Alexandru Culiuc

14 mai 2007

Aplicarea la studii postuniversitare în SUA. Transcripts

Doi ani în urmă Culiuc.com a început cu anunţul unui workshop care urma scopul să trezească interes faţă de programele de studii postuniversitare la universităţile de vârf din SUA. De atunci practic n-am mai abordat acest subiect la direct. Mulţi cititori ar fi preferat să revin la acest subiect ceva mai des — regulat primesc mesaje private, subiectul cărora poate fi rezumat prin întrebarea "Cum să ajung să-mi fac studiile peste hotare?" Evident, când întrebarea este formulată atât de general, nici nu prea am ce să răspund. Şi nici nu prea am dorinţa s-o fac — o asemenea formulare vagă dă dovadă de faptul că persoana nici măcar nu a încercat să se documenteze la acest subiect. Spre fericire, primesc şi altfel de întrebări la acest subiect.

Cum ai făcut "transcripts" de la ASEM?

Un element esenţial al pachetului de documente pe care urmează să-l prezinte un candidat la oricare program postuniversitar din SUA (sau din oricare altă ţară) este "transcript"-ul — lista tuturor obiectelor studiate pe parcursul universităţii şi notele obţinute la ele (nu ştiu dacă "transcrisul de note" este o traducere corectă). Recent am obţinut următoarea întrebare de la cititoarea C.A. (care este liberă să se identifice într-un comentariu, dacă doreşte):

[S]int studenta la ASEM, ultimul an [...] Planific ca aplic la universitati in SUA la niste programe master [...].

[...] Cind ai aplicat, cum ai facut "transcripts" de la ASEM? [...] ASEM-ul poate sa-mi dea Certificat Academic pe care il dau de obicei. E cel mai oficial se pare, dar problema este ca el se dea pe fiecare an de studii... si daca inmultim 4 foi de certificate (si traducerea) la numarul de universitati la care voi aplica... se primeste cam mult... Si de accea ma intrebam ca poate exista si alta modalitate veridica, oficiala, despre care nu stiu. [...]

[P]ot sa te mai intreb daca in afara de note mai trebuie si copia de la diploma cu anexele?

O scurtă abatere de la subiectul de bază. Cred că întrebarea este formulată de pe poziţii greşite. "Dacă înmulţim 4 foi de certificate (şi traducerea) la numărul de universităţi la care voi aplica... se primeşte cam mult..." Presupun că "mult" se referă la bani. Am scris anterior despre costurile de aplicare la universităţile din SUA. La prima vedere, sumele nu sunt mici — circa $150-300 pentru fiecare aplicaţie (costul per aplicaţie descreşte odată cu numărul aplicaţiilor datorită existenţei unor costuri fixe). Însă pentru un candidat care are o probabilitate de cel puţin 10% să fie admis şi să găsească finanţare (cu finanţarea situaţia este de regulă e mai problematică, dar vom lăsa această întrebare de-o parte), aceste costuri n-ar trebui să prezinte un obstacol. $150-300 reprezintă salariul zilnic ( maximum de două zile) al absolventului oricărei universităţi americane din top 40. Cu alte cuvinte, costul financiar de aplicare este incomparabil de mic faţă de beneficiul potenţial. Adică economia câtorva sute de lei n-ar trebui să fie motiv important pentru nici un fel de acţiuni legate de procesul de aplicare.

În rest însă mesajul a dat dovadă de faptul că C.A. s-a documentat la subiect şi ştie ce-şi doreşte. De aceea i-am răspuns la întrebare cu cea mai mare plăcere. Şi, odată ce cred că această întrebare este relevantă pentru mai mulţi, am decis să public acest răspuns (într-o versiune mult mai detaliată).

Răspuns

C.A. intenţionează să aplice la masterat deja după absolvirea facultăţii, ceea ce simplifică situaţia considerabil. Împreună cu diploma, C.A. va obţine şi un supliment, care nu este altceva decât "transcript"-ul dorit. Mai mult ca atât: începând cu anul 2005, "fiecărui student al A.S.E.M. i se eliberează, gratuit, Suplimentul la Diploma, in limbile romana si engleza, al cărui conţinut este elaborat in conformitate cu normele europene" (sursă). La prima vedere, răspunsul este elementar. A doua zi după absolvire, C.A. urmează să facă câteva copii autentificate notarial şi să le anexeze la aplicaţii. În principiu, cam aşa şi este, însă "the devil is in the details".

În primul rând i-am recomandat C.A. să facă 20 sau poate chiar 30 copii autentificate. De ce aşa multe? Deoarece nu doar universităţile cer notele. Practic oricare program de burse va cere şi el o copie — uneori chiar şi în cazul dacă bursa este oferită de un centru din incinta universităţii la care aplici! Unele companii (minoritatea, ce-i drept) vor cere şi ele notele de la facultate. Dar ce dacă veţi planifica să aplicaţi la un program de doctorat după obţinerea masteratului? De regulă, nimeni nu aplică la doar un program de Ph.D. (eu am aplicat la 10). Cu alte cuvinte, 20 copii nu este deloc un număr exagerat. Evident, se poate de răspuns "acum fac câte-mi trebuie la moment. Dacă-mi vor trebui copii, le voi face pe parcurs". Şi aici ajungem la al doilea detaliu.

Şcolile americane emit transcripts-urile în plicuri sigilate cu ştampila "Registrar Office" (echivalentul "Secţiei Studii") şi aşteaptă la acelaşi lucru de la alte universităţi. De aceea istoria nu se termină cu biroul notarial. După ce obţineţi acele 20 copii autentificate, cumpăraţi tot atâtea plicuri goale şi mergeţi înapoi la universitate, la cancelarie. Din câte ţin minte (să mă iertaţi dacă greşesc, căci a trecut ceva timp de-atunci), la cancelarie există o ştampilă specială destinată corespondenţei de ieşire. Arătaţi copiile autentificate funcţionarului de la cancelarie şi le puneţi frumuşel fiecare în plicuri (în prezenţa funcţionarului, pentru a elimina oricare suspiciuni), după care rugaţi fiecare plic să fie ştampilat peste linia de lipire. Iată acum gata — aveţi transcripts-urile în forma primită de universităţile americane!

Da mai simplu nu se poate?

Evident, poate apărea întrebarea — de ce totul e într-atât de complicat? Oare nu se poate merge direct la Secţia Studii şi de comandat numărul necesar de copii? Anume aşa am şi încercat să procedez în vara 2005, când mă pregăteam să aplic la doctorantură. Însă când funcţionarul a auzit că-mi sunt necesare zece copii, primul răspuns era "conform regulamentului (nu ţin minte dacă era vorba de un regulament ministerial sau universitar), Secţia Studii poate emite pentru fiecare absolvent maximum o copie pe an". În finală, problema a fost soluţionată pozitiv, însă existenţa unui asemenea regulament înseamnă că cel noţiunea că un absolvent ar putea aplica la multiple universităţi este (sau cel puţin era în 2005) totalmente străină sistemul de învăţământ superior din Moldova. Sper mult că de atunci, odată cu reformele iniţiate în cadrul procesului Bologna, situaţia s-a schimbat spre bine. Cunoaşte cineva dacă mai există asemenea regulamente aberante astăzi?

Mai există încă un moment care urma să vă mire în soluţia propusă mai sus — faptul că i-am recomandat C.A. să aducă propriile plicuri la cancelarie, în loc ca să obţină plicuri "oficiale" a ASEM-ului (cu adresa şi logotipul Academiei imprimate la tipografie). Ceva însă îmi spune că rugămintea de a obţine 20 plicuri va stârni, cu probabilitatea de 50%, o reacţie negativă din partea funcţionarul de la cancelaria universităţii. Această suspiciune este parţial datorată faptului că nici o scrisoare de recomandare primită de mine de la profesorii ASEM nu a fost inclusă într-un asemenea plic. Posibil să greşesc sau, posibil, situaţia s-a îmbunătăţit.

Complicaţii suplimentare

"Situaţia academică pe anii de studii" pe care am obţinut-o de la ASEM se încheie cu următoarea propoziţie "Anexa cu situaţia academică e valabilă la prezentarea diplomei". Nu trebuie să explic ce a însemnat această inscripţie pentru mine: împreună cu fiecare copie a transcrisului urma să introduc o copie autentificată notarial ş o traducere efectuată de un birou de traduceri (aş recomanda Corcimaru — o atitudine extrem de profesionistă faţă de lucrul pe care-l fac) de asemenea autentificată de notar (transcrisul era şi el tradus oficial — în 2001 ASEM-ul încă nu emitea anexa în engleză). Încă o complicaţie absolut inutilă. Mă întreb dacă această inscripţie s-a păstrat în anexele emise mai recent sau dacă ea figurează în versiunea engleză.

Cum ar trebui să fie

În primul rând urmează să recunoaştem că anumite îmbunătăţiri deja au avut loc. ASEM înmână absolvenţilor o copie în engleză a "Situaţiei academice". Însă asta-i doar primul pas.

Soluţia este absolut evidentă. Secţia studii urmează să elibereze respectivele certificate în cantităţi nelimitate contra plată, să le includă în plicuri "oficiale" şi să le sigileze cu propria ştampilă. Certificare similare urmează să fie eliberate şi studenţilor actuali, care în prezent n-au altă soluţie decât cea descrisă de C.A. — obţinerea certificatelor academice pentru fiecare an de studii (ce-i drept, ţin minte că pe timpuri acest certificat includea notele pentru toţi anii anterior. Posibil la acest capitol a avut loc un regres, posibil C.A. a încurcat ceva).

Cel mai interesant este faptul că o asemenea schimbare ar fi profitabilă universităţilor. În SUA un transcript costă între 4 şi 10 dolari. Cred că 25-50 lei pentru un exemplar ar fi un preţ acceptabil în cazul Moldovei. Un asemenea preţ ar fi mai mic sau comparabil cu tariful încasat de notar pentru autentificarea copiei. În plus, studentul/absolventul ar economisi o groază de timp — în cazul meu urma să merg la traducător, notar şi cancelarie (acum traducătorul este scos din joc datorită faptului că ASEM-ul emite automat o copie în engleză).

În SUA "Registrar Office" simplifică viaţa absolvenţilor/studenţilor şi mai mult, expediind transcript-urile direct la universităţile indicate de absolvent, plata fiind efectuată prin card bancar sau cec personal. Multe universităţi permit plasarea comenzii prin Internet, altele — doar fax şi poştă. Însă la etapa actuală de dezvoltare a tranzacţiilor prin card (majoritatea tranzacţiilor prin card sunt făcute prin terminale POS, care sunt nepotrivite în cazul dat) nu cred că e cazul să cerem aşa ceva de la oricare agent economic din Moldova, nu doar de la o universitate.

Posibil cândva voi mai reveni la alte aspecte ale procesului de aplicare la studii postuniversitare în SUA — obţinerea scrisorilor de recomandare, scrierea eseurilor, susţinerea testelor standardizate (TOEFL, GRE, GMAT, etc.), etc.

Publicat: 14 mai 2007 9:43

Categorii: Invatamint

Taguri: , , ,

Comentarii (20)

1

Alex
14 mai 2007 11:39

Wow! Detaliat, si util. Imi pare bine ca se face asa ceva la ASEM; dar pacat ca nu se face la UTM.

Ultima data cind mi-a trebuit un certificat academic, procedura a durat aproape 2 saptamini, si deseori mi se spunea "suna peste X" sau "sa vii la ora Y", ca mai apoi sa mi se spuna ca "oricum nu s-a facut" (un raspuns pentru care trebuie sa stai in rind la decanat\secretariat multa vreme).

Mai pe scurt, procesul este foarte 'optimizat'.

2

Egor Margineanu
14 mai 2007 14:13

As mai adauga ca la ASEM, cind am absolvit eu (2003), in afara de diploma si transcriptul cu note, am mai primit si o mica carte cu lista de discipline pe care le-am avut in decursul anilor, si continutul acestora.

3

Vladislav Namashco
14 mai 2007 21:09

Anul trecut, dupa ce am absolvit UTM, am avut nevoie de certificatul(?) de autentificare al diplomei, ca apoi sa-mi autentific diploma in alta tara. Respectiv trebuia sa trec prin citeva etape birocratice: una din care a constat in "ridicarea" programului analitic(lista tuturor obiectelor studiate) de la universitate.
Mai jos descriu pasii pe care i-am facut:
1. Am scris cerere la rector(am asteptat sa o semneze vreo 4-5 zile);
2. Am achitat 100 de lei la casa universitatii; pentru servicii probabil...(cei care au absolvit mai mult de 3-5 ani in urma achita injur de 500 de lei). Preturile sint din toamna anului 2006.
3. Cu bonul si cu cererea am mers la decanat in blocul 3; Si aici a inceput povestea... mai pe scurt elaborarea acestui document a durat aproximativ o luna, desi eu presupun ca ei trebuiau sa-l aiba din timp.
Procesul poate ca ar fi durat mai putin, dar nu am vrut sa-i mituiesc ca sa faca ceea pt ce am platit deja...
4. Dupa ce a fost finisat "lucrul" asupra programului analitic, in cancelariu el a fost stampilat si semnat de catre decan...
5. Am mers la rectorat unde i-a mai fost aplicata o stampila si o semnatura.

Cu acest document si inca cu altele 7 am mers la MET, unde autentificarea diplomei a mai durat inca 30 zile lucratoare. Deci, in total procesul de autentificare a durat de la 15-16 noiembrie 2006 - 2 februarie 2007...

Nu stiu daca s-a civilizat UTM-ul sau MET-ul de atunci, dar nu prea cred;)

---
Un sfat pe care pot sa-l dau pentru cei de la UTM: nu va lasati dusi de nas.

Daca vedeti ca nu se va da un raspuns concret, o data concreta, nu va sint explicati pasii care trebuie sa executati ca sa obtineti actul necesar - insistati, si nu va fie frica sa apelati la cineva mai superior.

Mergeti la rectorat, acolo veti mai intilni inca un obstacol:)- secretara, dar fiti insistenti si explicatii ca nu mai aveti la cine apela... lasati-l pe rector sau prorector sa discute cu decanul... efect imediat si fara mituire...

Personal am trecut prin toate aceste etape... bafta...;)

4

Cristina A.
15 mai 2007 1:23

Eu pot sa dau un exemplu. Nu mai tin minte pentru ce program aplicam, dar se cerea notele de la universitate(mi se pare ca era AIPES...sau altul)in engleza.Nefiind initiata am mers la ASEM.Secretara sau cine era responsabila de anul meu...mi-a aruncat o privire de-aceia ingenioasa si mi-a spus ca oficial emit Certificat Academic, insa in limba romana. Nu stiu cum e la altii, dar aici certificatul a fost facut pe an in parte, deci in total s-au primit 2 sau 3 certificate.Acestea au fost traduse de mine personal, ceea ce a mers pentru programul la care am aplicat, insa nu merge la universitati. Deci cind planificam cu universitatile, m-am gindit...ca posibil voi fi nevoita sa fac iar certificate...si 4 inmultit cu traducerile si avizele la notar...intr-adevar se perimeste si relativ scump,si e mai multa bataie de cap. De aceea te-am intrebat cum ai facut tu.Desigur situatia mea e usuarata caci sint in ultimul an.Insa ma intreb ce trebuie sa faca cei ce nu sint,care vor avea nevoie de transcripts.Probabil vor merge la decanat si vor cere cerfiticat, care se face de obicei in multe zile de umblat si amintit.
Ideea sugerata de Sandu cu 20-30 copii pentru transcript recomand tuturor celor ce aplica la universitati. Intr-adevar majoritatea burselor de care Moldovenii au nevoie cer acest document.
Eu personal inca o data ii multumesc lui Sandu. Din pacate astfel de detalii, daca nu sint facute corect..pot sa-ti influenteze sansele cu mult. Si nu e secret ca universitatile de peste hotare apreciaza mult "input-ul" aplicantului in acest proces pe care nu toti il duc pina la capat.
Mie mi-ar fi foarte de folos si interesant sa citesc comentariile lui Sandu referitor la alte aspecte a aplicatiei...poate cindva curind.Cred ca din toate cel mai mult m-ar interesa chestia cu recomandarile.Nu e secret ca aplicantul de multe ori isi face propria recomandare care apoi e semnata de angajator,profesor.Insa cei de la universitate nu sint prosti si mi-ar fi interesant sa vad comentariile tuturor care au trecut prin proces de aplicare.Cum e sa-ti scrii propria recomandare sa para veridic(am in vedere ca de parca ai scris-o tu), cum sa te prezinti bine si cum sa-ti arati punctele slabe(cu cele forte de cele mai multe ori o ducem bine!)...?
Nu sint partas al scrierii recomandarilor proprii, dar ce sa facem in situatia cind "referee"nu ne cunoaste, nu poate sa se exprime,sau pur si simplu nu-i pasa?
Multumesc si succes tuturor

5

Igor
16 mai 2007 6:18

inca un mic detaliu tehnic:

multe universitati NU vor accepta nici o copie autorizata de notar. Doar Official Transcript, adica emulate la Universitatea in cauza, stampilate puse in plic si trimise de catre ei. Nici intr-un caz sa nu fie trimise de catre aplicat, impreuna cu restul actelor. Treaba sa inrautati dupa ce au depistat MULTI studenti straini cu acte false, preponderent din China.

La fel si cu scrisorile de recomandare, in majoritatea cazurilor, trimise separat, "personal" de catre profi. Da, stim cum se scriu scrisorile, si cum se trimit, dar va rog, nu va leneviti sa cumparati plicuri diferite, sa semnati adresele cu diferite stiluri (mai bine tiparite la imprimanta), si trimise cel putin in zile diferite, si de la oficii postale diferite. Credeti-ma ca asa "fliacuri" bat la ochi imediat cum deshchizi aplicatia. Fake is fake, si americanii sunt tare buni sa observe asa lucruri cum ar fi "toate scrisorile de recomandare sunt formate la fel :)" Intr-un cuvant, procesul de aplicare nu-i complicat, dar trebuie facut serios si straduinta.

6

Artur
17 mai 2007 17:53

E mai complicat decit imi inchipuiam. Imi spune cineva daca pentru programele master din Europa este aceeasi procedura?
Nu stiu cum sta treaba la USM... daca dupa umila polita de asigurare am alergat 10 zile de la blocul Dreptului de la Topaz la Blocul Central atunci cum sta treaba cu transcripturile si certificatele necesare??? Mai sunt curios daca se dau si in varianta engleza ca la asem.


7

Crsitina A.
18 mai 2007 0:27

Artur, programele de master din Europa la fel solicita transcript-uri oficiale, asa ca procedura e aceeiasi.Pe site-urile universitatilor e indicata metoda acceptata si de ce au nevoie.Conform procesului de la Bologna, toate universitatile din Moldova se angajeaza sa ofere diplome perfectate in doua limbi de stat...(conform spuselor V.Batirnac de pe www.almamater.md)E cam neclara afirmatia(cel putin pentru mine),insa asta inseamna ca anexa va fi scrisa in doua limbi nu doar la ASEM.

8

Igor
19 mai 2007 12:59

Artur, si toti care vor sa aplice la studii:
Sandu deja a mentionat, ca pregatirea actelor si investitia de timp si puteri comparativ cu posibilitatile (outcome) care vor urma sunt pur si simplu incomparabile. Si la urma urmei, pregatirea aplicatiei nu-i o miscare de birocratie, si un orgoliu a celor care o cer, sunt niste chestii foarte triviale de facut, si absolut necesare.

Ce-i cu stea in frunte ajung la top universitati practic fara aplicatii (de ex. vre-o cateva medalii de aur la olimpiade internationale, si 99% ai loc la MIT). Daca inca nimeni nu v-o invitat sa mergeti la studii fara a "depune acte", GRE, TOEFL etc, insemana ca ...

Poate cam durisor suna, dar de fiecare data aud aceasi poveste: Cum sa ajung si eu in state? Dupa ce pierd nu putin timp si explic care-i faza, aud "decat sa strang toate aceste hartii, si recomandari, mai bine stau aici, ca oricum americanii nu fac carte, si acolo nu-i bine, si stiinta adevarata se face aici, etc." Eu de regula mor dupa asa discutii, adica ele se termina intr-un minut.

9

Ela
21 mai 2007 1:01

Am si eu o intrebare. Sunt in ultimul an la o facultate din Romania. Vreau sa aplic pentru un master in Marea Britanie(cu taxa) dar nu am notele mari. Am ceva sanse?

10

Alexandru Culiuc
21 mai 2007 1:27

Ela, eu nu am multă experienţă cu universităţile din UK (decât faptul că am fost admin la LSE PhD in Economics -- am decis în favoarea Harvardului). Aşa că ceea ce urmează se referă la SUA, şi nu la UK. Însă sistemul de studii post-universitare din UK în ultimul timp se ajustează la cel american, deci nu e exclus ca ceva să fie relevant.

Notele nu sunt nici pe departe unicul criteriu de apreciere a candidaţilor. Însă notele bune sunt o condiţie necesară, dacă nu şi suficientă, la universităţile bune (cel puţin din SUA).

Dorinţa şi disponibilitatea de a plăti taxa nu influenţează deloc şansele de întrare, cel puţin la universităţile de vârf din SUA. "Admission is needs-blind", "all aid is need based" -- aceste reguli înseamnă doar una: procesul de selecţie e unic pentru toţi. Mai întâi univesitatea decide pe cine doreşte să vadă în rândurile sale, şi doar apoi se pune întrebarea cine poate şi cine nu poate plăti. La universităţi din eşalonul doi şi la doctorantură situaţia e puţin diferită.

În UK situaţie e complicată de faptul că taxele sunt diferenţiate: cele mai mici pentru cetăţenii UK, ceva mai mari pentru cetăţenii statelor UE şi cele mai mari pentru restul lumii (astfel, aderarea României la UE este un avantaj important pentru deţinătorii paşapoartelor româneşti care planifică să-şi facă studiile în UK).

11

Cezara Nanu
21 mai 2007 16:59

Ela, eu la moment sunt la studii de PhD in Politics la University of the West of England - in Bristol, UK. Procesul de aplicare a durat 1-2 luni, si nici pina acum nimeni nu si-a manifestat interestul in transcripul meu de la master sau undergraduate (despre nivel de master in UK stiu mai putine).
Alternativ, in UK poti aplica direct la PhD dupa undegraduate, asta implicind doar ca vei face 1-2 ani mai multi de PhD. Depinde ce vrei sa faci in viitor.
Apropos, daca e vorba de studii Master - asi recomanda universitati din SUA mai mult decit universitati din UK.

12

Natalia
22 mai 2007 16:56

"Apropos, daca e vorba de studii Master - asi recomanda universitati din SUA mai mult decit universitati din UK".

Can you elaborate on that pls... I can't possibly believe that all postgraduate programmes in the UK are not as good as those in the States. But PhD, of course, is better, isn't it?

13

Alexandru Culiuc
22 mai 2007 17:37

Natalia, the higher you go on the educational ladder, the better (in relative terms) is the US system: it sucks at secondary school level, is OK at the university level, is on par or better than the best European schools by Masters and is miles ahead at the PhD level. If you look only at the cream of the crop, US takes 80% of the top 20 spots at each educational level.

An example. PhD in economics from a top 20 American University is definitely better than the same degree from a top 10 UK university. Only 1 UK university makes it into the worldwide top10 Econ programs -- LSE. This applies not only to social sciences: UK has no institutions comparable to MIT and Caltech.

There is a lot of research that explains the skewness of the US educational system towards the higher degrees. The dominant view: US is a world technological innovator. To innovate, you need people able to push the technological frontier, i.e. PhD grads (Masters students are taught to apply recent knowledge, but not to add to it). The further a country is from the technological frontier, the less it needs innovators, and the more it should concentrate on people applying knowledge or even simply applying more basic skills (which explains why Moldova is concentrating and should concentrate on vocational educaiton at this point).

One leading explanation for why Europe stopped catching up with the US (economically) is the fact that during the eighties Europe finally caught up with the technological frontier (pushed by the US) through imitation. Imitation (and perfection of existing technologies) requires good engineers -- master degree students. Now that Europe is at the frontier, it fails to leapfrog the US because it lacks true innovators and the infrastructure to innovate (and the existing ones go in large numbers to the US). It is no surprise that the EU commission has been talking about creating a "European MIT" for over a decade now.

14

Igor
24 mai 2007 8:24

Sandu, absolut deacord cu argumentele care le-ai adus. Foarte bine explicat, si chiar si eu cred in asta ;)

15

Natalia
24 mai 2007 16:45

Many thanks for your comments! Yet, I would recommend to apply to as many programmes as possible – in the States, in Britain, Holland, Sweden, etc. Hedge your bets and apply worldwide. Follow Sandu‘s advice, the same principles apply in Europe. Wherever you end up doing your degree, it’ll be a great experience.

16

Elena
15 iunie 2007 20:17

Buna!

Cred ca e din cauza examenelor(Sandu), dar de ce nu se mai scrie nimic?

Reveniti! Stiu, stiu, dar nu am nici o tema de dezbatere...poate doar alegerile de duminica asta? :)
Cine se arunca? :)

17

bianca
28 octombrie 2008 18:27

pot sa spun ca nu stiu mai nimic despre studiile in universitatile din alte tari,in special sua..dar de ceva vreme m-am tot gandit ce mult mi-as dori sa-mi continui studiile intr-o universitate din statele unite...adica,experienta de a invata cu acei oameni mult mai bine pregatiti din toate punctele de vedere cred eu ca ar fi de neuitat..asa ca daca cineva poate sa imi spuna si mie ce ar trebui sa fac sau unde sa ma informez in legatura cu admiteriile la universitatile din state i-as fi recunoscatoare..eu sunt in anul 5 la stoma in timisoara si mi-ar placea enorm ca dupa ce termin sa plec in state..multumesc

18

Corina
17 martie 2009 9:56

salut.as vrea sa stiu si eu ceva mai multa informatie, daca mi-o puteti oferi, pentru situatia in care ma aflu eu: am absolvit facultatea de stiinte politice in vara anului 2007 in Bucuresti.dupa, m-am reintors in Moldova.m-am angajat, iar acum ma gandesc care ar fi procedura pentru mine de a fi admisa la master la vre-o universitate din SUA.notele pe parcursul anilor de studii nu sunt foarte mari.era loc si de mai bine :-)).va multumesc pentru promptitudine

19

Dumitru
26 noiembrie 2009 12:56

salut. va rog mult sa imi spuna cine stie despre procedura privind autentificarea diplomei de licenta pt SUA. se face autentificare dupa asta traducere? va fi suficient sau mai e necesar de ceva?

20

katea
2 decembrie 2010 1:38

Salut..as vrea si eu sa primesc ceva informatii despre continuarea studiilor postuniversitare in SUA..ideia este k tot ce am citit pina acum s-a referit la persoane care deja au finisat universitatea si au diploma la mina..eu sunt ultimul an si vreau sa shtiu dak procedura este similara si transcipt-ul va fi doar pe primii 2 anii de studii??ms anticipat

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre