Alexandru Culiuc

23 noiembrie 2006

Cina moldoveneasca la Harvard

In data de 18 noiembrie la Harvard au avut loc doua evenimente importante — jocul de fotbal American Harvard-Yale si cina moldoveneasca. Meciul (numit The Game si nici de cum altfel) s-a desfasurat pe stadionul universitatii, iar cina moldoveneasca — in apartamentul meu. Ultima intilnire a moldovenilor de la Harvard a fost organizata doi ani in urma de Mihai Buruiana. Anul trecut nu era suficienta lume pentru o asemenea intilnire (la Harvard erau doar doi Moldoveni), anul acesta insa situatia s-a schimbat spre bine. In rezultat, ne-am adunat in urmatoarea componenta (in ordinea alfabetica):

  • Alexei Colin — Harvard College (anul 1)
  • Elena Cristea — Indiana University, Purdue University Indianapolis
  • Nicolae Cristea — Fletcher School, Tufts University
  • Alexandru Culiuc — Kennedy School, Harvard University (Ph.D., anul 1)
  • Teodor (Teo) Leahu — Yale University (anul 3)
  • Daniela Nimerenco — Harvard College (anul 3)
  • Ana Sirbu — Harvard College (anul 4)
  • Vanessa Valentino — Kennedy School, Harvard University (MPA/ID, anul 2)

Spre regret, n-am avut nici un singur reprezentat al MIT, lucru pe care sper sa-l rectificam in viitor.

Partea moldoveneasca a cinei a fost datorata Danielei Nimerenco, care a adus bomboane Bucuria si brinza de oi, si lui Nicu si Elena Cristea (frate si sora), care au adus o sticla de Cabernet de colectie si... placinte! Placintele au fost facute cu brinza feta, care este cel mai apropiat analog al brinzei noastre. In atentia moldovenilor americani: daca tii feta ceva timp in apa, sarea partial se va dizolva, si gustul ei se va apropia si mai mult de cel al brinzei moldovenesti.

Cele patru ore petrecute impreuna s-au scurs foarte repede. Printre temele abordate au figurat: publicitatea stradala din Chisinau (in mare parte datorita Danielei, care zimbeste Chisinauenilor de pe panourile publicitare Moldcell), invatamintul din Moldova, macroeconomistii moldoveni, jocul Harvard-Yale (Teo reprezenta invingatorii), viata de camin, nanasismul si cumatrismul (am ridicat si un toast in cinstea acestui fenomen), si multe altele. Muzica de fon a fost oferita de Zdob si Zdub, Snails, Cleopatra Stratan, Goran Bregovic, Vermicelli Orchestra, Dave Matthews Band, Akvarium si Maik Naumenko.

O observatie interesanta. Din cei sapte moldoveni prezenti, patru sunt absolventi ai programului FLEX (Elena, Daniela, Teo, si eu), Nicolae si Ana au facut un an scolar in SUA in cadrul unui program similar oferit de Fundatia Soros (care nu mai exista, din cite stiu). UPDATE [21 februarie 2007] Alexei a facut si el doi ani de liceu in SUA. Vanessa de asemenea a facut liceul (Phillips Exeter Academy, in New Hampshire) departe de casa (Beijing). Cred ca concluzia este evidenta — daca doriti ca copiii sa va ajunga la universitati bune, trimiteti-i la studii peste hotare cit se poate de devreme. Din punct de vedere financiar, FLEX este probabil cea mai accesibila (si totodata cea mai competitiva) optiune pentru moldoveni. Nu stiu pe cit de practic si relevant este acest sfat pentru cititorii Culiuc.com — presupun ca 90% din cei care citesc aceste rinduri au absolvit liceul (si deci nu mai sunt eligibili pentru FLEX), dar inca nu au ajuns la virsta la care ar putea avea copii adolescenti.

Fotografii

Evident, nu puteam sa nu imortalizez acest moment istoric din viata universitatii si a comunitatii moldovenesti din Boston.

Cina Moldoveneasca la Harvard

Daniela, Alexei si Teo

Cina Moldoveneasca la Harvard

Cristea & Cristea si Vanessa

Cina Moldoveneasca la Harvard

Cristea & Cristea, Vanessa si Ana

Cina Moldoveneasca la Harvard

Daniela, Alexei si Teo

Cina Moldoveneasca la Harvard

Ana si Daniela

Cina Moldoveneasca la Harvard

Intreaga gasca

Publicat: 23 noiembrie 2006 19:03

Categorii: Invatamint | Personal

Taguri: ,

Comentarii (21)

1

Daniela
23 noiembrie 2006 21:00

Imi pare bine ca am iesit cu capul in nori in ultima fotografie colectiva:)Descriere minunata si exacta a evenimentelor!

Ciao

2

Florin
24 noiembrie 2006 11:55

Moldcel - se scrie Moldcell.

3

Alexandru Culiuc
24 noiembrie 2006 21:02

Florin, multumesc mult. Corrections are always welcomed.

4

Alex
25 noiembrie 2006 0:22

Cred ca concluzia este evidenta — daca doriti ca copiii sa va ajunga la universitati bune, trimiteti-i la studii peste hotare cit se poate de devreme.
Hmmm.. Aici am citeva intrebari pentru tine. In primul rind, care sunt planurile tale pentru viitor? (i.e. ai de gind sa te stabilesti definitiv undeva 'acolo', sau sa te intorci in Moldova si sa aplici cunostintele si experienta pe care ai acumulat-o)

Si in al doilea - care crezi ca e strategia mai eficienta de dezvoltare a calitatii invatamintului in Moldova, daca toate mintile luminate (despre care se spune "nasc si la Moldova oameni") pleaca 'undeva acolo'?

p.s. welcomed->welcome (IANAEE: ... English expert)

5

Alexandru Culiuc
25 noiembrie 2006 0:53

care sunt planurile tale pentru viitor?

Nu e locul sau timpul potrivit sa raspund la aceasta intrebare. Mai am inca vreo patru ani de studii. Oricare ar fi raspunsul meu la ziua de astazi, in patru ani multe se pot schimba.

care crezi ca e strategia mai eficienta de dezvoltare a calitatii invatamintului in Moldova, daca toate mintile luminate (despre care se spune "nasc si la Moldova oameni") pleaca 'undeva acolo'?

In cazul acestei intrebari, locul e potrivit, dar timpul — nu. La moment pot doar sa te sfatui sa vizitezi culiuc.com peste vreo doua luni, posibil vei gasi ceva relevant. :)

p.s. welcomed -> welcome (IANAEE: ... English expert)

Both "welcome" and "welcomed" are ok. IANAEE either, but 300 TOEFL and 660 verbal GRE. checked with two native speakers (Ivy league grads, one is also an Exeter alumna — America's top boarding school) and got the same answer: both are valid options.

6

Igor
25 noiembrie 2006 13:04

misto ca aveti asa posiblitate de a va intalni macar o data pe an.

1. THE GAME :)))) give me a break ... iaca sambata ii "the game", you know which one ;)

2. Branza feta si tinerea in apa: credeam ca aia MD este cu mult mai sarata decat asta feta de aici, dar se vede ca in Boston lucrurile stau diferit.

3. Misto muzica ati ascultat. Chiar in still MD ;)

4. sorry de asa comentarii putin constructiv, dar l-am tinut in stilul arrocolului.

7

Alexandru Culiuc
25 noiembrie 2006 16:33

Igor, da esti mai esti tu rau...

1. The Game. Apropo, n-am idee care "the game" e simbata...

2. Probabil n-am fost suficient de explicit. Brinza feta vs. brinza/tvorog care se utilizeaza in placinte (si care nu-i sarata deloc).

4. Sometimes you just need to enjoy life. Asta nu-i articol, asta-i mai mult reportaj.

8

Igor
25 noiembrie 2006 22:24

Sandu:

1. The Game is USC vs ND http://www.bcsfootball.org/bcsfootball/ where's Harvard and Yale? Despre Wiki mai bine tac. sa fim seriosi, asta este ultima sursa la care asi apela ;)

2. Got it, thanks

3. Dar eu nu am spus ca nu-mi place articolul/reportajul, BTW. Bine scris si am "enjoit" sa-l citesc

9

Natalia Catrinescu
26 noiembrie 2006 18:05

Ce bine-mi pare ca v-ati strans! Sper sa auda si altii din regiune si sa aveti un get-together mai numeros - sunt sigura ca sunteti mai multi prin Cambridge.

Sandule, tu n-ai prins nici una din putinele ocazii cand am facut si eu placinte la 37 Kirkland? My bad, cum s-ar zice. Sunt bune cand faci jumatate feta, jumatate ricota si marari :)

Si un mic comentariu la "trimiterea copiilor dupa hotare cat mai devreme pentru a ajunge la universitati bune" - cred ca un an la scoala nu te ajuta daca nu ai "cei sapte ani acasa", sau o baza buna pusa atat de parinti, cat si de scoala din Moldova.

Cu dor din Moldova!

10

Alexandru Culiuc
26 noiembrie 2006 19:51

Natalia a scris:

cred ca un an la scoala nu te ajuta daca nu ai "cei sapte ani acasa", sau o baza buna pusa atat de parinti, cat si de scoala din Moldova.

De-acord. Posibil n-am mentionat "7 ani de-acasa + baza locala" deoarece reies din presupunerea ca majoritatea cititorilor culiuc.com au si una si alta. :)
Daca mai la serios, apoi anul de studii peste hotare este o conditie [aproape] necesara, dar nu si sificienta :) Insa acelasi lucru se refera si la "7 ani de-acasa". Cu totii avem suficiente cunostinti inalt calificate si cu 7 ani de-acasa care avea dorinta de a-si continua studiile peste hotare, insa au ratat momentul (sau n-au ajuns la scolile la care meritau sa ajunga). Gresesc?

Sandule, tu n-ai prins nici una din putinele ocazii cand am facut si eu placinte la 37 Kirkland? Sunt bune cand faci jumatate feta, jumatate ricota si marari :)

N-am prins — 1st year MPAID was crazy. Uite ca curind vom putea creea reteta perfecta pentru hibridul "placinte americane". :)

11

Peter Myers
26 noiembrie 2006 21:24

Alex-

I'm glad you met up with Alexei. I didn't realize there were so many more of you at Harvard and in the area. Hopefully I can join you all for a similar event in September 2007 when I come through Boston on a trip. Please tell all of the other Harvard-ers that they're welcome in Mereseni to visit any time they'd like.

- Peter

12

Igor Stelea
28 noiembrie 2006 21:43

Salut Alex. Tii minte ne-am intilnit la ambasada SUA in Chisianu aceasta vara? Am privit fotografiile tale si noutatile de pe blog-ul tau cu mare interes. Ma gindesc, ce crezi despre ideea de a uni mai multi Moldoveni ce invata in univesitatile din SUA undeva prin Boston in timpul vacantei de iarna? Inteleg ca posibil multi au planurile lor, si totusi, cred ca este o idee super. Tu ce crezi?
Let me know,
Igor

13

Nicu Cristea
9 decembrie 2006 21:38

Ca raspuns la comentariul lui "Alex" din 25 Noiembrie despre "strategia mai eficienta de dezvoltare a calitatii invatamintului in Moldova, daca toate mintile luminate (despre care se spune "nasc si la Moldova oameni") pleaca 'undeva acolo'?"

Daca nu aveti timp sa cititi intreg articolul, paragraful principal este urmatorul:

Few highly skilled migrants cut their links with their home countries completely. Most keep in touch, sending remittances (and, if they are successful, venture capital), circulating ideas and connections, and even returning home as successful entrepreneurs. A growing number of Indian and Chinese students go home after a spell abroad to take advantage of the hot labour markets in Shanghai or Mumbai. And a growing number of expatriate businessmen invest back home.

Wandering scholars
Sep 8th 2005
From The Economist print edition

For students, higher education is becoming a borderless world

BILL CLINTON tells a nice story about the first time he set eyes on Oxford University. He was dropped off at his college at 11pm on a rainy October night, together with three other Rhodes scholars. One of them was Robert Reich, his future labour secretary, who is exceedingly short. The four Americans walked into the college's main quadrangle, a splendid 17th-century edifice, and marvelled about the wealth of history facing them. But they were immediately brought down to earth by the head porter, Douglas Millin, who complained that he had been promised four Yanks, but had been sent only three and a half.

In Mr Clinton's student days, international education was still the preserve of a small elite of potential superstars. Today it is undergoing the same process of “massification” that has reshaped domestic higher-education policy. The number of foreign students in the OECD (see chart 5) has doubled over the past 20 years, to 1.5m.

What is driving this solid growth? The two most obvious things are the magnetic power of the world's top universities and the under-supply of university places in the developing world. The world's brightest students—and particularly its brightest graduate students—want to study at the world's best universities. Half the world's students live in developing countries where the supply of university places cannot keep up with the demand. Two of the biggest exporters of students in absolute numbers are China (with 10% of all those studying abroad) and India (with 4%).

In recent years several other things have speeded this growth even further. One is competition for talent. A growing number of rich countries are rejigging both their education and their immigration policies in order to attract highly qualified workers. A second is competition for the tuition fees that foreign students have to pay, which is particularly fierce from countries that will not allow their universities to charge realistic fees to home-grown students. Oxford has recently doubled the proportion of its overseas students, to 15%; at the London School of Economics, 75% of graduate students are from abroad. A third factor is the EU's policy of sponsoring student mobility within the Union so as to create a European identity among the young.

Several countries—most notably Australia and New Zealand—are trying to turn education into an export industry. Foreign students are triply valuable. They pay fees to universities, spend money on things like food and lodging, and may even end up staying on permanently. What better way to shift your economy from its traditional reliance on primary production?

For the past 50 years America has effortlessly dominated the market for international students, who have brought both direct and indirect benefits. Not only are they contributing some $13 billion a year to America's GDP, they are also supplying brainpower for its research machine and energy for its entrepreneurial economy. But now America's leadership is under challenge. The Institute of International Education reports that the number of foreign students on American campuses declined by 2.4% in 2003-04, the first time the number has gone down in 30 years. Foreign applications to American graduate schools fell by 28% last year, and actual enrolment dropped by 6%.

Coming after decades of steady growth, these figures sent shock waves through the academic system. Many American universities initially blamed the tightening of visa rules after September 11th 2001 and lobbied furiously for reform. Visa policy clearly played a part, but in fact America has been losing market share among international students since 1997. The biggest reason for that is foreign competition. In 2002-04 the number of foreign students increased by 21% in Britain, 23% in Germany and 28% in France. A growing number of European countries are offering American-style degree programmes taught in English. Germany has the added attraction of dispensing university education free to foreigners as well as to domestic students. Universities in the developing world, too, are expanding rapidly, and often a booming domestic job market stands ready to absorb the resulting graduates.

Yet it would be a mistake to equate America's loss of its quasi-monopoly in the supply of higher education to foreigners with long-term decline. For one thing, the market is likely to continue to grow rapidly as Asia produces its own mass middle class. For another, American universities are well placed to operate in the global market for student talent. In the past, American universities have been at their best when competing for faculty or domestic students. Why should foreign students be any different?

Brain Circulation

The spectacle of so many bright people from poor countries upping sticks for the rich world raises questions of social justice, in part because they contribute both money and brainpower to their host country while they are studying and in part because so many of them end up staying permanently. Some people see the development as a kind of neo-colonialism of the mind. But there is no guarantee that all these bright people would have prospered if they had stayed at home. The combined net worth of Indian IIT graduates in America is reportedly $30 billion. But would all those brilliant Indians have become so rich if they had stayed in India? “Better brain drain than brain in the drain,” was the much-quoted verdict of the late Rajiv Gandhi, an Indian prime minister.

Perhaps what is going on is not so much a “brain drain” as “brain circulation”. The governments of many developing countries encourage bright students to go abroad, often using scholarships as inducements, as part of a general policy of “capacity-building” so they can plug themselves into the latest thinking in the West.

Few highly skilled migrants cut their links with their home countries completely. Most keep in touch, sending remittances (and, if they are successful, venture capital), circulating ideas and connections, and even returning home as successful entrepreneurs. A growing number of Indian and Chinese students go home after a spell abroad to take advantage of the hot labour markets in Shanghai or Mumbai. And a growing number of expatriate businessmen invest back home.

Increasingly, developing countries encourage foreign universities to come to them, rather than sending their students abroad. Singapore has established close relations with 15 partners, including such elite institutions as Stanford, Cornell and Duke Medical School. Dubai has established a “knowledge village” with 13 foreign universities, and Qatar an “educational city” with four, largely for the benefit of Middle Easterners who want a western education but think they may no longer be welcome in America.

Some developing countries are even establishing themselves as educational middlemen: importers as well as exporters of talent. China not only sends the most students abroad but is also one of the leading hosts in the Asian region. Between 1998 and 2002 the number of international students in the country doubled, from 43,000 to 86,000. Malaysia sends lots of its own students abroad in an effort at “capacity-building”, but is also actively recruiting students from China and Indonesia, and increasingly from Pakistan and other Islamic countries.

The problem with equity arises not so much between the rich and the poor world but within the developing world. As a rule, only the developing world's elites attend foreign universities. The Ford Foundation is devoting huge resources to putting this injustice right: in 2000 it provided $280m over 12 years—its biggest-ever grant—for a scholarship programme to send disadvantaged people from poor countries to leading universities abroad. Douglas Millin is, alas, no longer with us. But if the Ford Foundation has its way, his successors will have to deal with people from considerably farther afield than Hope, Arkansas.

14

Alexandru Culiuc
9 decembrie 2006 21:47

Nicu, thanks for sharing. Un articol interesant si bine scris.

15

Doomie
12 decembrie 2006 2:27

"Daca doriti ca copiii sa va ajunga la universitati bune, trimiteti-i la studii peste hotare cit se poate de devreme."

Eu cred ca tu ai ajuns la concluzia asta mult prea repede. Faptul ca acei moldoveni care s-au intilnit la Harvard au facut toti ceva exchange year in vest nu inseamna ca asta e calea cea mai buna spre a face studii universitare in vest. Cu atit mai mult nu inseamna ca vor ajunge la universitati bune (aici ai pus un egal intre Harvard et al. si 'bun', dar asta-i tema unei altei discutii :)).

O fi existing vreun causal link intre exchange year si studii universitare in vest, dar cu un asa sample size nu cred ca-l demonstrezi. Uite, de ex., majoritatea prietenilor mei nu se incadreaza in 'stereotipul' asta.

Otherwise, your blog is quite entertaining. Keep up the good work!

16

Alexandru Culiuc
12 decembrie 2006 5:48

Dumitru/Doomie, nici vorba it's a small sample size. Dar 7 din 8 este un rezultat putin surprinzator (Alexei este unica persoana din cei adunati care nu a facut high school exchange), pentru a-l dismiss as "not statistically significant".

O fi existing vreun causal link intre exchange year si studii universitare in vest [...]

M-ai mult nici nu-mi propuneam sa arat. Este evident ca high school exchange is neither a necessary, nor a sufficient condition — ar fi stupid sa afirm either one. Insa probabilitatea de succes creste (nu pina la 1, dar oricum). Inchipuie-ti niste parinti care maximizeaza bunastarea copiilor sai. Sa presupunem ca studiile la Harvard et al. (Ivy + alte top 10) este the perfect intermediate target (d.p.d.v. a parintilor). Este clar ca ei vor intreprinde un sir de masuri care maresc probabilitatea ca copiii sa nimereasca la o universitati bune. Am vrut doar sa remarc faptul ca high school exchange ar putea fi unl din ingredientele cu cel mai mare bang for the buck. It's not always about stat inference. :)

17

Doomie
12 decembrie 2006 6:13

Alex, s-ar putea sa ai dreptate. Vroiam doar sa evidentiez faptul ca se poate reusi bine-mersi si-n pofida lipsei de high school exchange experience. E important de stiut acest lucru pentru ca oportunitatile de a face un astfel de exchange sunt limitate, asa ca parintii si copiii lor tre persevereze si-n alte privinte (for example, actual studying) ca sa-si mareasca sansele de a ajunge la acel 'intermediate target' :)

In orice caz, eu cred ca noi avem aceleasi opinie so... it's time for The Daily Show/Colbert Report. G'night :)

18

Klaus
12 decembrie 2006 16:39

Cica recent la ORT a fost o emisiune dedicata Harvarzistilor din fostele tari URSS si cica era si o moldoveanca pe-acolo da cine si cum si de ce nu stiu ca eu n-am privit da gf mi-a spus ca era tare interesanta ;)

19

Alexandru Culiuc
12 decembrie 2006 16:48

Klaus, din cite cunosc, e vorba de Ana Sirbu (vezi foto mai sus), emisiunea era semnata de Svetlana Sorokina.

20

Blabla
21 februarie 2007 21:23

Da, este vorba de Ana Sirbu, care de fapt mai mult tacea, dar e super sa vezi si Moldoveni la ORT si Harvard.
Sandu, Alexei tot a facut 2 ani liceu in SUA.Nu a putut face exchange ca mama sa lucreaza la Ambasada SUA si cica sa nu fie nepotism etc Alexei a facut liceu prin alte programe accesibile alesilor, asa ca studiul tau de esantion arata ca 8 din 8 au facut liceul in SUA

21

Alexandru Culiuc
21 februarie 2007 21:26

Aha... Merci pentru info. Chiar acum corectez.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre