Alexandru Culiuc

13 martie 2007

Martisor moldovenesc la D.C.

Dupa cum a scris si Lucia Candu, in data de 3 martie la Washington D.C. a avut loc un eveniment moldovenesc de proportii — la sarbatorirea martisorului au participat circa 160 moldoveni si moldofili. Am fost invitat si eu, insa nu era cel mai bun timp sa parasesc Cambridge-ul. Asa ca m-am implicat indirect.

© Gene Cheban. Used and edited without permission by Alexander Culiuc
© Gene Cheban

Evenimentul urma sa ia loc intr-o sala spatioasa, cu multi pereti goi. Dorinta de a-i umpli si, totodata, de a crea o atmosfera cit mai moldoveneasca, a servit drept imbold pentru organizarea unei expozitii de fotografii din Moldova sub genericul "Amintiri din Moldova". Practic in ultima clipa a fost decis de transformat expozitia intr-o competitie fotografica.

© Gene Cheban. Used and edited without permission by Alexander CuliucLa expozitie/concurs au participat sase persoane cu circa 100 fotografii in total, dintre care 11 erau a mele (format 8x10" si 8x12"). Cistigatorul a fost selectata de toti cei prezenti, fiecare lipind un post-it in drept cu fotografia preferata. Imaginea cistigatoare, un alb-negru foarte placut, ii apartine lui Gene Cheban, fotograf profesionist din zona D.C. E cazul sa mentionez tot aici ca textul de fata este de asemenea ilustrat cu fotografii facute de Gene Cheban preluate din galeria fotografica a evenimentului. Fotografia mea "Fereastra" a ocupat locul 2. Un numar egal de voturi a fost depus pentru fotografia "Floarea soarelui" de Lyndon Allin.

Nota Bene: Lyndon a lasat citeva comentarii detaliate pe acest site. Recent el a facut putina promotie Moldovei, si in special Planetei Moldova. Atrageti in special atentia la primul comentariu — o viziune extrem de alternativa asupra Moldovei...

Comentarii

Dupa cum a scris si Lucia, competitia fotografica a fost doar unul din componentele seratei. A fost si o competitie de placinte, demonstrare de moda, un concert al unei formatii moldovenesti din New York si, evident, hora. Din cite am inteles din blogul Luciei si din propria comunicare cu Evghenia Berzan, Martisorul moldovenesc la Washington D.C. a fost realizat in mare parte in baza de voluntariat. In organizarea s-a implicat si Ambasada Moldovei, insa din careva considerente misterioase ea n-a socotit de cuviinta sa anunte evenimentul pe propriul situl.

© Gene Cheban. Used and edited without permission by Alexander Culiuc
© Gene Cheban

Martisorul moldovenesc la D.C. reprezinta, fara doar si poate, un pas in directia corecta. Sa speram ca pe viitor Ambasada se va implica si mai intensiv in organizarea unor astfel de evenimnete si nu va uita sa le mediatizeze corespunzator. Circumstantele sunt prielnice: dupa lichidarea regimului de vize pentru cetatenii americani si alte tari OECD incepind (o miscare corecta), echipa ambasadei (si in special Consulul Radu Cucos) au la miina ceva timp liber pentru alte activitati. Insa in afara de intarirea legaturilor cu diaspora, exista si alte directii nu mai putin importante: organizarea unui "turneu american" presedintelui Moldovei (sau presedintelui Parlamentului RM?), promovarea vinurilor moldovenesti, mediatizarea Moldovei. Ramine sa vedem pe ce va pune accent Ambasadorul Chirtoaca si echipa lui. Indiferent de decizie — le doresc bafta.

In incheiere...

... va propun un pseudo-colaj din fotografiile pe care le-am expus la expozitia "Amintiri din Moldova".

Collage: Alexandru Culiuc @Washington D.C.

Publicat: 13 martie 2007 2:36

Categorii: Fotografie | Imaginea Moldovei

Taguri: , , , ,

Comentarii (3)

1

Igor
13 martie 2007 11:04

Ha, misto. Deci o mini expo semipersonala. Felicitari. Buna selectie de poze.

da, si felicitari cu lansarea site-ului in varianta nou. Succese la WebTop. Candva am fost si noi pe acolo :) ahhhh, vreamea asta fuge si se schimba ...

2

Lyndon
16 martie 2007 2:46

Petrecere a fost super! Thanks to Jenea Berzan and the people from the Embassy for organizing it, to the sponsor who provided the beverages, and to the many gospodine who brought food. We've had some more casual diaspora parties in DC before which were lots of fun, but this was on a different level - great live music, dancing, the fashion show, etc. To make the account of the evening here more complete, I've created a photo set on Flickr with my photos from the evening's exhibit.

3

Turist
4 aprilie 2009 13:03

Aici esti mult mai otimist :) ref la promovarea imaginii Moldovei.
Avem zeci de mii de conationali peste hotare (nu numai muncitori la negru) e suficient ca ei sa promoveze cultura, traditia, originile si de ce nu istoria!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre