Alexandru Culiuc

16 iulie 2007

Alpii maritimi

Am petrecut în Alpii de sud (les Alps Maritimes) cinci zile. Ne-am oprit în comuna Boreon (vreo 10 case private şi un hotel la altitudinea 1500 m), care se află chiar la hotarul parcului naţional Mercantour. Patru zile au fost dedicate unor hikinguri de complexitate medie — circa 20km la o diferenţă de nivel de vre-un kilometru. Vă propun mai jos câteva poze de la trei hikinguri: spre lacurile des Adus, de Cerise şi Negre. Al patrulea hiking, spre lacul Mercantour, era mult mai dificil şi am fost nevoit să-l parcurg fără echipamentul fotografic.

Lac des Adus

Primul şi cel mai mic lac din cele vizitate, Lac de Adus (altitudinea 2200m) este înconjurat de o verdeaţă într-atât de mustoasă, încât ai impresia ca priveşti un film digital în care culorile au fost intensificate la maximum.

Lac de Adus
Lac des Adus

Drumul trecea pe lângă o prăpastie, la marginea căreia creşteau nişte copaci care mi-a trezit careva asociaţii cu fotografii de-a lui Ansel Adams. Nu pot spune că rezultatul e comparabil, dar cred ca mi-a reuşit să capturez o tonalitate bogată.

Lac de Adus
Doi la margine

Lac de Adus
Paianjenul

Lac de Cerise

Un lac mult mai mare decât Lac des Adus, amplasat la altitudinea 2300m. Am ajuns la acest lac deja după masă, când cerul deja era acoperit de nourii veniţi de la mare (dimineţile erau absolut senine), aşa că am aşteptat timp de vreo 40 minute până când soarele a iluminat cel puţin parţial suprafaţa şi împrejurimile lacului.

Lac de Cerise
Lac de Cerise

Pe drum înapoi am trecut printr-o poieniţă plină de vaci şi n-am fost miraţi când la încă vreun kilometru am dat de indicatorul respectiv.

Vacherie de Boreon
Vacherie de Boreon

Fromage
Fromage

Evident, n-am putut rata ocazia să gustăm nişte caşcaval direct de la producător şi am facut un cot de vreo 2 km pentru a cumpără "tomme" (caşcaval tare, caracteristic acestei regiuni) de vacă, oaie şi capră de la o "fromagerie".

Lac Negre

Lacul este numit negru din cauza adâncimii mari, în rezultatul căreia suprafaţa apei are o culoare extrem de închisă.

Lac Negre
Lac Negre

Lac Negre

St. Martin Vesubie

Pe drum din munţi ne-am oprit pe-o noapte în St. Martin Vesubie — un mic orăşel la poalele munţilor (altitudinea 950 m). Am fotografiat mult în acest orăşel rustico-alpin, însă cred că cadrul de mai jos capturează cel mai bine atmosfera şi locuitorii săi.

St. Martin Visubie

Publicat: 16 iulie 2007 10:25

Categorii: Călătorii | Fotografie

Taguri: , , , ,

Comentarii (12)

1

Misha
17 iulie 2007 7:22

Pozele sunt, ca de obicei, foarte expresive si impresionante.

Cat ar costa o casa intrun sat de acolo? La pensie asi cumpara acolo ceva, ca aerul montan prinde bine la sanatate si cica intre 1000 si vreo 2500 de m altitudine este atmosfera optima pentru marirea longevitatii. Si cascavalul natural, apa de munte, totul fara OGM si pesticide, ar fi minunat.

Da cum stau treburile cu turistii acolo - sunt multi?

Si cu ce se ocupa populatia, in afara de cascaval si turisti?

Tin minte ca, se pare administratia hotelului Codru, avea ceva proiect de ''turism rural'' moldovenesc, cu branza, codru, casa la tara etc., chiar s-a scris si o teza de doctor la ASEM despre asta - se face ceva in Moldova in aceasta directie - stie cineva?

2

Alexandru Culiuc
17 iulie 2007 10:45

Misha, sa incerc sa-ti raspun pe rind.

Casele sunt relativ ieftine. Am vazut niste anunturi de vinzre de imobil, tin minte sume care variau intre 150 si 250 mii euro. Contingentul de baza in aceste satucuri -- oameni de virsta inaintata, deci cred ca ideea cu pensia este una oportuna.

Turisti in Alpii de sud sunt putini (spre deosebire de Austria, Elvetia si "Tour de Mont Blanc", care trece prin Alpii francezi si Elvetieni). Intr-unul din hikinguri am dat de un singur grup de 4 persoane. Asa ca aici intr-adevar te simti unul-la-unul cu natura.

Populatia isi traieste viata simpla: isi ingrijesc casele si gradinile, stau la taclale cu orele cu vinzatorii de la boucherie, charcuterie, boulangerie, fromagerie si ale "-erie", merg la biserica, etc. Cel putin asta mi-a fost impresia. Repet -- majoritatea sunt de virsta pensionara. Tineri de virsta lucratoare n-am vazut multi (doar turisti).

Nu prea inteleg cum Codru (sau oricine altcineva) are de gind sa dezvolte turismul rural in Moldova. Codru detine vila Albasadorf, unde poti face o plimbare calare, juca tennis (simtiti atmosfera de turism rural?). Preturile sunt relativ inalte -- circa 30 euro/camera dubla (fara mic dejun). Problma e ca vila se afla cam "in the middle of nowhere" (cel putin Alpi si "fromagerie" acolo nu gasesti). Pentru comparatie: in Boreon sau in St. Martin Vesubie, o camera dubla de hotel extrem de ingrijita, de pe terasa careia se deschide un peisaj alpin inedit face circa 60 euro/noapte (fara mancare). Demipensiunea (cu mincaruri exceptional de gustoase) face vreo 55 euro/persoana (evident, Nice e ceva mai scumpa, dar nu radical). Adica preturile nu difera cardinal. Iar acum mai adaugati si pretul un bilet de avion spre Chisina si imediat iti dai seama ca potentialul turistice ale Moldovei este puternic exagerat.

Se contureaza si o alta concluzie: cu cit mai mult calatoresc, cu atit mai aberant imi pare "all inclusive" in Turcia.

3

Misha
17 iulie 2007 16:19

Pretul de 30 de euro, nu mi se pare inalt, adica e un fel de minim, 20 e single, deci, 30 pt dublu ar fi ok.

Adica nu imi imginez hotel cu 5 euro single si 10 double :)

In Moldova nu avem Alpi - da ce sa faci, se incearca cu ce avem.

4

lucia
17 iulie 2007 16:36

Alex, tu ce stii despre programul european ERASMUS? Studentii din moldova pot beneficia de acest program inainte de master. Sant studenta in anul 3(incep in septembrie)la ASEM relatii internationale si-mi doresc sa plec pe 3 luni in franta sau marea brit in cursul anului 3 de facultate. Dar uite, sant disperata pentru ca nu gasesc nici o informatie la tema iar de la ASEM nu pot afla nimic,tu stii mai bine ca mine!

Multumesc mult. Astept cu nerabdare raspunsul tau.

5

lucia
17 iulie 2007 16:39

scuze, era intrebare " inainte de master?"

multumesc

6

Olga
17 iulie 2007 17:58

Lucia,
din cate stiu Erasmus Mundus acum (adica din 2007)are un program care se numeste EMECWLot6 Erasmus Mundus External Cooperation Window - Moldova, Belarus, Ucraina. Acesta presupune un an academic in una din universitatile partenere ale proiectului, sustinut de o bursă. Insa doar Universitatea de Stat din Moldova si Universitatea din Cahul sunt partenere la proiect, iar deadline-ul a fost pe 25 iunie. Dar asta e undergraduate; deadline-ul pentru master a fost 16 iulie.

Mai multe detalii pe www.deusto.es - Universitatea din Deusto coordonează EMECW.

7

vasgar
18 iulie 2007 3:42

fotografii superbe! felicitari!
daca mai spuneai ca te-ai scaldat in Lacul Negru, eram chiar invidios...

8

lucia
18 iulie 2007 15:29

multumesc mult Olga.

9

Igor
20 iulie 2007 20:09

bunicele poze, frumoase locuri. Cu Ansel ;) aha, aproape, asa este.

10

Adrian Hâncu
18 august 2007 1:00

Frumose locuri si bine aratate in fotgrafie.

11

Roman Baryshev
4 septembrie 2007 9:58

Красиво Саня! Завидую я тебе по-хорошему.
Удачи!

12

Constantin Samoila
4 septembrie 2007 22:49

Fotografile alb/negru sunt foarte bune !!
Ultima fotografie, color mai mult imi place, dar are si alta atmosfera decit cea alb/negru vazuta pe foto.md

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre