Alexandru Culiuc

11 decembrie 2006

Moldova: puncte de vedere alternative

"De-ai putea sa te vezi dintr-o parte!.." — un sfat bun insa greu de urmat, cel putin in cazul unei persoane. Privirea dintr-o parte a propriei tari este un exercitiu nu mai putin util si, in plus, realizabil. In ianuarie am privit Moldova prin prisma lui Tony Hawks si voluntarilor Corpului Pacii. Va propun alte doua puncte de vedere neortodoxale asupra Moldovei: cel al unui economist extraterestru, si cel al unui prezentator TV american.

Punctul de vedere al economistului extraterestru

[UPDATE: 19 decembrie 2006] ATENTIE! Aceasta parte a eseului este partial bazata pe date statistice eronate oferite de World Development Indicators — cititi detaliile. Totodata, consider ca concluziile generale ramin valabile, asa ca las textul original intact.

Moldova din spatiuImaginea din dreapta prezinta globul pamintesc vazut din punctul de vedere al unui extraterestru, a carui corabie cosmica este "atirnata" exact deasupra Moldovei.

Probabil va intrebati ce reprezinta cercul de nuanta oranj centrat pe Moldova. Este un cerc cu raza de 3000 km, in interiorul caruia nu exista nici un stat cu un PIB pe cap de locuitor mai mic decit cel al Moldovei. Cu alte cuvinte, cel mai apropiat stat mai sarac ca Moldova se afla la o distanta mai mare de 3000 km distanta. Datele privind PIB pe cap de locuitor pentru anul 2005 (dolari PPP in preturile anului 2000) provin din World Development Indicators (WDI), harta — din Google Earth.

Apar doua intrebari:

  1. Care sunt cele mai apropiate tari mai sarace aflate chiar in afara razei de 3000 km
  2. Cu cit mai sarace sunt aceste tari decit Moldova?

Imaginea de mai jos raspunde concomitent la ambele intrebari. In drept cu tarile in cauza am indicat PIB/capita pentru 2005 (dolari PPP in preturile anului 2000) si marimea acestuia ca procent din PIB/capita a Moldovei ($1707). Am inclus si doua tari care sunt marginal mai "bogate" ca Moldova.

Moldova from Space
Surse: Google Earth, World Development Indicators 2005.

Un cititor atent va remarca ca in acest cerc se inscrie Iraqul, care probabil are un PIB/capita mai mic ca Moldova (WDI nu dispune de nici un fel de date macroeconomice pentru Iraq). Insa observati ca mai sus am scirs "nu exista nici un stat...", iar Iraq in prezent nu este stat (de facto, cel putin) si respectiv nu incalca legitatea empirica postulata mai sus (ce cuvinte fistichii!). Exista si alte motive care ma fac sa ignorez Iraqul, pe care le voi explica intr-un eseu ulterior.

O alta tara care era cit pe ce sa "distruga" cercul este Uzbekistanul, cu un PIB/capita de $1812 (106% fata de Moldova). In rest insa, tarile inscrise in raza de 3000 km — inclusiv fostele republici caucaziene, tarile orientului apropiat (printre care Lebanon, Iordania, Syria) si tarile Africii de Nord — au un PIB/capita mai mare decit cel al Moldovei cu cel putin 66% (Georgia, $2842).

Iata asa o privire extraterestra. Cu titlul de "cea mai saraca tara din Europa" ne-am deprins. Acum putem adauga urmatoarele doua calificative:

  • Moldova — cea mai "singuratica" tara saraca din lume
  • Moldova — cea mai nordica tara saraca din lume

Aici trebuie sa fac o paranteza. Cetatenii Moldovei sunt in realitate ceva mai bogati, deoarece PIB-ul nu include remitentele. Totodata PIBul pe cap de locuitor reflecta nivelul jos al productivitatii, precum si scaderea ponderii populatiei active in totalul populatiei. O situatie trista...

Ar fi pacat sa inchei acest eseu cu aceasta nota pesimista. Dupa cum va veti convinge mai jos, unii au o impresie mult mai buna despre imaginea (seducatoare) a Moldovei.

Punctul de vedere a lui Stephen Colbert

Colbert at KSG Stephen Colbert este prezentatorul Colbert Report, unei emisiuni satirice zilnice difuzate pe Comedy Central. Imi este greu sa explic pe cit de popular este aceasta persoana si emisiunea lui in rindurile americanilor ginditor si in special in rindurile tineretului liberal — Colbert bucura zilnic milioane de persoane cu o satira politica de cel mai inalt nivel. Vinerea trecuta Colbert a vorbit in fata publicului de la Harvard (fotografia din dreapta a fost facuta de Alexandra Bell si publicata in Harvard Crimson). Timp de 90 minute muream de ris, necatind la faptul ca interviewerul, un student din Harvard College, a facut tot posibilul sa adoarme publicul.

In martie a.c. Peter Myers a scris despre faptul ca Colbert a pomenit Moldova in emisiunea sa. Am mentionat si eu acest fapt in discutia brandului Moldovei. Acum insa avem ocazia sa savuram intreaga secventa — datorita Youtube, evident. Enjoy (in special primele 70 secunde):

Publicat: 11 decembrie 2006 1:35

Categorii: Economie si Afaceri | Imaginea Moldovei

Taguri: , , ,

Comentarii (13)

1

Klaus
11 decembrie 2006 9:52

Afirmatia ta m-ar afecta mai mult daca as sti ca exista un decalaj enorm intre calitatea vietii in Moldova si cea din Ucraina. Dar de cate ori merg in UA vad drumuri la fel de proaste, sate la fel de sarace si oameni la fel de necajiti ca la noi. Nu pun la indoiala cifrele - desigur ca Ucraina dispune de industrie, porturi, zacaminte care fac PIB-ul pe cap de locuitor mai mare, dar asta afecteaza poate primele 10%-15% din populatie ca bogatie. Ceilalti oricum traiesc in aceeasi mizerie.

Problema nu consta doar in marimea PIB-ului ci si in distributia lui. Nu sunt comunist si nu cer impartirea egala a avutiei, doar ca nefiind economist nu ma incanta acesta imparteala.

Am o intrebare totusi. Impartirea PIB-ului se face la numarul de populatie oficial? ~4,466 mii? Dar se stie ca peste 1 mln din ei sunt in alte tari, contribuind la PIB-urile Spaniei, Portugaliei, Italiei... Deci exista o populatie virtuala care nu contribuie deloc la marimea PIB-ului (ai mentionat ca ce trimit ei nu intra in calcul), dar contribuie la impartitorul ecuatiei. Pe de alta parte milioanele de emigrati ilegali din Spania, sa zicem, contribuie la PIB-ul oficial, dar nu apar in numarul populatiei la care acesta este impartit... (Nu ma doare PIB-ul Spaniei, doar relevanta procedurii de aflare a PIB/cap). Pentru Spania decalajul n-o fi atat de important, dar pentru Moldova unde, conform propriilor tale estimari, "Moldova este unicul stat din Eurasia in care volumul remitentelor depaseste volumul exporturor (900 mil. USD fata de 719 mil. USD in primele noua luni)!" cifra data schimba radical situatia, nu?

Si iarasi, cei 900 mln USD trimisi in Moldova, nu reprezinta intregul volum de Produs Brut creat de milionul de moldoveni plecati. Este doar ceea ce pot economisi si trimite acasa, nu ceea ce poduc.

Asta si explica socul occidentalilor care citesc date brute despre PIB/cap in avion si cand coboara din avion asteapta sa vada colibe.

2

Egor Margineanu
11 decembrie 2006 10:33

As mai adauga la cele scrise de Klaus urmatoarele. Mai exista si problema mentinerii unei saracii artificiale. Recent, in Bucuresti un taximetrist ma intrebase cit cost un bilet dus-intors cu autocarul pina la Chisinau. Cind i-am raspuns, el ma intrebase de ce asa putin. :) Nu am stiut ce sa-i raspund.

3

Alexandru Godoroja
11 decembrie 2006 21:50

Din pacate trebuie sa acceptam ca suntem cetatzeni ai uneia dintre cele mai sarace tzari din lume. Cu toate acestea sunt multe lucruri cu care ne putem mindri. De multe ori sunt de parerea ca unele lucruri chiar le facem mai destept. Cit despre saracie, cind sunt intrebat aici in US despre situatzia economica in RM, le raspund ca avem o economie slab dezvoltata. Aceast raspuns ma face sa ma simt mai bine, caci nu cred ca e prea placut sa-ti aminteshti de situatzia actuala din Moldova. Sper totushi ca viitorul este plin de surprize si multe se vor schimba in timpul apropiat.

PS!
Apelez la ajutorul dvs. O intrebare nu prea la tema pentru Sandu, dar si pentru alte persoane de pe blog:
"Ce parere avetzi despre Universitatea Americana din Bulgaria (www.aubg.bg)? Credetzi ca merita efortul aceasta universitate? Mersi anticipat."

4

Alexandru Culiuc
12 decembrie 2006 8:41

Klaus, toate intrebarile si dubiile tale au raspunsuri. Evident, o solutie este sa ne bazam concluziile pe impresii personale (vizite in Ucraine, etc.), but eyes can be deceiving. Anume asta si este scopul acestor articole – sa ne deprindem sa percepem informatia printr-o prisma obiectiva.

Afirmatia ta m-ar afecta mai mult daca as sti ca exista un decalaj enorm intre calitatea vietii in Moldova si cea din Ucraina.
Deci tu propui sa comparam Moldova cu Ucraina. S’il vous plait. Evident trebuie sa incepem cu marimea PIB/capita PPP pentru Ucraina. Poftim: $6086 (357% fata de Moldova). Hai s-o luam la rind.
Dar de cate ori merg in UA vad drumuri la fel de proaste, sate la fel de sarace si oameni la fel de necajiti ca la noi.
Nu iai in consideratie nivelul de urbanizare in cele doua tari. Sa incepem cu aceea ca produsul unui orasean este mai mare decit cea a unui satean (nu e locul potrivit sa explic cauzele acestui fenomen, insa crede-ma ca it really makes sense. Cea mai simpla explicatie este oferita de modelul Harrod-Domar).

Sa presupunem pentru o clipa ca produsul unui satean mediu din Moldova este egal cu produsul unui satean mediu din Ucraina, si, in mod similar, produsul unui orasan din Moldova este egal cu produsul unui orasean din Ucraina. Oare asta neaparat inseamna ca PIB/capita este acelasi? Raspunsul este negativ daca ponderea celor ce traieste la sat este diferita intr-o tara fata de cealalta. Populatia rurala constituie 53% din populatia Moldovei, insa doar 32% in Ucraina (conform datelor WDI). Respectiv media ponderata a celor doua nivele de venituri este neaparat mai mare in Ucraina decit in Moldova (decalajul depinzind de diferenta relativa a celor doua productivitati).

Situatia este insa agravata cel putin de un factor. Chiar daca tu ai dreptate si produsul unui satean in Moldova si Ucraina este relativ egal, apoi produsul unui orasaean este mult mai inalt in Ucraina decit in Moldova (industrie relativ dezvoltata). Respectiv decalajul se va mari si mai mult.

[…] Ucraina dispune de industrie, porturi, zacaminte care fac PIB-ul pe cap de locuitor mai mare, dar asta afecteaza poate primele 10%-15% din populatie ca bogatie.
Nu inteleg de ce trebuie sa ghicim aceste cifre. Este suficient sa ne uitam la statistica ca sa vedem ca situatia este diametral opusa celei descrise de tine. Gini in Moldova constituie 0.33, iar in Ucraian -- 0.24. Trebuie de spus ca 0.33 indica un nivel scazut de inegalitate, insa Ucraina oricum ne bate – veniturile sunt distribuite mai uniform in Ucraina decit in Moldova.

Explicatie? Din nou intra in joc urbanizarea tarilor. Inchipuieti ca toti orasenii au acelasi venit mare si toti satenii au acelasi nivel venit mic. Observa ca in acest caz inegalitatea in cadrul fiecarui grup (urban si rural) este zero, si toata inegalitate provine doar din diferenta de venituri dintre grupe. Cind va fi inegalitatea totala minimala? Atunci cind toata populatia este urbana (toti au acelasi venit mare) sau cind toata populatia este rurala (toti au un acelasi venit mic). Cind va fi inregistrat cel mai inalt nivel de inegalitate? Corect – cind 50% din populatie traiesc la sat si 50% la oras (daca tema te intereseaza, cauta „within versus between inequality”). Ne uitam la distributia urbana/rurala in Moldova. Exact! 47/53, adica foarte aproape de acel 50/50 care asigura inegalitate maximala.

Impartirea PIB-ului se face la numarul de populatie oficial? ~4,466 mii?
Imi pare rau sa-ti comunic, insa Republica Moldova de facto se extinde intre Prut si Nistru (lasam aspectele politice de-o parte), populatia constituind 3.3 mil. persoane. PIB-ul de asemenea nu include Transnistria (apropo, PIB/capita in Transnistria este practic egal cu cel al Moldovei in mare parte datorita nivelului sporit al urbanizarii).
Dar se stie ca peste 1 mln din ei sunt in alte tari, contribuind la PIB-urile Spaniei, Portugaliei, Italiei...
Nu se stie. Toate studiile arata ca sunt plecati nu mai mult de 300 mii. Eu inteleg ca opozitia are dorinta sa exagereze problema exodului uman, insa trebuie de avut rusine. Toate cifrele circulate in presa (de genul 600 mii-1mil.) sunt scoase din pod.
Dar pentru Moldova unde, conform propriilor tale estimari, "Moldova este unicul stat din Eurasia in care volumul remitentelor depaseste volumul exporturor (900 mil. USD fata de 719 mil. USD in primele noua luni)!" cifra data schimba radical situatia, nu?
Da, cifra de 900 mil. USD este impunatoare. Insa doar la prima vedere. Hai sa zicem ca remitentele sunt unicul factor care diferentiaza PIB de PNB (produsul national brut). Deci PNB=PIB+Remitente=3mlrd+0.9mlrd=3.9mrld=130%PIB. Adica PIB/capita va creste cu 30%. Mai adaoga 10% datorita faptului ca 300 mii de facto nu traiesc in Moldova. Felicitari, probabil ii intrecem pe uzbeci (aren’t you proud already?). Insa Georgia este cu 66% mai productiva. Si nu uita ca Georgia este si ea un recipient important de remitente si exportator de forta de munca (si aceeasi ajustare la remitente ar mari PNB/capita a Georgiei de-asemenea). Iar vecinii imediati au venituri de 3-4 ori mai mari ca noi. Asa ca remitentele nu acopera nici o fractiune din diferentele de venit.
Asta si explica socul occidentalilor care citesc date brute despre PIB/cap in avion si cand coboara din avion asteapta sa vada colibe.
Tu, impreuna cu occidentalii, incurci veniturile curente cu avutia. Avutia este suma tuturor veniturilor anterioare, ajustate la depreciere. Occidentalul vede, in mare parte, ramasitele bogatiei (relative) a regimului sovietic. Moldova se aseamana cu o familie de aristocrati rusi dupa revolutia din 1917 – inghetam de frig si mincam pine goala, insa in continuare mai avem faianta scumpa si argintarie ramasa de pe timpurile vechi. Exista doar o problema: cu timpul faianta se sparge, iar argintaria se fura de vecini (Rusia o face metodic prin ridicarea preturilor la gaz si retezarea pietelor de desfacere), si cu timpul nu ne vom deosebi cu nimic de familiile de proletari.

5

Klaus
12 decembrie 2006 12:20

Multumesc pentru lectie,

Sunt multe lucruri interesante in raspunsul tau. Nu sunt economist si imi recunosc calitatea de diletant cand e vorba de tema eseului dat.

Ramane o neclaritate. CIA World Factbook (https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/md.html) ofera urmatoarele date pentru Moldova.

GDP (PPP) - 8, 41 miliarde
Populatie - 4,466,706 (foarte exact ;)
GDP/capita - $ 1,900

Daca in imparteala s-ar folosi populatia de (facto) 3,3 milioane, atunci GDP/capita ar fi de 2,550.

6

Igor
13 decembrie 2006 6:21

interesanta analiza. In genere tre sa fim mai atenti cu orice indicatori macroeconomici, caci si ei sunt estimati cumva. Oricum, analiza propusa de Alexandru imi pare foarte credibila.

Klaus: Ukraina vs Moldova

Nu stiu eu ce si unde ai observat, dar eu de cativa ani, in fiecare vara fac cel putin 4 drumuri Chisinau-Izmail. De-asi avea timp, asi scrie un eseu pe tema data, dar la moment un mic comentariu. Drumurile in Moldova sunt cu mult, cu mult mai proaste decat in Ukraina (nu am mers cu autobusul). Am traversat modlova de la un capat la altul, si regiunea odessa tot (care nu cred ca este cu mult mai diferita decat alta parte a UKR). Nivelul de viata, apreciat "la ochi" este mai mare in UKR decat in MD. Asta-i realitatea.

7

Alexandru
13 decembrie 2006 11:04

Your data is wrong. The official GNP of Moldova in 2006 is around $3300. The GNP of Ukraine in 2006 is around $7000. So the difference is around %220, and not 350% or something like that. Use the information provided by official Moldovan statistics. Resources like cia world factbook often cite old information and sometimes even incorrect.

In comparison, the GNP of Georgia today is around $4400 and Armenia $5000. By GNP per capita Moldova is placed 8-9 in CIS.

$3300 is not that much, but a major improvement from $1700.

8

Natalia
13 decembrie 2006 15:57

What really bothers me is Moldova’s unattractive investment climate, not just poor GDP figures. Currently Georgia has marginally higher GDP, yet look at the rankings of doing business in Georgia vs Moldova (www.fdi.net). As a result, the gap between these 2 economies will probably widen in the following years. People often ask me whether it’s worth investing in Moldova. It would definitely be the case if the politicians got into their heads that the foreign investors are not the “baddies” who are going to invade and exploit us, and made the FDI a hassle-free exercise.

9

Val
15 decembrie 2006 15:30

foarte interesanta observatie re: raza 3,000 km. Cheers!

10

Lucia
15 decembrie 2006 15:57

Din orice perspectiva te uiti la Moldova, concluzia tot una ramine: Tara asta trebuie dezvoltata din toate aspectele, mult si serios. Si intrucit dezvoltare de la sine nu se poate, iarasi ajungem la rolul primordial pe care trebuie sa-l joace guvernul (de toate nivelele) in dezvoltarea social-economic a tarii. Cu cit mai repede si mai serios, cu atit mai bine!

11

Val
20 decembrie 2006 10:27

Lucica -- Moldova are toate simptoamele unei tari post-colonialiste, unde guvernul sau nu stie ce sa faca fara un "stapan" care sa-i deie indicii de sus.
Personal, eu nu vad Moldova sa fie independenta pentru mult timp.

12

Elena
25 ianuarie 2007 19:24

Nu stiam de existenta acestui blog pana azi, cand am intrat pe site-ul ambasadei Moldovei ca sa mainformez pentru o viza...Mereu imi face placere, uneori chiar ma surprinde(!) faptul ca exista lume interesata, dornica sa se "implice"( macar cu vorba!) insetata de schimbare, ingrijorata pentru viitor si optimista oricat de sumbru ar parea acesta! Blog-ul dumneavoastra descrie Moldova in culori foarte negre,o redau in umbra sfarsitului si contureaza atat de bine groapa in care s-a prabusit Moldova de ceva timp, si pare a nu-si mai reveni...in fine, de ce sa fie descrisa in lumina si flori daca nu are cum...? Ma atac in primul rand la toate datele statistice mentionate si interpretarile diferitilor indicatori care apar de-a lungul acestui blog...Nu ca as tinde sa schimb realitatea, dar nu m-as baza niciodata pe diversele anchete statistice despre Moldova realizate in strainatate fie de catre Comisia europeana, Cia, ONU etc. Moldova nu dispune de date fiabile,care sa poata stabili indicatori(macroeconomici) coerenti din cauza unei grave lipse de informatie...iar toate aceste organizatii internationale, presupuse "ajutoare" , ele de unde sa le scoata mai bune?? Consider ca toti acesti indicatori provenind din surse diverse si nesigure nu constitue in nici un caz un suport fiabil pentru a reda o imagine corecta a tarii noastre in acest moment,... nu in ochii nostri cel putin! Sa-i lasam pe ceilalti sa creada, oricat de false s-ar construi parerile straine despre Moldova si oricat de mult ar apasa aceste idei false peste economia noastra( in cazul investitiilor directe,lipsei multinationalelor, sau macar a delocalizarilor acestora la noi in tara etc)! Dar noi, cei de acasa, ar trebui sa pastram un alt "ochi",sa cautam indici si solutii in alta parte; ar fi bine de exemplu sa ne interesam mai mult la sistemul de invatamant din tara care decade cu cea mai grava viteza si in cel mai ingrijorator mod!! Si nu ar mai trebui sa consideram vinovat numai guvernul,judecat incapabil de a remunera profesorii si de a finanta Universitati si scoli! Problema este in tineretul nostru, pierdut si complet dezorientat(din motive reale)care are nevoie de sustinere si de o recapatare de incredere in sine!! O mare problema la noi in tara o constitue lipsa de motivatie, de ambitie, de informatie si de responsabilitate a tineretului...care inceteaza sa aspire. Investitiile si capitalul strain, in cazul in care ajung, au nevoie sa ajunga pe maini, dar si pe capuri bune!...Ca sa favorizam atractia capitaluilui strain pe piata Moldovei, in primul rand trebuie sa atragem noi, tinerii si sa aratam ca santem capabili! In alte cuvinte, consider ca ar trebui sa incetam sa tindem spre varfuri, cand problema nerezolvata sta ingropata la radacini!

13

Petru
5 februarie 2007 13:27

Hei, Alex!

How are you, mate? I hope you do remember me.
I've heard you're in the USA...
Hope you're enjoing there...
Drop me few lines when you have a chance.

Cheers

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre