Alexandru Culiuc

11 septembrie 2006

Discutam 9/11

Aparent Culiuc.com are tendinta de a se transforma dintr-un blog intr-un forum de discutii, rorul meu limitindu-se la propunerea temei. N-am nimici impotriva acestei tendinte, caci asta-mi permite sa propun cititorilor continut mult si calitativ cu eforturi minimale. Aparent, tema portului vestimentar si bunului gust a fost epuizata si am fost rugat sa propun un alt subiect. Cu placere, dar si cu o conditie.

Printre multele neajunsuri ale forumurilor online nemoderate cel mai mult ma deranjeaza urmatorul — multi "se dau cu parerea" fara a se documenta la subiect, ceea ce rezulta in degradarea calitatii discutiei. Pozitia "toti au dreptul la o opinie", indiferent de nivelul de pregatire si cunostinte la subiectul discutat, imi este profund straina. De aceea, impreuna cu tema de discutie, voi propune si o sursa pentru documentare.

Tema de discutie e usor de gasit; e suficient sa aruncam o privire la calendar — astazi e 11 septembrie. De ce cred ca ar fi util sa ne antrenam intr-un schimb pareri la subiectul atacurilor teroriste asupra SUA? [1] S-ar parea ca pe parcursul a cinci ani aceasta tema a fost vehiculata exhaustiv si nu mai e nimic de adaugat. Din multele discutii purtate la acest subiect, am ajuns la concluzia ca pozitia unui ne-american la subiectul 9/11 in mare masura reflecta pozitia sa fata de fenomene si entitati globale: Statele Unite, distributia bogatiei in lume, globalizare, lupta religiilor, etc. Moldova a intrat in circuitul mondial relativ recent, ceea ce determina, partial, o imaturitate a moldovenilor in tratarea acestor subiecte globale. Doar un exemplu: un expert superior din proiectul TACIS de consultanta de pe linga oficiul primului ministru (cu alte cuvinte, persoana bine educata si care a calatorit extensiv) mi-a spus a doua zi dupa atacuri "Asa si le trebuie". No comment. Deci, iata citeva intrebari mai specifice pentru discutia subiectului:

  • Care a fost reactia Dvoastra imediata la evenimentele acelei zile?
  • V-ati schimbat parerea in lumina evenimentelor ulterioare?
  • Care sunt repercursiunile 9/11 asupra Moldovei si moldovenilor?
  • Care credeti ca este pozitia unui chisinauean din strada asupra atacurilor teroriste?

A ramas doar sa determinam sursa documentara pentru acest subiect. Cu totii am privit CNN (ProTV, NTV, etc.) in acea zi si cu totii am citit zeci de conspiracy theories. Unii au privit Fahrenheit 9/11. Insa cred ca foarte putini Moldoveni au citit cea mai exhaustiva relatare si analiza a evenimentelor de cinci ani vechime — raportul Comisiei 9/11. Nu stiu daca multi vor fi interesati de acest subiect intr-atita ca sa citeasca raportul integral (>500 pagini), insa un sfert de ora pentru "Executive Summary" cred ca pot fi gasite. In plus, pentru o lectura inspaimintatoare si totodata dinamica si captivanta (Tom Clancy se odihneste), recomand Capitolul 1, in care sunt descrise minut cu minut evenimentele acelei dimineti.

Lectura placuta si astept comentariile voastre.

Post Scriptum fotografic

Ultimele articole au fost insotite de fotografii. Evident, nu am nici un fel de fotografii relevante direct la subiectul 9/11, insa colajul de mai jos acum se priveste cu ochi diferiti.

Stefan cel Mare in NY

Denumirea originala: "Cadoul statului moldav tinerei democratii americane"

Stiu ca in contextul discutiei de mai sus imaginea ar putea fi interpretata drept o insulta la adresa SUA, americanilor sau americanofililor. Insa pentru mine imaginea si 9/11 sunt indirect legate. Ideea colajului a aparut in 1994, pe parcursul unei vizite de-o zi a New Yorkului, pe parcursul careia am vizitat Ellis Island si statuia libertatii. Anume atunci am remarcat asemanarea ei cu monumentul lui Stefan cel Mare si a aparut ideea de a-i schimba cu locurile (initial planificam doua colaje). Insa doar in 1999 am devenit suficient de versat in PhotoShop pentru a materializa aceasta idee. Colajul a fost publicat initial pe versiunea 2 a sitului meu (primavara 1999), dupa care a fost preluat fara permisiune de doua ziare, a fost vazut pe multiple desktopuri personale, si republicat pe alte situri.

Pai care-i legatura dintre acest colaj si evenimentele din 9/11? Initial legatura era relativ slaba: acea zi la New York a inceput cu vizitarea World Trace Center — tin minte ca am asteptat citeva ore in rind pina am ajuns la ascensorul care ne-a ridicat la etajul 107 (cind priveam in direct CNN derularea catastrofei, in primul rind m-am gindit la turistii ajunsi in acea zi pe platforma de sus a Turnului de Nord). Vreo trei ani in urma am gasit zilnicul pe care l-am scris in acel prim an in SUA. Am dat si de descrierea vizitei la New York. Pe pagina figura data de 11 septembrie 1994.

[1] Dupa 2001, "11 septembrie" a devenit denumirea de-facto a atacurilor teroriste asupra SUA. Pentru cilieni, insa, aceasta data are si o alta semnificatie — la 11 septembrie 1973 a avut loc lovitura de stat care s-a soldat cu moarte lui Salvador Allende si venirea la putere a lui Augusto Pinochet, lovitura de stat sprijinita de SUA prin CIA. What goes around comes around...

Publicat: 11 septembrie 2006 23:56

Categorii: Guvernare si politica

Taguri:

Comentarii (11)

1

Viorica Antonov
12 septembrie 2006 4:59

Reactia pe care am avut/o la 11/9 a fost una ingrozitoare, i/mi ziceam "A inceput al treilea razboi mondial", doar ca inamicul este terorismul si daca SUA nu a fost in stare sa se protejeze (dar la acest capitol avem multe neajunsuri si neintelegeri), atunci ce sa zicem de puterile mici europene sau chiar de statele in curs de dezvoltare, ca RM?
Acum dupa cinci ani de la atacuri, pot sa zic ca o astfel de lovitura se materializeaza in ceva nedefinit pina la capat, tinand seama de politica instantelor de securitate americane fata de fostii "colaboratori".
Cercetez acest subiect ca teza de doctor si vreau sa zic ca terorismul nu are imagine la etapa actuala, acesta fiind mai degraba o arma de influenta al gruparilor teroriste (si a guvernelor care sponsorizeaza terorismul) asupra "ordinii mondiale".

2

Sandu
13 septembrie 2006 3:23

Pentru mine 9/11 a fost nici mai mult nici mai putin -- un soc. Cu toate ca eram doar 12 ani, priveam cu groaza cum se intimplau toate faptele. Deodata dupa acest eveniment imi trecuse "pofta" de a vizita SUA. Insa peste un timp "frica" a trecut. Pentru Moldoveni, dupa parerea mea, 9/11 a devenit ca un indiciu evident ca nici o tara din lume nu-ti poate garanta securitatea personala. Plus la toate locuitorii capitalei noastre au adoptat si ei in sfirsit pozitia ca terorismul este inamicul nr.1. Deasemenea cred ca a aparut si o oricare frica, cel putin dupa evenimentele din Tiraspol din ultima vreme, cu explozia autoturismelor in centrul acestui oras.

Ceea ce tine de americani, pot sa povestesc un caz recent intimplat cu mine intr-un local american. 2 saptamini in urma eram cu noii mei prieteni intr-un restaurant. Intr-un moment a intrat o femeie musulmana si a lasat geanta ei la o masa de alaturi si a iesit pina afara. In acelasi moment cunoscutii mei americani au spus ca dinsa a lasat ceva exploziv acolo. I-am asigurat ca o fost doar o simpla geanta si femeia a iesit pina afara. Numai dupa ce femeia a venit inapoi si s-a asezat la masa, americanii a "stins" alerta.
Mi-am facut impresia ca exista o frica generala de persoanele musulmane si asta nu-mi prea place.

3

Viorica Antonov
13 septembrie 2006 5:10

Apartenenti ai mai multor religii practica terorismul ca arma de razbunare si "dreptate" asupra celor nedrepti. Islamul este o religie a pacii ca si crestinismul si chestia ca americanii au inceput sa abordeze terorismul din perspectiva fundamentalismului islamic, i/a indus in eroare pe ei insisi, si acum intreaga lume, desi de nenumarate ori organizatiile internationale ca ONU si Consiliul Europei au descredidat aceasta afirmatie. Doar altfel spus, Europa cunoaste bine cazul bascilor ETA, irlandezilor IRA, care practica terorismul de la mijlocul anilor 60 ai secolului trecut.
In cazul musulmanilor, este vorba de apartenentii religiei islamice care practicand terorismul,se ascund in umbra religiei.

4

Mihai Moscovici
13 septembrie 2006 22:38

Iata ce fac studentii in SUA de 9/11 - Two flags burned at UTA

5

Igor
18 septembrie 2006 0:54

Nu-i vorba, sa alegi o tema este usor, dar sa alegi o tema buna este mai greu, sa alegi o tema buna, si sa scrii ceva original la ea, este inca mai dificil. Ultemele 5 teme/postings sunt .... asa si asa. cam triviale, comparativ cu precedentele. Tu poti mai mult, si esti cu mult mai original decat a propune asa teme ca "unde-i mai bine", "9/11". Si inca ceva, chestii de genul, eu propun tema, si voi spuneti parerea .... hmmmmmmm sorry, nu-i in stilul tau, si nu cade bine la imaginea si reputatia acestui site/blog. Eu vin pe CULIUC.com in primul rand sa citesc ce ai scris tu, si cum gandesti tu, si care este viziunea ta, si apoi sa citesc cometariile altora (fara suparare din partea celor care scriu). daca ai intrebari, drop me a call :), Igor.

6

Viorica Antonov
18 septembrie 2006 16:48

Sunt de acord cu Igor, si chiar vreau sa stiu si sa citesc ce si cum gindesti tu, Alexandru. E bine ca noi ne dam cu parererile pe acest site/blog, insa mi/ar face placere sa/ti cunosc viziunile si parerile tale referitor la orice tema inaintata. Cred ca acest lucru isi doresc multi dintre noi, care incercam sa zicem ceva pe aici.

7

tatiana
21 septembrie 2006 16:21

Fata "finut" dezbracata a stirnit mult mai multe spirite:))sau e de vina incercarea ta de a ridica calitativ nivelul discutiilor pe blogul tau?
In anul atacului eram la Beijing , la culture and language university. Un prieten suna innebunit in state-sora si mama lui trebuiau sa mearga in dimineata de 11 la WTC. a 2-a sau a 3-a zi dupa atac , aveam traducerea cu un coleg din state, toti il asteptam cu un amestec de frica si curiozitate, (nu sint emotii cu care ne mindrim, dar le simtim de obicei in fata unei tragedii ce nu ne atinge personal), dar Ben inca nu stia ce se intimplase!!! ( era in petreceri de citeva seri baiatul).
Slava Domnului ,mama si sora prietenului meu nu au ajuns la World Trade Center in ziua aia si nici apropiati de-ai lui Ben nu au fost implicati in vreun fel. Am invatat de ceva timp sa ma protejez de toata intimplarile ce-mi arata a cita oara ca in lumea asta ceva e ff gresit, sa nu le las in lumea mea( va rog sa nu aruncati cu pietre!!! , stiu ca politica strutului nu va schimba lumea, dar sint o "confortabila", daca pot sa zic asa).Oricum, atunci cind am vazut in biblioteca unei prietene "Anatomy of Terror" de Sinclaire, am citit-o in futila incercare de a intelege "de ce" s-a intimplat 11/9.Nu am gasit raspuns la intrebare (nici nu l-am cautat destul),dar regret enorm ca "musulman" a devenit sinonimul terorismului.Poate voi ma puteti face sa inteleg ce au cistigat organizatorii actului(un "dusman" inrait e de mii de ori mai periculos).Ori raspunsul e mult mai simplu si nu trebuie decit sa(in spiritul detectivelor clasice)-"cherchez the money"
Scriam de fapt sa-ti multumesc , Sandule, pt linkuri("pielea de gaina" mi-a fost asigurata pe parcursul citiri cap 1, dar " conspiracy theories" nu merge la beijing( securitatea on-line-ista comunista oare?).
O plecaciune adinca pt ceia ce faci:)

8

Klaus
22 septembrie 2006 13:02

Viorica, terorismul este o tactica nu o nationalitate sau o organizatie. Nu se transmite nici ereditar si nici prin convertire religioasa. O folosesc toate armatele in timp de razboi, inclusiv cea americana.

Terorismul este inspaimantarea (terorizarea) taberei dusmane pentru a crea haos si a slabi puterea de reactie a acestuia.

Terorismul nu poate fi "dusmanul nostru" cum nu poate fi nici "contraatacul", "bombardamentul" sau "asaltul". E la fel cum cineva ar declara ca pe Ion l-a ucis toporul si nu Gheorghe care i l-a trasnit in cap.

Priveste te rog critic televizorul, mai ales daca scrii teza de doctor la tema.

9

Viorica Antonov
23 septembrie 2006 4:21

pt: Klaus

Eu nu am afirmat ca terorismul este nationalitate sau o organizatie. Imi pare ca nu am fost inteleasa. Sunt de acord ca terorismul este o tactica, eu asi zice tactica ultimei solutii. El este o arma cu care se manipuleaza astazi atat in mass media cat si la nivel politic. Cu tot respectul fata de colaboratorii mass mediei, insa eu nu privesc critic tv care zilnic se mentine pe seama stirilor violente si captivante, unele companii vestite ca BBS facand rating foarte mare pe 11.septembrie 2001. Nu este omenesc si firesc acest lucru. In ceea ce priveste doctoratul, draga Klaus, imi dau seama ca nu ai facut cercetari stiintifice, unde te/asi putea ajuta daca doresti, pentru ca intr/o cercetare stiintifica tv si pressa ca mijloace de informare si surse bibliografice sunt pe ultimul loc deoarece infromatia parvenita nu are statul stiintific. Ai multe de aflat la acest capitol, cu tot respectul fata de tine. Eu iti urez cele bune.

10

Alexandru Culiuc
28 septembrie 2006 2:39

Tatiana a scris: Fata "finut" dezbracata a stirnit mult mai multe spirite:))sau e de vina incercarea ta de a ridica calitativ nivelul discutiilor pe blogul tau?

Da, nici vorba... Eseul despre Hotarirea 434 vad ca se bucura de si mai putin succes. Cred ca e simptomatic faptul ca discutiile pe forum.md si alte forumuri publice deseori se insira pe sute de replici. Pare sa fie ca am descoperit o legitate empirica:
Numarul replicilor ~ 1/complexitatea temei

Tatiana a scris: Scriam de fapt sa-ti multumesc, Sandule, pt linkuri("pielea de gaina" mi-a fost asigurata pe parcursul citiri cap 1, dar " conspiracy theories" nu merge la beijing( securitatea on-line-ista comunista oare?).

Da, interesant... Wikipedia sa fie considerata drept site periculos in China?

Klaus, imi place cum ai definit si explicat terorismul. As face doar o distinctie: terorismul e tactica pentru armatele regulare ale statelor (e.g. americanii turnind napalm peste vietnam), dar este strategie pentru formatiunile nestatale.

11

Pwhndvve
9 august 2008 20:22

Rimsky went legate left buy cytotec dead hand held.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre