Alexandru Culiuc

13 ianuarie 2008

Culiuc.com offline şi gânduri răzleţe din patrie

Au trecut trei săptămâni de când am scris pentru ultima dată. Voi începe "lichidarea restanţelor" cu noi detalii privind întâlnirea Culiuc.com & friends şi unele observaţii şi gânduri răzleţe (şi cam pesimiste) acumulate pe parcursul unei săptămâni în patrie.

Culiuc.com offline

Întâlnirea cititorilor Culiuc.com va avea loc vineri, 18 ianuarie, între 19:00 şi 22:00 la Villa Pizza (str. Puşkin 12, mai jos de intersecţia Puşkin cu Kogâlniceanu). Nu este exclus ca seara să continue şi după 22:00, dar deja nu la masă...

Vă rog să confirmaţi participarea lăsând un comentariu mai jos. Repet, mi-ar face plăcere să vină şi alţi bloggeri.

Primele impresii de la Chişinău

Sunt la Chişinău de câteva zile. Este prima dată în patru ani când vizitez Moldova iarna şi se pare că între timp am uitat de pericolele specifice acestei perioade a anului. Cu excepţia arterelor principale, străzile sunt acoperite de gheaţă presărată cu un strat microscopic de nisip. Zăpada, în loc să fie strânsă şi dusă la gunoişte, a fost împinsă dintr-o parte în alta: plugurile camioanelor l-au împins de pe carosabil pe trotuar, iar lucrătorii firmelor şi organizaţiilor îl aruncă înapoi în stradă cu lopeţile. Ca urmare avem fericita ocazia să observăm cum încălzirea vremii transformă oraşul într-o enormă băltoacă murdară. Apropo de băltoace... Restabilirea lacului de la Valea Morilor nu s-a mişcat cu un milimetru de când l-am văzut ultima dată vara. Păcat. Era un parc unic, care contribuia la imaginea europeană a capitalei nu mai puţin decât backgroundul primarului actual.

Nici vorba, primăria are şi alte probleme de rezolvat — încălzirea, brazii, etc. Pe de altă parte în aceşti patru ani PIB-ul ţării a crescut cam cu o treime în termeni reali, însă se pare că serviciile comunale ale capitalei n-au avut de beneficiat deloc de pe urma acestei creşteri (spre regret, n-am găsit în situl primăriei date istorice privind bugetul municipal). Sincer să fiu, în calitate de consumator (fie şi temporar) a serviciilor urbane nu-mi pasă cine-i de vină: administraţia capitalei, care duce lipsă de experienţă de gestionare, sau puterea centrală, care-i pune primarului beţe-n roate (scandalizarea accidentului rutier a lui Chirtoacă trezeşte doar dispreţ).

La Chişinău m-a bucurat una — berea Chişinău este promovată de rifful unei din preferatele mele piese de White Stripes.

Prima lege a politicilor publice în Moldova

Recent am fost întrebat de un cititor dacă aş fi gata să devin tehnocrat în guvernul Moldovei în caz că provenea din partea partidului comunist. Am lăsat atunci întrebarea fără răspuns, din simplul motiv că nu aveam o poziţie bine definită la acest subiect. Revenit la Chişinău, am primit de câteva ori cam aceeaşi întrebare, aşa că am decis să ponderez mai serios toate pro şi contra. Evident, forţa care stă la cârmuire nu-mi inspira absolut nici un fel de stimă sau încredere. Pe de alta parte e incorect să te bucuri de fiecare eşec şi să devalorizezi oricare realizare a respectivei puteri. În finală sunt eşecurile şi realizările ţării şi dacă te crezi capabil să îmbunătăţeşti situaţia astăzi în loc să aştepţi următoarele alegeri, nu văd de ce n-ai face-o. E o poziţie extrem de idealistă dar care, teoretic vorbind, are dreptul la existenţă. Recent însă Nicu Popescu m-a convins că teoria respectivă nu pare să fie aplicabilă în cazul Moldovei şi m-a ajutat să formulez prima lege a politicilor publice în Moldova. S-o luăm la rând...

Nicu Popescu a tras paralele interesante între "războiul brazilor" şi publicitatea Moldovei la BBC. De la el am aflat că conflictul conifer a fost mediatizat în mass-media occidentală (printre ele New York Times, BBC şi Europa Liberă). Nicu remarcă faptul că lansarea spotului publicitar a Moldovei, menit să îmbunătăţească imaginii Moldovei, şi războiul brazilor, care în finală a deteriorat-o într-o măsură mult mai mare, au avut loc practic simultan — o coincidenţa pe cât se poate de inoportună.

Într-un comentariu la respectiva notiţă, Oleg Cristal afirmă că urmează doar să ne bucurăm că Moldova figurează în presa occidentală în genere şi că publicitatea negativă oricum rămâne publicitate. Am rămas surprins de această poziţie. După mine, oricare efect pozitiv (cât de minuscul n-ar fi) al publicităţii la BBC a fost mai mult decât compensat de respectivele articolele. Mesajul pentru potenţialii investitori este univoc: Chişinăul, în care este concentrată mai bine de jumătate din activitatea economică a ţării, nu are un stăpân unic şi fiecare din cei doi adversari sunt gata să meargă până la ridicol pentru a se înţepa reciproc. Oricare investitor potenţial care se va înţelege din start cu primăria (pentru a obţine terenurile de pământ necesare, spre exemplu) va fi presat de puterea centrală, iar oricare afacere binecuvântată de preşedinţie va fi cercetată de primărie (aduceţi-vă aminte de războiul publicităţii stradale din această vară). Investitorilor nu le pasă cine are dreptate, cine-i mai pro-european sau mai pro-business. Cum n-ar fi, conflictul introduce volatilitate şi incertitudine suplimentară, pe care oricare businessman normal va încerca să o evite.

Acest caz mi-a adus aminte de altul, în care o mişcare pozitivă de asemenea a fost imediat urmată de una de sens opus. La finele lui aprilie a fost anunţat minunatul pachet de reforme fiscale (cota zero la profitul reinvestit, amnistia datoriilor fiscale şi amnistia capitalului) care, după cum promitea guvernul, urma să lanseze un boom investiţional. La doar câteva zile după asta în parlament a fost introdus un proiect de lege prin care companiile străine şi cele mixte urmau să piardă dreptul de a poseda pământ, iar cele care deja posedau pământ urmau să-l vândă în decurs de un an (ceea ce-i echivalent cu expropriere). Proiectul de lege în finală a fost ucis (în noiembrie, din câte înţeleg), însă din nou vedem cât de incoerente şi contradictorii sunt acţiunile puterii actuale şi cât de incertă este poziţia ei faţă de investitorii străini.

Concluzia poate fi formulată în stilul legilor lui Murphy. Am putea numi-o "Prima lege a politicilor publice în Moldova":

În Moldova de astăzi, oricare acţiune sau politică publică constructivă este anulată de o altă acţiune sau politică publică de mărime egală şi sens opus.

Şi în aşa caz, nu poţi decât să te întrebi dacă merită să pierzi timp şi nervi implicându-te în serviciul public... cel puţin la ora actuală...

Post Scriptum

E cazul să adaog că venirea la Chişinău tradiţional mă umple de optimism: boom-ul neîncetat în construcţii (care pune în gardă, evident, dar demonstrează optimismul investitorilor), boom-ul de nou-născuţi (care demonstrează optimismul consumatorilor), serviciile şi localurile noi, prietenii care ating noi înălţimi profesionale, etc. Posibil de data asta chipul extrem de posomorât al oraşul (care nu poate fi compensat de numărul de brazi festivi) mai mult decât a echilibrat toate plusurile acumulate din ultima mea vizită. Revin în Cambridge în două săptămâni — sper că până atunci balanţa impresiilor pozitive şi negative se va inversa...

Post Post Scriptum

Cititorii care au încercat să determine întrebările-capcană incluse în postingul anterior sunt invitaţi să-şi argumenteze răspunsurile într-un comentariu (tot acolo).

Publicat: 13 ianuarie 2008 16:42

Categorii: Guvernare si politica | Personal

Taguri: , ,

Comentarii (51)

1

Robintel
13 ianuarie 2008 22:16

Sad, but true!

P.S. Nu-s economist, n-am rezidenta in RM. Sunt doar un cititor fidel al unor pareri obicetive. Nu, nu vin la meeting. Desi ar fi fost interesant, recunosc.

2

Alexandru
13 ianuarie 2008 22:27

Confirm

3

Oleg
14 ianuarie 2008 11:40

Alexandru, bine ai revenit in Patrie, asa sumbra cum este. Dar este a noastra.
Din pacate, nu o sa pot veni la intalnirea fixata, pentru ca am programat altceva. Dar as avea placere daca gasim in alta zi vreo jumatate de ora pentru a schimba cateva vorbe la o cafea.
Odihna placuta!

4

Anatol Gobjila
14 ianuarie 2008 16:13

Alexandru,

In mai multe rinduri am sesizat in comentariile Dvs. o usoara desconsideratiune manifestata fata de actualul primar al Chisinaului. Mi-ar fi interesant sa inteleg ce sta la mijlocul acestor atitudini vis-a-vis de "sorbonnist".

5

ki_t (vizitator de bloguri)
15 ianuarie 2008 15:33

Bloggerii Moldovei, uniti-va!

6

vitalie
16 ianuarie 2008 0:06

Care-i criteriul tau pentru a se numi cineva "cititori Culiuc.com"? ma gandesc ca as veni, dar ...nu stiu daca pot sa intru in categoria cititorilor. ;-)

7

Alexandru Culiuc
16 ianuarie 2008 9:43

Vitalie, criterii nu exista. deci sper sa ne vedem vineri.

8

Alexandru Culiuc
16 ianuarie 2008 9:52

Am definit localul: Villa Pizza, str. Puskin 12, mai jos de intersecţia Puşkin cu Kogâlniceanu.

Localul este curăţel, nu pare să fie fumat (la etajul de sus, cel puţin) şi are preţuri acceptabile la pizza, bere şi vin. În plus, el a servit tradiţional (şi cu succes) drept locul offline-urile Foto.md.

9

Vitalie
16 ianuarie 2008 11:18

Confirm si eu. Vineri 19.00 - Villa Pizza, str. Puskin 12, mai sus de intersectia Puskin-Bucuresti. Eu vin din vale.

10

nadejda caprar
16 ianuarie 2008 11:28

Confirm participarea!

11

Vladislav Namaşco
16 ianuarie 2008 12:22

Confirm!

12

Alexei Ghertescu
16 ianuarie 2008 12:51

Confirm si participarea mea.

13

Artur Gurău
16 ianuarie 2008 13:01

Gurău vine... :)

14

Cristina Proca
16 ianuarie 2008 14:45

Confirm si eu participarea...

15

Lucia
16 ianuarie 2008 17:29

O sa vin si eu

16

Lucia
16 ianuarie 2008 17:42

Apropo de regula...subscriu in totalitate...de aia am si plecat din serviciul public moldovenesc...

Nu inseamna ca am renuntat la serviciul public...din contra, incerc sa gasesc un altul care sa aprecieze spiritul meu civic :)

17

Turist
16 ianuarie 2008 23:49

:( mi-ar fi placut sa vin si sa te vad (aud) live :) , dar plec in vacanta, in afara Moldovei.

18

Dumitru
17 ianuarie 2008 3:25

noroc. pacat, plec azi seara din Chisinau, si nu voi putea sa ma alatur. Daca ai timp in timpul zilei sa stam la o cafea, scrie-mi doua rinduri in mail-box cum am putea contacta.

19

radu n
17 ianuarie 2008 11:52

salut Alexandru, nu ne cunoastem dar mi-ar placea sa fiu si eu cu voi , sper ca pina maine sa nu intervina nimic serios...as vrea sa stiu cam cum ar fi "programul"? daca este vreo idee... merci

20

Pavel Ciorici
17 ianuarie 2008 12:04

Welcome Home :)
Sunt curios sa aflu daca as fi si eu binevenit la aceasta intilnire.

21

Viorica
17 ianuarie 2008 12:48

Salut Sandu, mi-ar placea sa vin si eu, fiind prinsa de pregatirile pentru sustinerea tezei de doctor, cam sunt privata de timp, dar totusi sper sa reusesc si sa vin. Mi/ar placea foarte mult sa cunosc cititorii blogului culiuc.com

22

Doina
17 ianuarie 2008 12:51

Imi confirm si eu participarea!

23

Alexei Ghertescu
17 ianuarie 2008 13:23

Cred ca trebuie sa rezervam toata sala la Villa Pizza pentru toti doritorii... :))))

24

Vasile Galusca
17 ianuarie 2008 13:33

Eu vin. 2 Warsteiner va rog.

25

Tudor Darie
17 ianuarie 2008 13:33

confirm

26

Dumitru Ciorici
17 ianuarie 2008 13:36

Inca un loc + un Warsteiner sau o blonda nefiltrata!

27

Cristian Ziliberberg
17 ianuarie 2008 13:51

Confirm prezenta a inca 2 persoane la eveniment.

28

Turist
17 ianuarie 2008 16:16

Wow ce de-a lume vine :( si eu nu pot :(

29

Turist
17 ianuarie 2008 16:16

Wow ce de-a lume vine :( si eu nu pot :( veni

30

Ion Ciorici
17 ianuarie 2008 17:03

inca un loc la fereastra

31

Alexander Di Leonardo
17 ianuarie 2008 19:35

Salut Sandu,

vine si neamtsul...

32

Alexander Di Leonardo
17 ianuarie 2008 19:35

Salut Sandu,

vine si neamtsul...

33

www.petruapostol.wordpress.com
17 ianuarie 2008 20:42

Sti Alexandru sunt satul deatita critica in presa , bloguri si tot feluri de surse de informare in care gasesc una si aceeasi , a venit vremea noi tineri economisti formati atit in tara cit si peste hotare sa punem umarul la ridicarea bunastari patriei noastre . As dori ca pe acest blog sa vad mai multe soluti si nu critici........ incearca si fa si tu cite ceva real ...

34

Paul Hodorogea
17 ianuarie 2008 20:45

eu tot la fereastra vreau. Confirmat. Over!

35

Alexandru Culiuc
17 ianuarie 2008 22:07

Pavel Ciorici, vino, de ce nu... Trăim într-o ţară [relativ] liberă. Sincer să fiu, aş crede că principalul motiv să apari în faţa a două duzini de oameni ar fi să-ţi ceri scuze în public pentru toate aberaţiile şi insultele pe care le-ai aruncat la stânga şi dreapta în ultimul timp. Nu cred că se va întâmpla, dar în caz că vei avea mintea şi curajul să o faci, îţi cumpăr o bere şi chiar îţi strâng mâina (if you care about this kind of stuff).

36

Pavel Ciorici
17 ianuarie 2008 22:13

atunci vin relaxat cu portofelul gol :)

37

Marina
17 ianuarie 2008 22:16

Salut cititorilor culiuc.com!
Sandu, bine ai venit acasa! Desi tara noastra(in special capitala) arata putin mai bine vara, acuma e cam uritica imaginea ei. Dar, ce-ai sa-i faci? E a noastra.
Desi eu am mai mult statut de cititor pe site-ul tau decit de comentator, intentionez totusi sa ajung si eu pe la Villa Pizza.

38

Robintel
17 ianuarie 2008 22:52

@33

Cred ca refacerea economica (sau dezvoltarea, etc) nu se poate face fara sprijin politic. So... Cam mare drama.

39

ki_t (vizitator de bloguri)
17 ianuarie 2008 23:32

...iar eu ca vizitator de bloguri, liber si impartial, o sa intru (des) pe blogul tau.
...sper deci ca o sa publicati un articol despre ce si cum a fost. si cat mai detaliat :) va rog

40

vitalie
18 ianuarie 2008 13:13

#9 "Confirm si eu. Vineri 19.00 - Villa Pizza, str. Puskin 12, mai sus de intersectia Puskin-Bucuresti. Eu vin din vale."

...dac-as fi excesiv de modest n-as crede ca eu am pornit seria de confirmari ;-). n-am baut bere din 2007...

41

Elena
18 ianuarie 2008 15:58

I am not sure whether I'll manage, and whether I'll be able to fit with the group, but I'd love to join.

42

Alexandru Culiuc
18 ianuarie 2008 16:07

Elena, please to drop by -- I think we'll have enough room for everyone (keeping fingers crossed).

Vitalie, inca marti ma gindeam sa anulez evenimentul din lipsa de interes... Asa ca merci pentru initiativa.

43

George
18 ianuarie 2008 16:29

Confirm participarea ..si din cate se pare trebuie sa-mi iau un scaunel de acasa. Sau voi spune poezii in picioare..

44

Quail's Nest
18 ianuarie 2008 17:21

nu vin [din simplu motiv că nu ştiu personal pe nimeni din bloggeri şi o să mă simt nu de al casei - poate data viitoare, ca-s prea nou în blogosferă] dar aş vrea să citesc un rezumat al acestu-i offline [citesc blogul regulat]

Cu respect,

45

Cristina
20 ianuarie 2008 19:45

Buna,Sandu
As vrea si eu sa alfu cum a decurs intilnirea.Sunt sigura ca si fotografii ai facut...
Poate daca va fi si o data viitoare, vin si eu.
Succes in tot

46

ki_t
21 ianuarie 2008 16:19

stimati bloggeri, stimate Alexandru Culiuc,

iata aici o ocazie ADEVARATA si CONCRETA de a mobiliza BLOGOSFERA pe care o creati si despre care vorbiti - campania de colectare de fonduri in cauza Alexandrinei - si tot de un blog e vorba - www.savealexandrina.blogspot.com

de exemplu, ce-mi vine imediat in cap ca idee - sa puneti pe blogurile voastre un linkuletz cat de mic n’ar fi el la blogul despre tragedia Alexandrinei din Chisinau.

fetitza are O operatie ar costa de la 20 mii de euro, detaliile le gasit pe acest blog.

IDEEA E : in cazul e inca SE POATE DE FACUT CEVA. Orice aport de tot felul este crucial.
Doamne ajuta!

47

Valentin Lozovanu
22 ianuarie 2008 14:01

Am ratat asa un event.. Scriu din Tallinn asa ca scuzabila mi fie intirzierea..:)ce pacat ca sunt asa departe.. abia acum am depistat initiativa cu pricina, una care pe drept spus e cu adevarat foarte buna si tare imi pare rau ca nu am putut sa ma alatur si eu.. cita lume buna acolo..
Alexandru, sper sa avem ocazia sa citim si noi oare ce feed-back a avut intrunirea si totodata, daca e posibil, cind va mai avea loc asa ceva..?

Cu consideratiune,
Valentin

48

octav
26 ianuarie 2008 18:48

foarte lucid comentariu.
nu te cunosc dar apreciez gandirea ta critica!

49

klaus
28 ianuarie 2008 15:48

Confirm si eu participarea. Din timp. Pentru 2009 :)

50

Turist
29 ianuarie 2008 15:42

In 2009 vin si eu :)

51

Catalin Zurba
30 octombrie 2008 16:37

Buna
Este destul de interesant ce am citit,Mi as dori mult sa vizitez Moldova mai ales ca simpatizez aceasta tara cu locuiotorii sai si poate o sa am ocazia vreodata.Cu toata stima pt cititorii blogului,Catalin.tel 0763996951.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre