Alexandru Culiuc

29 ianuarie 2007

China: Lijiang la patrat

Lijiang este un orasel mic (de un milion oameni) din provincia Yunnan, chiar la poalele Tibetului. Centrul istoric al orasului a ramas neatens de modernizarea prin care trece intreaga tara si consta din niste ulicioare inguste de-a lungul carora se inghesuie casute vechi de lemn de 1-2 etaje impinzite cu felinare rosii traditionate. Lijiang este strapuns de un numar mare de canale, ceea ce ii face pe localnici sa-si numeasca orasul "Venetia orientului". Comparatia este cam trasa de coada, deoarece canalele din Lijinag se compara cu cele din Venetia cam tot asa cum Bicul se compara cu Dunare. Oricum, Lijiang este un orasel extrem de interesant (si fotogenic), fapt recunoscut si de UNESCO, care in 2000 a introdus orasul vechi in lista patrimoniului mondial.

Mai jos gasiti trei (sau sase?) fotografii facute in Lijiang. Toate sunt peisaje urbane. Toate sunt inscrise in patrate (anume de aceea "Lijiang la patrat") — formatul cel mai echilibrat si static, care se potriveste de minune atmosferei de liniste pe care am incercat sa o capturez in aceste poze.

Sa explic de ce fotografii sunt concomitent si trei, si sase. In procesul de prelucrare a fotografiei, incepi cu aceea ca decizi daca poza se va privi mai bine in culori sau in alb-negru. De regula n-am probleme cu decizia, insa in cazul acestor trei fotografii versiunile color si alb-negru le percep complet diferit (ca atmosfera, in primul rind), asa ca public fiecare fotografie in ambele variante. Deci, in suma sase. Spuneti si voi care fotografie in ce varianta va place mai mult.

Lacul Dragonului Negru

China, Lijiang: Black Dragon Pool Park
China, Lijiang: Black Dragon Pool Park

Parcul "Lacul Dragonului Negru" (Black Dragon Pool Park) este incojurat de coline inalte, care apara suprafata apei de vinturile de munte si astfel fac posibile niste reflectii spectaculoase. Parcul e intruchiparea linistei si echilibrului — niste caracteristici (sau stereotipuri?) chinezesti traditionale. Restul tarii mi-a creat impresia inversa — o tara mai dinamica si mai dezechilibrata (modern-vechi, bogat-sarac, etc.) n-am vazut in viata mea.

Casa-paianjen

China, Lijiang: House on the Black Dragon Pool
China, Lijiang: House on the Black Dragon Pool

In clipa in care apesi tragaciul aparatului, rareori poti spune la sigur daca cadrul va fi reusita sau nu, daca il vei expune sau nu, si daca da, apoi cum il vei expune. Faci sute de cadre pe zi si le alegi pe cele mai bune la finele zilei (sau la finele calatoriei). In cazul dat stiam din start ca cadrul e bun, si ca patratul se va potrivi cel mai bine pentru a pune in valoare aceasta casa-păianjen (sau casa-caracatita?).

Lijiang dimineata

China, Lijiang: Monrning in the old town
China, Lijiang: Monrning in the old town

Cu aceasta poza m-am chinuit cel mai mult. Am iesit sa fotografiez in oras pe la 8 dimineata, ca sa evit turmele de turisti. Cind insa am ajuns la aceasta stradela, am decis ca vreau in cadru o persoana sau doua venind spre mine. Mult timp nu-mi mergea: stradela ba era complet pustie, ba era plina de oameni (grupuri de localnici care mergeau sa-si deschida magazinasele). Am asteptat timp de zece minute cu aparatul la ochi pina in finala am obtinut cadrul dorit.

Publicat: 29 ianuarie 2007 20:56

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: , ,

Comentarii (11)

1

Klaus
30 ianuarie 2007 15:14

Prima o prefer color (albastrul conteaza), a doua alb-negru, a treia - nu. Opinie de consumator nepriceput.

2

Marian Turcan
31 ianuarie 2007 17:33

Sandu Salut
Demult am vrut sa te intreb ce optica si ce aparat folosesti la pozele recente?
Merci mult

3

Alexandru Culiuc
31 ianuarie 2007 18:57

Marian, tehnica pe care o utilizez:

Canon EOS 20D, plus urmatoarele obiective (de la wide-angle la telephoto):
Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 USM
Canon EF 17-40/4 L USM
Canon EF 50/1.4 USM
Canon EF 70-200/4 L USM
Teleconvertor Canon EF TC1.4 (cuplat cu obiectivul 70-200, obtii un telefoto de 98-280).

Evident, ca sa transformi aceste distante focale in echivalent de 35mm, trebuie sa le inmultesti cu 1.6 (crop factor la Canon EOS 20D), deci in echivalent de 35mm optica mea acopera distantele focale intre 16 si 450mm.

In finala, insa, calitatea echipamentului este doar un element care determina calitatea fotografiilor si nici pe departe nu este elementul cel mai important.

4

Marian Turcan
31 ianuarie 2007 19:48

Sandu iti multumesc pentru informatie. Eu experimentez folosind Canon EOS400 XTi si mi-e interesant ce combinatii intre Canon si obiectiv ar lucra optimal si desigur la un pret rezonabil :)

5

Cris
31 ianuarie 2007 23:38

Bune poze!
Prima in color imi pare mai buna, dar ultimele si asa si asa.Imi plac acoperisurile din ultima. Super

6

Sandu G
1 februarie 2007 7:07

Prima cu sigurantza este foarte super in color. A 2-a o prefer in alb-negru si a 3-a in color arata mai bine. Fotografiile in color parca transmit mai multa viatza decit cele alb-negru.
Dintre toate imi place cel mai mult cum s-a primit suprafatza apei.
Cu toate ca sunt incepator in arta fotografica, frumusetzea si originalitatea se poate observa fara aptitudini speciale.
BRAVO!!!!

7

Chiril
1 februarie 2007 22:20

Dl Alexandru Culiuc, ati facut niste fotografii extraordinare! Imi place foarte mult compozitia dar si calitatea!!! Urmaresc cu interes fiecare fotografie noua pe care o postati! Multumesc foarte mult pentru acest formidabil sait care este si informativ si formativ!!!
Bravo Dvs si mari succese pe viitor!

8

alex
2 februarie 2007 12:20

Sandu, fotografiile sunt interesante dar permite-mi putina critica. Ma deranjeaza lipsa detaliilor, si cred ca asta se datoreaza post-prelucrarii excesive. Fotografiile din postul precedent (China: Potrete stradale) par a contine mult mai multe detalii si in general sint mai bine realizate dupa parerea mea, poate din cauza ca eu nu sunt mare fan al peisajelor cu contrast marit :), care e o alta problema deja discutata, si am impresia ca tu intentionat cresti contrastul la maxim. E bine pentru fotografiile alb-negru, sau acolo unde subiectul e bine conturat sau poate fi accentutat, dar mai putin pentru o fotografie uniforma de gen "landscape postcard", daca intelegi ce vreau sa zic.

sper ca nu te-am suparat tare, am incercat sa fiu cat se poate de constructiv.

9

Alexandru Culiuc
2 februarie 2007 20:32

Alex, merci pentru comentarii.

Fotografiile precedente erau portrete, astea sunt peisaje. Contraste, asa cum imi plac mie peisajele. Contrastul ridicat in umbre e o chestie absolut normala in "fine art landscape photography" (asa se comporta filmul pozitiv), si eu nu vad probleme in eliminarea detaliilor secundare din umbrele adinci.

Eu nu am de gind sa ajustez contrastul la canoanele primite in "postcard landscapes", deoarece fotografiile astea nu sunt vederi turistice.

Nu uita ca pot exista si diferente de monitor -- ThinkPad-ul meu are un monitor luminos si calibrat (la ochi, dar foarte atent). Nu am acces la nici un CRT, asa ca nu stiu cum se privesc fotografiile la un monitor mediu. Deci, daca vrei sa vezi fotografiile asa cum le vad eu, posibil merita sa maresti brightness-ul propriul monitor.

10

Mihai
30 aprilie 2007 12:23

Alex, cum se face ca ai timp pentru toate???
si sa fotografiezi, si sa le bagi pe net, si sa raspunzi la comentarii, si sa inveti,...???

11

deyu
6 ianuarie 2010 23:53

prefer pozele in culori
si un mic sfat daca se poate...pozele cu rame la ,,patrat'' le strici continuitatea . eventual mai scade din rama . :)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre