Alexandru Culiuc

21 iulie 2007

Development Macroeconomics Workshop. 31 iulie – 6 august 2007

Ultimele zile sunt bombardat cu mesaje private, în care sunt întrebat "are loc seminarul anunţat?" Da, are loc. Mai mult ca atât — are loc într-o formulă mult mai extinsă decât cea anunţată iniţial.

Toate detaliile despre curs (structura, temele, cerinţele faţă de participanţi, orarul) sunt incluse în
Development Macroeconomics Workshop syllabus (PDF, în engleză)

Participarea

Workshopul este calculat pentru maximum 25 persoane. În prezent mai mult de jumătate din locurile disponibile este deja completată cu economişti de la Ministerul Economiei şi Comerţului, Banca Naţională a Moldovei, Aparatul Guvernului şi două think-tank-uri locale. La această lista de persoane în afara concursului ar putea să se mai adaoge economişti de la alte instituţii de stat. Aşadar, rămân doar câteva locuri destinate studenţilor la economie din anii superiori de studiu, masteranzilor/doctranzilor de la universităţile din Moldova, precum şi economiştilor de la alte organizaţii (NGO-uri, alte think-tankuri, etc.). Aceste locuri sunt oferite în bază de concurs. Dacă doriţi să participaţi la workshop, vă rog să-mi expediaţi la adresa workshop@development.md:

  • Curriculum Vitae
  • Scrisoare de intentie: scurtă explicaţie cum acest workshop se înscrie în planurile profesionale şi academice (jumătate de pagină e suficient, în română sau engleză)

Data limită de aplicare — duminică, 29 iulie. Persoanele selectate vor fi contactate luni, 30 iulie (cei care aplică înainte de data limită s-ar putea să fie contactaţi şi mai repede). Cei care m-au contactat anterior la acest subiect sunt rugaţi să trimită documentele cerute la adresa workshopului.

Organizatori şi susţinere

Acest workshop reprezintă evenimentul de lansare a H-dot, un NGO dedicat creşterii capitalului uman în domeniul politicilor publice.

Workshopul este susţinut financiar de PNUD. Cheltuielile logistice au fost preluate de Centrul de Instruire ARIA, care oferă sala de studii (climatizată!), proiector, multiplicarea materialelor şi principalele atribute ale unui asemenea eveniment — apă minerală, ceai, cafea şi biscuiţi.

Doresc să-i mulţumesc aparte pe Dorin Recean, care din prima zi a susţinut ideea pe căi multiple, şi pe Natalia Catrinescu — cel mai entuziasmat suporter şi cel mai exigent client al workshopului. Aduc mulţumiri şi altor persoane şi organizaţii care şi-au exprimat dorinţa de a susţine evenimentul.

Ce înseamnă H-dot?

H-dot: growing human capitalDe fiecare dată când povestesc cuiva despre H-dot, sunt întrebat care este sensul denumirii organizaţiei. Cred că e locul relevant să răspund la această întrebare, căci răspunsul ţine de modele neoclasice de creştere economică care vor fi prezentate în cadrul workshopului. Atenţie: ca şi orice în economie, următoarea explicaţie mizează pe faptul că cititorul are cel puţin o închipuire vagă despre matematica superioară la nivelul clasei a 11-ea.

Ocupaţia preferată a economiştilor este scrierea modelelor economice, care constau din 99% matematică şi 1% de intuiţie. Pentru a simplifica prezentarea modelelor, economiştii utilizează notaţii prescurtate oriunde posibil. Una din convenţiile cel mai des utilizate este desemnarea derivatei unei variabile în raport cu timpul (t) prin plasarea unui punct deasupra variabilei. Astfel, x-dot (citit în engleză x-dot) este notaţia prescurtată a dx/dt.

În teoria creşterii economice, capitalul uman este marcat prin litera h. Astfel, h-dot (citit h-dot) este derivata capitalului uman în raport cu timpul. Traducere în română: h-dot nu e altceva decât viteza de creştere a capitalului uman. Creşterea capitalului uman (şi sporirea vitezei de creştere) este obiectivul de bază a tuturor iniţiativelor H-dot. Aşadar, "noi ridicăm h-dot".

Publicat: 21 iulie 2007 21:27

Categorii: Economie si Afaceri | Invatamint

Taguri: , , , ,

Comentarii (13)

1

Nadejda
23 iulie 2007 16:54

Salut Alexandru,

pentru acei ce dintr-un motiv sau altul nu vor putea participa la workshop, este posibila publicarea/afisarea online a materialelor pe care vei utiliza?

merci anticipat pentru raspuns,

Nadea

2

Vladimir
24 iulie 2007 15:10

Sustin ideea Nadejdei.

3

jan-jac
25 iulie 2007 2:28

si eu as dori publicarea materialelor

4

Viorel
26 iulie 2007 14:28

Fiind matematician nu sunt de acord ca "h-dot nu e altceva decât viteza de creştere". Este "rate of change", ori derivata poate fi si negativa :)
Sa speram ca in cazul RM va fi totusi pozitiva, posibil gratie ong-ului "h-dot".

Si o ultima remarca, e derivata in raport cu timpul, nu fata de timp. Nu caut nod in papura, sunt pedant, ca si orice matematician.


5

Alexandru Culiuc
26 iulie 2007 15:28

Viorel, pedantismul dumneavoastră uneori dă greş.

Aveţi perfectă dreptate în ceea ce priveşte "în raport cu timpul" vs. "faţă de timp"... Nu-i de mirare că am greşit — n-am făcut matematică în română de mai bine de-un deceniu.

Însă dh/dt nici de cum nu este "rate of change". "Rate of change of human capital" este cresterea relativă (procentuală), şi se obţine prin împărţirea derivatei la valoarea variabilei, adica (dh/dt)/h (derivata de la ln(h)). In economie "rate of change" se inseamna prin plasarea unei caciulite de-asupra variabilei (paremi-se este o notaţie preluată din fizică). Spre exemplu, â=(da/dt)/a. Iar viteza poate fi negativă, dacă considerăm că mişcarea înapoi este mişcare "negativă".

6

igor
27 iulie 2007 23:09

Sandu, succese tie, si la toti participantii seminarul. Lucru bun faci.

Derivata: hmmmm, complicata discutie ati pornit ;)

1) derivata este o limita, si nici de cum "rata de schimb", sau viteza de schimb, sau "rate of change", fie relativa, fie absoluta. Este doar o aproximare a acesteia.
$\dot{f} = lim_{\Delta t\to 0} \frac{\Delta (f)}{\Delta t}$, in presupunere ca ultma exista :D

2) "viteza de creştere a capitalului uman" asta cam cum ar fi "inainte, inainte, ca inainte a fost mai bine" :)
cred ca mai corect ar fi "viteza de creştere/descrestere a capitalului uman", odata ce presupui ca este suficient sa stii Math0XX.

7

E.M.
28 iulie 2007 16:34

La mulţi ani!

8

Mohamed
29 iulie 2007 9:32

That sounds interesting!!
Can I come? I'll audit :) And maybe, just maybe, I'll understand what the heck frankel was talking about :)

9

Alexandru Culiuc
30 iulie 2007 14:18

Am distribuit invitaţiile de participare la aplicanţii selectaţi. Dacă aţi aplicat şi încă nu aţi primit de la mine un email pozitiv, înseamnă că nu aţi trecut. Competiţia a fost dură: au aplicat 12 persoane la 2 locuri vacante. Toate persoanele care au aplicat erau calificate, însă persoanele selectate aveau experienţă profesională mai relevantă.

10

vasgar
1 august 2007 0:15

abia astept sa citesc ceva inteligibil despre acest Workshop...

11

nash
11 august 2007 15:36

foarte multe discutii destepte faceti,citeodata chiar irita,mai restructurativa un pic

12

vasgar
12 august 2007 16:18

@nash
ne propui cumva sa scriem ca tine "restructurativa", pentru a nu trece drept destepti?

13

Sergiu Ostaf
3 august 2008 15:44

Salutare...Am dat intimplator de aceasta pagina, cautind pe tema development economics pentru tarile de tranzitie. Este o incercare buna pentru toata lumea de de a cunoaste bazele macroeconomiei si a institutiilor (regulatorie sau piata) care sunt in esenta jucatorii dezvoltarii economice. Insa, acest curs (ce am vazut in curiculum) nu este intocmai development economics pentru tarile in tranzitie, cum este, spre exemplu Moldova. In cazul acesta, cum demonstreaza experienta tarilor din asia sud est, sunt 2 perspeactive complementare extrem de utile pentru situatia din Moldova. 1) modelul "developmental state" (citeva surse la sfirsit) [in esenta cum institutiile publice si politicul stimuleaza si genereaza cresterea si dezvoltarea economica], si 2) "development economics" combinat cu "development industy-based/specific micoreconomics" (surse la sfirsit) care in esenta sunt [Ray's economic growths models, Porter's "country industry development-diaomnd model"].

Aceste doua perspactive in primul rind sunt mai mai practice si mai pragmatice din perspactiva aplicativa, sunt adresate experientelor acumulate de catre tarile care au reusit propulsari spectaculoase in perioada moderna si chiar postmoderna (inca 20-30 de ani in urma fiind tarile in curs de dezvoltare acum fiind noile tari dezvoltate).

Oricum, este util si ce s-a facut, cu toate e important sa intelegem utilitatea acestui atelier din perspactiva modelelor si teoriilor de dezvoltare din perspactiva conceptuala.

numai bine Sergiu


surse:
A. "developmental state" (introductiv-conceptuale)
1. Adrian Leftwich, States of development: On the Primacy of Politics in Development, Polity Press, 2000, Cambridge
2. Mark Turner & David Hulme, Governance, Administration & Development: Making the state work, Palgrave, 1997,
3. Ha-Joon Chang, Globalisation, Economic Development and the Role of the State, ZED Books, 2003,
4. Ha-Joon Chang & Ilene Grabel, Reclaiming Development: An Alternative Economic Policy Manual, ZED Books, 2004,
5. Kirit S. Parikh, et alls, Explaining Growth in South Asia, Oxford University Press, 2006.
6. Administration & Development: Capacity, Instruments & Learning, University of York, September 2006,

B. "developmental economics" Debraj Ray Development economics si "industry-based growth" Michael E. Porter, The Competitive Advantage of Nations, Palgrave, 1990, A.P. Thirlwall, Growth & Development: with Special Reference to Developing Economics, Palgrave, 7th edition, 2003,

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre