Alexandru Culiuc

19 aprilie 2007

Culiuc.com şi WebTop

După cum cunoaşteţi, Culiuc.com participă la WebTop în categoria “Situri personale / Bloguri”. Spre marea mea mirare (ok, posibil exagerez), blogul chiar a reuşit să treacă de faza de preselecţie şi să fie inclus în concursul principal de rând cu alte 19 situri (din 41 înaintate în categoria dată). Mai mult ca atât, la momentul scrierii acestor rânduri deja urma să fie calculat punctajul final al fiecărui site — membrii juriului principal trebuiau să transmită rezultatele evaluării până marţi inclusiv. Cu alte cuvinte, organizatorii probabil deja cunosc câştigătorii.

Asta însă nu înseamnă că toate rezultatele concursului sunt deja "bătute în cuie". În paralel cu jurizarea de bază, mai există şi un "vox populi", care este determinat în baza voturilor prin SMS, şi această competiţie va continua până în data de 30 aprilie.

Mă adresez la cele circa 500 persoane din Moldova care vizitează Culiuc.com săptămânal.[1] Dacă doriţi să susţineţi Culiuc.com, transmiteţi un SMS la numărul scurt 3837 cu indicarea următorului cod: 575.

Vă previn că votarea prin SMS nu este gratuită. Pe de-o parte, circa 4.5 lei pentru un SMS e cam exagerat. Dar pe de alta... eu cheltui anual $220 pentru menţinerea acestui site (hosting, domen), nici nu mai pomenesc timpul investit. Totul e relativ...

Cititorii Culiuc.com de pretutindeni (nu doar din Moldova) pot susţine situl lăsând un comentariu pe situl WebTop. Pentru început urmează să deveniţi utilizatori înregistrat al WebTop (procedura durează 3 minute). După asta treceţi în pagina Votare prin SMS (titlul induce în eroare — această pagină nu permite "votare prin SMS"), selectaţi categoria “Situri personale / bloguri”, şi găsiţi spre sfârşitul listei Culiuc.com. Mai departe vă descurcaţi. :)

Alte noutăţi legate de WebTop

Am jurizat şi eu puţin... În total 84 situri în 6 categorii (nici un membru al juriului n-a jurizat toate categoriile): Business & economie, Societate civilă, Artă şi cultură, Comunităţi virtuale+divertisment, Mass-media, Administraţie publică centrală. Doar un comentariu: cel mai mult m-a mirat nivelul extrem de jos al usability practic la toate siturile organizaţiilor de stat (categoria Administraţie publică centrală).

DNT a promis tuturor câştigătorilor campanii publicitare de trei luni pe OurNet şi Mail.md. Bun premiu. Pe termen lung, posibil, este chiar mai benefic decât un premiu bănesc. Apropo de premii băneşti...

Anunţ

Odată ce jurizarea de bază a luat sfârşit, nu cred că voi încălca regulile dacă voi face următorul anunţ (el nu are cum influenţa decizia juriului). N-am idee care sunt şansele Culiuc.com la competiţie, dar nu cred să fie chiar ultimul pe listă. Deci, cu toată aroganţa şi încrederea în sine care-mi este deseori atribuită, declar:

Dacă-mi va surâde norocul să primesc un careva premiu bănesc la WebTop, suma va fi cheltuită integral pentru organizarea unui proiect/eveniment cu beneficiu public în Moldova în vara această.

Ar trebui să adaug încă o condiţie... Nu ştiu la sigur dacă sunt preconizate premii băneşti pentru categoria "Situri Personale / Bloguri". Evident, intenţionez să realizez acest proiect indiferent de oricare premii. Este precoce să ofer careva detalii despre acest "proiect de beneficiu public", dar un indiciu... de ce nu? E suficient să amintesc cititorilor că am calificat colaborarea cu studenţii în cadrul competiţiei de eseuri drept un prim experiment... Ghiceşte cineva ce eveniment planific?

[1] Pentru cei interesaţi de statistica sitului. Prefer LiveInternet, care oferă cele mai conservative date. Numărul total de vizitatori unici pe săptămână se ridică la 900, vizitatori unici pe zi — 160~190 (Google Analytics este mai generos — 220-260). Hituri zilnice — 500-700 (max: 953).

Publicat: 19 aprilie 2007 5:14

Categorii: Personal | Web, Internet si IT

Comentarii (26)

1

evisoft
19 aprilie 2007 8:16

În categoriile mele au fost şi blog-urile. Am pus acestui blog, note maxime, că merită.
Ştiu că şi tu, Sander, eşti în juriu, sunt curios, ce note ţi-ai pus, ori administratorii nu ţi-au dat această categorie?

2

Alexandru Culiuc
19 aprilie 2007 8:26

Vitalie, merci pentru apreciere. Acum vom fi învinuiţi în nanaşism. :)

Ref. la întrebarea ta. Mi se părea ca am indicat cât se poate clar care categorii am jurizat -- vezi punctul "Alte noutăţi legate de WebTop" mai sus. Am scris şi anterior că, la momentul când mi-a fost propus să întru în juriu, prima mea rugăminte a fost să nu jurizez categoria "Situri personale / Bloguri", ca să pot include Culiuc.com în calitate de participant.

3

evisoft
19 aprilie 2007 8:54

Opps, sorry, nu am observat că tu ai jurizat categoriile enumerate.
De nănăşizm, nu prea cred, că nu te cunosc personal, doar odată sau de două ori ne-am vazut pe cand ai facut designul la contrafort.md.

4

Alexandru Culiuc
19 aprilie 2007 8:56

vezi că alţii despre asta nu ştiu :)

5

usemouse
19 aprilie 2007 14:25

Nu vreau sa ma refer la problema webtopului pentru ca stiu ce cumatrizm se facea peacolo. Sper ca anul asta va fi mai ok. Nu te invinuiesc pe tine Alex dar mam intynit in propria practica cu asa ceva.

Vreau doar sa te intreb pe ce keltui 220$ anual la site inafara de timp. Al meu site nu ma costa decit 10$ dom si 30$ hostul. Sau poate ai cumparat sistemul de blog? Apropo l-ai cumparat sau l-ai scris. Am si eu in planuri sa deschid unul

6

Alexei Ghertescu
19 aprilie 2007 15:30

Alexandru, daca ai mentionat despre "colaborarea cu studenţii în cadrul competiţiei de eseuri" probabil ca urmatorul eveniment va fi ORGANIZAREA unui concurs de eseuri?..

:)

7

Alexandru Culiuc
19 aprilie 2007 17:25

Usermouse, oricare acuzatie urmeaza sa fie sustinuta de dovezi. Daca ai dovezi, atunci prezinta-le. Si eu am in vedere dovezi, nu fraze de genul "situl A era cel mai bun, dar a cistigat situl B", deoarece juriul nu este obligat sa aiba aceleasi criterii si aceleasi prioritati in notare ca si tine (spre exemplu, am pus fara probleme 2 puncte din 10 la usability daca vedeam ca situl are selector de limbi in dodii). Iar daca nu ai dovezi, atunci nu e frumos sa arunci umbra asupra unui grup de oameni pe care eu, personal, ii respect cu declaratii aruncate in treacat.

Ref. costuri de intretinere. Eu prefer sa platesc scump pentru hosting, dar sa am calitate [aproape] impecabila. Din nou, avem cu totii prioritati diferite si nu e cazul sa-mi evaluezi actiunile tale in baza propriilor prioritati.

8

Alexandru Culiuc
19 aprilie 2007 17:33

Alexei, eşti foarte departe de răspunsul corect.

9

Igor
19 aprilie 2007 19:13

Sandu, succese cu Web-Topul, si la faza a doua, votare prin SMS. Sper la prima faza sa obtii locul I. Eu chiar am avut in gand sa trec peste toate site-urile de la concurs, cel putin la categoria Personale, si sa fac un anunt-previziune cine ce loc va lua. Poate totusi o fac zilele astea. La moment stiu una, culiuc.com este unicul blog pe care il citesc, si asta din cauza ca nu-i chiar blog. ADica este cu mult mai mult decat un blog, tema deja discutata aici.

Oricum, succese !!!

10

usemouse
19 aprilie 2007 21:23

Am zis ca nu de spre asta vreau sa vorbesc dar daca insisti poti sati aduk la cunostinta ca in anul trecut am fost si eu invitat in juriu si am facut analiza grupului webELEV. Am pierdut cam vreo 2 zile bune ca sa analizez toate siturile, cam la 30 de unitati, am indeplinit toate anketele atasatee si asta mi-a fost. Nici n-am fost invitat la intruniri de juriuri care probabil au avut lok sau alte kestii de tip organizatorik. Sau poate sustii pozitia ca toti si-au indeplinit dreptul civik in fata SOROSului si gata.
Am fost prezent la 3 editii ale webtopului si cea din an m-a dat gata. Pe linga faptul cum am fost tratat pot sa mai adaug si altceva. Toti stiu cum era situl din an al WT si cum poate fi vorba despre asa concurs cind situl propriu concursului nu trecea nici la un criteriu din cele folosite la jurizare. Cred ca e normal sa fie un site exemplu. Si desigur au fost coincidente de interese si alte aspecte ale coruptiei. Cum era posibil ca de la design.md sa treaca situl la altcineva si apoi din nou la design.md?
Sorry de greseli sintactice.

11

Viorica Antonov
20 aprilie 2007 6:35

Sandu, ai un vot din partea mea pentru site si daca intentionezi sa faci vreo scoala de vara in domeniul politicilor publice sau altceva ai tot sprijinul meu si experienta mea.
Numai bine.

12

valeriu
20 aprilie 2007 9:59

Ma bucură faptul că anul acesta a fost prezentă faza de preselecţie, în aşa fel s-a separat smântâna de de lapte. Eu sunt de părerea ca acest blog merită să ia locul I în categoria Situri personale/Bloguri. Cu toate acestea au mai rămas după părerea mea situ-ri care cel puţin nu corespund categoriei prin webtop2007. Să fii unul dintre membri juriului nu este un lucrul atat de simplu cum pare la prima vedere, nu ştiu cum anul curent dar în ceilalţi ani se convoca atât juriul de bază care puneau note mai mult pentru conţinut şi mai puţin pentru design cât şi juriu format din participanţii la categoria WebDesign care aveau ca obiectiv principal jurizarea categoriei sus numite şi cateva dintre categorile webtop.

p.s Sandu schimba primul linc din post la cuvantul WebTop din http://webtop.com în http://webtop.md

13

Alexandru Culiuc
20 aprilie 2007 17:25

Merci tuturor pentru cuvintele calde.

Valeriu, practic toata jurizarea se face "la distanta" -- exista o sumedenie de membri ai juriului care nu sunt prezenti fizic in Moldova.

14

valeriu
20 aprilie 2007 18:07

Am observat că în acest an sunt membri din Romania, Rusia SUA etc. e un pas bun din partea comitetului organizatoric, cred că şi jurizarea va fi la nivel! Apropo ne vedem pe 24 aprilie ca să vedem câştigătorii!

15

Alexandru Culiuc
20 aprilie 2007 18:13

Da, juriul din anul asta este probabil cel mai "serios".

Valeriu a scris: "Apropo ne vedem pe 24 aprilie ca să vedem câştigătorii!"

Glumeşti?

16

valeriu
20 aprilie 2007 19:08

Nu, fara glume, mai sunt blogeri pe aici care vor fi prezenţi la ceremonie, aşa deci cred ca ar fi o ocazie să ne vedem şi în realitate, nu numai pe web.

17

Alexandru Culiuc
20 aprilie 2007 19:25

Am dubii că se vor strânge multi... Eu sunt în Cambridge, Nicu Popescu undeva prin Europa, Mihai în Texas, blogul Luciei, spre marea mea mirare, n-a intrat în runda a doua a competiţiei (invitaţia la ceremonie este extinsă doar finaliştilor). Asa că în afara de Alexei Ghertescu nu cred să mai întilnesti pe cineva.

18

Chiril
21 aprilie 2007 15:04

Am incercat de 2 ori sa ma inscriu pe acel sait, cu doua emailuri valide, si nu am primit in nici un caz link de validare... Imi pare rau, am vrut sa votez si eu....

19

lucia
21 aprilie 2007 15:18

Da, Sandu, si eu am ramas foarte mirata ca blogul meu a ramas in categoria 'smintina', vorba lui valeriu :)

Ei, ce sa faci...asta e viata! :)
Succes tie mai departe!

20

Elena C.
21 aprilie 2007 17:55

Alexandru,iti urez succes la WebTop,ai un site foarte bun,imi place enorm de mult.
Voi trimite niste Sms pentru sustinere.

21

Elena C.
21 aprilie 2007 18:02

Site-ul WebTopului frineaza binisor

22

Alexei Ghertescu
22 aprilie 2007 14:25

Nu stiu precis, dar cred ca o sa merg la ceremonia...

:)

23

Adrian Hancu
23 aprilie 2007 18:12

Alexandre, mult succes!

Azi am trecut sa iau invitatiile pe acolo si am vazut - cred (fara voia mea desigur)- cum arata si premiile.

Forfota mare acolo la DNT, asa ca sincer sper sa iasa bine tot!
Mult succes participantilor care citesc acces mesaj.

PS, SMS votingul chiar este scump! A naibii de scump.

PPS, Nu pot sa ma loghez, si nici nu este o forma de reamintire a parolei :(

24

Denis
24 aprilie 2007 1:05

Alexandru, poate e offtop, insa as vrea sa aflu (daca nu e mare secret), care hosting il folosesti/consideri a fi "aproape impecabil"?
Merci!

25

Alexandru Culiuc
24 aprilie 2007 1:31

Denis, cam offtop, dar fie... Şi evident că răspunsul la întrebarea ta nu e secret -- asemenea "secrete" se dezvăluie în două secunde. E suficient să verifici cui îi aparţine IP-ul pe care stă Culiuc.com. Folosesc Pair Networks, dar ma gândesc să trec la Media Temple la vară, când îmi expiră contractul cu Pair.

26

evisoft
24 aprilie 2007 20:35

Felicitari cu locul 2, Sandu!!!

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre