Alexandru Culiuc

16 februarie 2006

Brailenii de pe strada Armeneasca

Ziarul Timpul a publicat un articol despre familia Braila intitulat "Brailenii de pe strada Armeneasca", cu accent special pe Pavel (Pasha) Braila, artist contemporan din Moldova cu renume mondial. Un paragraf este dedicat sorei lui Pasha — Lilia Braila, fosta mea colega de facultate si prietena apropiata pe parcursul ultimilor 10 ani.

Articolul este foarte cald, dar cam scurt — e imposibil sa povestesti totul despre "Braileni" intr-o pagina de text. De aceea propun in calitate de supliment la articol citeva fotografii cu Pasha si Lilia.

Pasha — regizoru'

Am avut deosebita ocazia sa fotografiez timp de doua zile procesul de lucru asupra firmului "Cadoul" — lucrarea de diploma (in calitate de regizor) a lui Pasha pentru Studioul National de Arte Contemporane "Le Fresnoy" (Franta). Puteti sa-l vedeti pe Pasha in procesul de creatie.

Pavel Braila. Filmul Cadoul

Februarie 2004. Sala cu Orga. Chisinau

Pavel Braila. Filmul Cadoul

Februarie 2004. Sala cu Orga. Chisinau

Pavel Braila. Filmul Cadoul

Februarie 2004. Sala cu Orga. Chisinau

Pasha — prikalistu'. New York

Pe pamint american m-am intersectat cu Pasha de doua ori — prima data in noiembrie 2004, cind el venise sa planifice expozitia personala de la MIT. Dupa aceasta el plecase la New York, unde-am mers si eu de Thanksgiving. Au fost trei zile extrem de placute, necatind la raceala care m-a chinuit in acea saptamina.

IMG_1453.jpg

Pasha de-asupra New York-ului. Empire State Building.

IMG_1483_1486.jpg

La etajul 86 al Empire State Building. Montaj.

IMG_1496.jpg

Pasha face schimb de adrese cu o frumoasa necunoscuta in metroul New York-ului (istoria intilnirii o gasiti pe Foto.md)

Pasha — artistu'. M.I.T., Cambridge, MA

Dupa cum este mentionat in articol, Pasha si-a expus lucrarea Barons' Hill in primavara 2005 la MIT List Visual Arts Center. Am fost impreuna cu alti citiva Harvardisti la deschiderea expozitiei (fotografia respectiva o gasiti in interviul meu pentru ziarul Timpul). Fotografierea expozitiei era interzisa, insa, la rugamintea lui Pasha, pentru mine a fost facuta o exceptie.

Barons' Hill

Pasha, colaboratorii Centrului, si vizitatorii. Podeaua "de aur" este parte integrala a lucrarii.

Pasha Braila la expozitie

Pasha antrenat intr-o discutie profesionala

Shoes for Europe

In a doua sala era expusa o lucrare mai veche de-a lui Pasha — filmul "Shoes for Europe", pentru prima data expus la Documenta 11.

Lilia Braila

Am facut zeci de fotografii cu Lilia, insa majoritatea lor nici o data n-au fost scanate. La moment, am acces doar la fotografia de mai jos, pe care am facut-o in seara de 31 decembrie 2002, la o cabana de munte din satul Sadova, in apropierea oraselului Campulung-Moldovenesc.

Lilia Braila

Publicat: 16 februarie 2006 14:44

Categorii: Fotografie | Vezi de-asemenea

Taguri: ,

Comentarii (8)

1

Val
17 februarie 2006 14:18

Sandu,

Tu nu ai cumva filmul 'Shoes for Europe' in versiune electronica? E posibil cumva sa-l trag de la tine? (limewire or Torrent?) Am auzit de acest film si demult vreau sa-l vad, alas - nu am chip sa-l gasesc nicaieri.

Merci anticipat (vpopovici(at)gmail(dot)com)

vp

2

Alexandru Culiuc
18 februarie 2006 19:42

Val, filmul "Shoes for Europe" nu-l am.

3

Alexandru Culiuc
18 februarie 2006 19:46

[UPDATE 18 februarie 2006] Mi-am adus aminte ca l-am fotografiat pe Pasha si la filmarile "Cadoul"-ui. Am adaugat trei fotografii facute la Sala cu orga, unde au fost filmate citeva scene a filmului.

4

Val
18 februarie 2006 20:24

OK, nici o problema, merci oricum.

5

klaus
20 martie 2006 14:11

Pseudolingourile inserate in podea au numere de serie diferite sau sunt facute dupa un singur calapod?

6

Alexandru Culiuc
20 martie 2006 17:42

klaus. Ar fi mult prea de tot sa fie cu numere individuale... Sunt facute dupa un singur calapod. Pasha mi-a zis ca practic in ultima secunda a aparut posibilitatea de a polei lingourile cu aur (!), cica la un pret rezonabil, insa era deja prea tirziu. Apropo, toata podeaua a fost adusa cu avionul din Moldova. Spre regret n-am putut veni fotografia procesul de asamblare.

7

Valentina
12 octombrie 2007 13:45

Salut din nou.
Am senzatia ca traiesti "la eterna juventud".
Frumoase amintiri imi trezeste fotografia Liliei...

8

Mayke
13 noiembrie 2014 23:16

privet Pasha , privet Marina , :) preojidinsus k vashemu razgovoru o zime, ot zimy ja otvyk no pomnju kakovo eto v -30 idti v gosti cherez pustyri , veter probiraet do kostej , kazhdoe dvizhenie usilie , no vot on sladostnyj mig , i dver otkryvaetsja i teplo druzheskogo doma obvolakivaet , i tebe rady i moroz tam za dverju. v etom pozhaluj est chast' prelesti zimy, tebja vsegda zhdet teplo doma :)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre