorilor pe situri specializate, cum ar fi Epinions.com si PriceRunner.

Unde cumparam echipament second-hand?

Primul meu SLR (un Canon EOS 5), si setul de optica (28-105/3.5-4.5, 50/1.4, 70-200/4L si teleconvertorul 1.4x) au fost second-hand. N-am avut nici o problema nici cu cutia, nici cu obiectivele — obiectivul de 50mm si teleconvertorul le utilizez si astazi, doi ani dupa ce le-am cumparat (celelate obiective le-am vindut si le-am inlocuit cu altele, iar EOS 5 se prafuieste in sertar). Absolut tot echipamentul lui Anatol Poiata (doua cutii, plus vreo 7-8 obiective) este second-hand si el. N-am auzit sa se plinga. Cu alte cuvinte, procurarea echipamentului uzat este o optiune reala si nu prea riscanta de a economisi ceva bani — in jur de 15-20% in cazul opticii.

Cel mai fiabil vinzator de tehnica fotografica uzata (inclusiv si aparate moderne, gen Canon 20D) este KEH. Aprecierile pe care le atribuie KEH produselor second-hand sunt conservative — chiar si cele notate cu EX sunt de o calitate impecabila. Magazinele mari — B&H, dar in special Adorama — ofera si ele o selectie relativ bogata de optica second-hand.

Oferte atragatoare la echipament second-hand pot fi gasite pe eBay. Problema consta in faptul ca majoritatea vinzatorilor de pe eBay accepta returnarea produselor defectate pe parcursul unei saptamini de la momentul vinzarii. Sansele ca cunostinta "americana" va fi capabil sa testeze daca obiectivul este defectat sunt extrem de scazute, deci riscul pe care vi-l asumati procurind de pe eBay este ceva mai inalt. Totodata, Anatol Poiata, pentru care am procurat doua obiective de pe eBay, a ramas extrem de multumit de performantele optice si calitatea mecanica a "jucariilor". Deci, pare a fi un risc rezonabil.[3]

Probabil cele mai bune oferte, dar totodata cele mai riscante, le puteti gasi in compartimentul Classifieds (mici anunturi publicitare) de pe Photo.net, unde fotografii vind echipamentul propriu direct, fara nici un fel de intermediere. Aceasta optiune este cea mai putin accesibila fotografilor din Moldova.

Care-i poanta cu sales tax?

Un factor important care determina alegerea magazinului este adresa de livrare a comenzii. Practic toate statele din SUA au asa numitele taxe pe vinzare (state sales tax), care ajung pina la 10%. Taxa pentru New York City este una dintre cele mai inalte si constituie 8.375%. Adica practic la oricare pret indicat in magazin, urmeaza de adaugat inca circa opt procente si jumatate pentru a obtine suma totala spre plata. Spre fericire, constitutia SUA interzice oricare taxe in comertul dintre state. Adica daca produsul este livrat dintr-un stat (NY) intr-un alt stat (Massachusetts), taxa nu va fi perceputa.

Insa, daca cunostinta care va transporta cumparatura in Moldova se afla si ea in New York, apoi taxa va fi perceputa (comert intra-statal). In cazul cumpararii unui obiectiv cu pretul nominal de $600, taxa va ridica suma spre plata cu inca $50 (pretul livrarii pentru asa o comanda constituind vreo $10-15)! Concluzie: daca cunostinta traieste in New York, evitati magazinele amplasate in acest stat (B&H si Adorama) si plasati comanda pe KEH (care se afla in Gergia) sau Amazon.

Un corolar la aceasta regula: daca va aflati in SUA mai mult timp si New York-ul este doar unul din orasele vizitate, intrati numaidecit in B&H — o experienta extrem de placuta pentru oricare fotograf, dupa cum puteti vedea si din poza de mai jos. Insa nu cumparati nimic! Alegeti produsul dorit si apoi comandati-l online la o adresa din afara New York-ului. Pretul de livrare este intotdeauna mai mic decit sales tax pe care-l evitati in asa mod.

B&H Photo and Video. Canon lenses

Copyright © 2005 Anne Young

Cum platim?

Presupun in continuare ca ati decis sa cumparati tehnica prin cunostinte americane. Exista doua metode de plata a cumparaturii.

Metoda 1. Prietenului i se trimit instructii detaliate privind ce si unde sa fie cumparat. cel mai simplu este trimiterea link-urile directe la paginile produselor respectuve, spre exemplu:

Canon EOS 20D $1,239.95 http://www.adorama.com/ICA20D.html

In asa caz, riscul ca cunostinta va procura altceva decit v-ati dorit este practice redus la zero. Cunostinta/prietenul singur completeaza comanda, o plateste cu propriul card bacar si indica propria adresa de livrare. Banii sunt rambursati la momentul receptionarii cumparaturii in Moldova.

Acest system are doar un singur dezavantaj. Deseori cunostinta americana care este dispusa sa va ajute cu livrarea cumparaturii, poate fi mai putin dispusa sa puna la bataie banii proprii. Posibil e vorba de o suma extreme de mare sau, cum se intimpla mai des, cunostinta este de fapt cunostinta unei cunostinte a unui prieten. E si normal ca o persoana putin cunoscuta nu va dori sa se implice financiar. Anume pentru asemenea situatii si exista metoda 2.

Metoda 2. Cardurile bancare au intrat in uz si in Moldova (nu si fara anumite probleme), si multi amatori fotografici detin carduri de debit Visa Electron sau Visa Classic, care pot fi utilizate cu succes la magazinele online din SUA. In asa caz, fotoamatorul completeaza comanda individual, plateste cu propria cartela si indica in drept cu boxa "adresa de livrare" adresa cunostintei americane, iar in boxa "adresa de plata" — propria adresa din Moldova (care, in mod obligatoriu, coincide cu adresa detinuta de banca-emintenta a cardului). In asa caz cunostinta nu este responsabila decit pentru receptionarea coletului si pentru transportarea acestuia in Moldova.

Metoda 2 are si ea anumite neajunsuri. Magazinele online fac tot posibilul ca sa evite tranzactii frauduloase cu carduri bancare. Inchipuiti-va ca sunteti manager in departamentul financiar la B&H si obtineti o comanda destinata unui american, insa platita cu un card din Moldova (primul gind — "where the f*ck is Moldova?"). Evident, comanda va trezi anumite suspiciuni. Unele magazine pot sa se dezica de comanda totalmente. Adorama si B&H vor cere, de regula, sa scanati cardul fizic (ambele parti) si sa trimiteti imaginea prin e-mail — mi s-a intimplat personal de doua ori. Amazon, care are experienta mult mai mare cu clienti din strainatate, ar putea sa indeplineasca comanda fara intrebari suplimentare.

Anti-concluzie

Textul de mai sus ar putea sa sugereze ca eu sunt candidatura potrivita pentru "cunostinta americana" care aduce echipament acasa. Ar fi o concluzie gresita — va rog sa nu ma inundati cu rugaminti de genul "Cumpara-mi te rog obiectivul Canon EF 600 f/4L IS USM". Eu deja am "clientii" mei permanenti. In caz daca voi avea loc in bagaj pentru echipament suplimentar, voi plasa un anunt aparte pe foto.md.

To be continued...

In articolul viitor voi incerca sa raspund la una dintre cele mai dezbatute intrebari pe forumurile fotografice: Canon sau Nikon?

[1] Cel putin astea erau regulile vreo doi ani in urma, posibil s-a mai schimbat ceva de-atunci.

[2] Planific o vizita la New York in acest weekend. Daca voi avea ocazia sa trec prin B&H, voi inlocui imaginele Annei Young cu fotografii proprii.

[3] Mi s-a atentionat faptul ca am scris foarte putin despre eBay. Procurarea tehnicii de pe eBay este o arta in sine. Strategiile de participare la licitatie, metodele de plata (PayPal), verificarea rating-urilor vinzatorilor — fiecare din aceste subiecte necesita cite un articol aparte. Experienta mea pe eBay este relativ limitata (un trepied, doua obiective), deci ii voi lasa pe altii sa elucideze aceasta tema in comentarii si articole proprii.

Publicat: 18 ianuarie 2006 20:37

Categorii: Fotografie

Taguri: ,

Comentarii (15)

1

Igor
19 ianuarie 2006 2:18

well, in general articolul este scris foarte bine, si evidentiaza toate punctele esentiale ce tin de cumpararea tehnicii in States:

Cateva ramarci:

1. ar fi bine sa scrii Billing address and Shipping address de rand cu varianta romana.
2. Cu taxele de stat povestea cred ca este un pic mai complicata. Nu sunt mare expert la acest capitol, dar am platit taxele astea si la unele magazine care nu erau in California. In final, acum fac urmatorul lucru: merg la "check out" si verific acolo pretul final, de unde clar se vede cat va costa livrarea, si daca sunt bagate unele taxe suplimentare. Da, la BHphoto si Adorama, se platesc taxe numai in NY, la alte magazine este diferit
3. ebay - very big deal. Sfatul general: suma pe care vreti s-o platiti nu tre sa fie mai mare decat numarul de puncte a vanzatorului acumulat in urma recenziilor. Si desigur, neaparat de verificat ce a vandut persoana respectiva si care este reputatia ebay 99% este ok, mai jos nici nu pierdeti timpul.
4. Daca totusi ati gasit un magazin "mai dubios", si sunteti gata sa intrati in joc, NEAPARAT initial sunati la acest magazin, si intrebati daca au Camera respectiva, daca sunt dealeri oficiali a lui Canon/Nikon, si daca se livriaza camera cu toate accesoriile de la producator. Dupa 2 minute de discutie va fi clar daca tipii sunt "clovni" sau o fac pe bune. Oricum, nu recomand altceva decat: adorama, bhphoto, amazon, beachcamera, buydig

2

Igor
19 ianuarie 2006 2:25

utie o remarca, care nu tine de acest articol:
nu poti face ca o persona care lasa un comentariu sa primiasca la dorinta comentariile lasate de alta lume sub acest articol. Ar fi foarte util. Cel putin raspuns la comentariile mele asi vrea sa le primesc si prin email (chiar daca va trebui s-o faci cu mana :)), caci este obositor sa verific de fiecare data ce se intampla sub fiecare articol.

thanks.

3

Alexandru Culiuc
19 ianuarie 2006 3:15

Igor, hai sa incerc sa-ti raspund pe puncte:

  1. Adresele. S-a facut
  2. Taxele. Totul depinde in care stat este incorporata compania. Spre exemplu, IBM este incorporata in toate 50 state, respectiv procurind direct de pe IBM.com, indiferent din care stat este efectuata livrarea, cumparatorul platea sales tax al statului propriu (spre exemplu, eu am platit taxa de 5% perceputa de Massachusetts). Adorama si B&H sunt "privately held companies" din New York, asa ca asemenea complicatii nu apar.
  3. eBay. De-acord cu fiecare cuvint in privinta la eBay. Eu nu sunt mare specialist pe licitatii online, asa ca n-am scris prea multe la acest subiect.
  4. Magazine online dubioase. Eu totusi zic ca nu merita de riscat in genere.

In privinta instiintarilor prin email a comentariilor noi. Din cite stiu, Movable Type nu ofera asemenea functionalitate.

4

Adrian Hâncu
19 ianuarie 2006 8:06

Bun articol. Bine scris.

5

Alexandru Culiuc
19 ianuarie 2006 18:48

UPDATE Am extins discutia echipamentului second-hand si am separat-o intr-un capitol aparte.

6

Igor
20 ianuarie 2006 9:38

da, acum suna inca mai bine :) si in final am inteles si eu poanta cu TAXele locale.

Ebay - right, very big deal, si deja sunt scrise carti pe tema asta, ca si pentru orice in SUA. Oricum nu-i relevant pentru ce-i care se afla in Moldova deaorece: (a) putin vor sa trimita marfa in afara SUA, din cauza fraudelor cu conturile bancare (b) daca totusi se gaseste cineva care la pret super avantajos va vinde ceva pe ebay, si este gata sa va trimita gratis un 20D in Moldova, fiti sigur ca nu ve-ti primi camera (c) daca rugati pe cineva din states s-o faca, el/ea sigur stie ce este e-bay si cum de jucat in el si nu va gasi multe lucruri noi chiar si intr-un articol scris de cineva care este expert in e-bay.

7

Anatol Poiata
23 ianuarie 2006 13:25

Un articol util si as zice chiar necesar. La inceput de cale de a crea propriul sistem fotografic mi-a lipsit mult asa gen de informatie. Este clar ca nu se poat cuprinde intr-un articol toate aspectele problemei date. Banuiesc ca sunt chiar carti intregi de genul "How to buy photographic equipment". As dori sa mentionez doar cateva lucruri.

Este foarte bine cand poti cumpara tot echipamentul nou. ideal e sa procuri totul dintr-un singur loc. Atunci obtii ceva bonusuri, discount, etc. Cu timpul sistemul are tendinta sa creasca si atunci pe langa faptul ca cauti ceva aditional, apare si problema ce sa faci cu echipamnetul vechi. Eu, de exemplu, am acum vre-o 3-4 obiective pe care le-as vinde. Evident ca la un pret cat mai bun. Deci, o regula de baza (inventata nu de mine) spune, trebuie sa cumperi echipament pe care in caz de nevoie poti sa-l vinzi la un pret bun. In privinta aceasta sa zicem Leica sau Contax este (sau era) o investitie mai buna ca Minolta.

La crearea sistemului este important sa stii cat de larga este piata de second hand la sistemul dat. Sa zicem ca la un pret foarte avantajos cineva va propune un Canon T90 cu baionet FD. este evident ca va fi mult mai greu de gasit obiective pentru el, deoarece Canon a schimbat baionetul. Ok, Sandu, stiu ca vei replica ca asta a fost demul si deja s-au vandut peste 30 mln de obiective EF. Asta ca sa te mai agit putin. Acelas lucru e cu Minolda veche, sau Konica, sau Olympus.

Ce tine de intrebare "Unde cumparam ?" sunt deacord ca cele mai respectate magazine ar fi Adorama si B&H. La second hand - KEH. Pentru cei interesti de alte magazine as recomanda sa se uite la

http://128.111.124.127/ssr/PhotoInfoHighway.htm
www.acecam.com

Am avut experienta cu KEH, cand l-am rugat pe un cunoscut din Atlanta sa cumpere un blit si un obiectiv. Serviciele au fost excelente, informatia - veridica. Din cate stiu eu sunt oameni in Moldova care au o experienta destul de bogata de cumparare de la KEH. Dar am auzit tot de laei si de cazuri neplacute. Astef unul din ei a comandat un filtru polariztor de 55 mm. I s-a trimis unul de 58 mm. La mesagul sau i-au raspuns ca ok, nu trebuie sa-l intoarca inapoi, ii trimt ei un adaptor 58/55. I-au trimis unul 55/58. la al trilea mesaj i-au mai trimis un adaptor 55/58, in fine au mai trimis un filtru de 55mm.

Primul meu sitem decent a fost procurat in SUA la Wolf Camera, tot o retea cu reputatie buna. Din pacate imi pare ca nu mai exista. I-am scris unui amic american care trebuia sa vina in Molodva ce sa-mi cumpre si a cumparat fara probleme ce i-am spus. Doar ca eu vroiam Nikon N70 (F70), iar el mi-a luat N6006 (F601). Cu toate ca era un model mai nou, N70 nu era in magazin, vanzatorul i-a recomandat cu insistenta N6006. L-a convins. Si nici odata nua ma regretat de insistenta vanzatorului, N6006 fiind o camera mai buna ca N70 (nu umai din punctul meu de vedere)

O reputatie buna are si www.ritzcamera.com. Ei au fost primii care au inceput sa vanda Nikon D200, cand la B&H si Adorama inca nici nu erau afisate.

E-bay ese o chestie foaret interesanta. Am fost si sunt foarte satisfacut de cumparaturile facute pe e-bay. Un obiectiv NOU Tamron 20-40/2.7-3.5 si un second-hand Tamron 90/2.5 macro. Am inteles ca trebuie verificat cu atentie reputatie vanzatorului, vazut ce articole vinde si amai vandut. Sunt si magazine care vand prin e-bay. Trebuie doar putina rabdare si noroc. Problema e cu cartile de credit. Ale noastre nu se prea accepta. Cu sistemul de PayPal nu m-am cam clarificat. dac cineva poate sa scrie "pi-moldoveneste shii asta" cred ca va fi interesant si util pentru mai multi oameni.

Am mai cumparat obiective prin magazine pe la Budapesta si Viena. Uneori poti gasi niste chestii foarte eftine, trebuie doar sa stii locurile. De obicei cand plecam in deplasare, verificam ce magazine sunt in localiatatea data, adresele lor. la sosire, in hotel rasfoiam "Yellow Pages" la capitolul "Photo" si apoi vedeam ce este prin zona. in Europa se poate gasi foarte mult echipament bun la pret foarte accesibil. In special in Germania, Austria, Ungaria, UK. Am fost insa surprins ca in Lisabona nu am gasit nici un magazin de tehnica second hand, si am vazut doar un singur magazin specializat, foarte mic si cu un asortiment saracacios. In Bucuresti recomand magazinul de pe strada Covaci.

Pentru informatii va dau si cateva linkuri. Cred ca Sandu in articolul urmator va da o caracteristica mai ampla a resurselor foto de pe net

A SE CITI IN MOD OBLIGATOR

http://www.mat.uc.pt/~rps/photos/mail-order/how-to-buy.txt

8

VIO
25 ianuarie 2006 8:13

O mica intrebare: Daca coletul postal in suma va constitui mai putin de 100$ se va include TVA si taxa vamala ?

9

Alexandru Culiuc
28 ianuarie 2006 0:45

VIO
Aparent, conform regulilor noi, coletul ramine netaxabil daca valoarea declarata a acestuia nu depaseste 200 Euro. Deci, un colet de $100 la sigur ramine netaxabil — nu va trebui de platit absolut nici TVA, nici taxa vamala.

10

Andrei
18 februarie 2006 10:32

Am cumparat de curand un SONY_DSC-H1. As vrea sa aflu o parere avizata despre acest aparat.(stiu ca nu e ceva profesional dar si eu sunt inca la inceput)

Va multumesc!

11

Roma
1 martie 2006 10:50

А как привезти его из Америки? Сколька стоит Доставка через какую фирму это нужно делать?

12

valik
2 mai 2007 13:17

Frumoase intrebari diskutasti voi. Cinemi spune cum spoate de achitat produsele ebay prin PayPal cu un card bancar din MOLDOVA??? Este posibil ? sau pierd timpul in zadar !,Pina in prezent am gasit o modalitate: Numai o banka ofera asa card , dar este si o problema , peste citva timp va cer verificarea contului , iar asta este imp..l. Cind inregistram acest card Moldovenesc tsara noastra nici nu este pe lista!!!, => ca suntem ipusi de a ne inregistra in alta tsara , iar LA VERIFICARE PRIN FAX A PASAPORTULUI SAU ALTE DOCUMENTE (BILLING ADRESS) NU NE DAU ACCESUL DEOARECE DEOARECE NU COINCID TSARILE UNDE SUNTEM INREGISTRATI !>>>

13

Valik
2 mai 2007 13:20

Stie cineva alta Modalitate de plati prin PayPal cu un card bancar MOlDoveNesC????!!!rsp va rog pe mail:spof17@mail.ru va multumesc!!!!

14

Ion Treibuci
2 mai 2007 15:01

Paypal prin ECB. Intreaba de lucratorii de la ECB ce tara indici la inregistrarea in Paypal.

15

Renata
29 ianuarie 2008 16:00

Buna, abia acum am citit si eu pe aici. sunt curioasa sa aflu cand apare partea 2? sau nu mai are sanse:))

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre