Alexandru Culiuc

22 iulie 2008

Malawi în imagini

De la ProTV aflăm că "Chirtoaca a fost invitat la Salonul Internaţional de Turism din Lugano, Elvetia, să reprezinte Moldavia, destinaţia favorită a elveţienilor care vor să descopere Africa de Sud". Se pare că Moldova a fost confundată cu Malawi (alte variante nu prea există). Odată ce moldovenii ştiu despre Malawi cam tot atât cât elveţienii despre Moldova, cred că ar fi potrivit să mai plasez câteva fotografii şi să le însoţesc cu scurte comentarii.

Pentru a înţelege pe cât e de săracă ţara, este suficient să vedeţi poza de mai jos. Apropo, locuitorii acestui sat se consideră extrem de norocoşi, dat fiind faptul că trăiesc chiar la marginea şoselei care uneşte cele mai importante oraşe — Lilongwe şi Blantyre.

Malawi village

Crima (şi în special furturile) reprezintă o problemă enormă pentru economia Malawi, fapt care este reflectat şi prin numărul enorm de paznici. Cadrul a fost făcut la un centru de distribuţie a companiei "Farmers World", care practic deţine monopol asupra distribuţiei de produse agricole pentru fermierii mici.

Malawi security guard

Malawi este o economie extrem de închisă (costul importurilor de servicii de transport reprezintă peste 50% din valoarea exporturilor), aşa că industria este în mare parte orientată pe substituirea de importuri. Aceşti lucrători (tot la Farmers World) sortează diverse şuruburi şi piuliţe produse tot în Malawi.

Malawi nuts and bolts

Ceaiul este a treilea, după valoare, cel mai important produs de export al Malawi. Am vizitat plantaţiile imediat după ploaie — în viaţă n-am mai văzut o verdeaţă atât de mustoasă.

Malawi tea

Odată ce era ploaie, culegătorii de ceai erau îmbrăcaţi în nişte trenciuri galbene. Foarte fotogenic, după mine... Observaţi în prima poză tipul cu umbrelă — el este "managerul" echipei (şi paznic, prin cumul).

Malawi tea plantations

Malawi tea plantations

Ne-am oprit la prânz la un restaurant, denumirea căruia mă face să cred că asociaţiile toponimice dintre Moldova şi Malawi nu se termină cu denumirea ţării. Aşa că "Welcome to Calarash, Malawi".

Malawi tea

Publicat: 22 iulie 2008 16:14

Categorii: Călătorii | Fotografie

Comentarii (10)

1

Tudor Darie
22 iulie 2008 20:05

Super imagini! Cel mai tare mi-a plăcut "restaurantul" şi "managerul / paznicul prin cumul" :)

2

VIctor
22 iulie 2008 20:07

In afara de culoare pielii nu vad mari deosebiri intre tarile noastre - poate ca acestea au noroc sa nu stie de comunisti, dar de "fericirea" adusa de WB vad ca stiu :):) bine:):)

3

Victor
23 iulie 2008 10:44

Vezi ca restaurantul se numeste Calaras(h) :):):)?

4

Sorin
23 iulie 2008 13:12

"Se pare că Moldova a fost confundată cu Malawi (alte variante nu prea există)" ...sau Maldive. Odată, mătuşa mea coresponda cu cineva din Anchorige şi ţin minte că scrisoare înainte să travereseze toate meridianele posibile a poposit şi în Maldive (care ca destinaţie turistică poate fi mai atractivă pentru sărmanii elvenţieni.

5

Alexandru Culiuc
23 iulie 2008 13:23

Sorin, vezi că Maldivele nu se află în sudul continentului African, pe când Malawi -- da. Deci cred că totuşi e vorba de Malawi în cazul dat (de-acord însă că Maldivele erau pe timpuri de asemenea confundate cu Moldova -- pe timpuri am primit şi eu scrisori care au călătorit pe-acolo).

6

Vitalie
23 iulie 2008 13:57

Frumoase locuri, multumesc ca te imparti cu noi.

Alexandru, ai salvat imaginea elvetienilor. Ca pîrtîvîul, dar si primaria, se expuneau foarte batjocoritor la susbiectul acesta.

Pot sa mai adaug, din experienta proprie, la incurcaturi, ca este adevarat: foarte multa corespondenta (~10%) orientata spre moldova se pierde in Maldive sau Malawi. Primesc cate 3-4 scrisori lunar si daca-s din categoria obisnuite se intampla ca se duc in alta parte ca sa fie reintoarse la expeditor intrun final tarziu.

7

Sorin
24 iulie 2008 10:52

De acord că Maldivele nu se află pe continent to start with. Sunt din oceanul Indian, insă de ce continent ţin e o întrebare mai delicată. Wikipedia le trece drept the smalles country in Asia. Acelaşi lucru şi pe CIA factbook. Mă las bătut, deşi în "Enciclopedia pentru prichindei" a fiicei mele (care e un dicţionar Larousse, totuşi) ţine de Africa...

8

Lyndon
26 iulie 2008 22:38

Alexandru, multumesc pentru poze frumoase. Cu tot respect, si poate ca tu si asa ai stiut, dar am vrut sa observ ca cred ca restaurant se numeste "Calabash." Eu nu tin minte de mult din anii care am trait in Africa, dar de calabash-uri tin minte, pentru ca dintrinsii sa fac diferite farforie, suveniri si jucarii. In orice caz, mi-au placut pozele tale, kak vsegda.

9

mihai
31 iulie 2008 12:27

foarte frumos

10

Sergiu
13 august 2008 20:40

Recent am privit un buletin de stiri american, despre cum au acordat ajutor americanii celor din Andorra crezand ca sunt o tara africana: http://www.theonion.com/content/video/nation_of_andorra_not_in_africa?utm_source=embedded_video

Daca elvetienii ne trimiteau si bani era poate altfel... :)

P.S.: un fotoreportaj bun.

Adauga Comentariu


HTML admisibil: a href, b, i, br/, p, strong, em, ul, ol, li, blockquote, pre