Alexandru Culiuc

20 februarie 2007

Esti student in Moldova, esti inteligent si-ti pasa de tara? Ai sansa sa cistigi $5000 si sunt gata sa te ajut in asta

Victor Burunsus de la misiunea Bancii Mondiale in Moldova m-a rugat sa aduc la cunostinta cititorilor sitului ca Banca a anuntat lansarea International Essay Competition 2007. Este o competitie globala deschisa tinerilor de 18-25 ani, iar tema acestui an este coruptia. Participantii sunt rugati sa raspunda la urmatoarele doua intrebari intr-un eseu de 4000 cuvinte:

 • Cum esti afectat de coruptie?
 • Ce poti face pentru a combate coruptia cu care te ciocnesti?

Data limita de prezentare a eseurilor este 15 martie. Marele premiu este de $5000, inca citeva eseuri vor obtine premii de $1000. Toti finalistii vor participa la o conferinta in Slovenia. Aflati mai multe pe situl concursului.

Pacat ca am iesit din virsta de participare, de altfel la sigur m-as implica. Tema mi-i interesanta si as putea scrie mu-u-u-ulte la capitolul coruptiei academice. Am decis insa sa ma implic indirect.

O actiune de binefacere pentru studentii din Moldova

La atentia studentilor din universitatile din Moldova care se gindesc sa participe la competitia eseurilor.

Dupa cum demonstreaza comentariile la acest site, exista multi moldoveni tineri interesati in problemele dezvoltarii Moldovei (incl. problema coruptiei) si care au idei plauzibile de redresare a situatiei. Adevarul consta in faptul ca voi nu sunteti invatati sa va organizati gindurile in scris, problema devenind si mai acuta cind e necesar de expus aceste ginduri in engleza. In plus, organizatorii cer o tratare riguroasa a subiectului (scop, metodologie, rezultate) si universitatile din Moldova nu v-au invatat nici asta.

Eu va fac urmatoarea propunere: va devin "conducator de teza", efectiv eliminind handicapul mentionat mai sus. Pentru aceasta de la voi se cere sa-mi trimiteti urmatoarele:

 • O scurta propunere in engleza in care raspundeti la cele doua intrebari mentionate mai sus. Format Word, 200-500 cuvinte.
 • Cover letter: explicatie de ce vreti sa scrieti la acest subiect si care va sunt planurile de cariera.
 • Curriculum Vitae.

Daca imi place propunerea voastra, dau acordul sa va fiu conducator (veti primi un raspuns in cel mult 3 zile). Prioritate se va oferi propunerilor ce tin de coruptia academica (dar nu neaparat). Voi accepta sa supraveghez maximum doi studenti. Propunerile sunt primite pina la finele lunii februarie.

Contributia mea va consta in urmatoarele:

 • La faza initiala: sugestii privind perfectionarea temei, intrebari "incomode" la care urmeaza sa va ginditi in procesul de scriere a eseului, recomandari metodologice, referinte la surse utile.
 • In procesul de scriere: Scoaterea in evidenta a neajunsurilor de ordin logic, metodologic, etc.
 • La faza finala: redactarea textului in engleza.

Nu mizati pe faptul ca voi veni cu ideile mele sau ca voi scrie eseul sau pentru voi — ideile si creativitatea provin de la voi; eu doar ofer suport analitic, metodologic, stilistic, etc.

Is there a catch?

Lasati banii, coniacul "Kvint" si bomboanele "Meteorit" pentru alte ocazii (una va rog — nu pentru examene). Evident, daca va suride norocul si obtineti un premiu, toti banii va apartin. Repet: e vorba de o actiune de binefacere. Poate mai corect ar fi sa calific aceasta actiune drept un experiment in care puteti participa gratuit. In calitate de participant la "experiment", urmeaza sa indepliniti urmatoarele cerinte:

 • Dati acordul ca propunerea initiala sa fie publicata (partial sau in intregime) pe acest site indiferent de faptul daca accept sau nu sa va fiu conducator. Numele Dvs. va ramine anonim — va figura doar universitatea si facultatea (fara indicarea anului de studii).
 • La sfirsitul colaborarii scrieti o jumatate de pagina de feed-back privind procesul de colaborare: la care compartiment ajutorul meu a fost cel mai util, unde credeti ca urma sa va ajut mai mult, ce nou ati aflat din aceasta conlucrare, etc.
 • Dati acordul sa fiti contactati de mine la subiectul unor alte initiative.

Perspective de lunga durata

Sansa de a obtine careva premii banesti reprezinta doar beneficiile pe termen scurt. Pe termen lung, aceasta competitie este o oportunitate nemaipomenita sa va imbunatatiti CV-ul, in special daca va ginditi la studii postuniversitare in strainatate. Si, cine stie, daca colaborarea va decurge cu succes, s-ar putea sa va ajut cu ceva sfaturi in procesul de aplicare la programe de masterat si doctorat. Nu ratati ocazia...

Comentarii (34)

1

Molda
20 februarie 2007 21:05

Salut! Foarte interesant,dar am vrut sa te intreb daca ar fi posibil de deschis un blog ceva unde am putea adresa intrebari privitor la procesul de aplicare la un program master etc.caci ai experienta si stii ce spui.Am in vedere intrebari/advice si nu altceva.Mersi

2

Viorica Antonov
20 februarie 2007 22:03

Sandu, faci un lucru extraordinar acum.
Stimati studenti, nu ratati aceasta sansa sa fiti consultati in scrierea unui eseu.
Azi vezi mai rar asa ceva, pacat ca nu sunt studenta. :)

Bafta tie Sandu si celor care se vor numara printre norocosi.

3

Pavel Ciorici
20 februarie 2007 23:40

Intradevar faci ceva neobisnuit...
Dar cam tirziu ne-ai informat.. a trecut deja mai mult de o luna.. si nu a ramas prea mult timp.... iti dai seama ca 4000 de cuvinte nu sunt chiar atit de putine...
Iti multumim ca ne oferi aceasta sansa.

P.S. voi fi invidios pe acel care va cistiga ajutat de tine :))

4

Lyndon
20 februarie 2007 23:59

Molda, uitati-va aici - sau aici - daca aveti scop sa faceti studii in SUA. Sunt resurse, chiar si in Chisinau.

5

Alexandru Culiuc
21 februarie 2007 0:47

Pavel, intr-adevar, timp nu este prea mult. Am decis sa ma implic imediat dupa primirea mesajului lui Victor (astazi) si doar la 4 ore de am si plasat anuntul de mai sus — mai repede nici nu se putea.

Din alt punct de vedere, timp este mult. Eseurile de pe Culiuc.com regulat depasesc 1000 cuvinte, unele ajungind si la 2000 cuvinte. Nici un eseu n-a fost scris in mai mult de 8 ore. Prin extrapolare, scrierea a 4000 cuvinte n-ar trebui sa dureze mai mult de 4 zile (2 pagini pe zi).

Chiar daca inmultim aceasta cifra cu doi (pentru a compensa pentru faptul ca eu scriu mai repede, scriu in limba materna si scriu la subiecte pe care le cunosc fara a apela la prea multe surse), oricum se primeste ca 4000 cuvinte se scriu maximum intr-o saptamina. Iar pina la 15 martie mai sunt 3.5 saptamini.

Asa ca timp pentru scriere este suficient. Principalul sa fie ideea, restul se rezolva -- dorinta sa fie.

6

Alexandru Culiuc
21 februarie 2007 5:15

Molda, prima publicatie pe acest site tine anume de tema data -- aplicatrea la programe de masterat la universitati Ivy league. De atunci am abordat acest subiect doar o data, insa n-am uitat ca exista multi cititori interesati de acest subiect (au fost si altii care au pus intrebari similare cu a ta).

Eu mi-am schimbat putin pozitia la acest subiect in ultimii doi ani in baza la impresiile de la interactiunea cu studentimea de astazi. Cel mai simplu imi va fi sa explic aceasta schimbare de pozitie in baza unui caz recent.

Prin decembrie mi-a scris o studenta care planifica sa aplice la masterate. Ea ma roaga sa-i trimit eseurile mele de aplicatie deoarece (citez) "fac si eu REI la ASEM" (am absolvit si eu facultatea data) si "aveti multa experienta cu aplicarea la diverse programe".

It's a-fucking-mazing! De unde atita impertinenta si naivitate? Eu nu stiam nimic despre respectiva persoana (m-a gasit printr-un forum). Nu mi-a trimis un CV, nu mi-a povestit despre dinsa nimic in afara de facultate. Cu alte cuvinte n-am idee daca ea merita sa fie admisa la masterat. De ce ar trebui sa o ajut? Aceeasi intrebare, dar formulata corect ar suna cam in felul urmator:

Planific sa aplic la masterate. Sunt cutare si cutare, iata CV-ul meu. Iata eseul pe care l-am scris, dar poate ma ajutati cu ceva sugestii cum sa-l perfectionez.

Daca studenta asta incearca sa faca scrie ceva singura, apoi la sigur cel putin i-as fi raspuns si as fi dispus sa o ajut. Evident, nu e suficient sa incerci: tre' sa incerci si sa se vada ca ai potential. Daca, sa zicem, studenta ar fi trimis eseul, dar el s-ar fi dovedit sa fie de calitate proasta i-as fi spus direct -- "if this is your best writing, I don't think there's anything I can (or should) help you with."

Si cazul respectiv nu-i nici pe departe cel mai extrem exemplu de impertinenta din partea studentilor. Mai pe scurt: s-a terminat cu mura-n gura. Sunt gata sa ajut, dar doar pe cei care demonstreaza initiativa si aptitudini.

7

Anatoly Balan
21 februarie 2007 15:34

Yeah, thanks for such a good intention. But don't you think the essay might be dismissed in the end because of the violation of this:

11. Is it allowed for two or more people to work on the same essay?
Unfortunately not. We would like the paper to be individual work.

That's from the FAQ section of the competition page http://www.essaycompetition.org/

8

Mircea
21 februarie 2007 17:04

Pentru Anatol - cred ca punctul evidentiat de tine se refera la co-autori.

Propunerea lui Sandu tine de un ajutor la nivel de "coordonator de teza". Iti spune directia in care trebuie sa lucrezi si opiniile sale privitor la stilistica si continut. Lucrarea oricum o vei scrie singur.

9

Alexandru Culiuc
21 februarie 2007 17:29

Mircea, anume-asa. Nimeni nu se asteapta sa scrii eseul absolut fara nici un fel de input din afara. Oricum discuti ideile cu cineva, te consulti la metodologie, rogi pe cineva sa verifie corectitudinea textului. Implicarea mea se (s-ar?) reduce la asta. Pur si simplu efectul ar putea fi ceva mai inalt de mediu. :) Si, in finala, numele meu nu trebuie sa figureze nicaieri. :))

Anatol, e usor sa gasesti 100 de pricine care te impiedica sa faci ceva. Daca asta ti-i mindset-ul, nu ajungi nicaieri in genere. Offtopic: asta-mi aduce aminte de o alta problema a moldovenilor -- sunt gata sa cheltuie ore intregi explicindu-ti de ce ceva este imposibil, insa nu vor investi nici 5 minute pentru a incerca acel ceva (sau pentru a propune solutii alternative). O asemenea mentalitate e caracteristica si-n alte tari mai putin dezvoltate -- am auzit impresii identice despre India, Kazahstan si Kenya. Ar fi un subiect interesant de studii pentru un sociolog...

Anatol, si inca una... Cind cineva ofera ajutor, nu incepi cu "Yeah, thanks for such a good intention." De parca-mi faci o favoare (citeste comentariul #6).

10

Anatoly Balan
21 februarie 2007 18:20

Hey, sorry, didn't wanna offend you! I really think it's a good intention :), no sarcasm. Still I think it would be a violation of the rules of the competition. Shouldn't be hearing all those characteristics about finding 100 reasons and stuff, cos right now I'm actually thinking about the topic! I hope many young people from Moldova write great essays and I hope Moldova wins something in this competition. Good luck to everyone!

11

Alexandru Culiuc
21 februarie 2007 18:27

Bravo tie ca te-ai apucat sa te gindesti la subiect. Eu in continuare afirm ca ajutorul meu n-ar fi violare a conditiilor competitiei. Insa pe tine asta oricum nu te priveste -- oferta mea nu se extinde studentilor din Moscova.

12

Molda
21 februarie 2007 20:42

Sandu, mersi.Eu te inteleg foarte bine.Mersi
Cir despre Essay Contest nu cred si sint si convinsa ca ajutorul lui Sandu aici nu ar fi o problema. Am in vedere intr-adevar ajutor de tip ghid metodologic si nu scriere de eseu in locul studentului.Asa ca nu cred ca Anatol are dreptate.
Poate e un pic cam tirziu, dar vreu sa spun tuturor celor interesati ca concursul este unul anual si temele sint cunoscute deja prin decembrie.Asa ca daca Sandu ar fi inca interesat si liber la anul...
Sandu, tu desigur esti bravo ca te-ai oferit sa ajuti.Personal de cite ori ma confrunt cu scrierea eseelor,iar despre scrierea lor nimeni normal nu m-a invatat,asa ca invatam pe greseli si practice,practice...
Daca cineva are nevoie de ajutor pot si eu sa ajut...depinde in ce

13

Sabina
22 februarie 2007 10:57

Salut!
Am primit anutul referitor la concurs prin subscription-ul la Alumni network.Sunt Flex alumna 2003 si am facut si eu 12 ani de scoala la Asachi. La moment imi fac studiile la Universitatea Americana din Bulgaria, anul 3.
Am fost impresionata de realizarile tale in cariera...fiind inca studenta mi se pare incredibil ca e posibil sa faci atitea intr-o perioada atit de scurta...Si cred ca e un gest f mare sa te oferi sa ajuti participantii la competitie.
Eu am nevoie de o redactare a unui eseu de-al meu, care tot l-am facut pentru un concurs, University Council Essay Competition. Tema eseului este "Globalization - a blessing or a curse?", 3000 de cuvinte si tre sa-l prezint pina pe 28 Februarie. M-am gindit ca m-ar ajuta mult o critica de la un expert ca tine, dar o sa inteleg if it is too much to ask...considerind ca nici macar nu ma cunosti.
Iti multumesc anticipat!

14

Hehe
22 februarie 2007 13:38

OOOOOOooo Sandu...S-a inceput....

15

Alexei Ghertescu
22 februarie 2007 14:28

Alexandru, ce crezi despre o serie de eseuri/posturi dedicate metodologiei de scriere a eseurilor, tezelor sau,sa spunem asa, metodologiei cercetarii stiintifice?..

16

Alexandru Culiuc
22 februarie 2007 18:04

Alexei, teme interesante sunt multe. :) Si asta-i interesanta. Nu stiu insa daca ma preocupa intr-atit, incit sa scriu la acest subiect. Insa pot oferi doua surse extrem de utile pentru cei care fac cercetari in domeniul stiintelor sociale.

Designing Social Inquiry de King, Keohane si Sidney Verba (1994), cunoscuta ca "KKV" (initialele autorilor). Cartea a stirnit foarte multe dezbateri, deoarece propune extinderea metodologiei "statistical inference" (metode cantitative) practicate de stiintele exacte si economie (stiintele popperiane) asupra altor stiinte sociale (in primul rind PolSci, dar si sociologie, antropologie, etc.). Ultimii insa se opun vehement acestei "empiricizari" si "statisticizari". Respectiv citirea cartii date urmeaza sa fie acompaniata de citirea unei colectii de eseuri critice, care apara metodele calitative traditionale: Rethinking Social Inquiry: Diverse Tools, Shared Standards editata de Collier si Brady (2004).

KKV e o carte stranie -- o introducere extrem de slaba in statistica (statistica doar ilustreaz intuitia), si deseori inaplicabila (sau doar partial aplicabila) in cercetarile adevarate. Insa ea scoate la suprafata si explica extrem de detaliat un sir de concepte si principii de importanta majora, care sunt regulat si cu placere ignorate de cercetatorii in stiintele sociale (cu exceptia economiei, unde respectivele metode domina de jumatate de secol). Cartea ar putea fi utila si celor care stiu econometria sau statistica, deoarece ea trateaza extrem de detaliat intuitia conceptelor de baza (exogeneity, colinearity, hypothesis testing, etc.). Evident, ar fi bine daca cartea includea nu doar logica hypothesis testing, dar si statistica bayesiana (care-i mult mai apropiata in spirit de felul in care se fac cercetarile adevarate).

This is probably more than you wanted to know. :)

17

Molda
22 februarie 2007 20:34

Sandu, te rog sa-mi scuzi lipsa de cunostinte dar am vrut sa te intreb, asa o intrebare mai mult personala.Crezi ca fara de econometrie, formule si matematica superioara exista metodologie? Sau acceea deja nu e metodologie? Ma intereseaza economics,etc...as fi vrut sa nu fie doar theory(econometrics pentru mine e padurea cea intunecata), dar stau nu prea bine cu matematica...crezi ca am sanse in intelegerea economiei in intregime...multilateral...profund?Sint principiile teoretice deajuns?Tu stii...Mersi

18

Igor
23 februarie 2007 0:02

Propui ceva foarte interesant. Bravo, si succese.

m-a amuzat chestia cu "sunt de la ASE si vreau sa-mi trimiti eseurile tale". Mai misto cand te roaga un profesor, sa pui un cuvant "bun" pentru un student de al sau, care ii asa de fu...g talentat ca nici nu are de gand sa sustina TOEFL si GRE sau sa aplice ca toata lumea. Vrea direct la doctorat in US.


Molda wrote: asa o intrebare mai mult personala.Crezi ca fara de econometrie, formule si matematica superioara exista metodologie?
Da, spune-mi si mie te rog ce crezi la acest subiect :) ce-i drept ca intrebarea mea nu-i personala ;)


19

Mircea
23 februarie 2007 14:09

Hm... Exista oare metodologie fara matematica? Eu zic ca exista! La nivel de incepator, chiar daca vorbim si de aceiasi Microeconomie. Poti prezenta informatia prin grafice simple si formule gata derivate. (!) Dar un mare semn de exclamare e ca - toate acestea functioneaza daca sunt respectate citeva conditii. Cum te-ai abatut de la cazul standard - ai dat de belea.

In principiu daca stii matematica, e mult mai simplu. Matematica iti da metoda pe care o poti aplica la multiple situatii. Cu toate ca acei care n-o stiu (in masura suficienta) cred inversul. Ca e mai usor sa invete formula gata.

Opinia mea este ca, fara matematica poti sa insusesti in cel mai bun caz asa-zisa "intuitie economica". Dar sa intelegi in intregime toate procesele, e imposibil. Unless you are a genious, of course

20

Anton
23 februarie 2007 19:30

Salutare...imi place ideea,o sa particip...

21

Alex
24 februarie 2007 11:38

Thanks pentru referinta la aceasta competitie, altfel sunt sigur ca nu as fi aflat.

22

Igor
24 februarie 2007 12:04

Mircea wrote:In principiu daca stii matematica, e mult mai simplu.

Nu, eu nu cred in asta. Cu cat mai multa matematica stii cu atat lumea iti pare mai complicata. IMHO of course. Asa ca mai bine sa scrciem eseuri.

23

Alexandru Culiuc
27 februarie 2007 18:29

Molda, am asteptat cu raspunsul deoarece am crezut ca vei raspunde la intrebarea lui Igor. :)

In primul rind, hai sa nu facem casa -- exista teorie si exista econometrie.

Sa zicem ca tu-mi oferi o problema economica. Spre exemplu: trebuie statul sa taxeze ambii factori de producere (capitalul si munca), sau doar unul (munca)? Eu pot sa-ti ofer doua istorii absolut coerente si logice care s-ar solda cu rezultate opuse. Fiecare s-ar baza pe intuitie economica.

Realmente, tu n-ai cum decide care istorie este mai logica. Este clar ca fiecare logica a reiesit dintr-un anumit set de conditii initiale si presupuneri privind compartamentul oamenilor. Insa daca scopul meu este sa te incurc, apoi eu nu voi specifica conditiile si presupunerile pentru fiecre model. Tu le vei accepta tacit urmarind logica ideilor.

Matematica permite eliminarea acestei probleme. Absolut toate presupunerile si conditiile de baza urmeaza sa fie enuntate din start, de altfel modelul nu va putea fi solutionat. Si daca tu vei compara doua modele definite formal, tu vei vedea extrem de clar care sunt diferentele dintre ele si de ce ele produc rezultate diametral opuse.

Matematica cristalizeaza gindirea.

Din alt punct de vedere, Igor are dreptate. Matematica complica lucrurile. Deoarece foarte des cind incerci sa incadrezi intr-un model formal o istorie absolut logica, intelegi ca istoria are atitea gauri, ca nici nu exista rezultate. Sau rezultatele sunt mult mai complexe decit te-ai gindit la prima vedere (din cauza unor efecte secundre provenite din niste interactiuni la care nici nu te-ai gindit din start).

Intuitia economica poate fi intelesa fara matematica. Insa va fi la discretia economistului sa-ti bage in cap acea intuitie pe care o vrea el/ea. Evident, daca esti geniu si poti tine in cap absolut toate interactiunile existente, te descurci si fara un model matematic (aici sunt de-acrod cu Mircea). Cum mi-a spus Rodrik, "if we were geniuses, we wouldn't have needed math". Thomas Schelling este unicul exemplu care-mi vine in cap.

Iar acum despre econometrie.

Econometria ofera uneltele pentru verificarea empirica a unui lant logic. In finala, teoriile se pazeaza pe presupuneri, si apriori nu poti sti care presupuneri sunt corecte si care nu. De aceea in baza teoriei enunti unele ipoteze, pe care le testezi econometric. Cu cit mai multe si mai generale sunt ipotezele confirmate econometric, cu atit mai buna este teoria ta. Daca teoria A explica prezice N ipoteze si toate N sunt confirmate, teoria este pastrata. Daca se confirma N-1 ipoteze, teoria este aruncata la gunoi, sau urmeaza sa fie modificata. Daca apare o teorie alternativa B care inainteaza N+1 ipoteze si ele toate sunt confirmate prin date, apoi teoria B inlocuieste teoria A drept cea mai plauzibila. Exista si alte variante... Citeste-l pe Popper.

Econometria nu este unica metoda de a valida teoriile, insa este foarte robusta. In alte stiinte sociale sunt utilizate si alte metode -- unele sunt statistice, altele sunt mai descriptive. Si aici revin la propunerea din mesajul anterior -- citeste Designing Social Inquiry de King, Keohane si Verba.

Intrebi daca principiile teoretice sunt de-ajuns. Aceste principii au fost create in baza procesului prezentat mai sus: 1. idee 2. modelare 3. inaintarea ipotezelor 4. testare. Fiecare principiu are zeci de exceptii, care nu sunt prezentate in manualele introductive, gen Mankiw. Principiile sunt aplicabile in 80% de cazuri. Iar daca ai de aplicat citeva principii economica, probabilitatea sa te confrunti cu o exceptie cresc exponential (e suficient sa nu iai in consideratie o singura exceptie pentur ca rezultatele tale sa fie gresite). In plus, cu cit economia este mai putin dezvoltata, cu atit mai des se intilnesc exceptiile.

P.S. Nimeni nu inteleger economia in "intregime, multilateral si profund".

24

Alexandru Culiuc
27 februarie 2007 18:48

P.S. La acelasi subiect. Un articol extrem de bun la despre metode stiintifice (econometrice) aplicate in alte discipline (medicina) a fot publicat astazi (27 feb) in prima pagina a Wall Street Journal. "Is an Economist Qualified to Solve The Puzzle of Autism?" Pe parcursul articolului sunt mentionate si alte studii econometrice aplicate la probleme ne-economice (sau nu foarte economice).

25

Igor
28 februarie 2007 8:18

Apropo, tot astazi, despre finante, econometrie si math: DJ a cazut astazi cu 500 puncte, sau 3.29% http://money.cnn.com/2007/02/27/markets/markets_0630/index.htm?cnn=yes

cel mai recent asa rau a fost pe 9/11. Why? :)

26

Molda
28 februarie 2007 13:46

Igor, salut
I am a stranger, dar iti recomand sa citesti "Finansistul" de Theodore Draiser.Eu ador romanul si stiu ca o sa-ti placa!

27

Mihai Moscovici
3 martie 2007 7:07

Igor, DJ a cazut cu 500 de puncte din cauza Chinei. Uite aici, aici si aici o ancheta jurnalistica destul de interesanta.

28

Igor
4 martie 2007 21:40

Mihai Moscovici: de-ar fi totul asa de simplu :) stiu eu ce se scrie in presa, dar crede-ma nu-i asa de simplu. De exemplu nu-i clar deloc, DOW a cazut din cauza Chinei, sau mai sunt si alti factori, asa cum ar fi "subprime's", rata cresterii PIB etc. Link-urile propuse de tine ... da, sunt bune, dar sunt doar niste prelucrari a stirelor de pe cnn, bbc, si WSJ.

de exemplu: Олег Сафонов, президент ФБ РТС: «В настоящее время мы наблюдаем определенную коррекцию российского фондового рынка, и я бы не стал драматизировать ситуацию. Дело в том, что фондовый рынок — это рынок подъема и коррекции падения. Та коррекция, которая имеет место быть сейчас, продолжается два дня.... "

cu 5 zile inainte: February 28 2007: 2:15 PM EST
NEW YORK (CNNMoney.com) -- Federal Reserve Chairman Ben Bernanke told members of Congress Wednesday that U.S. financial markets appear to be "working well" and are functioning normally.

29

Igor
4 martie 2007 21:44

molda wrote: am a stranger, dar iti recomand sa citesti "Finansistul" de Theodore Draiser.Eu ador romanul si stiu ca o sa-ti placa!

da, multumesc. L-am citit candva, dar cred ca acum o sa-l privesc cu alti ochi. Tot la subiect, iti recomand sa citesti
Liar's poker by lewis
My life as a quant by derman

30

Mihai Moscovici
5 martie 2007 5:31

Igor, nu pun la indoiala faptul ca sunt mai multe motive ale caderii DJ, totusi "ultima picatura" care a "sfaramat piatra" a revenit Chinei.
Puteam sa dau linkuri de pe paginile informationale americane, insa am ales linkurile de pe NTV pentru ca informatia sa fie accesibila majoritatii vizitatorilor acestui site, care cunosc rusa mai bine decat engleza.
Cat despre calitatea stirilor de la NTV, aceasta este deja o alta tema de discutie :)

31

Igor
5 martie 2007 6:02

Mihai Moscovici: am inteles. multumesc. asa este, china a fost ultima picatura. cred ca 90% dintre ce-i care sunt pe acest site stiu eng nu mai rau decat mine sau tine.

spre bucuria mea, Sandu a reusit sa mentina pe acest site discutii de diferite calibre, de la foarte simple, pana la foarte teoretice. In legatura cu teoria si practica, o mica remarca: Cadera DOW a fost una dintre cele mai mari nouatati a acestei saptamani. Am avut ocazia sa discut cu ambele parti, practice si teoretice (top companies, top researchers).
Practicienii: ooooo man, we are really f... up. We have no clue what's going on. Hope the worst is behind. (glasul ingrijorat, ochii mahniti si obositi)
Teoriticienii: it is OK, just an adjustment of the market. nothing to worry really about (linistiti, veseli si optimisti)

In alta ordine de idei: Sandu, a apelat cineva la ajutorul tau? Eu ca si oricand, sunt curios.

32

Mihai Moscovici
5 martie 2007 7:43

Igor, reactia celor doua tabere este de inteles. Practicienii sunt cei care pierd bani daca lucrurile merg in jos, iar teoreticienii din contra, castiga un caz nou pentru cercetari :)

33

Igor
5 martie 2007 10:42

Mihai Moscovici: absolut deacord. Mai mult, practicienii ai bani, teoreticienii de regula mai putini :) Nu am facut concluzia la caz, lasand pe sama celor care citesc.

34

Alex
24 martie 2007 20:11

Eseul meu l-am publicat aici - Reverse engineering corruption, poate fi copiat in format PDF.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre