Alexandru Culiuc

22 iunie 2006

Unde-i mai bine?

Am revenit in Moldova cam de-o saptamina. Deseori sunt intrebat “Unde-i mai bine — aici sau in SUA?" Sincer sa fiu, imi este greu sa storc din mine ceva mai mult decit "este foarte si foarte diferit". Intrebarea practic ma blocheaza. Acum citeva zile am gasit in arhiva doua fotografii care ilustreaza de minune aceste diferente si imposibilitatea de a da un raspuns univoc la aceasta intrebare. Una am facut-o recent in Cambridge (Massachusetts), cealalta — trei ani in urma la Chisinau.

Fereastra Cambridge

MIT, Cambridge, MA, 9 iunie 2006

Fereastra Chisinau

Colina Puskin, Chisinau, 3 august 2003

In opinia mea, ambele fotografii captureaza "frumosul", insa este limpede faptul ca avem de-afacere cu "frumosuri" de natura diferita. Frumosul american este indreptat spre viitor, bazat pe tehnologii si materiale moderne, este perfect calculat si impecabil executat. Frumosul moldovenesc este indreptat spre trecut, este de origine rustica (chiar daca fotografia e facuta in capitala), are un aspect delasat si, in mod paradoxal, e bazat pe neglijenta executarii (anume vopsirea de mintuiala ofera peretelui factura si culoare magica).

Evident, este imposibil de ales care din aceste doua "frumosuri" este mai frumos — sunt prea diferite. In mod similar este imposibil de determinat unde este mai bine — "binele" in SUA si Moldova este de natura complet diferita si este construit in baza unor sisteme de valori diferite.[1] Cu totii avem tendita sa evaluam o tara prin prisma propriilor valori, insa anume o astfel de analiza se soldeaza cu stereotipuri negative precum "americanii sunt prosti", "moldovenii sunt lenosi", etc.

Evident, riscul aparitiei unor stereotipuri eronate nu inseamna ca compararea tarilor este un exercitiu inutil (sau chiar periculos, cum cred unii). Voi oferi doar un exemplu. Practic oricare tinar care si-a facut studiile in strainatate aude intr-o buna zi invinuiri (de regula vualate) privind faptul ca este excesiv de "americanizat", ca nu-si iubesc inde-ajuns patria, etc. Ba nu, din contra! In copilarie insusim valorile culturii proprii intr-un mod absolut inconstient, fara a le analiza sau pune la indoiala. Uneori aceste valori nici nu sunt formulate explicit. Si doar analizindu-le prin prisma experientei in strainatate, incepi sa intelegi ce motiveaza si misca moldovanul (inclusiv si pe tine insuti). Juxtapuneti, dar nu judecati. Sau, cel putin, judecati cu precautie.

Windows

[1] Subliniez — e vorba de sisteme de valori si nu valori diferite. Valorile sunt practic identice, difera importanta lor relativa. Spre exemplu, continuitatea si inovatia sunt doua valori care sunt pretuite atit in Moldova, cit si in SUA. Insa este clar (inclusiv si din fotografiile de mai sus) ca inovatia are o pondere mult mai mare in SUA.

Publicat: 22 iunie 2006 16:38

Categorii: Fotografie | Imaginea Moldovei | Personal

Taguri: , ,

Comentarii (9)

1

Sanda
23 iunie 2006 17:37

Alexandru , am fost in situatsia similara de multe ori si va iteleg perfect .
Vad din fotografiile ca calatoriti prin SUA mult ,poate cindava veniti si la Colorado - mi-asi face multa placere sa alerg cu camera si cu un compatriot pe Rocky Mountains .

2

Cristina Plamadeala
24 iunie 2006 1:45

hmmm. Foarte interesant, si foarte profund e ceea ce ai scris. Imi pare rau ca nu ne-am intilnit. Eu abia am ajuns in Cambridge si tu ai plecat. Citesc multa melancolie in mesajul tau. Ce vei face in Moldova? Vei lucra pentru guvernul Moldovei?


Cristina

3

Vladislav Namashco
3 iulie 2006 7:40

Bine ai venit!
E mai bine acolo unde te simti mai bine, unde vrei sa crezi si stii ca va fi mai bine...

4

Evelina
7 iulie 2006 9:40

Buna dimineata/ziua/seara.

Va scriu din Los Angeles, ma aflu aici de 5 luni. Reviziurea valorilor este in toi...

Valorile tind sa se "altereze" in cazul contactului intercultural. Asa cum le "primim" inconstient in copilarie, asa ele se modifica, aproape inconstient, in dependenta de situatiile in care se afla purtatorul lor pe durata vietii sale. Este bine sau nu sa cunosti alte culturi? Aici nu stiu raspunsul. La prima vedere s-ar parea ca el este evident, multiculturalismul a devenit un principiu al modernitatii, dar eu sper sa mai fie undeva in lume, persoane "inocente" din punct de vedere cultural.
Incercati sa experimentati pe propria piele, in acest caz, pe propria evolutie valorica: faceti un comentariu la un articol si apoi, cind va veti intoarce din strainatate, repetati comentariul aceluias articol si comparati-l cu primul sau revizuiti publicatiile facute anterior. Succes.

5

Mihai Moscovici
12 iulie 2006 10:06

Welcome back!

Home sweet home, there is no place like home!

6

Cristina
17 iulie 2006 2:48

Abia astept cind mai scrii ceva pe site. Ai idei foarte originale, si un stil de a scrie deosebit. Imi face mereu placere sa-ti citesc eseurile/reflectiile etc...

Apropo, sora mea a invat cu tine la ASEM. Ea mi-a spus de situl tau, asa ca "i am not stalking you."

Cristina

7

Iurie
3 august 2006 20:42

Dear Alexandru,
I've been in the US as an exchange student for a little over a year, and have experienced this question a copious number of times.
I agree that it is not an easy question to answer, and I usually tell them that it is very different here.
I found your analogy and answer to it very useful!

Iurie

8

Natalia
24 august 2006 14:49

I’ve been away from home, i.e. Moldova, for a couple of years now. Do I miss it? Sometimes. I miss the people, but I certainly don’t miss the “system”. Corruption and impoliteness make me sick, brrr… If Moldovans did something about it, Moldova would be a much better place!

9

libiu
14 iulie 2007 5:38

Pentru Natalia - sper ca nu e cazul, dar de multe ori, am observat ca oamenii plecati peste hotare, pentru a se convinge si pentru ai convinge si pe altii, exagereaza neajunsurile Moldovei, ''sistemului'', coruptiei etc...

==============================================

Parerea mea este ca depinde de fiecare in parte, este bine acolo unde te simti mai bine, dar, se poate gasi si o ''corespondenta'' de tari sau regiuni pentru diferite profiluri de persoane(in functie de varsta, studii, aspiratii, avere, trecut etc.).

Pentru un tanar moldovean, este logic ca e mai bine in Moldova. Trebuie sa stea in Occident o perioada pentru studii, experienta etc., dar adevarata cariera si posibilitati ii sunt deschise in Moldova - acolo e tara lui natala, acolo e tranzitie, crestere economica, reforme, nevoie de schimbare(deci si loc pentru tineri si progresisti).

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre