Alexandru Culiuc

16 ianuarie 2007

China: Portrete stradale

Vacanta chineza a luat sfirsit si a venit timpul sa fac unele totaluri fotografice. Voi incepe cu trei portrete: o turista in Beijing, un copil de strada din Shigu si o batrina din Lijiang. Toate trei intra in categoria "portretelor stradale". Toate au fost facute cu un obiectiv telefoto, care permite fotografierea portretelor de la distanta, fara a atrage atentia subiectului — oamenii imediat isi schimba expresia fetei cind observa ca sunt luati in obiectiv.

Batrina cu papusoi

China, Lijiang: Old Naxi woman

Plimbindu-ma prin Lijiang — un orasel turistic din sud-estul Chinei care este totodata centrul poporului Naxi (se citeste "nashi") — am vazut mai multe femei imbracate in costume traditionale, insa nici una nu mi-a trezit interes fotografic. Insa aceasta batrina, care vindea papusoi la marginea stradelei, imediat mi-a atras atentia. Timp de citeva minute am tot incercat sa prind o poza buna, dar fara mare succes. Soarele demult apusese, iar batrina sedea intr-o nisa si fata ii era totalmente umbrita — nici macar ISO 3200 si diafragma deschisa nu ajutau.

In finala "m-a salvat" un pusti de vreo cinci-sase ani, care din neatentie a rasturnat ceaunul cu papusoi — pina acum nu inteleg cum de nu s-a fript. Batrina, injurindu-l, a fost nevoita sa se ridice ca sa stringa papusoii imprastiati in strada (iluminata de cer!). Cadrul a fost facut dupa ce dinsa ridicase stiuletii de pe caldarim.

Fetita cu ieroglife

China: The girl with hieroglyphs

Am prins acest portret in piata oraselului Shigu, amplasat in sud-vestul Chinei, pe malul riului Yangtze. Fetita, cam suparata si totodata rupta de viata inconjuratoare, statea la un colt de strada si ruguma intensiv un cartof dulce (batat). Eram la mai putin de 4m de dinsa cind am observat-o. Nu vroiam sa o scot din starea in care se afla, asa ca am fotografiat "de la briu", fara a ridica aparatul la ochi. Faptul ca am obtinut o compozitie buna si o claritate de imagine perfecta este miracol curat. Inca o data m-am convins ca norocul este o componenta importanta in fotografie, in speical in fotografia stradala.

Intr-un comentariu de pe Foto.md mi-a fost sugerat ca fotografia pare sa fie desprinsa din film. Mi-a placut aceasta asociatia, asa ca public aici fotografia in "format larg". O cadrare ceva mai traditionala poate fi gasita pe Foto.md.

Un detaliu interesant: observati mustile care o inconjoara — doua pe cot si una chiar linga cap (pe perete).

Fetita printre stilpi

China, Beijing, Forbidden City: The girl among pillars

Imi place sa fotografiez turistii care pozeaza pentru a fi fotografiati de altcineva decit mine. Acest portret a fost facut la intrarea in Orasul Interzis (palatul imperial din inima Beijingului).

Aceasta fotografie se priveste ca antipodul celei precedente: dupa compozitie, subiect si atmosfera. Pentru a sublinea ca asta-i un cadru luat dintr-un complet alt film ("Vacanta de la Roma" vs. "Oliver Twist") am tonat poza totalmente diferit (un efect Fujifilm exagerat).

In loc de P.S.: tinarul cu ardei

Fotografia de mai jos nu este un portret stradal (de aceea nici nu am anuntat-o in primul paragraf). Insa odata ce a fost facuta tot in China (in Shigu), are o referinta "culinara" (ca si alte doua fotografii) si utilizeaza aceeasi solutie compozitionala ca si portretul din Beijing, am decis sa o public tot aici.

China, Lijiang: Old Naxi woman

Publicat: 16 ianuarie 2007 12:03

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: , ,

Comentarii (14)

1

Marian Turcan
16 ianuarie 2007 19:41

Salut Sandu,
Imi pare bine ca am dat de pagina ta. Am fost informat de Cezara de acest link. Am decis sa-ti las o notita si sa-ti spun niste cuvinte de lauda si incurajare pentru cele obtinute si pentru superba pagina web. Urmaresc mereu fotografiile si articolele publicate de tine in acest spatiu virtual.

Bafta in continuare
Marian

2

Igor
16 ianuarie 2007 19:57

bune poze, bune.

3

Alexandru Culiuc
16 ianuarie 2007 20:16

Marian, mersi pentru cuvintele calde.

Igor, sincer sa fiu ma asteptam la un comentariu mai detaliat de la tine (poate pe foto.md?), dar mersi si pentru atit.

4

Constantin Samoila
16 ianuarie 2007 22:13

Imi place cel mai mult fotografia cu ieroglife. Si aici mai mult decit pe foto.md. Plus stil de movie foarte bine se potriveste. Un reportaj interesant dar putine fotografii.
Oricum thx si de atit. ))

5

Alexandru Culiuc
16 ianuarie 2007 22:41

Constantin, si mie cea cu ieroglifele imi place cel mai mult — este probabil cel mai reusit portret facut de mine in 2006.

La subiectul numarului de fotografii prezentate... Nu e simplu sa selectezi o serie bine inchegata de fotografii, in plus necesita timp sa descrii istoria fiecareia. Si, in finala, multitudinea fotografiilor ar stirbi din impactul fiecareia. toti acesti factori ma fac sa ma limitez la 3-4 fotografii. Urmatoare serie este procesata si-si asteapta publicarea... some other day.

6

Vladislav Namashco
17 ianuarie 2007 15:45

Asteptam sa apari si pe flickr.com, sa contribui si tu la promovarea imaginei Moldovei in lume, in sensul direct al cuvintului imagine:)

7

Florin TABIRTA
17 ianuarie 2007 18:38

Foarte bune poze.
In Stambul tot ai facut ceva poze?

8

Alexandru Culiuc
17 ianuarie 2007 18:42

Vladislav, nu cred sa apar pe flickr. Mi-i suficient sa ma expun in doua locuri (aici si pe foto.md).

Florin, da am facut relativ multe (mai putine decit in China, deoarece nu am luat laptopul, deci eram limitat la 4Gb de CompactFlash in total), dar nu le-am prelucrat. Poate voi reveni la ele intr-o zi.

9

Adrian Hâncu
17 ianuarie 2007 23:24

A spus Igor despre poze cam tot:)

Fetita printre stilpi->ar fi ceva foarte potrivit pentru o campanie Welkome to China. E calda. Culori, contraste. E minunata!
Fetita cu ieroglife->un titlu minunat. Ca si fotografia de altfel.
chiar sunt a naibii de bune!

10

Val
19 ianuarie 2007 16:34

frumoase poze. bravo! tre' sa deschizi o galerie la chisinau :)

11

Doomie
20 ianuarie 2007 21:32

poze superbe, bravo! mie-mi place fetita cu stilpii :)

12

Elena
26 ianuarie 2007 23:34

Alexandru,
Poze sublime...
M-a atins in particular poza cu fetita cu morcovul...Mi se pare atat de sugestiva. Ai talent...de invidiat. Sa nu uiti sa continui, ar fi o pierdere a tuturor!

that comparison of your survey results with survey benchmarking |クロエ アウトレット 化粧品 http://www.otanor.net/images/ChloerHsb118.html| This is not some rebuilding job where fans

to a cast shot of the main characters together |ルイヴィトン バッグ 相場 http://www.mccmulund.net/CSS/bagpradaoIkO277.html| There are responsibilities and obligations DP

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre