Alexandru Culiuc

2 februarie 2008

Primul blog personal moldovenesc bun

De curând am scris că n-am treabă cu Blogovăţ. Atitudinea îmi este parţial determinată de gafele organizatorilor. Însă cauza principală constă în faptul că eu nu am treabă cu întreaga blogosferă moldovenească — ea nu-mi este interesantă.

Printre puţinele excepţii l-aş evidenţia pe Nicu Popescu, care scrie calitativ şi regulat la euro-subiectele. Nu pot însă afirma că euro-ce-n-ar-fi se află în epicentrul intereselor mele profesionale, aşadar îi vizitez blogul cel mult o dată pe săptămână. Mai există încă două-trei bloguri calitative, care însă se află şi mai departe de interesele mele şi pe care le vizitez şi mai rar (iată un exemplu extrem). În rest nu se scrie interesant, nu se scrie la subiecte ce-mi sunt interesante, nu se fac referinţe la materiale terţe interesante mie. IMHO, evident.

Situaţia este uşor explicabilă — persoanele care deţin inside information nu le vor da publicaţiei, iar moldoveni care pot analiza în baza informaţiilor publice subiecte interesante [mie] pot fi număraţi pe degete (şi sunt ocupaţi peste cap). De aceea avem ce avem... Posibil cineva şi întră pe bloguri moldoveneşti să afle că Microsoft a oferit să procure Yahoo! Posibil cuiva îi este interesant să citească a suta reacţie prost-informată la conflictul brazilor (recunosc, am păcătuit). Nu mă număr printre ei.

În principiu, mi-ar fi interesant să citesc un blog "made in Moldova", în care aş găsi reacţii la evenimente de minut şi la subiecte globale, dar nu scrise din punctul de vedere a unui specialist (economist, jurist, marketolog, etc.) ci din punctul de vedere a unei "simple" persoane gânditoare. Spre regret, blogurile personale de care ştiam până acum nu se manifestau la acest capitol. Majoritatea sunt scrise de parcă ar fi tăiate din topor, nu dau dovadă de umor sau cinism sănătos, abordează într-o manieră neinspirată nişte subiecte banale sau deja răsuflate (discutate în fel şi chip în mass-media tradiţională).

Pe ce are tot asta cu titlul postingului? Astăzi, cu ceva întârziere, am dat în sfârşit peste un blog personal "made in Moldova" cu adevărat bun: isteţ, obraznic, cinic, scris într-o română vie şi bogată, plin de umor şi, cel mai important, plin de personalitatea autorului. Autoarei, mai exact. Vă propun să vizitaţi cea mai reuşită lansare a anului 2007:

Decolteu (blog cu tupeu)

P.S. Nu, n-am fost plătit pentru publicitate. Nu, n-am de gând să promovez alte bloguri (decât dacă voi rămâne tot atât de plăcut surprins ca în cazul de faţă).

Publicat: 2 februarie 2008 9:37

Categorii: Vezi de-asemenea

Taguri: ,

Comentarii (30)

1

vitalie
2 februarie 2008 17:18

Salut Alexandru

Nu ma voi referi la "decolteu", cu toate ca am notat si apreciat acest blog.
Ma voi referi la postul tau. Cred ca inainte de a se forma blogul personal cu acesle (foarte bune) caracteristici date mai sus, este nevoie de articole care "deschid ochii", de acest gen. Ai pus degetul drept pe rana. Sper sa inteleaga mai multi acest moment.

Succes noua!

2

DEnis CEnusa
2 februarie 2008 21:46

Eu am nimerit a doua oara pe blogul tau. Prima data cand am hotarat sa descoper blogurile incluse in lista lui Artur Gurau. Si, a doua acum, cand am vrut sa vad o informatie despre un cunoscut comun. Daca prima data am fost placut surprins de existenta acestui blog, atunci acum am fost deceptionat de ultimul tau articol/comentariu. "Blog made in Moldova ce va fi administrat de un ganditor moldovean care nu este specialist", asta e ceea ce ai spus tu ca doresti cel mai mult. In acelasi timp recomanzi un blog *(decolteu)* care a fost creat de o jurnalista care scrie despre Moldova, nefiind mandra de faptul ca traieste in Chisinau, adica in Moldova. Stranie explicatie din partea ta. Adica, tie iti place ceea ce scrie o persoana practic dezinteresata de ceea ce se petrece in Moldova, deoarece este cu gandul la aceea cum sa nu traiasca in Chisinau. Desigur, stimez domnisoara pentru sinceritate si respect pozitia ei. Dar nu am inteles acuzele tale la adresa blogosferei moldovenesti. Cica blogul lui Nicu Poposcu (persoana de altfel stimata foarte mult de mine)este unul calitativ si asa ar fi trebuit dupa tine sa fie si celelalte pentru ca sa fie citite de tine. Dupa mine, Nicu nu intotdeauna scrie calitativ pe blog, chiar daca stie multe lucruri interesante din interiorul UE. Eu cred ca este mportant ca bloggerii sa fie diferiti. Unii scriu lejer si necalitativ, altii bine si regulat. Nu cred ca noi suntem acei oameni care putem eticheta care bloguri sunt bune si care sunt rele. Trebuie sa fim onesti, nimeni nu stie cum sunt considerate blogurile noastre. In fine Alexandru, mi se pare pozitia ta destul de categorica si de aceea destul de vulnerabila. Oricum ma busr ca ai ridicat o intrebare atat de sensivbila pentru noi toti... in special pentru tine!!! Cu respect DEnis CEnusa (blogger care va exist in pofida criticilor duse de alti bloggeri)

3

octav
2 februarie 2008 23:55

-10

4

admirator inveterat
3 februarie 2008 1:57

foarte corecta atitudine a autorului acestui blog fata de blogul sau si fata de alte bloguri din "blogosfera" actuala din MD.
Mai mult, eu cred ca e vorba nu de o atitudine de ofensiva, ci din contra - de autoocrotire, salvgardare a valorii care-ti apartine.
intr-adevar, in realitatea noastra blogaritica dominata de vectorul incompetenta-mindrie, ai de ce sa te aperi.
PS: sunt de acord cu autorul si la capitolul spicuirii a doar catorva bloguri din-asa zisa blogosfera moldoveneasca care imi provoaca sentimentul opus dezgustului - respect si interes. IMHO - desigur, dar in asta si consta ideea : exista mai multe de astfel de IMHO.

5

Alexandru Culiuc
3 februarie 2008 8:49

DEnis CEnusa, nu cred că bloggerul cu decolteu are nevoie de secundanţi — am impresia că ar putea să te pună la punct fără ajutor din afară. Însă ai atins un subiect interesant, pe care l-am abordat indirect în câteva conversaţii pe parcursul vacanţei mele la Chişinău. Mă refer la conceptul "mândrie de patrie".

Citind comentariul tău am observat că unicul moment concret care te deranjează în blogul decoltat este textul "Traiesc in Chisinau and not proud of it." (în pagina "despre mine") Din acest "not proud" ai făcut o teorie întreagă cum că autoarea blogului ar fi dezinteresată de evenimentele din patrie, că vrea să plece din ţară, că întreg blogul este îmbibat de sentimente antipatriotice şi că este amoral din partea mea să fac publicitate unui bloguri antipatriotic.

Uite, eu n-am idee cine-i autoarea (cine ştie, poate nici nu-i autoare, ci autor?), nu-mi pasă de numele şi ocupaţia ei (deşi dacă e jurnalistă, după cum zici, lucrurile devin mai clare) şi n-am idee care-i sunt planurile pe viitor (în patrie sau în afara ei). Însă lanţul logic pe care l-ai utilizat pentru a ajunge la concluziile tale mă deranjează. Subliniez, nu mă deranjează concluziile (de care puţin îmi pasă), ci logica pe care sunt bazate. Asta deoarece am remarcat că mai există lume în Moldova care gândeşte cam ca tine.

Dacă cineva m-ar întreba câţiva ani în urmă dacă sunt mândru să fiu Chişinăuean, aş fi răspuns negativ şi eu. Nu deoarece nu-mi iubesc baştina (cu toate că pe zi ce trece rămân tot mai puţine lucruri din cele care mi-au fost drage pe timpuri; dezastrul din Valea morilor şi, parţial, din Parcul Catedralei reprezentând cele mai vădite exemple), dar deoarece baştina nu este ceva cu ce te poţi mândri în genere. Mândria este, prin definiţie, un sentiment egocentrist — te mândreşti "de un succes, de o reuşită, de o victorie". Păi iată, nu înţeleg cum baştina/patria poate fi tratată drept succes/reuşită/victorie personală. Te naşti unde te naşti deoarece aşa ţi-a căzut norocul — aportul personal este nul. Ar fi la fel de stupid să te mândreşti de trăsături corecte ale feţei sau de un IQ mai sus de mediu — personal n-ai contribuit nici la una, nici la alta (o combinaţie de şansă şi genele părinţilor). Pe de altă parte, poţi să te mândreşti dacă ai ştiut cum să traduci trăsăturile corecte în frumuseţe (prin stil, mod sănătos de viaţă, etc.), IQ-ul — în cunoştinţe şi priceperi (prin studii şi perseverenţă) iar combinaţia celor trei (frumuseţe, cunoştinţă priceperi) — în succese profesionale şi personale.

N.B. Asta nu înseamnă că nimeni nu poate să se mândrească de faptul că este chişinăuean. Poţi să te mândreşti că eşti chişinăuean dacă te-ai născut la Ţânţăreni într-o familie nefavorabilă şi ai ajuns în capitală nu datorită banilor trimişi din Italia sau Rusia, ci datorită capacităţilor înmulţite la perseverenţă (iar perseverenţa este, după mine, o calitate asupra căreia avem control, şi deci un determinant valid al mândriei). Posibil anume din această cauză mulţi emigranţi de prima generaţie sunt mai patriotici decât aborigenii — pentru ei obţinerea noii patrii reprezintă o victorie personală.

În concluzie la acest subiect. Repet, eu n-am idee ce-i în capul tinerei cu decolteu şi n-am idee ce înţelege dânsa prin "proud of it" (nu-i exclus să ai dreptate — să nu fie mândră deoarece vrea să plece, etc.), însă sunt mirat şi alarmat de faptul că nici nu ţi-a trecut prin cap că cuvintele ei pot fi tratate complet diferit decât felul în care ai făcut-o.

Şi acum la subiectul atacurilor mele asupra blogosferei... Mi se pare că n-ai citit atent ce-am scris. Am subliniat de câteva ori că este un IMHO: eu (cu preferinţele, interesele şi cunoştinţele mele, precum şi experienţa mea de viaţă) găsesc în blogosfera moldovenească puţine lucruri interesante mie, iar blogul Decolteu reprezintă o surpriză plăcută pentru mine. Chiar să fie asta o poziţie categorică? Sau trebuia să includ "IMHO" şi în titlul postingului ca să-ţi fie clar că e vorba de o opinie personală şi nu nişte afirmaţii universale?

Nu cred ca noi suntem acei oameni care putem eticheta care bloguri sunt bune si care sunt rele.

Da cine altcineva?! Arată-mi te rog cu degetul. Fiecare e liber să eticheteze blogurile pe placul său, este în drept să le promoveze pe unele şi să le critice pe altele — argumentat, evident (dar observă că eu n-am criticat nici un blog personal în parte — nu e vina mea dacă cineva se simte cu musca pe căciula). Nu înţeleg de ce n-aş exercita acest drept şi văd că nici tu nu te sinchiseşti să o faci (mă refer la "dupa mine, Nicu nu intotdeauna scrie calitativ pe blog"). Fiecare cititor decide personal dacă preferinţele şi interesele lor coincid cu ale mele, cu ale tale sau nici cu a unuia din noi. În finală, dacă cititorii vor prefera opinia ta opiniei mele, voi pierde auditoriul şi blogul meu va deveni irelevant. Până acolo însă mai este... Long live natural selection!

6

decolteu
3 februarie 2008 14:12

Multumesc, Alexandru. A fost reconfortant sa citesc comentariul tau dupa cel al lui Denis, care mi s-a parut... trist.
Imi este greu sa ma impac cu sindromul asta moldovenesc: le stim pe toate, nu e nevoie sa cercetam, intrebam, intelegem, dati-ne un cuvant si il interpetam noi cum "trebuie", aplicam etichetele potrivite.

Denis, "media" nu a insemnat niciodata (iar acum si mai putin) doar jurnalism.
Cat despre Chisinau, este un oras murdar, cu o infrastructura sub orice critica, cu servicii care lasa de dorit. Nu e prea ofertant nici din punct de vedere cultural. In plus, oamenii de aici raman mult prea limitati si neinteresanti (pentru mine), cu exceptiile de rigoare.

Si nu sunt mandra de el pentru ca se poate si mult mai bine, dar nu facem (inclusiv eu) suficient pentru ca acesta sa devina mai suportabil.

Asta nu inseamna ca nu ma intereseaza ce se intampla in capitala sau in tara. Dimpotriva. Daca acum n-as putea sa-mi cresc copiii aici (ipotetic vorbind), sper ca lucrurile se vor schimba intr-un viitor cat mai apropiat, pe care sa-l apuc si eu.

7

Arina
3 februarie 2008 14:13

notiunea mai are si alte aspecte. poti fi mandru de mama/tata/fratele/sora ta/tau, chiar daca astia nu au fost alesi de tine... te mandresti de cineva/ceva, pentru ca ti-i drag, pentru ca i-ai fost alaturi, pentru ca poate i-ai ajutat cumva (si aici e partea egocentrica)... exact acelasi lucru se poate de zis si de oras/tara. parerea mea.
daca nu e corect (din punct de vedere al definitiei) "ma mandresc ca traiescs in Chisinau", atunci nu e corect nici "nu ma mandresc ca traiesc in Chisinau".
Si chiar daca mandria s-ar referi numai la reusite personale... te poti mandri ca traiesti in Chisinau (fiind nascut acolo), pentru ca ai contribuit la dezvoltarea lui (oricat de mic nu ar fi aportul la aceasta dezvoltare).
sau... tema pentru acasa pentru lingvisti - sa ne dea o definitie exhaustiva a cuvantului "mandrie". :)

nu prea citesc bloguri, ca sa pot avea o parere mai obiectiva, dar blogul "decoltelei" l-am descoperit chiar de la inceput si imi place (mai mult sau mai putin)... i just like when things get more personal :))

8

Arina
3 februarie 2008 14:15

decolteu, am scris in acelasi timp :)))

9

Viorica
3 februarie 2008 15:41

Decolteu, am facut cunostinta cu blogul tau. Din cele scrise de tine, am inteles ca incerci sa vorbesti intr-o maniera deshisa si potrivita tie ca personalitate, esti astfel unica in felul tau pe blogosfera autohtona, poate deocamdata. Nici eu nu ma pot mandri cu orasul Chisinau in care de altfel m-am nascut. Ma doare sufletul cand vad mizeria si nesiguranta care ne paste zilnic in oras. Si cauza se ascunde atat in indiferenta locuitorilor capitalei fata de curetenie cat si in absenta culturii de a fi orasean si de a tine la orasul tau ca la casa ta. Chiar daca vrem sa credem ca suntem gospodari, nu suntem si cel mai ingrozitor este ca acest moment este sesizat de oaspetii capitalei. Pot fi mandra de Chisinau doar in masura ce il port in inima ca orasul copilariei mele, de altfel nu este mandrie ci mai degraba un dor ce imi va ramane pe toata viata. Da, intradevar nu ai cum sa te mandresti de gunoaiele, mizeria si lipsa respectului de aproape in transportul public pe care il intalnesti zilnic in oras. Si nu e vorba de patriotism aici, ci de responsabilitatea instantelor de resort si primariei in primul rand in pastrarea cureteniei, ingrijirea parcurilor. Doar uitativa ce vehiculeaza prin oras, ce masini murdare si trolee, de parca au suferit un potop cu namol. Unde este amenda pentru ca nu se vede numarul de inmatriculare de la masina? sa fi fost asta in Germania sau Austria, ar fi incasat proprietarul masinei o suma bunicica de amenda, incat ar merge pe jos o buna bucata de vreme. Uite doar un mic exemplu care vorbeste cat de departe este Chisinaul de civilizatie. Chisinaul s-a transformat intr-un sat mare, si bine spune Alexandru, ca cu acest oras se pot mandri doar cei care vin din unele regiuni ca Tintareni. Si chiar asa moment cum este consumul de rasarita si aruncarea corjilor pe jos ne face de rusine orasul. De unde vine cultura asta, cui sa-i spunem multumesc? Celor care consuma, celor care au facut tot posibilul ca sa aduca la oras pe cei care consuma? Chisinaul candva a inceput cu un targ si tot la el ajunge?

10

Arina
3 februarie 2008 16:07

voi spune o chestie poate nu tocmai practica dar...
oamenii au creat tara, orasul... si nu viceversa. fiecare dintre noi e vinovat pentru ceea ce avem.

11

Alexandru Culiuc
3 februarie 2008 19:16

Decolteu a scris: Cat despre Chisinau, este un oras murdar, cu o infrastructura sub orice critica, cu servicii care lasa de dorit. Nu e prea ofertant nici din punct de vedere cultural.

Cu alte cuvinte, nu prea ai cu ce să te mândreşti. Am vrut să scriu şi despre asta în comentariul precedent, dar şi aşa l-am lungit prea tare, aşa că am abordat numai un aspect problematic în comentariul lui DEnis. Însă am pomenit aceste probleme anterior – Chişinăul, în special iarna, reprezintă o privelişte extrem de depresantă.

Un moment mai puţin important, dar extrem de reprezentativ. Pe mine, ca [ex-]designer şi fotograf, mă deranjează cum oraşul a fost urâţit în ultimul deceniu: panouri publicitare de cea mai joasă calitate artistică (cel mai mult mă omoară panourile informaţionale la casele de schimb valutar), clădiri vopsite în culori aberante, ignorarea unor principii tipografie de bază (pe indicatoare stradale, la staţiile de troleu, pe plăcile de la intrările organizaţiilor publice şi, cel mai mult, pe logotipurile firmelor). Tot asta încă o dată demonstrează nivelul extrem de jos al culturii generale în oraş (deşi la acest capitol indicatori mai importanţi sunt felul în care lumea se îmbracă şi limba pe care o vorbesc). Cum poţi, obiectiv vorbind, să te mândreşti cu un asemenea un oraş – nu ştiu...

Decolteu a scris: Daca acum n-as putea sa-mi cresc copiii aici [...]

Realmente, ăsta-i cel mai bun indicator al „calităţii” oraşului. În prezent, oricare persoană inteligentă care poate să-şi permită să-şi crească copiii în altă parte, o va face (sau, cel puţin, va evita în întregime serviciile publice). M-ar înspăimântă gândul ca copiii mei să fi educaţi şi lecuiţi de sistemul educaţional şi medical din Moldova.

Arina a scris: oamenii au creat tara, orasul... si nu viceversa. fiecare dintre noi e vinovat pentru ceea ce avem.

Nu sunt de-acord. Nu uita că oamenii sunt ghidaţi de "mâna invizibilă" (faci economie sau ce naiba?), iar aceasta ghidează în conformitate cu interesul personal. Nu poţi să-i învinuieşti de faptul că procedează aşa cum procedează – fiecare îşi vede de fericirea personală în cadrul regulilor existente de joc (cum e şi natural). Sunt vinovaţi acei care au creat un sistem (regulile de joc) în care interesul personal al chişinăuenilor nu include grija faţă de propriul oraş. Eu aceste reguli nu le-am scris, n-am fost în poziţia să contribui la rectificarea lor şi întotdeauna am făcut totul ce depinde de mine pentru a menţine oraşul curat şi frumos, aşa că nu simt nici o vină de partea mea. Şi nici pe tine nu te sfătui.

12

Viorica
3 februarie 2008 19:16

Arina, ai dreptate intr-un fel toti purtam o vina, insa eu nu am creat si nici nu am facilitat pentru crearea unor conditii in care se afla azi orasul Chisinau. Daca cineva m-ar fi intrebat printru-un vot sau opinie daca vreau ca gara de langa piata centrala sa-si continuie activitatea in acelasi loc asi fi raspuns de una si o mie de ori un categoric "NU". Daca m-ar fi intrebat cineva daca accept eu vanzari la taraba prin centrul orasului asi fi raspun cu un categoric "NU". Arina, pe noi ninemi nu ne intreaba cand se iau decizii de modificari in infrastructura orasului, si mai cu seama cand este vorba de ceva sume in plus in buzunarul cuiva.
Daca fiecare ar incepe cu el, poate va avea loc o schimbare intru imbunatatirea imaginii orasului.

13

octav
3 februarie 2008 21:37

http://vprohnitchi.blogspot.com/

http://railean.net/

http://sandumanoli.blogspot.com/

http://www.hancu.com/

http://humanzone.wordpress.com/

iata citeva blog-uri de p-aici care imi plac!
in general imi place diversitatea si intotfeauna ma bucur sa vad un blog nou- decolteu, inclusiv

14

Andrei
3 februarie 2008 23:56

Sandu a scris: "Sunt vinovaţi acei care au creat un sistem (regulile de joc) în care interesul personal al chişinăuenilor nu include grija faţă de propriul oraş."

Mi-ar fi extrem de interesant sa aflu cum anume “acei” (“whatever authority”) ar putea sa includa “grija” (scrupulele morale) in “interesul personal”. Faptul ca "mâna invizibilă" a bunicului Smith depinde in mare masura de “manusa” normelor si legilor sociale e sine qua non, ramine totusi neclara relatia acestora cu uzualul, “cei sapte ani de-acasa”. Nu credeti, ca “fulgeratoarea” tranzitie spre o economie de piata a dizolvat cumva “the moral fiber of our community”? Apropos, Londra se confrunta cu aceeasi problema, se pare ca “acei” au necazuri similare “regardless of the place and time”.

Multa bafta!

Andrei

15

Arina
4 februarie 2008 3:13

Alexandru, fac economie, dar asta nu inseamca ca nu pot percepe lucrurile si din alt punct de vedere.
A inaintat cineva dintre noi o propunere concreta la primarie? si apoi sa insiste in privinta propunerii date?
Eu cunosc o persoana (medic) care a facut-o si a obtinut rezultate... si a facut-o pentru binele nostru (pacientilor). Acel om se mandreste ca l-a votat pe Chirtoaca.(sa nu fiu inteleasa gresit... aici nu sustin ca Chirtoaca e perfect)

Bine, si daca nimeni nu ne intreaba, stam si bocim? Ne lipseste initiativa si cautam mereu problema in alta parte. E usor sa te nasti sau sa te muti intr-un oras in care deja totul a fost aranjat de altii... dar ia sa incercam si noi sa facem ceva. Suntem un neam de miorlaiti (sa fiu iertata, daca cineva se simte ofensat) si doar atat.

16

Mariana A.
4 februarie 2008 9:49

Arina, sunt de acord cu tine, e mult mai comod sa te plangi de tot si de toate decat sa faci ceva exact. Iar tineri care fac ceva concret sunt si nu trebuie sa-i catalogam pe toti moldovenii ca lipsiti de initiativa.

E mult mai simplu sa faci ceva peste hotare, sa te bucuri ca ti se respecta drepturile, sa ai parte se servicii medicale calitative, doar ca nu noi am construit democratia de acolo, nu stramosii nostri s-au luptat ca sa avem drepturi etc.

17

DEnis CEnusa
4 februarie 2008 10:51

Draga Alexandru, imi pare bine ca ai raspuns cata se poate de prompt si transant. Cu toate acestea nu sunt de acord cu tine si cu altii care promoveaza "snobism maturizat si deformat". De ce snobism? Deoarece ai spus ca unii moldoveni fac bine ca nu cresc copii aici, deoarece consideri Chisinaul a ceva murdar, neplacut etc. Nu am de gand sa ma cert cu toti cei care considera la fel ca tine. Dar ceea ce am vazut in cele scrise de tine oricum m-au ofensat si de aceea voi incerca repede si pota cu anumite rupturi de sens sa/ti raspund.
In primul rand, tu ai ridicat intrebarea blogurilor calitative scrise de moldovenei, care nu sunt specialisti si scriu drept oameni ganditori. Asa a fost?! Dupa asta tu recomanzi sa citeasca vizitatorii tai "decolteu". Pai nu te contrazici tu? Mi se pare ca da si inca foarte tare!!!
Domnisoara sau domnul, desi mai putini domni poarta CEVA CU decolteu *(POATE ACOLO UNDE ESTI TU ACUM DOMNII POARTA HAINE CU DECOLTEU, eu nu stiu??? dar nici nu ma intereseaza)*
Acum sa explic ce am avut in vedere. Domnisoara data este jurnalista si scrie in stil si in modul in care scriu majoritatea jurnalistilor, adica ea este specialist si nu scrie doar ca un om ganditori (bloggeri pe care ii recomanzi tu). In al doilea rand, ce fel de blog obiectiv poate acela scris de o persoana care nu este mandra de orasul in care traieste. Dubios, nu??? Desigur, ca domnisoara va scrie intr/un stil sacrcatisc si nu stiu cum ironic despre ceea ce se intampla aici la noi. Si, desigur ca celor care sunt peste hotare si nu stiu ce sa le povesteasca colegilor de doctorat sau masterat despre pataraniile din Moldova... Alexandru, doar am dreptate, recunoaste, fii onest.... Acest blog si altele de acest fel sunt ceva de genul "Pavel Stratan" care formeaza clisee despre moldoveni (cetateni ai RM).
De fapt, tu te contrazici in afirmatii. Mi se pare mai corect sa spui ca in ciuda faptului ca spre exemplu "decolteu" este adminstrat de o jurnalista si de o persoana care se simyte incomod in Chisinau, dar oricum o recomand. Si nu, sa spui ca tu nu vezi destoinici in blogosfera moldoveneasca, pentru ca ...., insa recomanzi blogul X, Y, pentruca sun t scrise despre oameni ganditori si despre Moldova...
Oricum, am prea multe cuvinte sa ti le spun, dar nu-mi ajunge timp sa o fac (sorry).
Da, ceva despre snobism.... Draga Alexandru, desigur pentru cei de peste hotare Moldova si Chisinual este probabil murdar si inca altfel, dupa ce ati vazut palatele si curatenia din Europa. Dar nu uitati ca v-ati nascut aici, si asta v-a marcat, de aceea unii au facut eforturi sa plece de aici si au putu sa o faca, pentru au simtit dorinta de schimba ceva in viata lor si probabil in Moldova (dar dupa cum vad eu, nu toti sunt tentati sa revina in tara la "rapan", nu/i asa?). De aceea, trebuie sa fie o oarecare mandrie... Daca nu atunci inca o data va subscrieti acelor caracteristici pe care le fac unii straini despre moldoveni (...) voi singuri stiti care.
Indiferent de faptul ca traiesc aici la Chisinau si mi-e sila de ceea ce vad... Eu nu am de gand sa nu ma mandresc ca traiesc aici... Si nu e vorba numai de patriotism, dar mai este inca ceva aici...si am in vedere nobletea ta parsonala, onestitatea si responsabilitatea ta....Chiar daca te-ai nascut unde te-ai nascut, oricum tu ai o obligatie fata de acel loc...si e vorba de legatura dintre neamuri...numai asa si/a pastrat identaitatea si chipul sau maret Europa in care traiti voi (Marea Britanie, Franta etc)... Voi credeti daca ati ajuns acolo pai gata numai suntei moldoveni... Uitati de asta dragii mei...Identitatea este umbra voastra si nicaieri nu veti fugi de asta.... Puteti sa nu va mandriti cu politica unei tari, cu elita etc... Dar tara este ceva mai sfant....mi se pare... Cel putin asa ar fi trebuit sa fie....Deci, poate sa nu ne placa mersul lucrurilor la chsinau,dar insasi SENTIMENTUL FATA DE ORAS nu ar fi trebuit sa fie influentat...Altfel, ne incadram in stereotipul general despre moldovenii care se asimileaza usor, care nu se manderesc cu tara lor (chiar daca politica si alte sfer sunt condusi de persoane iresponsabile), care daca ajung peste hotare uita ca sunt moldoveni(cetateni ai RM) si incearca cu tot dinadinsul sa sa reprofileze in alte nationalitati (nu am in vedere nationalitatea romana)....etc... Dupa cum spunea si Kenedy "ganditiva ce faceti voi pentru tara, si nu ce face tara pentru voi"... Cuvinte de aur!!!
iN CA CEVA, eu am spus de blogul lui NICU ca sa-ti dovedesc ca parerea mea este diferita de a ta, dar totodata, eu nu voi face recomandari pe site ca cineva sa-l citeasca sau nu....ai prins ideea sau nu, spec ca da... Astfel, blogosfera moldoveneasca este la inceput de cale, este diferita, eterogena si pe gustul diferitor grupuri de oameni...Chiar daca sunt impotriva unor bloguri nu voi incerca sa le desprind pe acestea de la ceea ce tu pretinzi a fi bloguri autentice si calitative.... Cine vrea le citeste, cine nu...deja e treaba lor....
Alexandru nici mie nu/mi pasa ce scrii tu in concluzii :) dar oricum indirect imi pasa, la fel ca si tie, chiar daca nu-ti ajunge curajul sa recunosti asta...(oricum ai pica pe mine...:) probabil nu te-ai asteptat)... Si te rog frumos fare de catalogari suparatoare de genul "si cei care gandesc ca tine"...mi se pare ca statul sau social si de clasa nu ar trebui sa-ti permita asta (desigur daca nu te-ai transformat in urmas al celor de vita de nobil...) In rest, criticatima... dar nu uitati ca nicaieri nu va veti simti mai bine ca acasa...altfel sunteti oameni fara de istorie, fara de radacini si respectiv fara de viitor....Salut la toti si succese!!!

PS. Bloggerii Decolteu si Nicu scuze daca v-am suparat. Nu am avut intentii negative, pursisimplu am incercat sa-i demonstrez lui Alexandru ca pe cer sunt nu numai o stea sau doua...dar mii si sute....si cat de mult acesta nu ar dori sa le observe pe cer ele vor exista...vor straluci...si vor fi privite si admirate de altii....Inca o data imi cer scuze si succese....

18

DEnis CEnusa
4 februarie 2008 10:58

Inca ceva Alexandru, te rog fara de atacuri de genul "nu esti secundat" etc. Chiar ca denoti snobism si nerespect fata de cei care te critica... Nu ma voi cobori la acelesi nivel pentru adjudeca inteligenta si priceperile tale...:) ...iar la punct as putea sa te pun eu pe tine...dar nu vreau si nici nu am de gand...Alexandru noi suntem barbati...??? pai, haide sa dam dovada de atitudine si caracter coespunzator...Succese...si fara suparare...Bafta!!!

19

Robintel
4 februarie 2008 11:19

:d Este un blog bunicel. :D Il citesc destul de des. :D

20

Mihai Moscovici
4 februarie 2008 14:13

Sincer, am ramas dezamagit de recomandarea ta. Mi-a fost de-ajuns sa citesc cateva articole ca sa inteleg ca nu voi mai intra pe acolo vreodata.
In plus, n-ar strica sa ii dai niste sfaturi de web-design autoarei.

21

decolteu
4 februarie 2008 14:16

Denis, tinand cont de rigiditatea de care dai dovada, nu ma astept sa intelegi ce scriu, dar iti mai dau o sansa :)

Nu sunt jurnalista, dar chiar daca as fi, blogul meu tot unul personal ar ramane.

Zici: "ce fel de blog obiectiv poate acela scris de o persoana care nu este mandra de orasul in care traieste. Dubios, nu???"

Cum poti sa pretinzi de la un blog personal sa fie obiectiv? Nu sunt agentie de stiri, judecator sau arbitru, n-am nici o obligatie fata de nimeni sa fiu impartiala sau obiectiva, scriu ce vreau, despre ce/cine vreau, asa cum vreau. Blogul meu e cat se poate de subiectiv si consider ca anume astfel trebuie sa fie blogurile, in caz contrar sunt niste adunaturi de texte/poze/video inutile.

Si - incredibil, dar adevarat - chiar si cei care nu se mandresc cu orasul in care traiesc au dreptul sa scrie. De bine sau de rau. Dar poate notiunea de 'spirit critic' iti este straina.

"Desigur, ca domnisoara va scrie intr/un stil sacrcatisc si nu stiu cum ironic despre ceea ce se intampla aici la noi."

Slava domnului, inca nimeni n-a interzis ironia si sarcasmul!
Daca as putea, as face macar simtul umorului obligatoriu, you should try it sometime :)

Si Alexandru n-a facut decat sa-si exprima opinia personala, deci subiectiva, in acest post. Nu este litera de lege ce a scris el, nici macar doctoranzii la Harvard nu detin adevarul suprem ;), iar acuzatiile tale sunt cel putin nepotrivite.

22

DEnis CEnusa
4 februarie 2008 15:09

Draga decolteu, eu nu am spus ca cine nu este mandru nu are dreptul sa scrie nimic despre Moldova, Chisinau...blabla....eu am mentionat ca Alexandru pretindea la aceea ca blogruile bune, dupa cum el le specifica, sunt cele de genul blogului tau... Totodata, el recomanda spre citire blogurile de Made in moldiova :În principiu, mi-ar fi interesant să citesc un blog "made in Moldova", în care aş găsi reacţii la evenimente de minut şi la subiecte globale, dar nu scrise din punctul de vedere a unui specialist (economist, jurist, marketolog, etc.) ci din punctul de vedere a unei "simple" persoane gânditoare. Spre regret, blogurile personale de care ştiam până acum nu se manifestau la acest capitol. Majoritatea sunt scrise de parcă ar fi tăiate din topor, nu dau dovadă de umor sau cinism sănătos, abordează într-o manieră neinspirată nişte subiecte banale sau deja răsuflate (discutate în fel şi chip în mass-media tradiţională)." Totodata, spune ca blogosfera din Moldova poate fi reprezentata de cateva bloguri interesante...etc. Printre altele il recomanda si pe al tau...
In aceasta ordine de idei am intervenit si eu...explicandu/i ca de fapt nimeni nu poate sa spuna ce bloguri sunt bune si care sunt rele (chiar daca este opinia proprie)...si cu atat mai mult sa recomande bloguri pretinse a fi model al calitatii etc...Sunt diverse bloguri....daca Alexandru doreste poate sa citeasca numai unul..daca nu mai multe...Pursisimplu pozitia poate duce indevitabil la conflicte printre bloggeri (doua sau trei tabere...)...In fine, stimez opinia lui Alexandru...si celorlalti comentatori...Multumesc pentru intelegere...

ps Decolteu oricine poate scrie ce vrea si cand vrea, cum vrea si pentru cine vrea....Eu am spus ca daca Alexandru pretinde la faptul ca blogul tau este deosebit, de ace atunci profilul tau este contradictoriu imaginii de blog recomandabil de al in articol. Adica, eu am facut o deductie...si nicidecum nu am intentionat sa interzic sau nu existenta bloggurilor...de genul tau si a altora...Eu nu am dreptul sa o fac si nici nu vreau....Diversitatea e ceea de ce are nevoie Moldova.....

23

Andrei
4 februarie 2008 16:26

Culiuc (si micuta cu decolteu) v alliance of the unwilling! Or Razbunarea blogerilor nedreptatiti!

Si uite ce dandana s-a iscat! Cind se-apuca moldoveanul de raspicat firul in toate partile, nimeni nu-l intrece! Ce aprinsi suntem la desfacut lucruri marunte si egoisti sa-bordam (or cel putin sa recunoastem) trebele mai relevante. Fiecare-si arata bubele in public...

24

DEnis CEnusa
4 februarie 2008 18:22

Andrei....ce ai avut in vedere? :)

25

Vlada
4 februarie 2008 18:28

Cred ca fiecare blog este destinat anumitor cititori. Daca mie imi trebuie informatie obiectiva (subliniez obiectiva) despre UE, integrare europeana, voi intra pe blog’ul unui analist/specialist in domeniu, acolo fiind adunate toate interviurile, articolele analistului in cauza referitoare la o anumita problema. Aceasta este partea obiectiva a blog-ului. Pe de alta parte un blog presupune mult subiectivism, adica pareri, trairi, sentimente, prejudecati referitor la anumite probleme in care autorul post’ului poate ca nici nu este specialist. De aceea daca unii folosesc un blog pentru a face un fel de culegere cu toate articolele publicate, este foarte util pentru consumatori, dar uneori vrem sa vedem pur si simplu parerea subiectiva a lui X referitor la o problema.

Pana la urma fiecare blog are cititorii sai. Unii citesc despre integrare europeana, altii analize economice, altii blog-uri pline de stiri preluate din alte surse sau blog’uri ale unor fetite/femei care s’au inspirat prea mult din “Sex&The City” si scriu ce le trasneste prin cap.

In acelasi timp, inteleg de ce Denis Cenusa s-a indignat atat de mult de faza cu orasul Chisinau, partial sunt de’acord cu el, desi chestiile astea legate de oras, patrie sunt mai mult filosofice (adica mult blablabla si nimic actiuni concrete).

Ca sa nu fie chiar numai teorie, o mica intrebare, Alexandru tu vrei sa te intorci in RM?

26

nicu popescu
4 februarie 2008 19:18

salut,

DeCe: blogul meu de aia se cheama BLOG INCOERENT pentu ca nu este un blog-ziar, sau blog-revista sau blog-agentie de stiri. este o colectie de reactii, impresii, lecturi, notite, ganduri, descrieri de idei, preocupari de moment. unele profesionale, unele personale, si toate incoerente. scris (pretins) calitativ fac tot restul timpului- si pentru asta am alta pagina web cu toate publicatiile :)

Decolteu: mi-a placut si mie blogul. personal, sincer, si categoric (in sens bun). poate fi asa pentru ca e anonim (iarasi in sens bun).

Iarasi DeCe: decolteu nu este "dezinteresata" de chisinau, pentru simplul fapt ca scrie regulat si cu siflet la propria rubrica Chisinau City. deci este prin definitie chiar foarte interesata de Moldova etc :)

27

Igor
4 februarie 2008 23:22

Uhh, multe s-au scris, putine lucruri interesante, si ma mira faptul ca asa suparare a data peste blogerii din MD.

Eu sunt probabil inca mai categoric decat Sandu. Pagina principala, partea dreapta jos: Daca plecati...
* Greg Mankiw
* Dani Rodrik
* Marginal Revolution
* Nicu Popescu
* Peter Myers
* Petru Terguţă
* Mihai Moscovici
* Lucia Candu

Asi lasa numai primii trei.
M-am uitat chiar acum inca o data peste blogurile mentionate in comentariile anterioare. Scuzati baieti, dar mai aveti mult pana la un blog interesant si original. Nu o singura data am incercat sa gesesc un blog bun, scris in romana, de un moldovean. La moment citesc numai prezentul blog.

Categorizarea mea este simpla,
nu mai trec peste blog daca
1) are macar o stire luata din alta parte = primul semn de impotenta intelectuala. Sorry, dar prefer sa citesc sursele originale, si nu am nevoie de postrpocesare;
2) are post la un video/poza care ar trebuie sa fie hazlie = inca un semn de impotenta intelectuala. Fa poze singur;
3) are post de 2 randuri, desrpe starea spirituala care a avut-o diminiata = gata, a ajuns la criza intelectuala, asta numai scrie nimic cu talc;
4) nu poate scrie clar si concis = boala multor moldoveni/romani. Nu posed luxul de a citi zeci de pagini despre ceva, undeva, careva, care in final nu-i clar despre ce-i


Posibil o sa revin la blog:
1) cel putin 70% din blog sunt ganduri, analize PROPRII, bine scrise, documentate, logic organizate si argumentate
2) fiecare post contine ceva nou, ce nu am stiut pana la moment
3) preferabil sa aiba si un design bunicel, dar nu-i critic, pot pasi peste asta.

Desigur, totul este IMHO, si imi cer scuze de autorii precedenti, care sunt sigur depun mult efort si timp pentru asi mentine blogul.

ps: Categorii separate sunt blogurile fotografice, fata de care nu am nici o restrictie, mai putin poze interesante, ce-i drept nici nu le citesc, doar privesc.

ps2: ah, da, am uitat sa spun de Decolteu :)
dragut, scris bine, si cel mai important, este o balanta fina dintre tupeu/orgoliu/umor. are stil, originalitate. Posibil o sa mai trec pe acolo.

28

Calin
5 februarie 2008 1:40

Nicu, nu te mai ascunde atata dupa titlul de "incoerent" - scrii destul de bine si multa inspiratie in continuare. Iti citesc blogul, are toate caracteristicile unui blog personal, e foarte interesant si nu-l consider deloc "incoerent" asa cum il promovezi tu.

multa bafta,
c

29

Alexander Culiuc
5 februarie 2008 3:43

Offf... tare mulţi v-aţi mai strâns aici (not that I would be complaining about it...). Hai să-i răspund lui Andrei la offtopicul lui, după care rapid răspund la restul.

Andrei (#14), întrebarea ta e offtopic printre offtopicuri, dar fie... Îţi ofer o posibilă explicaţie (nu zic corectă, dar cel puţin coerentă şi compatibilă cu mâna invizibilă). Don’t take it very seriously – ceea ce urmează este чистейшей воды гон. Însă, cum spune proverbul strămoşilor noştri geto-daci , în fiecare гон zace un gân[d]. Anyways, here we go...

Cei 7 ani de-acasă (C7ADA) sunt şi eu o regulă a jocului, un institut social neformal, care are inerţie (dacă C7AD ţi-au fost transmişi în copilărie, le vei avea pe toată viaţa). Părinţii i-o transmit copiilor, deoarece într-o societate funcţională C7DA îţi asigură un avantaj social asupra celorlalţi. C7AD are şi un dezavantaj – inhibă iniţiativa şi limitează libertatea acţiunii – care însă este de regulă compensat de avantajele C7DA (relaţii mai bune cu cei din jur, găsirea unui partener de viaţă mai calitativ, etc).

Într-o societate în tranziţie adaptabilitatea şi iniţiativa devin mai importanţi decât ceilalţi determinanţi ai succesului. După destrămarea sistemului vechi, cei cu nivel mai scăzut de C7DA (aş zice că C7AD este o variabilă continuă şi nu binomială) erau, în mediu, mai puţin inhibaţi şi cu mai multă iniţiativă. Anume ei şi au beneficiat maximal de la schimbarea regulilor de joc. Tot ei au participat şi la scrierea regulilor noi (care puneau o mai mică valoare socială pe C7AD). Părinţii care-şi educau copiii în acea perioadă (da poate până acum), au văzut că C7AD sunt mai mult o abuză decât un activ, de aceea atrăgeau mai puţină atenţie acestor aspecte în educaţie (the invisible hand in the working).

În rezultat avem acea generaţie de tineri pe care o avem. Cu alte cuvinte, nivelul mediu de C7AD a scăzut nu din cauza trecerii societăţii de la o formă anumită la o altă formă, ci din cauza căderii societăţii vechi, indiferent de natura acesteia. Acelaşi proces a avut loc după 1917, doar că vectorul era de sens opus (de la feudalism târziu/capitalism incipient la socialism). Cu alte cuvinte, nu-i de vină nici economia de piaţă ca sistem. Era să avem aceleaşi probleme dacă treceam la monarhie + economie naturală.

Ce să faci cu această generaţie? Păi, clar lucru – tre’ să penalizezi lipsa C7AD. People respond to incentives. Exemple -- singapore şi hong kong. Există doar o problemă -- pentru a implementa asemenea măsuri, tre să ai la putere oameni cu C7AD (altfel ei nici o dată nu vor accepta asemenea reguli)...

Oricum, sper că te-am convins că nu există contradicţii conceptuale între C7AD şi mâna invizibilă "îmbracată în mănuşa normelor si legilor sociale". Şi nici nu e vina economiei de piaţă. Change is never easy.

P.S. nu afirm că generaţia tânără e inferioară celor care şi-au primit C7AD în sistemul vechi. Spre exemplu, această generaţie mai tânără a fost din start expusă posibilităţii de studii peste hotare, şi cei mai buni ai ei reprezentanţi sunt la sigur mai bine pregătiţi (moral, cunoştinţe, etc.) de studiile peste hotare. Niu mai vorbesc de avantaje de ordin tehnologic, care le permit tinerilor de astăzi să piardă timpul citind aberaţii nefiltrate a unui tip aflat la 9 mii km depărtare. :)

30

Alexandru Culiuc
5 februarie 2008 4:00

DEnis, să fac un rezumat a comunicării noastre (aşa cum o văd eu):

  1. Am făcut publicitate la un blog care mi-a plăcut.
  2. Tu ai considerat această publicitate nemeritată şi amorală din partea mea, utilizând nişte raţionamente şi interpretări extrem de şubrede (din punct de vedere logic).
  3. Ţi-am indicat punctele slabe în lanţul logic utilizat de tine.
  4. Tu ai reiterat aceleaşi greşeli logice şi te-ai înglodat şi mai tare în propriul flux de gânduri neflitrate şi neorganizate (IMHO, of course).

Hmmm... Let me see... Nu cred că discuţia de mai departe (la acest subiect) are careva perspective. Evident, fără nici o supărare.

Cât despre dragostea şi mândria de patrie (un offtopic, de altfel)... E o întrebare care se bazează pe valori, nu pe raţionamente logice. Aceeaşi persoană poate fi etichetată mancurt de unii şi cosmopolit de alţii. După cum a menţionat corect Vlada, nu e productiv să dezbatem subiectul. Voi spune doar una. Eu nu-mi ascund cinismul faţă de anumite subiecte. De altfel, este o cerinţă profesională – „an economist knows the shadow price of everything and the value of nothing”. Şi aşa cinic cum sunt, suspectez că în urma multor îndemnuri şi confesiuni patriotice se ascunde o doză impunătoare de ipocrizie. După mine, mai bine cinic decât ipocrit.

Octav (#13), din lista expusă de tine sunt de-acord doar cu Hancu.com – Adrian este probabil cel mai original fotografi din Moldova (concurenţă îi face doar Barîşev) şi ştie cum să-şi prezinte lucrările. Nu-l vizitez cine ştie ce des deoarece suntem în universuri fotografice ortogonale şi nu pot spune că mă trage chiar fiecare zi să-i vizitez universul lui (dar o fac regulat). La sigur însă este cel mai bun blog fotografic din Moldova. Railean are capacităţi pentru analiză sistemică, dar îi lipseşte un cadru analitic formal – cred însă că ar fi candidatul perfect pentru un masterat sau PhD in economie. Humanzone e prea departe de domeniul meu de competenţă, aşa că nu-l pot aprecia. Celelalte două au, pentru moment, deficienţă la capitolul valoare adăugată, în sensul definit de Igor (IMHO, evident). N-am prea înţeles acel „-10” din comentariul #3, dar nu mai contează.

Mihai (#20), nici nu aşteptam să-ţi plăcă blogul pus în discuţie. Din câte înţeleg, aveţi anumite divergenţe de ordin... mmm... teologic. Însă dacă lumea oricum valorează diversitatea în blogosferă, apoi nu cred că e rău ca numărul relativ mare de bloguri creştine să fie parţial balanţat de cel puţin un blogger care se declară ateist. N.B. Blogul meu, evident, nu contează – evit aici subiecte neproductive precum religia şi credinţa şi regret că recent m-am antrenat într-o discuţie la acest subiect pe blogul tău (sorry about that). Discuţia asta mă face să cred că urmează să includ şi patriotismului în lista „subiectelor neproductive”.

Iar la capitolul web design... Cred că asta-i cel mai puţin important într-un blog. Atât timp cât textul e scris cu contrast suficient şi navigaţia este clară, nu am mari pretenţii (e drept că blogul decoltat se află la limita admisibilului la capitolul contrast, dar nu mă deranjează într-atât încât să mă alunge de pe site).

Vlada (#25), la mica ta întrebarea empirică am răspuns aici (vezi a patra întrebare din interviu). Dacă vrei un răspuns univoc, apoi „da, vreau să revin în patrie”. Cuvântul cheie este „vreau”.

În concluzie. Din câte văd, cam toate părţile afectate (inclusiv Nicu) au avut ocazia să-şi exprime opinia despre blog şi chiar au dovedit să se dea cu părerea la subiecte mai puţin relevante subiectului de bază. Parcă am răspuns şi eu tuturor. Cum n-ar fi, mi-am atins scopul – blogul decoltat a avut în ultimele trei zile peste 300 vizitatori noi. Mai departe fiecare decide pentru sine însuşi. Case closed.