Alexandru Culiuc

5 februarie 2006

Piata de imobil din Moldova — in pragul prabusirii?

Veaceslav Ionita, expert al IDIS Viitorul, a ajuns la concluzii similare cu cele expuse de mine cu jumatate de an inainte in eseul "In cel mai rau caz..." privind riscul prabusirii pietei de imobil din Moldova. Conform prognozei lui Ionita, pina la sfirsitul anului, pretul apartamentelor pe piata secundara ar putea sa scada de 2 ori (spre stirea pe Moldova.org).

Concluzia lui Ionita este bazata pe o analiza identica celei propuse de mine — exodul continuu a fortei de munca va crea un excedent de locuinte pe piata secundara de imobil. Ce-i drept, prognosticul meu modeleaza impactul acestui exod nu doar asupra pietei de imobil, dar si asupra celorlalte aspecte ale economiei. Nu voi afirma ca expertul IDIS "Viitorul" s-a "inspirat" din eseul meu fara a-l cita (absolut de neinchipuit pentru Republica Moldova). Sa zicem asa — e placut sa vezi pe altii ajungind la aceleasi concluzii.

Un detaliu interesant sublineat de Ionita — rata venitului pe imobil (chiria anuala raportata la pretul de piata a apartamentului) este mult mai joasa decit rata dobinzii la depozitele bancare in valuta straina, ceea ce serveste drept indicator al disbalantei pietei de imobil.

Publicat: 5 februarie 2006 23:51

Categorii: Economie si Afaceri | Vezi de-asemenea

Taguri:

Comentarii (9)

1

Igor
7 februarie 2006 19:41

"Un detaliu interesant sublineat de Ionita — rata venitului pe imobil (chiria anuala raportata la pretul de piata a apartamentului) este mult mai joasa decit rata dobinzii la depozitele bancare in valuta straina, ceea ce serveste drept indicator al disbalantei pietei de imobil."

Asta nu prea am inteles. In cifre se poate? Si cu argumentarea lor.

2

Alexandru Culiuc
7 februarie 2006 22:58

Urmeaza linkul evidentiat cu bold in corpul textului, si vei citi cifrele in articolul original.

3

Igor
8 februarie 2006 2:23

am urmat, si nu sunt date analiza cifrelor. Tu ai calculat sa vezi care este diferenta dintre "rata venitului pe impozit" si "rata dobanzii depozitul bancar in valuta"?

4

klaus
13 februarie 2006 10:43

E o analiza f. interesanta a pietii constructiilor in Eco din 1 feb 06. Cu toate ca e scris de un jurnalist incepator - s-a documentat mult si a lasat mai mult spatiu intervievatilor.
Sunt citeva conditii care pot sustine preturi ridicate la imobil - lipsa loturilor de constructie in centrul Chisinaului si vechimea majoritatii blocurilor existente care fie vor cere reparatii serioase, fie vor fi demolate.

5

Anatol Poiata
17 martie 2006 15:27

Cred ca ar fi interesant de citit si o alta analiza, cam diamaetral opusa.

http://www.lara.md/index.php?m=page&id=2&lang=md

6

Igor
18 martie 2006 20:59

Anatol, interesant link, prin cifrele care le-au dat. Dar analiza este de nimic, bazata pe bla, bla, bla. Adica statistic articolul este interesant, dar nu mai mult.

7

Anatol Poiata
23 februarie 2007 14:58

8

oleg
14 iulie 2007 2:00

de ce nu au scazut totusi preturile?

9

rabdatorul
27 ianuarie 2009 21:19

Обещенного три года ждут. Iata ca au trecut.
Unde este prabusirea preturilor?
Sau inca atunci sa anticipat actuala criza financiara mondiala si la primavara poate se va realiza prabusirea preturilor?

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre