Alexandru Culiuc

6 decembrie 2007

Spotul publicitar al Moldovei la BBC. Impresii preliminare

Astăzi am fost inundat cu mesaje (email, Facebook, forma de contact pe Culiuc.com) privind spotul publicitar al Moldovei lansat ieri la BBC. Un an şi jumătate în urmă am publicat o analiză detaliată a brandului propus de MEPO, aşa că cititorii aşteptau ceva similar în cazul spotului. Nu am timp pentru o analiză tot atât de detaliată precum cea a brandului, de aceea public comentariile de mai jos sub genericul "impresii preliminare".

Concluzia mea: spotul publicitar e ok, însă suntem încă foarte departe de o campanie publicitară veritabilă. Dar s-o luăm la rând — vizionaţi pentru început spotul cu pricina:

Mesajul

Impresia generală pe care o creează mesajul este cel mai bine caracterizată drept "rather bland" şi "nothing special". Însă e greu să dai vina pe copywriteri — Moldova nu prea are avantaje reale care ar diferenţia-o de alte ţări din regiune — facilităţile financiare menţionate în spot nu au cum să compenseze problemele existente în celelalte domenii ale climatului investiţional, dar asta-i o discuţie aparte.

Într-o ştire de pe Moldova Azi citim:

Spotul relateaza despre avantajele economiei moldovenesti, inclusiv despre zonele economice libere, portul maritim pe Dunare, acordurile de liber schimb cu tarile UE si CSI, impozitul pe venit la cota "zero", etc.

Am vizionat spotul de câteva ori, dar auzeam doar despre "fertile countryside", "young, well educated, multilingual population", "financial incentives, lots of them" şi nimic despre acordurile de liber schimb, portul maritim sau zonele economice libere. Doar la a patra vizionare am observat "ticker-ul" din partea de jos a ecranului, pe care se perindau "avantajele" enumerate în ştirea din Moldova Azi. Îmi vine greu să evaluez utilitatea acestui ticker. Personal ignorez tickerele când privesc CNN, dar posibil ochii "top-managerilor europeni din businessul mare si mijlociu" (auditoriul ţintă, conform ştirii de pe Moldova Azi) sunt natural atraşi de asemenea tickere. Mă întreb însă dacă lumea priveşte spoturile publicitare într-atât de atent ca să citească "the fine print". Pe de altă parte, nu este clar cum aceste avanaje concrete puteau fi integrate altfel într-un spot menit, întîi de toate, să aducă aminte de existenţa ţării.

Dacă e să ne concentrăm la avantajele enumerate de "James" apoi mă miră că "fertile countryside" este menţionat înainte de "young, well educated, multilingual population". Am mari dubii că investitorii străini vor căuta oportunităţi în countryside (biocombustibili, posibil?). Pentru moment, unicul avantaj real pe care îl are Moldova faţă de vecini este anume "multilingual population" (dar aş utiliza workforce în loc de population), deci l-aş scoate în prim plan. Calificativul "young" însă mi se pare dubios — migraţia afectează preponderent tinerii (40% au mai puţin de 30 de ani, conform studiului CBS-AXA), aşa că vârsta medie a populaţiei active din ţară creşte. Oh well, it’s advertising…

Mi-a plăcut "Where on earth?.." rostit de Charles înainte ca ecranul celularului să facă zoom pe Moldova — este întrebarea de bază adresată de spot. Engleza, slava domnului, este impecabilă.

O atenţie aparte urmează să-i acordăm noului slogan.

Let’s make it in Moldova

Cel mai mult m-a bucurat sloganul "Let’s make it in Moldova", repetat de câteva ori pe parcursul spotului. Este net superior la "Discover Us" — principala ţintă a criticii brandului propus în 2006. Sloganul poate fi interpretat în două feluri:

  • "Hai să facem (producem) asta în Moldova" — se pune accent pe investiţiile în producţie (ceea ce-i bine).
  • "Hai să reuşim în Moldova" — e scos în evidenţă beneficiul investitorului potenţial (ceea ce tot este bine).

Nu voi afirma însă că sloganul este perfect. După mine, "Let’s make it in Moldova" sună puţin cam indecis, de parcă nu ar fi clar dacă we’ll make it or not. Posibil "We’ll make it in Moldova" ar fi mai potrivit, dar se pierde elementul de îndemn. It's a matter of taste, I guess... Mai mult mă deranjează faptul că sloganul rămâne extrem de generic. Precum şi în cazul "Moldova. Discover Us", nu văd de ce n-ar fi "Let’s make it in Macedonia / Maldives / Mongolia / Montserrat / Morocco". "And the Winner is Georgia", care face referinţă explicită la poziţia Georgiei în clasamentele internaţionale de climat investiţional, rămâne superior. Oricum, sloganul este bunicel dacă-l evaluăm în baza propriilor merite şi pare excelent în comparaţie cu "Discover Us". Sper că noul slogan va înlocui pe cel vechi în toate utilizările brandului (faptul că logotipul este definitiv nu mai trezeşte dubii... păcat).

Imagine

Şirul video nu-i cine ştie ce original, însă se priveşte decent: dinamic, sunt alese scene revelante (cu o singură excepţie — vezi mai jos). Câteva momente mi-au atras atenţia:

  • Zoom la Moldova pe celular este o idee bună. Însă grafica pare cam primitivă (posibil din cauza gamei galben-pe-verde a hărţii — se priveşte ieftin, în opinia mea) şi nu înţeleg de ce este utilizat un Treo (pare-mi-se), pe când majoritatea managerilor, cel puţin în SUA, preferă Blackberry (iPhone era să fie mai cool, dar mai puţin autentic).
  • Este plăcut să vezi feţe inteligente, în special feţe inteligente cunoscute: Daniela Barbăroşie şi Dorin Caşenco. Aprent, absolvenţii Liceului Asachi deţin monopol asupra relaţiilor cu investitori străini.
  • N-am ştiut că studentele de la ULIM utilizează laptopuri aşezate pe scările universităţii. Progres...

Există o singură scenă care m-a lăsat nedumerit. Priviţi atent sfărşitul spotului (undeva secunda 28). Cuvintele "[…] financial incentives, lots of them" sunt însoţite de cadre filmate la un club de noapte. Să înţeleg că preţurile accesibile la serviciile unei categorii spcifice de fete (de regulă concentrate la cluburile de noapte) fac parte şi ele din financial incentives? În aşa caz sloganul ar trebui să fie modificat în "Let’s make out in Moldova". Lăsând glumele de-o parte, mă întreb pe cât de potrivită este includerea acestor cadre potenţial asociate cu anumite stereotipuri revoltante pe care le au unii străini despre Moldova. Înţeleg că autorii spotului intenţionau să arate că Moldova nu-i o bortă provincială, însă în situaţia în care ţara este ferm asociată cu traficul sexual (inclusiv datorită documentarului difuzat de BBC), cred că distracţiile din Chişinău puteau fi redate printr-o scenă mai puţin ambiguă (un concert jazz, spre exemplu).

Din punct de vedere al executării, cel mai mult m-a frustrat ultimul cadru:

Moldova advertising on BBC. Last Frame

Aici sunt utilizate patru seturi de caractere: Moldova din logotip e scris cu TheMix, www.moldova.md cu Myriad, Make it in Moldova cu Stencil, iar textul de jos — cu Arial. Chiar era atât de complicat de utilizat în continuare garnituri din familia Thesis (TheMix, TheSans, TheSerif)? Cel mai oribil se priveşte Make it in Moldova scris în Stencil cu roşu, pe diagonală, în colţ (astfel distrugând compoziţia centrată) — nu-mi închipui că ar exista o variantă care s-ar privi mai ieftin şi mai urât. Asemenea pseudo-ştampile sunt potrivite în cazul "All furniture 50% off!" sau "30 day money back guarantee!" în publicităţile intercalate în telenovele, dar nu şi într-un spot orientat spre "top-manageri europeni din businessul mare si mijlociu". De asemenea nu înţeleg de ce fonul acestui cadru este gri, şi nu un alb curat — se priveşte murdar. Autorul brand-bookului pentru logotipul Moldovei ar trebui să aibă atac de cord la văzul unor asemenea batjocuri.

Spot vs. campanie publicitară

În general, spotul mi se pare ok din simplul motiv că putea fi mult mai rău — e păcat că ne-am deprins să ne bucurăm când nu-i "cel mai rău posibil", dar asta-i situaţia la moment. Mesajul nu este cine ştie ce original, însă spotul se priveşte dinamic, sloganul e ok, ideea cu celularul pentru a arăta poziţia Moldovei e bună (sper că şi originală).

Însă "spot publicitar" nu egalează "campanie publicitară". Care este, în opinia autorilor, următorul pas pe care urmează să-l întreprindă "top-managerul european din businessul mare şi mijlociu"? Să între pe Moldova.md probabil... Şi ce va găsi el pe situl oficial al Republicii Moldova? Va găsi nişte ştiri oficiale puţin relevante în română. Ce idee genială — un spot difuzat la BBC duce spre un site în română! Mai mult ca atât, pentru a trece la versiunea engleză, top-managerul european va trebui să se dumerească să apese pe misteriosul "EN". Nici pe un singur site normal nu veţi găsi asemenea abrevieri — doar denumirea deplina: "English" sau chiar "in English", "English version" (probabil unica excepţie este situl Uniunii Europene, însă acolo utilizarea abrevierilor este forţată de numărul mare de limbi).

Moldova.md screenshot

O sursă potenţială de confuz constă în faptul că pe Moldova.md logotipul din spotul video este asociat cu compartimentul de turism, iar la compartimentul "Investments in Moldova" (pe care l-aş numi "Invest in Moldova") figurează logotipul MIEPO, absent din spot.

În finală, după ce "top-managerul european din businessul mare şi mijlociu" (de regulă un om extrem de relaxat, care n-are alte ocupaţii decât să se descurce în sistemul idiosincratic de navigare a sitului Moldova.md) ajunge pe MIEPO.md, el va descoperi probabil cel mai oribil site de promovare a investiţiilor. Am scris recent despre acest site — nu-mi închipui să existe un indiciu mai elocvent a neprofesionalismului organizaţiei menite să consulte producătorii autohtoni privind marketingul produselor peste hotare. Atenţie: nu insist că-s neprofesionali, însă asta e imaginea pe care le-o creează situl.

Apropo, la momentul scrierii acestor rânduri, vizitatorul care face clic pe logotipul MIEPO din versiunea engleză a Moldova.md, oricum nimereşte pe versiunea română a MIEPO.md (presupun că această eroare va fi rectificată curând după publicarea analizei).

Odată ce am început discuţia Moldova.md, aş vrea să le adresez o întrebare creatorilor sitului. Ar putea cineva să-mi explice ce caută acolo Fleur-de-lis, un semn heraldic asociat preponderent cu monarhia franceză (dinastia Bourbonilor)? Observaţi că aceste flori de crin figurează în drept cu titlul tuturor compartimentelor şi, culmea, în dreptul simbolicii de stat a Moldovei:

State symbols of Moldova on Moldova.md

Evident, Webul nu este nici pe departe unicul spaţiu informaţional relevant. Spre exemplu, rămâne neclar dacă spotul va fi susţinut prin publicitate în Financial Times şi/sau the Economist.

Concluzie

Sper că TACIS n-a cheltuit întreg bugetul alocat proiectului "Support to MEPO/MIDA", căci mai are de investit mulţi bani în activităţi şi produse complementare spotului înainte ca noi să putem vorbi de o campanie publicitară veritabilă. Nici vorbă, scopul de bază al spotului este eliminarea întrebării "Where on Earth is Moldova?..". Sper însă că campania are nişte obiective mai ambiţioase. Între timp, eficienţa spotului (şi prin urmare a banilor plătiţi BBC-ului pentru difuzarea lui) va rămâne sub nivelul potenţial.

Publicat: 6 decembrie 2007 21:18

Categorii: Design si Marketing | Imaginea Moldovei

Taguri: , , ,

Comentarii (52)

1

Igor
6 decembrie 2007 21:55

Multumesc Sandu, foarte buna analiza. Mi-i dor de design ;)

referitor la brand, video, clip, sunt totalmente de acord cu ce ai scris.

2

Quail's Nest
6 decembrie 2007 22:59

buna analiza

mi-au zis shi mie prietenii de spot - abia la tine l-am vizionat
corect ai spus - bine ca nu e mai rau

c^t despre compania publicitara in intregime - ca intotdeauna nu sau luat in consideratie o sumedenie de nuantse de care companiile de publicitate de la noi uita sau... ce sa mai zicem... nici nu shtiu de ele.

Cu respect,

3

catalina
6 decembrie 2007 23:49

merci Sandu, intodeauna relevant. Cum permisiunea ta o sa expediez link-ul analizei persoanelor responsabile de la mec care au coordonat lansarea campaniei.

prima impresie care mi-a produs spotul a fost una pozitiva - in sfarsit ne-am indepartat de stereotipul moldova tara agrara, investiti in agricultura noastra (cu exceptia paminturilor fertile) si am inceput sa scoatem in evidenta adevaratele valori (putine, dar pe care inca le mai avem).

de acord, dupa prima vizionare am reusit sa prind cu coada ochiului doar cuvintele "free trade agreement". am avut marele avantaj sa am spotul inregistrat (avantaj pe care, alas, auditoriul tinta nu-l are), si abia dupa ce am derulat secventa dupa secventa am reusit sa citesc mesajul important.

mai e un aspect: cred ca ar fi interesant de facut o evaluare gender a spotului. se pare ca Dorin Casenco a ramas ultimul mohican in MD.

cele bune,

4

Pavel Ciorici
6 decembrie 2007 23:59

Acela nu-i Treo nici pe departe :)) cel mai probabil e un HP iPAQ hw6910...

5

BE
7 decembrie 2007 0:13


Buna Alexandru,

In fine, mult asteptata publicitate.
Pentru "Let's make it in Moldova" si nu "We will make it in Moldova", opinia mea este ca "Let's" e foarte reusit pentru ca face aluzie la "choice", deci la o diferentiere al produsului (care e aici Moldova), e ca "let's do something different"; cred ca "Let's"-ul comunica implicit faptul ca Moldova este diferita, fara a folosi un sir prea lung de argumente in spot, ceea ce ar fi putut face sa sune greoi si sa nu scoata in evidenta esentialul. Esentialul, cred eu, a fost sa comunice/reaminteasca existenta Moldovei pe glob ("where on earth is Moldova?" care e stupid, dar necesar) si sa evoce de mai multe ori posibilitatea de a investi acolo.

Cat despre forma spotului,ca am putea discuta ore in sir. Nu ai comentat la primele cadre(importante!!) care pozitioneaza geografic cei doi investitori in City din Londra, facand aluzie la lumea finantei, a investitiilor si a rentabilitatii; idea mi se pare pertinenta, insa la forma, cadrele iasari par cam "cheap", un pic ca pentru harta pe fon verde de pe telefonul mobil sau ca pseudo-stampila in rosu (care este oribila). Ma amuza prenumele stereotipate de Charles si James, e foarte clar ca acest spot este dedicat pietei engleze, dar ma intreb daca TACIS are de gand sa faca cate un spot pentru fiecare tara in care acesta va fi prezentat...ar fi cool. Ce mai ramane? SUA, Europa, Japonia...

6

BE
7 decembrie 2007 0:36

Nu am vrut sa spun TACIS,m-am referit la creatorii spotului.

7

Peter Myers
7 decembrie 2007 3:53

Despre ultimul cadru: Nu ma deranjeaza ca este gris, pentru ca de opt ani lucrez cu video. Nu se poate "alb" alb la televizor, ar fi prea luminos, deci urat. Precis arata mai bine cum este la televizor decat pe YouTube.

Dar ma deranjeaza sound design-ul, special sunetul cand "Make It In Moldova" "bate" televizorul. Suna ieftin, ca si dialogul la inceputul reclamei.

Inca un lucru: Stiu ca Englezii sunt mai conservativi in pat decat Americani, dar nimeni acolo nu se va gandi la sex cand aude "Make It in Moldova"? Eu am ris.

8

vitusic
7 decembrie 2007 9:00

Prima asociatie atunci cand am auzit sloganul spotului a fost cea sugerata de Peter Myers, si sper ca nu am frustrari sexuale grave :))) in rest, am avut impresia unui mix din elemente mai reusite, cu unele ieftine, care au fost deja enumerate. Nu stiu daca as fi convins sa investesc intr-o tara "de amatori", impresie pe care o lasa spotul la general...

9

Dorin
7 decembrie 2007 11:03

Nu-mi place comentariul. Ar fi bine sa locuesti in Europa si apoi ai intelege "european life style". deci de ce cred ca analiza e nu este echidistanta.
1. Ai date personale ce Pocket PC folosesc top maangerii?
Blackberry e un model raspindit, dar nu 100% in preferintele managerilor.
2. Culoarea galbena? e ok. nu-ti palce? e pproblema ta personala.
3. "Let’s make it in Macedonia / Maldives / Mongolia / Montserrat / Morocco".
e actual pentru orice slogan.

10

Alex Railean
7 decembrie 2007 11:22

  • Tickerul nu cred ca e o idee buna; initial am crezut ca tickerul e ceva standard (i.e. nu o parte a spotului), un overlay permanent (a la "breaking news", care daca nu ma gresesc, pe CNN apare in orice moment, daca noutatile sunt cu adevarat "breaking"). Deci, eu l-am ignorat 'by default'. Mai tirziu mi-am dat seama ca "it's not a bug, it's a feature", si acum in joc intra problemele tipice legate de tickere - nu stiu cine le citeste; nu stiu cine reuseste sa le citeasca. Vestea buna e ca aici probabil pot fi aplicate argumentele aduse de Alexandru (target-audience'ul totusi urmareste tickerele).

    Pe de alta parte, nu pot propune alte metode de a transmite un volum mare de informatie intr-un timp atit de scurt; decit sa se faca un web-site dedicat acestei campanii, unde se pot gasi toate datele necesare. In acest fel unul dintre obiectivele spotului ar fi "sa promovam URL'ul", si mai departe rolul crucial ii revine site'ului.

  • "Where on Earth?" are si anumite nuante negative, mi se asociaza cu "where the hell have you been?" sau "wow! I didn't know people actually live there!". Se face impresia ca Moldova e un loc care pina acum nici nu era pe harti. Ceea ce poate fi adevarat pentru target-audience'ul acestui spot... deci, posibil ca acest moment nu este atit de negativ pe cit mi s-a parut la inceput.
  • Faza cu clubul de noapte mi s-a parut irelevanta, cred ca acele secvente puteau fi inlocuite cu ceva mai informativ; Aceeasi se refera si la imaginile din Sun-City; ce e acolo? Un fel de Wall Street moldovenesc?

Oricum, ceva a fost facut, acum N oameni vor sti unde e Moldova.


Poate ca ar trebui sa lansam campania "Georgia vs Moldova", unde informatiile vor fi relatate in asa fel incit Moldova sa fie avantajata. Atunci vom culege roadele campaniei "Georgia vs Georgia" ;-)
Cu conditia ca se pastreaza spiritul fair-play, si scopul spotului este sa arate care sunt avantajele Moldovei fata de Georgia (si nu sa arate ca Georgia e mai 'rea' decit Moldova). Cu alte cuvinte, ideea este sa ne folosim de hype'ul generat de "Georgia vs Georgia".

11

Suru
7 decembrie 2007 16:31

Salut

Buna analiza, destul de obiectiva si chiar asa spune optimista. But there is plenty of room for improvement.

Pentru Dorin:

Reactie foarte subiectiva si chiar as spune (fara a incerca sa ofensez pe cineva) "moldovenesasca."
Asta este problema businessului din Moldova. Oamenii nu pot invata din critica altora. Critica trebuie imbratisata si nu luata ca o palma i.e. fraza "nu-ti palce? e pproblema ta personala.."
Si inca ceva. Indiferent de genul de activitate in care esti implicat, intotdeauna vei fi criticat. Este parte din regula jocului.

Nothing personal, just business.

12

Victor
7 decembrie 2007 17:04

Alexandru, I totally agree with you: „spotul publicitar e ok, însă suntem încă foarte departe de o campanie publicitară veritabilă”. Ok, as in yes... I’ve seen better.

In primul rand inainte de a face o analiza a respectivului spot (defapt nu voi analiza spotul ci doar teoria Brandului Moldova asa cum este ea aplicata), as face referire la doua cifre: 50.000 (in EUR, pretul publicitatii/difuzarii – nu a elaborarii), 46 (spotul va fi difuzat de 46 de ori – dimineata, ‚miezul zilei’ si seara la BBC World - http://www.protv.md/stiri/economie/moldova-isi-face-publicitate-la-bbc.html).

Si acum pe rand:

- 50.000, am accentuat aceasta cifra nu ca pretul celor 30 de secunde de publicitate pe BBCW, ci pentru mascarea in spatele acestei cifre a pretului de elaborare a spotului. Nicaieri nu este dezvaluita aceasta suma, fapt care ma indreapta sa cred defapt ca costul de elaborare a fost net mai mic.

Da, or spune multi, pentru o tarisoara mica si acesti bani sunt multi. Or fi, dar trebuie tinut cont si de faptul ca pe langa Moldova mai exista N-sprezece tari (inclusiv in curs de dezvoltare, inclusic ex-sovietice) care dispun (probabil) de un buget mult mai mare alocat brandigului de tara, astfel nu voi ezita, subiectiv poate, sa le declar din start castigatoare (apropos de Georgia vs Georgia vs Moldova)... Poate gresesc, daca imi demonstreaza cineva ca elaborarea acestuia (ma refer la cheltuieli pur creative, fara birocratie si pseudo-taxe) o sa va fiu foarte recunoscator pentru demonstrarea transparentei utilizarii banilor publici.

Branding-ul de tara costa. Spotul creat de regizorul francez J. L. Besson pentru a sustine candidatura orasului Paris pentru Jocurile Olimpice a costat 8 milioane de euro. 8 milioane care au drept scop in special (nu voi spune ‚numai’) atragerea unui numar cat mai mare de turisti. Or, in contextul in care spotul ‚nostru’ mizeaza in special pe atragerea investitiilor...

- 46... 46/3=15, astfel constat ca „durata de viata” a acestuia este de 2 saptamani... Putin as zice eu, intrucat tinand cont de efectul „de lunga durata” scontat al acestuia. Aici nu vorbim de teoria moldoveneasca de marketing politic/electoral, in care ‚lovitura’ se da cu o saptamana-doua inainte de eveniment/alegeri.

- BBC World (BBC's commercially funded, international 24-hour news and information channel, broadcast in English in more than 200 countries and territories across the globe. Its estimated weekly audience reach of 76 million makes it the BBC's biggest television service - http://www.bbcworld.com/Pages/About.aspx)

Personal mi se pare ca acest spot are drept target in special populatia britanica. Argumentez aici cu fundalul tipic londonez, James si Charles (care de altfel ocupa min 5 secunde din nici 30). Or, din moment ce targetu-l il reprezinta anume top-managerul britanic, nu vad o careva explicatie logica a difuzarii respectivului pe BBC World, si pe BBC 1, BBC 2, sau oricare alt post britanic cu frecventa nationala – am o vaga presupunere ca ar fi costat mai putin.

Sau dat fiind ca „evident, asteptarile sunt de lunga durata” ar trebui sa ne asteptam la un sequel... sa zicem... NYC, Bill si George, sau... Tokyo, Shinzo si Junichiro...

Lasand sarcasmul la o parte, prin asta vreau sa atrag atentia asupra faptului ca aceasta regionalizare a locului desfasurarii actiunii poate avea si un careva aspect negativ. Nu vreau sa incep acum cu politica globala, intrucat consider ca majoritatea vor intelege la ce ma refer.

***

When Great Britain’s Prime Minister Tony Blair started cheerleading about “Cool Britannia,” it was one of the first times the concept of “national branding” was introduced to the public.

Dar cum fac alte tari?

In general, un proiect de branding de tara dureaza intre patru si cinci ani. In ultimii zece ani, multe tari au realizat astfel de proiecte:

Noua Zeelanda se pozitioneaza in “virginitatea vietii si naturii”. Sub aceasta “palarie” sunt incluse calitatea marfurilor si serviciilor din aceasta tara: vinul, lana pura si destinatiile turistice.

Marea Britranie s-a afirmat prin conceptul “Cool Britania”. Campania a avut menirea de a inlatura perceptia potrivit careia englezii sunt... plictisitori si stupizi.

Portugalia, tara pentru al carei brand a lucrat renumitul Wally Olins, s-a afirmat in lume ca o tara cu produse calitate si foarte buni mestesugari.

Mai adaugam aici, Olanda, Canada, Scotia, Irlanda, etc…

Incercarea britanica de a pozitiona brandul Cool Britannia este emblematica: s-a incercat atunci sa se construiasca o imagine de tara moderna, o imagine de diversitate, de inovare muzicala si artistica, practic o imagine care contrazicea cliseele cele mai puternice construite de-a lungul anilor: ceaiul britanic, seriozitatea britanica, snobismul britanic. Experimentul a fost un esec. Pe de alta parte, tari precum Olanda sau Canada ne arata cum se construieste un brand de tara printr-un efort sustinut si perseverent.

Olanda sau Canada nu au un slogan pentru pozitionarea lor in imaginarul colectiv mondial, dar orice doritor poate gasi pe Internet zeci de site-uri de specialitate pentru investitori, turisti sau parteneriate institutionale. Exista in fiecare ambasada olandeza sau canadiana din lume zeci de pliante bine concepute, diplomati specializati, tehnocrati care organizeaza saptamanal, ca o munca de furnica intalniri de afaceri sau prezentari culturale, tehnologice sau turistice. Sunt intalniri restranse, organizate insa sistematic, cu vorbitori specializati, cu informatii la zi, ceea ce implica o munca intensa de documentare si cercetare. Brandul Moldova in lume sufera, astazi, de o imagine proasta corelata cu traficul fiintelor umane, copii abandonati (vezi problema adoptiilor si ce a migratiei) si de Transnistria (vezi The Economist - http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=9173421).

Impotriva acestor imagini care provoaca o reactie emotionala, este greu de intervenit cu argumente logice, si este de preferat o campanie de comunicare la nivel emotional. Dar pentru a construi un brand al Moldovei, este nevoie de munca si de bani.

Scotia, Irlanda si Noua Zeelanda au reusit, dar ele sint „istete si mici“, au avut o imagine pozitiva de la bun inceput si au fost capabile sa-si implice populatia in acest proces. Daca vrea sa-si dezvolte turismul si sa atraga investitii straine, Moldova nu are neaparat nevoie de un brand. Exista trei pasi esentiali care trebuie urmati: abordarea aspectelor negative, imbunatatirea aspectului punctelor de frontiera si al centrelor oraselor si incercarea de a intelege mentalitatea vizitatorilor straini.

Daca acesti factori ar fi luati in serios, Moldova ar deveni un loc mai des vizitat si cel mai puternic exercitiu de PR dintre toate ar intra in joc - promovarea de la om la om. Acest lucru confera mai multa credibilitate decit orice tip de reclama. In schimb, cosmetizarea imaginii Moldovei doar printr-un exercitiu de publicitate n-ar fi decit o trista ilustrare a proverbului: „Pe-afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul“.

No nation is doing this well enough, in my view, but the process is fraught with difficulty. In a democracy, the opposition is bound to say it’s a waste of taxpayers’ funds. Then you have the issue of which department is in charge. Wally Olins named Spain in his book “Trading Identities” as certainly the nation that has shaken off its past with Franco and is now a modern European nation. Malaysia has done some work for internal patriotism, and Australia did work for its Bicentennial. New Zealand has a “New Zealand Way” brand, which I think is quite poorly done. The success of these is dependent on how inclusive the brands are. In many cases, they are not inclusive because they have been started by one department of state and are, therefore, not that successful. If you look at history, national branding is nothing new. Olins talked about El Cid and King Arthur and the French Republic in his book. The American flag was certainly a symbol of freedom, especially after World War II. Flying it alongside products worked, as GM and a few other companies showed, after 9-11. (Jack Yan, CEO of Jack Yan & Associates).

***

Si ca sa concluzionez si eu, tot in cuvintele lui Alexandru... spotul publicitar e ok, însă suntem încă foarte departe de o campanie publicitară veritabilă.

Si ca sa inchei totusi pe o nota mai optimista: „So Where the bloody hell are you?“ a AU$180 million advertising campaign launched in 2006 by Tourism Australia created by the Sydney office of the London headquartered advertising agency M&C Saatchi (http://www.youtube.com/watch?v=rn0lwGk4u9o).

Are ceva tupeu, dar exact cât au şi australienii. Este o obrăznicie cu intenţie, din partea unei agenţii care ştie că nu prea mai e loc de superlative şi surprize pe piaţa promovării ţărilor ca destinaţii turistice. Şi mai remarcabil e că ţara (mă rog, autorităţile din promovare) au fost de acord cu ea. N-ai vedea atâta curaj în Moldova…

PS: unele idei si formulari luate/insipirate de www.iqads.ro

13

Sergiu
7 decembrie 2007 17:25

Merci mult, Alexandru!
Eu sunt de la Parc Communications, care a coordonat filmarile acestui spot.
Ai perfecta dreptate ca unele locuri sunt "ieftine", dar luand in consideratie "low budget" - s-a facut maxim posibil la bani putini.
Cea ce tine de "ticker tape" - idea a fost de a crea imperesia de "lots of incentives". Cine priveste in fiecare zi BBC, sigur ca prea cateva cuvinte, dar e clar ca nu tot textul.
Cea ce tine de campania publicitara - vor fi amplasate 6 articole in ziarele de genul The Economist si FT. Si atat.
Moldova.md e si el "low budget".

14

Dorin
7 decembrie 2007 23:01

la noi mereu incompetenta se camufeaza cu "Low budget"
Google, YouTube, Second Life toate au fost low budget.

15

Valentin Lozovanu
8 decembrie 2007 3:16

Mi-a placut analiza Sandu..

Cel mai mult mi-a placut insasi ideea de a plasa un spot publicitar la BBC..
Se poate intr-adevar de mai bine..
Pot evedentia citeva puncte importante..

1. inceputul mi a placut.. mai ales segventa cu buildingul (care face aluzie expresa la finante si lumea businessului) si contructiile de fundal care impregneaza senzatia de mobilitatea si investitii.. la fel si folosirea cuvintului cheie "investments"..
2. mi-a placut ideea cu telefonul si deloc harta care arata precar de tot..
3. Sloganul "Let`s make it in Moldova" suna dinamic si da senzatia unui indemn care este destul de atragator intr-un context ca "Why not make it in Moldova..?", "let see where is on the earth" care trezeste destul de insistent interesul..

4. din pacate ceee ce se face cu acest interes provocat este mai slabut..

5. imi place trasarea senzatiei de dinamica (dezvoltare) si aluzia unei forte de munca calificate, dar nu sunt accentuate prin mentionare (pentru ca tickerele chiar nu am reusit sa le observ decit la urma) cuvinte cheie pentru a fi retinute de un potential investitor ca infrastructura adiascenta, sistemul de taxare si acordurile de liber schim cu UE si CSI..
6. este penibila imaginea din dreptul rostirii "financial insentives" cu cluburile de noapte care dau trimiteri nu prea placute pentru imaginea noastra (plus la acelasi caracter mai mult consumist al economiei decit productiv)..

7. Finalul este ratat .. unicul lucru pozitiv este rostirea repetata "Let`s make it in Moldova"

In fine, buna ideea ca ne am facut vazuti.. se vedem ce putem face in continuare..

P.S. mesaj pentru Dorin.. totusi lipsa bugetului poate ingusta posibilitatile.. mai trebuie si implicare si suport financiar si logistic adecvat..


16

nicu popescu
8 decembrie 2007 14:28

m-a impresionat tankerul - sigur moldova e o importanta putere maritima:)

clipul e ok. insa imi pare un pic prea incarcat. sunt 3 imagini care se deruleaza in paralel destul de rapid + tickerul + voce. tre sa vezi spotul de 5 ori ca sa-ti dai seama de aglomeratia de mesaje din el.


17

nicu popescu
8 decembrie 2007 14:31

apropo de blackberry - harta la blackberry se incarca atat de incet (prin gprs) ca ar dura foarte mult. cat lungimea a 15 spoturi. asa ca alegerea oricarui alt telefon pentru a arata o harta e justificata :)

18

Alex
8 decembrie 2007 15:29

Nicu, faptul ca dureaza mult nu are nimic cu modelul telefonului, ci cu viteza conexiunii - gprs are viteza mica.

apropo, vedeti un spot al indienilor, foarte reusit in opinia mea.

http://www.youtube.com/watch?v=F2qZEiZMgWs

19

Alexandru Culiuc
9 decembrie 2007 9:00

Sergiu, mersi ca ai gasit citeva clipe pentru un comentariu. Sunt de-acord ca unele neajunsuri a clipului pot fi explicate prin lipsa de resurse. Cred ca cel mai clar exemplu este utilizarea unui videoclipart pentru a reprezenta Londra (cu toate ca e clar ca aceste cadre au fost filmate direct de pe pod sau chei al Tamisei, si deci nu puteau fi vazute din fereastra nicicarui local). Dar nu cred ca poti sa te ascunzi din spatele bugetului in toate cazurile.

Halul in care a fost facut ultimul cadru nu poate fi explicat prin lipsa de bani, ci doar prin neprofesionalismul designeruli respectiv. Eu (si oricare persoana care intelege bazele designului tipografic) l-as fi facut incomparabil mai bine fara nici un ban (si, daca ai mai fost pe acest site, ai vazut ca nu o data am facut designuri absolut gratuit, just for the fun of it).

Includerea in spot a scenelor de la clubul de noapte (si, indirect, „gender bias-ul” mentionat de Catalina) tot nu tine de lipsa de fonduri – tine de faptul ca copywriterii nu si-au dat seama ca astfel perpetuă stereotipuri nefaste asociate cu Moldova.

Zici ca Moldova.md e si el "low budget". Sergiu, din cite inteleg, o singura difuzarea spotului costa circa 25 mii euro. Fie si 15 mii sau chiar 10. Nu crezi ca ar fi rational de jertfit o singura demonstrare a spotului pentru a creea un site investitional bun? – cu 10 mii euro se poate comanda un site foarte bun. Spotul poate e mai important, insa situl este un produs complementar si fara dinsul efectul informational a campaniei scade exact la zero. Faptul ca un input este mai important decit altul nu inseamna ca toti banii trebuie sa fie investiti in primul. Cu alte cuvinte, bugetarea proiectului e departe de a fi eficienta. Din nou, problema nu consta in insuficienta banilor ci in felul in care a fost gestionata suma disponibila.

Design grafic prost, copywriting dubios si bugetare ineficienta – nici una din aceste probleme nu putea fi rectificata prin sporirea bugetelor. Asa ca nu m-ai convins ca „s-a facut maxim posibil la bani putini”.

P.S. Nu prea stiu cum sa sa inteleg „6 articole in ziarele de genul The Economist si FT”? Pai totusi in FT si The Economist, sau “de genul”? Pentru mine, „6 articole in The Economist si FT” si „6 articole in ziarele de genul The Economist si FT” sunt lucruri foarte si foarte diferite…

20

octavian
9 decembrie 2007 22:08

faza cu charles si james mi se pare cam neclara. nici nu am observat-o in primele doua vizionari.
restul e acceptabil. desigur se poate de imbunatatit.
de exemplu s-ar putea de pus in clip ce spune Transparency International despre Moldova :)

21

ALG
10 decembrie 2007 13:37

Ce pasaj simpatic - clipul despre Moldova incepe cu o biserica si incheie cu o discoteca "autentic" moldoveneasca. Asa sunt moldovenii, de prin mosi-stramosi tot pe la discoteci umbla...

Si totusi este o chestie foarte-foarte-foarte pozitiva in acest clip, peste care multi au trecut cu vederea...
Partea cea buna e ca in clip NU au fost incluse poze cu presedinti, ministri, primi-ministri, etc... Stiindu-i cit sunt de orgoliosi acestia e de presupus ca au facut o jerfa mare acceptind sa mu le fie plasate mutrele, pardon, figurile in acest clip publicitar.

Am fost amuzat sa vad cum pe brosura de la al 6-lea forum investitional al Moldovei (octombrie 2007) era imaginea hartii Moldovei, iar harta era plina cu pozele unui ministru si unei prim-vice-prim-ministru. Din 5 poze, doar una reprezenta societatea si multimea (prostimea), celelalte 4 poze - acesti cinovnici. Cam care a fost mesajul acestui colaj? Ca in Moldova sunt doar cinovnici, birocrati si mari sefuleti?!

22

Robintel
10 decembrie 2007 20:32

Fain realizat spotul. Da' eu unul n-as pune botul. N-as baga un leu (moldovenesc) intr-o tara de care mai nimeni n-o auzit (financiar vorbind).

Deci cum poti sa imi spui ca sunt "financial incentives, lots of them" daca nu poti sa imi spui in curtea carei administratii este bradul?

Intrebari:
1. Se mai ia curentul?
2. Este destula valuta pe piata?
3. Infrastructura cum ii?
4. Drepturile strainilor (non-rusi) care sunt?

Eu sunt de parere ca ati stricat orzul pe gaste cu reclama asta (imho).

23

Arina Cretu
11 decembrie 2007 0:58

pe mine ma deranjeaza "where on earth?"-ul... si inca pare a fi pronuntat cu dezgust.
iar sfarsitul... orice om serios are nevoie de odihna dupa o zi grea de investit in moldova :)

24

Alexei Ghertescu
11 decembrie 2007 17:02

Как в анекдоте: "Ну вот, пришел поручик Ржевский и все ..." :))

А если серьезно, то со многим согласен!

25

Alexandru Culiuc
11 decembrie 2007 21:47

Robintel, lista ta de intrebări mă convinge că nu doar vestul suferă de stereotipuri greşite privind Moldova.

1. Nu, de vreo 6 ani curentul în capitală nu dispare. Cred că şi-n regiuni e mai bine.
2. Mai mult decât destulă, ceea ce constituie o problemă în sine (nu prea înţeleg ce are "suficienţa" de valută cu climatul investiţional. De altfel, un investitor ar prefera ca ţara să aibă un deficit de valută -- asta ar ridica puterea de cumpărare al valutei şi deci rentabilitatea investiţiei).
3. Infrastructura este un termen mult prea larg. Drumurile sunt extrem de proaste, nici vorbă. Infrastructura telecomunicaţională e bună. Cea electrică -- ok.
4. La nivel personal, străinii şi în special occidentalii sunt trataţi (de poliţie, chelneri, funcţionari de stat) mult mai bine ca localii (o realitate extrem de frustrantă). La nivel de afaceri -- nu ştiu.

26

VitalieS
11 decembrie 2007 23:13

Alexandru, merci de analiza. Chiar o asteptam. Eu am fost unul din cei care a vazut spotul inainte de lansare si la care 'm-am dat cu parerea'. Sincer sa fiu, din start am spus ca bataile tobelor 'bunica bate toba' face pentru mine ca toata discutia din spot sa semene mai mult a 'limba chineza' decit sa fie clar deslusit dialogul. Cu tickerele e laja mare, caci evident nimeni nu reuseste sa le citeasca si 'descifreze'.
Acum am 2 intrebari pentru cei ce au elaborat spotul:
1. Oare investorii nu au deschis niciodata harta Europei si nu cunosc unde e Moldova? (Imaginati-va ca aveti multi bani, presupun ca in acest caz ati calatori lumea in lung-si-n-lat, si ati cunoaste geografia).
2. Credeti ca chiar daca nu cunosc unde e Moldova, atunci nu au vreo companie de consultanta care sa-i dumereasca unde sa investeasca?
De-ar fi asa de simplu de a atrage investorii - doar cu 50000 EURO...

Pe de alta parte bogdaproste TACIS-ului (si aici eu plec capul jos) ca au dat banii ishtea (si nu au fost cheltuiti banii publici) pentru a aduce la urechile strainilor (nu numai investitorilor) acest magic cuvint 'Moldova'.

So, let's ask again "Where's Moldova".

P.S. IMHO spotul nu e de cea mai buna calitate la capitolul 'creativitate'. Dar poate in urma discutiilor acestea vom elabora un scenariu la un spot (sau spoturi) care intr-adevar ar reda MOLDOVA.

27

Robintel
12 decembrie 2007 0:59

@Alexandru

Nu sufar de un stereotip cat mai de graba de lipsa de informtii la zi legate de anumite chestiuni.

Legat de valuta: contractele de obicei sunt externe. Facturile catre alte tari trebuiesc platite in valuta. Nu e chiar asa de simplu.

Mai este problema relatiei cu autoritatile. O intrebare simpla: daca voi va mancati intre voi ce garantie am eu ca nu veti sari sa ma mancati si pe mine?

Sunt curios ce a scris domnul Alexei Ghertescu de i s-a parut asa de amuzant. Imi cer scuze, nu stiu rusa. Si nici n-am de gand sa invat.
Eu vad situatia asa: Moldova ar trebui sa fie o parte din UE. Mi-e teama, insa, ca vor trece poate 10-15 ani pana sa se intample asta.

Eu din ce stiu, RM exporta in principal produse agricole. Intr-adevar, sunt de buna calitate, in special castravetii. Nu se pune faptul ca m-am chinuit 20 de minute si era sa ma tai de 4 ori. Erau foarte buni. La fel si vinul.

Colaborez cu o companie care produce obiecte de artizanat (manusi, caciuli) in Romania si RM. Si au multe probleme pe acolo. In special cu infrastructura. Si mai e o chestie: nici lor nu le plac rusii, sunt italieni.

P.S. Stiu cum se comporta oamenii din RM cu romanii. Cei mai multi m-au facut sa ma simt ca un occidental. Mi-era si rusine. Suntem frati, ce naiba. Nu trebuie sa "ma periati". Unele oficialitati, insa, m-au facut sa ma simt nasol de tot. Nu stiu nici o boaba de rusa. Evident, cand au vazut ca stiu limba, au inceput sa vorbeasca intre ei pe ruseste. Nu mi-au gasit nod in papura, dar nici mult nu mai aveau. Aici ma refer in special la politie. Desigur, asta se intampla de mult, poate 10 ani.

28

Alex Railean
12 decembrie 2007 23:49

So, let's ask again "Where's Moldova".
Fii atent sa nu te "simti norocos", pentru ca vei da de raspunsul nu_corect - whereismoldova.com.
29

tudor
13 decembrie 2007 21:52

Robintel, o face pe niznaiul.Cum altfel a sesizat ca Alexei Ghertescu mai si glumeste? Si limbajul pare a fi de prin partile Donduseniului
.

30

Robintel
13 decembrie 2007 23:30

@tudor

:)):)):)) Pe bune ca sunt din Romania. Uite: http://www.robintel.ro .Nu as vrea sa imi scanez buletinul, dar daca trebuie, o fac si pe asta. Sau te uiti pe CV samd.

Cat despre limbaj: sunt din Petrosani (Romania), Valea Jiului :) la limita dintre Banat, Ardeal si Oltenia, iar la noi in vale sunt multi locuitori si din partile Moldovei (Galati, Braila, Suceava) si, evident, in limbajul meu se simt influente lingvistice din toate aceste provincii. Ba chiar am fost de multe ori in N Moldovei (Campulung Moldovenesc). Acolo am mancat cele mai bune ciorbe (nu stiu nici pana in ziua de astazi din ce erau facute) sau ceva branza (cas) de oaie, o specialitate locala. :) Desigur, avem si multe bancuri cu olteni, ardeleni, moldoveni samd :)

Ex: Doi ardeleni, Vasile si Gheorghe erau in beci si taiau o bomba atomica cu bomfaierul (chestie de taiat lemne pe capra) :) La un moment dat vine si Ion, care ii oltean si ii intreaba:

- Ce faceti mah acilea?
- Iaca taiem si noi bomba asta atomica.
- Pai si daca explodeaza?
- D'apoi nu-i bai, ca mai avem una! :))

Sau, un banc cu noi, ardelenii:

Un cioban statea la o stana. Pe acolo trece un turist. Il vede sezand in bota (un par pe care se sprijnineste barbia sau mainile) si-l intreaba:

- Ce faci bade, sezi si cugeti?
- Nu, numa sed! :))

[a sedea= a sta]
Asta asa, ca tot eram la capitolul bacuri/glume.

31

Robintel
13 decembrie 2007 23:31

@Alex Railean

Multumesc! :)

32

Gabriela
14 decembrie 2007 10:32

Facind abstractie de mesajul spotului, low budget si restul, eu am avut impresia ca privesc un video cu Mr. Bean. Am fost curioasa sa aflu care e parerea colegilor mei de facultate (Monterey Institute of Intl Studies, Intl Policy Studies) despre spot, si, surpriza! Marea majoritate a accentuat aparenta lipsa de seriozitate, inconsistenta descrierii avantajelor oferite de Moldova si, faza cu cluburile de noapte, ne-a dat pe toti gata! Totusi, intentia conteaza si, luind in consideratie ca tot ce a fost publicat in The Economist (etc) despre Moldova pina acum nu a fost super pozitiv, cred ca se merita incercarea. Merci pentru analiza, Alexandru.

33

Darius
14 decembrie 2007 12:38

Mai degraba "Let`s do it" adie a indemn, mobilizeaza decit "We will do it", chiar daca "will" ar putea sa para mai strong.

34

Alexandru Culiuc
14 decembrie 2007 18:21

Gabriela, am arătat şi eu spotul câtorva prieteni (doi american, un chilean şi o fată din Colombia) fără nici un fel de comentarii preliminare. Reacţii:

* ABSOLUT nimeni n-a observat ticker-ul de jos. Am demonstrat spotul de patru la rând după care am întrebat care a fost mesajul. Nimeni n-a menţionat nici un punct din cele enumerate pe ticker. După asta i-am întrebat dacă l-au observat şi toţi mi-au răspuns negativ.
* Lots of financial incentives a stârnit hohote -- "Man, that't not a real advantage... anyone can offer those".
* "Man, you have some beautiful women." No comment.

35

Cezara
14 decembrie 2007 19:20

Pentru a complementa comentariile Gabrielei, fostii mei colegi de la MIIS au reactionat asa: "you mean they have clubs in Maldova???". Aparent clipul are totusi un mesaj care este mai puternic decit altele.

36

Arina
15 decembrie 2007 0:20

pe scurt... spotul reprezinta realitatea.
chiar avem cluburi bune! si femei deloc rele :)
de ce sa te chinui cu atragerea investitiilor in industrii etc, daca poti aduce bani in tara si in baza turismului...?

37

Alexandru Culiuc
15 decembrie 2007 10:38

Arina,

Chiar avem cluburi bune!

Depinde de muzica pe care o asculţi. Cluburi de muzică tânţ-tânţ-tânţ sunt (dacă nu unele momente caracteristice a publicului, Flamingo uşor ar putea fi plasat într-un oraş mult mai bine cunoscut decât Cişinăul). Cluburi de muzică rock sau jazz voi căuta iarna această.

si femei deloc rele :)

Again, it's a personal preference. Adica n-am nimic împotrivă la calificativul "deloc rele", însă la momentul în care sunt invitat să mă alătur la grupa "MOLDOVAN WOMEN ARE THE MOST BEAUTIFUL" pe Facebook mă întreb dacă lumea a avut ocazia să compare...

de ce sa te chinui cu atragerea investitiilor in industrii etc, daca poti aduce bani in tara si in baza turismului...?

"Turismul sexual -- fundamentul creşterii economice a Moldovei" -- unde-i partidul care-şi va construi platforma în baza acestui slogan?

38

Arina
15 decembrie 2007 11:04

:))
in ultimul timp fetele noastre au mai capatat la minte, turismul sexual nu-mi mai pare asa dezvoltat... acum se practica - fraieritul omului strain (in cazul dat - investitorului)... te duci cu el pe la cluburi, magazine, il rogi sa-ti dea bani (caci fratele are mari datorii etc.), apoi dispari :)

iata si un asa-zis interviu, de asta vara (sa-i zicem - cu un potential investitor): http://www.info-prim.md/?x=22&y=10030
- Cum sunt oamenii din Moldova?
- Sunt foarte prietenoşi, primitori, simpli... numai că fetele sunt mincinoase şi şirete... (glumeşte)


cred ca a patit-o :))


cluburile de jazz si rock nu sunt profitabile, desi de jazz avem cate ceva (dar foarte putin, comparativ cu alea care atrag "investitorii straini"). deci problema nu e in gusturile muzicale ale autohtonilor.
(dar di tants-tants poate fi de diferite tipuri, este si de ala calitativ)

eu am avut (un pic) ocazia sa compar si, per total, femeile (de fapt, fetele) noastre imi plac cel mai mult.
dar desigur, chestiile de genul asta nu prea sunt discutabile... fiecare cu preferintele lui :)

39

Robintel
15 decembrie 2007 19:54

O idee ar fi sa incurajati intrarea in MD a multinationalelor care sunt si in RO sau a companiilor RO de traditie. Asta asa, ca idee.

40

Val
19 decembrie 2007 19:28

Dragi compatrioti, nu vreau sa va dezamagesc pe toti insa publicitatea unei tari nu joaca nici pe departe rolul final in decizia corporativa de investitii.

Investitorul strain cauta urmatoarele variabile cheie cand analizeaza unde sa investeasca (vorbesc despre greenfield investments):
- mediul de afaceri (in general: stabilitatea economica, financiara, birocratia si coruptia, suportul din partea guvernului pentru investitori, impozitarea, etc.)
- factorul uman (marimea, calitatea, disponibilitatea, rigiditatea pietii de munca)
- prezenta industriei (proximitatea de piata de desfacere, existenta bazei de furnizori, etc)
- flexibilitatea pietei de munca si legislatiei (ex: cat de usor este de angaja/concedia, multi-lingvitatea fortei de munca, etc)
- starea infrastructurei (accesul cu avionul, starea drumurilor si caii ferate, conectivitatea cu regiunea din imprejurime, stabilitatea curentului electric, telecomunicatiile, etc)
- disponibilitatea bunurilor imobiliare (ex: pamant pentru constructii, oficii de calitate, cladiri industriale, etc)
- mediul de trai (living environment) - ex: siguranta persoanelor, costul vietii (cost of living), etc.

Deci in totalitate toti aceste factori sunt analizati in variabili detaliate si fiecarei variabile i se acorda o nota (sau pondere), iar odata notata, tara este comparata cu notele altor tari si apoi investitorul ajunge la o oarecare concluzie privind unde sa investeasca, totul depinzand de prioritatile pe care le cauta (ex: fie el cauta sa fie aproape de UE, sau ii trebuie lucratori vorbitori de engleza, sau disponibilitatea de pamant mare unde sa construiasca uzina, etc). Dupa experienta, in multe cazuri politica de impozitare a unei tari nu joaca asa un rol mare precum cred guvernele. La urma urmei aceasta e doar unui din factorii din totalitatea factorilor pe care ii analizeaza si numai in unele cazuri politica de impozitare are o importanta mai mare (ex: industria farmaceutica).

Concluzia - publicitatea de tara poate doar sa atraga atentia (posibil) insa nu este nici intr-un caz un factor decisiv in selectia localitatii de investitie.

41

Igor
21 decembrie 2007 3:45

Val wrote:
Concluzia - publicitatea de tara poate doar sa atraga atentia (posibil) insa nu este nici intr-un caz un factor decisiv in selectia localitatii de investitie.

Exact. Eu cred ca nimeni nici nu a pretins la mai multe.

42

Mikelesta
23 decembrie 2007 0:59

Clipul este foarte optimist si arata partea pe care ar dori sa o vadă investitorii. Daca este facut cu acest scop, atunci e bine tsintit. Haidetsi sa fim sinceri cu noi (ma adersez Arinei)...Clipul prezinta doar partea frumoasa, cealalta, care de fapt este si dominanta, ramine pina cind sa o cunoastem dfoar noi aici si pe care au abordat-o mai mult participantsii la concursul de fotografie "Imaging Moldova - Diversity and Identity" organizat de OSCE. Nu zic ca totul e rau in Moldovioara noastra, dar nici ca totul e bine...;)
Numai bine!

43

Anton
14 ianuarie 2008 17:27

So, let's ask again "Where's Moldova".

Fii atent sa nu te "simti norocos", pentru ca vei da de raspunsul nu_corect - whereismoldova.com.

raspunsul corect e aici http://www.whereismoldova.info

44

Vic
23 ianuarie 2008 19:31

Imaginea Moldovei in SUA - intro emisiune din ianuarie de Colbert Report oaspetele din studio a mentionat de citeva ori Moldova ca tara cu cei mai nefericiti oameni din lume. Nu stiu cum a ajuns el la asa concluzie si de ce statistici s-a condus. Faptul e cert ca moldovenii sint niste oameni pesimisti. E trist sa stiu ca cei ce au condus studiul au ajuns la asa concluzii comparinu-ne cu tari ca Afganistan, Irac, etc.

45

nicu
3 martie 2008 19:21

http://www.deca.md/?cat=soc_and_civic&id=1790

Se cauta un slogan pentru „Moldova turistica”
03.03.2008 - 17:10
In scopul promovarii imaginii RM pe plan international si atragerii turistilor straini in republica, Ministerul Culturii si Turismului a anuntat un concurs pentru elaborarea panoului si a sloganului „Moldovei turistice”, transmite DECA-press.
Conform Ministerului Culturii si Turismului, scopul acestor componente de PR este crearea unei imagini favorabile a tarii in aspect turistic.
Panoul trebuie sa fie o imagine grafica relevanta, reprezentativa pentru Republica Moldova ca destinatie turistica.
Concursul se va desfasura pana la 1 aprilie 2008. Rezultatele vor fi anuntate la 4 aprilie 2008. Proiectele, propunerile si sugestiile privind panoul si sloganul Moldovei turistice urmeaza a fi transmise la adresa: promo@turism.md, fax: 27 84 96.

46

Tudor Cojocari
3 martie 2008 23:36

Desigur, nu e chiar reclama sovietica, dar tot patetica ramane. Un fel de "intrati si cumparati, avem de tati...".
De ce nu facem decat sa ne laudam cu fetele frumoase, pamantul bun si locuri bune de cheltuit banii, in timp ce in sate recolta nu este stransa si valorificata la maxim?
Trist.

47

elena
6 martie 2008 15:47

Vic, vezi articolul 'It's in Iceland', 17 ianuarie 2008, The Economist.

'Still, there is insight amid the anecdotes. Mr Weiner learns that the world's happiest places (such as Iceland and Switzerland) are often ethnically homogeneous even if they have high suicide rates. The least happy places (such as Moldova) are often former Soviet republics, where new political freedoms are undercut by general mistrust, nepotism, corruption and envy.'

48

Ala
8 martie 2008 20:27

Buna,
am vazut analiza ceva mai tarziu...
dar am o intrebare: cum au fost selectate locatiile?
De ce ULIM si nu USM?

Tot odata este si un mijloc bun de publicitate, daca sa ma refer la edificiile care apar in cadru.
Plus edificiul chiar reprezinta investitiile facute in RM :)

Inceputul si finalul spotului strica tot ceea ce mai pare a avea imagine...

49

Cristian
10 mai 2008 11:50

"biocombustibili, posibil?" posibil. O companie americana e gata sa investiasca la noi in moldova. Daca nu ma gresesc incheie un parteneriat cu "Seminte-Nord" S.A.

50

Denis Topal
1 noiembrie 2010 17:25

Apropo, Fleur-de-lis'uri au fost pe steme Musatinilor, aduse de la suzerenul lor ungar (de dupa Ludovic I Anjou) (Lajos))

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/Petru_Musat_Coins.png/800px-Petru_Musat_Coins.png

51

Vpaydbsd
4 ianuarie 2012 22:29

I was born in Australia but grew up in England http://maijokyp.forum24.se ">Underage Porn Videos wbak

52

Dwufozey
25 ianuarie 2012 22:45

Very Good Site