Alexandru Culiuc

3 mai 2007

Proiect de branding pentru Asociaţia Bloggerilor din Moldova

Recent Mihai Moscovici a lansat iniţiativa "Clubului Bloggerilor moldoveni". Într-un email privat Mihai m-a rugat s-o promovez, însă scepticismul meu de moldovean a prevalat şi am decis să mă abţin. Nu pot spune că scepticismul meu s-a disipat, însă în finală nu vă de ce n-aş pomeni cel puţin de existenţa acestei iniţiative. Mai mult ca atât, am decis să mă implic indirect.

Trebuie să recunosc că am refuzat iniţial să promovez acest Club parţial din considerente estetice. Mihai m-a rugat să plasez pe site următorul buton/banner:

Vizitez regulat blogul lui Mihai şi deseori găsesc acolo informaţii şi gânduri interesante. Însă cred că Mihai va recunoaşte că designul nu reprezintă punctul lui forte, fapt demonstrat din plin de acest buton/banner trist, lipsit de originalitate şi plin de erori tehnice. Pe de-o parte, acest fapt puţin mă priveşte, căci nu intenţionez să mă implic la moment în activitatea clubului. Însă un şir de factori m-au făcut să deschid Adobe Illustrator şi Photoshop pentru a propune un brand matur şi calitativ (în opinia mea).

  1. Nici logotipul, nici denumirea nu sunt definitive, fapt confirmat de Mihai din start. Însă experienţa arată că nu-i nimic mai statornic decât o soluţie temporară. De aceea cu cât mai repede se ajunge la o soluţie definitivă, cu atât mai bine. Odată ce nu exclud posibilitatea să mă implic în viitor în acest club, aş prefera el să aibă un logotip potrivit.
  2. Am văzut acest buton/banner deja pe câteva bloguri pe care le mai vizitez, aşa că utilitatea estetică negativă pe care el mi-o creează creşte.
  3. Aproximativ o dată la câteva luni deschid Photoshopul şi Illustratorul pentru a verifica dacă n-am uitat ce-i aia design grafic. Acest proiect mi s-a părut cât se poate de potrivit pentru a-mi testa abilităţile.

Denumirea asociaţiei

Însă înainte de a deschide pachetele Adobe, am decis (pentru mine) că denumirea organizaţiei urmează să fie "Asociaţia Bloggerilor din Moldova" şi nu "Clubul bloggerilor moldoveni". În primul rând Asociaţia este o formă prevăzută de legislaţia privind ONG-urile (dacă iniţiativa va avea succes, va veni ziua când ea va urma să fie instituţionalizată). În al doilea rând, "club" sună mult prea neformal. E cert că la început activitatea se va reduce şa discuţii şi bere (deci termenul "club" ar fi potrivit), însă sper că cu timpul se va trece la nişte activităţi mai palpabile şi "serioase", pentru care cuvântul "club" nu ar mai fi adecuat. Cealaltă modificare propusă ("din Moldova" în loc de "moldoveni") este datorată unor considerente estetice (citiţi în continuare).

Logotipul

Iniţial eram tentat să revin la ideea lui Ghiţă şi fluturele. Însă, jucându-mă cu textul în Ilustrator, am dat de un detaliu interesant. Reflecţia în oglindă a literelor "old" din cuvântul "Moldova" se citeste "blo". Doar "g" lipseşte pentru a forma cuvântul "blog". Este o coincidenţă la care visează oricare designer. Spre exemplu, dacă nu atragem atenţia la literele extreme, abrevierea "moldblog" este simetrică faţă de axa verticală centrală. După mai multe variante, am decis asupra următorului logotip:

Întrebările evidente: de ce am scris "moldova" cu capul în sus şi de ce "asociaţia" şi "din" sunt scrise pe verticală şi cu capul în jos una faţă de alta? Nu neg — am răsturnat iniţial "moldova" pentru a utiliza simetria dintre "blo" şi "old". Însă după ce am adăugat "asociaţia" şi "din", fiecare cuvânt scris într-o direcţie diferită, am găsit un sens mai profund în rezultatul obţinut.

Bloggerii din Moldova reprezintă un grup relativ eterogen de oameni (pe viitor aceasta eterogenitate doar va creşte), care vin din toate părţile globului şi aduc perspective şi poziţii diferite sau chiar diametral opuse. Asociaţia este menită să fie centrul unde aceşti indivizi diferiţi se întâlnesc pentru a soluţiona unele probleme comune, fără a ştirbi din individualitatea fiecăruia. Apropo, am transformat "moldoveni" în "din moldova" pentru a obţine o veritabilă răscruce de drumuri.

Utilizări alternative

Mesajul logotipului poate fi redat mult mai laconic, fără a pierde simetria:

"Blog" + "Mold[ova]" — asta-i esenţa mesajului. Însă apare o mică problemă: după eliminarea "ova" din "moldova", al doilea rând seamănă mai mult cu "plow" şi nu cu un "mold" răsturnat. Se rezolvă şi asta — e suficient de întors blocul la 90 grade. În rezultat obţinem versiunea compactă a logotipului:

În viziunea mea, acest logotip nu reprezintă o versiune alternativă celei prezentate mai sus, ci una suplimentară, utilizată în caz de deficit de spaţiu sau din alte considerente estetice.

Blocul "blog+mold" este extrem de flexibil. Spre exemplu, dacă-l copiem şi-l rotim la 180 grade, obţinem:

Quasi-simetria acestui bloc poate fi utilizată şi pentru crearea texturilor de fundal:

După mine, am obţinut un fundal pe cât se poate de potrivit pentru materiale tipărite. Cu puţină imaginaţie, putem găsi şi utilizări mai hăioase. Spre exemplu, în caz dacă va ajunge timpul să se organizeze un concurs independent de bloguri (realmente de acolo şi a pornit ideea clubului), un asemenea fundal ar putea fi utilizat la ceremonia de premiere — la sigur că ar fi mai bun decât fundalul utilizat la WebTop.

Butonul 88x31

Brandingul unei comunităţi online nu este terminat fără un buton 88x31 pixeli.

Blog din Moldova

Mihai iniţial a propus că bloggerii să facă link la pagina respectivă din blogul său. După mine, acea pagină nu e reprezentativă şi e plină de discuţii goale şi inutile. Însă tot Mihai a făcut un lucru bun adunând o colecţie de bloguri moldoveneşti. Aş propune temporar să facem link la această colecţie. Dacă decideţi să trageţi butonul direct de pe Culiuc.com, codul HTML ar fi următorul:

<a href="http://www.bloglines.com/public/moldova"><img src="http://www.culiuc.com/img/blogmd.gif"; width="88" height="31" alt="Blog din Moldova" border="0"></a>

Domen

Evident, rămâne problema domenului. Spre regret, moldblog.net şi moldblog.org sunt deja ocupate. Există moldblog.info, dar TLD-ul .info nici o dată nu m-a încântat. MoldData în continuare exploatează statutul de monopol impunând nişte preţuri exagerate, de aceea procurarea unui nou domen .md ar fi o risipă de bani. Însă eu deja controlez un domen .md — development.md, care este menit să găzduiască un şir de proiecte (primul va fi lansat astă vară). În consecinţă pot propune următoarea adresă: abm.development.md sau bloggers.development.md. La o adică, ofer şi hosting gratuit (cu acces FTP şi cgi-bin aparte).

În încheiere

Acest proiect de branding reprezintă doar o propunere care poate fi ignorată. Este un cadou care poate fi respins, dar este şi un cadou care poate fi retras.

Publicat: 3 mai 2007 3:47

Categorii: Design si Marketing | Web, Internet si IT

Comentarii (35)

1

vv
3 mai 2007 4:17

o! iaka aista 88x31 l-as pune la mine pe blog.

punct forte: e fara cuvinte mari gen "asociatie" si e fara nuante de closed-group ("club"). e scurt, clar, la tema, si fara asumptii implicite si/sau bombastice.

davai un draft de license pentru chestia asta.

2

vv
3 mai 2007 4:30

referitor la link target deja am discutat in privat o varianta mai buna: sa mearga la o adresa de pe situl lui Mihai, de unde el face redirect.

nu stiu de ce Mihai inca n-a anuntat chestia asta. ma asteptam s-o faca azi. poate inca nu s-a decis definitiv cum sa arate adresa?

3

Eugen
3 mai 2007 6:49

Este foarte interesant, place ochiului.
Bannerul initial a fost creat de Mihai pentru a promova dorinta de socializare a bloggerilor moldoveni. Din start s/a convenit ca la primul offline se va stabili denumirea. Anumea dupa aceasta data se va purcede la crearea stitlului, site/ului etc al asociatiei sau clubului.
P.S. ideea cu asociatia am propus/o si mai inainte

4

Alexandru Culiuc
3 mai 2007 7:23

Eugen, cred ca mintea colectivă a Asociaţiei poate fi utilizată pentru lucruri mai importante decât elaborarea brandului. Discutaţi probleme reale (identificaţi-le pentru început), nu meta-probleme (probleme legate de instituţionalizarea procesului de soluţionarea a problemelor reale). Vlad Namaşco a spus-o foarte bine.

În plus, când vine vorba de soluţii creative, un cap de specialist este de regulă mai productiv decât zece capuri de nespecialişti...

5

evisoft
3 mai 2007 8:47

Sandu, ai facut un lucru bun, e profesional făcut şi frumos.
Eu sunt pentru crearea unui astfel de club/asociaţie, însă urăsc butonaşele...
O pagină web bună se poate scrica doar cun un singur butonaş.

6

klaus
3 mai 2007 9:18

Conexiunea dintre G si M-ul intors ucide linia si ingreuneaza observarea simetriei. Un ochi de englez ar vedea oricum OLD BLOG acolo pentru ca M-ul dispare - e cel mai greu de citit intors (seamana cu W) si sufera cel mai mult din cauza conexiunii cu G-ul de sus (se transforma intr-o codita de G foarte elaborata).

In general textele care se citesc in directii diferite, intoarse reciproc nu ma bucura. Svastica din prima ta propunere arata foarte desantata si vrea sa se prabuseasca. In cazul limitarii dimensiunilor logotipului pe publicatii/site-uri inaltimea exagerata impusa de "asociatia" va ucide restul textului (care va fi prea mic in comparatie cu cel al altor logotipuri).

Nu ai explicat alegerea culorilor.

Si nici oglindirea lui old si blo nu-mi pare o motivatie suficienta pentru a crea logotipul in baza ei. OK, sunt partial simetrice. Si?

7

klaus
3 mai 2007 9:22

Conexiunea dintre G si M-ul intors ucide linia si ingreuneaza observarea simetriei. Un ochi de englez ar vedea oricum OLD BLOG acolo pentru ca M-ul dispare - e cel mai greu de citit intors (seamana cu W) si sufera cel mai mult din cauza conexiunii cu G-ul de sus (se transforma intr-o codita de G foarte elaborata).

In general textele care se citesc in directii diferite, intoarse reciproc nu ma bucura. Svastica din prima ta propunere arata foarte desantata si vrea sa se prabuseasca. In cazul limitarii dimensiunilor logotipului pe publicatii/site-uri inaltimea exagerata impusa de "asociatia" va ucide restul textului (care va fi prea mic in comparatie cu cel al altor logotipuri).

Nu ai explicat alegerea culorilor.

Si nici oglindirea lui old si blo nu-mi pare o motivatie suficienta pentru a crea logotipul in baza ei. OK, sunt partial simetrice. Si?

8

Stefan
3 mai 2007 11:21

1. Bannerul lui Mihai imi place mai mult. Cand ma uit la bannerele tale - este foarte obositor pentru ochi.
2. Denumirea de Club mi se pare mai faina
3. Cu cat citesc mai multe la tine pe blog cu atat mai putin te respect.

9

klaus
3 mai 2007 14:15

Stefan,

bannerul lui Mihai e bun pentru Uzina de Tractoare, nu te supara te rog nici tu si nici Mihai.

E o solutie temporara la o problema care nu exista. Discutia data se face pe loc gol or logotipul + banner nu este = branding. Mai trebuie organizatia din spate cu servicii/activitati, scopuri, strategii etc. Astea totate si multe altele fac parte din branding.

In general nu inteleg de ce Mihai si Sandu s-au apucat de promovat ceva ce nu exista...

Cat despre Sandu - tot respectul. Daca are asa efecte asupra ta - citeste altceva - internetu-i mare.

10

Stelian
3 mai 2007 15:24

Initiativa este interesanta.
Sincer - nu-mi place niciun logo de aici.

Aveti nevoie de bani pentru hosting si registration - as putea avea idei.

11

Pavel Ciorici
3 mai 2007 15:48

Sunt sigur ca pentru cei aprox 10 bloggeri care ne vom intilni la primul off-line 49$ nu este o suma deloc mare pentru a putea avea un domeniu pe .MD 49$ ~ 600 lei = 60 lei/persoana (nimeni nu va fi obligat sa participe la adunarea banilor necesari)

Nici bloggers.md nu ar fi o varianta rea (e inca disponibil) pentru ca asa nu va fi necesara folosirea cuvantului "mold" in denumire, pentru ca se vede si dupa .MD acest fapt..

Multumim mult pentru sprijinul acordat, acum inteleg si eu de ce asa greu ai mentionat si tu despre aceasta "idee" a lui Mihai :)

Fundalul + butunol 88x31 mi-au placut mult, la fel si acest logo. as vrea cumva sa ne decidem sau chiar sa votam varianta cea mai buna pentru logo..

12

Stefan
3 mai 2007 16:29

Discutia despre Asociatia Bloggerilor se poarta pe pagina lui Mihai, initiatorul discutiei
http://www.blog.moscovici.org/2007/04/26/clubul-bloggerilor-moldoveni/

13

Igor
4 mai 2007 10:39

nu-s eu blogger, dar ce tine de Logo spun doua cuvinte. Primul cu roate de tractor este slab, ca sa nu spun simplu si fara has in el. Mai banal decat o roata zimtata si in-ian nu se putea.

sandu, al tau este mai bun fara discutii, dar tot nu-mi place. Nu-i citabil, din pacate. Dupa mine are existenta numai ala vertical, in care de jos in sus este Blog, si invers este Mold. Si ala wallpaper tot ii bun. Deci, este stil si originalitate, dar nu-i terminat cumva.

14

Ion Ciobanu
4 mai 2007 13:24

De ce roata zimtzata? Eu vad o masa rotunda cu opt scaune:)
Poate am baut prea multa cafea:)

15

Vlad Nanu
4 mai 2007 14:16

Ideia este interesanta. In acelasi timp cred ca ar fi mai bine de creat un directoriu a blogurilor facute de Moldoveni. Cred ca asta ar promova atit Moldova cit si fiecare blog in parte mult mai tare si mai deschis decit un club.

16

Pavel
4 mai 2007 15:14

#17 Vlad Nanu, citeste mai atent si o sa descoperi ca exista deja un directoriu al blogurilor moldovenesti.

17

Adrian Hancu
4 mai 2007 15:24

Nu am timp sa comentez, o sa vin cu niste explicatii sugestii mai tirziu. Asociatia e o idee buna.
Logo nu il vad terminat. Deacord cu Igor.
PS: Helvetica e un lucru a naibii de frumos.

18

Vlad Nanu
4 mai 2007 18:37

Pavel, linkul sugerat este un RSS directory. Si mai precis un JavaScript Tree cu o colectie de feed-uri cu noutati si bloguri. Pe cind eu am avut in vedere un web directory, ceva de genul dmoz.org, webdirectory.com sau blogcatalog.com. Directoriul sa fie usor accesibil, indexabil de Google, si orice doritor sa-si adauge blogul.

19

Adrian Hancu
7 mai 2007 14:12

Litera G de la sfirsitul cuvintului "bloG". "G" scris cu capitals creaza repulsie involuntara.

20

Peter Myers
7 mai 2007 18:25

As a native English speaker, I quickly saw the biggest reason why your logo idea would be confusing: "mold" upside-down is "plow," so people who don't know about Moldova (there are quite a few of them in the world) would think that read it "BlogPlow" and wonder why we were so interested in farming equipment. Why not just put the words one on top of the other without flipping anything? Simple is good.

21

Lyndon
8 mai 2007 4:01

I was going to mention another thing from an English-speaker's point of view. I know it may not be polite to mention, but for folks not familiar with Moldova, the prefix "Mold" might call up images not of a wonderful southeast European country but with, well, mold. But I recognize that English-speakers do not rule the world and that this unfortunate coincidence should not dictate your choice of "brand." Anyway, I like the aesthetics of the most recent logo proposed, although Peter does have a point about "plow" - though to be honest I didn't have the same reaction until I read his comment and looked at the logo again in light of it.

22

Alexandru Culiuc
8 mai 2007 4:32

Peter, I've mentioned the "plow" problem. I gues my solution didn't completely address it.

Lyndon, I know very well about the dubious value of the "mold" prefix... (we used to laugh hard at Moldtelelcom). I guess I decided to close my eyes to that problem. Maybe I shouldn't have.

23

Anatol Poiata
8 mai 2007 9:33

Sandu, poate se face Asociatia bloggerilor basarabeni ? Cu BB poate fi mai interesant

24

Vladislav Namashco
8 mai 2007 10:40

23, Si cu cu moldovenii din alte regiuni cum ramine?
Basarabeni ii cuvint limitat... asa ca nu cred ca este unul potrvit...

25

Anatol Poiata
8 mai 2007 16:07

Atunci mai corect e sa-i spunem bloggeri romani :)

26

Vladislav Namashco
8 mai 2007 20:07

25, Ar fi foarte corect, dar iarasi nu e bine:)

27

Petru
9 mai 2007 3:09

Intr-adevar problema acestei abrevieri "mold" este destul de importanta, or de multe ori am auzit de la colegi americani intrebari referitor la acest "mold" care in engleza mai inseamna printre altele si "mucegai"... o solutie poate ar fi folosirea "MD"

28

Chiril
9 mai 2007 20:27

Un dezavantaj aparent poate fi si un avantaj de publicitate : chiar daca toti vorbitorii de limba engleza care vor vedea brandul il vor asocia cu sensul "nedorit al cuv.""mold" din limba engleza, nu e neaparat ca reactia lor sa fie numaidecat negativa... Din contra, chiar probabil ca asa ceva i-ar incita inca mai tare sa descopere ce se ascunde dupa acest brand...
La fel si cu asociatia "nedorita" cu "plow"...
Doar adevarata valoare a brandului si a asociatiei urmeaza sa fie creata...

29

SEULL
12 mai 2007 13:49

Buna ... interesant ... minimalist ... dez'ekilibrat ...

30

Roman
23 iunie 2007 22:32

rosu si cenusiu... destul de acceptabil

31

Eugeniu
8 august 2007 14:46

Banerul initial, de Mihai Moscovici, e prea similar cu logo-ul proiectului KDE.

32

Chiril
21 octombrie 2007 16:20

Deodata imi cer scuze daca subiectul este depasit la momentul de fatza, dar am o idee referitoare la logoul "blog din moldova" care se afla in prezent pe home page la mai multe bloguri din moldova inclusiv si pe culiuc.com :

In discutia de mai sus care a avut cateva luni in urma erau 2 probleme de baza : cuvintele mold si blog, ambele problematice caci creau conotatii nedorite in l.engleza : "mold" si "plow" .

Ideea, care nu-mi da pace la moment este :

1.daca ar fi schimbata doar ordinea cuvintelor "blog" si "mold" pe acest logotip, ca sa devina "mold/blog" in loc de "blog/mold" cum este la moment, designul raminind acelasi, atunci privind invers, cuvintul blog deja, ar crea o alta conotatie : gold, si s'ar primi deci "mold/gold" in loc de "blog/plow". Si asta fara ca sa schimbi nici designul, dar si nici mesajul "nominal" al acestui logo.

Mai mult, se pare ca in engleza ar fi chiar mai logic sa fie "mold blog" adica "moldavian sau moldovan blog" decat "blog mold".
In plus, s'ar crea o "complementaritate" de sens suplimentara cu partea in sur a logotipului : pe partea in rosu deacum ar fi scris abreviatia engleza cu sensul de "moldavian blog", in timp ce pe partea sura ar ramâne ca si inainte in româna "blog din Moldova".

In acest fel, s'ar rezolva problema cu "plow" si ar aparea conotatia frumoasa de "gold".

2. Conotatia negativa de "mold" din l.engleza.
Odata ce nu ne putem permite sa scriem pe un logo asa de simpatic (DAR mic) cuvinte intregi si suntem "obligati" sa le abreviem ( de exemplu, ca sa risipim orice temei pentru careva speculatii, nu am putea sa scriem pe deplin "moldavian blog" din lipsa de spatiu), de ce sa nu scurtam inca si mai mult cuvintul Moldova, si sa nu lasam doar doua litere MD? Ar fi si un promotion suplimentar la domenul ".MD"

In final, designul initial si mesajul nominal raminind aceleasi, logoul transformat/ameliorat (IMHO) ar deveni MD/blog prezentind urmatoarele avantaje :

- un sens suplimentar/conotatia de "gold";
- un aport la promovarea domenului ".md";
- rezolvarea problemelor "mold" si "plow" (conotatii nedorite din l.engl)
- spatiul rosu al logoului ar castiga din spatiul aparut = simplificarea mesajului = confort de vizionare in plus

Sper ca am fost destul de explicit si ca subiectul nu este epuizat.

PS : chiar daca domenul ".md" a fost in centrul unui conflict intre statul nostru si careva companii farmaceutice americane(daca nu gresesc), cum nu ar fi, el ramâne pina la urma a fi un domen de stat, protejat de lege interna si internationala. Si apoi, il avem cum este el, nu avem de ales.

Merci de atentie.

33

Alexandru Culiuc
21 octombrie 2007 17:25

Chiril, treci luni pe la blogosfera.md şi vei înţelege de ce mesajul tău este întârziat exact cu o săptămână.

34

timberland white
12 iunie 2017 13:45

現在の市場は1899年にオープンした2羽の間で1931年における第二の翼は、屋外でシーフードスナック市場の棒を味わう夜を楽しむのに最適な大きな中央スパンです。最も有名なバーでは、豊富なメニューで、ボックス32くらいエビ、アサリ、カキ、特によく詰めペストリーの基本です。乗り心地を続行する前に必須ストップ!

35

Men's Puma EvoTouch Pro FG
8 august 2017 8:02

Because of that I would've been able to wear this torture devices only by tying the shoe laces skipping the top two shoe lace holes, so that the neck of the foot could actually bend properly while walking.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre