Alexandru Culiuc

9 octombrie 2006

Vasile Ciobanu, ASEM, grupa MGF-237

De ceva timp urmaresc BAA_ASEM — o grupa de discutii de pe Yahoo Groups. BAA se refera la Business si Administrarea Afacerilor, una din facultatile ASEM-ului.

Membrii grupului sunt in majoritate studenti la ASEM, plus mai trece si cite un profesor tinar pe acolo. Recent a fost abordata problema coruptiei la universitati. Dezbaterea foarte repede a parasit meleagurile ratiunii si a trecut intr-o lupta virtuala dintre un oarecare Vasile Ciobanu, student in grupa MGF-237, si restul. Una din replicile lui Vasile Ciobanu m-a socat intr-atit, ca ma simt obligat sa o citez practic in intregime (partea cea mai interesanta e in bold):

in primu rind nu ma facetzi pe mine prost, ca voi nu sintetzi mai breji

voi graiti cum vo invatzat la shcoala da in realitati tat altfel si petreci, iaka ca aici:
http://www.satirewire.com/news/0006/satire-ellison.shtml

[...] eu shtiu ci vreu eu di la viatza, shi nika nu ma opresti ca moldova ii facuta pentru oameni ca mine nu ca voi;

eu shi BACu lam cumparat, shi la buget am intrat, si mita la examene dau dau, shi diploma o so cumpar... shi nu ma ascund ca voi - ma chiama Ciobanu Vasile sint din grupa mgf237, shi nici un "necunoscut" [A.C.: referinta la un alt participant al discutiei] dea vostru nu poate sa faca nica..

ce putetzi face voi, amaritzilor???

vedem noi cine sa ride la urma.. ca am la mine mine in grupa nishte deshteptzi care numa invatza - da nici la buget no putut sa intre, hahhah

[Originalul acestui mesaj poate fi gasit aici.]

Iata asa baiat bravo si curajos este Vasile Ciobanu din grupa MGF-237 de la ASEM. Sper ca aceasta pagina sa-i sporeasca faima in continuare — sunt sigur ca in decurs de citeva zile aceasta pagina va fi prima pe Google la cautarea "Vasile Ciobanu" (anume de aceea numele Vasile Ciobanu este repetat de multiple ori).

Sa nu credeti ca este vorba de un caz izolat. Va propun fragmente din alte doua mesaje semnate de Vasile Ciobanu (am evidentiat bucatile mai interesante):

mie chiar imi place foarte mult la asem: dai banu si scapi de orice grija... shi nu intzalegeti voi ca asa la tatzi le este bine?
in viatza trebu sa shtii cum sa te invirteshti, shi la nika nu teajiuta prostiile de la asem, ele numa te strica la cap.. intiligentzi sunt iaka si profii nostri - si ii potzi cumpara cu 200 de lei da voi daca vreti invatzati, ca o sa venitzi pe urma la noi ashtea care dam mita, sa va angajati.. o sa ne fitzi de folos.,,

Nu trebuie sa excludem posibilitatea ca numele adevarat al acestei persoane sa nu fie Vasile Ciobanu. Daca aceasta persoana este mindra de toate mirsaveniile enumerate mai sus, este logic sa presupunem ca dumnealui este gata la mirsavenii si mai mari. Este posibil ca Vasile Ciobanu sa fie un student bun din MGF-237, iar persoana care scrie in Yahoo Groups pur si simplu incearca sa-l ponegreasca. Este posibil ca Vasile Ciobanu sa nu existe in genere, iar respectivele mesaje sa nu fie nimic mai mult decit niste glume de prost gust. Oricum, cred ca cazul merita atentia administratiei ASEM si a organizatiilor studentesti de anti-coruptie gen Studentus Incorruptus.

Chiar si in cazul in care aceste mesaje reprezinta o gluma (lucru ce nu poate fi afirmat fara o cercetare mai atenta a cazului), persoana care se ascunde dupa numele "Vasile Ciobanu" impartaseste, cel putin partial, pozitia expusa in ele. Si atunci intrebarea fundamentala devine urmatoare: Care este procentul studentilor care gindesc si actioneaza ca acest "Vasile Ciobanu"? Daca studenti cu o asemenea mentalitate reprezinta o minoritate importanta a corpului studentesc, apoi perspectivele eradicarii coruptiei universitare devin efemere, cel putin pe termen scurt.

Post Scriptum

Vasile Ciobanu face referinta la asa-numita cuvintare a lui Larry Ellison rostita la ceremonia de absolvire de la Yale in anul 2000. Cred ca este suficient sa aruncam o scurta privire la domenul sitului care a publicat acest discurs (SatireWeb.com) pentru a intelege ca avem de-afacere cu o gluma, si nu cu fapte reale. Ellison, CEO al companiei Oracle, n-a rostit nici o cuvintare in fata promotiei anului 2000 de la Yale — este suficient de cautat "Ellison Yale commencement speach" in Google pentru a ne convinge de acest fapt. Evident, nici nu ma asteptam ca Vasile Ciobanu sa fie persoana care se documenteaza sau isi verifica sursele.

Publicat: 9 octombrie 2006 17:15

Categorii: Invatamint

Taguri: , ,

Comentarii (34)

1

Natalia Catrinescu
9 octombrie 2006 19:53

Asta daaaaaaaaa!

In primul rand nu cred ca-si foloseste numele adevarat, chiar daca pare a fi prost, trebuie sa-si dea seama de "reputational costs". Bac-ul, examenele si diploma poate sa si-o cumpere, dar reputatie buna mai putin - si daca nu-i pasa, nu este el atat de rasaritel la minte si forward-looking cum se crede. Replica mea ar fi - daca-si poate cumpara toate, de ce mai merge la lectii?

Sunt sigura ca nu-si poate cumpara toate examenele, dar din pacate tot atat de sigura ca le poate trece pe toate (chiar daca din mai multe incercari), pentru ca universitatile nu sunt interesate sa dea afara studentii si profii sunt impusi (social, psihologic) sa-i treaca cursul.

Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult in acest personaj este ca el si cei de tipul lui creeaza perceptia ca coruptia este omniprezenta si ca fara a fi corupt nu poti reusi. Din aceasta cauza, persoanele care din start sunt mai putin predispuse sa ofere sau sa ia mita nu se includ in unele procese economice, sociale si politice, astfel permitand selectarea (self-selection) persoanelor mai corupte. Adica cercul vicios - high perception of corruption - higher actual corruption.

Iar la capitolul "Moldova ii facuta pentru oamenii ca mine nu ca voi", as spune ca din pacate de multe ori moldova ii facuta DIN oameni ca dansul. Dar las'ca-i mai diluam noi! :)

2

Mihai
9 octombrie 2006 20:19

Alexandru, ai propus o tema extrem de importanta si totodata foarte sensibila.
Din nefericire, in unele cazuri Vasile Ciobanu are dreptate:
- "Moldova ii facuta pentru oameni ca mine nu ca voi";
- "eu shi BACu lam cumparat, shi la buget am intrat, si mita la examene dau dau, shi diploma o so cumpar";
- "invatza - da nici la buget no putut sa intre".
In conditiile de astazi in Moldova nu poate fi vorba despre lichidarea coruptiei in universitati (de stat, cel putin). Despre asta am mentionat in comentariul la discutia de aici.
Desigur este posibil sa reusesti la universitate si fara sa dai mita, insa in final cel care a invatat si cel care a dat mita sunt echivalati in drepturi pentru ca si unul si altul au nota buna. Desigur putem vorbi si despre experienta si calitati personale, insa stim cum se angajeaza oamenii in Moldova (in majoritatea cazurilor).
Totusi, ce-i mai important in Moldova astazi: educatia sau banii?

3

lio
10 octombrie 2006 9:50

asta vrea sa faca haz de toti. nu cred ca cineva care scrie cu atatea greseli gramaticale, cu un astfel de limbaj ar polemiza pe un grup de discutii din Internet pe aceasta tema. asta rade cu pofta acum probabil de reactia tuturor. e o gluma (nu stiu pe cat de reusita), pe care nimeni n-a inteles-o, presupun. pare prea fals si ireal. oameni de-astia nu intra pe net, pt ca au alte interese, si mai ales pe site-ui de gen http://www.satirewire.com, si cu atat mai mult nu se inscriu pe grupuri de discutii Yahoo.

4

Viorica Antonov
10 octombrie 2006 12:17

Nu sunt mirata de astfel de povesti. Ba chiar mai mult, gandesc ca cine a scris aceste "pasaje" poate fi chiar un profesor care este nedumerit de ceva, sau poate chiar sa fie un student suparat foarte tare pe cineva. Insa cine nu ar fi acesta, ar fi mai bine sa aduca argumente daca stie ceva si vrea sa spuna ceva, insa ceea ce am citit seamana a fi, ba chiar este o prostie care nu aduce la nimic concret, ci doar zdruncina fundamentul academic. Daca ar fi fost asa de simplu cum zice Vasile Ciobanu sa faci studii, pentru ce a mai frecventa orele. Cu alte cuvinte, daca cineva este suparat pe cineva nu trebuie sa arunce ura si furia pe restul lumii. Domnilor unde sunt dovezile si argumentele? De aici trebuia sa inceapa...
Este o provocare la adresa backgroundului academic.

5

Val
10 octombrie 2006 16:08

DECA-press (www.deca.md), 10 octombrie 2006: "Mitele plătite anual în învăţământul autohton se cifrează la 126 milioane de lei" - si evident ca aceasta cifra e aproximativa, ca nimeni nu stie precis cati bani sunt "incasati" in mita anual...

6

serj
10 octombrie 2006 18:49

Si daca Vasea este asa de prost, apoi cum stie el de existenta lui Larry Ellison. despre ce discutati? este doar o gluma.

7

Alexandru Culiuc
10 octombrie 2006 18:57

lio, daca citesti mai multe mesaje din grupul de discutii BAA_ASEM vei vedea ca o buna parte din participanti schimonosesc cuvintele si scriu cu rupturi de fraze. Un limbaj similar poate fi intilnit si pe forumul oficial al ASEM-ului. Aparent scrierea cu greseli a unor ginduri incoerente este considerata "cool". Deci nu cred ca acest fapt ne permite sa afirmam ca e vorba de o gluma.

lio si serj, in privinta la Satirewire.com si Larry Ellison — m-ar mira si pe mine daca Vasile Ciobanu ar face referinte directe la situri de acest gen si la Ellison. Insa eu am omis o scurta bucata din mesajul original, in care se facea referinta la blogul Contrasens, care a publicat traducerea in romana a "cuvintarii" lui Ellison. Este plauzibil sa presupunem ca "Vasile" a dat initial peste aceasta traducere, iar originalul l-a citat ca sa para mai "cool". Un moment interesant: sloganul blogului Contrasens — "GOD must love stupid people... He made so many!" — coincide cu semnatura email a lui Vasile Ciobanu (omisa din fragmentul citat de mine, insa n-aveti decit sa consultati mesajele originale ale lui Vasile pentru a va convinge de acest fapt). Nu sunt sigur cum sa interpretez aceasta coincidenta. Posibil "Vasile" este un fan al respectivului blog. Posibil insa chiar autorul acelui blog se ascunde sub pseudonimul Vasile Ciobanu. In cel de-al doilea caz aveti dreptate — e vorba de o gluma de prost gust.

P.S. Serj, cunoasterea persoanei lui Larry Ellison nu da dovada de mare inteligenta. Si, apropo, nimeni n-a afirmat ca autorul mesajelor citate e prost. El este rautacios si mirsav, ceea ce nu-l face neaparat prost.

8

Igor
12 octombrie 2006 5:31

in fiecare gluma este o portiune de adevar, cred ca asta este absolut clar. Daca nu era sa fie cum este descris, si Vasilica le compunea de la sine, pai era sa fie inca un Creanga, cu o imaginatie de poveste, dar din pacate nu-i asa, din pacate este asa cum si descrie micul Vasilica. Apropo, asta nu inseamna ca le-a facut pe toate, sau le va face. Sunt doar rupturi din realitatea invatamantului superior si mediu al Moldovei. Mesajul este cu mult mai profund decat o gluma, iarasi, cu mare regret.

9

nicu
18 octombrie 2006 20:35

sandu, catrinescu et co (eu inclusiv), tre sa venim sa predam noi la ASE ca sa mai curatam un pic sistemul de ciobeni :)))

10

Mihai
22 octombrie 2006 0:06

Salut Alexandru.
Intradevar cea ce ai scris tu este jalnik si de neacceptat dar. In grupa in care am fost eu pana acuma, compusa din 24 persoane 5 fete invata si sunt la invatamant suportat de buget, altii vreo 15 nu invata dar sunt deasemenea la buget. Ceilalti sunt la invatamant cu plata sau contract cum spunem noi. DAca tu ai fost un student exemplu la Asem nu ai cums a intelei situatia dar daca nu atunci situatia asa este si este foarte urata. Profesorii au slabit cureaua cu tot unii chiar fara sa le platesti le sta in gat 10-le sau 9-le pe care il meriti daca nu il ungi cu ceva.
Totusi mai sunt inca oameni cu demnitate care nu accepta.
Eu am inceput cursurile la ASE de 2 ori, prima data nu am reusit din cauza multor activitati extrascolare a doua oara pur si simplu nu am mai vrut sa continui din principiu chiar daca am platit taxa.

99% din profesorii de la ASEM se cumpara dintre care 50% foarte usor si ieftin.

Profesorii ma intrebau de ce nu ai fecvetat ?
ptr ca lucrez si fac cutare si cutare lucru
atunci tre sami rasplatesti si mie orele pierdute fara de tine.


Parerea mea ca dor vreo vre 15% din studentii absolventi de la ASEM isi merita diploma.


11

Viorica Antonov
22 octombrie 2006 8:06

Pt. Mihai.

E jalnica situatia la ASEM, daca ne bazam pe comentariile lui Mihai. Dar unde sunt argumentele? Intuiesc ca se intiampla asa ceva la ASEM si nu doar la ASEM. Si banuiesc ca studentii buni sunt lasati in pace de profesorii de astia. Insa un lucru nu inteleg, de ce Mihai si alti colegi de ai tai, acceptati situatia si cu alte cuvinte platiti? Oare nu avem structuri independente ca Moldova Transparency sau Moldova See Corruption? *chiar a fost si un program demarat "studentus incorruptus". Situatia poate deveni clara cand aduceti argumente si va luptati cu asta, dar daca acceptati situatia si doar vorbiti despre asta, doar asa ca sa fie ceva tare spus, se screeaza impresia ca va convine. Acest blog este unul de comentarii, insa argumentle sunt necesare, si mai necesare instantelor de resort.

12

Alexandru Culiuc
22 octombrie 2006 9:01

Viorica, sunt nespus de bucuros ca dumneata si alti cititori isi expun propriile opinii la subiectele abordate de mine pe acest site. Esti binevenita sa consideri acest blog drept "unul de comentarii" — daca asta-i aspectul prin care Culiuc.com te atrage, nu vad de ce te-as convinge ca lucrurule stau diferit. Totusi, cred ca merita sa-ti marturisesc ca nu impartasesc intru totul interpretarea dumitale — existenta acestui site este datorata unor motive diferite. Nu intentionez sa-ti influnetez atitudinea fata de site, insa daca as lasa fara raspuns cuvintele tale, s-ar crea impresia ca sunt de-acord cu ele.

13

Viorica Antonov
22 octombrie 2006 10:58

Alexandru, desigur ca nu doar pentru opinii si comentarii este construit culiuc.com, si despre acest moment am mai vorbit anterior cand ai pus in discutie chestiunea "Blog=blah-blah? Nu neaparat". Eu m/am referit in cazul dat la comentariile lui Mihai, care mi s/au parut dureroase pentru el si in acelasi timp m/au facut sa ma gandesc ca doar cu opinia si comentariul nu prea faci schimbari, daca sigur le doresti. Posibil ca nu am fost inteleasa din mia culpa. Si cu aceasta ocazie, asi dori ca acest blog (desi asi spune ca este mai mult decat un blog, este un camin unde toti ne adunam sa spunem ce ne doare si ce vrem noi, si sunt alte multe momente ce ne pun sa deschidem parantezele) sa-si largeasca diapozonul, spre exemplu cultura si arta. Si ma bucura foarte mult ca unele momente sunt descoperite ca necesitati chiar de noi aici. Cel putin, culiuc.com ma reprezinta.

14

Chiril Tâşcic
27 octombrie 2006 1:59

Pe mine acest site ma atrage pentru calitatea articolelor si a discutiilor... Dar si a stilului usor de citit al caracterelor ...
Imi place ca dumneata Sandu, ca economist, esti in continuu intr-un experiment, incerci opiniile tale, observi preferintele vizitatorilor, etc etc Vreau si eu asa sa ma invat sa fac :)
... Nu te-ai gandit sa scrii un mesaj in acest grup de pe yahoo, in care sa dai link la acest articol? Poate in acest fel, chiar insasi domnia sa Vasile Ciobanu ne va onora cu prezenta sa in aceasta discutie!
Multumesc p-ru raspuns.

15

Chiril Tâşcic
27 octombrie 2006 2:23

... Am absolvit ULIM-ul, facultatea Drept in anul 2004. Inaintea studiilor mele la ULIM, pe parcursul lor si dupa ce am absolvit, mereu auzeam 'vorbe rele' despre coruptia la aceasta institutie. Vreau sa declar ca fost student al ULIM-ului, ca nu am resimtit niciodata (*) nicio presiune/extorcare de mita din partea profesorilor la aceasta facultate.
* exceptia este un singur caz mai mult hazliu (nu pentru toti) decat trist, cand un profesor la disciplina Protectie Civila pe nume PLESCA (i-am uitat prenumele) intr-un mod absolut obraznic EXTORCA bani de la studenti: imi vine sa rad, nu alta: dlui absolut nerusinat punea "din pod" aproape la toti studentii lipse nemotivate, chiar atunci cand studentii veneau la lectii. Si cum la ULIM nu era voie sa ai mai mult de 3 lipse la prelegere (sau 4, nu mai tin minte) studentii erau pusi intr-o situatie foarte complicata! INchipuiti-va situatia: iarasi mor de râs, nu alta: incepe lectia, profu (Plesca) face apelul, noteaza ceva in catalog... Lectia se termina, cineva se apropie de catalog se uita - iar acolo in drept cu numele sau e lipsa!!! "Cum asa dl profesor??? Eu sunt aici, ma vedeti??? De ce mi-ati pus lipsa???" La ce profesorul Plesca raspundea ceva ilogic, ca si lipsele lui aberante, se uita in pod, dar lipsa o lasa la locul ei!!! Ne simteam toti umiliti pana la limita! "Cum asa dl profesor??? Eu sunt aici, ma vedeti??? De ce mi-ati pus lipsa???"
... In fine, nu a trecut nici 2 luni mi se pare ca, si acest prof a fost pur si simplu DAT AFARAAAAAA!!!! Spre bucuria si multumirea noastra bineinteles!
Asa ca de facultatea DREPT la ULIM pot sa garantez ca: acei care invatau - aveau note meritate si de la ei bani nu se extorcau niciodata! (exceptia citata confirma aceasta, dat fiind faptul ca "proful" in cauza a fost dat afara )

16

Ciurban
27 octombrie 2006 10:46

Eu cred-ca Vasile poate fi:
1)Itr-adevar ceea ce pare a fi
2)Simplu e un baiat foarte dezvoltat si a ajuns la asa stare cind gindirea sa e poate vedea lucrurile in diferit perspective.....daca cunoasteti despre "Ironia lui Socrate",pai e cam asa ceva....

17

Pavel
29 octombrie 2006 8:19

Pe grupul de discutie a aparut un mesaj care confirma existenta acestui Vasile Ciobanu:

Asa ca, la treaba Domnilor :)

18

Alexandru
7 noiembrie 2006 15:08

Salut! Daca ne indepartam de tema coruptiei, atinsa in acest post, tema mi-a atras atentia si prin faptul ca e mentionat un nume concret. Spun din start ca nu-l cunosc pe acest baiat "nastrusnic";) si am dorit initial sa-mi expun parerea cam in felul urmator:
"prima ce mi-a venit in cap e "planetamoldova" si "graieste moldoveneste". Membrii ultimei formatii, in cadrul unui interviul si-au argumentat creatia prin sincera incredere ca cintecele "sunt menite sa deschida ochii oamenilor aspura problemei limbei schimonosite". Ma gindeam ca ar fi si in post-urile lui VC un astfel de mesaj ascuns:)".
Dar ultimul comentariu al lui Pavel cu referinta la mesajul din Y!group face, dupa parerea mea, absolut necesara investigarea cazului in cadrul ASEM, pentru a exclude cel putin eventuala utilizare a numelui persoanei care ...saracu' invata de-abia de-abia la buget, tirie cum poate cincii cei si mai primeste la mari sarbatori cite un sapte, de internet, si mai cu seama de limba engleza nu a auzit niciodata, sau bea din zori pina-n zori cu "drujii" la camin si se trezeste partial la sesii si la examene... De sigur, asa studenti tot merita putina atentie si stima, dar un asemenea PR si inca nemeritat, e prea din cale-afara!
Sanatate!

19

eugen
8 noiembrie 2006 1:57

Salut tutror!
Voi, baieti si fete sinteti copii... Ce fel de investigatii? Ce fel de adevaruri? Nu vedeti ca sarmanii profesori isi leaga abea fundul sacului? Nu intelegeti voi ca omul traieste numai o data? Nu intelegeti ca e o lipsa enorma de cadre didactice in Moldova. Nivelul de educatie e foarte, foarte scazut. Si nu e treaba in posibilitatea de a cumpara ci... in posibilitatea de a invata! Bine e ca tot inca mai exista. Si nu credeti ca Moldova .... Moldova e o tara inapoiata rau de tot... Si de la aceia ca stim cum se scrie cuvintul "europa" nu ne facem europeni. Traficul de oameni, lipsa de locuri de munca in AGRICULTURA, in industria grea care e distrusa, electroindustria e distrusa,industria usoara lucreaza pentru straini. Ce avem noi ca stat? E de ris... taxe pe transferurile din strainatate... si sfera de prestare a serviciilor... Moldova are viitorul si prezentul unei tari latinoamericane cum Brazil sau Bolivia unde oamenii spera si spera si spera si spera... Ehhhh.... Tarisoara mea iubita...

20

George
18 noiembrie 2006 22:34

mda interesant.deci asa se trec examenele la asem,

21

Alex
22 noiembrie 2006 23:06

Mda... interesant om e acest Vasile Ciobanu. O discutie similara a evoluat si pe forumul moldova.net (nu tin minte exact denumirea temei); o persoana promova acelasi mesaj.

Am fost surprins de faptul ca existenta lui Vasile Ciobanu a fost confirmata. Inseamna ca e suficient de prost. Sper ca acei care vor dori sa-l angajeze cindva pe Vasile Ciobanu, vor cauta 'Vasile Ciobanu' in internet, si vor gasi aceasta minunata pagina despre Vasile Ciobanu ;-)

22

Vasile Ciobanu
28 decembrie 2006 23:49

noroc, patzani..

he-he, asta despre mine vorbiti voi?

23

Vasile Ciobanu
29 decembrie 2006 5:44

ha,ha,ha am ris o noapte intreaga de voi... ingerilor si sfintzilor care nu ati dat mita shi nu ati copiet macar o data in tata viata voastra..

da iaka eu marg la principiu- de amu inaite la asem o sa dau examenele numa cu bani, nika cinstit; shi la urma o sa scanez diploma de la academia asta deshovaia shi o so trimat sa o punetzi pe saitu ista sa o vada toata lumea...

shi daca mai avetzi ceva intrebari la mine, spunetzi nu va rushinatzi..

24

Sanda
11 ianuarie 2007 20:51

Pentru Vasile am doar cateva intrebari:
1. Cand iti primesti diploma si esti sigur ca avand 5 pe linie n-o sa te jenezi sa ne-o arati?
2. Ce vei face dupa ce termini ASEM-ul? Vei mitui pe cineva ca sa te angajeze? Sau vei lucra pentru taticu?

PS: Pentru Sandu: E nice site-ul si as vrea sa-ti multumesc pentru multele cunostinte utile pe care le-am acumulat prin intermediul lui :)

25

darinia
28 februarie 2007 14:46

cum as putea sa cumpar o diploma de bac???

26

Eugeniu
16 iunie 2007 17:06

Salutare natiune|In primul rind vreau sa-i multumesc lui Alex pentru crearea acestei pagini,pur si simplu originala,urmaresc site-ul de putin timp dar am inteles cert ca am gasit ceva extrem de bun,venind seara de la munca primul lucru care il fac,arunc o privire prin Culiuc.com,apoi alte activitati.Din pacate traim intr-o societate extrem de mizerabila unde extinderea este tot mai prospera in acest sens.Exemple ca presupusul Vasile Ciobanu se gasesc pe fiecare m2(cu cea mai mare parere de rau) si emigrarea in alte tari este pe deplin justificata pentru unii cetateni RM,care sunt satui de aceasta societate bolnava si evadeaza pe alte meleaguri la un trai permanent venind in Moldova doar in vacanta si nici gind nu au sa se mai reintoarca,deoarece gasesc un trai decent si privesc cu incredere ziua de miine si deja au si uitat de ´´áceste cumparaturi institutionale¨.Multe persoane isi aduc familiile alaturi de ei si se stabilesc definitiv,acest fapt duce la scaderea nivelului remitentelor si pe viitor se prevede o intensificare a acestui proces.Cine?cum?cind?o sa faca ordine in tara la capitolul coruptie nu se stie,dar un lucru este clar ca nu sunt multi doritori de a se implica in zadar la rezolvarea acestui fenomen

27

Anghelina
14 august 2007 12:00

Cum il pot contacta pe Vasile Ciobanu?
Vreau si eu diploma de bac!!!!!!!!!!!!!:D

Am un 2 foshti colegi de clasa (cu unul am invat pin in cl a 3-a,iar cu altu din a 3-a pin in a 8) care se cheama Vasile Ciobanu...asta SERIOS!e posibil sa fie unul din ei?Intrebare intrebatoare!!!

P.S.Numele ,,Vasile Ciobanu" e foarte raspindit...Deci?

28

magic
16 martie 2008 15:41

am eu diplome de bac daka mai vrea kareva... nyk_romulus id meu.

29

SpeakeR
17 martie 2008 17:42

Am ramas surprins de tema data, Eu am fost unul din studenti care ma "certam" atunci cu Dn. Ciobanu, purtam se pare acelasi nick, "SpeakeR"
Atunci si acum zic: No coment...
E prea "deshovii" baiatu si gindirea lui

magic, vrezi sa nu cumpere diploma vreun reprezentant al Centru de Combatere a Crimei Organizate pentru feciorasul sau :)...

30

Cristina
17 octombrie 2009 17:06

Am si eu o replica la cuv. Dlui :) V. Ciobanu - "invatza - da nici la buget no putut sa intre" - normal ca nu, pt ca locurile bugetare tot cumparate sunt de unu ca tine.
Am la maina diploma de la USM cu nota medie de 5,6. N,am vrut sa platesc examenele de stat, n,am practicat niciodata lucrul asta pentru ca n,am avut nevoie de note ci de cunostinte. Tot de ce am avut nevoie am invatat si nota din diploma nu m,a incurcat sa ma angajez in functia de profesor (fara maina cuiva paroasa! cu propriile puteri). In paralel, colega mea, care absolveste cu 8,8 (pentru ea e de neinteles - cum adica sa nu platesti examenele?!)si care habar nu are de gramatica elementara cl.1-4. Nu stie sa scrie, sa vorbeasca, sa se exprime corect.
Sincer, ma iertati de expresie, ma pish eu si toti cei care o cunosc pe nota ei din diploma!!!

31

aster
15 decembrie 2009 16:02

Lume, nu va stresati fara sens ... Acest individ nu e decat inca un ratat al societatii , un prost care crede ca va obtine multe in viata , sa vedem dupa ce vor pleca parintii lui din viata ce va face fara bani ...
Sa munceasca desigur ca nu poate , sa obtina ceva de unul singur desigur ca nu poate ...
Dupa cum scrie se vede ca e un agramat si dupa felul de a gandi - e un prost.

Au mai fost asa "destepti" si toti au ajuns acolo unde le este locul , nu-i el primul ... Eu nu cred in ce spune el nici o clipa ... daca era macar ceva adevarat el nu-si punea numele aici , se vede ca nu-i numele lui real...

Iar daca e drept ce spune si nu se teme de nimeni , atunci hai sa vedem ce de "Tare" e ... sa ma contacteze pe mine sa mearga cu mine la rector (PS: e un om tare de treaba, nu cred ca se va incurca pentru niste sute de euro) sa vedem unde mai este el asa tare.

Sa fie macar si feciorul lui Voronin ca tot nu-l scapa nimeni de politie daca se dovedeste mituirea.

Asaca baieti si fete ... daca stiti ca cineva mitueste e destul sa obtineti niste dovezi si trimiteti o "anonima" la Centru pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) si e dat dracului si vasile ciobanu si tatso si mamsa !

32

Razvan Ungureanu
1 februarie 2010 19:10

ce invatamant, daca o sa avem si medici dupa modelul"am dat bani acolosi acolo si acolo"

33

Razvan Ungureanu
1 februarie 2010 19:12

vai de capu' nostru

34

Mihaita
23 august 2011 15:50

Cunosti cumva id asta de mess : nyk_romulus siti cumva daca mai intra pe mess cum pot da si eu de el ?

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre