Alexandru Culiuc

8 decembrie 2006

Culiuc.com citat in mass media traditionala — istoria unui dezastru jurnalistic

Am obiceiul prost sa-mi verific posta electronica imediat cum ma trezesc. Primul mesaj pe care l-am citit astazi dimineata a alungat somnolenta intr-o clipa: o veche cunostinta cu toata seriozitatea m-a felicitat cu obtinerea titlului de Ph.D. de la Harvard. Pentru citeva secunde am ramas absolut socat, dupa care am observat ca mesajul este urmat de textul unei stiri in limba rusa. Chiar in primul paragraf era mentionat "доктор гарвардского университета в области общественных политик Александр Кулюк".

Dupa o scurta investigatie online am aflat ca in data de 6 decembrie Infotag a publicat stirea "Moldova pretinde intiietatea mondiala la deficitul balantei comerciale", scrisa in baza eseului meu precendent. In aceeasi zi stirea a fost preluata de Moldova Azi, unde si puteti face cunostinta cu capodopera jurnalistica in trei versiuni lingvistice: romana, rusa si engleza. Aici voi cita doar primul paragraf al versiunii romane:

Republica Moldova are toate sansele sa se plaseze pe primul loc in lume dupa deficitul balantei comerciale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Alexandr Kuliuk, doctor in politici sociale la Universitatea Harvard, intr-un studiu analitic privind situatia economica a Moldovei.

Prima propozitie corespunde analizei din eseul meu, cea de-a doua, insa, merita sa fie analizata cuvint cu cuvint:

Aceasta este concluzia la care a ajuns... Marimea balantei comerciale nici de cum nu este concluzia eseului. Am estimat deficitul balantei comerciale exclusiv pentru a motiva ultimul paragraf al eseului, in care trasez legaturile dintre contul curent si remitente.
... Alexandr Kuliuk... Alexandr? Kuliuk?! Explicati-mi va rog de unde a aparut aceasta scriere a numelui meu? Din clasa a saptea, cind am inceput sa scriu in zilnic "l. rom." in loc de "л. молд.", sunt "Culiuc", cu doi "c", si fara urma de kapa.[1]
... doctor... Doctor?!! Pina la Dr. Culiuc mai am cel putin patru ani. Intre timp sunt doctorand.
... in politici sociale... Sociale?!! Sunt doctorand in politici publice (ce-i drept toate studiile si cercetarile tin de economie, cu aplicatii in politici publice). Verificarea acestui fapt nu necesita nici un efort — era suficient de vizitat biografia mea.
... la Universitatea Harvard... Slava domnului, cel putin denumirea universitatii au scris-o corect (insa in versiunea rusa "гарвардского университета" este scris cu minuscule).
... intr-un studiu analitic... Spuneti-mi va rog de cind un eseu publicat intr-un blog personal se numeste "studiu analitic"?
...privind situatia economica a Moldovei. "Situatia economica a Moldovei" este o tema mult prea globala pentru un eseu de patru pagini? Eu m-am focusat pe contul curent — un element relativ restins al situatiei economice a unei tari.

Intreaga propozitie este compusa din inexactitati, erori, si inventii. Cel mai neplacut este faptul ca a fost schimonosita puternic si esenta analizei. Citind stirea Infortag, mi s-a creat impresia ca agentia citeaza cuvintele unui student de anul 1 de la ASEM. Oricare persoana competenta in economie care nu a avut timpul sau dorinta sa gaseasca eseul original probabil si-a spus "halal de asa doctori de la Harvard".

In finala, versiunile romana si engleza sunt scrise cu un numar enorm de greseli de exprimare si ortografice. Din cite inteleg, stirea a fost scrisa initial in rusa si apoi tradusa in celelalte doua limbi. Este clar ca autorul versiunii ruse nu i-a oferit traducatorului referinta la eseul original de pe Culiuc.com. Anume in procesul de traducere au si aparut "Alexandr Kuliuk" si "politicile sociale", si o mare parte din inexactitatile in redarea analizei. Cu totii cunoastem ca "telefonul stricat" este un joc indragit de jurnalisti, insa, de regula, mesajul este distorsionat cind jurnalistul de la un ziar (o revista, etc.) "interpreteaza" creatiile colegului de breasla de la un alt ziar. In cazul dat avem de-afacere cu telefonul stricat in cadrul unei singuri agentii de stiri.

Cel mai hazliu ca multe din aceste probleme puteau fi usor evitate: jurnalistului de la Infotag ii era suficient sa ma contacteze prin intermediul acestui site.[2]

Cu alte cuvinte, aceasta "stire" intruchipeaza totul ce eu includ in notiunea "jurnalistica proasta":

  • Pozitia si mesajul persoanei citate sunt deformate.
  • Sunt schimonosite denumiri si fapte usor-verificabile.
  • Stirea a fost preluata fara consultarea autorului si fara referinta la sursa originala (Culiuc.com).
  • Stirea este plina de greseli ortografice si de exprimare.

Infotag este una dintre cele mai stimate surse de stiri din Moldova, si nu-mi vine sa cred ca aceasta istorie este tipica pentru agentie. Presupun ca avem de-afacere cu neprofesionalismul unui singur jurnalist. Totodata, ma bucura faptul ca mass-media traditionala din Moldova incepe sa priveasca blogurile drept o potentiala sursa de stiri.

Totusi, ma simt nevoit sa termin cu o nota mai putin optimista. Cazul dat m-a convins inca o data ca in societatea noastra nu este primit sa te documentezi (sa-ti bazezi cuvintele pe fapte verificate, sa verifici si sa citezi sursele utilizate), lucru pe care il vedem la tot pasul: in discutiile de pe Forum.md, in articolele din mass-media, in publicatiile "stiintifice" si in discursurile si dezbaterile politice. Din punct de vedere a societatii, problema nu consta in faptul ca au fost schimonosite cuvintele si gundurile mele (asta-i problema mea personala), ci in faptul ca intreaga societate deseori este ghidata de opinii si pozitii prost-argumentate.

[1] Tatal meu semneaza articolele stiintifice Kulyuk, dat fiind ca a inceput sa se publice in reviste de referinta mult inainte de reintroducerea alfabetului latin, iar Kulyuk era transcrierea in engleza a familiei Кулюк.

[2] Probabil port si eu o parte din vina — Culiuc.com pina acum nu ofera un mecanism de feedback dedicat pentru cei care doresc sa ma contacteze in privat.

Publicat: 8 decembrie 2006 9:37

Categorii: Personal | Vezi de-asemenea

Taguri: , ,

Comentarii (22)

1

Vladislav Namashco
8 decembrie 2006 10:34

Acest caz releva bine care e situatia reala in mass-media autohtona, originea si relevanta subiectelor, si nu cred ca acest incident demonstreaza doar "neprofesionalismul unui singur jurnalist".

2

Viorica Antonov
8 decembrie 2006 11:25

Mie imi pare rau, draga Alexandru, pentru situatia in care te ai aflat. Ai toate drepturile sa ridici acest subiect la nivel de plagiat, mai mult ca atat ca ti s-au incalcat dreptul de autor si proprietate intelectuala, care se protejeaza prin legea Nr293-XIII din 23 noiembrie 1994 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
Legea a aparut in monitorul oficial cu unele modificari Nr.130/1016 din 19.09.2002.
De asemenea, poti consulta situl Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova la www.agepi.md.
Sau, situl wwww.patent.md.
Iti urez succese!


3

Pavel Ciorici
8 decembrie 2006 12:41

Interesant, domnule Dr. Kuliuk :)))

P.S. mai scrie cite ceva din cind in cind ca e foarte interesant :) chiar intru zi de zi pe acest in cautarea unor noutati pe acest site.. Succese!

4

vitalie
8 decembrie 2006 13:10

de fapt, problema e alta. si consta in credibilitatea analistilor economici autohtoni (fara indoiala, foarte buni, dar..prorocii nu sunt iubiti in tara lor) si implicit credibilitatea mesajelor lor. in Moldova este foarte greu sa plasezi si sa emiti mesaje critice credibile la adresa guvernarii sau la adresa politicilor promovate de aceasta fara a fi banuit de partinire. ziaristii au tot obosit sa-i citeze pe aceeasi Nadin Luchian, Iurie Gotisan, Veaceaslav Ionita care, pe langa faptul ca se repeta s-au cam uzat. din motivul asta, o critica venita de la Harvard este binevenita, si ideea a fost de a acoperi acelasi mesaj critic in ambalaj strain, pentru a se vinde mai bine si pentru a creea impresia de obiectivitate. ar fi si o gura de aer salvatoare pentru Ionita, Luchian si compania care, odata sprijinita pozitia lor de peste Ocena, vor deveni mai credibili. pana la urma , draga Alexandru, tu nu pierzi nimic, jurnalistul de la Infotag (agentie de presa care apartine lui Anatol Golea, seful de la TV7) doar castiga impreuna cu agentia, numele tau si a Universitatii tale este folosit doar ca pretext, nimic mai mult, iar per ansamblu, mesajul critic la adresa guvernarii a primit un sprijin neasteptat. nu cred ca ai motive sa dai tipul in judecata, atata a inteles el. prostia a fost de a nu se consulta cu tine, in vederea elucidarii unor momente neclare...succes

5

Mihai Moscovici
8 decembrie 2006 14:08

Pe langa sugestiile de ordin legal al Vioricai, ce-ar fi sa publici dezvaluirea ta in mass media traditionala (ziar sau vreo publicatie on-line de genul azi.md, yam.ro). Prin aceasta ai atentiona opinia publica despre veridicitatea si calitatea a ceea ce se scrie in mass media moldoveneasca si ai da o lectie buna celor de la Infotag. Nu doar jurnalistii de la Infotag se vor invata minte, dar si ceilalti colegi de breasla vor fi mai atenti.
Un alt scenariu ar fi sa apelezi la concurentii de piata ai Infotag-ului si sa ii lasi sa "sfasie" Infotag-ul pe marginea cazului dat.
In fine, tu ai dreptul la replica sau cel putin Infotag-ul este dator sa publice o dezmintire, daca desigur tu ai sa le-o ceri.
Mai am vreo cateva scenarii, insa nu le spun aici si acum caci probabil deja am facut impresia unui sadic.

6

Alexandru Culiuc
9 decembrie 2006 3:48

Vitalie, explicatia dumitale mi se pare plauzibila. Nu sunt de-acord doar cu concluzia:

pana la urma, draga Alexandru, tu nu pierzi nimic, jurnalistul de la Infotag [...] doar castiga impreuna cu agentia, numele tau si a Universitatii tale este folosit doar ca pretext, nimic mai mult, iar per ansamblu, mesajul critic la adresa guvernarii a primit un sprijin neasteptat.

Zici ca nu pierd nimic? Oare nu vei fi de-acord ca that’s really up to me to decide? Iar eu evaluez aceasta stire reiesind din urmatoarele:

  • Redarea schimonosita a eseului initial stirbeste din credibilitatea mea
  • Nu tin parte cu nici o forta politica din Moldova, si nu vreau sa fiu atras in dezbateri politizate.
  • Nu vreau numele meu sau sa fie utilizat ca pretext. Punct.

Nu cred ca ai motive sa dai tipul in judecata, atata a inteles el. prostia a fost de a nu se consulta cu tine, in vederea elucidarii unor momente neclare...

Doamne fereste, n-am intentionat sa dau pe nimeni in judecata. Nici macar n-am de gind sa scriu la Infotag — n-a ce sa le spun sau sa le cer. Realmente, cred ca mi-am atins scopurile:

  • Autorul „stirei” probabil va fi mustrat (n-as miza la mai mult) si, sper, va fi mai atent cind va fi tentat sa scrie despre cineva fara a apela la sursa primara.
  • Infotag a primit un motiv suplimentar sa verifice continutul (dar si ortografia si stilul) stirilor inainte de publicare. In caz contrar, va patimi imaginea agentiei, si nu a jurnalistului anonim.
  • Am pus la curenti jurnalistii cu asteptarile mele fata de cei care intentioneaza sa-si „inspire” noutatile din acest blog. Asteptarile sunt pe cit se poate de elementare: jurnalistul sa ma contactateze in prealiabil si sa nu schimonoseasca datele de baza despre mine.
7

Nicu Popescu
10 decembrie 2006 16:33

oameni buni. mai calm.

1) Alexandru - ai plasat comentariul tau in circuit public. nu este nici o incalcare in faptul ca cineva a facut o stire in baza acestui comentariu. ar fi fost daca se prelua intregul comentariu. este absolut legitim ca o agentie de stiri sa emita o stire in care de exemplu se spune "Azi the economist a publicat un raport despre Moldova in care se spune.... si blah blah". Pentu asa o stire agentia de la chisinau nu tre sa contacteze The Economist ca sa le ceara voie sa publice o stire despre ei. ar fi absurd. Dar daca aceasta agentie ar fi dorit sa preia INTEGRAL comentariul the economist atunci era nevoie sa ceara voie. la fel si in cazul tau.

2) jurnalistica din moldova este de proasta calitate., dar exista si o problema mai structurala. tu, sau eu petrecem cate 4-5-10 ani studiind un anumit subiect. pentru noi nuantele conteaza foarte mult. iar uneori suntem obsedati de nuante. Jurnalistii - in schimb acopera cate 3-4 subiecte pe zi, si acestea se schimba zilnic. pentru ei nuantele conteaza mai putin , si deseori ceva care are importanta pentru experti - trece neobservat de catre jurnalisti. este un lucru NORMAL. eu tot nu observ nuantele in economie sau fizica. acest lucru nu vine neparat din rea-vointa jurnalistilor.

3) exista o diferenta intre jurnalisti rau-intentionati, si jurnalisti care nu percep chiar toate nuantele. Infotag nu a facut nimic special de rau. TOATE stirile, nu doar a ta sunt traduse prost in engleza, si chiar romana. Toate transcriirile de nume sunt deseori proaste (tot felul de Sirac, Ferero-Valdner, Bleir, si alti Gherhard Shreder sunt foarte frecvente in mass-media de la noi). problema este structurala. si Kuliuk nu este o exceptie.

In plus mi s-a intampla si cu media foarte respectabile sa nu perceapa nuante. BBC odata m-a scris a de la european policy center (EPC), in loc de centre for european policy studies (ceps). iar EPC si CEPS nu sunt in relatii tocmai bune :) le-am scris si au corectat. astfel de chestii - citate gresite, trucate, nuante pierdute, titluri gresite etc - se intampla regulat. probabl in 30-40 din comunicare cu jurnalisti. inclusiv cu media serioase ca euobs.com, kommesant si bbc world service.

4) iti sugerez sa le scrii la Infotag un mesaj politicos si corect in care sa le atentionezi asupra pretentiilor pe care le ai. Numele fresit, ca ai fi preferat sa fie indicata sursa, etc. Si sa ii anunti ca oricand pe viitor pe stai la dispozitie pentru clarificari. Astfel data viitoare they will get it right.

5) juranlistica de la Chisinau este de proasta calitate. dar solutia e sa invatam si comunicam impreuna, si sa-i atentionam cand e cazul. ca data viitoare sa scrie o stire mai buna.

8

Alexandru Culiuc
10 decembrie 2006 19:00

Nicu, iti multumesc pentru comentariul detaliat. Te confrunti cu mass media moldoveneasca mult mai des decit mine, si tin mult la opinia ta la acest subiect. As vrea sa preccizez citeva momente.

Nicaieri in textul de mai sus nu am mentionat cuvintul “plagiat”. Repet: consider ca stirea Infotag se inscrie in categoria „jurnalistica proasta”; insa n-am facut nici cea mai usoara aluzie la „jurnalistica cu incalcarea legii”. Evident, odata ce am plasat articolul in circuitul public, el poate fi citat in stiri. Problema consta in altceva. Jurnalistica buna presupune consultarea surselor primare, in special cind aceasta necesita un efort trivial.

Inteleg bine ca jurnalistul nu are nici timp, nici calificarea pentru a patrunde in nuante. De aceea nici n-am mentionat exactitatea in redarea continutului printre cerintele mele (vezi ultima propozitie a comentariului meu precedent). Insa anume acest fapt serveste drept principalul motiv pentru includerea in stire a referintei la sursa originala: ofera-i cititorului mai iscusit si mai putin grabit posibilitatea sa decida singur care nuante ii sunt importante si care nu. Doar atunci cind un jurnalist citeaza un articol, el face referinta atit la autorul articolului, cit si la publicatia in care acesta articolul a aparut (The Economist, in exemplul tau). Nu vad de ce acest aceasta logica n-ar fi aplicabila la citarea unui eseu publicat intr-un blog. Si ultimul moment: chiar si fara a cunoaste sursa citata, un cititor mai iscusit va gasi articolul original printr-o simpla cautare pe Google. Nu insa si in cazul cind numele autorului este scris cu greseli... Cu alte cuvinte: neindicarea sursei + date gresite = dezastru jurnalistic.

Exista inexactitati si exista inexactitati. Cu alte cuvinte exista un prag al inexactitatilor admisibile. Evident, fiecare publicatie determina acest prag singur (amplasarea acestui prag este unul din criteriile care separa presa de bulevard de presa serioasa). Insa imi vine greu sa cred ca o agentie de stiri constient ar plasa pragul atit de jos: inexactitatile din propozitia a doua a stirei (analizata mai sus) trec de oricare praguri.

Exista traduceri proaste si exista traduceri inutile. Este evident ca traducatorul in romana nu a avut acces la articolul initial (scris in romana), ceea ce este, fii de-acord, o aberatie totala.

5) juranlistica de la Chisinau este de proasta calitate. dar solutia e sa invatam si comunicam impreuna, si sa-i atentionam cand e cazul. ca data viitoare sa scrie o stire mai buna.

Vezi a doua jumatate a comentariul meu precendet si te vei convinge ca anume aceasta a fost una din motivatiile eseului.

Am impresia ca ai scris comentariul mai mult ca raspuns la reactiile putin extreme a Vioricai si a lui Mihai, si nu ca raspuns la mesajul meu. Insa iti sunt recunoscator pentru faptul ca m-ai ajutat sa cristalizez ce anume (si pe ce motiv) ma deranjeaza in acest incident.

9

Viorica Antonov
10 decembrie 2006 19:40

Alexandru, cu tot respectul meu pentru tine, eu nu am avut o reactie putin extrema nici extrema. De fapt, daca crezi ca nu ti s-au incalcat drepturile de autor, dar din comentariile tale asta s-a vazut, atunci, scuze de rigoare, nu mai inteleg pentru ce ai pornit aceasta discutie? Eu am incercat sa te ajut cu unele sugestii, care mi s-au parut adecvate situatiei in care te-ai aflat. Desi, acum cred ca a fost in zadar. Odata ce tu ca autor ai incercat sa limitezi totul la o intepretare proasta de jurnalistica, nu mai am ce comenta.

10

Nicu Popescu
10 decembrie 2006 19:55

Sandu, eu citisem toate comentariile, si era o reactie la toate comentariile plasate de toata lumea. de aia am si inceput cu "oameni buni", nu cu sandu :) dupa ce am scos la print comentariul tau , cu comentariile altora + textul tau cu tot cu comentarii si alte texte si comentarii erau peste 20 de pagini. :) si am scris o reactie la totul.

sunt de acord cu citarea sursei - blogul tau in cazul dat. scrie-le la infotag si cere-le sa o faca pe viitor. eu de fiecare data fac asta - scriu si cer. de cele mai multe ori nu se schimba nimic. dar uneori se schimba :)

11

Alexandru Culiuc
10 decembrie 2006 21:51

Viorica, posibil "extrema" n-a fost calificativul cel mai potrivit. Sorry about that... Insa eu intr-adevar n-am mentionat nici o singura data cuvintele "plagiat" si "drepturi de autor".

Ma intrebi de ce am pornit aceasta discutie. Deoarece (i) am vrut sa scot la iveala erorile stirei (ele ma afecteaza direct) si (ii) cred ca calitatea proasta a jurnalisticii din Moldova se inscrie perfect in tematica sitului. Ea este strins legata cu problemele invatamintului superior din Moldova, in care studentii nu sunt invatati sa sa documenteze, sa lucreze cu sursele si, mai la general, sa scrie. Ca consecinta directa avem asemenea "stiri": prost scrise, prost documentate si lipsite de referintele necesare.

12

Viorica Antonov
11 decembrie 2006 7:18

Stimate Alexandru, cuvinetele "Plagiat" si "drepturi de autor" le/am folosit eu, deoarece stiu foarte bine sensul acestor cuvinte. Am impresia ca incerci sa eschivezi din aceasta situatie invizibil. Multa lume a trecut prin asta, si vreu sa/ti spun ca daca acum nu vei incerca sa concretizezi situatia si sa te afirmi pe pozitiile tale de autor, nu este exclus ca povestea sa se repete si cine stie poate cu consecinte mai grave. Fii foarte prudent in aceste chestii, deoarece, in RM, chiar daca nu se stie a face jurnalistica buna, ma indoiesc eu chiar de asta, atunci la capitolul imprumutului de/a binelea a ideilor si textelor unii ziaristi sunt in top. Nu incerc acum sa vorbesc de neglijenta umana si neprofesionalismul unora de la INFOTAG, ci vreau sa/ti atrag atentia asupra altui fapt. Publica mai des articolele tale prin presa autohtona si cea din Occident. Asta schimba radical situatia, si deja nu te mai plaseaza ca un careva Culiuc din Harvard, sorry for expesion, ci ca Alexandru Culiuc, cercetator sau poate chiar analist economic. Dar de chestia "drepturilor de autor" sa nu uiti, deoarece este mult mai serios decat crezi tu. Imi dau seama ca esti acum in toiul studiilor, si chestia asta o lasi mai putin auzita. Vreau sa/ti spun ca ar fi bine sa scrii un articol despre situatia in care te/ai aflat intr/un ziar. Sunt convinsa ca multa lume iti va comenta articolul. In asa masura vei vedea reactia.
Pina la urma tu esti autorul si tu hotarasti ce faci. Dar, dupa parerea mea si nu doar, ti s/au incalcat drepturile de autor. Vezi cum procedezi mai departe. Eu iti urez bafta!

13

Peter Myers
11 decembrie 2006 8:46

Sandu-

Eu tot am avut probleme cu presa moldovaneasca. Interviul meu din octombrie 2005 poate fi gasit la http://www.jurnal.md/articol.php?id=3917&cat=&editie=425 si comentariul meu (in limba engleza) la http://bbqbacon.com/moldova/archive/2005_10_01_peteinmoldova_archive.html .

- Peter

14

Vitalie Condratchi
11 decembrie 2006 15:33

Alexandru, ma simt nevoit sa intervin in discutie, cu anumite precizari, caci ma vizeaza si pe mine, chiar daca nu stii inca...

de unde cresc picioarele.

stirea pe infotag a aparut in aceeasi zi in care am publicat, integral si indicand autorul si sursa :) - www.culiuc.com - eseul in "Capital Market". Tii minte probabil, asta vara la un off line te-am intrebat daca esti cumva dispus sa colaborezi cu ziarul si mi-ai zis ca nu vei avea timp, dar ca sa urmaresc site-ul... ceea ce am si facut... am citat odata, la Europa Libera, dintr-un eseu al tau, despre influenta blogurilor electorale, si dupa ce m-ai atentionat despre inexactitati, de data aceasta am preferat sa preiau integral materialul pentru "a nu cadea in greseala" pe care a facut-o reporterul de la Infotag (si aici nu pot sa nu fiu de acord cu Nicu...), mai ales ca si tema mi-a permis sa-ti acord o pagina intreaga...

Despre calitatea jurnalisticii moldovenesti.

Revin aici la gandul din paranteze, un jurnalist ce scrie pe teme economice nu este neaparat si economist si probabil ca nici un economist nu s-ar apuca in Moldova sa faca jurnalistica... dar asta e alta poveste, asa ca inexactitatile sunt de multe ori greu de evitat... Mai ales daca vrei sa te dai mare si preiei un material dintr-un ziar pe care nu vrei sa-l citezi, dar ti-e lene si sa intri pe sursa originala sa o consulti ...
mult mai corect decat Infotagul (dar si decat alte agentii) a procedat Agentia BASA-press - daca a ratat un subiect, il recupereaza cinstit.
Iata un citat din revista presei facuta de BASA.

"ziar: Capital Market
titlu: Balanta comerciala, contul curent si remitentele: multa contabilitate si putina economie

autor: Alexandru Culiuc, doctorand in politici publice la Universitatea Harward

Deficitul balantei comerciale in anul 2006 va atinge nivelul de 51,3% din PIB. Autorul face referinta si la departamentul de cercetare al Economist Group, care anticipeaza un deficit al balantei comerciale de 1630 milioane de dolari. Moldova este pe unul dintre ultimele locuri din lume la acest indicator. "Moldova este unicul stat din Eurasia in care volumul remitentelor depaseste volumul exporturilor (900 mln USD fata de 719 mln USD, in primele noua luni). Pe plan mondial ne fac concurenta doar Haiti si Regatul Tongu."

o alta problma este, intr-adevar, cea semnalata de Vitalie mai sus - lipsa expertilor economici accesibili pentru ziaristi, care sa mai degajeze peisajul... Descoperirea lui Nicu Popescu in calitate de analist politic a fost pentru mine o gura mare de aer proaspat si trebuie sa spun ca Europa Libera si BBC chiar ne-am batut intr-o perioada pentru a-l atrage... cel mai bine a profitat de aceasta insusi Nicu care si-a facut publicitate si inca a primit si bani pentru asta :))) (Nicu, sorrryyy daca am dezvaluit un secret).

Asa ca, iti sugerez sa faci si tu la fel :)
Succes!

15

Mihai Moscovici
12 decembrie 2006 11:13

Totusi, s-a furat sau nu s-a furat de pe blog? Votati la: http://www.blog.moscovici.org/2006/12/12/s-a-furat-sau-nu-s-a-furat-de-pe-blog/

16

Alexei Ghertescu
12 decembrie 2006 17:09

Sa mentionez numai aspecte juridice. Constiincios nu vreau sa intru in polemica despre etica si profesionalismul jurnalistilor moldoveni.

Pina in prezent n-am avut posibilitatea sa citesc "originalul" stirii de la Infotag si nu pot vorbi cine a comis careva incalcari (daca au fost comise)...

Eu numai propun atentiei Dvs. un citat din Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe:
Articolul 22. Valorificarea liberă a operelor
(1) Se permite fără consimţămîntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor şi fără plata remuneraţiei de autor, dar cu indicarea obligatorie a numelui autorului, a cărui operă este valorificată, şi a sursei de împrumut:
a) citarea din originalul şi din traducerea operelor publicate legal în articole şi lucrări critice, polemice, didactice, ştiinţifice, informative, în trecerile în revistă ale presei, programelor de radio şi televiziune. Citarea fără plata remuneraţiei de autor se permite în volumele:
- un fragment (proză) pînă la 400 de cuvinte;
- cîteva fragmente din aceeaşi operă: proză - pînă la 300 de cuvinte în fiecare fragment, însă nu mai mult de o coală de autor; poezie - pînă la 40 versuri, cu condiţia că acest fragment nu constituie mai mult de o pătrime din opera în versuri citată;
b) reproducerea în original şi în traducere în presă, în programele de radio şi televiziune cu scop informativ a unor fragmente din operele publicate (dacă o astfel de reproducere constituie o parte a reportajului), din discursurile şi rapoartele ţinute în public, precum şi din articolele publice vizînd problemele economice, politice, sociale religioase actuale. Totodată, organizaţiile de difuziune pot imprima aceste opere numai pentru valorificarea lor pe termen scurt (pînă la şase luni);

17

Vlad Bercu
14 decembrie 2006 9:26

Salut la toata lumea.

Sa o lase mai moale cei care vorbesc de plagiat. Domnilor, este citat un articol, care dupa ce a fost afisat undeva, a devenit public. Altceva ca s-au comis greseli regretabile, cred eu, din neprofesionalism.

De fapt, foarte si foarte demult in presa moldoveneasca ar trebui sa se vorbeasca de plagiat. Se fura ca in codru. Noi, cei care lucram la agentii, vedem lucrul acesta in fiecare zi.

Ceea ce m-a mirat, atunci cand am citit stirea colegilor mei, e ca au dat-o ca o descoperire. Eu, la sigur, mai scriam ca, de fapt, si Guvernul prognozeaza un deficit aproape similar, de 1,67 mlrd USD, si ca, acum un an, Banca Mondiala a constatat intr-un raport ca suntem pe locul doi in lume dupa cota remitentelor in PIB. Sunt lucruri stiute, de cei care vor sa stie desigur. Stirea trebuia completata.

Cat priveste calitatea presei moldovenesti, sunt de acord, dar, totusi, exista si multa lume buna, profesionista. Altceva e ca un cercetator poate sa studieze zile intregi pentru a scrie un eseu sau articol, iar un jurnalist uneori are doar cateva minute sau ore pentru a investiga si realiza un subiect. Gresesc toti, chiar si marile agentii. Nu este normal, dar este omeneste a gresi.

Nu sunt sigur daca am dreptate, dar personal ma conduc de principiul, m-a vizat cineva si a gresit, ii spun, pentru a evita o greseala si mai mare in viitor. Sau, de ce nu, ajuti editorul sa scape de un reporter prost, pe care tacand cazul, il tolerez si il lasi sa-si faca treaba prost si in continuare. Asa nu mai acapam tara asta de
tampiti si diletanti.

18

Lucia
15 decembrie 2006 15:01

Salut la toti,

Cred ca e o discutie foarte importanta si utila. Pe mine ma indigneaza dorinta jurnalistilor de a critica de dragul criticii, asa cum a zis mai sus vitalie si asa cum arata exemplul relatat de mine. Critica la adresa oricui, inclusiv a guvernului, trebuie sa fie justificata, argumentata si documentata. Altfel, toti pierd din imagine si profesionalism ... jurnalistul, publicatia si obiectul nemijlocit al criticii.

19

Greg Austic
19 decembrie 2006 17:58

Si... rezultatul? Ai informat pe infotag ori pe o alta sursa de presa despre greseala lor, le dai in judecat ori nu? Cum se termina povestea aceasta importanta... mi se pare ca Moldova are mult de invatat in ceea ce priveste respect la autor (daca nu drept de autor)!

Astept cu nerabdare...

20

Alexandru Culiuc
19 decembrie 2006 23:15

Vlad Bercu a scris: Eu, la sigur, mai scriam ca, de fapt, si Guvernul prognozeaza un deficit aproape similar, de 1,67 mlrd USD, si ca, acum un an, Banca Mondiala a constatat intr-un raport ca suntem pe locul doi in lume dupa cota remitentelor in PIB. Sunt lucruri stiute, de cei care vor sa stie desigur. Stirea trebuia completata.

Scopul eseului n-a constat in prognozarea balantei comerciale. N-am facut mare stire nici din faptul ca Moldova e pe locul doi dupa nivelul remitentelor — e un lucru cunoscut de mai bine de un an (ba chiar de doi).

In primul rind doream sa arat cum se fac prognozele economice — utilizind aritmetica de clasa cincea.

In al doilea rind, Moldovenii foarte rar se percep drept "just another country" — mult prea rar vedem comparatii intre Moldova si alte tari. Spre exemplu, cu toate ca Guvernul a prognozat un deficit al alanti comerciale de 50%, si-a pus cineva intrebarea cum ne comparam la acest capitol cu alte tari? Nu sunt sigur, dar voi presupune ca raspunsul este negativ: partial din miopie si self-centeredness (nu stiu cum s-o zic in romana), partial din lipsa de acces la date (mi-ar fi interesant sa aflu daca Basa e abonata la EIU sau WDI).

In al treilea rind vroiam sa trag anumite paralele — in primul rind intre balanta de plati si remitente, dar si intre remitente si alte procese economice. Din cite am discutat cu experti in domeniul remitentelor si economiei internationale, schema prezentata la finele eseului in cauza este prima incercare de a integra o buna parte din efectele migratiei si ale remitentelor intr-o structura mai general.

Si, in finala, eseul era conceput partial ca momeala pentru teza mea de masterat (coming soon), si nu drept un "produs in sine".

21

sergiu simplu
4 ianuarie 2007 16:07

fratilor au gresit cei de la Infotag, dar drepturi legale asupra textului de pe blog Culiuc nu are. Fara a fi jurist va asigur ca notiunea de "blog" nu apare in nici un text de lege moldovenesc, asa ca discutiile despre pedepse nu-si au rostul.

Pe de alta parte nu pot sa nu observ ca greseli ortografice se gasesc in toate mesajele de mai sus, asa ca ... lasati jurnalistii in pace.

Ca sa apar putin onoarea jurnalistilor as spune ca sunt platiti atat de prost, incat nu sunt motivati sa fac jurnalism cu adevarat, asa ca ... pe de alta parte pentru ne-jurnalisti este greu sa inteleaga munca de jurnalist in conditiile din Moldova.

Cat despre multi dintre expertii nostri, ei ori nu au timp niciodata, ori vor bani, ori isi baga nasul peste tot si sunt atotstiutori.

eu zic dle culiuc sa scriti mai des ca sa fiti recunoscut drept expert in domeniul dvs. incercati la publicatiile cu profil economic, sigur nu va vor refuza. :)

22

sergiu
4 ianuarie 2007 16:11

apropo titlul "culiuc. com citat in mass media traditionala - istoria unui dezastru jurnalistic" cred ca este exagerat putin.:)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre