Alexandru Culiuc

31 ianuarie 2008

Trei săptămâni, două zile şi o oră [la Chişinău] + totalurile offline-ului Culiuc.com

Iată ca am revenit acasă (sau am plecat de-acasă?.. nu mai ştiu) şi a venit timpul să fac unele totaluri. Am avut trei săptămâni (plus doua zile) extrem de intense, fapt pe care-l voi demonstra printr-o serie de fotografii.

Principalul scop al călătoriei a fost să pun ţara la cale...

ACuliuc discussing

... şi să mă documentez privind situaţia social-economică din Moldova

ACuliuc reading

Însă o bună parte a timpului a fost dedicată distracţiilor. Pentru prima dată am fost fotografiat într-un studiou — de Alexandru Bostan, evident. Saşa m-a fotografiat pentru parinţi...

ACuliuc by ABostan

... şi pentru antropologi

ACuliuc -- the missing link

Am alergat la lac...

ACuliuc and LCuliuc running

... adică la fostul lac...

Valea Morilor... The remnants

... în apropierea căruia am admirat noi capodopere a designului grafic "made in Moldova" [1]

Bad people's photograph

Am organizat un offline...

Culiuc.com offline -- everyone

... la care am fotografiat la stânga...

Culiuc.com offline to the left

... şi la dreapta...

Culiuc.com offline to the right

... însă aşa si nu l-am ochit pe cel mai popular blogger din Moldova.

Am aflat că in Moldova denumirea "Salsa party" are puţin în comun cu salsa...

Decadance salsa party

...aşa că am integrat "salsa moments" în alte evenimente[2]

Salsa moves

Am facut prieteni noi...

New friends

... dar n-am uitat nici de cei vechi

Old friends

Există şi unele impresii pe care nu am cum să le ilustrez. Am fost calificat drept "economist-teoretician fără experienţă locala care n-are nimic util a spune despre Moldova" dar şi "mult mai agreabil în persoana decât online" (calificări oferite de persoane diferite, evident), am descoperit că miezul nopţii nu este cel mai potrivit timp de mers la patinoar, am învăţat riff-ul din "Let Me Roll It", m-am documentat privind reuşitele si eşecurile lui Chirtoaca (mai mult eşecurile), am înţeles că m-am dezvăţat să apreciez arta teatrală, am aflat că învăţământul superior se afla într-o stare mult mai proastă decât puteam să-mi închipui în cel mai straşnic coşmar, m-am distrat de minune la expoziţia fotografică a Angelei Arama, am descoperit localuri noi (44 Jazz Cafe, în particular), am găsit vinuri albe autohtone bunicele (Sauvignon Blanc de la Purcari, spre exemplu) şi am iniţiat clubul fanilor Carlei Bruni. În finală, am aflat cea mai bună noutate din ultimii doi ani (precedenta a fost acceptarea mea la doctorantura). All in all, o vacanţă agreabilă, plină de evenimente şi impresii.

Culiuc.com Offline

Aparent mai multă lume aşteapta raportul meu de la offline. Să încercam... Au venit circa 80% din persoanele care şi-au exprimat interesul şi marea majoritate au fost surprinzător de punctuali. Iată lista participanţilor (în ordine alfabetică):

 1. Petru Apostol
 2. Ion Bargan
 3. Ruslan Baltaga
 4. Vitalie Branişte
 5. Irina Burlacu
 6. Mariana Ciobanu
 7. Dumitru Ciorici
 8. Alexandru Culiuc
 9. Tudor Darie
 10. Alexei Gherţescu
 11. Doina Gîdilică
 12. Artur Gurău
 13. Alexander di Leonardo
 14. George Mocanu
 15. Vladislav Namaşco
 16. Marina Popa
 17. Sergiu Prepeliţa
 18. Cristina Proca
 19. Valeriu Tihai
 20. Cristian Ziliberberg
 21. O persoană care a preferat să ramână anonimă

Din punctul meu de vedere, evenimentul a fost un succes. Mi-a fost interesant să cunosc personal lume cu care până acum comunicam doar prin comentarii şi emailuri. M-a amuzat faptul ca multă lume mi-a spus că sunt mai puţin răutăcios în persoană decât online. Well... e un complement şi ăsta, I guess. S-au discutat calitativ subiecte interesante, printre care:

 • Blogovăţ. Poziţia mea — n-am treaba, dar le doresc băieţilor succes (deşi am mari rezerve).
 • Dorin Chirtoaca — conflictul conifer, criza termică viitorul lacului gropii de la Valea Morilor şi dinamica disponibilităţii lui Dorin de a face cunoştinţă şi comunica cu oameni noi.
 • Norocul ca determinant al succesului — cel putin în cazul meu (posibil voi scrie această istorie pe site într-o zi).
 • Ce-i datorăm patriei? Răspunsul meu în cazul Moldovei — foarte şi foarte puţin.

Dacă vă mai aduceţi aminte de careva subiecte discutate — postaţi-le.

Cred ca cel mai bun indicator al succesului este faptul că la Villa Pizza s-a stat bine după 10 seara. Mai mult ca atât, un grup de 6 persoane (inclusiv yours truly) s-a aventurat după asta la Deja Vu (foarte gălăgios, dar Long Island Ice Tea a mers bine) si apoi la 44 Jazz Cafe, aşa că am aterizat acasă după 2 de noapte (cam ameţit, dar mulţumit). Nu exclud să mai organizez evenimente similare şi în viitoarele vizite în patrie, doar că cred că aş prefera ceva la aer liber (un hiking la Tapova, posibil).

Surse

Fotografii de Vitalie Andries, Alexandru Bostan, Alexandru Culiuc, Ludmila Culiuc şi nişte oameni răi.

[1] Evident, fotografia n-a fost făcuta de mine — sunt o persoană care respecta regulile (chiar dacă ele nu au nici o putere juridică). Imaginea mi-a fost expediată anonim prin email de nişte oameni răi. Şi odată ce procesarea şi publicarea fotografiilor ambasadei nu este interzisă...

[2] Da, ştiu că am încălcat eticheta dansând cu ceasul pe mână.

Publicat: 31 ianuarie 2008 19:42

Categorii: Fotografie | Personal

Taguri: , ,

Comentarii (16)

1

Pavel Ciorici
31 ianuarie 2008 23:37

Multumesc de compliment, insa am avut si eu motivele mele personale din cauza carora nu am putut fi prezent anume la acest eveniment. Lasa ca la urmatorul offline, cine stie, poate pe viitor imi creez si eu propriul off cu cititorii, numaidecat ne vedem :))

M-am bucurat sa vad printre pozele de la offline si multe fete cunoscute :)

Succese si numai bine Alexandru, si ai grija sa nu ramii pe veci in SUA din cauza pozei cu Ambasada :)) (glumesc)

2

admirator inveterat
1 februarie 2008 1:58

super esti si A fost.
imi place fata din stânga de pe ultima poza (mi-ar placea si cea din dreapta probabil, dar e intoarsa). Is frumoasele fetele noastre totusi, ffffoarte frumoase.

3

Elena B
2 februarie 2008 1:55


Buna Alexandru!

Imi pare bien ca intalnirea offline a fost ok. Mi-ar fi placut sa particip si eu, evident, insa nu am putut.

Despre clubul fanilor Carla Bruni, n-am inteles faza : )
ce-ai vrut sa spui (nu poate fi serios, nu?)?

Si altceva a fost c-am ramas (placut) surprinsa de una din fotografii( "Am facut prieteni noi") in care am recunoscut o fosta colega de gimnaziu (clasa 5-7)!!!!! E vorba de Victoria Onofreiciuc ( sper ca cu gresesc numele). Unde ai avut ocazia sa o cunosti? Vorbesc de ea pentru ca era o fata foarte de treaba, de valoare (da, inca din clasa a 7-a). Din pacate, nu am nici o posibilitate de contact cu ea...

Alexandru, spui ca ai fost foarte dezamagit de sistemul de invatamant din Moldova, poti sa-mi explici un pic mai mult? nu vreau un eseu, doar cateva idei. Merci.
Alexandru, cum ti se par studentii nostri (motivati, curiosi, destepti), la ce aspira, ce sperante au? (inafara de a pleca din tara).

Merci, Alexandru, pentru raspuns.
Bafta in continuare!


4

Elena
2 februarie 2008 14:13

Elena B.,eu insa am terminat liceul cu Victoria Onofreiciuc...3 ani am invatat cu ea in "Gaudeaumus"...era pasionata de literatura...
Cu ea personal nu tin legatura....insa daca doresti pot face rost de un telefon de contact...
Acum pare-mi-se invata la Jurnalistica.

Alexandru....stiu de ce zici ca invatamintul superior lasa mult de dorit...ce sa-i faci....:(..in orice caz,in mare parte nu sunt studentii de vina....ci chiar sistemul..:(

5

Alexandru Culiuc
2 februarie 2008 20:06

Elena B, ref. Carla Bruni. Iei lucrurile prea-n serios. Pur şi simplu-mi place albumul ei de debut (pe care l-am descoperit mult înainte de toată povestea prezidenţială), aşa că l-am "promovat" la Chişinău. Unii prieteni însă au descoperit-o fără ajutorul meu; cu ei am şi creat clubul fanilor Carlei Bruni (la un păhar de vin, evident).

Da, aia-i Victoria Onofreiciuc. Celelalte întrebări vor trebui să mai aştepte.

6

Arina
3 februarie 2008 14:28

Chestia cu agreabil... cred ca e un compliment (nu ca nu ai fi agreabil online), pentru ca (inca) traim in realitatea, si nu online. :)

un raspuns cinic la "ce-i datoram patriei?" - ca e un avantaj sa scrii in eseu, cand aplici pentru o bursa de studii in alta tara, ca esti din Moldova (care e etc etc etc) si doresti ca, dupa studii, sa te intorci in tara si schimbi ceva. :))

7

Viorica
3 februarie 2008 15:45

pacat ca nu am reusit sa vin, dar sper ca voi recupera gafa aceasta la urmatoarea intrunire off line.

8

Valentin
4 februarie 2008 13:05

Arina chiar si cinic vorbind cred ca datoram mai multe patriei decit o simpla mentionare in CV pentru application.. cel putin pentru mine saraca cum e tot e mai scumpa..

Viorica ramane sa intrebam de Alexandru cam cind va avea loc aceasta data viitoare..

Alexandru am intilnit in comentariile tale de mai multe ori mentionarea "gropii" de la Valea Morilor.. si tare mi i teama ca cind vom mai reveni in patrie vom gasi doar centre de agrement si inca un sir de vile.. pacat, daca am putea schimba ceva..

9

Arina
4 februarie 2008 13:33

Valentin, nimic nu intelegi :)
eu imi iubesc tara (sau mai bine zis bucata aia de pamant (cu multe ce tin de el)... nu am treaba cu statul moldovenesc).

10

Valentin
5 februarie 2008 15:56

E prea categoric "acest nimic nu inteleg" pentru ca sa o pot trece cu vederea de aceea ma vad tentat sa mai intervin odata.. :)
Vreau sa adaug ca noi "cei ce detin sarcedotiul ideii si al cunostintelor" suntem obligati prin educatia pe care am primit-o sa ajutam pe altii pentru ca indiferent unde am primit cultura pe care o avem trebuie sa o facem pentru ca asta e rolul nostru..
Pentru cei mai buni dintr-o asemenea categorie de oameni exista un termen "elita" (intelectuala sau inteligentie dupa unii autori) si aceasta clasa trebuie sa ghideze o societate.. Daca sunt rupti de anumite constringeri morale acesti oameni nu fac acest lucru si atunci apare un haos sau mai bine zis o dezordine pentru o societate si o ordine pentru anumite interese particulare..
Ceea ce apreciez la Alexandru este anume acest lucru - ca incearca sa faca ceva.. chiar daca uneori e destul de dur.. :)
In fine, ca sa conchid..sunt curios sa aflu daca esti acea Arina pe care o cunosc si eu.. si sper sa avem ocazia sa mai comunicam pentru ca sa-mi pot da bine seama..

toate bune!

11

Arina
6 februarie 2008 5:15

Valentin, eu jucaus am zis-o :))
din cate eu stiu, in spatiul virtual moldovenesc doar o arina e activa.

p.s.: sa-mi fie iertate interventiile neserioase :)

12

Valentin
6 februarie 2008 14:44

Sa stii c-am s-o fac pe protestantul si n-am sa te iert Arina..! :)te am vazut si in fotografiile de la eventul sus-mentionat.. de ce ai hotarit insa sa pastrezi anonimatul...oare nu cumva esti Dra cu decolteu..?;)

sau poate..:) sa mi vad si azi de treaba..?

13

Arina
6 februarie 2008 17:42

nu-mi da indicii, pentru ca mi-am dat seama deodata.
stii, eu cred ca nu-i locul potrivit pentru asemenea discutii.

14

Alexandru Culiuc
7 februarie 2008 3:40

Valentin, ca sa închid subiectul Arinei vs. Decolteu: Decolteu are IP moldovenesc, Arina -- din Italia (iar tu -- din Estonia).

15

Helga
10 mai 2008 23:46

Wow, ce mica e lumea. Cunosc oameni din pozele tale, vechii prieteni cum zici :)

16

ina
23 mai 2009 19:56

chiar as avea maare placere sa te cunosc personal........

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre