Alexandru Culiuc

14 octombrie 2006

Patru fotografii turistice din Moldova

Din circa 1500 de persoane care viziteaza lunar Culiuc.com, un sfert ajung pe site cautind pe Google Images diverse peisaje ("peisaje de toamna", "peisaje rurale", "peisaj moldova", etc.). Un alt segment important al auditoriului il reprezinta moldovenii aflati in strainatate (15% din vizitatori acceseaza situl din SUA, alte 10% — din alte tari OECD). Aparent, unii dintre ei duc dorul patriei. Astazi voi incerca sa adresez interesele acestor doua segmente ale auditoriului prin publicarea a patru fotografii facute in Moldova in aceasta vara.

Pozele ce urmeaza sunt facute in cele mai "turistice" si des fotografiate locuri din Moldova. Fotografii deseori evita asemenea subiecte — este foarte greu sa eviti clisee cind fotografiezi Parcul Catedralei, havuzul din Parcul Puskin sau manastirea Capriana. Exista o tendinta naturala sa cauti subiecte originale (spre exemplu, ramasitile Chisinaului vechi), si nu viziuni originale asupra unor subiecte bine-cunoscute.

Nu sunt deloc sigur de faptul ca aceste fotografii au reusit sa iasa totalmente din categoria de clisee fotografice — va las pe voi sa decideti.

Havuzul din Parcul Puskin

Chisinau. Parcul Puskin. Havuz

Chisinau, 18 iunie 2006

Asta vara am privit cu ochi proaspeti havuzul din Parcul Puskin. Se priveste foarte bine, doar ca in jurul lui misuna prea multi copii cu masinele, iar incepind cu luna august se mai adaoga si tinerii insuratei, insotiti de nuni, vornicei, fotografi si cameramani — exista putine scene mai ridicole decit citeva perechi de miri si mirese care stau la rind sa se fotografieze in fata havuzului. Sa lasam insa obiceurile matrimoniale ale Chisinauenilor de-o parte. Scopul pe care mi l-am pus in cazul acestei imagini era sa (i) detasez havuzul de agitatia care-l inconjoara, (ii) sa prezint hafuzul intr-o lumina dramatica si (iii) sa obtin o imagine dinamica. Paradoxul consta in faptul ca pentru a atinge dinamism, am "inghetat in aer" suvoaiele de apa cu o durata de expozitie extrem de scurta.

Arcul de triumf din Parcul Catedralei

Chisinau. Arcul de triumf

Chisinau, 18 iunie 2006

Aceasta imagine se apropie foarte mult de categoria de cliseu, insa n-am vazut pina acum nici o poza din acest unghi si cu o distanta focala atit de lunga — am facut acest cadru stind pe treptele catedralei (distanta focala efectiva era de 320mm).

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi

Trebujeni, 17 iunie 2006

Asta-i acoperisul clopotnitei care se inalta de-asupra intrarii in manastirea (biserica?) rupestra de la Orheiul Vechi. Orheiul Vechi este un subiect foarte fotogenic. Chiar din cale afara de fotogenic — nu stiu persoana in Moldova care sa nu fi fotografiat arcul Rautului cu clopotnita din deal. Din start am hotarit sa nu fotografiez privelesti generale — aveam prea putin timp la dispozitie pentru a gasi niste unghiuri originale. In schimb, am decis sa fotografiez detalii. Spre regret, manastirea rupestra a pierdut mult din farmec datorita "renovatiilor" facute de biserica ortodoxa — doar cit ferestre de termopan n-au pus. Cred ca acest acoperis este unul din putinele elemente neatinse ramase — peretii clopotnitei sunt deja acoperiti cu ciment si neteziti. Evident, ceea ce mi-a atras atentia in acest subiect este umbra deformata a scarii. In genere, deseori umbrele sunt mai interesante decit obiectele care le creeaza.

Manastrirea Capriana

Manastirea Capriana

Capriana, 12 august 2006

Manastirea Capriana este un obiect turistic popular, insa ca subiect fotografic nu poate concura cu arcul, havuzul sau Orheiul Vechi. Din acest punct de vedere includerea acestei poze in seria "clisee turistice din Moldova" nu este totalmente argumentata. Am decis s-o public acum deoarece nu stiu la sigur cind voi mai plasa fotografii pe site, iar aceasta poza merita sa fie scoasa la lumina zilei — o consider drept una din cele mai reusite fotografii facute de mine in acest an. Spre regret nu cunosc denumirea ritualului religios prezentat in imagine. Stie cineva cum se numeste si care-i esenta lui?

Publicat: 14 octombrie 2006 7:27

Categorii: Fotografie | Imaginea Moldovei

Taguri: ,

Comentarii (20)

1

Mohamed
16 octombrie 2006 3:12

I was kinda hoping that Romanian being a latin language, I could understand a few words.
Well, guess what - it looks like Latin to me :)

But this doesn't prevent me from enjoying the multitude of photos you have posted.

You are a truly gifted photographer, Alex. A mathematical and an artistic genious - a unique person you are, whom I am glad to call my friend.

2

Viorica Antonov
17 octombrie 2006 16:04

Sunt imagini admirabile si vreau sa zic ca Arcul de Triumf din acest unghi de vedere fixat de Alexandru imi creeaza senzatia ca nu cunosc dea binelea centrul orasului. Este mult mai romantic si frumos decat credeam, desi sunt nascuta aici si imi este proprice orasul :) Iar imaginea cu umbra scarii nu stiu de ce imi aminteste de povestile lui Creanga, Amintirile din Copilarie.
Intradevar avem multe locuri pitoresti care traiesc in noi, chiar fara sa nu dam seama de asta si ne reprezinta pe noi. Balcanici si romani intr/un fel si mereu cautandu/ne pe noi insine cu vehemente in lucrurile care ne inconjoara. Grazie lui Sandu, acest lucru devine frumos si memorabil.

3

Igor
17 octombrie 2006 21:32

Orheiul Vechi este buna, dar nu prea are mult cu MD, in rest ... you know ... ;)

4

Alexandru Culiuc
17 octombrie 2006 23:39

Igor Hmmm... No, I don't know. Mai specific, please. In special referitor la poza din Capriana.

5

Lucia
20 octombrie 2006 12:56

Sandu,

Frumoase poze! Ceea ce se intimpla in poza de la Capriana se numeste marturisire si, de regula, este urmata de impartasanie - ambele actiuni fiin considerate "taine" in religia crestin-ortodoxa.

6

Val
23 octombrie 2006 11:56

Fine fotografii. Bravo ca-ntotdeauna. Imi place mult fotografia de la Capriana, mai ales ca preotul seamana cu un personaj a lui Rembrandt (http://www.christusrex.org/www2/art/images/caravaggio25.jpg) :))

7

Val
23 octombrie 2006 12:01

sorry pictura precedenta nu e a lui rembrandt (desi are si el desen cu denumirea sacrificiul lui isaac) ci a lui caravaggio.

8

arsenie
27 octombrie 2006 11:53

superba foto numaru 4. suport intru-totu comentariul lui val de mai sus...

9

vitalie
7 noiembrie 2006 12:27

Salut, Sandu. Din cate stiu, marturisirea se face in singuratate, iar preotul pune persoanei care se marturiseste in cap "patrafirul" - fasia de materie deschisa care este in gatul preotului. In aceasta imagine este procedura "dezbracarii" preotului, in care se citesc rugaciuni anumite si care se spune ca aduc sanatate si alunga nenorocirile de la enoriasii care asculta aceste rugaciuni.

In rest, imaginile sunt toate, ca de obicei, bine gandite si lucrate!
Succese!

10

Lucica
23 noiembrie 2006 10:31

Daca in Moldova ar fi mai multe talente ca tine, cred ca s-ar trezi interesul strainilor de a o vizita; avem multe obiecte turistice interesante, care necesita a fi puse in valoare, iar aceste poze demonstraza faptul ca obictele ce par la prima vedere atit de simple si lipsite de interes, sa fie in realitate atit de admirabile!
P.S.Nu ai nici-o poza din Saharna? Aici sunt niste privelisti de neuitat.

11

Alexandru Culiuc
26 noiembrie 2006 0:29

Lucica, am fotografiat in Saharna inca in 2002, cind doar am inceput sa fotografiez mai serios. Posibil voi scoate acele poze la lumina zilei cindva. Eu insa prefer Tipova — la Saharna am fost de doua ori, la Tipova — cel putin de cinci ori (cu 4-8 kg de echipament fotografic in spinare).

12

Alexandru Culiuc
26 noiembrie 2006 0:30

Vitalie, merci pentru explicatii. Ce-i drept, pe foto.md am primit niste explicatii complet diferite, insa tratarea propusa de tine makes much more sense.

13

Valentina
12 octombrie 2007 13:24

Salut, Alexandru.
Fotografiile is foarte frumoase si emotiile calde care se trezesc cind le privesti.
Succes mult si disfruta cu ceea ce faci.
REI 954

14

irinka
7 septembrie 2009 20:52

capriana e crl mai tare lok si cel mai frumos e tare soooper aolo.....merita vizitat de toi oamenii...

15

Vitalie
8 septembrie 2009 9:27

Irinka. N-am ajuns inca la Capariana, din pacate. Dar dupa apelul tau promit in cel mai scurt timp sa merg incolo si sa confirm (asta-mi doresc) cele scrise de tine.

16

Dmitri
26 octombrie 2009 17:16

Pot s ma laud k eu am pictat la kapriana anume in biserika unde e fakuta poza si parintele din poza s numeste p.Gorazd

17

tanya
12 decembrie 2009 15:32

frumos....))

18

Leona
12 ianuarie 2011 17:25

Frumos ... doar ca parcul nu se numeste pushkin ci Stefan cel Mare!!

19

cristina
10 martie 2012 10:17

in ultima fotografie de la manastirea Capriana nu este vorba de sfinta taina a marturisirii, pentru caci in cazul acesta peste capul celui care se marturiseste se pune epitrahirul, care este un element vestimentar preotesc mult mai ingust, si se pune in mod individual pe ste capul fiecarii persoane in parte. In poza cel mai probabil este vorba de rugaciunea citita pentru cei bolnavi si cei ce se afla in neputinta, in popor se spune pentru ca preotul dupa sfinta liturghie isi scoate citeva haine preotesti de deasupra si le asterne peste crestini, citind rugaciuni speciale.

20

cristina
10 martie 2012 10:22

in popor se spune rugaciunea de dezbracare

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre