Alexandru Culiuc

26 iunie 2008

Goodbye Malawi. Goodbye America. Hello Moldova

Am încheiat activitatea artistică în Malawi încă la finele lui mai. Trei săptămâni în emisfera de sud s-au scurs suficient de repede pentru ca, din cauza volumului mare de lucru, să nu am nici măcar un week-end pentru a descoperi ţara. Aşa că fotografii vor fi puţine, deşi sunt vreo 2-3 cadre promiţătoare... Totodată, trei săptămâni s-au scurs suficient de încet ca să reuşesc să mă satur de hotel, lipsa cronică de punctualitate (nici o întâlnire din sectorul public n-a început cu o mai puţin de 30 minute întârziere), dependenţa de şofer, lipsa de distracţii (în ţară nu există nici o singura sală de cinema), deservirea înceată si proastă la restaurante (chelnerii din Moldova, pe care până acum îi consideram melci, sunt adevăraţi sprinteri în comparaţie cu cei din Malawi).

Oricum, mi-am făcut lucrul calitativ şi asta, in final, era scopul călătoriei. Miercuri am prezentat rezultatele preliminare ale analizei constrângerilor. Economiştii de la MCC, WB, DFID şi AfDB au rămas plăcut surprinşi de volumul şi calitatea lucrului efectuat în răstimp de trei săptămâni. Rămâne să obţinem acelaşi grad de entuziasm din partea guvernului Malawi,  ceea ce nu va fi simplu... Concluziile si recomandările sunt pe cât se poate de neoclasice (altohugh with a Hausmann-Rodrik structural transformation twist), iar His Excellency, the State President of the Republic of Malawi, Dr. Bingu Wa Mutharika, în conformitate cu regulile de joc locale, duce o politică, în comparaţie cu care populismul din Moldova pare un bastion al eficienţei şi raţiunii economice.

Un exemplu. Eram în ţară când Ministrul Finanţelor (apropo, fost Africa Division Director la FMI) a prezentat parlamentului proiectul bugetului pe anul fiscal 2008/09 (începe în iunie). Am vizionat câteva secvenţe din cuvântarea de prezentare a bugetului la TV. La momentul când ministrul a anunţat triplarea salariilor starostilor triburilor, parlamentarii au ridic aşa o zarvă (de bucurie) că Ministrul a fost nevoit să-şi oprească cuvântarea pe vreo două minute. Însă nu cred că această întrerupere l-a indispus, deoarece în momentul când sala s-a mai liniştit, el a început cu "Your honor, Mr. Speaker, I want to repeat that! The remuneration of tribal chieftains will be increased from 500 to 1500 Kwacha". Evident, a urmat încă o rundă de aplauze furtunoase. Şi acum ghiciţi în favoarea cui va face agitaţie preşedintele de colhoz starosta tribului la alegerile din primăvara viitoare...

Subsidiile agricole din Moldova par relativ rezonabile în comparaţie cu programul de subvenţionare a îngrăşămintelor agricole din Malawi (4% din PIB). Probabil nu este de mirare că preşedintele ocupă, prin cumul, şi postul ministrului agriculturii. E drept că guvernul Malawi a reuşit să soluţioneze o problemă cronică a Moldovei — drumurile sunt calitative (deşi înguste — câte o bandă în fiecare direcţie). În studiu am remarcat că drumurile sunt prea bune pentru nivelul actual de dezvoltare a ţării.

Apropo de drumurile din Moldova... De circa trei săptămâni am fericirea să număr gropile de pe carosabilul oraşului natal, să mă distrez pe marginea telenovelei "Probleme mari într-un mic consiliu municipal", să văd cum sărăcesc odată cu căderea dolarului (ceea ce însă nu înseamnă că susţin învinuirile aberante ale opoziţiei parlamentare la adresa lui Talmaci) şi să constat cu mirare că la Chişinău a apărut o petrecere bună de salsa. Apropo, după publicarea acestui mesaj merg la Booz Time. Evident, selecţia de muzică diferă mult de ceea ce vei auzi la un club de salsa din SUA (acolo mai rar vei auzi cântece din telenovele) şi lumea dansează... well... dansează cum poate (lucru care se referă la yours truly), dar aceste minusuri sunt mai mult decât compensat de faptul că petrecerea este condusă în română şi este dominată de feţe inteligente (multe dintre ele cunoscute).

Data viitoare voi veni cu câteva fotografii din Malawi. Nu cred însă să reuşesc să revin în timpul apropiat la regimul de 3-4 publicaţii pe lună. Am multe alte ocupaţii şi interese la moment.

Ah da, eram cât pe ce să uit... În semifinala care începe în mai puţin de zece minute ţin cu Spania.

Publicat: 26 iunie 2008 21:33

Categorii: Personal

Taguri: , , ,

Comentarii (22)

1

Klaus
26 iunie 2008 22:01

Chiar ma intereseaza ce crezi despre politica Bancii Nationale si influenta sa asupra economiei? Ai timp petru o parere documentata?

2

Alexandru Culiuc
27 iunie 2008 15:12

Klaus, da, ar fi interesant de scris la acest subiect. i'll think about it.

P.S. Spania a rupt! Gooooood. In asa zile iti dai seama pe cit de rusofilă ramine capitala. Striga "Россия!" în gura mare chiar când sunt bătuţi 3:0. Chişinăul cum a fost provincie, aşa şi va rămâne.

3

Leonncia
27 iunie 2008 16:15

In care activitati te vei implica in viitor?

4

Sergiu
29 iunie 2008 2:28

Asteptam pozele din Malawi. Intre altele, ce soft folosesti pentru editarea fotografiilor (photoshop, altceva)? Multumesc anticipat. Succes.

5

Ralu
30 iunie 2008 11:10

Atunci cind au strigat zile la rind Romania desi pierduse 3 la 1 tot provincie era? Si pina la urma de ce/i provincie? Pentru ca tin cu tara care nu iti place tie?
In rest, bine ai venit in tara, pe paminturile natale.

6

Serghei Zagaiciuc
30 iunie 2008 11:54

"Striga "Россия!" în gura mare chiar când sunt bătuţi 3:0. Chişinăul cum a fost provincie, aşa şi va rămâne."


Dar ce trebuie sa striga Chisinaul sa nu ramina provincie :-) "SUA"? :-)

7

Alexandru Culiuc
30 iunie 2008 13:50

Ralu, n-am auzit strigăte "România!", şi la sigur nu "zile la rând". Trăiesc chiar în centrul oraşului, aşa că am un anumit avantaj în evaluarea comparativă a zelului fanilor celor două naţionale (un avantaj dubios, dacă te gândeşti că strigătele, în cazul meciurilor Rusiei, au continuat până pe la 1 de noapte).

Şi, la o adică, după ce am aflat de iadul care se întâmplă zilnic la poarta consulatului României, nu înţeleg de ce cineva ar ţine cu selecţionata României. Nu-mi închipui să fie posibil să inventezi un sistem mai înjositor şi inuman faţă de aplicanţii pentru viză decât cel practicat pe str. Vlaicu Pârcălab. Nici vorba, dacă Moldova avea o poziţie mai definită şi mai pozitiv faţă de România, cred că consulatul ar fi ma dispus să optimizeze procedura. Dar nu înţeleg de ce România efectiv se răzbună pe pielea cetăţenilor de rând al unui popor frăţesc.

8

Sorin
30 iunie 2008 15:28

Salut Alex! Şi pe mine m-au deranjat fanii Rusiei. La meciul cu spaniolii eram doar eu şi încă doi amici care au ţinut cu fraţii latini. În rest prindeam doar ocheade supărate de la ceilalţi meseni. Da’ supărate foc. Şi mă întrebam care-a fost binele suprem care ni l-au făcut ruşii de-i iubim aşa de tare? Probabil e vorba de plăcerea sadică provocată de embargoul vinurilor şi umilinţa pe care o suportă moldovenii aflaţi pe şantierele de construcţii moscovite! Asta E la subiectul provinciei...

O explicaţie friendly ar fi că lumea ţine cu ruşii din inerţie: pe timpul marelui URSS ţineau cu Zbornaya şi acum fac la fel, chit că imperiul a căzut. Dar dacă le place atât de mult fotbalul te-ai aştepta să aprecieze jocul frumos făcut de spanioli şi să-i „respecte” în limitele decenţei pe cei care nu ţin cu Big Brother? E-un vis, îl lăsăm baltă. Oricum am strigat ¡Vivaspaña! pân-am răguşit. Şi nu degeaba!!! Ura!

Malawi: regret că nu ai avut mai mult timp pentru a vedea ţara, dar felicitări pentru lucrul bine făcut. Oricum aştept pozele cu nerăbdare. Dar, apropo, de Africa – e o experienţă dramatică ceea ce se întâmplă acolo şi bănuiesc că dacă ai trece frontiera în Zimbabwe te-ai convinge că populismul din Malawi ar căpăta un farmec special. :) Dar să nu fie subapreciat continentul – a produs şi produce (poate contrar aşteptărilor) o voce originală şi un spirit critic autentic. Pentru cei interesaţi de Africa le recomand să citească Nuruddin Farah (Somalia) şi Ngugi wa Thiong’o (Kenia); J.M. Coetzee e bestial dar vine din Africa albă.

9

Klaus
1 iulie 2008 9:01

Ralu, ultimul meci pierdut de Romania cu 1-3 a fost cu Germania in septembrie 2007.

Atentie la detalii :)


10

Ralu
2 iulie 2008 10:51

Alexandru, eu am fost la ambele meciuri, desi nu sunt o amatoare a jocului cu pricina. La meciul cu Ro a fost tot o mare zarva, am iesit cu o durere majora de cap de acolo. In rest nu e vina noastra ca rusii moldovenizati stiu sa faca o galerie mai buna ca moldovenii.
Cu situatia vizelor sunt totalemente de acord. Eu am refuzat sa plec intr-o vizita de studiu acolo tocmai din aceasta cauza. Mi se pare inacceptabil.
In rest, din cite am observat, rusii si romanii au cam aceasi atitudine dispretuitoare fata de noi.
Klaus, ai dreptate, tot ce stiu e ca a pierdut, e doi la unu, nu?... oricum, nu sunt o microbista, asa ca, scuza am :)

11

Coco
2 iulie 2008 12:11

Salut. Citesc des blogul in cauza. Sandu, esti bravo.
Acum am gasit oportun sa adaug niste remarci despre meciul de fotbal Rusia-Spania (vazut din orasul cu “cupole de aur” sau poate altfel se traduce златоглавая), si nu numai... Jumatate de Moscova a fost in strada, prin pub-uri, si urla de bucurie cind rusii au invins, alta jumatate se lamenta in casele lor in cauza galagiei de afara. Unii moscoviti au remarcat ca asa patriotism demult nu s-a mai vazut pe aceste meleaguri. In fond, zice lumea ca spaniolii au fost bravo si au invins pe dreptate.
Cit despre injosirea compatriotilor nostri de pe aici, sunt niste reminiscente a anilor ’90 (iar daca si se intimpla este doar din cauza comportamentului lor). In tot cazul, si aici poti sa te lupti pentru drepturile de cetatean ai lumii (pentru fiecare se gaseste loc sub soare).
Acum moldovenii nostri nu numai pe la santiere lucreaza. Cunosc cazuri cind sunt invitati sa indeplineasca functii de inalta calificare, chiar administrative. De sigur, in scurt timp ei se «dezic de patrie» sau mai bine zis de pasaportul moldovenesc (mai rau este cind incep sa ponegreasca tara care le-a dat studii si multe altele de care ei se folosesc peste hotare). Dar asta-i realitatea…
Cit despre ruso si alti -filii din Moldova, cred ca e un “defect” national (inradacinat de sute de ani) care ne face sa cutreieram lumea in lung si-n larg (asta e ceva mai recent), facindu-ne patrioti ai tarilor care platesc mai bine. Da, a iesit un final nu prea frumos.

12

Larisa
2 iulie 2008 14:58

eu am fost in scuar cind Romania a jucat si am strigat de mi-am pierdut glasul "Hai ROMANIA".cind s-a cintat imnul Romaniei majoritatea oamenilor prezenti s-au sculat in piciare si cu mina la inima au cintat "Desteaptate Romane". p/u mine a fost ceva extraordinar, o atmosfera de care "mii foame". doar ca bucuria mea a fost repede subminata de manifestarile rusilor d/p meciul Rusia-Olanda. nu ma deranjeaza ca cineva isi sustine echipa favorita. dar ma intreb oare in Estonia si Lituania populatia de etnie rusa se manifesta asa cum se manifesta la noi in RM? Nu cred. Si asta cred ca ar trebui sa ne sugereze ceva despre dezvoltarea noastra sociala, spiritul si mindria nationala.
cint despre cum sunt tratati moldovenii la consulatul Romaniei nu cred ca difera de cum sunt tratai la consulatul Italiei, Frantei, S.U.A.
Peste tot suntem tratati rau, dar si mai rau suntem tratati de molovenii care lucreaza in aceste consulate.
P.S. Ma bucur ca Rusia a pierdut si nu cred ca au meritat sa cistige cu Olanda but sometimes is just about luck.

13

Constantin
2 iulie 2008 21:02

Cand citesc comentarii precum 10 sau 12, imi dau seama ca ne meritam tratamentul de vitei buni de taiat pe care ni-l aplica romanii... Ralu / Larisa, ati fost pe macar un an in Romania sa vedeti cati bani (hint: nici unul) da Romania pe moldoveni, basarabeni, R. Moldova s.a.m.d.? Ati vazut pe pielea voastra dispretul pe care il afiseaza ei fata de slugile neconditionate care ling piciorul care ii loveste?
Too bad, eu am fost...

The flame is over now :D

Alexandru: ai putea face ceva ca sa elimini spam botii care posteaza comentarii? :)

14

Arina
3 iulie 2008 1:04

daca nu tin cu echipa mea...de fapt echipele, cea a MD si cea a RO... atunci tin cu cei care joaca mai bine (sau imi place cum joaca) sau care au jucatori draguti :))
si chiar nu-mi place sa fac salata din chestii ca sport, ambasade, politica, istorie etc. :)

15

Larisa
3 iulie 2008 9:35

Constantin, se pare ca ai vre-o trauma de pe urma sederii tale in Romania sau mai bine spus esti genul de persoana care se integreaza greu intr-o societate noua. mai citeste si tu niste literatura psihologica, poate iti ajuta.
ca sa-ti raspund la intrebare: da, am fost si ma duc in Romania foarte des si pot sa-ti spun ca sunt tratata tot asa cum sunt tratata si in alte tari si nu m-am simtit nici intr-un fel discriminata doar ca vin din alta parte a Prutului si vorbesc Romana cu un alt accent.

16

Larisa
3 iulie 2008 9:44

si inca ceva Constantin, "tratamentul de vitei buni de taiat" ne-a fost aplicat atunci cind ne-au fost deportat familiile in Siberia sau cind ne-au obligat sa scrim si sa vorbim intr-o limba care nu ne apartine, sa invatam o istorie care nu este a noastra. si ai dretpate cind spui ca ne meritam tratamentul p/u ca d/p atitea ani de independenta inca ne mai "fierbem" in probleme de genul suntem romani sau moldoveni, vorbim romana sau moldoveneasca, vrem in UE dar alergam la Moscova to please the Master, ne ducem la evenimente internationale si vorbim in rusa, ce mai, lista e lunga.

17

Constantin
3 iulie 2008 13:38

Cred ca gazda s-ar supara daca continuam acest offtopic pe teme "sensibile" la el pe site... deci nu iti raspund.
Si, te rog, incearca sa te abtii de la atacuri la persoana "ai vre-o trauma" irelevante (si false: ma impac foarte bine cu romanii); eu nu te-am atacat si nu am zis ce cred eu despre moldovenii/moldovencele de tipul caruia cred ca esti tu (care vorbesc cu accent "corect" imediat ce trec Prutul s.a.m.d.).
Flame over.

18

Mihai
4 iulie 2008 8:37

Salut!
Ca tot am vorbit destul de putin la salsa, ce zici sa organizezi un Culiuc offline cit esti in Moldova.

Mult succes
Mihai

19

Larisa
7 iulie 2008 10:35

Constantin, daca te-ai simtit atacat sa stii ca nu e cazul p/u ca nu am facut-o. Noi toti avem praguri de sensibilitate diferita.
Sa stii ca nu-mi schim accentul imediat ce trec Prutul. vorbesc romana cu accentul caracteristic populatiei din Basarabia indiferent unede nu m-as afla la Chisinau sau Bucuresti. sau tu te-ai referit in comentariul tau la moldovenii/moldovencele (de tipul caruia sunt si eu) care vorbesc romana corect din punct de vedere gramatical?
si poti sa spui tot ce crezi despre "noi", doar traim intr-o tara "democrata".

20

cristi
9 iulie 2008 23:31

cred ca drumurile sunt bune si pentru ca nu sunt masini care sa circule pe ele

21

silvia
15 iulie 2008 16:06

Pentru Constantin si Larisa..degeaba fratilor va tot intreceti in comentarii...romanii sunt prietenosi si fara prejudecati doar cu oamenii care stiu sa le arate respect
eu traiesc intr-o comunitate de romani, si stiu din experienta ca sunt foarte intoleranti fata de moldoveni...dar cu parere de rau e o faima care si-au creat-o ei(moldovenii)...so sorry for them.....
Aku despre Malawi..e tara care mi-o doresc sa o vad cu pasiune...matusa mea a fost in Malawi misionar timp de 2 ani....e plina de oportunitati....

22

Vinniandertal
19 septembrie 2008 0:33

Malawi e oricum o tara din Africa. Posibil ca au alta religie, si posibil reactioneaza straniu la oportunitatile/pericolele capitalismului.
Ma bucur pentru drumuri. Dar poate ca comentariul lui cristi reflecta adevarul

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre