Alexandru Culiuc

29 septembrie 2006

Blog=blah-blah? Nu neaparat

Mihai Moscovici, muskist in Texas, incearca sa determine care-i cel mai vechi blog din Moldova. Mihai mentioneaza Culiuc.com drept unul prin primele bloguri din Moldova, insa in finala ii ofera palmaresul lui Valeriu Tihai, al carui blog a fost lansat inca in 2003. Felicitari lui Valeriu si bafta lui Mihai in gasirea primului blog moldovenesc. Cu aceasta ocazie va propun citeva ginduri despre aceasta "competitie", blogging-ul in Moldova si blogging in genere.

La titlul de "primul blog moldovenesc" nici o data nu am pretins. Livejournal-uri scrise de moldoveni (mai mult in rusa) exista de mai multi ani. Exista si bloguri de sine statatoare mai vechi decit cel a lui Valeriu. Spre blogul lui Egor Spivac (None) a fost lansat in aprilie 2002 (ce-i drept nu mai este actualizat din noiembrie 2005).

Nu pretind la titlul "primul blog moldovenesc" si din alte motive. Am anumite rezerve fata de calificarea sitului meu drept "blog". Notiunea de blog are doua interpretari pentru mine:

  • Blog, ca forma de organizare a sitului: insemnari relativ regulate organizate cronologic.
  • Blog, ca tip de continut si stil de scriere.

Fara indoiala, Culiuc.com este blog dupa forma, dar la capitolul continut ma stradui sa-l diferentiez cit se poate de mult de un blog tipic. Blogul tipic:

  • recicleaza stiri din alte parti;
  • face referinta la alte bloguri;
  • publica stiri personale.

Asa gen de continut are dreptul la existenta; veti gasi asa posturi si pe situl asta (mai mult ca atit — acest post se inscrie ideal in aceasta categorie). E rau insa daca "baterea apei in piua" este unicul tip de continut prezent pe blog. Posibil nu este o simpla coincidenta faptul ca expresia "vorbe goale" contine toate literele necesare pentru compunerea cuvintului "blog". Asemenea asociatii lingvistice pot fi trasate si in alte limbi: pronuntarea in engleza a cuvintelor "blog" si "blah" (din "blah-blah-blah") se deosebeste doar in nuante. Nu sunt asociatii pe care as vrea ca vizitatorii sa le faca in cazul Culiuc.com, respectiv si accentul pe care ma stradui sa-l pun pe continut original.

Nici pe departe nu vreau afirm ca Culiuc.com este unicul blog moldovenesc "atipic". Lucia Candu, spre exemplu, este mult mai productiva decit mine in analizarea politicilor publice si evenimentelor relevante in cadrul Public Policy Watch. Nicu Popescu publica gindurile/cercetarile sale pe un site aparte, iar din blogul sau mai mult aflam despre deplasarile lui prin intreaga lume — e o lectura interesanta si asta. Val Popovici nu ne bucura cu gindurile proprii, insa propune o selectie foarte calitativa de stiri ce tin de viata externa a Moldova, in special la capitolul relatiile EU-Moldova. [dar Val, vrem insa sa-ti auzim si propria parere!] Despre utilitatea citirii blogurilor voluntarilor Corpului Pacii am scris anterior.

In loc de PS

Repet, nu pretind la titlul de primul blog, insa textul de la finele paginii "Copyright ©1997-2006 Alexandru Culiuc" nu este scos din pod. Situl meu personal exista intr-o forma sau alta din decembrie 1997 si a fost primul site introdus in OurNet (evident). Intr-o buna zi poate voi scoate la lumina zilei eseurile publicate pe prima versiune a sitului. Iar problemele invatamintului superior din Moldova (pe care recent le-am plasat in centrul discutiei) le-am abordat online inca in noiembrie 1997 — o istorie aparte, pe care n-o voi detaliza aici.

Publicat: 29 septembrie 2006 22:49

Categorii: Personal | Vezi de-asemenea | Web, Internet si IT

Taguri:

Comentarii (10)

1

Viorica Antonov
30 septembrie 2006 7:10

Alexandru, cred eu important ca esti recunosctut dupa stilul incipient al acestui blog, care il transforma in forum. Si in indeosebi, vreau sa zic ca stilul de abordare este unul bine gandit.
Ceea ce se intampla aici pe site este mai mult decat un Livejournal. Este o masa rotunda neformala, unde orice parere conteza.

N.B. Nu conteaza sa fii primul, ci sa/ti pastrezi stilul. Mi/e imi place sa revin pe acest site de cite ori am aceasta posibilitate, oriunde nu a/si fi, acasa sau peste hotare. Tot ce gasesti aici e o particica a gindirii noastre contemporane, o gandire a unei generatii care incearca sa patrunda in esenta lucrurilor.

2

Alexandru Culiuc
1 octombrie 2006 8:42

"Provocat" de acest post, Mihai Moscovici continua dezbaterile pe marginea intrebarii profund filozifice "Ce e un blog?".

Pozitia lui Mihai difera esential de cele scrise de mine mai sus. Care-i opinia voastra la acest subiect? Citeva intrebari mai concrete:

  • Ce-i un blog bun?
  • Cum estimati succesul unui blog?
  • Care-i valoarea marimii auditoriului unui blog?
  • Care-i valoarea uniu blog gen zoso.ro (adus de Mihai drept exemplu de blog "tipic", dar popular)?
  • Intrebarea intrebarilor: Vreti sau nu sa cititi gindurile proprii ale lui Val Popovici?

Raspunsul meu (el este deja gata scris) il voi publica miercuri (4 octombrie) tot aici. Intre timp ma duc sa mai citesc ceva lucrari epistemologice — poate in ele voi gasi raspuns la intrebarile care-l framinta pe Mihai...

Mihai, te voi ruga intre timp sa nu schimbi eseul tau. :)

3

Lucia
1 octombrie 2006 10:28

Sandu,

Vezi comentariul meu pe blogul lui Mihai.

4

Carmen Holotescu
1 octombrie 2006 12:23

Alexandru,

Sunt atatea bloguri interesante, valoroase, personale sau tematice care in nici un caz nu pot fi sinonime cu "vorbe goale".

La chestionarul despre bloguri unde au participat si cativa bloggeri din Moldova ( intrebarea 8 ) - multumesc - a rezultat procentul blogurilor tematice ( intrebarea 50 ), aprecierea asupra definitiei unui blog bun ( 80 ), asupra credibilitatii blogurilor ( 28 ).

O culegere de ganduri despre bloguri este cea aparuta recent in Revista Cultura.

Deci mult succes in editarea in continuare a acestui blog valoros,
Carmen :-)

5

valeriu
1 octombrie 2006 13:00

raspunsurile la intrebarile de mai sus le puteti gasi la adresa http://valeriu.tihai.md/?p=112

6

Alexandru Culiuc
1 octombrie 2006 15:07

Lucia, n-am gasit nici un comentariu de-al tau pe blogul lui Mihai. De altfel nu sunt foarte mirat — i-am lasat si eu doua comentarii lui Mihai, insa el asa si nu le-a mai validat (posibil au fost determinate drept spam de sistem, nu stiu). Poate dublezi comentariul tau si aici?

7

Vladislav Namashco
1 octombrie 2006 17:44

1. De fapt nu inteleg de ce e nevoie de reinventat roata, de mult se stie ce este un blog, si ca forma, si ca continut, si consider ca nu e nevoie de a redefini notiunea data pentru Moldova.
„Un weblog (prescurtat de obicei blog) este o publicatie web ce consta in primul rand din articole periodice (normal in ordine cronologica inversa).
Scopul blog-urilor variaza foarte mult, de la jurnale personale la arme ale campaniilor politice, ale programelor media sau ale diferitelor companii. De asemenea, ele variaza si in functie de autor - de la unul singur la o comunitate intreaga. Multe weblog-uri permit vizitatorilor sa lase comentarii publice, care pot conduce la o comunitate de cititori centrata injurul blog-ului; altele nu sunt interactive. Totalitatea weblog-urilor este denumita de obicei blogosfera.”

2. Oricare nu ar fi subiectul blog-ului (film, muzica, politica etc.), in primul rind ar fi bine sa se puna accentul pe continut: pe calitate lui si modul in care este abordat subiectul.
In cazul lui zoso.ro nu am fost impresionat, fiindca nu mi-a placut cum sunt abordate subiectele, foarte foarte superficial. IMHO.

3. Ca raspuns la aceasta intrebare vine scopul blogului, daca este comercial(personal sau companiei) atc este numaidecit important, nr de vizite = $. Si in caz ca avem unul dedicat unui auditoriu restrins de utilizatori, care consta in comunicarea cu prietenii ii de ajuns si 10 vizite, pt ca numai atitea prieteni am:).
Totul depinde de scopul blogului.

5. In primul rind vreau sa fac referinta la definitia din 1. „Multe weblog-uri permit vizitatorilor sa lase comentarii publice … altele nu sunt interactive”. Daca autorul a considerat ca nu e nevoie de interactivitate atc asa sa fie, el decide.
Pe mine insa, ma deranjeaza faza ca blogul nu este interactiv, ca oamenii nu se includ in discutii etc. fiindca ar fi bine sa se formeze o comunitate in jurul acestui blog, care in consecinte poate duce la ceva bun.
Un argument material de ce autorul ar trebuie sa-si scrie parerea pe acest blog, sau sa intervina cu careva schimbari este; Cind prima data am dat peste euroblog am asteptat mult parerea autorului, fiindca:
Adresa este una personala – popovici.us (de la Valeriu Popovici);
In Despre mine – gasim autobiografia autorului, cu toate meritele lui.
Uite ca, numai aceste 2 motive simple, mi-au creat impresia ca este un spatiu in care un specialist se da cu parerea, analizeaza si comenteaza relatiile MD-UE, si nu pur si simplu un loc in care poti gasi informatie preluata de la agentiile media (cu tot respectul de ceea ce se face).

--
Alexandru, daca imi permiti sa-ti dau un sfat. Nu incerca sa transformi acest blog intr-un forum, fiindca ca rezultat isi va pierde esenta. Eu personal intru aici, sa vad ce mai face dl Culiuc, cu ce se ocupa, ce il mai preocupa si ce experiente a mai acumulat etc. Daca, am sa vreau forum atc. am sa merg pe forum.de exemplu:)
Fara suparare, dar nu mi-a placut cum ai abordat tema „Discutam 9/11”. Ai bine o discutam, ai dat citeva intrebari dupa care noi sa ne structuram raspunsurile, e bine. Dar, din pacate nu am gasit in acele rinduri raspunsul tau la aceste intrebari, de ce eu ar trebui sa ma impart cu tine cu gindurile mele daca tu nu o faci? Mie spre exemplu, mi-ar foarte interesant sa citesc parerea ta referitor la 9/11.

--
Apropo, si in moldova este un spatiu dedicat blogerilor autohtoni - bloguri.md. Pe cit e de reusit acest proiect nu stiu, nu am date si nici nu prea am incercat sa-l analizez.

8

Val
2 octombrie 2006 16:06

Sandu, merci pentru mentionarea mea in post-ul tau despre moldobloguri si merci pentru Mihai pentru continuarea temei. Sunt bucuros ca cineva vrea si opinia mea in ceea ce priveste eurointegrarea Moldovei pe blogul meu, insa sunt cel putin 2 restrageri la aceasta: stilul ales pentru blog si timpul pe care il am disponibil blogului. Din cauza lipsei de timp, am ales sa postulez zilnic pe blog noutatile despre RM care mi-au atras atentia.

Daca sunteti prin Bruxelles, sunteti invitati chez moi la o bere rece si la multe multe opinii despre toate temele legate de integrarea europeana a RM. :)

Succese cu filozofia.

9

Lucia
2 octombrie 2006 17:40

Sandu,

Comentariul meu a aparut deja pe blogul lui Mihai, care mi-a dat si un raspuns fain.

Ziceam ca observatia lui Mihai “daca autorul unui blog publica doar un anumit gen de informatie, atunci este evident ca aceast mod de prezentare nu este ales la intamplare” este foarte adevarata. Imi aduc aminte ca eu m-am gindit vreo saptamina intreaga la scopul, stilul si raison d'etre al blogului meu. De exemplu, faptul ca scriu in limba engleza are argumentarea sa specifica.

De-asemenea, am zis ca numarul de vizitatori si numarul de comentarii nu intotdeauna sunt indicatori buni ai calitatii, desi trebuie sa recunosc ca ma bucur nespus cind gasesc comentarii sau verific rapoartele Google Analytics.

Inca nimeni nu a mentionat faptul ca posturile pe blog se recomanda sa fie relativ scurte, concise si bine formulate (scrise). Cel putin eu cind vad cite un post lung, ma uit imediat la ceas. Eu apreciez foarte mult calitatea scriiturii. Orice blog, daca e scris bine, isi va gasi si pastra cititorii.

10

Igor
2 octombrie 2006 20:36

Asta nu-i blog. Eu am spus deja, ultima ce-mi doresc de la acest site e sa devina blog, unde "da hai sa dsicutam noi astazi despre supravetuirea eschimoshilor in Noua Guineie". Fara suparare fata de ce-i care au bloguri, probabil si interesante. Eu vad un blog nu mai mult decat un ZILNIC/AGENDA, care ar fi interesant la rude, prieteni. Nu prea vad sens sa faci un blog unde sa pui stiri, linkuri la niste surse internet etc. Probabil ca din criza totala de timp nu pot intelege esenta la asa bloguri :). pentru toate acestea exista google.com :)

Sandu succese la mentinerea culiuc.com ca NE-BLOG :D