Alexandru Culiuc

21 iunie 2007

Vara 2007. Realizări şi planuri

Acum scriu de la aeroportul Frankfurt, unde mă aflu în drum spre Lyon. Aici plouă şi fulgeră, şi zborul meu spre Franţa a fost anulat (iniţial scrisesem "se reţine"—eram optimist), aşa ca pentru prima dată în ultima lună am ceva timp pentru site (ce să mai faci la aeroport decât Internet?). Şi trebuie să spun că pe parcursul lunii s-au acumulat multe noutăţi, iar planuri—şi mai multe.

Ultimele câteva săptămâni au fost cam nebune. La sfârşit de mai am plecat într-o deplasare... în Moldova. Timp de două săptămâni am consultat Guvernul Moldovei privind efectuarea aşa-numitei "analize a constrângerilor" (constraints analysis), metodologia căreia e bazată pe lucrările profesorilor mei: Hausmann, Rodrik şi Velasco. A fost o experienţă nemaipomenit de interesantă şi valoroasă. Am participat într-un exerciţiu de politici publice efectuat "după toate regulile": voinţă politică, echipă calificată, şi accent pe analiză riguroasă. Rămâne a fi văzut pe cât de valoros a fost aportul meu şi care vor fi rezultatele finale a acestui efort.

La Chişinău cel mai mult m-a surprins Valea Morilor. Ştiam că e desecat, dar nu-mi puteam închipui că lumea prinde în băltoacele rămase pe la fundul "lacului".

Chisinau: Valea Morilor
Centrul Chişinăului?!

La revenirea în Cambridge am susţinut examenul de calificare (qualifying exam), ceea ce înseamnă că am trecut oficial în anul trei de doctorantură. Nu pot spune că călătoria în Moldova m-a ajutat să mă pregătesc adecvat pentru examen, însă în finală m-am descurcat nu rău.

După susţinerea examenului am "împachetat" parţial apartamentul pentru a-l subînchiria (sublet) pe lunile de vară (de altfel aş arunca în vânt $3360 pentru chiria apartamentului gol) şi iată-mă din nou călătorind. După o scurtă vizită la Lyon (evident, dacă ajung) planific să fac hiking fotografic în munţii Alpi. Voi încheia călătoria la Paris, unde n-am fost tocmai din 1993. Din Franţa vin direct în patrie, unde voi sta până pe la finele lui august.

Development Macroeconomics Seminar. Idei preliminare

La finele lui iulie (sau început de august) aş vrea să organizez la Chişinău un seminar pe macroeconomia dezvoltării (development macroeconomics) pentru economişti juniori de la guvern, proiecte internaţionale şi think-tankuri (posibil aş accepta şi câţiva studenţi de la economie în anii superiori de studii).

Pe parcursul celor două săptămâni petrecute la guvern, m-am convins încă o dată Moldova e plină de oameni deştepţi cu cunoştinţe în economie. Deseori însă aceste cunoştinţe nu sunt încadrate într-un "comprehensive framework". Aş vrea să încerc să prezint bazele modelului macroeconomic neoclasic şi, în cadrul acestuia, câteva rezultate fundamentale ce ţin de creşterea economică, consum, economii, investiţii, sectorul public şi balanţa externă (corectitudinea afirmaţiei des-vehiculate "deficitul contului curent este o problemă mare pentru Moldova" nu e nici pe departe evidentă). Voi discuta şi aplicaţii ale modelului neoclasic la analiza economiei Moldovei; posibil voi discuta şi despre analiza constrângerilor. La partea aplicativă a seminarului, aş vrea să invit un şir de economişti şi practicieni din Moldova în calitate de "guest speakers", astfel încât participanţii să aibă ocazia să asculte şi alte păreri şi viziuni asupră dezvoltării economice a Moldovei. Câteva persoane bine-cunoscute deja şi-au exprimat dorinţa de a se implica.

Cel mai probabil, seminarul va avea loc pe parcursul unui week-end extins (de vineri până duminică): 27-29 iulie sau 3-5 august. Nu e exclus că voi ocupa ambele weekenduri—primul va fi teorie, iar al doilea se va axa pe aplicaţii pentru Moldova. Aş vrea să limitez numărul participanţilor la vreo 20 persoane.

Încă nu sunt sigur că seminarul va avea loc în genere—răspunsul definitiv depinde inclusiv şi de capacitatea mea de a atrage ceva suport pentru acest eveniment. Îmi este necesară o sală de studii, proiector şi mărunţişurile obişnuite. Seminarul va fi organizat de NGO-ul pe care l-am co-fondat anul trecut (care va fi şi el formal prezentat în următoarele săptămâni), însă sunt dispus să discut opţiuni de parteneriat cu alte organizaţii din domeniu.

Voi publica anunţul detaliat al seminarului undeva pe 7-8 iulie, adică imediat după venirea în patrie. Însă aş vrea de pe acum să estimez interesul faţă de un asemenea eveniment. Dacă sunteţi interesat să participaţi sau sunteţi gata să susţineţi această iniţiativă, scrieţi-mi un mesaj privat.

Comentarii (11)

1

Viorica Antonov
22 iunie 2007 11:11

Succese in realizari si vacanta frumoasa!

2

Diana
22 iunie 2007 22:28

cit esti de bravo!
succes in continuare!

3

tantza_M
23 iunie 2007 3:38

chestia cu lacul din Valea Morilor m-a omorit complet!:((

Nu mi-am putut inchipui nici in cel mai strasnic cosmar ca poate fi chiar asa de rau:( ma intreb daca se poate de facut ceva...idei?

4

Madalina
25 iunie 2007 18:22

Va salut pe toti! vreau sa nu va faceti chiar asa griji pt situatia Lacului Valea Morilor, de fapt, are cea mai fericita situatie dintre toate lacurile din Chisinau. Este supus curatirii, care, de altfel, este foarte costisitoare pt bugetul Primariei. Si de fapt, asta este si motivul pt care celelalte sunt lasate in voia soartei, mai bine zis, sa se transforme in veritabile mlastini. Nu stiu cum o fi in alte state, dar in Romania lacurile se curata la fel, sunt secate artificial, pt a fi strans namolul s.a. Asa ca e totul ok cu Lacul din V. Morilor :) Si, sincer, n-am inteles mirarea cu prinsul pestelui. O fi o placere a omului.

5

Val
26 iunie 2007 18:03

Bucuros sa aud ca esti reintors pe fir (on-line) :)

Interesanta initiativa, si chiar de folos. Pentru suportul acestei initiative, poate ar fi bine sa contactezi pe Eurasia sau vre-o ambasada. Scrie-mi mesaj privat si-ti voi transmite coordonatele catorva prieteni care ar putea sa te ajute cu implementarea initiativei. Din pacate nu voi fi in Moldova sa particip.

Daca esti cumva pe la Paris in weekendul 14-15 iulie, putem sa ne intalnim la o bericica. Scrie-mi cand vei fi la Paris si daca ai nevoie de ceva ajutor local (sotia mea e pariziana...)

6

elena
3 iulie 2007 11:47


Buna Alexandru,

Nu vei organiza seminare si putin mai tarziu vara asta, in a doua jumatate a lui august, de exemplu?

Merci.
Numai bine!

7

klaus
3 iulie 2007 15:17

Buna Alexandru,

Nu vei organiza seminare si putin mai tarziu vara asta, in a doua jumatate a lui august, de exemplu?

Merci.
Numai bine!

8

elena
5 iulie 2007 19:25

:) thanks klaus

9

elena
5 iulie 2007 19:28

dar nici cu ajutorul tau nu e sigur ca sandu o sa raspunda!

;)

10

Alexandru Culiuc
5 iulie 2007 21:05

Coming soon. Current status: Last night in Paris.
Last 14 days in 14 words (and sounds): Lyon is yummy, the Alps -- clac-clac-clac, Nice is nice, Paris is... Paris.

11

klaus
9 iulie 2007 15:55

a rose is a rose

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre