Alexandru Culiuc

8 mai 2006

Identitate corporativa pentru Moldova. O analiza detaliata a brandului propus de MEPO

MEPO (Moldova Export Promotion Agency) a inaintat recent un proiect de promovare a imaginii Moldovei peste hotare. Evident, primul pas al campaniei a fost crearea unui logotip si unui slogan. Iata cum urmeaza sa arate brandul Moldovei in viziunea MEPO:

brand_moldova.gif

Ideea promovarii imaginii Moldovei este una salutabila — am atins aceasta tema in unul din primele eseuri publicate pe acest site. Insa, in urma analizei de mai jos, ajung la concluzia ca proiectul propus lasa de dorit.

Acest articol este compus din cinci parti:

 1. Descrierea brandului
 2. Logotipul
 3. Sloganul
 4. O viziune alternativa
 5. Imaginea actuala a Moldovei

Descrierea brandului

Anumite concluzii despre lucrul marketologilor pot fi facute fara a analiza brandul — este suficient sa comparam logotipul cu descrierea acestuia. In stirea Info-Prim Neo (preluata de Moldova Azi), brandul este descris cu urmatoarele cuvintele:

Potrivit proiectului, R. Moldova este reprezentata printr-un cub tridimensional, care are mai multe semnificatii. Pe de o parte, acesta se asociaza cu o piatra pretioasa, mica si necunoscuta, precum este Moldova. Pe de alta parte, cubul este format din intersectia mai multor linii, care indica rascruce de drumurilor si de mai multe culturi. La fel, acesta este compus din trei culori, albastrul reprezentand businessul si investitiile, verdele — turismul si rosul — agrobusiness-ul, sustine Veaceslav Sterbet.

Basa Press:

Schitele "Brand Moldova" propuse spre examinare reprezinta un cub stilizat in culorile drapelului national, ce vin sa semnifice intersectia drumurilor comerciale si culturale, acoperit partial cu o frunza de vita-de-vie.

Logos Press:

[...] Предложенный брэнд представляет собой куб, символизирующий энергию, независимость, природу, тепло, динамику. Он же, благодаря своей трехмерной форме, может быть использован [...] в различных ракурсах. В общем, в этом все должны узреть небольшое государство, сравнимое с неизвестной драгоценностью, "которую все хотят подержать в руке". В одном из углов куба расположили виноградный лист. Пересекающие фигуру линии должны натолкнуть на мысль о привлекательном расположении республики, ее многонациональной, богатой культуре, народных промыслах. При определении цветовой гаммы отдали предпочтение оттенкам синего (цвет бизнеса), зеленого (цвет туризма и природы), красного (цвет вина и сельского хозяйства).

Citind toate aceste descrieri, imi puneam una si aceeasi intrebare: autorii acestor texte, au aruncat oare macar o privire fugitiva la logoul respectiv?

Este clar ca toate aceste texte au fost scrie in baza unui singur press-kit distribuit de autorii proiectului. Cel mai probabil, originalul acestui text s-a nascut in cadrul MEPO sau a agentiei de publicitate care a creat logotipul (Lowe Kishinau, din cite inteleg). Acest text este executat in cele mai "bune" traditii de marketing: descrierea n-are absolut nimic in comun cu produsul in cauza.

Sa analizam textul rind cu rind in baza variantei Info Prim Neo[1]:

R. Moldova este reprezentata printr-un cub tridimensional. Este un mister pentru mine de ce forma din imagine este numita "cub". Si nu pur si simplu un oarecare cub, ci unul tridimensiunal — va rog, aratat-mi si mie un exemplu de cub uni/bi/quadra/penta-dimensional! Posibil in limba marketologilor aceasta figura se numeste "cub tridimensional", insa eu vad doar un patrulater cu laturi si colturi rotungite[2].

[...] se asociataza cu o piatra pretioasa, mica si necunoscuta, precum este Moldova. Probabil eu am prea putina imaginatie — pietrele pretioase au volum, iar eu vad o figura absolut plata (umbra gri din fundal nu adaoga tridimensionalitate).

Cubul este format din intersectia mai multor linii, care indica rascruce de drumurilor si de mai multe culturi. "Cubul" evident nu este format din intersectia mai multor linii. Invers — mai multe linii se intersecteaza in el. Si, daca continuam ideea intersectiilor, apoi pot aparea asociatii mai putin placute — Moldova este intersectata de o sumedeniue de granite, care separa tara in petici razlete. Posibil pata aia roscata din dreapta desemneaza Transnistria? Glumesc evident, insa puteti vedea cum unul si acelasi logou poate fi tratat complet diferit.

La fel, acesta este compus din trei culori, albastrul reprezentand businessul si investitiile. Aratati-mi va rog cu degetul unde in cadrul "cubului" este prezenta culoarea albastra?

[...] verdele — turismul si rosul — agrobusiness-ul. Si de ce nu invers? Traditional, verdele este asociat cu agricultura, iar vizitarea ultimului adapost al comunismului in Europa (probabil e cazul sa precizez ca ma refer la Transnistria) este o excursie populara oferite de agentiile turistice locale. Fiecare poate trata culorile pe placul sau, si incercarile stingace de a argumenta culorile logoului trezesc doar nedumerire.

Alte citeva citate:

предложенный брэнд представляет собой куб, символизирующий энергию, независимость, природу, тепло, динамику. (Logos Press)

Cu acelasi success putea fi alesa piramida — tin minte o serie de emisiuni TV in care se descriau proprietatile energetice deosebite ale piramidei (fapt care a determinat forma tuturor piramidelor antice).

Sursa citata a mentionat, ca a fost ales anume cubul ca forma a brandului, pornindu-se de la curiozitate care o trezeste oamenilor de a afla ce este in interior. (Info-Prim Neo)

Va rog, aratati-mi si mie studii care ar demonstra ca cubul (sau patrulaterul rotungit) trezeste o curiozitate deosebita in comparatie cu alte figuri geometrice.

Concluzie: 100% marketing talk.

Logotipul

Este clar ca creatorul logotipului are experienta in branding corporativ. Logotipul este reusit din punct de vedere grafic — imediat trezeste asociatii cu branduri moderne, cum ar fi MSN si, in special, Terra Networks:

brand_msn.jpgbrand_terra.jpg

Formele abstracte din cadrul patrulaterului sunt balantate si se intersecteaza reusit. Culorile sunt imbinate reusit, iar setul de caractere (TheMix, din familia de caractere Thesis) este extrem de popular in medium corporativ.

Necatind la aceste avantaje evidente, consider ca logoul este departe de a fi potrivit pentru campania de promovare a tarii.

In primul rind logotipul este extrem de "inchis". Nici o linie din patrulater nu razbate in afara. Daca brandul este menit sa demonstreze faptul ca Moldove se deschide lumei externe, apoi varianta propusa a ratat acest obiectiv totalmente. Si acum sa trecem la analizam unor detalii in parte.

brand_md_3d.jpgIdeea de a pune la baza logo-ului o piatra pretioasa (mentionata in textul promotional) mi se pare una reusita. Presupun ca designerul a primit si indicatia respectiva — brandul urmeaza sa se asocieze cu "un sirag de pietre rare". Acest obiectiv (daca el a existat) n-a fost atins — am mentionat deja logotipul este absolut plat. Evident, volum se poate adauga in Photoshop (sper ca autorii logo-ului nu au nimic impotriva faptului ca mi-am permis sa ma joc putin cu creatia lor), insa rezultatul seamana mai mult cu o brosa.

Setul de caractere este banal si nepotrivit. Autorul fontului, Luc(as) de Groot a motivat crearea familiei de caractere Thesis in felul urmator:

Thesis grew out of dissatisfaction with the availability of good typefaces for corporate identities. [...] Thesis was designed to be the definitive font for every aspect of a corporate identity campaign.

Nici nu e de mirare ca TheMix (impreuna cu TheSans si TheSerif din aceeasi familie) a devenit extrem de raspindit in designul corporativ. Insa brandingul unei companii difera mult de brandingul unei tari, cel putin in cazul brandingului turistic. Seturile de caractere utilizate in promovarea imaginii turistice se desebesc prin originalitate si neformalitate:

brand_centralamerica.gif brand_italy.jpg brand_croatia.gif

brand_honduras.gif brand_turkey.gif

Este insa evident ca asemenea inscriptii jucause vor fi inadecvate in cazul promovarii unei tari in mediul de afaceri. Voi reveni la aceasta contradictie putin mai jos.

Doua obiectii minore. In primul rind culorile sunt excesiv de tomnatice. Nici vorba, toamna este anotimpul cel mai frumos (si productiv) in Moldova, insa aceste culori nu sunt potrivite pentru a promova o tara dinamica. Dupa cum a spus prietena mea "Nice logo... for Vermont or New Hamphsire"[3]. Posibil daca in romb ar fi prezent acel albastru anuntat in textul promotional, aceasta senzatie ar fi disparut (observati prezenta culorilor reci in logotipurile Terra si MSN).

brand_md_leaf.gifA doua obiectie minora se refera la nivelul inalt de abstractie a logotipului. Frunza de vita de vie este unica forma "cu sens". Insa si ea este puternic stilizata, ceea ce impiedica recunuasterea ei — initial am asociat figura cu o margine de floare. Am inteles ca e frunza de vita-de-vie doar dupa citirea descrierii logotipului in Logos Press. Celelalte elemente — doua arcuri si marginea unui dreptunghi rotungit sunt incluse exlusiv de dragul compozitiei. Acest fapt nu reprezinta o problema in sine, insa posibil in locul acestor linii sterile ar putea fi inscrise niste forme "cu sens", fara a se pierde din compozitie. In asa caz, marketologii nu ar fi nevoiti sa inventeze ca aceste intersectii reprezinta "rascruce de drumurilor si de mai multe culturi".

Concluzie: Un logotip atractiv si bine executat, care insa nu satisface doua criterii importante: (i) nu reda faptul ca tara este deschisa lumii externe si (ii) este prea steril (ca forme si design de caractere) pentru a fi utilizat in promovarea Moldovei ca destinatie turistica.

Sloganul

Sloganul este punctul cel mai slab al brandului propus.

 • Macedonia. Discover us.
 • Maldives. Discover us.
 • Moldova. Discover us.
 • Mongolia. Discover us.
 • Montserrat. Discover us.
 • Morocco. Discover us.

Daca reusiti sa-mi demonstrati ca acest "Discover Us" se potriveste Moldovei intr-o masura mai mare decit celolalate tari enumerate mai sus[4], apoi sa stiti ca va asteapta o cariera stralucita in marketing.

Brandingul este menit sa deosebeasca produsul promovat de concurenti. In cazul dat — Moldova de alte tari sarace si exotice. In acest sens, sloganul propus reprezinta un esec deplin.

Concluzie: Un slogan de o banalitate rara.

O viziune alternativa

Incercarea de a crea un brand unic pentru Moldova este greseala de baza a campaniei. Proiectul propus este rezultatul unor compromisuri, care au fost inevitabile in cazul crearii unui singur brand menit sa deserveasca un auditoriu eterogen: turisti, consumatori de produse moldovenesti, parteneri de afaceri si investitori.

In opinia mea, este preferabila crearea a trei branduri aparte, cite unul pentru pentru fiecare auditoriu-tinta:

 • Visit Moldova (turisti)
 • Made in Moldova (consumatori de produse moldovenesti)
 • Partner with Moldova (parteneri de afaceri si investitori)

Evident, sunt doar niste variante preliminare. Spre exemplu, "Made in Moldova", ar putea fi inlocuit cu "Taste Moldovan" sau "A taste of Moldova" in cazul produselor alimentare. Articolul din Logos Press indica ca asemenea variatii ar putea fi introduse ulterior:

Благодаря своей трехмерной форме, [куб] может быть использован, по мнению авторов, в различных ракурсах. [...] Сопровождать графическое изображение, будет слоган [...] "Discover us" ("Открой нас"). В дальнейшем, его можно будет использовать и в других случаях (популяризации определенных направлений). Например, "Открой наше вино", "Открой нашу страну" и пр.

Abordarea propusa creeaza doua probleme:

 • Implicit se presupune utilizarea unui singur set de caractere. Dupa cum am mentionat deja, TheMix este totalmente nepotrivit pentru marketingul Moldovei in calitate de destinatie turistica.
 • Logotipul este extrem de complicat (coloristic), ceea ce ar putea crea probleme tipografice in utilizarea lui (sau a unei derivate a acestuia) pe etichete pentru a desemna originea produsului (made in Moldova).

Concluzie: Crearea a trei branduri aparte reprezinta o abordare mai promitatoare si mai putin restrictiva.

Imaginea actuala a Moldovei

Articolul din Logos Press incepe cu descrierea rezultatelor studiului efectuat de MEPO privind imaginea actuala a Moldovei:

Прежде чем приступить к разработке, молдавские эксперты совместно с немецким консультантом провели серьезные исследования в ряде стран. [...] Выяснилось, что у Молдовы нет имиджа, о ее существовании, как стране, практически никто не знает.

Cum adica "У Молдовы нет имиджа"? Are, si inca unul exclusiv! Nu ma credeti? Efectuati urmatoarea cautati in Google, Yahoo sau MSN:

+Moldova +Europe +"poorest country"
Eu am obtinut mii de rezultate in fiecare din cele trei sisteme de cautare. Era oare necesar de efectuat un studiu costisitor pentru a intelege ca Moldova este vazuta cam in modul urmator:

brand_md_poorest.gif

N-as vrea sa termin acest eseu la aceasta nota pesimista. Fara indoiala, exista si anumite momente pozitive (cel putin hazlii) ce tin de imaginea internationala a Moldovei. Moldova in ultimul timp a devenit o tinta indragita a pop culturii occidentale. Citeva exemple:

 • Where is Moldova — un joc de trivia, care cica este popular in Marea Britanie.
 • Molvania — un ghid turistic pentru o tara inventata din Europa de Sud-Est. Denumirea este evident inspirata de Moldova.
 • Moldova mentionata in The Daily Show pe Comedy Central. Iata asa "imagine internationala" inteleg si eu!

Post Scriptum

Acest articol a fost scris exclusiv in baza materialelor din presa si a logotipului propri-zis. Nu exclud posibilitatea ca presa schimonosteste/exagereaza mesajul initial livrat de MEPO in cadrul conferintei de presa. Evident, as prefera sa elimin intermediarii si sa scriu articolul in baza materialelor MEPO. Spre regret, mepo.net nu este accesibil de aproape o saptamina. Am aminat publicarea acestui articol cu trei zile in speranta ca situl va fi reactivat. In finala, am renuntat la aceasta idee si public articolul in forma lui actuala.

Posibil membrii echipelor MEPO (sau Lowe Kishinau?) vor binevoi sa publice propria pozitia in cadrul unui comentariu. In special ar fi interesant de aflat mai multa informatie despre planurile de ajustare a brandului de baza pentru scopuri speciale (promovarea turismului, vinului, etc).

[1] Descrierea din Logos Press este ceva mai reusita si, presupun eu, mai apropiata de original, insa nici ea nu elimina toate intrebarile.

[2] Laturile nu sunt egale ca lungime, asa ca nu putem vorbi de patrat sau romb.

[3] Culorile de toamna din Vermont si New Hampshire atrag anual milioane de turisti.

[4] Apropo, toate aceste tari au un PIB/capita mai inalt ca cel al Moldovei.

Publicat: 8 mai 2006 10:00

Categorii: Design si Marketing | Imaginea Moldovei

Taguri: , , ,

Comentarii (27)

1

Igor
8 mai 2006 9:34

Da, am ras rau de tot :)))
bine scris, bine comentat, bine argumentat.

ps: exista cuburi de orice dimensiuni ;). pot sa le desen pana la dim 3, mai departe mai greu.

2

Nicu
8 mai 2006 14:19

Alexandru, felicitari. ai trimis acest posting la MEPO? incearca sa-l plasezi in vreun ziar. Jurnal de Chisinau sau Timpul ar fi interesati sper.

3

FreezE
8 mai 2006 15:27

Deacord cu comentariile anterioare. Meriti un 10 cu plus si chiar cred ca ar trebui sa plasezi aceasta intr-un ziar ceva...

4

Sergiu Prepelita
8 mai 2006 15:43

ma alatur intru totu la cele scrise mai sus - ai daru de a descoase subiectul in intregime :) ash dori [in caz daca apar] sa citesc comentariile MEPO [sau Lowe Chisinau]

in plus - daca careva din ziarele locale Va v-a publica artikolul [in cazul dorintei lor shi a Dv.] as dori sa citesc comentariile oficialilor moloveni :)

5

Alexandru Culiuc
8 mai 2006 18:55

Nicu, FreezE si Sergiu, va multumesc pentru apreciere si sugestia de a publica articolul in presa. Insa cred ca articolul nu este potrivit pentru ziar:

 • Cam o jumatate din articol are caracter tehnic, care prezinta putin interes publicului larg.
 • Acest articol este imposibil fara ilustratii color, care sunt imposibile in cazul unui ziar.
 • Eu scriu pentru Web, adica utilizez intensiv linkuri la alte situri. Eliminarea lor ar reduce valoarea articolului si mai mult.
 • Practic intreg auditoriul-tinta al articolului are acces la Internet: MEPO, Lowe Kishinau, designerii si specialistii in marketing din alte parti si, evident, persoane preocupate de problema imaginii Moldovei. Nu cred ca publicarea in presa traditionala va avea un impact suplimentar considerabil.
6

Alexandru Culiuc
8 mai 2006 19:02

Igor, merci pentru apreciere. Riscind sa ma fac de ris in matematica, voi afirma ca este posibil sa definesti un set de n vectori care vor descrie o "figura" cu "laturi" egale in oricare spatiu n-dimensional, insa doar figura din 3d se va numi "cub".

7

Igor
8 mai 2006 19:32

Sandu :) aproape asa. dar nu conteaza pentru acest articol. Cert este una, ca ce este prezent pe LOGO nu-i cub nici int-o dimensiune :)

articolul merita sa fie publicat si pe unele portale ca ournet.md->azi.md etc.

8

pix
9 mai 2006 1:37

Достаточно интересное эссе :)

9

SG
10 mai 2006 9:15

Mi se pare ca logotipul e mai reusit pentru CANADA:)

10

Peter Myers
10 mai 2006 22:36

You forgot that the "Moldova: Discover Us" is written in the company colors of Visa. Which message does this send: That ATMs in Moldova are sometimes hacked in order to steal credit card numbers, or that Moldova has one of the lowest credit ratings in the world? Perhaps the designers wanted to take the stability of those colors that one subconsciously attributes when you see the Visa colors, but more likely it is yet another unintended visual miscue.

11

Alexandru Culiuc
11 mai 2006 7:34

Peter The blue-green combination is extremely popular these days (or at least it was in the late-90s) in corporate design. Blue is supposedly business-like, and green adds freshness and joy (good old marketing mumbo-jumbo). So I don't think that the analogy with Visa is anything more than pure coincidence, or, to be more precise, just a reflection of design trends.

But yes, I see how you find it funny that the colors repeat the colors of Visa, given that cards are not widely accepted in Moldova (even a "Visa/MC/AmEx accepted here" sign on the door a of restaurant does not guarantee that you'll be able to pay by card), and that the use of a card always entails the risk of having it hacked. I've written an entire essay on the use of credit/debit card in Moldova, in fact.

12

Val
11 mai 2006 12:21

Sandu - bine ai scris. Merci de linkul la Molvavia, am ras mult.

Cel mai bun slogan pentru Moldova ar fi: Moldova: Discover Ass! (pronuntarea moldoveneasca a Moldova: Discover Us).

Succese in convingerea MEPO care au platit $70,000 lui Lowe Kishinev pentru patratul vopsit...

13

namashco
12 mai 2006 0:14

Prezent.
Nu imi place ideea de piatra pretioasa - de unde Moldova sa aiba asa statut? Ce valori avem noi pe plan social-politic-economic-cultural la nivel international, ce ar fi de neinlocuit?
In sens direct, insa, nu avem nimic mai pretios decit cotilets in tara!

Culorile - abra-kadabra kurkubeu... meditind...: in mentalitatea oamenilor din ex-urss Moldova a fost si va ramine „Tara Soarelui”,de aici vine galbenul pe fondal(la paralelogram). Apoi, incepe. Verdele, care reprezinta turismul, simbol al primaverii si verii(partial, aici mai e si galbenul), in aceasta perioada Moldova este cred ca cea mai verde tara de pe planeta, cu cele mai verzi orase, cu cei mai verzi oameni;). Si anume in perioada verde sunt bineveniti turistii, fiindca... in toamna moldovenii sunt ocupati,foarte ocupati cu agricultura, producerea vinului. Cea mai importanta ramura pentru Moldova.
*Culorile intermediare au aparut de la schimbul anotimpurilor.:)
Multi se intreaba cum ar arata acest logou black&white?

Sloganul, sa spun sincer, initial mi-a placut... insa, dupa ce am vazut logoul.. imediat mi-a displacut... nu se incadreaza, nici cum.

Ma indignat faptul, ca acest "brand" este limitat, el reprezinta doar partea economica a tarii, dar si aici numai exportul, insa pretinde sa fie numit brand de tara. Cum ramane atunci cu celelate laturi ale tarii social-politica-culturala etc.?

Despre alternative.
Separarea in trei "branduri" poate ar fi o solutie, insa consider, ca nu e cea mai reusita. Crearea a trei identitati diferite, si promovarea lor mi se pare cu mult mai complicata, decit la una singura. Fiindca, aceste trei "branduri", pina la urma trebuie sa creeze o imagine unica tarii. Sa le separi, ca apoi sa le combini. Complicat si inutil, nu?

Mi se pare mai corect si mai usor de a promova o identitate grafica, si de a utiliza diferite sloganuri. Fiecare ramura, va fi de sine statatoare, dar in acelasi timp la nivel de concept va reprezinta o unitate - Moldova.

Referitor la culori, consider, ca nu e obligator toate culorile sa fie incadrate intr-un singur logou si deodata, fiindca obtinem ceea ce avem mai sus, am putea sa ne reducem la niste forme, care au un impact mai mare.

Pe linga.
Am o impresie ca totul a fost facut in graba.
Vina pentru aceasta nereusita o duc cei care au scris specificatiile si nu designerul..

Nu cred, insa, ca in Moldova exista persoane competente sa realizeze un asemenea proiect la un nivel, cel putin, bun, totusi branding de natiune este un domeniu nou, nu numai pt. Moldova, ci si pt lumea intreaga. Se fac de abia primii pasi in acest sens.

La fel nu imi place cum este mediatizat evenimentul. Brandul tarii, care reprezinta imaginea unui popor, culturi, economii etc. este tinut intr-un asa secret, de parca ar fi un proiect dus de SIS. Nu exista nici o sursa oficiala din care am putea sa aflam la ce etapa se afla elaborarea "brandului". Totusi, branding de tara, tine de toti!

Incurajare.
Nimic strasnic in ceea ca din prima am dat-o in bara, englezii care se cred mai experti in domeniu, tot au dat-o in bara cu UK.OK, al lor.

Asa ca forta Moldova!!!

PS
Oricum, insa nu cred ca in Moldova se va face vreodata ceva de calitate:(

14

Alexandru Culiuc
12 mai 2006 3:53

namashco Merci pentru un comentariu atit de detaliat. Da mare pesimist mai esti si tu:

de unde Moldova sa aiba asa statut? Ce valori avem noi pe plan social-politic-economic-cultural la nivel international, ce ar fi de neinlocuit?

Daca toti Moldovenii vor gindi in felul dat ei-insusi, apoi ar fi straniu de cerut de la straini sa ne stimeze, viziteze, sa faca business egal-la-egal cu noi, etc. Moldova va inceta sa fie provincie doar atunci cind fiecare dintre noi va omori provincialismul in sine.

"nu cred ca in Moldova se va face vreodata ceva de calitate"...

Nu uita — tu insuti esti "made in Moldova" (nascut, crescut de parinti, educat de scoli si universitati, influentat de prieteni, etc.). Sunt sigur ca te grezi "de calitate". Asa ca, dupa cum vezi, ceva de calitate in Moldova este — oamenii. Si daca este asta, apoi intr-o buna zi vor aparea si alte "ceva"-uri de calitate.

Iar gindurile iti zboara in toate partile. Opreste-te, organizeaza-ti gindurile si numai dupa asta pune-le pe hirtie/ecran.

15

namashco
12 mai 2006 10:19

Nu, nu sunt un pesimist. Nu pot sa ma cred "de calitate", si nu pot produce, din pacate, "calitate", fiindca in Moldova nu se cere aceasta calitate.

16

jimara
12 mai 2006 11:29

vezi ca ai cam peste tot in eseul tau o greseala. in log de "imaginii Republicii Moldova" scrii "imaginei Republicii Moldova"

pace

17

Alexandru Culiuc
12 mai 2006 15:15

jimara, merci mult — am facut schimbarile respective. Am mari probleme cu ortografia, si apreciez foarte mult cind cititorii ma ajuta sa imbunatatesc calitatea textului.

18

Alexandru Culiuc
12 mai 2006 15:20

namashco

Multi se intreaba cum ar arata acest logou black&white?

Daca sincer, apoi nu se priveste rau — depinde cum ajustezi ponderea canalelor in calcularea valorilor grayscale. Vezi articolul din Logos Press — e ok, dupa mine. Insa oricum, nu asta e problema.

19

Marius
17 mai 2006 10:32

Poate un ghid real despre Moldova ar fi folositor. Cel cu Molvania este superb si resursa data de tine e intradevar buna.

20

Hâncu
18 mai 2006 16:42

Alexandre, bine ai scris. Sunt absolut deacord cu toate cele scrise de tine.
Ca o concluzie îmi permit să adaug = La noi în ţară se "gîndeşte" 3D. Deocamdata.

21

Lucia
24 mai 2006 15:14

Sandu,

Un articol informativ si exigent. Bravo! La prima vedere, am asociat liniile din interiorul 'cubului' cu frunza de vita-de-vie, un pahar (de vin) si soare. Ei, dar asta datorita imaginatiei mele si unei pregatiri riguroase in scrierea compunerilor 'despre frunze' in scoala.

Cred ca brandu-ul Moldovei nu ar trebui sa fie ambiguu, ci cit mai clar in mesajul care il propune intregii lumi. Din brandurile celorlalte tari mie imi place cel a Hondrasului.

Dar faptul ca producerea acestui logo esuat a costat $70,000 e trist de tot.

22

shubic
9 iunie 2006 8:42

Mie mi-a placut analiza executata.
Intr-adevar nimic original cu exceptia unei imagine (unui desen) frumoase create in Photoshop.
Iar chestia cu "Discover us" nu duce la o 'intriga' de a face cunostinta cu Moldova.

23

vasile
21 iulie 2006 9:38

Da parcă MEPO nu mai există????

24

Alexandru Culiuc
21 iulie 2006 11:57

Vasile, o surse in care am toata incredere mi-a comunicat recent ca MEPO isi traieste ultimile zile... Ce-i drept, pentru prima data am auzit despre inchiderea MEPO inca vreo doi ani in urma.

25

Alexandru Belschi
23 august 2006 14:34

Salut Alexandru,

Daca imi dai e-mailul tau iti voi trimite brand book-ul ( daca nu-l ai). Acolo e explicat cum a fost elaborat brandul Moldovei, ca sa va mai dau informatia pentru discutii:)
Grafica brandului a fost elaborata nu de la Lowe Chishinau, ci de la www.von-oertzen.de

26

Sasha
23 septembrie 2006 9:49

FYI

MEPO is back - e vorba ca organizatia e reanimata...are o echipa absolut noua. posibil si un proiect finantat in suport MEPO.

mai multe detalii nu cunosc, pentru ca activitatea organizatiei e acoperita de 'ceata'...

27

Sergiu
9 noiembrie 2006 12:48

Alex, salut,

Ma intereseaza enorm de mult acest subiect. Ma poti ajuta sa fac rost de brand book, pentru a afla detalii?

Ref.: Alexandru Belschi a scris la 23 august 2006 14:34:
Salut Alexandru,

Daca imi dai e-mailul tau iti voi trimite brand book-ul ( daca nu-l ai). Acolo e explicat cum a fost elaborat brandul Moldovei, ca sa va mai dau informatia pentru discutii:)