Alexandru Culiuc

18 februarie 2006

Trei peisaje rurale din Moldova

Am decis sa mai scot la iveala citeva fotografii din arhiva. Toate trei sunt facute in zona rurala a Moldovei. Jocul interesant de linii in toate trei este datorat activitatii umane — lucrarilor agricole. Toate trei fac parte din categoria asa numitelor "peisaje cu perspectiva comprimata" — efect care este atins datorita utilizarii obiectivelor cu distanta focala mare (>70mm). Fiecare cadru a fost facut intr-un anotimp diferit si intr-un an diferit.

Primavara

Moldova. Peisaj rural. Primavara

25 aprilie 2004. Drumul Rezina-Orhei.

Ne intorceam dintr-o escapada fotgrafica din Tipova cind am observat din fereastra autoturismului aceasta scena. Imediat am oprit si, in doi cu Anatol, am facut citeva cadre (daca eram pe digital, era sa fac zeci). Este una din fotografiile mele preferate. In plus, cadrul este impecabil din punct de vedere a tehnicii filmarii — film cu granulatie fina, aparatul era pe trepied cu mirror lock-up, obiectiv optic superior inchis pina la diagragma optimala. Anatol fotografia din miini, cu o pelicula mai putin potrivita, cu un obiectiv relativ mediocru. Insa in finala anume el a trimis versiunea lui (practic identica) la o competitie internationala unde lucrarea a fost premiata.

Vara

Moldova. Peisaj rural. Vara

21 iulie 2002. Valea Colonitei.

Cica in aceasta casuta din satul Valea Colonitei cindva a trait o batrina care practica cu mare succes spiritismul si medicina traditionala. Consider ca este prima fotografie artististica reusita — este facuta la doar doua saptamini dupa procurarea primului aparat fotografic serios (Canon EOS 5 + EF 28-105/3.5-4.5).

Toamna

Moldova. Peisaj rural. Toamna

5 octombrie 2003. Colonita

Cadrul a fost facut nu departe de pista de motocros din apropierea satului Colonita in cadrul unei escapade fotografice extrem de lungi cu Anatol — am facut pe jos peste 12km timp de vreo 5 ore (viteza medie este mica datorita faptului ca in permanenta ne opream sa fotografiem). Plimbarea a fost extrem de reusita — am obtinut vreo 10 cadre bune de pe patru pelicule.

Publicat: 18 februarie 2006 17:52

Categorii: Fotografie

Taguri: , ,

Comentarii (15)

1

Val
18 februarie 2006 20:31

Sandu,
Imi plac fotografiile tale peisajiste. Ce fel de aparat utilizezi si unde ai invatat the art of photography? Merci anticipat.

2

Alexandru Culiuc
18 februarie 2006 20:50

Val, merci pentru apreciere.

Fotografiile de mai sus sunt facute cu un Canon EOS 5 — aparat cu film semi-profesionist. Este un model relativ invechit, lansat in 1992, pare-mi-se. Incepind cu octombrie 2004 incoace sunt facute cu un Canon EOS 20D — un DSLR modern de nivel mediu (care se va invechi moral exact peste o saptamina, cind Canon va anunta urmasul lui).

Apropo, aparatul contribuie doar vreo 20% la calitatea tehnica (si nu mai mult de 5% la valoarea artistica) a cadrului — tehnica filmarii (cum tii aparatul, daca inchizi suficient diafragma, etc.), calitatea obiectivului si procesarea in PhotoShop au o contributie mult mai mare decit "cutia" cu film sau matrice digitala. In special cind e vorba de niste imagini micsorate puternic (de 5-6 ori) pentru Web.

La capitolul unde am invatat "the art of photography" — sunt autodidact, de altfel ca si majoritatea fotografilor amatori din toata lumea.

3

Val
18 februarie 2006 21:33

cool, merci de raspuns. eu tot am un canon (insa de asta digital ixus) si vreau sa-mi iau unul nou de un nivel mai profesional. eu sunt fan a canonurilor asa ca raspunsul tau mi-a confirmat inca o data alegerea mea.

apropos, salutari de la natalia catrinescu - stiu ca-ti fost colegi de ksg. mai am un prieten bun la ksg acum - ovidiu bujorean (ro), poate va cunoasteti.

bine, cele bune si daca esti prin vecinatate (bruxelles sau paris) esti binevenit chez nous.

v

4

Anatol Poiata
23 februarie 2006 14:19

Poza facuta de mine era orizontala, si fiecare din ele are un caracter propriu. Ce bina e ca totus nu era digital, am avut poze diferite, neinfluentate unul de altul :-)

5

adrian hancu
25 februarie 2006 9:49

Foarte buna prima Alexandru. Imprimata>mare> asa as vrea sa o vad. :)

6

Cristina
28 februarie 2006 3:33

Hey, What's up. I am coming up to check out Harvard, thinking I might be going there next fall. Got into its REECA program. Do you want to meet another Moldovan, then it's meeeeeeeee. Let me know.

Pa,

Cristina Plamadeala

PS

I am currently in Washington, DC.

7

Lyndon
10 martie 2006 22:00

Beautiful photos. The Moldovan countryside is often stunningly beautiful, but I've found it hard to capture on film (or digital) - you've done a great job of that with these.

Cristina, if you're in DC and planning to be here for the summer, let me know and I'll put you in touch with an informal group of Moldovans in the DC area - they sometimes have get-togethers which I've heard can be fun. You can find my email on my blog at scrapsofmoscow.blogspot.com

8

LeDi
11 mai 2006 16:06

Frumoase fotos, mai ales a doua! Anume acolo mi-as petrece o vacanta,Dimineata, departe de lume in mijlocul naturii , aier curat! probabil fotografia este facuta dupa o ploaie de vara ...MMMM chiar simt aerul cela :)

9

madalian
22 iunie 2006 10:11

as vrea ma multe luccruri despre romania sunt in Spania si totusi daca se poate mult mai multe lucruri aa mai cere ceva daca se poate niste poze din petrosani str gen dragalina va rog

10

alina
10 noiembrie 2006 20:58

moldova e cea mai frumoasa tara de pe globul pamintesc

11

cata
26 mai 2007 9:18

aceste peisaje sunt superbe!!!!!!!!!

12

Ion
28 mai 2007 14:44

Salut Alexandru,

vad foarte mult contrast in fotografii, le modifici printr-un program, daca da ce folosesti inafara de Pshop sau sunt asa functii la Canon?

13

iulian
9 iunie 2007 2:02

mda ce pot sa zic sant poze facute pe pamnturile care am copilarit si pe acre am calcat eu am un sentiment aparte fata de aceste poze felicitari celui care lea facut sant f bune salut

14

pAUl
5 martie 2008 21:09

ba apucativa draq de altceva numai pensionarii fotografiaza=))vai de capu vostru

15

roxana
21 aprilie 2010 22:38

ce tare ii poza cu casuta,zici ca ii facuta la mn in sat,in judetu botosani la radauti prut ca acolo asa ii peisaju:)...ma bucur ca mai gasesc si poze de genul...

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre