Alexandru Culiuc

16 octombrie 2007

Georgia vs Georgia... vs Moldova

În ianuarie am confruntat Moldova şi Georgia la capitolul marketing de ţară. Atunci am comparat prezenţa celor două state pe scena publică şi politică din SUA. Am dat recent peste nişte materiale care ne permit să comparăm succesele înregistrate de Georgia şi Moldova în promovarea imaginii economice. Astăzi voi analiza campania publicitară a Georgiei de atragere a investitorilor străini, iar până la finele săptămânii voi scrie despre... "orzul moldovenesc" de la Harvard.

Analiza publicităţii

În numărul curent al Economist (13-19 noiembrie 2007) veţi găsi o publicitate de imagine a Georgiei. Blocul publicitar ocupă întreaga pagină 68 şi încearcă să capitalizeze pe faptul că în engleză (dar şi-n română) denumirea ţării reprezintă un omonim geografic: Georgia (USA) Georga (ex-USSR).

Publicitatea arată astfel:

Georgia vs Georgia. Ad in the Economist

În partea de sus a paginii găsim următorul text:

The state of Georgia in the USA: noted for the beauty of its mountains, the wealth of its history and the warmth of its hospitality. The country of Georgia on the Black Sea: noted for the beauty of its mountains, the wealth of its history and the warmth of its hospitality. But if you are looking for the climate that, in most economic surveys, better favors overseas investors, head for the Georgia in the east. For more visit www.investingeorgia.org. And the winner is: GEORGIA.

În colţul drept de sus scrie "Source: World Bank and International Finance Corporation" pentru a argumenta includerea în text a fragmentului "most economic surveys".

Georgia încă o dată demonstrează că a depăşit Moldova cu ani-lumină la capitolul marketingului de stat. Nu vreau însă să afirm că publicitatea este impecabilă. Există minusuri, şi anume cu el şi voi începe.

Eu n-aş caracteriza această publicitate drept exemplu de copywriting calitativ. Pe de-o parte engleza-i impecabilă, există anumite jocuri de cuvinte (warmth / climate), se face referinţă la surse de încredere (WB, IFC). Însă compararea munţilor, istoriei bogate şi ospitalităţi este mult prea generică — aceste calificative pot fi atribuite unui număr mare de ţări (Moldova , lipsită de o istorie cu adevărat bogată şi de munţi, ar fi o excepţie). Ospitalitatea este cel mai generic calificativ din toate. În opinia mea, dacă o ţară pune accentul pe ospitalitate, asta înseamnă ca ea, realmente, nu are ce oferi investitorilor. Georgia are ce oferi, aşa că urma să evite "ospitalitatea" (mi s-a creat impresia că copywriterul pur şi simplu n-a putut inventa o a treia asemănare între cele două Georgii).

Un moment mai fin ţine de scrierea adresei sitului cu prefixul "www" — omiterea acestui "www" în publicitatea offline este recomendată cam de prin 2000. Şi mai corect ar fi de separat adresa sitului într-un bloc aparte căci, în finală, obiectivul imediat al publicităţii este atragerea cititorului pe site.

Aici pot fi menţionate şi unele deficienţe tehnice minore (spre exemplu, textul negru pe roşu e scris fără black overprint), pe care le vor observa doar specialişti, de aceea nu merită să le discutăm aici.

Neajunsurile menţionate sunt minore în comparaţie cu plusurile campaniei:

 • Georgia face publicitate în The Economist. Asta-i cel mai mare plus.
 • Conceptul campaniei este reuşit — prezentarea Georgiei într-o lumină favorabilă faţă de nişte ţări/regiuni bine-cunoscute publicului occidental. Vedeţi şi celelalte publicităţi din campania "Winner is Georgia". După mine, Georgia vs Georgia este cea mai slabă din toate. Mi-au plăcut Georgia vs Hong Kong şi Georgia vs China. Dar nu-i exclus că această paralelă americană figurează doar în ediţia americană a The Economist, pe când ediţia Europeană utilizează comparaţii mai relevante pentru publicul continental.
 • Întreaga campanie este orientată doar spre investitorii străini. Totul vorbeşte investitorilor: textul, soluţia vizuală minimalistă (creează asociaţii cu publicitatea HSBC), adresa sitului. Din start am sсris că a fost o eroare din partea MEPO şi a echipei creative să conceapă un brand de ţară unic pentru trei auditorii eterogene: consumatori de produse made in Moldova, turişti şi potenţiali investitori.
 • "And the winner is: Georgia" nu este un slogan cine ştie ce original, însă el se potriveşte campaniei, care pune accent pe succesele Georgiei în clasamentele de ţări. De una sunt sigur: "Winner is Georgia" este net superior la "Discover Us".

O campanie bazată pe realizări demonstrabile

Această campanie n-ar existat în varianta actuală dacă ţara nu era să înregistreze nişte realizări măsurabile — campania "Winner is Georgia" pune accent pe performanţele uluitoare înregistrate de Georgia în studiul "Doing Business" efectuat de Banca Mondială şi IFC. În ediţia Doing Business 2008, Georgia ocupă locul 18, iar Moldova — 92 (din 178). Georgia este de asemenea una din ţările care din an în an îşi îmbunătăţeşte semnificativ poziţia în aceste clasamente. Ţara îşi are problemele sale politice, însă guvernarea s-a demonstrat capabilă să aleagă inteligent obiectivele economice. Cred că procesul decizional a fost aproximativ următorul:

 • Georgia are nevoie de investiţii străine. Ce-i va atrage pe investitori?
 • Banca Mondială a făcut multă vâlvă cu Investment Climate Assessment şi, mai recent, cu Doing Business Indicators. Investitorii au început să-i ia în serios (drept dovadă putem aduce faptul că un articol din acelaşi număr al Economist apelează la rezultatele studiului).
 • Compilăm lista indicatorii care sunt utilizaţi la calcularea poziţiei ţării în clasamentul general.
 • Fiecare minister şi departament îşi concentrează întreaga atenţie asupra îmbunătăţirii acestor indicatori.

Posibil aceşti indicatori nu sunt cei mai relevanţi din punct de vedere a necesităţilor interne a ţării, însă dacă atragerea investiţiilor străine este într-adevăr obiectivul economic principal, apoi e absolut normal ca întreg guvernul să lucreze în această direcţie. În rezultatul eforturilor focusate, Georgia a obţinut un avantaj major asupra altor ţări cu care concurează pentru investiţiile străine. Este important că acest avantaj este documentat prin dovezi externe — studiile Băncii Mondiale. La această listă impresionantă de performanţe Moldova poate răspunde doar cu "cota zero" a impozitului pe venitul reinvestit, care este pedalată la fiecare ocazie. Ar putea şi asta servi drept argument pentru un investitor, însă nu şi în cazul în care ţările respective sunt separate de 74 poziţii în clasamentul Doing Business.

Atragerea investitorilor: componenta online

În această discuţie nu pot să mă abţin de la un subiect abordat anterior: siturile de imagine de ţară. În cazul dat avem de-afacere cu situri orientate spre atragerea investitorilor străini.

Investingeorgia.org demonstrează că autorii lui ştiu cum să "vândă ţara" (în sensul bun al cuvântului).

 • Avantajele ţării sunt prezentate proeminent în prima pagina
 • Copywritingul este bunicel
 • Situl este logic organizat: sunt scoase în evidenţă industriile de interes, doing business îşi are un capitol aparte (ceea ce permite o integrare şi mai puternică cu rezultatele studiilor Băncii Mondiale).
 • Culorile sitului sunt evident inspirate de la situl Economist — autorii demonstrează că înţeleg deprinderile auditoriului.

Şi acum întraţi pe MIEPO.md. După mine, acest site face totul ca să ne convingă de neprofesionalismul echipei:

 • Copywritingul nu există ca fenomen. Spre exemplu, pagina Create a business in Moldova începe cu fraza The “Law on Enterprise and Entrepreneurship" is the principal legal instrument in the establishment of a business in Moldova. Asta se numeşte marketing de ţară?! Ce fel de consultanţă în marketing poate MIEPO oferi companiilor locale care tind spre pieţe externe, dacă ei nu sunt capabili să scrie un text publicitar elementar?
 • Informaţia este prost organizată. Situl se deschide cu "About MIEPO". Pe cine realmente interesează ce este MIEPO? Povestiţi despre avantajele ţării!
 • Nu există nici o referinţă la Discover Us. Ştiu că MIEPO are puţin de-afacere cu vechiul MEPO, dar odată ce campania respectivă a fost lansată la televiziunea locală (o aberaţie totală, dar fie cum este), situl MIEPO ar trebui să fie printre primii să o susţină.
 • Designul este de cea mai proastă calitate (nici n-am ce comenta la acest subiect).

Trebuie să menţionez că mai există şi un oarecare Investinmoldova.org. El însă nu este cu mult mai bun decât situl MIEPO şi nu pare să fie afiliat structurilor de stat.

To be continued...

Pâna la finele săptămânii voi publica continuarea eseului, în care voi povesti cum circa o mie de studenţi de la Harvard s-au confruntat cu "Moldavia" — o ţară exportatoare de orz.

Publicat: 16 octombrie 2007 8:00

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica | Imaginea Moldovei

Taguri: , , ,

Comentarii (27)

1

Vladislav Namaşco
16 octombrie 2007 10:13

La sfîrşitul lunii iulie a acestui an am facut o analiza la site-urile fenomenului "investin". Am analizat in jur de 25 de site-uri, adica la vreo 20 de tari, din Europa, Africa şi Asia.

În rezultat am obtinut un top-list, în care pe primele locuri s-au plasat Estonia, Turcia, Grecia, Georgia, etc. Moldova fiind pe ultimele locuri, tot acolo unde Albania şi Slovacia.

Criteriile de analiza au fost diverse, de la prezentarea şi consistenţa conţinutului pînă la detalii tehnice ale site-ului.

De altfel, Georgia s-a prezentat ca cea mai creativa la capitolul prezentarea informaţiei, ceilalţi oponenţi abordînd un stil mult mai corporativ, ceea ce o scoate pe Georgia din umbra celorlalţi.

Activînd în domeniul publicităţii online autohtone, constat un lucru: marketer-ii moldoveni au o pregătire şi o putere de decizie foarte slabă, cu mici excepţii. Ceea ce pune totul la locul său...

2

Ion
16 octombrie 2007 14:45

In acelasi mod poti sa contrastezi Moldova vs. Macedonia .
Off cand vad atatea panouri publicitare cu Macedonia (toate sunt foarte reusite, ceva ca in cazul Georgiei) imi vine sa i-au primul avion spre Chisinau shi sa dau foc la o cladire de pe str. Sfatul Tarii shi la tot MIEPO-ul de pe Alexei Mateevici... pacat ca la noi toate ideile sunt concentrate asupra altor probleme: ca ziua Vinului, Bunicei sau cum de oprit cat mai multe delagatii posibile din Romania,...

Visez shi eu sa fie:
"Moldova vs. France : which country has the most ancient wine culture and the fastest growing economy...and the answer is Moldova" - nu suna rau ...

3

BE
16 octombrie 2007 22:22


Sandu,
parerea mea este ca te cam grabesti...desi sant total de acord cu tine cand intorci o publicitate pe toate fetele (apropo mi se pare ca o faci cu atata placere),cred ca in cazul Moldovei bine ar fi macar daca ar ajunge, putin conteaza sub ce forma, pe paginile The Economist-ului sau ale unei alte reviste comparabile. De fiecare data cand am dat de Moldova in The Economist,sau in alte reviste internationale (ex: Courrier International, Geo etc.),a fost intr-un articol despre Transnistria and stuff, adica nu in publicitate, pot sa zic "din potriva"(?)
Dar poate nu a fost sa dau eu peste o publicitate cu Moldova, te rog sa-mi zici daca e cazul.
In ce reviste ti s-a intamplat sa intalnesti reclame cu Moldova( turizm, investing opportunities etc.)?

4

Alexandru Culiuc
17 octombrie 2007 0:10

BE, n-am înţeles ce înseamnă "te cam grăbeşti". Să înţeleg că ai fi bucuroasă să găseşti publicitatea Moldovei în The Economist (sau într-o publicaţie comparabilă) indiferent de calitatea ei? Dacă anume asta ai avut în vedere, apoi greşeşti, deoarece o publicitate de ţară prost gândită ar fi o risipă de bani publici.

Cam la acelaşi subiect. Nu înţeleg de ce eşti gata să accepţi standarde diferite pentru Moldova şi Georgia. Sunt două ţări maximal comparabile: ambele republici care au trecut prin cele mai profunde recesiuni după obţinerea independenţei, ambele cu conflicte locale, probleme cu Rusia, economii comparabile ca mărime şi compoziţie, ambele puternic afectate de migraţii şi remitenţe, etc. De aceea nu pot fi de-acord cu formularea „in cazul Moldovei bine ar fi macar daca ar ajunge, putin conteaza sub ce forma […]”. Chiar consideri că Moldova e într-atât de handicapată, că necesită o tratare atât de specială? Şi faţă de cine?! Faţă de Georgia, care, să fim obiectivi, este o ţară cam tot atât de prăpădită ca Moldova?!?!

Cât despre pomenirea Moldovei în presa străină. Moldova şi-a ocupat ferm nişa informaţională – Europe’s poorest country. Până ţara nu va face nişte eforturi extraordinare pentru a contesta această imagine, nu merită să ne aşteptăm la schimbarea tematicii şi atitudinii presei occidentale. Georgia a avut o revoluţie, care a plasat ţara în atenţia publicului occidental. După asta, înainte ca această atenţie să se disipeze (nimeni nu-i interesat de yesterday’s news) au făcut un efort enorm în direcţia îmbunătăţirii a climatului investiţional. Logica-i următoare: problemele interne pot să aştepte, iar cele externe urmează să fie soluţionate acum, când ţara mai rămâne în atenţia internaţională. Dacă aceste reforme orientate spre exterior vor fi tărăgănate, vor fi mult mai puţini străini care vor afla de succesele înregistrate de ţară, ceea ce va scădea efectul reformelor (investitorul va fi atras de reforme doar dacă el cunoaşte de existenţa lor). Moldova n-a avut nimic comparabil: contrapus cu acest efort masiv al georgienilor, mult-îndrăgita „cota zero” la beneficiul reinvestit e un „pşik” lansat în vid (nesusţinut de alte iniţiative majore -- amnistia capitalului şi a impozitelor nu va atrage investitori noi), care nici de cum nu influenţează atractivitatea relativă a Moldovei.

Regulat citesc doar The Economist şi Financial Times. Nici în unul din ele n-am dat de publicitate de-a Moldovei (dar poate şi a fost – nu le citesc din scoarţă-n scoarţă, în special FT) -- crezi că n-aş fi pomenit-o aici în caz contrar?

5

Val
17 octombrie 2007 12:13

Salut Sandu,

Timing can't be better pentru eseul tau! Si rusine Moldovei ca franeaza la capitolul PR/lobbying de tara. Am vazut reclama Georgiei si Macedoniei in The Economist is cred ca ambele sunt foarte bune (Georgia imi place si mie mai mult) fiindca sunt concise si to the point, aratand avantajele lor cheie (desi nu multe insa destule pentru a convinge). Acum tendinta investitionala a tarilor occidentale este de a aduce outsourcingul lor din China mai aproape de pietele lor de desfacere (UE, Rusia...) asa ca Georgia se pozitioneaza foarte bine la acest capitol (mai ales in Georgia vs. Netherlands). In ceea ce priveste costul publicitatii in The Economist - sunt in jurul GBP 20K pentru o pagina intreaga pentru o singura editie. Insa publicatia in The Economist e doar "a means" si nu "an end". Fara o strategie clara si bine determinata, un mesaj "sexy" si bine gandit, nu are rost sa publici reclama in The Economist, ca de altfel aceasta poate fi un detriment si nu un ajutor pentru noi...

Apropo, de la 16 noiembrie voi incepe noul serviciu la IBM unde voi lucra in calitate de consultant anume in domeniul FDI, offshoring, outsourcing... Asa ca voi avea posibilitatea sa aflu in mai multe detalii despre "winning strategies" a tarilor/regiunilor care vor sa atraga FDIs, cat si modalitatea de gandire si criteriile de selectie a corporatiilor multinationale cand ajunge la determinare unde si cum sa investeasca... Asa ca sper sa am mai multe "juicy insights" sa ma impartasesc cu restul moldovenilor interesati in acest domeniu critic pentru RM.

In orice caz - ma bucur ca ai deschis aceasta tema de dezbateri...

6

BE
18 octombrie 2007 0:42


Sandu,

Nu fost in intentia mea sa compar Moldova cu Georgia mai ales ca nu cunosc absolut deloc stuatia Georgiei. Dar consider ca in privinta publicitatii Georgia e cu pasi inaintea Moldovei doar prin faptul ca a aparut intr-o "mare" revista. Cat despre forma(la care ai revenit in comentariul tau, eu vrand s-o evit), da, ai dreptate: forma unei pub este super importanta, si sant total constiienta de faptul ca o pub de stat prost gandita ar fi o risipa de bani publici. Dar nici nu i-ar trebui acordata atata atentie, atat de devreme...
Atunci ce sa dezbatem: forma publicitatii Moldovei sau situatiei Moldovei fata de Georgia in termeni de climat investitional?

7

Vladislav Namaşco
18 octombrie 2007 8:39

BE, aceste probleme trebuie să fie abordate din moment ce Moldova a început un proces de branding. Deci, "risipa de bani publici" are loc de ceva timp, la momentul de faţă, asistăm la un proces de promovare a Moldovei prost gîndit, nesincronizat şi total inefectiv.

8

Adrian Hancu
18 octombrie 2007 16:37

Brandul R. Moldova - la BBC WORLD

„Până la finele anului, la BBC WORLD va fi lansat spotul publicitar “Brandul Moldovei”, a anunţat, vineri, Viorel Melnic, viceministrul Economiei şi Comerţului.

“Unul din obiectivele ministerului, stipulate în Planul de Acţiuni RM - UE este promovarea comerţului, a mărfurilor moldoveneşti şi a imaginii ţării. Astfel, se elaborează conceptul de branding, şi spotul publicitar “Brandul Moldovei”. Acesta va fi difuzat la prima etapă de trei ori pe zi, iar mai apoi de două ori pe săptămână.

Premierul a cerut miniştrilor mai multă iniţiativă la implementarea standardelor comunitare.

Sursa: timpul.md

9

Igor
19 octombrie 2007 19:11

da, Moldova are proasta imagine, asta sigur. In general si publicitatea Gerogiei nu-mi place. Este prea agresiva, IMHO, ca sa nu zic de micele detalii dehnice. Toti stiu ca Georgia pur si simplu nu poate fi comparata cu UK, Italia, etc. Delicat au pornit-o cu SUA, au comparat cu Georgea din SUA, si nu cu toata tara :) DAR, Sandu bine ai spus, oricum sunt la ani lumina de Moldova. Site-ul despre investitia in moldova este pur si simplu de jale, la toata capitolele: fara design, fara continut, fara idei, fara nimic !!! Incompetenta totala in ceea ce tine de marketing. Nu stiu cine a fost echipa, dar banuiesc ca problema majora este ca s-e apuca de asa lucruri oameni care nu au nici in clin nici in manica cu asta, si pur si simplu sunt "druji" cu aia care au acces la grantul/banii respectivi. Exemple de astea cate vrei, din pacate.

10

Eugeniu
22 octombrie 2007 11:45

Totul e bine, dar nu ar trebui să ţinm cont şi de relaţiile în care se afla Gergia si UE, SUA, şi relaţiile dintre Moldova si cele 2.
Nu sunt atât de bine informat, dar din cîte ştiu, sunt careva relaţii mai apropiate intre SUA si Gergia, sau poate greşesc?!

11

radu
29 noiembrie 2007 2:54

".. Nu înţeleg de ce eşti gata să accepţi standarde diferite pentru Moldova şi Georgia. Sunt două ţări maximal comparabile: ambele republici care au trecut prin cele mai profunde recesiuni după obţinerea independenţei, ambele cu conflicte locale, probleme cu Rusia, economii comparabile ca mărime şi compoziţie, ambele puternic afectate de migraţii şi remitenţe, etc.. Chiar consideri că Moldova e într-atât de handicapată, că necesită o tratare atât de specială? Şi faţă de cine?! Faţă de Georgia, care, să fim obiectivi, este o ţară cam tot atât de prăpădită ca Moldova?!?!

Cât despre pomenirea Moldovei în presa străină. Moldova şi-a ocupat ferm nişa informaţională – Europe’s poorest country. Până ţara nu va face nişte eforturi extraordinare pentru a contesta această imagine, nu merită să ne aşteptăm la schimbarea tematicii şi atitudinii presei occidentale."

...............


Am intrat aici intamplator si chiar gaseam interesante subiectele abordate, MIT, Harvard - am facut si eu finante banci dar nu se compara - toate bune si frumoase pana am ajuns aici.

In special pe comentarii.

Nu vreau sa fiu deloc arogant sau tendentios insa cred ca sunteti pe alta lume pur si simplu. Pur si simplu nu pot sa cred ca cineva analizeaza "obiectiv" in felul acesta!!

In 4 pagini de text despre Moldova vs Georgia nu vad nicaieri cuvantul cheie - petrol!!!

Comparati Moldova si Georgia (ba unii chiar cu Franta, si nu pe un subiect oarecare ci chiar pe cel culinar!!) de parca ar avea aceleasi conditii si resurse, istorie, cultura samd, si prin urmare singura diferentiere este BRANDUL de tara.

Imi pare rau dar asta ori e prostie pura si lipsa de educatie. Nu in sensul celor 7 ani de acasa pentru ca sunt sigur ca la capitolul acesta stati mai bine ca multe tari de oriunde, ci la capitului SUBIECT - PREDICAT, de clasa a V-a, cand se invata intrebarile circumstantiale, cum care cand, de ce samd. Care educatie a fost facuta in stil sovietic si e foarte greu schimbi peste noapte ceva. Educatie de slugi, cum dealtfel tot blocul estic a ajuns sa fie la altii acum.

Revenind, voi vreti sa contestati un clasament OBIECTIV privind avutia natiunilor insa cu argumente SUBIECTIVE!!

In toate siturile si comparatiile facute aici eu am vazut cifre, indicatori economici care stau la baza unor afirmatii sau jocuri de cuvinte. De partea Moldovei am vazut doar ambitia prosteasca de a "CONTESTA" niste realitati dureroase. Fiecare tara isi are liderii pe care ii merita insa cautati daca aveti timp un studiu controversat despre "IQ and the wealth of the nations", si o sa vedeti acolo factorii de mediu cat de mult conteaza.


In loc sa acceptati greseala generatiilor de comunisti indoctrinati de la putere, cautati sa ambalati cat mai frumos mizeria si ignorati orice idee de bun simt cum ar fi :

- sa te compari si sa-i dai peste bot in gastronomie cu Franta, care are cele mai bune scoli de bucatari din lume cand tu inca ai sate care mananca cu lingura de lemn este impertinenta.

- sa zici ca Georgia si Moldova sunt la fel e ca si cum ai zice ca interesul vestului pentru resursele de petrol sunt la fel ca pentru vinul de Cotnari. Ca doar e "tot atat de prapadita".

Voi dupa indicatorii economici sunteti in razboi cu cineva si aveti toate sansele sa nu mai fiti decat in manualele de istorie in 100 de ani (ca si noi dealtfel, in Romania adica ca nu e mare diferenta in unele orase) si asta numai dupa indicatori elementari gen natalitate, speranta de viata, mortalitate rutiera etc, pe de alta parte Georgia a propulsat direct pe locul 1 un om de afaceri roman care abia era pe locul 14. Si asta doar dintr-o tranzactie de cateva miliarde de euro. Sa fii economist si sa nu intelegi ca rusii au forta sa se opuna expansiunii Europei in est (si respectiv sa va puna voua, noua si Georgiei piedici oriunde) tocmai prin excedentul bugetar de cateva ori mai mare rezultat din cresterea barilului de petrol sau gaze.. asta mi se pare de-a dreptul ignoranta. Indoctrinare ca la carte.

"Tara sa faca eforturi extraordinare sa combata" imaginea de cea saraca din europa.

Voi probabil va credeti in al doilea razboi mondial.. Si acum asteptati sa vina Stalin sa va zica cum.

"Sa combata", "eforturi extraordinare".. amuzant daca nu ar fi trist.

12

Alexandru Culiuc
29 noiembrie 2007 4:06

Radu, ţi-aş recomanda pe viitor să-ţi mai organizezi gândurile -- cu greu m-am impus să termin lectura acestui şuvoi de gânduri răzleţe care demonstrează că autorul lor a citit cam pe diagonală discuţia de mai sus.

Nu intenţionez să răspund la aberaţiile dumitale (stalin, franţa, petrol, etc.), dar voi menţiona un moment pe care l-am remarcat citindu-ţi comentariul. Mi-am dat seama că eşti român mult înainte de a citi menţionarea acestui fapt spre sfârşitul textului. Nu din cauza unei limbi impecabile (I'm not the best judge of that), ci din cauza aroganţei de frate mai mare atotştiutor.[Thank you, but I'll pass on this dish -- I had enough of it at the Russian restaurant.] Sincer să fiu, această atitudine (extrem de răspândită în rândul compatrioţilor dumitale) este principalul factor care mă face să am dubii privind perspectivele unirii celor două state româneşti.

13

radu
29 noiembrie 2007 15:42

Alexandru.. cam in orice poveste romaneasca sau moldoveneasca, FRATELE mai MIC este cel care castiga inima fetei, se lupta cu balaurul si salveaza regatul..

Cum am spus chiar de la inceput scopul meu nu a fost ca sa jignesc pe cineva sau sa par destept. Mi-am dat seama ca de fapt suntem in aceeasi oala cand ne raportam la interesele Europei contra Rusiei, de aici si tristetea de la final, ironia si ciuda pe un sistem care ne-a tampit ca natie, sau natii daca vreti.

(vorbitori de limba latina suntem amandoi, romana si moldoveneasca, nu difera deloc in comparatie cu cele peste 40 de dialecte din Franta, Spania unde unii chiar nu inteleg ce vorbesc ceilalti, dar daca voi vreti sa fiti independenti eu respect acest lucru - spre deosebire de russian dish.

Si nici de unire sau altceva nu a fost vorba, autonomia locala in sens economic si administrativ e mai importanta chiar decat nationalismul si iredentismul maghiar. La fel ca Moldova arata si 80% din Romania, probabil si Georgia, la fel gandeste o buna parte de populatie si la noi. Aici e nemultumirea mea.)


Recunosc ca azi-noapte am scris la repezeala ganduri intr-o forma mai putin organizata insa, revenind la subiect, nu pot sa accept raspunsul simplu ca sunt "aberatii". Si atat.


In sprijinul afirmatiilor mele pot veni cu cifre care sunt accesibile oricui, Georgia prezinta pe situl ei indicatori economici care nu sunt "fabricati" ca sa dea bine, ratingul de tara e acordat de o firma respectabila din domeniu, ca exista si acolo interese si cineva ii ajuta ca sa urce in top este evident, insa la fel de evident este faptul ca acele "interese" se masoara in dolari, euro sau ruble. pe barilul de petrol.


Eu nu incerc sa "combat" (eng - lupta) ideile folosind ignorarea realitatilor si schimbarea subiectului. Un anuar statistic nu are cum sa jigneasca iar daca faci o comparatie intre oricare stat fost comunist vei vedea ca exista asemanari tocmai din cauza mentalitatii de care spuneam, a metodei de a vorbi, gandi, de a aborda orice lucru.

In fine, imi cer scuze daca v-am jignit cu ceva, nu am nimic cu nimeni de aici, sunt doar impotriva unora care ne transforma in slugi, si le iese. Din cauza acestei mentalitati comuniste mi-am pierdut multi ani din viata, inutil. Nu pot sa raman indiferent cand vad ca altii repeta aceleasi erori de comunicare si logica, acestea fiind adevaratul "inamic", pentru mine.


14

radu
4 decembrie 2007 11:17

Felicitari pentru victoria din alegerile din rusia.

russian dish e prea aproape ca sa primesc un raspuns, se pare.

15

Constantin
4 decembrie 2007 11:39

lui Alexandru: din ce am mai vazut pe moldnet (Jurnal, Unimedia, forum), o data ce scapi mai mult de 2-3 frrati pe site, nu il mai cureti de ei si ai parte de un flux copios de Stalin, Rusia, comunisti, "you are all gonna die, you are already dead but don't know it" s.a.m.d.

In final, my 2 cents: probabil, odata cu cresterea popularitatii siteului, ar fi nevoie de un sistem de "register account" cu activare manuala...

16

radu
4 decembrie 2007 12:17

Constantin, nu sunt frate cu tine si nici cu altii, extrapolarile subiective pe baza propriilor experiente nu sunt stilul meu de gandire cand e vorba de a discuta obiectiv despre ceva.

In loc sa ma tratezi la gramada impreuna cu cine stie ce exemplare mai mult sau mai putin educate, poate ar fi mai corect sa te legi de argumentele mele privind pretul barilului de petrol si rezultatul actualelor alegeri din rusia, eventual.

Daca pana si acest lucru pare dificil, atunci imi cer scuze pentru deranj si o sa va las sa studiati istoria in continuare.

In limba romana.

17

Brisk
5 decembrie 2007 11:38

Chiar,Radule, de ce trebuie sa'ti bati capul cu scribii platiti ai lui Voronin.
Lasa'i dom'le in pace, sunt o gashka de mankurti slavofoni care se cred moldoveni. Culiuc, Kristal si alti Igori, Veaceslavi si Ivani, o fi chiar asa de frig in Yakutskul ala de unde ati venit in Moldova ? Plecati acasa, siberienilor.
Faceti propaganda limbii moldovenesti si asa zisei Republici Moldova pe la Habarovsk sau pe la Ufa, mergeti acasa.
Nu v'ar fi rusine, pana acuma va radeati de bietii moldoveni si le spuneati ca nu se face sa-si numeasca tara Moldova, ca nu se poate sa pui numele catelei lui Dragos la o tara si nici limba sa nu o vorbeasca pentru ca, din moment ce este o limba mai mult slava, de ce sa nu vorbeasca direct rusa.

Haideti mai Igorilor, Veaceslavilor, Culiucilor si Kristalilor, plecati acasa.

18

radu
5 decembrie 2007 17:25

Brisk.. nu e intentia mea sa imi dau cu parerea despre orientarea politica a cuiva de aici si nici nu cred ca o abordare etnica sau lingvistica a problemei aduce elemente constructive discutiei.

Din contra, chiar ma intreb cat de greu e sa fii .. "voronin" mai ales in contextul international de acum. Nu cred ca isi doreste nimeni ca sa plateasca gazul rusesc de 2 ori mai scump ca orice tara chiar acum, in toiul iernii.


Insa nici tara de dobitoace nu suntem. Nici voi si nici noi indiferent cum vreti sa va numiti.

Eu sunt din Botosani, e aproape de granita si cu Ucraina si cu Moldova. Acum 100 de ani pe acolo trecea un drum important al Europei, comertul era principala activitate a orasului pentru ca era cel mai scurt drum intre Kiev/Moscova si vest/Italia.

Acum acel drum este blocat de vreo 50 de ani pe o portiune de 30 de km exact in nordul Moldovei, din considerente "politice", pentru ca "nemtii sa nu cucereasca" (probabil) la fel de repede Marea Rusie. (Desi probabil au cucerit-o deja prin corporatii si exporturi de tehnologie, la fel cum rusii cuceresc vile prin Londra.)


Eu nu pot sa cred ca niste persoane atat de citite si umblate cum sunt aici nu au deschis un atlas geografic sau macar gmaps.com incat sa vada demonstratia evidenta si clara ca acest drum blocat artificial este ceva este impotriva oricarui bun simt economic, orice om cu putina viziune asupra trecutului si cu idei contructive pentru viitor ar face ceva legat de aceasta situatie.

Noi insa nici macar nu intrebam. Ca niste vite la taiere acceptam soarta si plecam capul. (ca sabia nu-l taie-alta gogoasa inventata ca sa ii deranjam). Plecam in Italia la spalat vase desi unii au si 2 diplome universitare.

Ei bine nu. Pentru ca la fel cum eu imi doresc sa raman si sa traiesc cat mai bine in orasul meu, sunt sigur ca si in Moldova, Georgia sau Uzbekistan exista oameni care isi doresc acelasi lucru. Insa singurul lucru sigur, e ca de 50 de ani, cineva ne-a facut "sclavi" pe pamantul nostru si ne tine pe loc in intuneric, ca o boala care iti ia toata puterea de a trai.

De asta si Romania si Moldova sunt ca in secolul trecut cand le compari cu alte tari. Probabil si Georgia, Ucraina sau Moscova.

Numarul limuzinelor sau al blocurilor este nesemnificativ cand ne uitam la cifre cum ar fi speranta de viata sau bolnavi de ciroza/mia de locuitori.

Cum ar fi ca in 2050 estimarile pentru Rusia sunt de 110 milioane de oameni (in scadere de la 160), majoritatea batrani si bolnavi, cu speranta de viata mult mai mica decat orice tara civilizata.

Moldova si Romania au si ele acelasi procent, cand cifrele nu vor mai fi masluite nu cred ca cineva o sa mai creada ca e doar propaganda ce zic aici.

Dumnezeu nu da cu bata!!


19

Igor
6 decembrie 2007 18:26

Cred ca deja toti au citit noutatea, dar zic s-o pun si pe aici
http://azi.md/news?ID=47227 pacat ca nu pot auzi spotul. Poate cineva cumva il are.


Brisk :) foarte amuzant. Ai demonstrat o logica extrem de profunda. Dupa teoria ta, Tanea, Olga etc din partea de sud a lui Chicago (sau LA) trebuie imediat sa plece in Novosibirsc (hint: they are African Americans)

20

Viorica Antonov
6 decembrie 2007 18:48

21

Brisk
7 decembrie 2007 14:44

Nup, Igor.
Logic este doar faptul ca tu esti un mankurt si te porti ca atare. Tanea si Olga nu inventeaza poporul californian in LA si nici nu se strofoaca sa demonstreze "stiintific" existenta limbii californiene. Daca ar face'o ar fi probabil luate in ras. Daca ar insista ar fi duse cu salvarea la ospiciu si dupa aceea trimise undeva pe Ussuri sa se mai raceasca umpik la creierash.
Ceea ce iti doresc si tie, Igorash.

22

RaduBT
14 august 2008 3:57

Georgia vs Georgia..

Nu stiu voi insa eu simt un mare sentiment de neputinta cand vad cat de multa suferinta inutila poate provoca stalinismul din gandirea unora.

Cecenia, Georgia, Transnistria, Ucraina.. Europa ?

Acest neocomunism ce isi apara oligarhii cu orice pret, ce provoaca pana si azi crime impotriva umanitaii la fel de mari ca in urma cu 50 de ani. Miloane de morti inutili pe soselele Rusiei, in spitalele Rusiei, in razboaiele Rusiei. NeoNazismul care acuza de nazism pe ceilalti care au alte pareri. Hotul care strica hotii. Fratele care isi omoara fratele de sange.

Chiar nu vedeti ca e o problema cu voi, cu felul in care ganditi, trebuie sa moara alte zeci de milioane ca acum 80 de ani ca sa recunoasteti ca se putea si atlfel?

Nu va este rusine sa respirati acelasi aer cu oamenii care v-au platit studiile, care v-au hranit familiile? Nu aveti nicio datorie fata de nimeni?


Brisk, cand natalitatea rusiei e in scadere si nu de azi ci de 30 de ani, cand speranta de viata e la jumatate fata de restul lumii, cand numarul de cancere e de cateva ori mai mare, cand vezi toate crimele in plina strada care tin o natie aproape de evul mediu, nu te intrebi oare ca CEVA POATE ESTE GRESIT CU TINE, CU MODUL IN CARE INTELES CE VEZI IN JUR?

PANA NU VEZI SANGE NU VEI RECUNOASTE NIMIC? UNDE DUCE ACEST FEL DE A FI?

Intrebati-va la iarna, oare cati oameni vor suferi de frig DIN NOU din cauza gazului rusesc, oare cate atentate ale "teroristilor" ceceni, osetieni, moldoveni, ucrainieni, EUROPENI trebuie sa mai existe pana sa recunoasteti ca NU ASTA E VIITORUL.

Dar nu, eu sunt agent imperialist! Amerikansky cu creierul spalat pe discovery. Calculatorul de la care scrieti este rusesc, adresa de internet este ruseasca, voi aveti intotdeauna dreptate! Rusii sunt o natie extraordinara, petrolul si gazele ce trec prin georgia acum sunt varful tehnologiei rusesti si demonstratia superioritatii in orice domeniu.

Ah si am uitat. Sunt si roman deci prin urmare arogant (asta ca sa nu mai zic si nazist). Atoatestiutor ce NU PUNE NICIODATA NICI O INTREBARE SI NU STIE SA POARTE UN DIALOG.

CA VOI.


23

W.BUŞ
16 august 2008 18:31

Stimate

RaduBT, afară este arsiţă. Mai serveste o bere sau o limonadă, poate te răcoreşti.

24

RaduBT
17 august 2008 22:42

Ok, vorbim atunci la iarna, chiar sunt curios cat va fi anul asta gazul, mai mult sau mai putin ca anul trecut? 500$ cum ar dori ministrul rus al economiei sau 100 cum ar fi .. "normal" :))

Georgia, Moldova, jumatate din Ucraina .. Nato

Scut antiracheta (antirusesc) pe toata linia.

Petrolul la 80 $ suna ok?

25

RaduBT
7 octombrie 2008 0:55

Cum ramane stimabililor?

Petrolul la 80 va suna ok? Nu aud, s-a inchis bursa prea devreme? Din nou? Oare de ce numai la voi (sau fostele state comuniste) se intampla asa ceva? Sa fie oare un nou val de extindere? :D


Va intreb pe voi, absolventi de Harvard, economistii de viitor ar tarii tinuti pe gratis din banii americanilor, eu aici sunt mai la tara si nu stiu.


Sa incerc si alte previziuni sau astept pana trece.. "arsita" ?

26

Barak Obama
8 octombrie 2008 10:43

RaduBT, afara deja e toamna. Iarasi incepe agravarea maladiilor cronice. Treci la piliuli si ceai din ierburi. Poate ti se va usura pe suflet.

27

RaduBT
14 martie 2009 13:14

Ca sa vezi, petrolul e la 40.

Rusia a pierdut in 3 luni JUMATATE din rezerva ei valutara adunata in 10 ANI!


Ce chestie..


Obama, uite o dedicatie:

"- sa te compari si sa-i dai peste bot in gastronomie cu Franta, care are cele mai bune scoli de bucatari din lume cand tu inca ai sate care mananca cu lingura de lemn este impertinenta."

O gasesti mai sus. Impertinenta se plateste, in cazul "vostru" chestia asta se va intampla cat de curand..

:)

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre