Alexandru Culiuc

11 mai 2006

Esti de la REI?

Acum un an in urma am lansat Culiuc.com — prima publicatie era anuntul unui mic workshop dedicat oportunitatilor de studiere la universitatile de virf din SUA. Iar zilele acestea a avut loc ziua usilor deschise la facultatea de Relatii Economice Internationale (REI) de la ASEM — facultatea mea. Cu aceasta ocazie am fost rugat sa scriu citeva rinduri pentru o editie speciala a revistei facultatii. Spre regret, regimul absolut nebun din ultima saptamina de lectii m-a impiedicat s-o fac la timp.[1] Insa dorinta de a scrie despre prima facultate n-a disparut. Tema studiilor superioare a fost prima abordata pe Culiuc.com, asa ca nu cred ca voi gasi o ocazie mai potrivita sa scriu despre REI decit acum.

Am fost strins legat de REI timp de zece ani: din vara 1994 pina-n vara 2004, pe parcursul carora am cunoscut cinci promotii diferite de REI-sti. Sa le luam la rind.

Insa inainte de toate, e cazul sa explic ce m-a determinat in vara 1994 sa aplic la ASEM si anume la REI? De economie eram pasionat de mai mult timp, insa alegerea facultatii era o decizie mai putin triviala. Despre superioaritatea REI am aflat de la Adi Casenco, bun coleg de clasa, fratele caruia era student in anul doi la REI. Ei daca fratele lui Adi zice ca-i cea mai buna, apoi REI sa fie... In plus, se parea ca majoritatea colegilor de clasa au ales si ei REI-ul, asa ca un rol anumit l-a jucat si "efectul turmei".

In vara 1994 am fost admis la facultate si repartizat in grupa REI-941. Imediat insa am luat concediu academic pentru a pleca in SUA pe programul de schimb scolar. Dupa revenire, am facut primii doi ani de facultate in grupa REI-954. In toamna 1997 am parasit Moldova inca pentru un an. In rezultat, ultimii trei ani de facultate i-am facut in grupa REI-962. In 2001, la "doar" sapte ani de la admitere, am primit diploma de "specialist in REI".

La un an dupa absolvire mi s-a facut dor de facultate, asa ca pe parcursul a doi ani academici am dus seminare la comert international (curs predat de Victoria Lupu) studentilor de anul patru (grupele 98x si 99x), cu unii dintre care m-am imprietenit dupa incheierea cursului. Tot Victoria Lupu, si Dumitru Moldovan, decanul facultatii, au avut increderea si rabdarea de a-mi oferi nenumarate scrisori de recomandare, care m-au ajutat nespus de mult sa ajung sa-mi fac studiile la Harvard.

Cunoscind indeaproape cinci promotii de REI, pot afirma cu certitudine ca REI-ul reuseste in permanenta sa atraga studenti buni. Partial acest fapt este datorat orientarii internationale si studierii aprofundata a limbilor straine. Insa cred ca concentrarea neobisnuit de inalta a studentilor inteligenti si interesanti se datoreaza in primul rind faptului ca... studentii sunt inteligenti si interesant! REI-ul este exemplul perfect al unui cerc virtuos.[2] Studentul bun prefera sa studieze impreuna cu alti studenti buni, si intrebarea "cu cine voi invata?" determina in mare masura alegerea facultatii. Daca fiecare in parte este de parerea ca la REI vin studenti buni, apoi anume asa si va fi. Si daca studentii sunt buni, atunci si predarea va fi mai buna, deoarece profesorul de regula se orienteaza la nivelul studentului mediu.[3]

Apare o intrebare — cum poate un proaspat absolvent de liceu sa fie sigur ca "efectul de turma" va avea acelasi rol pozitiv ca si in anii precedenti? Voi presupune ca aceasta continuitate este asigurata in mare masura de fostii si actualii studenti REI. Eu am fost conviins sa aplic la REI de fratele unui coleg de clasa. Cind Elena, sora mea, decidea la ce facultate sa aplice, am raspuns fara ezitare "REI, da unde-n alta parte?"

Absolventii facultatii contribuie la perpetuarea cercului virtuos nu doar prin cuvinte. In baza experientei anterioare, angajatorii stiu ca REIstii sunt buni, de aceea un absolvent proaspat al facultatii detine un avantaj fata de alti candidati la aceiasi pozitie.[4] In rezultat, in oficiul oricarui proiect international de asistenta tehnica si companie internationala intilnesti absolventi REI. Toti prietenii mei din grupele REI-94x si REI-95x au niste pozitii de invidiat — bankeri, proprietari si manageri de intreprinderi, consultanti la organizatii internationale, etc. REI-stii de asemenea reprezinta o fractiune disproportional de mare a moldovenilor care s-au realizat in strainatate. Anul trecut un REIst a absolvit Harvard Business School, recent am facut cunostinta cu o familie de REIsti care au absolvit London Business School. In consecinta, intrebarea "Esti de la REI?" a devenit ceva mai mult decit o intrebare despre specialitatea pe care ai primit-o la facultate.

Se va pastra acest cerc virtuos in continuare? Sper ca da, cel putin pe motiv ca planific intr-o buna zi sa predau in Moldova si, in mod normal, as vrea s-o fac la facultatea mea. Insa astazi REI concureaza pentru studentii buni nu doar cu facultatile economice din tara. Facultatile de economie din alte tari reprezinta o concurenta tot mai reala — oportunitatile de studii pestehotare au crescut considerabil in ultimii ani. In prezent REI-ul are un atu important — concentrarea studentilor capabili la REI este mai inalta decit la o universitate occidentala medie. Insa odata cu accesul facilitat la studiile peste hotare acest atu ar putea disparea — cei mai buni studenti intotdeuana vor prefera studiile la o universitate americana (sau europeana) de virf. Aceasta tendinta ar putea duce la scaderea nivelului studentului mediu de la REI sub un prag critic, dupa care REI-ul risca sa piarda aura pe care o are in ziua de astazi.

Este relativ clar ce urmeaza sa faca facultatea pentru a se mentine pe pozitiile actuale:

  • sa atraga profesori educati in strainatate
  • sa ridice relevanta programului de studiu — o parte din cursuri in continuare sunt rupte de realitate
  • sa imbunatateasca baza materiala — in special accesul la bibliotecile online occidentale
  • sa mareasca numarul de bursieri, atit din fondurile universitatii si prin atragerea sponsorilor corporativi
  • sa promoveze integritatea academica (sprijinind initiative de genul Studentus Incorruptus)
  • sa introduca o data si o data un veritabil sistem de credite.

Sunt sigur ca facultatea le va rezolva pe toate. La o adica, intotdeauna se poate de apelat la ajutorul absolventilor — cel mai mare activ al REI-ului. Doritori sa ajute se vor gasi. De ce? Deoarece intre "am absolvit REI &mdash pe timpuri era cea mai buna facultate economica din Moldova" si "am absolvit REI — cea mai buna facultati economice din Moldova", intotdeuana vom prefera varianta a doua.[5] Deoarece "Academy of Economic Studies of Moldova, Faculty of International Economic Relations" intotdeauna va fi prezent in CV-urile noastre. Deoarece noua ne pasa.

[1] In plus, imi vine greu sa incadrez gindurile in 4-5 propozitii (volumul care mi-a fost cerut), asa ca nu-mi venea nimic potrivti in cap.

[2] Nu stiu daca termenul "cerc virtuos" exista in romana – l-am imprumutat din engleza. E antonimul "cercului vicios". Posibil un termen si mai exact ar fi "self-fulfilling prophecy", dar nu stiu cum sa-l traduc in romana.

[3] Aceleasi tendinte pot fi trasate si in SUA (evident, la o scara complet diferita). Harvardul este considerata universitate de virf nu datorita corpului didactic stralucit, ci datorita corpului studentesc deosebit. Mai mult ca atit, deseori universitatile de rangul doi au pedagogi superiori, dat fiind faptul ca universitatile de virf angajeaza profesorii nu in baza calitatilor pedagogice, ci a capacitatii de a produce rezultate stiintifice. E clar ca capacitatea de a preda cunostinte existente si capacitatea de a crea cunostinte noi nu sunt corelate perfect (unii vor spune ca relatia este inversa).

[4] Evident, daca nu intra in joc nanasimul si cumatrismul — in Moldova fraza "asta-i baiat bun, e dintr-un sat cu mine" are, spre regret, o influenta mai mare decit facultatea absolvita.

[5] Este suficient ca in prezent sunt nevoit sa admit ca liceul pe care l-am absolvit nu mai este cea mai buna institutie de invatamint secundar din tara.

Publicat: 11 mai 2006 4:55

Categorii: Invatamint

Taguri: , ,

Comentarii (22)

1

sandu
12 mai 2006 17:06

sandule, un mic a propos la articolul tau. un neajuns al ASEM (inclusiv REI), care din pacate persista, este - putin paradoxal - faptul ca academia de studii economice nu ofera pregatire (matematica) suficienta pentru studii in domeniul economiei la nivel de doctorat la universitatile prestigioase din strainatate. Deci desi interesul de a face studii de doctorat (sa zicem in "international economics" in cazul REI) in mod normal apare pe parcursul studiilor universitare in economie (desi nu exclusiv), acest neajuns al ASEM cere ca interesul sa se dezvolte spre finele studiilor liceale, deoarece in acest caz alegerea cea mai reusita a facultatii pentru studiile universitare este facultatea de matematica de la USM - o alegere deloc intuitiva. Sigur, aceeasi problema exista si in SUA: "economics major" de obicei nu ofera pregatire suficienta nici el. Problema este totusi mai grava in Moldova deoarece in SUA studentii isi pot alege cursurile si, respectiv, pot sa ia cursuri necesare (linear algebra, advanced calculus, real analysis, functional analysis, optimisation, topology) la catedra de matematica a universitatii respective, precum in Moldova odata ce ai intrat la ASEM, programul penrtu urmatorii 4 ani este prestabilit, iar cursurile de matematica superioara si statistica matematica oferite in anii 1 si 2 nu sunt suficiente. ca rezultat, chiar si unui student capabil cu o medie inalta ii va fi dificil sa demonstreze comisiei de admitere, in baza diplomei de la ASEM, o pregatire matematica la nivelul programelor de la MIT, Princeton, sau Harvard (mai ales ca raportul locuri oferite / cereri rar depaseste 5-7%).

2

Igor
12 mai 2006 22:20

Un articol bun pentru ziarul intern ASE, in particular pe cat de "buna" este facultatea elitara REI. Personal nu cred ca la REI % studentilor talentati, anume telentati si nu buni, este cu mult mai mare decat la alte facultati. REI are nume si farmec, are mirosul elitei moldovenesti, plina de copilasi de bani gata cu acces la relatii (inclusiv si internationale). Stiu ca suna dur, dar este o parere personala facuta pe baza a multor exemple concrete. Da, sigur asta nu se refera nici untr-un caz la tine, doamne fereste!

Daca vrei sa comparam universitatile si programele, iata ce-ti spun. Programele Analitice la stiintele exacte pentru undegrads in SUA sunt cu mult mai slabe decat cele europene, iar cele din Economie si Business in SUA sunt cu mult mai avansate decat cele din Moldova. Pentru stiintele exacte lucrurile se egaliaza la nivelul masterat si mai sus. Pe cand Masteratul si Doctoratul in Economie si Business din SUA pur si simplu nu poate fi comparat cu cel din Moldova practic nici la un capitol.

Din pacate, facultatile de stiinti exacte din MD tot se duc de rapa. Goana dupa numarul mare de studenti cu efectul ei de gloata, profesori supra incarcati cu ore, lipsa de literatura moderna, toate duc la o decadere drastica. Cu toate acestea, inca multi studenti de la mate ajung sa faca studii postuniversitare in SUA la universitati bune, si asta fara programe speciale, si fara inlesniri de genul "tari in curs de dezvoltare".

Cred ca poate fi mult scris despre comparatiile care facultate in MD este mai buna, dar nu cred ca are sens. Tot cum nu are mare sens sa afirmi ca o facultate sau alta este "the best". Fiecare e mandru de ce a facut el, mai ales daca in continare a avut succese. Daca asi fi eu acum absolvent de 18 ani, pus in fata realitatii de astazi de ami alege facultatea la care sa depun actele, pai nu stiu ce asi face. Cert una, la REI nu asi depune, caci limba straina o invat eu si singur. La fel decat toate facultatile care imi promit 3-6 specialitati (profesor de biologie + traducator + permis de conducere + aviator, si daca trebuie si am parale si cosmonaut). Probabil ca asi face tot ce si am facut acum multi ani in urma, dar asi prefera sa am libertatea aleferii cursurilor, dupa cum a mentionat si Sandu in comentariul #1.

3

Alexandru Culiuc
13 mai 2006 23:09

sandu, sunt de-acord absolut cu fiecare cuvint scris de tine. Intr-adevar, cei care doresc sa faca PhD in economie la o universitate buna din SUA urmeaza sa faca matematica aplicata la USM. Sunt de-acord ca pregatirea matematica oferita de oricare facultate economica din Moldova lasa mult de dorit. De asmenea sunt de-acord ca pregatirea matematica la cursurile de baza (core courses) la facultatile de economie din SUA (la nivel de undegraduate) nu este nici ea la nivel — potentialii PhD-isti trebuie sa faca o sumedenie de electives la Math Department. Avantajul lor este faptul ca oricare liberal arts college (si nu numai) ofera aceste cursuri, pe cind ASEM-ul — nu (insa nici universitatile care au facultati de matematica si economie, precum USM).

In privinta MIT, Princeton, Harvard, etc. — practic toti studentii la nivel de PhD au facut undergradul la un Ivy League (cel putin “1st tier school”), sau la universitati cunoscute din Europa, Asia si America Latina. Nici de la MGU n-am prea vazut oameni la Harvard (iar cei care sunt din matepatica vin). Adica nu doar studentii de la ASEM nu prea au sanse.

Cauza profunda a acestor diferente este relativ elementara — in occident economia este o stiinta sociala in care domina metodele stiintelor exacte. In spatiul ex-sovietic economia, din punct de vedere metodologic, este o stiinta descriptiva. Mai mult istorie si teorii supte din deget, si zero modelare sau econometrie. Tare as vrea in Moldova sa apara macar un program (fie de nivel grad sau undergrad) care va trata economia ca stiinta veritabila.

But that's not the point I am making here. :) In eseul dat eu m-am axat pe calitatea studentilor de la REI, si nu pe calitatea programului. REI este (unii pesimisti vor spune "a fost") o facultate speciala in primul rind datorita studentilor pe care reuseste sai atraga. Si, dupa cum a spus, daca facultatea doreste sa pastreze acest status quo, e cazul sa introduca un sir de imbunatatiri drastice.

4

Nicu
17 mai 2006 5:59

Alexandru: scrii "oricare liberal arts college..." Ca absolvent a unui "liberal arts college" tin sa mentionez careva avantaje vizavi universitati cunoscute de studii specializate.

Scriu nu atit pentru tine, cit mai mult pentru cititorii tai - banuesc ca tu deja stii lucurile acestea. In primul rind, profesorii de la "liberal arts colleges" sunt mult mai accesibili si sunt acolo pentru a preda si ajuta studentii. La universitatile majore, cu clase enorme nici nu prea banuesc ca reusesti sa discuti cu profesorul care in primul rind isi face griji sa publice ceva. In rindul doi, insa nu mai putin important, studiile la un "liberal arts college" pot deschide ochii studentilor in afara subiectelor de specialitate. Am avut ocazia sa studiez subiecte (religie, filozofie, istorie, arta (b&w fotography, btw - with a real dark room, not photoshop ;) care le gasesc mult mai importante in procesul meu de capatare a studiilor/educatie decit matematica pura.

Parerea mea e ca studiile "liberal arts" ajulta mult mai mult in capatarea "soft skills" fara care, sunt sigur esti de acord ca departe nu poti ajunge idependent de cit de puternic la matematica esti (sau nu, ex: cazul meu ;).

5

Lucia
24 mai 2006 18:15

Sandu,

Un articol si dialog interesant. Eu inteleg scopul initial al articolului, dar de dragul discutiei, iti trimit niste ginduri cred eu relevante si generate de unele din afirmatiile tale. Take it as food for thought.

1. Eu am avut ocazia sa studiez mai multe domenii si stiinte. Din fericire, cu bazele economiei am facut cunostinta mai tirziu la o universitate americana (nu Ivy League si nici macar 1st tier) si a unui domeniu mai larg de studii: politici publice. In final, am inteles ca economia ca stiinta, fara a fi contextualizata si aplicata, aduce putin folos. Economistii puri sunt cercetatori. Deja alti profesionisti/specialisti (multi dintre care au pregatire economica) aplica rezultatele cercetarilor economice in viata economica, politica si sociala. Utilizarea principiilor economice in aproape orice domeniu este cheia succesului economic si bunastarii umane.

2. Cind un absolvent de liceu se gindeste la care universitate/facultate sa aplice, prima intrebare la care trebuie sa se gindeasca este: In ce domeniu profesional vreau sa activez? Care este scopul meu pe plan prefesional? Pentru ca daca tinarul vrea sa faca o cariera in medicina sau fizica sau astronomie sau administratie publica, atunci REI-ul sau chiar ASEM-ul nu sunt cele mai potrivite alegeri. Eu ii admir pe acei tineri care sunt fideli propriilor visuri profesionale si gasesc modalitati de a le realiza, in ciuda imaginii "REI-ul: da unde-n alta parte?"

3. Economistii actuali din Moldova sunt specialisti foarte ambigui, anume pentru ca economia nu este tratata ca stiinta sociala in Moldova. Dar chiar daca ar fi, ar impartasi soarta fizicii, biologiei, sociologiei si altor stiinte din Moldova, adica s-ar afla in declin. Utilitatea economistilor este rar inteleasa, inclusiv de ei insisi. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori, absolventii fac. de economie activeaza in alte domenii, la fel ca si absolventii altor facultati (e.g. limbi straine, istorie, etc)

4. Si in sfirsit, succesul unei universitati se evalueaza conform mai multor criterii, si nu a concentratiei de studenti buni si/sau talentati, care este doar un input (si nu un output). Eu am intilnit tineri calificati, talentati si entuziasti care lucreaza in aceleasi proiecte & organizatii & companii sau invata la universitati de virf din occident si ei sunt de la diferite facultati din Moldova. Aceasta indica ca desi pregatirea universitara este importanta in determinarea succesului oamenilor, totusi nu e unicul factor.

6

Natalia
24 august 2006 13:11

Sandu, I agree with most of the issues you've raised here. I'd like to add the following... First and foremost, it's time to change the style of teaching at all faculties across the board, esp. REI since it's considered to be that good... Have you ever seen anywhere in the world lecturers reading their notes and students writing them down, a technique know known as "conspect"? A complete waste of time! That’s something to be embarrassed about.
Second, the idea that plagiarism is unacceptable should be passed on to students – maybe some lecturers as well. I’m not sure what the situation is now, but when I studied, we never used to do any referencing to the source. I feel ashamed of it...
4 years at REI have given me hardly anything, except for English skills, of course, and a document that was essential for applying for a Master’s. Subjects were too vague and the outcome was very limited. I browse ASEM website occasionally. They’ve added a new faculty “Investitii si piete de capital”. Would be very interesting to know whether they teach anything useful there...

7

Vasile
3 octombrie 2006 0:09

Acuma sunt elev in clasa 12.PArintsii imi spun sa ma duc la REI.. fiinda aceasta facultate "itsi deschi toate Drumurile"asa spun ei.singur doresc sa studiez dreptul,dar la Noi in Moldova serviciu nu itsi gaseshti dupa aceasta facultate ,sigur numai daca ai "cunoscutsi" va rog spunetsimi are rost sa intru la REI? fiinda in alta parte nu shtiu unde sa ivats.va rog sa ma ajutatsi . Am nevoie de un sfat de la Persoane cu Experients in acest domeniu.

8

Alexandru Culiuc
3 octombrie 2006 1:45

Salut Vasile,

Este greu de afirmat daca "REI deschide toate drumurile" sau daca cei care ajung la REI ar putea deschide toate drumurile si fara a face aceasta facultate. In eseul meu am scris clar — la REI (ASEM si doar ASEM) vin candidati buni. Deci este greu de determinat exact daca succesele lor ulterioare sunt datorate facultatii, sau abilitatilor anterioare (apropo, nimeni n-are un raspuns exact la aceasta intrebare — o problema care preocupa economistii de vreo 30 de ani).

Respectiv imi este greu sa-ti recomand sa mergi la REI deoarece iti va "deschide toate drumurile". In cazul meu, facultatea a jucat un efect minor in succesele mele profesionale si performantele academice ulterioare. Insa fara sustinerea profesorilor ar fi imposibil sa ajung sa studiez acum la Harvard in genere — sunt profund recunoscator profesorilor Dumitru Moldovanu, Victria Lupu si Natalia Lobanov pentru multiple scrisori de recomandare, iar pe Dorin Recean il multumesc pentru incurajarile in primul an de facultate.

Din alt punct de vedere, poti sa te manifesti drept student bun si sa atragi atentia profesorilor si la alte facultati si institutii de invatamint — profesori buni si receptivi sunt nu doar la REI.

Insa daca tu personal te vezi la drept, apoi cred ca merita sa le expui parintilor clar argumentele tale in favoarea respectivei facultati. E viata ta in finala.

O alta intrebare: nu te-ai gindit sa aplici la universitati din afara Moldovei? La ASE Bucuresti, cel putin, dar poate si mai departe. Exista Alianta Franceza, exista universitatile americane, care oferta full scholarship, etc.

9

Vasile
3 octombrie 2006 20:52

Salut Alexandru,
Iti multumesc pentru raspuns. De a invata intr-o universitate in afara tarii ,practic este visul fiecarui
absolvent de Liceu si nu numai.Sigur doresc si eu acest
lucru.Am o intrebare:Este nevoe de $$$$ pentru a intra
intr-o universitate din Europa?prin auzite am inteles
ca da si ca contractul este destul de mare,dar eu nu am acei $$$$.
Problematica invataturii la mine nu persista.Sigur daca voi intra la o Universitate "straina" voi da tot ce pot,adica voi invata foarte bine.Este si logic,fiinca nu ma duc in lume sa-mi rod pantalonii.Am si eu o intrebare: Oare aceste universitati straine ma vor inmatricula fara $$$$?

10

Ciobanu Elena
2 noiembrie 2006 16:07

Sunt studenta la REI,anul 2 dupa procesul de la Bologna!!Primesc si bursa chiar daca sunt la contract!!!Ma stradui,imi place nespus de mult sa invatz,dar mi-e frica sa nu-mi gasesc de lucru dupa absolvire!!N-am cunostinte in mare parte in domeniul economic si mai ales in domeniul relatiilor internationale economice!!!!Dar vrreau sa lucrez!!!Am incercat sa-mi gasesc un job part-time in perioada studiilor,dar in afara de promoter ,care lucreaza de la orele 14 pina la 23 nu am gasit!!!Si vreau sa cred ca-mi voi gasi ceva,vreau sa fac o carierA!!!!!

11

Isopescu Mihail
12 ianuarie 2007 13:21

salut. si pe mine m-ar interesa sa intru la o facuktate din afara tarii dar cum nus prea geniu nu ma bag. cu toate astea as vrea si eu sa stiu cum se intra, ce trebuie sa inveti si asa mai departe. pana atunci ma limitez la ASE. salut. o zi buna

12

REI
21 iulie 2007 4:01

Care este situatia cu REI acum?

Vreo cativa ani in urma, la intrebarea ''Esti de la REI, se adauga - ''Cui ai platit, sau pe cine il cunosti?''. Ca sa fiu mai explicit, fara exceptie, la REI se intra prin relatii sau prin bani(contract, sau mita - directa ori indirecta, de ex. plata profesorului unui examen pentru consultatii).

Am un prieten, care dupa un mare succes la olimpiada republicana la o limba straina si un an in SUA, cand a incercat la REI, a obtinut 9 la engleza(i s-a sugerat ca NU o sa fie admis fara bani).

Exemple sunt multe si concrete, cu probe si fara.

Mai e si acum asa?

Si cand vor face puscaria profesorii care au luat mita ?

13

Alexandru Culiuc
21 iulie 2007 11:14

Stimate "REI"/anonim, fiti mai atent cu generalizarile. Afirmarea "fara exceptie, la REI se intra prin relatii sau prin bani" este departe de adevar. De rind cu multi colegi de-ai mei, am intrat si au invatat la REI fara a plati nimic nimanui si fara a invoca relatiile parintilor si altor rude. Deci acel "fara expectie" este eronat si profund jignitor pentru cei care au facut carte.

14

REI
21 iulie 2007 19:44

Ok, pardon. Multumesc de raspuns.

Probabil ca ''fara exceptie'' este eronat.

Problema este ca eu personal(cunoscand o multime de persoane care au incercat sau au fost admise) NU cunosc pe nimeni care ar fi fost admis FARA relatii sau a plati.

Indiferent de medie, realizari, cunostinte. Chiar si candidatii foarte buni erau obligati sa o faca.

Pot sa explic chiar si metoda de extorcare, profesorii implicati, pot sa va dau date exacte, nume etc.(dar aceasta depaseste cadrul acestui blog si mai exista si posibilitatea sa fiu ban-it de aici).

In aceeasi ordine de idei, cred ca, cei care au facut REI, vor fi de acord ca se intalnessc REI-sti semianalfabeti, pentru care este greu de gasit explicatie pentru cum au fost admisi.(iarasi vorbesc despre situatia de cativa ani in urma)

Este vorba despre trecut, nu stiu care este situatia in prezent.

15

Natalia
24 iulie 2007 17:34

Salut tuturor!!!!
Vad ca problema REI se discuta aprig!!!!!! Well, sunt deacord cu Alexandru. Problema nu e in REI ci de perceptia pe care si-o fac unii. Se intimpla un caz sau doua, si asta e apare 'the statement': La REI fara bani si cunoscuti nu ai ce face. Dear friends, fara cap pe umeri si dorinta nu ai ce face in this world. Eu personal si cred ca multi ma vor sustine, sunt sigura ca nici o companie nu are nevoie de specialisti de 'forma'. Aici mai mult se pune problema nu cum fac altii de ajung acolo sau in alta parte, ci ce faci tu pentru a-ti realiza visul. Ai un vis real, pai sa stii ca e realizabil. Go for it!!!!!!! Am primit si eu noua la examen de stat la Engleza, dupa ce am trait doi ani in SUA. Pai cred ca a fost ceva, asta e.Viata a mers mai departe, unde a fost greu, unde fara nadejde, dar mi-am realizat visul. Am cautat, am batut, am invatat.
Asa ca celor ce nu s-au decis inca ce sa faca in viitor este cazul sa-si deie aceasta intrebare, si sa inteleaga ca TU esti unicul care isi pecetluieste viitorul.

16

REI
27 iulie 2007 22:26

Natalia, multumesc de mesaj.

Tu spui:''Dear friends, fara cap pe umeri si dorinta nu ai ce face in this world.'' - corect, dar, mesajul meu a fost despre coruptia de la REI si de la asem.

Deci, nu era un mesaj despre soarta unui om, scopul vietii, reusita, succes, greutati etc.

Era mai degraba vorba despre faptul ca, situatia la REI si asem, cativa ani in urma, era dezastruoasa. Nu poti numi aceasta drept o ''universitate'', sau institutie de invatamant superior.

Nu vorbesc de nivelul multor(nu toti) profesori, care era FOARTE SLAB. Nu vorbesc despre cursurile care deseori erau bataie de joc(si din partea studentilor inclusiv). Sau de examene, la care se copia, fura, plagia, teze de curs cumparate, etc.

Este vorba, mai ales, despre CORUPTIA nemaipomenia de la asem si REI. O adevarata criminalitate organizata, mafie si haos.

Am avut norocul sa imi studiile si in alte institutii de invatamant(in Moldova, Romania si in tarile membre G7). Un profesor dintro universitate normala, care ia mita, isi distruge cariera, viata, face puscaria, iar universitatea este desfiintata.

Nici nu pot sa imi imagineza asa ceva. In SUA, pt un simplu cadou si studentul si profesorul risca sa fie dati afara.

Desigur, ca fiecare isi influienteaza intro masura mai mare sau mica soarta. Soarta sa, a altor oameni, a tarii.

Profesorii corupti de la REI si asem, distrug viitorul Moldovei, asem, viitorul tinerilor care isi fac studii acolo. Este o porcarie si daca cineva nu isi da seama de proportiile si consecintele acestei situatii, viitorul va pune totul la locul lui.

17

Elena
9 ianuarie 2008 19:32

"Un articol bun pentru ziarul intern ASE, in particular pe cat de "buna" este facultatea elitara REI. Personal nu cred ca la REI % studentilor talentati, anume telentati si nu buni, este cu mult mai mare decat la alte facultati. REI are nume si farmec, are mirosul elitei moldovenesti, plina de copilasi de bani gata cu acces la relatii (inclusiv si internationale). Stiu ca suna dur, dar este o parere personala facuta pe baza a multor exemple concrete. Da, sigur asta nu se refera nici untr-un caz la tine, doamne fereste!" scris de Igor.

Total eronat.REI nu are miros,in orice caz mirosul elitei...Nu invata copilasi de bani gata cu relatii in toate sferele.Sunt studenta la REI si pot afirma ca 70% din studenti sunt Studenti fara relatii,bani cu carul etc.Sunt pur si simplu oameni care considera ca aceasta facultate le va da ceea ce au dorit ei in privinta studiilor superioare.

"Care este situatia cu REI acum?" scris de REI.
Acum nu se da mita,nu stiu ce a fost inainte.In cei 2 ani si jumate' de studii la REI afirm ca n-am dat mita nimanui.....dar am note bune...se datoreaza efortului depus.Si doar asta.

18

user
7 iulie 2008 15:22

ce crezi Alexandru despre valoarea actuala a acestei facultati in comparatie cu alte faculatati de la ASEM (Finante si Banci, BAA ) sau de la alte universitati?

19

aster
3 octombrie 2010 20:34

Victoria Lupu - Sotia lui Marian Lupu ;)

20

Alexandru Culiuc
4 octombrie 2010 19:27

Aster: ok, si mai departe?

21

Ion
7 octombrie 2010 12:26

Pe mine profund m-a marcat doamna Lupu.
La REI putin profesori de clasa dumneaei sunt.
Mult respect in continuare pentru faptul cum abordează studenţii.

22

Denisa
7 ianuarie 2013 19:16

Buna:) sunt eleva la aceasta facultate in pr an.As dori daca se poate sa iau legatura cu un student de la aceasta facultate pt a impartasii impresii si cunostine.Mc anticipat

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre