Alexandru Culiuc

14 septembrie 2006

In vizita la Peter Myers

La 1 septembrie am vizitat impreuna cu Vanessa satul Mereseni la invitatia lui Peter Myers, voluntar al Corpului Pacii si autorul unui dintre cele mai interesante bloguri "made in Moldova" (despre care am scris anterior). Impreuna cu o proaspata absolventa FLEX din Hincesti, am fost rugat sa povestesc despre acest program de schimb elevilor claselor 8-11. Totodata a fost o oportunitate de a-i arata Vanessei viata de la sat. Ba nu, mai corect ar fi "a fost o oportunitate pentru mine si Vanessa sa vedem viata de la sat", caci n-am avut prilejul s-o fac nici o data (buneii sunt si ei Chisinaueni).

Peter a descris in detalii evenimentele acelei zile in propriul blog, asa ca nu ma voi repeta aici. Doar o corectie. Peter scrie "It was strange to be an American showing a Moldovan my chickens, my cellar full of wine [...]" Iata aici el n-are dreptate... Cind am vizitat beciul familiei la care este cazat, in butoaie nu era nici o picatura de vin. Unica sticla de vin de casa o tin in miini in fotografia de mai jos.

Peter & Alex

In consecinta vizitarea beciului s-a limitat la inspectarea unui numar inimaginabil de conserve:

Peter & Vanessa

Am petrecut citeva ore foarte placute si interesante impreuna. Peter a dat dovada de o ospitalitate moldoveneasca in cel mai bun sens a cuvintului (adica fara a ne impune sa bem cite trei litri de vin fiecare). In plus, am vazut cu ochii mei ca decizia lui si a altor voluntari ai Corpului Pacii sa traisca timp de doi ani in satele moldovenesti necesita mult curaj (sau nebunie totala), tarie de caracter si nobilitate. Iata doar citeva observatii.

Nu voi afirma ca conditiile de trai sunt rele. Sunt foarte rezonabile, desi nu si fara un anumic specific rural (veceul afara, etc.). Mai rau este lipsa oportunitatilor de divertisment si de comunicare cu persoane cu interese si aspiratii similare. In cazul lui Peter, situatia este agravata de faptul ca el este unicul invatator-barbat mai tinar de 60, fapt pe care-l mentioneaza practic in fiecare articol si pe care l-a pomenit de citeva ori pe parcursul celor cinci ore petrecute de noi la Mereseni. In plus, elevii nici pe departe nu incearca sa-i usureze lucrul lui Peter — el se confrunta cu probleme pedagogice pe care chiar si cei mai experimentati invatatori ar avea dificultati sa le rezolve. Cu alte cuvinte, din punct de vedere a confortului intelectual si social, conditiile nu sunt nici pe departe ideale.

Prin urmare, nu e de mirare faptul ca voluntarii Corpului Pacii sunt printre cei mai activi bloggeri din Moldova: Internetul este unicul divertisment accesibil imediat (slava domnului ca in ultimii ani Internet cafe-urile au inpinzit intreaga tara), iar bloggingul — o metoda de a-ti satisface setea de comunicare. In consecinta avem ocazia sa cunoastem viata rurala zi de zi din Moldova, care, apropo, nu este elucidata de nimeni altcineva: nici de mass media traditionala, nici de alte situri moldovenesti.

Necatind la toate dificultatile cu care se confrunta Peter, el parea fericit si plin de energie. La scoala ne-a aratat cu mare mindrie clasa lui, peretii careia erau acoperite cu reguli ale gramaticii engleze. Toti atunci ne-a povestit despre planurile de a introduce inovatii pedagogico-disciplinare. Ceva mai tirziu dirija cu mare iscusinta fluxul de elevi spre sala in care urma sa aiba loc prezentarea noastra, iar la prinzul corpului didactic discuta degajat si intr-o romana impecabila cu alti invatatori. Dupa ce ne-am ridicat de la masa delicioasa pregatita de gaza lui, el cu mindrie ne-a facut o excursie prin gospodaria casei. Un tinar american care s-a integrat in viata rurala din Moldova si care incearca sa o imbunatateasca in masura posibilitatilor.

Peter & Co., aveti toate multumirile si stima mea.

P.S. O fotografie putin mai trista din Mereseni. Nu, Peter nu traieste in casa aceasta.

Casa delapidata

Publicat: 14 septembrie 2006 4:44

Categorii: Personal

Taguri: , ,

Comentarii (6)

1

Viorica Antonov
15 septembrie 2006 18:22

Citesc aceste randuri cu admiratie si tristete in acelasi timp. SI inteleg ca nu se face bine peste noapte in tara. Ma bucur ca se gasesc oameni cu suflet mare si curaj si la drept vorbind nebunatici de aventura de a explora Moldova, tara pierduta in negura Europei. Cel mai mult ma bucur pentru copiii de la sate care astfel au o legatura, chiar fie si mica, cu civilizatia si cultura Occidentului. Este intradevar fascinanta si daca o cunosti mai bine, incepi sa intelegi ca trebuie sa pretuesti tara din care vii.

2

Peter Myers
17 septembrie 2006 14:17

Thanks again for coming, and thanks for the kind words. But please, please, please spell my name right!

Succes la anul scolar pentru ambii voi.

- Peter

3

Alexandru Culiuc
17 septembrie 2006 15:05

Peter, I'm so terribly sorry about that!

4

Viorica Antonov
17 septembrie 2006 15:51

Pt: Peter
Bravo tie pentru tot ce faci!

Pt: Alexandru
Multumesc pentu tot ce faci ca acest site să fie un asa zis centru de comunicare si schimb de pareri, oriunde vom fi noi. Astfel ne simtim mai aproape de casa.

5

Doina
12 octombrie 2006 14:31

Dear Peter,

Thanks for making a huge difference in those children's life by opening new ways of thinking and generally a new world to them. They might not understand right now what you are trying to do, but I am sure in a couple of years they get it. I admire your courage for staying for so long in a Moldovan village. I guess this can be one of the most significant learning experiences for you! Wish you good luck and keep the good work.

Kind regards,
Doina

6

Anatolie
29 mai 2008 4:16

Privesc aceste poze si ma scufund intr-o nostalgie putin dureroasa Mi-i dor de beciurile din sat de casele mici si darimate mi-i dor de oamenii dragi de tara de tot. Nu il cunosc pe PETER dar a facut pentru satul meu o mare favoare de altfel ceva ani in urma a facut la fel alt reprezentant al corpului pacii BRIDGET LAN CHAMURA fosta mea prietena profesoara Succese mari lor realizari si noua si la o noua aventura in satele mici ale MOLDOVEI

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre