Alexandru Culiuc

27 februarie 2008

"Moldova — economie agrară": (3) contribuţia agriculturii la PIB şi (4) "declinul" industriei

Continuăm să analizăm argumentele înaintate în susţinerea tezei "Moldova — economie agrară". Ieri am analizat importanţa agriculturii pentru piaţa muncii. Astăzi — contribuţia agriculturii şi a industriei la PIB şi evoluţia acestor două componente.

3. Agricultura deţine o pondere mare din PIB

Într-adevăr, agriculturii îi revine peste un sfert din PIB (27.2% in 2006), un alt "record" european înregistrat de Moldova. Însă această pondere se află într-un declin lent începând din 2001, când agricultura contribuia 30.3% din PIB.

Evoluţia PIB după componente, mii lei în preţuri comparabile.

Moldova: Contribution to GDP
Sursă: Economist Intelligence Unit Country Data

E adevărat că scăderea a avut loc în primul rând datorită sporirii ponderii serviciilor (care s-au scumpit în termeni relativi în rezultatul bolii olandeze datorate remitenţelor) şi nu a creşterii industriei, căreia în 2006 îi reveneau doar 17.3% din PIB. Acest argument este cel mai puternic în favoarea tezei "Moldova — ţară agrară". Însă el nu ia în consideraţie dinamica industriei, care este nefavorabilă doar la prima vedere.

4. Industria prelucrătoare se află în declin

Este adevărat că în 2006 şi 2007 industria s-a contractat (agricultura a crescut în 2006 însă se prevede că se va contracta în 2007 din cauza secetei — datele încă nu sunt disponibile). Aici însă suntem induşi în eroare de definiţia termenului "industrie" care, în cazul Moldovei, este dominată de industrii strâns legate de agricultură: zahăr, tutun, vin, conserve, etc. În 2007 industria agroalimentară şi a băuturilor constituia 51.1% din industria prelucrătoare, iar industria tutunului mai adăuga încă 2.1%. Suma acestor două industrii a scăzut în perioada 2005-07 cu 27%, pe când restul industriilor prelucrătoare au crescut în aceeaşi perioadă cu 16%. Graficul de mai jos redă evoluţia acestor două componente ale industriei prelucrătoare.

Industria prelucrătoare pe componente, mii lei în preţurile anului 2007.

Moldova: industry components
Sursă: Calculele autorului în baza datelor BNS.

Concludem că industria manufacturieră "veritabilă" (nealimentară) a înregistrat o creştere satisfăcătoare: 10.8% în 2006 şi 4.8% în 2007. Nu uitaţi de asemenea că "alte industrii prelucrătoare" includ industria sticlei şi poligrafia, care sunt strâns legate de industria vinului (cele mai mari comenzi ale tipografiilor constau în tipărirea etichetelor pentru sticlele de vin). Ambele industrii s-au contractat considerabil în 2007 odată cu impunerea embargoului rusesc la vin. Dacă am exclude aceste industrii din "alte industrii prelucrătoare", creşterea acestei categorii pentru 2007 s-ar privi şi mai bine.

Va urma...

Post Scriptum

Ieri BNS a publicat pe site datele preliminare privind PIB-ul pe 2007 (creşterea a constituit doar 3%, dar pe noi ne interesează decompoziţia pe sectoare). Am încercat timp de 10 ore să trag PDF-ul de 100kb ca să actualizez primul grafic cu date recente, însă fără succes — teleşarjarea se opreşte înainte ca să trag 50% din fişier. Se pare că BNS are probleme tehnice — aceleaşi probleme le am şi cu oricare alt PDF de pe site. Foarte inoportun, în special după ce Zinaida Greceanii a criticat aspru BNS (conform unei ştiri Infotag din 19 februarie), în lista problemelor fiind inclus şi caracterul "rudimentar" al datelor plasate pe statistica.md — la moment se pare că situl nu oferă nici măcar date rudimentare. Sper să înnoiesc această însemnare cu cifre pentru 2007 imediat cum situl BNS revine la normal.

Citiţi continuarea articolului "Moldova — economie agrară"

Publicat: 27 februarie 2008 8:30

Categorii: Economie si Afaceri

Taguri: , ,

Comentarii (3)

1

Constantin
27 februarie 2008 9:50

statistica.md are o conexiune mizerabila cu "externul" (din MD-IX merge bine). La noi inca s-a pastrat diferenta imensa intre acestea :(

Daca te intereseaza, poti scoate pdf-ul de aici: thecybershadow.net/virvan/res_util_alePIB_a2007pr.pdf (USA server) (l-am copiat pentru tine).

2

Igor
27 februarie 2008 19:57

Interesanta analiza. Banuiam ca asa stau lucrurile, acum poftim si demonstratii. Merci.

Asi fi curios la sfarsit de serie sa vad si o conluzie "Moldova este o tara ...", daca ar fi una.

3

Alexander Culiuc
27 februarie 2008 20:16

Constantin, merci mult pentru fisier. Spre regret, el nu include decompozitia pe sectoare (care-mi este necesara pentru a adauga 2007 in primul grafic). Am cerut aceste cifre de la statistica -- sa vedem ce-mi vor raspunde de data aceasta. La primul meu mesaj (în care m-am plins pe viteza infim de mică) webmasterul mi-a raspuns prompt, oferind să-mi trimită prin email oricare document -- very nice of them.

Igor, ok, I'll keep that in mind.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre