Alexandru Culiuc

10 noiembrie 2007

Responsabil pentru îngroparea banilor — MoldVinipoteca

Infotag prezintă noi detalii despre minunata iniţiativă de îngropare a banilor publici:

Guvernul a alocat 2 mln. lei cu titlu de cotă de participaţie la capitalul social al companiei "MoldVinIpoteca", înfiinţate în luna octombrie, pentru acordarea de credite pe termen lung întreprinderilor vinicole, în vederea înfiinţării viilor şi modernizării producţiei. Compania de stat va acorda solicitanţilor credite ipotecare de pînă la 85 mii. lei ($7,6 mii.) la 1 ha de vie.

[...] Creditele ipotecare se vor acorda pe termen de 8-10 lei, cu rambursarea peste 4 ani după înfiinţarea plantaţiilor; la o dobîndă de 4% anual din valoarea creditului, care va fi acoperită de la bugetul de stat. De credite pot beneficia fermieri care deţin cel puţin 5 ha de teren bun pentru creşterea viilor, plantează doar soiuri recunoscute pe piaţă şi au depus cota iniţială de 25 mii lei ($2,2 mii) pentru 1 ha.

Anterior, Guvernul plănuia să depună în fond 10 mln. lei. Acesta se formează, de asemenea, din contribuţiile iniţiale ale beneficiarilor, subvenţii de la stat, care constituie acum 25 mii. lei la 1 ha de vie de soiuri tehnice şi 35 mii lei ($3 mii) la 1 ha de vie de soiuri de masă; din sursele "MoldVinIpoteca". [...]

După cum am discutat anterior, condiţiile la care guvernul este dispus să subvenţioneze extinderea industriei sunt aberante. Dobânda de 4% este cel puţin cu 10% mai joasă decât rata de piaţa (şi nu-i exclus că statul ar putea acoperi prin subvenţii chiar şi aceste 4%!), iar colapsul exporturilor nu justifică investiţiile în extinderea ei. Cel mai haios este faptul că nimeni nu ascunde că industria vinicolă n-are ce face nici măcar cu roadă de poamă din anului acesta (care a fost joasă din cauza secetei). Într-un articol recent din Logos Press găsim:

Первоначально правительство разрешило продавать за пределы республики только виноград изабелльной группы и другие гибриды. Но в связи с кризисом в отрасли, когда местные [винные] заводы не могут закупить весь выращенный урожай, разрешили экспорт и технических сортов.

Un proaspăt studiu de piaţă nu ne permite să mizăm la faptul că industria va redăbândi poziţia dominantă pe piaţa Rusiei după relansarea exporturilor. Obiectivitatea studiului este disputabilă, însă cred că tendinţele generale sunt indicate corect: preţurile vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusească vor creşte (deja, de altfel), iar vinurile noastre deja au fost substituite cu importuri din alte ţări.

Oricum, ştirea Infotag conţine şi o noutate bună: statul şi-a micşorat contribuţia de la 10 mil. lei (cifră vehiculată doar cu o lună înainte) la 2 mil. lei. Ce-i drept, participarea statului la acest fond nu se reduce doar la această sumă — din textul ştirei reiesă că statul o va face şi prin subvenţiile de stat (ce-i drept, nu înţeleg mecanismul... Îmi explică cineva?).

ECO ne prezintă detalii suplimentare despre organizarea fondului:

Tudor Bajura, directorul adjunct al Institutului Viei şi Vinului, unul dintre autorii Concepţiei Naţionale de dezvoltare a viticulturii afirmă că MoldVinIpoteca îşi va lansa activitatea la începutul anului 2008. Compania va fi o societate pe acţiuni de tip deschis ale cărei acţiuni vor fi scoase în vânzare la începutul anului 2008. Acţionari vor putea deveni atât persoane juridice de stat şi private, cât şi persoane fizice, rezidenţi sau nerezidenţi ai R. Moldova. Ca urmare, compania va deţine suficiente fonduri pentru acordarea creditelor ipotecare.

Nu văd de ce cineva ar dori să cumpere acţiunile unei societăţi de îngropare a banilor. Un fond care dotează o industrie are prin definiţie profit negativ. Tot aici facem cunoştinţă cu minţile lucide care stau în spatele proiectului.

Tot în ECO:

Conform autorilor concepţiei, în primii cinci ani de activitate a companiei, în circuitul ei vor fi incluşi 1 153,7 mil. lei. Ponderea cheltuielilor pentru întreţinerea companie va constitui 1,16%, finanţe care vor fi alocate din capitalul propriu şi împrumuturile bancare, iar ulterior din dobânzile ipotecare.

Din acest alineat aflăm că (i) Lina Bradu (autoarea articolului) are o română stâlcită, (ii) fondul planifică să îngroape pe parcursul existenţei sale circa 100 milioane dolari şi (iii) întreţinerea companiei va constitui 13.4 mil. lei — peste $1 mil. dăruiţi funcţionarilor publici din viticultură. Nu-mi rămâne decât să mă întreb de ce nu m-am dus să învăţ la Universitatea Agrară — cifrele indică clar unde sunt concentraţi banii grei.

Cel mai delicios citat din ECO l-am lăsat pentru desert:

Tudor Bajura argumentează crearea companiei de creditare prin faptul că există numeroase solicitări din partea unor antreprenori care ar dori să înfiinţeze vii, dar nu au bani pentru proiectarea terenului, achiziţionarea butaşilor. "Noi le vom oferi ajutor să înceapă totul de la zero, căci statul acordă subvenţii de 25-35 mii le la un hectar doar după ce vede plantaţia înfiinţată. Metode similare se aplică în lumea întreagă şi nu doar în domeniul viticulturii, ci în toate sectoarele importante ale economiei. Cred că statul ar trebui să înfiinţeze companii de investiţii similare în toate domeniile importante ale economiei."

Domnule Bajura, explicaţi-mi vă rog, cine va decide care sunt acele domenii importante ale economiei? Şi cine va acoperi subsidiile respective? Presupun că companiile din domeniile "neimportante", nu-i aşa? Însă dacă industriile neimportante sunt suficient de profitabile pentru a subvenţiona pe cele importante şi neprofitabile (de altfel pentru ce mai era nevoie să le subvenţionaţi?), apoi nu credeţi dumneavoastră că acele industrii pe care le desemnaţi drept neimportante sunt, de fapt, cele importante (creează valoare), iar cele pe care le numiţi importante sunt nişte lipitori care sug resursele economiei?

Apropo, Tudor Bajura este doctor habilitat în ştiinţe economice (!) şi profesor la Universitatea Agrară. Sărmanii studenţi de la UASM — poate n-a fost o greşeală mare că am făcut facultatea în altă parte. Mă tem că atât timp cât asemenea doctori habilitaţi vor defini politica industrială a ţării nu merită să ne aşteptăm la "miracolul economic moldovenesc".

Publicat: 10 noiembrie 2007 2:41

Categorii: Economie si Afaceri | Guvernare si politica

Taguri: , , ,

Comentarii (5)

1

marina
10 noiembrie 2007 16:54

Nu prea am inteles sensul: "[...] Creditele ipotecare se vor acorda pe termen de 8-10 lei..."

..."cotă de participaţie"

Comentariu:
"...domeniile importante ale economiei". O fi existind domenii importante si neimportante ale economiei? Sa mori de ris de stiinta economica pe care o face lumea pe aici, prin Moldova. Sa inteleg ca a fost o "minune" faptul ca Elvetia a reusit sa scoata profituri uriase din "industria ciocolatei", pe care daca ma gindesc, nici nu stiu la care domeniu al economiei s-o atribui.

Despre domnul "doctor habilitat în ştiinţe economice (!) şi profesor la Universitatea Agrară", n-am decit sa-mi manifest condoleantele studentilor pe care ii pregateste domnul in cauza. Cunosc situatia pe pielea proprie, chiar si la ASEM, am avut o profesoară pentru cinci obiecte...mare specialist, nu stiu daca mai continua si azi sa "caliceasca" gindirea economica si sa induca in eroarea atitea rinduri de studenti. Dar cine stie, poate inventeaza ei o economie in care o fi posibil "miracolul economic", dar in economia actuala, cu specialistii actuali, cu marea dorinta de schimabare si cu interesele de crestere economica a guvernantilor actuali, Moldova are marea sansa sa ajunga "the poorest country in the world", nu doar in Europa.

Toata lume vede clar, ca la moment, Moldova are nevoie de marketing puternic pentru vinul pe care nu este capabila sa-l vinda si nicidecum de surplus de vita de vie, care ar rezulta in cresterea stocurilor nevindute. Ca este vorba de interesele personale ale cuiva, este clar, pur si simplu nu sunt suficient de informata sau nu sunt capabila sa vad care ar fi interesul din umbra procesului de subventionare a viticulturii, mai exact a extinderii terenurilor plantate cu vita de vie.

Ce e mai rau, e ca daca chiar realizam ca nu este bine ceea ce se face, nu stim cum am putea schimba cursul actual al lucrurilor. Decision makerii au viziunea lor strimta si intunecoasa, care e corecta conform gindirii lor si care este irevocabila, oricit nu s-ar agita economistii reali, chiar daca Harvardul recunoaste si ghideaza gindirea lor.
"Suntem saraci pentru ca suntem prosti. Dar suntem prosti pentru ca suntem saraci". Asa ca ne tot consolam si noi ca avem scuza si pentru prostie si pentru saracie.

P.S. Cred ca am cam aberat la capitolul dat, dar m-a afectat politica de mina a doua de la capitolul industriei vinicole.

2

Vic
10 noiembrie 2007 20:01

Alexandru, sint de acord cu tine, cred ca banii nu vor avea un rezultat productiv.

De fapt industria vinicola in Moldova are potential. Nu sint specialist, dar cred ca viticultorii din Moldova au un avantaj comparativ in ce priveste geografia tarii. Se pare ca conditiile climaterice sint mai favorabile aici pentru vii comparativ cu alte regiuni. Daca Germania, Australia si Chile pot produce vinuri bune, cu atit mai mult Moldova ar trebui sa faca aceasta.

Ceea ce ne lipseste este potentialul managerial. Ma intreb de ce Moldova ocupa tot timpul primele locuri la concursuri internationale privind calitatea vinurilor, dar nu e in stare sa le vinda pe pietele occidentale? Probabil ca nu pot asigura calitatea pentru volume mai mari consistent din an in an. Plus le lipsesc cunostinte in marketing, o strategie de promovare a vinurilor. Faptul ca exista competitie in domeniu nu e motiv ca sa nu continuam. Daca expluatam corect avantajul geografic, am putea sa avem succes. Nu stiu precis, dar cred ca viticultura are mai mare valoare adaugata comparativ cu alte ramuri in agricultura.

In conditiile actuale nu cred ca programul dat va avea mare succes. E probabil rezultat a unui lobiu puternic. Este clar mecanizmul de finantare, dar nu sint clare careva obiective precise care trebuie de realizat. Nu exista persoane care sa fie responsabile de atingerea acestor obiective.

Sint sceptic ca conducatorii intreprinderilor vinicole sint capabili sa le restructureze.

3

George
22 noiembrie 2007 21:55

Sandu

Accesez de vre-un an situl tau (pana la citirea unui articol pe acest blog, foloseam termenul site-ul), iar acum am hotarat sa adaug si eu un comentariu.

Nu posed cunostinte profunde de macro si microeconomie, asa ca ma limitam numai la citirea informatiei si comentariilor de pe acest blog.
Vreau numai sa spun ca eu sunt absolut de acord cu argumentele pe care le aduci referitor la subventionarea ramurei viticole. Nu inteleg de ce se ingroapa asa colosale sume de bani intr-un domeniu care la sigur nu este salvarea tarii. Mai bine ar crea parcuri tehnologice, laboratoare dotate cu tehnica ultramoderna, ar promova tinerii si le-ar plati studiile la cele mai prestigioase universitati, dupa care sa aiba grija sa aduca acesti tineri sa activeze in aceste parcuri si laboratoare, platindu-le salarii mari.
Agricultura, inclusiv viticultura, nu mai e sansa RM. Inovatiile sunt scaparea noastra, si sper ca guvernul sa inteleaga acest lucru.

PS. Mi-a placut argumentul/intrebarea care il aduci d-lui Bajura referitor la domeniile importante si ne-importante.

4

Andrei
9 februarie 2009 11:46

Cred ca iti va fi interesant.
"MoldVinIpoteca se autolichideaza."
http://vedomosti.md/?menu=news§ion=2&id=1345

cctd

5

Вячеслав
11 iunie 2009 14:56

Cuba-Dveri.Ru- оптовая продажа межкомнатных дверей в Mоскве от российских передовых фирм. Мы предлагаем : оптовая продажа межкомнатных дверей,продажа стальных дверей.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre