Alexandru Culiuc

24 septembrie 2007

Piese Beatles subapreciate

Prietenii mă cunosc drept beatloman înverşunat, însă până acum am menţionat Beatles doar o singură data pe acest site. Recent am decis să creez o listă de piese Beatles care ar corespunde următoarelor criterii:

 1. excepţionale
 2. puţin cunoscute publicului larg (excludem Yesterday, Hey Jude, Let It Le, All You Need Is Love, Something, etc.)
 3. nu vor fi printre primele cântece menţionate de un beatloman "mediu" (excludem A Day In The Life, Eleanor Rigby, Strawberry Fields Forever, Here, There and Everywhere, etc.).

În rezultat am obţinut un Top-10 piese Beatles subapreciate. Evident, un asemenea „top” nu poate pretinde la adevăr în ultima instanţă (în special luând în consideraţie că cel de-al treilea criteriu este extrem de vag).

Linkurile duc spre Youtube, în paranteză este indicat albumul. Să purcedem...

 1. For No One [Revolver]
  Quite possibly, the best Beatles song ever. Fanii vor aprecia şi versiunea acustică a lui Paul.
 2. Hey Bulldog [Yellow Submarine]
  Cel mai voios, energetic şi desfrânat rock’n’roll din perioada târzie a formaţiei.
 3. In My Life [Rubber Soul]
  Considerată de John drept una dintre cele mai mari reuşite, această piesă, spre mirarea (şi bucuria) fanilor n-a întrat în rândul cântecelor "populare". La drept vorbind, această piesă este mai mult decât pur şi simplu apreciată de beatlomani (deci nu satisface criteriul 3), însă pur şi simplu n-am putut să o omit dintr-o listă de cântece Beatles.
 4. While My Guitar Gently Weeps [Anthology 3]
  Mă refer anume la versiunea acustică (demo), pe care o prefer celei din White Album. Aparent, George Martin are preferinţe similare, căci a utilizat drept bază demo-ul acustic pentru versiunea inclusă în albumul Love. Spre regret, el a îndulcit-o din cale-afară cu aranjamentul de instrumente cu arcuş.
 5. Tomorrow Never Knows [Revolver]
  Una din primele piese psihodelice în istoria muzicii. De regulă asemenea experiemente învechesc rapid, dar Tomorrow Never Knows rămâne proaspăt la 40 ani de la creaţie – ascultaţi Chemical Borthers să va convingeţi de asta. Martin l-a altoit organic cu Within You Without You pe albumul Love.
 6. I Want You (She’s So Heavy) [Abbey Road]
  Dacă credeţi că muzica Beatles este mult prea "dulce", n-aveţi de cât să ascultaţi acest hard rock minimalist.
 7. Helter Skelter [White Album]
  Helter Skelter deja depăşeşte noţiunea de "hard rock" şi se apropie de calificativul "metal". O face, însă, fără a sacrifica melodia şi aranjamentul complex.
 8. Long, Long, Long [White Album]
  Mai mult o atmosferă decât un cântec. În album, Long, Long, Long este precedat de Helter Skelter. Comparaţi energetica acestor două piese: focul şi apa la un interval de 3 secunde.
 9. Here Comes The Sun [Abbey Road]
  Eclipsat (în opinia publicului larg) de Something de pe acelaşi album, Here Comes The Sun este considerat de mulţi fani drept cel mai bun cântec scris de Harrison pentru Beatles. Vă recomand de asemenea să audiaţi coverul lui Nick Cave de pe coloana sonoră I Am Sam (pe YouTube nu l-am găsit).
 10. The End [Abbey Road]
  Trei solo succesive la chitare, unicul solo la percuţii de Ringo şi cele mai potrivite cuvinte pentru a încheia ultimul album înregistrat de Beatles. Notă: The End poate fi apreciat la justa valoare doar ca culminaţie a şirului Golden Slumbers / Carry that Weight / The End.

Încă şase candidaţi (în sumă obţinem un Top-10hex):

 1. Drive My Car [Rubber Soul]
  Una din primele piese rock (as opposed to rock’n’roll) înregistrate de Beatles.
 2. Day Tripper [Single / Past Masters, Volume 2]
  Pretinde la premiul „Cel mai bun riff rock din anii şaizeci”. Apropo, nu vi se pare că coreografia din Let Forever Be de Chemical Brothers (menţionat deja în legătură cu Tomorrow Never Knows) este inspirată de dansul de la începutul "clipului" Day Tripper? Evident, nu-i exclus că inspiraţia provine din stilistica generală a dansurilor anilor şaizeci, dar asemănările (inclusiv şi unghiul camerei de filmat) sunt puternice puternice.
 3. We Can Work It Out [Single / Past Masters, Volume 2]
  La jumătate de an după înregistrarea piesei, Paul a scris For No One (vezi mai sus). I guess it didn’t work out...
 4. Birthday [White Album]
  Încă o dovadă că Beatles rock hard.
 5. Everybody’s Got Something To Hide Except For Me And My Monkey [White Album]
  Rock dinamic + cele mai obscure cuvinte de John + cel mai lung titlu.
 6. You Know My Name (Look Up The Number) [Single / Past Masters, Volume 2 / Anthology 2]
  Beatles şi ska — la prima vedere, o combinaţie imposibilă. Presupun că anume această piesă l-a inspirat pe BG să compună 212-85-06 (mp3).

Alte sugestii pentru această listă?

Publicat: 24 septembrie 2007 2:34

Categorii: Offtopic | Personal

Taguri: ,

Comentarii (13)

1

Alexei Ghertescu
25 septembrie 2007 9:23

Nice to know there's another Beatles fan out there :)

Cat despre criteriile tale:
(1) excepţionale - almost all of the Beatles
(2) puţin cunoscute de publicul larg - try to find one
(3) nu vor printre primele cântece menţionate de un beatloman „mediu” - see answer 2
:))

So, here're some more candidates to your list:

1. Do You Want to Know a Secret (Please Please Me).
2. All My Loving (With The Beatles).
3. Till There Was You (Wit The Beatles).
4. And I Love Her (A Hard Days Night)
5. I'll Follow The Sun (Beatles for Sale)
6. Here, There and Everywhere (Revolver)
7. The Fool On The Hill (Magical Mystery Tour).
8. Your Mother Should Know (Magical Mystery Tour)
9. With A Little Help From My Friends (Sgt. Pepper).
10. LSD (Sgt. Pepper).
11. She's Leaving Home (Sgt. Pepper)
12. When I'm 64 (Sgt. Pepper)
13. Martha My Day (White Album)
14. I Will (White Album)
15. Sexie Sady (White Album)
16. Good Night (White Album)
17. Golden Slumbers (Abbey Road)
18. Two Of Us (Let It Be)
19. Dig It (Let It Be)
20. The Long And Winding Road (Let It Be)

2

Alexandru Culiuc
26 septembrie 2007 5:25

Alexei, era cât pe ce să decid că sunt unicul beatloman din blogosfera moldovenească. Îmi pare bine că nu-i chiar aşa.

De-acord în privinţa "Fool On The Hill" – mă gândela să-l includ şi-n lista mea. "Sexy Sadie" şi "I'll Follow the Sun" se potrivesc şi ele (not my favorite, but very good). Cu scârţ, se înscrie "I Will", însa aici nivelul de "dulceaţă" se aproprie de limita de sus (pentru mine, cel puţin). "Golden Slumbers", "When I'm 64" şi "She's Leaving Home" sunt relativ populare, şi nu prea satisfac criteriul 3 (cam în aceeaşi situaţie se află şi "In My Life" inclus în lista mea).

Piesele 1, 2, 4, 6, 9, 10, 20 la sigur nu corespund criteriului 3. Voi presupune că ar fi imediat associate cu Beatles de lumea din stradă (dar poate gândesc prea bine de cunoştinţele/preferinţele muzicale a publicului larg), deci nu prea corespund nici criteriului 2.

Ai enumerate câteva piese pe care personal le-aş exclude pe motiv că nu corespund criteriului 1. Da, toate piesele Beatles sunt cel puţin bune, dar nu toate sunt exeptionale. "Good Night"? Hmmm... "Your Mother Should Know" este ok, dar nu capodopera (versiunea din Anthology 2 mi se pare mai interesantă). "Dig It" nu-i decât un jam (reuşit, nici vorbă) pe care Spector l-a inclus pentru a umple discul (un alt exemplu ar fi "Maggie Mae"). "Till There Was You" nu-i compusă de Beatles, deci nu prea are ce căuta în această listă.

P.S. Două erori mai puţin admisibile pentru un beatloman: "Martha My Dear" (nu Day) şi "Sexy Sadie" (nu "Sexie Sady").

3

Alexei Ghertescu
26 septembrie 2007 9:52

"Ai enumerate câteva piese pe care personal le-aş exclude pe motiv că nu corespund criteriului 1."
Probabil ca ai dreptate. Totusi, vorbind in general, cred ca criteriul exceptionalitatii tine mai mult de preferintele muzicale ale fiecaruia.

"Piesele 1, 2, 4, 6, 9, 10, 20 la sigur nu corespund criteriului 3". Da, ca si "Helter Skelter" sau "Birthday"... "dar poate gândesc prea bine de cunoştinţele/preferinţele muzicale a publicului larg"... :)

N-am stiut ca "Till There Was You" nu-i un cantec de Beatles. Thanks to you and Wikipedia now I know that it "was the only Broadway tune the Beatles ever recorded".

"P.S. Două erori mai puţin admisibile pentru un beatloman: "Martha My Dear" (nu Day) şi "Sexy Sadie" (nu "Sexie Sady")." Just misprints. Anyway, a shame on me! :)

4

Tzopi
1 octombrie 2007 8:26

Ma mira faptul ca nicaieri nu se regaseste piesa "Eight days a week".Este o piesa plina de viata,care ma misca la fel de mult ca "Let it be".
N-am gasit nici o creatie Beatles in care sa nu sclipeasca stilul lor unic;in fiecare piesa exista ceva anume care sa te faca sa o asculti din nou.Beatloman?Nu m-as putea numi.Imi plac prea multe trupe pentru a ma putea concentra pe una singura.

5

Alexandru Culiuc
1 octombrie 2007 18:03

Tzopi, lista de mai sus reflectă gusturile mele. Puteai observa că am o preferinţă pronunţată faţă de creaţia târzie a formaţiei (de la Rubber Soul încoace). De aceea Eight Days a Week (o piesă bună, nici vorba) pur şi simplu n-are cum întra în nici un Top10 Beatles compilat de mine. Let It Be nu pot să ascult – pentru mine, această piesă (fără îndoială genială) a fost omorâtă de popularitatea ei. Anume de aceea şi caut piese excepţionale în ungherele dosite a catalogului Beatles.

Nu înţeleg de ce egalezi "Beatloman" cu "persoană care ascultă doar Beatles". Aş defini un Beatloman drept "persoană care ascultă muzică bună", deoarece Beatles te vaccinează de la muzică proastă. Ascult foarte multe şi diferite: începând (cronologic) cu Muddy Waters şi Buddy Holly şi terminând cu White Stripes, Franz Ferdinand, Travis, KT Tunstall, Dave Matthews Band, şi Regina Spektor (with the most obvious intermediate steps being: Rolling Stones, Hendrix, Led Zeppelin, Simon w/ and w/o Garfunkel, Pink Floyd, Genesis, Police/Sting, Аквариум, Майк Науменко, Oasis, Blur, R.E.M., Beck, Radiohead, Bregovic). Repet, e o selecţie reprezentativă şi nici decum exhaustivă de artişti preferaţi. iTunes-ul meu include peste 8000 piese – crede-mă, vei găsi muzică bună de tot felul, dintre care Beatles ocupă doar 5%.

6

Sergiu Turcanu
5 octombrie 2007 14:45

Bine a zis Alexei ca toate sunt exceptionale. Ei au facut muzica secolului trecut. Au inceput si contribuit la multe stiluri muzicale moderne (personal asi spune ca ei sunt inclusiv primii ce au cantat rap - piesa: Sgt.Peppers's Lonely Club Band / Reprise). Si cred daca ar fi sa alegem formatia secolului nici nu se poate gandi la alt interpret/formatie decat - The Beatles. Nu cred ca se va mai intampla vreodata in istoria muzicii un fenomen ca Beatlomania.
Sunt si eu un fan Beatles, si pot afirma ca am invatat engleza din cantecele Beatles! (daca cineva invata rusa doar pentru Lenin :)

Referitor la top, ma dau si eu cu parerea (voi fi probabil subiectiv pentru ca e ceea ce mi-ar placea acum, daca ma intrebi peste un an - refac topul):
1. Din toate acele 16 piese alese, ar fi si alegerea mea: We Can Work It Out, While My Guitar Gently Weeps, For No One, In My Life, The End
2. A-si mai adauga: Any Time At All (A Hard Day's Night), I'll Follow The Sun (Beatles For Sale), I've Just Seen A Face (Help!), It Won't Be Long (With The Beatles), I Should Have Known Better (A Hard Day's Night), Come Together (Abbey Road), Nowhere Man (Rubber Soul), Run For Your Life (Rubber Soul), I'm So Tired (White Album), Why Don't We Do It In The Road (White Album), Dig It (Let It Be) - Daca le accepta Alexandru si nu zice ca nu satisfac criteriul 3 :)?

Beatles sunt si vor fi cei mai buni! Mersi pentru aceasta reculegere placuta!
P.S.: insist la piesele cu bold.

7

Alexandru Culiuc
5 octombrie 2007 20:54

Sergiu, de-acord cu Any Time at All (early rock), Nowhere Man si Why Don't We Do It In The Road -- toate sunt exceptionale si nu cine stie ce cunoscute de publicul larg. Intotdeauna am avut "mixed feelings" fata de I've just seen a face, iar Run for your life este cel mai ne-iubit cintec a lui Lennon. E interesant sa compari "Dig It" cu "God" din cariera independenta a lui Lennon, insa acest jam de pe Let It Be nu are, in opinia mea, o valoare independenta cine stie ce inalta. Come Together la sigur nu se inscrie nici macar in criteriul 2 (nemaivorbind de 3).

P.S. Recent am privit "Across The Universe" -- film musical bazat integral pe piese Beatles. E bine filmat (regizorul Julie Taymor, care a facut si "Frida") si cintecele Beatles sunt integrate reusit in istorie (nu-i complicat deloc cind numesti eroii Jude, Prudence, Lucy, Max, Sadie, etc.). Insa cover-urile nu sunt cine stie ce interesante -- voci slabe, aranjamente relativ apropiate de cele originale. Exceptie -- eram sa sar din scaun cand l-am vazut pe Joe Cocker interpretind Come Together. Bono (numit Dr. Robert in film) interpreteaza I am the walrus -- tot bine.

Oricum, merita sa fie vazut de un fan Beatles, macar si pentru a depista toate referintele la cintecele, filmele (multe citari directe din Hard Day's Night, Magic Mistery Tour si Let It Be) si istoria Bealtes in genere.

8

Misc
6 octombrie 2007 13:23

Nu ma consider mare beatloman, dar vreau sa mentionez la tema albumul "My Bonnie" inregistrat de The Beatles (aka The Beat Brothers) cu Tony Sheridan pe care il ascult cu o deosebita placere.

Int-un fel sau altul a fost inceputul unei "epoci" :)

9

Viorica Antonov
4 decembrie 2007 8:51

Creatia Beatles e vesnica, si nu e o magulire ci pur si simplu am descoperit albumele lui Peter Breiner, care a indraznit si a facut aranjamentul celor mai populare si aproape necunoscute publicului larg piese Beatles in stilul Baroque (in stilul lui Bach, Handel, Vivaldi, Adagio). E alintarea urechii sa asculti.

10

Elena
29 mai 2008 19:02

Daca nu as fi rasfoit acum blogul ca sa vad ce mai pot citi/reciti in loc sa invat, cred ca nu as fi aflat ca 'Here comes the sun' (care imi tot suna in minte din cauza publicitatii la o companie de asigurari) e o piesa Beatles...Merci...
Tare placuta melodie. Si energizanta.

11

Emil
29 mai 2008 22:03

Penny Lane
www.youtube.com/watch?v=YHBKAyn17vw

&

She Came In Through the Bathroom Window
www.youtube.com/watch?v=S7g-Nc7eny0

12

maria
28 iunie 2008 22:27

Poate nu e neaparat potrivit comentariul meu, avand in vedere ca ai mentionat faptul ca esti fan al melodiilor dupa 1966, insa tin sa mentionez cateva piese de pe la inceputuri: if i fell (superba!), you can't do thet, baby it's you, anna (go to him) si i'm happy just to dance with you.
o creatie interesanta (nu zic melodie) este mini-piesa de la sfarsitul lui Abbey Road - Her Majesty - mi se pare foarte haioasa. pobabil multi nici nu au remarcat ca exista :P
imi pare bine ca mai exista oameni innebuniti dupa beatles. eu sunt fan din clasa a 6a (acum am 23 :P)

13

dinica
24 mai 2012 22:51

help e viata mea,as vedea help la nesfarsit,desi stiu ca acele cantece din epoca a doua sunt mai profesioniste,eu le iubesc mai mult pe cele din epoca de aur din 62 pana in 65la roubber soul,sunt cele mai tari cantece pe care le am auzit vreodata

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre